altmarius

cultură şi spiritualitate

08:00 Bun venit în anii '80 | Acum la TV
O fascinantă călătorie muzicală prin anii 1980, prezentând toate faţetele acestei incitante perioade.
Rap, Dance & Graffiti.
n anii 1980, percepţia oamenilor era formată de liste cu ce este la modă şi ce nu, iar formatorii de opinie erau hotărâţi să bage la naftalină hainele largi şi tunsorile neîngrijite ale anilor 1970 şi să se lanseze într-o bătălie cu autenticitatea însăşi, pe muzica unor formaţii ca Talking Heads, ABC sau Yazoo. Filozofii pop post-modernişti vorbeau despre curente şi hipsteri, raliindu-se împotriva oricărui lucru care le amintea de era hippie, iar oamenii obişnuiţi dansau pe muzica Madonnei, a trupei Modern Talking sau a lui Michael Jackson în discoteci uriaşe. Acasă, lumea începea să recicleze selectiv deşeurile şi să folosească detergenţi ecologici pentru a face rufele mai albe. De la influenţa curentului punk, a cărui opoziţie faţă de „hipioţi” a marcat un întreg deceniu, s-a ajuns la comercialismul total al muzicii pop. De la primii paşi nesiguri ai contraculturii negrilor, sub forma muzicii rap şi house, iniţial încă influenţate de „disco”, s-a ajuns la uriaşele evenimente rave care au anunţat anii 1990. De la primele experimente cu echipamente Casio sau C64, s-a ajuns la synthpopul care avea să definească soundul unui deceniu, în care tehnologia digitală şi samplingul au multiplicat exponenţial posibilităţile de producţie.
 
09:00 Cum a modelat arta lumea
Acest documentar relevă că imaginile cu care ne înconjurăm astăzi provin dintr-o lume veche de mii de ani.
n fiecare an, şapte miliarde de oameni din toată lumea se duc la cinematograf ca să vadă ultimele filme apărute. Acest episod relevă cum exploatează cel mai puternic mediu de povestire creat vreodată tehnici vizuale inventate de artiştii din lumea antică.
Porniţi într-o incitantă călătorie prin timp şi de-a latul a cinci continente, către esenţa creativităţii. Îngemănând istoria socială, politica, ştiinţa, natura, arheologia şi religia, acest serial internaţional dezleagă un mister universal – de ce lumea din jurul nostru arată aşa cum arată. Mistere moderne sunt explicate prin întoarcerea în timp la începuturile civilizaţiei, prin intermediul unora dintre cele mai uimitoare creaţii ale omului. Demonstraţii ştiinţifice incitante relevă cum mintea noastră – şi a înaintaşilor noştri – se raportează la artă. Frumoasă, surprinzătoare, captivantă şi relevantă, cu o realizare vizuală demnă de subiectul său, această uimitoare aventură va plăcea nu doar pasionaţilor de artă, ci şi oricui şi-a pus vreodată întrebări despre locul omenirii în lume.
 
10:00 Secrete din adâncuri
De la investigarea cunoştinţelor navale ale egiptenilor antici până la căutarea avioanelor pierdute în al Doilea Război Mondial, aruncăm o privire asupra descoperirilor şi evenimentelor de pe mări.
Aproape în fiecare zi, folosind ultimele tehnologii de scufundare şi investigaţie, scafandrii găsesc epave pe fundul mărilor – capsule ale timpului, păstrate perfect timp de sute sau chiar mii de ani. Comori sau artefacte ? Publice sau private ? Cu miliarde de dolari şi comori inestimabile în joc, chestiunea proprietăţii asupra acestor epave şi a soartei lor dă naştere unora dintre cele mai aprige dispute în tribunalele maritime internaţionale. Ţări precum Marea Britanie sau Spania au pierdut pe fundul mării comori uriaşe din trecutul lor maritim. Acest episod examinează diferitele abordări ale guvernelor, organizaţiilor şi indivizilor în ce priveşte explorarea şi exploatarea epavelor istorice.
Filmat exclusiv în HD, acest serial aruncă o privire asupra descoperirilor şi evenimentelor istorice petrecute pe mări. Echipe de istorici pasionaţi, oameni de ştiinţă renumiţi şi căutători de comori redescoperă corăbiile egiptenilor antici, găsesc avioane pierdute în al Doilea Război Mondial şi caută comori scufundate pe epave.
 
11:00 Războinici
De la Spartacus la Napoleon, combinăm reconstituirile cu grafica pe computer pentru a descoperi punctele tari şi slăbiciunile ce i-au condus pe războinicii legendari către realizări neatinse de alţii.
A fost Richard Inimă de Leu un războinic eroic, nobil şi înţelept ? Sau a fost un tâlhar lacom care voia să prade Ţara Sfântă ? Acest episod dezvăluie că niciuna dintre aceste imagini nu a fost reală şi ne prezintă un Richard pe care nu l-am cunoscut până acum – un om motivat de datoria sa creştină, luptându-se cu problemele generate de conducerea unei coaliţii internaţionale divizate şi confruntându-se cu un oponent musulman considerat invincibil.
Episoadele dramatice şi pline de acţiune ale acestui serial sunt bazate pe vieţile a şase bărbaţi care au transformat lumea din jurul lor, fie prin puterea voinţei, fie prin geniul, curajul sau chiar lăcomia lor. Personalităţi magnetice şi pline de forţă care şi-au câştigat locul în imaginaţia colectivă, pregătiţi să moară pentru convingerile lor – fie că era vorba de Dumnezeu sau de aur, putere şi glorie sau un ideal magnific. De la Spartacus, gladiatorul care a îngenuncheat Roma, până la îndrăzneţul geniu militar Napoleon, acest serial combină reconstituirile dramatice cu grafica pe calculator pentru a descoperi motivele, punctele tari şi chiar slăbiciunile ce i-au condus pe războinicii legendari către realizări neatinse de alţii.
 
12:00 Trăiască Pakistanul !
Folosind filmări de arhivă şi interviuri necunoscute până acum, acest documentar oferă cheia înţelegerii prezentului Pakistanului prin intermediul istoriei sale politice.
ncă de la crearea sa în 1947, Pakistanul pare să fi fost prizonier al unei moşteniri geopolitice încărcate de conflicte care impietează asupra dezvoltării sale politice şi economice. Folosind filmări de arhivă şi interviuri, acest documentar prezintă personajele-cheie care au influenţat istoria ţării: Mohamed Ali Jinnah, fondatorul Pakistanului, Zulfikar Ali Bhutto, generalul Zia ul-Haq, Nawaz Sharif, Benazir Bhutto şi preşedintele actual, generalul Pervez Musharraf. Divizarea politică are cauze multiple, precum antagonismul faţă de India, relaţiile cu vecinul Afganistan, strategia alianţelor schimbătoare cu marile puteri ale lumii, precum şi steagul Islamului, care, în loc să unească sub el diferitele grupuri etnice, a exacerbat uneori conflictele dintre musulmanii din această ţară cu 150 de milioane de locuitori care joacă – şi va continua să joace mult timp de acum înainte – un rol important în strategiile şi politica internaţională.
 
13:00 Călătoria omului
Descoperiţi originile noastre urmărind călătoria făcută de primii Homo sapiens porniţi din Africa de Est cu misiunea de a popula planeta şi felul cum ne-am schimbat pe parcurs.
Examinăm dovezile despre cum a reuşit Homo sapiens să colonizeze cele două Americi şi despre periculosul traseu pe care l-au adoptat pentru a ajunge la acest întins ţinut, delimitat de munţi îngheţaţi în Nord şi oceane în Sud. Investigăm posibilele rute pe care le-ar fi putut urma aceşti curajoşi exploratori şi găsim dovezi genetice convingătoare care sugerează că au mers de la nord la sud de-a lungul coastei Pacificului.
Când Homo sapiens a pornit din Africa de Est într-o periculoasă călătorie pentru a popula lumea, nu era singura specie umanoidă de pe planetă. Dar a fost singura care a supravieţuit, până la final. De ce ? Şi cum ne-am schimbat pe parcursul cele mai mari călătorii din istorie, devenind cei care suntem azi ? Acest fascinant serial face cinci călătorii epice pe întregul glob, urmând traseele antice ale strămoşilor noştri pentru a dezvălui extraordinarele şi durele provocări cu care s-au confruntat. Folosind ultimele dovezi genetice şi arheologice, arătăm cum oamenii s-au adaptat gradat, cultural şi fizic, ca răspuns la mediul în care au trăit.
 
14:00 Cum s-au născut The Monkees
Povestea ridicării şi decăderii primei trupe pop „fabricate” din lume.
n 1967, patru actori necunoscuţi dintr-o emisiune pentru copii au devenit cea mai faimoasă trupă pop din lume. În America, ei au vândut mai multe discuri decât Elvis şi Beatles la un loc. Aceştia au fost „The Monkees”. Prin emisiunea lor plină de energie şi melodiile contagioase, The Monkees au atras un curent de fani care dăinuie până astăzi. Nu erau o trupă obişnuită: The Monkees au fost prima „trupă pop fabricată” din lume. Dar în spatele zâmbetelor simpatice şi melodiilor vesele se ascundea o afacere nemiloasă, alimentată de bani, orgolii şi de ambiţia unora dintre cele mai mari nume de la Hollywood. Şi care avea să se încheie tragic.
 
15:00 O crimă învăluită în mister
Scenaristul Julian Fellowes, premiat cu Oscar, porneşte într-o misiune detectivistică de elucidare a cinci misterioase crime petrecute în secolele XIX şi XX.
n timp ce al Doilea Război Mondial făcea ravagii în Occidentul european, în Kenya cei privilegiaţi petreceau din plin. Dar pentru Lordul Erroll, totul avea să se termine abrupt. Într-o seară, Erroll a fost împuşcat în cap de la mică distanţă la periferia oraşului Nairobi. Julian Fellowes merge în Kenya pentru a explora o crimă infamă petrecută în arşiţa Africii şi în atmosfera rarefiată a Clubului Colonial Muthaiga.
Un serial dramatic care povesteşte crime adevărate, rămase neelucidate. Scenaristul Julian Fellowes, premiat cu Oscar, se transformă într-un detectiv istoric care îşi duce publicul înapoi în timp pentru a observa şi investiga crime misterioase. Toate cele cinci cazuri neelucidate sunt deliberat unice şi distincte în ce priveşte vârsta, sexul şi clasa socială a victimei, mediul social, regiunea şi epoca, precum şi modul de operare al criminalului.
 
16:00 Bun venit în anii '80
O fascinantă călătorie muzicală prin anii 1980, prezentând toate faţetele acestei incitante perioade.
Rap, Dance & Graffiti.
n anii 1980, percepţia oamenilor era formată de liste cu ce este la modă şi ce nu, iar formatorii de opinie erau hotărâţi să bage la naftalină hainele largi şi tunsorile neîngrijite ale anilor 1970 şi să se lanseze într-o bătălie cu autenticitatea însăşi, pe muzica unor formaţii ca Talking Heads, ABC sau Yazoo. Filozofii pop post-modernişti vorbeau despre curente şi hipsteri, raliindu-se împotriva oricărui lucru care le amintea de era hippie, iar oamenii obişnuiţi dansau pe muzica Madonnei, a trupei Modern Talking sau a lui Michael Jackson în discoteci uriaşe. Acasă, lumea începea să recicleze selectiv deşeurile şi să folosească detergenţi ecologici pentru a face rufele mai albe. De la influenţa curentului punk, a cărui opoziţie faţă de „hipioţi” a marcat un întreg deceniu, s-a ajuns la comercialismul total al muzicii pop. De la primii paşi nesiguri ai contraculturii negrilor, sub forma muzicii rap şi house, iniţial încă influenţate de „disco”, s-a ajuns la uriaşele evenimente rave care au anunţat anii 1990. De la primele experimente cu echipamente Casio sau C64, s-a ajuns la synthpopul care avea să definească soundul unui deceniu, în care tehnologia digitală şi samplingul au multiplicat exponenţial posibilităţile de producţie.
 
17:00 Jurnal de sculptură
Criticul de artă Waldemar Januszczak ne prezintă forma sa de artă preferată, sculptura, explorând motivele pentru care aceasta a fost, este şi va rămâne în inima vieţii noastre culturale.
Waldemar Januszczak îşi încheie explorarea sculpturii printr-un voiaj prin America de Nord şi de Sud, pentru a urmări plasarea acestei forme de artă în peisajul local.
Criticul britanic de artă Waldemar Januszczak călătoreşte spre câteva dintre cele mai spectaculoase locuri din lume, cum ar fi Nigeria, Insula Paştelui sau Lituania, unde explorează o „grădină” a statuilor din era sovietică, şi îi vizitează pe câţiva dintre cei mai respectaţi sculptori contemporani, printre care Antony Gormley, Marc Quinn, James Turrell şi fraţii Chapman. În cursul a trei călătorii epice, Januszczak foloseşte sculptura pentru a explora atitudinile omului faţă de sex, putere sau Univers şi pentru a demonstra de ce sculptura a fost, este şi va rămâne în inima vieţii noastre culturale.
 
18:00 Zero absolut
Examinăm munca de patru secole a filosofilor, oamenilor de ştiinţă şi inginerilor ce au încercat să înţeleagă natura frigului, explorând limitele sale extreme şi dând naştere „tehnologiilor frigului”.
Zero absolut” examinează munca de patru secole a filosofilor, oamenilor de ştiinţă şi inginerilor ce au încercat să înţeleagă natura frigului, explorând limitele sale extreme, dând naştere „tehnologiilor frigului” care ne-au transformat societatea şi căutând să înţeleagă mai bine conceptul însuşi. Zero absolut a devenit Sfântul Potir al fizicienilor frigului, care căutau să vadă ce se întâmplă pe măsură ce temperaturile scad sub limitele restului lumii fizice. Aproape de zero absolut, ei au pătruns într-o lume cuantică ciudată în care electricitatea circulă liber, fără a întâmpina rezistenţă, iar fluidele sfidează gravitaţia.
 
19:00 Pionieri milionari
De la Levi Strauss la Henry J Heinz, acest serial spune poveştile a cinci giganţi ai afacerilor care şi-au lăsat amprenta asupra economiei şi culturii americane.
Uimitoarea poveste a lui Wilhelm Edward Boeing – pionierul aviaţiei care a înfiinţat compania Boeing.
Cinci întreprinzători vizionari din „lumea veche” au redefinit economia „lumii noi” şi au lăsat o amprentă majoră asupra culturii americane. Levi Strauss, Henry E Steinway, William E Boeing, John Jacob Astor şi Henry J Heinz – numele sau produsele lor sunt cunoscute peste tot în lume. Inovaţia, curajul, perseverenţa şi hărnicia au fost atributele care le-au asigurat succesul într-o ţară nouă şi deosebită. Cu ajutorul reconstituirilor de înaltă calitate şi a materialelor de arhivă, acest serial ne prezintă una dintre cele mai fascinante şi incitante epoci din istoria economică a Statelor Unite. Cum au reuşit aceşti cinci bărbaţi, care au început ca imigranţi, să devină prin propriile forţe milionarii prin excelenţă care simbolizează şi astăzi succesul american ?
 
20:00 Când maurii domneau în Europa
Povestea maurilor, o populaţie musulmană istorică, ce a trăit în sudul Spaniei peste 700 de ani şi care a influenţat major istoria, cultura şi identitatea europeană.
Istoricul englez Bettany Hughes analizează şi celebrează influenţa imperiului musulman asupra istoriei, culturii şi identităţii europene. Filmat în întregime în exterior în Spania şi în Maroc, documentarul descrie cum Orientul şi Occidentul s-au întâlnit în sudul Spaniei timp de peste 700 de ani, în perioada în care a apărut gândirea europeană modernă. Hughes dezvăluie poveşti uitate despre o perioadă de o toleranţă ieşită din comun, când creştinii şi musulmanii convieţuiau şi depindeau reciproc unii de alţii.
 
21:00 Imperiul roman
Acest documentar explorează motivele căderii Imperiului Roman, urmărindu-i istoria de la momentul de maximă expansiune şi până la primul val al invaziilor barbare.
Legiunile Romei. Pe dealurile verzi din nordul Angliei, marele Zid al lui Hadrian se întinde pe 120 de kilometri. Aceasta este cea mai nordică linie defensivă pe care Imperiul Roman a construit-o în anii 122-30 d.Hr., din ordinul înţeleptului împărat Hadrian. Cu descoperiri uimitoare, acest episod urmăreşte factorii şi procesele căderii Imperiului Roman, dezvăluind detalii despre încercarea nereuşită de reformă a lui Hadrian prin cele mai recente excavaţii de la Vindolanda, un fort auxiliar roman aflat la sud de Zidul lui Hadrian, pe teritoriul Marii Britanii de astăzi.
La 500 de ani după fondarea Romei, romanii dominau Marea Mediterană. Dar după ce cucerise ţările dimprejurul Mediteranei şi îşi asigurase o dominaţie socială şi economică fără precedent, Imperiul s-a prăbuşit ca un castel din cărţi de joc. Acest serial în trei episoade explorează motivele căderii Imperiului Roman, urmărindu-i ultimele patru secole de istorie, de la momentul de maximă expansiune şi până la primul val al invaziilor barbare.
 
22:00 Ferma eduardiană
Echipa de la „Ferma victoriană” – istoricul Ruth Goodman şi arheologii Alex Langlands şi Peter Ginn – petrece un an învăţând să facă faţă provocărilor vieţii la o fermă din perioada eduardiană.
Archaeologists Alex Langlands and Peter Ginn and historian Ruth Goodman arrive at Morwhellam Quay in Devon. They examine the vast array of buildings and tools from the Edwardian period that will be at their disposal for the next 12 months. It’s September and they are beginning with the basics. They set up home in one of the cottages, where the first task – after cleaning - is unblocking the chimney so they can get the range working in order to cook. They prepare for the arrival of their first livestock – a flock of sheep and a ram called Cyril. Ruth cheers up the cottage by making a rug literally made out of rags. And she cooks her first meal on the range: a sheep’s head stew. Alex builds a hay rick to store feed for the animals over winter; while Peter heads to Bodmin moor to carve a stone feeding trough. And they must get the fields ready to grow crops. The high acidity in the soil makes it infertile for growing crops. So the top priority is neutralizing the acid with fertilizer – and for this they must make deadly quicklime. And they’ll need tons of the stuff. It’s a hazardous and grueling - but essential - job.
Creatorii serialului de succes „Ferma victoriană” se întorc pentru a dezvălui lumea dispărută a fermelor din perioada eduardiană, la o scară şi cu o profunzime nemaiîntâlnite până acum. Istoricul Ruth Goodman şi arheologii Alex Langlands şi Peter Ginn vor munci timp de un an pentru a readuce la viaţă ferma Morwellham. Reflectând spiritul întreprinzător al erei eduardiene, ei îşi extind orizonturile pentru a explora o comunitate diversă şi plină de viaţă în care agricultura, grădinăritul, mineritul şi pescuitul se îngemănau. Recreând viaţa tradiţională a fermierilor eduardieni şi explorând o serie întreagă de meşteşuguri ale acestora, acest fascinant serial ne oferă o privire unică asupra unei ere aflate în pragul unor mari transformări.
 
23:00 Povestea lui John Woo
Povestea unică a lui John Woo, considerat cel mai de succes regizor asiatic de la Hollywood.
John Woo este considerat cel mai de succes regizor asiatic de la Hollywood. Renumite pentru coregrafia incredibilă a scenelor de luptă, cu mişcări demne de un balet şi sângele ţâşnind cu încetinitorul din răni, filmele lui Woo sunt adesea tragice şi sentimentale, tratând teme precum loialitatea, onoarea şi locul eroului singuratic într-o lume plină de corupţie şi violenţă. Aceasta este povestea unică a lui John Woo, a vieţii şi vremurilor sale, spusă cu participarea fără precedent a regizorului însuşi (în SUA şi la Hong Kong), precum şi a mentorilor şi prietenilor săi, care ne vor ajuta să desluşim secretele ascensiunii unuia dintre cei mai merituoşi regizori de filme de acţiune de la Hollywood.
 
00:00 Bun venit în anii '80
O fascinantă călătorie muzicală prin anii 1980, prezentând toate faţetele acestei incitante perioade.
Topuri, clipuri şi comerţ.
n anii 1980, percepţia oamenilor era formată de liste cu ce este la modă şi ce nu, iar formatorii de opinie erau hotărâţi să bage la naftalină hainele largi şi tunsorile neîngrijite ale anilor 1970 şi să se lanseze într-o bătălie cu autenticitatea însăşi, pe muzica unor formaţii ca Talking Heads, ABC sau Yazoo. Filozofii pop post-modernişti vorbeau despre curente şi hipsteri, raliindu-se împotriva oricărui lucru care le amintea de era hippie, iar oamenii obişnuiţi dansau pe muzica Madonnei, a trupei Modern Talking sau a lui Michael Jackson în discoteci uriaşe. Acasă, lumea începea să recicleze selectiv deşeurile şi să folosească detergenţi ecologici pentru a face rufele mai albe. De la influenţa curentului punk, a cărui opoziţie faţă de „hipioţi” a marcat un întreg deceniu, s-a ajuns la comercialismul total al muzicii pop. De la primii paşi nesiguri ai contraculturii negrilor, sub forma muzicii rap şi house, iniţial încă influenţate de „disco”, s-a ajuns la uriaşele evenimente rave care au anunţat anii 1990. De la primele experimente cu echipamente Casio sau C64, s-a ajuns la synthpopul care avea să definească soundul unui deceniu, în care tehnologia digitală şi samplingul au multiplicat exponenţial posibilităţile de producţie.
 
01:00 Jurnal de sculptură
Criticul de artă Waldemar Januszczak ne prezintă forma sa de artă preferată, sculptura, explorând motivele pentru care aceasta a fost, este şi va rămâne în inima vieţii noastre culturale.
Waldemar Januszczak îşi încheie explorarea sculpturii printr-un voiaj prin America de Nord şi de Sud, pentru a urmări plasarea acestei forme de artă în peisajul local.
Criticul britanic de artă Waldemar Januszczak călătoreşte spre câteva dintre cele mai spectaculoase locuri din lume, cum ar fi Nigeria, Insula Paştelui sau Lituania, unde explorează o „grădină” a statuilor din era sovietică, şi îi vizitează pe câţiva dintre cei mai respectaţi sculptori contemporani, printre care Antony Gormley, Marc Quinn, James Turrell şi fraţii Chapman. În cursul a trei călătorii epice, Januszczak foloseşte sculptura pentru a explora atitudinile omului faţă de sex, putere sau Univers şi pentru a demonstra de ce sculptura a fost, este şi va rămâne în inima vieţii noastre culturale.
 
02:00 Zero absolut
Examinăm munca de patru secole a filosofilor, oamenilor de ştiinţă şi inginerilor ce au încercat să înţeleagă natura frigului, explorând limitele sale extreme şi dând naştere „tehnologiilor frigului”.
Zero absolut” examinează munca de patru secole a filosofilor, oamenilor de ştiinţă şi inginerilor ce au încercat să înţeleagă natura frigului, explorând limitele sale extreme, dând naştere „tehnologiilor frigului” care ne-au transformat societatea şi căutând să înţeleagă mai bine conceptul însuşi. Zero absolut a devenit Sfântul Potir al fizicienilor frigului, care căutau să vadă ce se întâmplă pe măsură ce temperaturile scad sub limitele restului lumii fizice. Aproape de zero absolut, ei au pătruns într-o lume cuantică ciudată în care electricitatea circulă liber, fără a întâmpina rezistenţă, iar fluidele sfidează gravitaţia.
 
03:00 Pionieri milionari
De la Levi Strauss la Henry J Heinz, acest serial spune poveştile a cinci giganţi ai afacerilor care şi-au lăsat amprenta asupra economiei şi culturii americane.
Uimitoarea poveste a lui Wilhelm Edward Boeing – pionierul aviaţiei care a înfiinţat compania Boeing.
Cinci întreprinzători vizionari din „lumea veche” au redefinit economia „lumii noi” şi au lăsat o amprentă majoră asupra culturii americane. Levi Strauss, Henry E Steinway, William E Boeing, John Jacob Astor şi Henry J Heinz – numele sau produsele lor sunt cunoscute peste tot în lume. Inovaţia, curajul, perseverenţa şi hărnicia au fost atributele care le-au asigurat succesul într-o ţară nouă şi deosebită. Cu ajutorul reconstituirilor de înaltă calitate şi a materialelor de arhivă, acest serial ne prezintă una dintre cele mai fascinante şi incitante epoci din istoria economică a Statelor Unite. Cum au reuşit aceşti cinci bărbaţi, care au început ca imigranţi, să devină prin propriile forţe milionarii prin excelenţă care simbolizează şi astăzi succesul american ?
 
04:00 Când maurii domneau în Europa
Povestea maurilor, o populaţie musulmană istorică, ce a trăit în sudul Spaniei peste 700 de ani şi care a influenţat major istoria, cultura şi identitatea europeană.
Istoricul englez Bettany Hughes analizează şi celebrează influenţa imperiului musulman asupra istoriei, culturii şi identităţii europene. Filmat în întregime în exterior în Spania şi în Maroc, documentarul descrie cum Orientul şi Occidentul s-au întâlnit în sudul Spaniei timp de peste 700 de ani, în perioada în care a apărut gândirea europeană modernă. Hughes dezvăluie poveşti uitate despre o perioadă de o toleranţă ieşită din comun, când creştinii şi musulmanii convieţuiau şi depindeau reciproc unii de alţii.
 
05:00 Imperiul roman
Acest documentar explorează motivele căderii Imperiului Roman, urmărindu-i istoria de la momentul de maximă expansiune şi până la primul val al invaziilor barbare.
Legiunile Romei. Pe dealurile verzi din nordul Angliei, marele Zid al lui Hadrian se întinde pe 120 de kilometri. Aceasta este cea mai nordică linie defensivă pe care Imperiul Roman a construit-o în anii 122-30 d.Hr., din ordinul înţeleptului împărat Hadrian. Cu descoperiri uimitoare, acest episod urmăreşte factorii şi procesele căderii Imperiului Roman, dezvăluind detalii despre încercarea nereuşită de reformă a lui Hadrian prin cele mai recente excavaţii de la Vindolanda, un fort auxiliar roman aflat la sud de Zidul lui Hadrian, pe teritoriul Marii Britanii de astăzi.
La 500 de ani după fondarea Romei, romanii dominau Marea Mediterană. Dar după ce cucerise ţările dimprejurul Mediteranei şi îşi asigurase o dominaţie socială şi economică fără precedent, Imperiul s-a prăbuşit ca un castel din cărţi de joc. Acest serial în trei episoade explorează motivele căderii Imperiului Roman, urmărindu-i ultimele patru secole de istorie, de la momentul de maximă expansiune şi până la primul val al invaziilor barbare.
 
06:00 Ferma eduardiană
Echipa de la „Ferma victoriană” – istoricul Ruth Goodman şi arheologii Alex Langlands şi Peter Ginn – petrece un an învăţând să facă faţă provocărilor vieţii la o fermă din perioada eduardiană.
Archaeologists Alex Langlands and Peter Ginn and historian Ruth Goodman arrive at Morwhellam Quay in Devon. They examine the vast array of buildings and tools from the Edwardian period that will be at their disposal for the next 12 months. It’s September and they are beginning with the basics. They set up home in one of the cottages, where the first task – after cleaning - is unblocking the chimney so they can get the range working in order to cook. They prepare for the arrival of their first livestock – a flock of sheep and a ram called Cyril. Ruth cheers up the cottage by making a rug literally made out of rags. And she cooks her first meal on the range: a sheep’s head stew. Alex builds a hay rick to store feed for the animals over winter; while Peter heads to Bodmin moor to carve a stone feeding trough. And they must get the fields ready to grow crops. The high acidity in the soil makes it infertile for growing crops. So the top priority is neutralizing the acid with fertilizer – and for this they must make deadly quicklime. And they’ll need tons of the stuff. It’s a hazardous and grueling - but essential - job.
Creatorii serialului de succes „Ferma victoriană” se întorc pentru a dezvălui lumea dispărută a fermelor din perioada eduardiană, la o scară şi cu o profunzime nemaiîntâlnite până acum. Istoricul Ruth Goodman şi arheologii Alex Langlands şi Peter Ginn vor munci timp de un an pentru a readuce la viaţă ferma Morwellham. Reflectând spiritul întreprinzător al erei eduardiene, ei îşi extind orizonturile pentru a explora o comunitate diversă şi plină de viaţă în care agricultura, grădinăritul, mineritul şi pescuitul se îngemănau. Recreând viaţa tradiţională a fermierilor eduardieni şi explorând o serie întreagă de meşteşuguri ale acestora, acest fascinant serial ne oferă o privire unică asupra unei ere aflate în pragul unor mari transformări.

Vizualizări: 39

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor