altmarius

cultură şi spiritualitate

10:00 Celula | Acum la TV
n acest fascinant serial, explorăm istoria înţelegerii celulei – de la primele observări ale structurii celulare a plantelor până la cercetările moderne în domeniul biologiei sintetice.
n acest episod, dr Adam Rutherford îşi încheie incitanta sa călătorie prin 350 de ani de ştiinţă pentru descoperirea secretelor celulei şi ale vieţii însăşi. Ultimul episod din serial începe cu prezentarea câtorva dintre cele mai timpurii dovezi ale vieţii pe Pământ: celule fosilizate cu uluitoarea vechime de un miliard de ani. Acum se crede că viaţa pe Pământ a pornit de la o singură celulă primordială, din care au evoluat toate fiinţele vii. Iar în prezent, cunoştinţele despre celule au adus omenirea în pragul unei descoperiri cu adevărat epocale. Oamenii de ştiinţă ar putea fi pe cale să creeze celule vii în laborator şi, dacă reuşesc, acestea ar fi primele forme de viaţă de pe Pământ care nu au evoluat din acea celulă originară. Ar fi ca o a doua Geneză ! Pentru a vă arăta cum a devenit posibil acest lucru, Adam urmăreşte cercetările ştiinţifice menite să înţeleagă cum au apărut primele celule pe Pământ, în trecutul îndepărtat. De la experimente bizare care recreează toxica „supă primordială” de pe Pământ, până la noi şi uimitoare descoperiri din interiorul meteoriţilor, dr Rutherford porneşte pe urmele primelor celule vii de pe planeta noastră.
Porniţi într-o incitantă, uimitoare şi complexă călătorie pe parcursul a 300 de ani de istorie, pentru a descoperi secretele celulei – şi ale vieţii însăşi. În acest fascinant serial, dr Adam Rutherford se întoarce în timp până la primele observări ale structurii celulare a plantelor. Apoi, el urmăreşte căutarea secretelor vieţii, care i-a condus pe oamenii de ştiinţă adânc în interiorul celulelor, şi examinează cercetările în domeniul biologiei sintetice care ne-ar putea ajuta să creăm viaţă de la zero. Este o poveste a rivalităţilor şi secretelor, a greşelilor şi accidentelor şi a revelaţiilor bruşte care au demontat dogmele religioase şi ştiinţifice.
 
11:00 Primul război aerian
Acest documentar urmăreşte doi foşti piloţi din RAF şi Săgeţile Roşii, care pornesc în misiunea de a descoperi originile războiului aerian purtat în Primul Război Mondial.
Doi foşti piloţi din RAF şi Săgeţile Roşii (acum piloţi civili în echipa de acrobaţii aeriene The Blades) pornesc în misiunea de a descoperi originile războiului aerian purtat în timpul Primului Război Mondial. Ei descoperă cum, în doar patru ani, avioanele s-au transformat din delicate maşini zburătoare în aeronavele de război pe care le cunoaştem azi şi află că toate aspectele războiului aerian modern – de la spionaj la bombardamente de la mare altitudine – au fost deja rafinate de pionierii zborului care au trăit cu aproape o sută de ani în urmă. Cei doi pilotează avioane de epocă şi replici ale acestora şi se confruntă cu provocări similare celor întâlnite de piloţii din Primul Război Mondial. Ei pornesc în misiuni simulate de recunoaştere, misiuni de testare a distanţelor de tragere şi misiuni de bombardament, culminând cu o luptă aeriană unu la unu în avioane de epocă echipate cu camere video.
 
12:30 Animale care au făcut istorie
Acest serial realizează profilul rolurilor-cheie pe care multe animale le-au jucat pe parcursul istoriei pentru a ne ajuta să înţelegem mai bine lumea din jurul nostru.
Deşi sunt consideraţi de mulţi drept dăunători, descoperim surprinzător de influentul rol pe care l-au jucat porumbeii în dezvoltarea societăţii umane. La început, porumbeii au fost doar o sursă de hrană, dar curând, oamenii au observat puternicul instinct de orientare care îi ghidează pe porumbei înapoi către un anumit loc. Această abilitate a fost folosită în multe feluri. Porumbeii puteau transmite mesaje rapid şi la distanţe lungi, ca un soi de poştaşi înaripaţi. Aceştia au transmis chiar şi ordine vitale printr-o Europă sfâşiată de război, influenţând cursul unor sângeroase bătălii. Astăzi, „porumbeii de curse” sunt o marfă valoroasă, care poate aduce un milion de dolari pentru o singură victorie.
Acest serial realizează profilul rolurilor-cheie pe care multe animale le-au jucat pe parcursul istoriei pentru a ne ajuta să înţelegem mai bine lumea din jurul nostru. De la umilul vierme de mătase, care a ajutat la ridicarea sau căderea unora dintre culturile antice, până la porumbeii care i-au atras pe exploratori într-unele dintre cele mai izolate regiuni din lume, animalele au asigurat succesul imperiilor economice şi, în cazul porumbeilor, au hotărât soarta războaielor. Acest serial prezintă modul cum au fost folosite şi povestea din spatele unora dintre cele mai mari succese obţinute cu ajutorul lor.
 
13:00 Ferma eduardiană
Echipa de la „Ferma victoriană” – istoricul Ruth Goodman şi arheologii Alex Langlands şi Peter Ginn – petrece un an învăţând să facă faţă provocărilor vieţii la o fermă din perioada eduardiană.
It’s February and the team approach the half way point in their year on the Edwardian Farm. To mark the occasion we explore one single day in a typical Edwardian Farmer’s life – delving as never before into the details of daily existence and giving a fresh insight into the rhythms and routine of a way of life that’s long been forgotten. Incorporating a remarkable cache of letters written in the 1900s and hidden for almost a century in a cottage at Morwhellham Quay, ‘A Day in the Life’ reveals the hidden stories of how ordinary rural Edwardians got by. We see how Edwardians prepared for the day when they got up in the morning – from struggling into a corset and Edwardian hair-styling to shaving and what they used to brush their teeth. Through the day we follow the team’s routine – managing the animals; re-stocking the feed-store; tending the land; caring for an injured goose that’s been attacked by a fox; going shopping; receiving a visit from an eccentric travelling salesman (whose wares include a remarkable range of Edwardian innovations such as the world’s first “tea’s-made”!) and a football match against the Plymouth Argyle legends played under strict Edwardian rules – which means no off-side, no red or yellow cards, and wearing very, very heavy boots. And in between, of course, there’s breakfast, lunch, dinner and a visit to the local pub to round-off the day.
Creatorii serialului de succes „Ferma victoriană” se întorc pentru a dezvălui lumea dispărută a fermelor din perioada eduardiană, la o scară şi cu o profunzime nemaiîntâlnite până acum. Istoricul Ruth Goodman şi arheologii Alex Langlands şi Peter Ginn vor munci timp de un an pentru a readuce la viaţă ferma Morwellham. Reflectând spiritul întreprinzător al erei eduardiene, ei îşi extind orizonturile pentru a explora o comunitate diversă şi plină de viaţă în care agricultura, grădinăritul, mineritul şi pescuitul se îngemănau. Recreând viaţa tradiţională a fermierilor eduardieni şi explorând o serie întreagă de meşteşuguri ale acestora, acest fascinant serial ne oferă o privire unică asupra unei ere aflate în pragul unor mari transformări.
 
14:00 Povestea lui Lully
Povestea lui Lully, compozitor italian şi părintele operei franceze, care, datorită abilităţii sale politice, a devenit regizorul muzical al lui Ludovic al XIV-lea.
Un documentar despre viaţa lui Lully, compozitor italian şi părintele operei franceze, care, datorită abilităţii sale politice, a devenit regizorul muzical al lui Ludovic al XIV-lea. Documentarul aduce laolaltă cei mai buni muzicieni şi specialişti ai momentului şi a fost filmat la castelul Versailles. Orchestrele pe care le vom urmări sunt: Concert spirituel cu Hervé Niquet, Capriccio Stravagante cu Skip Sempé, Les Folies Françaises cu Patrick Cohën-Akenine, Le Parnasse français cu Louis Castelain, L’Arpeggiata cu Cristina Pluhar şi Le Po?me harmonique cu Vincent Dumestre.
 
15:30 Creatorii video
This series is dedicated to some of the most iconic and creative video makers and artists of the last 30 years. Featuring exclusive interviews with Sting, Paul McCartney, Bryan Adams and many more.
Metallica “Enter Sandman”, Bon Jovi “Livin’ on a Prayer”, Whitney Houston “So Emotional”.
Acest serial este dedicat unora dintre cei mai importanţi şi creativi artişti şi creatori de clipuri video din ultimii 30 de ani. David Mallet, Russell Mulcahy, Wayne Isham, Kevin Godley, Steve Barron şi Andy Morahan au făcut unele dintre cele mai apreciate şi urmărite clipuri video din anii 1980. Dacă discul unui artist se vindea, ei creau clipul video difuzat de MTV. De la A-Ha la ZZ Top, aceşti pionieri ai creativităţii au rescris regulile. Întreţesând clipurile originale cu poveştile artiştilor şi punctul de vedere al regizorilor, scoatem la iveală geniul, nebunia, excesele şi ideile dintr-o vreme când clipurile video erau regine. Documentarul cuprinde interviuri în exclusivitate cu Sting, Paul McCartney, Bryan Adams şi mulţi alţii.
 
16:00 Călători în timp
Excavând situri din orice perioadă, din vremurile Paleoliticului şi până în trecutul recent, acest popular serial cu temă arheologică dezvăluie secretele lungii şi bogatei istorii britanice.
Tony Robinson şi echipa caută prima fabrică Liberty, în sudul Londrei. Mătăsurile Liberty încă evocă imaginea opulenţei şi frumuseţii, a rochiilor diafane şi „vremurilor de aur”. Dar căutarea se dovedeşte a fi dificilă. Ziua a treia aduce mult-aşteptata descoperire, precum şi o extraordinară încercare de recreare a tehnicilor de secol XIX de vopsire şi imprimare a minunatelor mătăsuri.
Dintr-un subiect aparent banal, echipa de la „Călători în timp” face din arheologie un subiect popular datorită entuziasmului dovedit în dezgroparea secretelor lungii şi bogatei istorii britanice. Excavând situri din orice perioadă, din vremurile Paleoliticului şi până în trecutul recent, realizatorii acestui documentar vă vor distra şi, în acelaşi timp, vă vor îmbunătăţi cunoştinţele de istorie.
 
17:00 Minuni create de om: Buddha uriaş
Povestea lui Buddha uriaş din Leshan – cel mai mare Buddha sculptat în piatră din lume.
n inima Chinei, Leshan-ul găzduieşte cea mai mare reprezentare în piatră a lui Buddha din lume. Piesa centrală este statuia veche de 1.200 de ani a lui Buddha, sub forma lui Maitreya, Buddha reîncarnat. Cu picioarele la confluenţa a trei râuri, legenda spune că Buddha cel uriaş a fost construit pentru a proteja bărcile care dădeau adesea de necaz în apele învolburate. Construcţia statuii, sculptată din versantul dealului Lingyun în secolul VIII, în timpul dinastiei Tang, a necesitat 90 de ani. Astăzi, Buddha uriaş de la Leshan este restaurat pe o scară mai largă decât orice restaurare încercată vreodată. Dar acest colos de 71 de metri creat de om se confruntă cu o dublă ameninţare: din partea eroziunii cauzate de atacul lent al timpului şi de roiurile de turişti şi din partea Indiei, care promovează un proiect ambiţios de construcţie a unui Buddha şi mai mare, cu ajutorul tehnologiei de ultimă generaţie care, se spune, îl va face să reziste peste 1.000 de ani. Studiem istoria şi semnificaţia acestui monument, precum şi eforturile şi provocările pe care le presupune conservarea sa.
 
18:00 Călătoria omului
Descoperiţi originile noastre urmărind călătoria făcută de primii Homo sapiens porniţi din Africa de Est cu misiunea de a popula planeta şi felul cum ne-am schimbat pe parcurs.
Examinăm felul în care oamenii moderni au călătorit din Africa în inima Europei şi ce s-a putut întâmpla pe parcursul acestei călătorii care să le schimbe culoarea pielii din brun în alb. Cum au reuşit aceşti vânători-culegători să suporte inimaginabilele condiţii din ultima eră glaciară şi cum au ajuns stăpânii unui ţinut deja locuit de puternicii şi rezistenţii oameni de Neanderthal ?
Când Homo sapiens a pornit din Africa de Est într-o periculoasă călătorie pentru a popula lumea, nu era singura specie umanoidă de pe planetă. Dar a fost singura care a supravieţuit, până la final. De ce ? Şi cum ne-am schimbat pe parcursul cele mai mari călătorii din istorie, devenind cei care suntem azi ? Acest fascinant serial face cinci călătorii epice pe întregul glob, urmând traseele antice ale strămoşilor noştri pentru a dezvălui extraordinarele şi durele provocări cu care s-au confruntat. Folosind ultimele dovezi genetice şi arheologice, arătăm cum oamenii s-au adaptat gradat, cultural şi fizic, ca răspuns la mediul în care au trăit.
 
19:00 Ferma eduardiană
Echipa de la „Ferma victoriană” – istoricul Ruth Goodman şi arheologii Alex Langlands şi Peter Ginn – petrece un an învăţând să facă faţă provocărilor vieţii la o fermă din perioada eduardiană.
It’s March and the team greets the long-awaited arrival of Spring. It’s time to bring in the daffodil harvest. During it’s heyday in the early 20th century the Tamar Valley was the largest producer of early daffodils in Britain – the result of the region’s mild climate combined with the arrival of a railway, which meant produce could be delivered to towns and cities across the country within hours of being picked. After picking and packing, the daffodils are raced off to the train station – a chance to experience the period steam engines on the South Devon line. Ruth – who used to work for British Rail – takes the opportunity to help operate the signal box and discover the ingenious ways Edwardian railways used for ensuring that trains ran safely and on strict time. Ruth’s daughter, Eve, arrives on the train to spend Mothering Sunday on the farm – an important occasion in the Edwardian calendar For daughters, many of whom worked away in service, it was the only time in the year when they could get time off to return home. Alex and Peter fertilize the potato crop – which requires 10 tonnes of well-rotted horse dung. There’s new life on the farm as the ewe’s begin giving birth to their lambs. And Alex and Peter go up to Dartmoor for the annual pony trek – a time when wild ponies on the moor were rounded up. They select a new pony for the farm and name him ‘Laddie’. The pony needs training before he’s fit for work and Mike Branch, a specialist trainer from Tennessee, arrives. He’s following in the footsteps of American farmer John Solomon Rarey, who in the 19th century found fame and fortune in Britain with his revolutionary method of taming wild horses. Instead of ‘breaking’ the horse physically, he used the technique now known as ‘horse whispering’ – an astonishingly fast and effective means of making a wild horse fit for work, as Mike demonstrates. After a bumper daffodil harvest and having seen all the ewes successfully give birth to their lambs, the team are in high spirits for the celebration of Easter - which means feasting, a special church service and surprise for Ruth.
Creatorii serialului de succes „Ferma victoriană” se întorc pentru a dezvălui lumea dispărută a fermelor din perioada eduardiană, la o scară şi cu o profunzime nemaiîntâlnite până acum. Istoricul Ruth Goodman şi arheologii Alex Langlands şi Peter Ginn vor munci timp de un an pentru a readuce la viaţă ferma Morwellham. Reflectând spiritul întreprinzător al erei eduardiene, ei îşi extind orizonturile pentru a explora o comunitate diversă şi plină de viaţă în care agricultura, grădinăritul, mineritul şi pescuitul se îngemănau. Recreând viaţa tradiţională a fermierilor eduardieni şi explorând o serie întreagă de meşteşuguri ale acestora, acest fascinant serial ne oferă o privire unică asupra unei ere aflate în pragul unor mari transformări.
 
20:00 Ginghis Han
Acest documentar explorează imaginea negativă a lui Ginghis Han, fondatorul Imperiului Mongol.
ntotdeauna să loveşti primul şi întotdeauna să te răzbuni”. Ginghis Han a învăţat aceste reguli dure în timpul unei copilării marcate de violenţă. Tatăl său a fost ucis şi Ginghis a crescut în stepa mongolă neiertătoare. Dar cum a reuşit un paria, crescut în sărăcie, să devină un mare Han ? Şi de ce este înfăţişat adesea ca un psihopat care şi-a ucis fratele şi a pus să fie omorât cel mai bun prieten al său ? Este corect să ni-l amintim pe Ginghis ca pe un măcelar nemilos ? Veţi hotărî singuri după ce veţi urmări faptele istorice prezentate în acest documentar.
 
21:00 Războiul secret
Iată câteva din aventurile necunoscute ale agenţilor britanici de operaţiuni speciale din al Doilea Război Mondial, printre care şi povestea agentului triplu Henri Dericourt şi a Operaţiunii Tombola.
Aceasta este povestea soldatului SAS Roy Farran şi a agentului SOE Michael Lees, care au condus un atac asupra unui cartier general german din Italia. Era în iarna lui 1945, în ultimele luni ale celui de-al Doilea Război Mondial. Un aprig război „uitat” s-a purtat în Italia.
Din mai 1940 şi până în iunie 1944, Europa a fost invadată de nazişti. În timp ce Armata Roşie lupta cu al Treilea Reich în Est, Marea Britanie şi aliaţii săi întârziau deschiderea unui front de Vest. Churchill a încercat să liniştească furia lui Stalin iniţiind o campanie de bombardare a Germaniei. Dar Aliaţii purtau şi un alt război, la sol. Acest război era unul secret. El a implicat nenumărate acte de curaj, dar şi duritate, înşelăciune şi trădare. Nici un agent, de nicăieri de pe continent, nu ştia în cine se poate încrede. Unii au devenit agenţi dubli pentru că au crezut că este cea mai bună strategie pentru a rămâne în viaţă. Iar alţii jucau pentru ambele tabere pentru a simţi fiorul pericolului. Aceasta este povestea operaţiunilor şi oamenilor care au purtat războiul secret şi au aprins Europa în flăcări. Şi adesea, aceste flăcări au dat naştere unor asemenea duşmănii, încât focurile intrigilor şi trădării nu s-au stins.
 
22:00 Războinici
De la Spartacus la Napoleon, combinăm reconstituirile cu grafica pe computer pentru a descoperi punctele tari şi slăbiciunile ce i-au condus pe războinicii legendari către realizări neatinse de alţii.
A fost Spartacus luptătorul pentru libertate cu gropiţă în bărbie înfăţişat în celebrul film al lui Kubrick ? Acest episod îl relevă pe adevăratul Spartacus, genialul lider al unei trupe de gherilă, dar un om imperfect şi indecis.
Episoadele dramatice şi pline de acţiune ale acestui serial sunt bazate pe vieţile a şase bărbaţi care au transformat lumea din jurul lor, fie prin puterea voinţei, fie prin geniul, curajul sau chiar lăcomia lor. Personalităţi magnetice şi pline de forţă care şi-au câştigat locul în imaginaţia colectivă, pregătiţi să moară pentru convingerile lor – fie că era vorba de Dumnezeu sau de aur, putere şi glorie sau un ideal magnific. De la Spartacus, gladiatorul care a îngenuncheat Roma, până la îndrăzneţul geniu militar Napoleon, acest serial combină reconstituirile dramatice cu grafica pe calculator pentru a descoperi motivele, punctele tari şi chiar slăbiciunile ce i-au condus pe războinicii legendari către realizări neatinse de alţii.
 
23:00 Al Doilea Război Mondial în culori
Folosind cele mai recente tehnici de colorare, acest documentar în serial ne înfăţişează lumea celui de-al Doilea Război Mondial aşa cum nu am mai văzut-o până acum.
Hitler atacă Estul. Când Hitler şi-a declarat intenţia de a invada Rusia, generalii săi l-au privit într-o tăcere îngrozită. Uniunea Sovietică era vastă şi dispunea de resurse neegalate. Succesul întregului plan al lui Hitler depindea de o lovitură rapidă şi fatală aplicată URSS. Într-un război lung, de uzură, Germania ar fi fost înfrântă cu siguranţă. Hitler era sigur că trupele sale pot reuşi. Nimeni nu le învinsese până acum. Dar nu avuseseră parte de o provocare militară de asemenea factură...
Acest serial prezintă cea mai bună colecţie de imagini rare din timpul celui de-al Doilea Război Mondial existentă în lume. Folosind cele mai recente tehnici de colorare, putem înfăţişa întreaga poveste a celui de-al Doilea Război Mondial aşa cum nu a mai fost văzută până acum. Cu ajutorul hărţilor de teren obţinute din satelit şi a graficii pe computer de ultimă generaţie, această poveste poate fi spusă cu ajutorul unor date de care niciunul dintre serialele mai vechi nu a dispus. Din ce în ce mai multe secrete au fost dezvăluite în ultimii 5-10 ani, datorită eliberării din arhive a unor documente, dosare şi fotografii. Revelaţii din domeniul spargerii codurilor şi documente oficiale recent desecretizate de pe ambele maluri ale Atlanticului adaugă o nouă dimensiune la înţelegerea celui mai amplu conflict care a avut loc pe glob.
 
00:00 Călătoria omului
Descoperiţi originile noastre urmărind călătoria făcută de primii Homo sapiens porniţi din Africa de Est cu misiunea de a popula planeta şi felul cum ne-am schimbat pe parcurs.
Examinăm felul în care oamenii moderni au călătorit din Africa în inima Europei şi ce s-a putut întâmpla pe parcursul acestei călătorii care să le schimbe culoarea pielii din brun în alb. Cum au reuşit aceşti vânători-culegători să suporte inimaginabilele condiţii din ultima eră glaciară şi cum au ajuns stăpânii unui ţinut deja locuit de puternicii şi rezistenţii oameni de Neanderthal ?
Când Homo sapiens a pornit din Africa de Est într-o periculoasă călătorie pentru a popula lumea, nu era singura specie umanoidă de pe planetă. Dar a fost singura care a supravieţuit, până la final. De ce ? Şi cum ne-am schimbat pe parcursul cele mai mari călătorii din istorie, devenind cei care suntem azi ? Acest fascinant serial face cinci călătorii epice pe întregul glob, urmând traseele antice ale strămoşilor noştri pentru a dezvălui extraordinarele şi durele provocări cu care s-au confruntat. Folosind ultimele dovezi genetice şi arheologice, arătăm cum oamenii s-au adaptat gradat, cultural şi fizic, ca răspuns la mediul în care au trăit.
 
01:00 Fotbalul african
Această poveste ne prezintă impactul fotbalului asupra continentului african şi asupra relaţiilor sale cu restul lumii.
Această poveste ne prezintă impactul fotbalului asupra continentului african şi asupra relaţiilor sale cu restul lumii. Este şi o prezentare a luptei personale, a pasiunii pentru sport şi incredibilei credinţe a unui continent. Cum poate un singur gol, într-o singură clipă, să schimbe viaţa unui jucător şi felul în care Africa se priveşte pe sine ?
 
02:00 Mao: O poveste chinezească
Captivanta poveste a preşedintelui Mao, de la rădăcinile sale rurale la rolul său de părinte al comunismului chinez.
1970-2006: Moştenirea lui Mao în China de astăzi
Preşedintele Mao, părintele comunismului chinez, este unul dintre giganţii istoriei mondiale – strateg militar, om de stat, vizionar, filosof, poet, revoluţionar şi politician. Pentru realizarea acestui serial în patru părţi, autorităţile chineze şi-au deschis pentru prima oară arhivele pentru a spune pentru prima oară întreaga poveste a vieţii liderului comunist. Acest documentar prezintă istoria Chinei de la vremurile ultimului ei împărat, când era degradată şi controlată de puterile occidentale în urma Războaielor Opiului şi până la China semi-capitalistă de astăzi. El spune povestea lui Mao Zedong, născut într-o familie de ţărani şi crescut printre ţărani, care a devenit un cărturar eminent, membru al Congresului Partidului Comunist Chinez şi, în cele din urmă, preşedintele partidului.
 
03:00 Ecranul oblic
Un documentar premiat care examinează portretizarea asiaticilor în filmele şi serialele TV hollywoodiene.
De la Sessue Hayakawa, vedetă a filmului mut, la „Harold şi Kumar merg la Whitecastle”, acest documentar examinează portretizarea asiaticilor în filmele şi serialele TV hollywoodiene, incluzând interviuri cu actorul Mako, nominalizat la Oscar, comicul Bobby Lee (MAD TV), actorul Jason Scott Lee („Viaţa lui Bruce Lee”), producătorul Terence Chang („Bătălia de la Stânca Roşie” regizat de John Woo) şi regizorul Justin Lin („Furios şi iute: Tokyo Drift”). Documentarul conţine peste 50 de clipuri înfăţişând personaje asiatice din filmele hollywoodiene, pe parcursul aproape unui secol.
 
04:00 Moartea neagră
O examinare fascinantă a uneia dintre cele mai violente pandemii din istoria omenirii, care a ucis peste o treime din populaţia Europei în secolul al XIV-lea.
Moartea neagră”, pandemie a secolului al XIV-lea, a fost un dezastru uman fără precedent, de proporţii înfricoşătoare. În trei ani îngrozitori, a pierit peste o treime din populaţia Europei. Toţi credeau că e semn al sfârşitului lumii. Pentru cronicarii de la Padova, ciuma a fost mai apocaliptică decât potopul lui Noe. Ciuma a zguduit din temelii societatea înstărită, încrezătoare, relativ bine populată a Europei de Vest de la mijlocul secolului al XIV-lea. Acest documentar urmăreşte răspândirea ciumei şi implicaţiile pe care le-a avut în Europa Evului Mediu. Luând în consideraţie aspecte ca medicina, religia, superstiţiile şi societatea şi folosind analiza specializată a unor istorici eminenţi, este o examinare fascinantă a uneia dintre cele mai înspăimântătoare şi cumplite perioade din existenţa omenirii.
 
05:00 Eroi, culturi şi gastronomie
O călătorie culinară în zona mediteraneeană, din Antichitate până în prezent, ce explorează legătura dintre faptele eroilor şi mâncărurile naţionale‚ un mozaic al gastronomiei, zvonurilor şi istoriei.
Marţipan şi anateme – Influenţa mâncării asupra istoriei.
Din vremuri străvechi, mâncarea şi modurile de preparare au fost strâns legate de fapte istorice, mituri şi aventuri. Acest serial documentar poartă telespectatorii într-o călătorie culinară din Antichitate până în prezent şi îmbină cu dibăcie atât isprăvile şi greşelile războinicilor şi eroilor, cât şi miracolele de zi cu zi, într-un mozaic de mâncăruri, zvonuri şi istorie. De la faraonii Egiptului antic la fenicieni şi romani, cruciaţi şi veneţieni. De la spanioli la turci şi de la aventurierii solitari ai Antichităţii la reţelele internaţionale de hoţi de artă de azi. Nenumărate şi variate peisaje, precum şi redarea fidelă a locuitorilor lor, a bucătăriei şi mentalităţii lor, aduc la viaţă misterioasa istorie a regiunii mediteraneene în imagini spectaculoase.
 
06:00 Povestea lui Lully
Povestea lui Lully, compozitor italian şi părintele operei franceze, care, datorită abilităţii sale politice, a devenit regizorul muzical al lui Ludovic al XIV-lea.
Un documentar despre viaţa lui Lully, compozitor italian şi părintele operei franceze, care, datorită abilităţii sale politice, a devenit regizorul muzical al lui Ludovic al XIV-lea. Documentarul aduce laolaltă cei mai buni muzicieni şi specialişti ai momentului şi a fost filmat la castelul Versailles. Orchestrele pe care le vom urmări sunt: Concert spirituel cu Hervé Niquet, Capriccio Stravagante cu Skip Sempé, Les Folies Françaises cu Patrick Cohën-Akenine, Le Parnasse français cu Louis Castelain, L’Arpeggiata cu Cristina Pluhar şi Le Po?me harmonique cu Vincent Dumestre.
 

Vizualizări: 44

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor