altmarius

cultură şi spiritualitate

09:00 Geniul designului | Acum la TV
Acest program examinează istoria designului, concentrându-se asupra unor invenţii – precum inelul de desfacere sau bucătăria utilată – care au transformat viaţa modernă.
n anii 1920 şi 1930, când lumea lovită de Marea Criză se odihnea între două războaie mondiale, proiectanţii au impus idei dramatic diferite despre forma viitorului, de la futurismul radical al curentului Bauhaus la afecţiunea britanicilor pentru arhitectura stil Tudor şi apartamentele cu trei camere. În Europa, „mişcarea modernă” promova virtuţile automatizării şi producţiei industriale prin teorii şi produse precum spaţiile necompartimentate, bucătăriile complet echipate şi mobila din tubulatură de oţel, care au fost absorbite ulterior în curentele prevalente ale lumii designului. În SUA, designeri precum Raymond Loewy şi Henry Dreyfuss au explorat şi exploatat visele şi dorinţele consumatorilor americani, dezvoltând o abordare a designului bazată pe piaţă care a devenit unul dintre fundamentele societăţii moderne de consum.
Un documentar care urmează după seria „Geniul fotografiei”, acest serial examinează istoria designului, concentrându-se asupra unor invenţii – precum inelul de desfacere sau bucătăria utilată – care au transformat viaţa modernă.
 
10:00 Chirurgia plastică în Antichitate
Un studiu aprofundat despre cunoştinţele civilizaţiilor antice ale Egiptului, Indiei şi Romei despre chirurgia estetică şi plastică.
Chirurgia plastică este considerată una dintre minunile ştiinţei moderne. Se admite în general că nevoia urgentă de chirurgie reparatorie după rănile suferite în al Doilea Război Mondial, precum şi progresele înregistrate în domeniul anesteziei şi al antibioticelor au dus la dezvoltări spectaculoase, chirurgia plastică devenind în prezent aproape o banalitate. Dar chirurgul plastic britanic Natasha Hidvegi a descoperit cu uluire că operaţia la care lucra, de refacere a nasului unui pacient bolnav de cancer, a fost elaborată acum 3.000 de ani, în India. Aşa începe călătoria ei în jurul lumii şi înapoi în timp, pentru a cerceta ce ştiau civilizaţiile antice ale Egiptului, Indiei şi Romei despre chirurgia estetică şi plastică.
 
11:00 Baroana jazzului
Povestea baroanei engleze Pannonica Rothschild, care s-a îndrăgostit de geniul jazzului american, Thelonious Monk, şi şi-a părăsit ţara şi familia pentru a începe o viaţă nouă în America.
Povestea baroanei engleze Pannonica Rothschild, care s-a îndrăgostit de geniul jazzului american, Thelonious Monk. Pannonica Rothschild s-a născut într-o familie extrem de bogată, s-a căsătorit şi a născut cinci copii, dar o melodie a unui bărbat pe care nu-l întâlnise niciodată a făcut-o să lase totul în urmă şi să ia viaţa de la capăt în America. Acest documentar, realizat de strănepoata baroanei Rothschild, cuprinde secvenţe cu Sonny Rollins, TS Monk Junior, ducesa de Devonshire, Quincy Jones şi multe alte celebrităţi. Helen Mirren este vocea „baroanei jazzului”.
 
12:30 Mari comandanţi britanici
Un fascinant serial biografic istoric despre şase mari comandanţi militari britanici, prezentat de un entuziast şi fermecător expert militar, maiorul Gordon Corrigan.
Horatio, Amiral Lord Nelson a fost un maestru al relaţiilor publice. Victoriile sale au fost importante, dar el le-a făcut să pară şi mai importante. A fost erou naţional când Marea Britanie avea mare nevoie de un erou. Totuşi, unii istorici italieni îl consideră criminal de război...
Un fascinant serial biografic istoric despre şase dintre cei mai mari comandanţi militari britanici. Personaje istorice cunoscute în toată lumea, ei au trăit în epoci diferite şi fiecare a avut o influenţă covârşitoare asupra istoriei Marii Britanii. Documentarul este prezentat de un entuziast şi fermecător expert militar, maiorul Gordon Corrigan, care se referă şi în termeni generali la calităţile unui mare comandant, permiţând trasarea de paralele moderne.
 
13:00 Elena din Troia
Bettany Hughes porneşte într-o călătorie epică la est de Marea Mediterană, pentru a afla adevărul despre Elena din Troia şi a discerne realitatea de mit.
Povestea Elenei şi a iubirii dintre ea şi Paris, care a culminat cu sângerosul şi dezastruosul conflict cunoscut sub numele de Războiul Troian, a fost spusă şi răs-spusă în decursul istoriei. Bettany Hughes porneşte într-o călătorie epică la est de Marea Mediterană, pentru a afla adevărul despre Elena din Troia şi a discerne realitatea de mit.
 
14:00 Colonia
Un grup de englezi, irlandezi şi australieni sunt transportaţi în timp în Australia înaintaşilor. Ei vor experimenta pe propria piele duritatea vieţii din New South Wales, întocmai ca acum 200 de ani.
A avea sau a nu avea. Spre bucuria tuturor, soseşte barca negustorului, care le dă coloniştilor posibilitatea de a cumpăra mărfuri de lux sau, cel puţin, de a se bucura de o variaţie de hrană. Englezii au de vânzare grâu, dar recolta irlandezilor a fost compromisă şi, dacă vor să cumpere ceva, va trebui să facă datorii. Familia aborigenă încearcă să facă schimb cu artefacte care ar valora mult în Anglia, dar pentru care negustorul le oferă un preţ prea mic. Bunătăţile de care beneficiază unele dintre familii trezesc invidia celorlalte. Tensiunea dintre condamnaţii de sex feminin şi cei de sex masculin creşte atunci când se află că bărbaţii sunt plătiţi pentru orele suplimentare, în timp ce femeile nu sunt.
Un grup de englezi, irlandezi şi australieni (atât aborigeni, cât şi de origine europeană) sunt transportaţi înapoi în timp, în Australia strămoşilor lor. Trăind la fel ca şi coloniştii, condamnaţii şi aborigenii de atunci, ei vor experimenta pe propria piele duritatea vieţii din colonia New South Wales, aşa cum se desfăşura ea acum 200 de ani. Primul serial istoric australian de tip reality-show este un amestec de calitate între descoperirea istorică, ameninţările sociale, provocările aventurii şi învăţarea prin experienţă. Răsfăţaţii “pionieri” ai secolului XXI încearcă să demonstreze că sunt suficient de puternici pentru a supravieţui acestei încercări “istorice”. Serialul explorează captivanta poveste a primelor colonii, pline de cruzime, vărsare de sânge şi conflicte inter rasiale (între aborigeni, irlandezi şi englezi), între clase (condamnaţi, coloniştii liberi şi soldaţi), între bărbaţi şi femei.
 
15:00 Geniul fotografiei
Acest documentar de referinţă despre fotografie va explora evenimentele-cheie şi imaginile-cheie care au marcat dezvoltarea acestei arte.
n locul potrivit la momentul potrivit ? „Să fii în locul potrivit la momentul potrivit”, „clipa decisivă”, „în mijlocul acţiunii”... în imaginaţia populară, aceste expresii definesc culmile fotografiei, care ne face martori la clipele când se naşte istoria. Pe fondul celui de-al Doilea Război Mondial şi perioadei de după acesta, episodul trei examinează cum au surprins fotografii evenimente dramatice şi tragice precum Ziua Z, Holocaustul şi bombardarea Hiroşimei.
Timp de aproape două secole, fotografia ne-a delectat, ne-a fost de folos, ne-a mişcat, ne-a scandalizat şi, uneori, ne-a dezamăgit. Dar în mare parte, ne-a intrigat, dezvăluindu-ne ciudăţenia care zace în spatele lumii aparenţelor. Acest documentar de referinţă despre fotografie va explora evenimentele-cheie şi imaginile-cheie care au marcat dezvoltarea acestei arte.
 
16:00 Al Doilea Război Mondial în culori
Folosind cele mai recente tehnici de colorare, acest documentar în serial ne înfăţişează lumea celui de-al Doilea Război Mondial aşa cum nu am mai văzut-o până acum.
Victorie în Europa. Ultimele luni de război în Europa au fost şocante şi pline de disperare. Acest episod urmăreşte forţele britanice şi americane care trec Rinul şi pe ruşii care pătrund din Polonia în Germania. Prezentăm ororile eliberării lagărelor de la Belsen şi Buchenwald şi ferocele lupte de stradă din Berlin. Povestea culminează cu sinuciderea lui Hitler, divizarea Germaniei între Aliaţi şi procesele de la Nurnberg.
Acest serial prezintă cea mai bună colecţie de imagini rare din timpul celui de-al Doilea Război Mondial existentă în lume. Folosind cele mai recente tehnici de colorare, putem înfăţişa întreaga poveste a celui de-al Doilea Război Mondial aşa cum nu a mai fost văzută până acum. Cu ajutorul hărţilor de teren obţinute din satelit şi a graficii pe computer de ultimă generaţie, această poveste poate fi spusă cu ajutorul unor date de care niciunul dintre serialele mai vechi nu a dispus. Din ce în ce mai multe secrete au fost dezvăluite în ultimii 5-10 ani, datorită eliberării din arhive a unor documente, dosare şi fotografii. Revelaţii din domeniul spargerii codurilor şi documente oficiale recent desecretizate de pe ambele maluri ale Atlanticului adaugă o nouă dimensiune la înţelegerea celui mai amplu conflict care a avut loc pe glob.
 
17:00 Pe urmele lui Verdi
Biografia lui Giuseppe Fortunino Francesco Verdi – faimosul compozitor romantic şi politician italian, implicat cu toate forţele în lupta pentru unificarea Italiei.
i-a început viaţa ca fiu al unor umili hangii dintr-un cătun aflat în ducatul Parmei. A sfârşit prin a deveni unul dintre cei mai importanţi compozitori italieni, revoluţionând opera şi revitalizând flacăra „bel canto”. Verdi a dus o viaţă tumultuoasă: pe lângă faptul că a scris 28 de opere, a fost implicat cu toate forţele în lupta pentru unificarea Italiei, sprijinindu-l pe Garibaldi şi mişcarea Risorgimento. Numele său a slujit chiar drept slogan politic şi, pentru o vreme, Verdi a fost şi deputat în Parlament. Alături de istoricul Pierre Milza, pornim din casa părintească de la Po, locul naşterii lui Verdi, apoi vizităm biserica locală, unde viitorul compozitor a descoperit frumuseţea muzicii şi explorăm Villa Sant’Agata, casa pe care a cumpărat-o după ce soarta i-a surâs şi unde a locuit până la moarte alături de soprana Giuseppina, care i-a devenit a doua soţie, după ce şi-a pierdut în mod tragic prima soţie şi pe cei doi copii. Pe fondul muzicii, examinăm colaborarea lui Verdi cu cele mai renumite teatre din Italia, precum La Scala din Milano şi Fenice din Veneţia, teatrul Apollo din Roma, San Carlos de la Napoli şi La Pergola din Florenţa, precum şi cu diverse teatre din străinătate, de la Paris la Cairo, Londra sau Sankt Petersburg.
 
18:00 Zero absolut
Examinăm munca de patru secole a filosofilor, oamenilor de ştiinţă şi inginerilor ce au încercat să înţeleagă natura frigului, explorând limitele sale extreme şi dând naştere „tehnologiilor frigului”.
Zero absolut” examinează munca de patru secole a filosofilor, oamenilor de ştiinţă şi inginerilor ce au încercat să înţeleagă natura frigului, explorând limitele sale extreme, dând naştere „tehnologiilor frigului” care ne-au transformat societatea şi căutând să înţeleagă mai bine conceptul însuşi. Zero absolut a devenit Sfântul Potir al fizicienilor frigului, care căutau să vadă ce se întâmplă pe măsură ce temperaturile scad sub limitele restului lumii fizice. Aproape de zero absolut, ei au pătruns într-o lume cuantică ciudată în care electricitatea circulă liber, fără a întâmpina rezistenţă, iar fluidele sfidează gravitaţia.
 
19:00 Rasputin: Diavolul încarnat
Cu ajutorul unor mărturii recent descoperite ale cunoştinţelor şi prietenilor apropiaţi, acest documentar readuce la viaţă lumea întunecată, erotică şi animalică a lui Rasputin, Antihristul Rusiei.
n parte film de groază, în parte investigaţie jurnalistică, acest documentar readuce la viaţă lumea întunecată, erotică şi animalică a lui Rasputin, Antihristul Rusiei. De la pustietatea de coşmar a Siberiei şi sectele ei clandestine, până la grandoarea Sankt Petersburgului care ascundea o lume ilicită a saunelor şi frustrărilor sexuale, aceasta este povestea unui personaj neînţeles care a venit din est predicând un nou tip de „sfinţenie” şi aducând distrugerea ţarilor. În urma descoperiri unui dosar secret care conţine mărturii la prima mână a multora dintre cunoştinţele şi prietenii apropiaţi ai lui Rasputin, vom trezi la viaţă vocile celor care l-au cunoscut îndeaproape – amante, rivali sau discipoli. Vocile lor însoţesc imagini revelatoare, care ne oferă o privire tulburătoare asupra întâmplărilor din mănăstirile şi băile din lumea lui Rasputin.
 
20:00 Aliaţii în Germania postbelică
Combinând părerile istoricilor şi relatări ale martorilor oculari din ambele tabere, a „ocupaţilor” şi a „ocupanţilor”, acest serial ne oferă o privire inedită asupra vieţii din Germania postbelică.
Un nou început
Combinând părerile istoricilor şi relatări ale martorilor oculari din ambele tabere, a „ocupaţilor” şi a „ocupanţilor”, acest serial ne oferă o privire inedită asupra vieţii din Germania postbelică de la ocupaţia Aliată din 1945 şi până la apariţia celor două Germanii în 1949, perioadă care a avut un efect profund nu doar asupra Germaniei de azi, ci şi asupra restului lumii. Datorită unei noi generaţii de istorici, care au avut acces la informaţii recent desecretizate, şi disponibilităţii celor implicaţi de a purta un dialog deschis, a fost posibilă o analiză în profunzime a evenimentelor istorice din perioada respectivă.
 
21:00 Egipt
Documentarul se întoarce în timp pentru a releva adevărul din spatele uneia dintre cele mai măreţe civilizaţii din istorie, concentrându-se asupra a trei descoperiri esenţiale ale Egiptului antic.
Acest episod se concentrează asupra poveştii felului cum arheologul britanic Howard Carter a descoperit mormântul faraonului egiptean Tutankhamon.
Concentrându-se asupra a trei dintre cele mai importante descoperiri din lumea Egiptului antic, acest serial se întoarce în timp pentru a explora descoperirea mormântului lui Tutankhamon de către Howard Carter, descoperirile Marelui Belzoni datând din timpul domniei lui Ramses al II-lea şi descifrarea hieroglifelor de către Champollion. Însoţiţi-i pe cei trei mari exploratori care depăşesc obstacole uriaşe pentru a dezvălui secretele unei lumi încă nedescoperite. Descoperiţi secretele, miturile şi adevărurile din spatele uneia dintre cele mai măreţe civilizaţii din istorie – o lume antică aproape pierdută sub nisipuri.
 
22:00 Farmacia victoriană
ntr-un experiment unic, istoricul Ruth Goodman, profesorul Nick Barber şi doctorandul Tom Quick recreează o farmacie englezească din secolul XIX.
Echipa se confruntă cu provocările anilor 1850 şi 1860, o perioadă în care supraaglomerarea şi condiţiile insalubre de trai atinseseră apogeul, conducând la izbucnirea unor epidemii fără precedent. Medicamentele de tip „panaceu”, care promiteau să vindece practic orice erau în mare vogă şi echipa îşi prepară propriul panaceu din rubarbă, lemn-dulce, săpun şi sirop. De asemenea, ei se aventurează în lumea nesigură a electroterapiei şi relevă cum descoperirea microbilor a făcut să explodeze vânzările de dezinfectante; dar pentru a-şi prepara propriul dezinfectant, trebuie să extragă acid carbolic din gudron de cărbune.
Acest documentar relevă cum s-a născut sistemul farmaceutic din Anglia victoriană şi cum, în doar 50 de ani de la umilele sale începuturi, acesta s-a transformat într-o adevărată industrie. Farmaciile englezeşti din perioada victoriană vindeau o gamă extrem de largă de produse de folosinţă casnică, medicamente, poţiuni şi creme, echipamente optice şi electrice şi remedii fără reţetă, exact ca într-o farmacie de astăzi.
 
23:00 Geniul fotografiei
Acest documentar de referinţă despre fotografie va explora evenimentele-cheie şi imaginile-cheie care au marcat dezvoltarea acestei arte.
Filme pe hârtie. Cele trei decenii scurse de la sfârşitul anilor '50 au fost adevărata epocă de aur a reportajelor fotografice. Acest episod reînvie călătoriile care au dat naştere unora dintre cele mai frumoase „filme pe hârtie” din toate timpurile, printre care odiseea lui Robert Frank prin American anilor '50 şi asaltul solitar al lui William Klein asupra străzilor New York-ului. De asemenea, episodul examinează începuturile folosirii culorii ca mediu credibil pentru fotografii „serioşi”, la fel de controversată la vremea sa precum Bob Dylan cântând la chitara electrică.
Timp de aproape două secole, fotografia ne-a delectat, ne-a fost de folos, ne-a mişcat, ne-a scandalizat şi, uneori, ne-a dezamăgit. Dar în mare parte, ne-a intrigat, dezvăluindu-ne ciudăţenia care zace în spatele lumii aparenţelor. Acest documentar de referinţă despre fotografie va explora evenimentele-cheie şi imaginile-cheie care au marcat dezvoltarea acestei arte.
 
00:00 Al Doilea Război Mondial în culori
Folosind cele mai recente tehnici de colorare, acest documentar în serial ne înfăţişează lumea celui de-al Doilea Război Mondial aşa cum nu am mai văzut-o până acum.
Victorie în Pacific. Sfârşitul războiului din Pacific este una dintre cele mai măreţe, dar şi înfiorătoare poveşti ale istoriei moderne. Japonezii nu se predau şi continuau să lupte, insulă cu insulă, tranşee cu tranşee. Aviaţia SUA a încercat să îngenuncheze Japonia prin bombardamente aeriene asupra capitalei Tokyo. Peste 200.000 de oameni au murit, dar Japonia nu s-a predat. În final, preşedintele Truman fost obligat să facă uz de bomba nucleară şi soarta oraşelor Hiroşima şi Nagasaki a fost pecetluită. Serialul se încheie cu înfrângerea Japoniei şi relevarea crimelor de război ale armatei japoneze.
Acest serial prezintă cea mai bună colecţie de imagini rare din timpul celui de-al Doilea Război Mondial existentă în lume. Folosind cele mai recente tehnici de colorare, putem înfăţişa întreaga poveste a celui de-al Doilea Război Mondial aşa cum nu a mai fost văzută până acum. Cu ajutorul hărţilor de teren obţinute din satelit şi a graficii pe computer de ultimă generaţie, această poveste poate fi spusă cu ajutorul unor date de care niciunul dintre serialele mai vechi nu a dispus. Din ce în ce mai multe secrete au fost dezvăluite în ultimii 5-10 ani, datorită eliberării din arhive a unor documente, dosare şi fotografii. Revelaţii din domeniul spargerii codurilor şi documente oficiale recent desecretizate de pe ambele maluri ale Atlanticului adaugă o nouă dimensiune la înţelegerea celui mai amplu conflict care a avut loc pe glob.
 
01:00 Pe urmele lui Verdi
Biografia lui Giuseppe Fortunino Francesco Verdi – faimosul compozitor romantic şi politician italian, implicat cu toate forţele în lupta pentru unificarea Italiei.
i-a început viaţa ca fiu al unor umili hangii dintr-un cătun aflat în ducatul Parmei. A sfârşit prin a deveni unul dintre cei mai importanţi compozitori italieni, revoluţionând opera şi revitalizând flacăra „bel canto”. Verdi a dus o viaţă tumultuoasă: pe lângă faptul că a scris 28 de opere, a fost implicat cu toate forţele în lupta pentru unificarea Italiei, sprijinindu-l pe Garibaldi şi mişcarea Risorgimento. Numele său a slujit chiar drept slogan politic şi, pentru o vreme, Verdi a fost şi deputat în Parlament. Alături de istoricul Pierre Milza, pornim din casa părintească de la Po, locul naşterii lui Verdi, apoi vizităm biserica locală, unde viitorul compozitor a descoperit frumuseţea muzicii şi explorăm Villa Sant’Agata, casa pe care a cumpărat-o după ce soarta i-a surâs şi unde a locuit până la moarte alături de soprana Giuseppina, care i-a devenit a doua soţie, după ce şi-a pierdut în mod tragic prima soţie şi pe cei doi copii. Pe fondul muzicii, examinăm colaborarea lui Verdi cu cele mai renumite teatre din Italia, precum La Scala din Milano şi Fenice din Veneţia, teatrul Apollo din Roma, San Carlos de la Napoli şi La Pergola din Florenţa, precum şi cu diverse teatre din străinătate, de la Paris la Cairo, Londra sau Sankt Petersburg.
 
02:00 Zero absolut
Examinăm munca de patru secole a filosofilor, oamenilor de ştiinţă şi inginerilor ce au încercat să înţeleagă natura frigului, explorând limitele sale extreme şi dând naştere „tehnologiilor frigului”.
Zero absolut” examinează munca de patru secole a filosofilor, oamenilor de ştiinţă şi inginerilor ce au încercat să înţeleagă natura frigului, explorând limitele sale extreme, dând naştere „tehnologiilor frigului” care ne-au transformat societatea şi căutând să înţeleagă mai bine conceptul însuşi. Zero absolut a devenit Sfântul Potir al fizicienilor frigului, care căutau să vadă ce se întâmplă pe măsură ce temperaturile scad sub limitele restului lumii fizice. Aproape de zero absolut, ei au pătruns într-o lume cuantică ciudată în care electricitatea circulă liber, fără a întâmpina rezistenţă, iar fluidele sfidează gravitaţia.
 
03:00 Rasputin: Diavolul încarnat
Cu ajutorul unor mărturii recent descoperite ale cunoştinţelor şi prietenilor apropiaţi, acest documentar readuce la viaţă lumea întunecată, erotică şi animalică a lui Rasputin, Antihristul Rusiei.
n parte film de groază, în parte investigaţie jurnalistică, acest documentar readuce la viaţă lumea întunecată, erotică şi animalică a lui Rasputin, Antihristul Rusiei. De la pustietatea de coşmar a Siberiei şi sectele ei clandestine, până la grandoarea Sankt Petersburgului care ascundea o lume ilicită a saunelor şi frustrărilor sexuale, aceasta este povestea unui personaj neînţeles care a venit din est predicând un nou tip de „sfinţenie” şi aducând distrugerea ţarilor. În urma descoperiri unui dosar secret care conţine mărturii la prima mână a multora dintre cunoştinţele şi prietenii apropiaţi ai lui Rasputin, vom trezi la viaţă vocile celor care l-au cunoscut îndeaproape – amante, rivali sau discipoli. Vocile lor însoţesc imagini revelatoare, care ne oferă o privire tulburătoare asupra întâmplărilor din mănăstirile şi băile din lumea lui Rasputin.
 
04:00 Aliaţii în Germania postbelică
Combinând părerile istoricilor şi relatări ale martorilor oculari din ambele tabere, a „ocupaţilor” şi a „ocupanţilor”, acest serial ne oferă o privire inedită asupra vieţii din Germania postbelică.
Un nou început
Combinând părerile istoricilor şi relatări ale martorilor oculari din ambele tabere, a „ocupaţilor” şi a „ocupanţilor”, acest serial ne oferă o privire inedită asupra vieţii din Germania postbelică de la ocupaţia Aliată din 1945 şi până la apariţia celor două Germanii în 1949, perioadă care a avut un efect profund nu doar asupra Germaniei de azi, ci şi asupra restului lumii. Datorită unei noi generaţii de istorici, care au avut acces la informaţii recent desecretizate, şi disponibilităţii celor implicaţi de a purta un dialog deschis, a fost posibilă o analiză în profunzime a evenimentelor istorice din perioada respectivă.
 
05:00 Egipt
Documentarul se întoarce în timp pentru a releva adevărul din spatele uneia dintre cele mai măreţe civilizaţii din istorie, concentrându-se asupra a trei descoperiri esenţiale ale Egiptului antic.
Acest episod se concentrează asupra poveştii felului cum arheologul britanic Howard Carter a descoperit mormântul faraonului egiptean Tutankhamon.
Concentrându-se asupra a trei dintre cele mai importante descoperiri din lumea Egiptului antic, acest serial se întoarce în timp pentru a explora descoperirea mormântului lui Tutankhamon de către Howard Carter, descoperirile Marelui Belzoni datând din timpul domniei lui Ramses al II-lea şi descifrarea hieroglifelor de către Champollion. Însoţiţi-i pe cei trei mari exploratori care depăşesc obstacole uriaşe pentru a dezvălui secretele unei lumi încă nedescoperite. Descoperiţi secretele, miturile şi adevărurile din spatele uneia dintre cele mai măreţe civilizaţii din istorie – o lume antică aproape pierdută sub nisipuri.
 
06:00 Farmacia victoriană
ntr-un experiment unic, istoricul Ruth Goodman, profesorul Nick Barber şi doctorandul Tom Quick recreează o farmacie englezească din secolul XIX.
Echipa se confruntă cu provocările anilor 1850 şi 1860, o perioadă în care supraaglomerarea şi condiţiile insalubre de trai atinseseră apogeul, conducând la izbucnirea unor epidemii fără precedent. Medicamentele de tip „panaceu”, care promiteau să vindece practic orice erau în mare vogă şi echipa îşi prepară propriul panaceu din rubarbă, lemn-dulce, săpun şi sirop. De asemenea, ei se aventurează în lumea nesigură a electroterapiei şi relevă cum descoperirea microbilor a făcut să explodeze vânzările de dezinfectante; dar pentru a-şi prepara propriul dezinfectant, trebuie să extragă acid carbolic din gudron de cărbune.
Acest documentar relevă cum s-a născut sistemul farmaceutic din Anglia victoriană şi cum, în doar 50 de ani de la umilele sale începuturi, acesta s-a transformat într-o adevărată industrie. Farmaciile englezeşti din perioada victoriană vindeau o gamă extrem de largă de produse de folosinţă casnică, medicamente, poţiuni şi creme, echipamente optice şi electrice şi remedii fără reţetă, exact ca într-o farmacie de astăzi.

Vizualizări: 15

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

200 state 

(ultimul: Micronesia)

Numar de steaguri: 264

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 42

1 stat are peste 660,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 40,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

1 stat are peste 10.000 clickuri (Franta)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia, Marea Britanie, Canada, UngariaSpania )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

24 state au un click

 

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

2. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

3. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

4. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

5. MAGAZINUL DE CARTE

http://www.magazinul-de-carte.ro/

6 ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

7. DEPOZITUL DE CARTI 

http://www.calinblaga.ro/

8. CARTEA DE CITIT

http://www.carteadecitit.ro/

9. ANTICARIAT ON-LINE
http://www.carti-online.com/

10. ANTICARIATUL DE NOAPTE

 http://www.anticariatuldenoapte.ro/

11. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

12. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

13. ANTICARIAT ALEPH

https://www.anticariataleph.ro/

14. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

15.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

16. ANTICARIAT LOGOS

http://www.anticariat-logos.ro/

17. ANTICARIAT.NET

http://www.anticariat.net/informatii-contact.php

18. TIMBREE

www.timbree.ro

19. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

20 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

21. STAMPWORLD

http://www.stampworld.com

22. LIBMAG

https://www.libmag.ro/oferta-carti-polirom/?utm_source=facebook-ads-7-99-polirom&utm_medium=banner-facebook&utm_campaign=7-99-polirom-facebook&utm_content=new-3

23. DAFFI'S BOOKS

https://www.daffisbooks.ro/

24. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

25. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

26.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

27.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

http://www.editura.uaic.ro/produse/colectii/documenta/1

28. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

29. EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. MIRON MANEGA
http://www.certitudinea.o

32. NATIONAL GEOGRAPHIC ROMANIA

https://www.natgeo.ro/revista

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24.

© 2021   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor