altmarius

cultură şi spiritualitate

09:30

http://programetv.program24.ro/post/viasat-history/

Misterele istoriei | Acum la TV

O echipă de experţi călătoreşte prin Marea Britanie pentru a elucida misterele legendelor locale: tunele ale contrabandiştilor, un oraş scufundat sau o întâlnire între o regină şi amantul său.
Crimă la castelul Berkeley. Echipa trebuie să elucideze un mister vechi de peste 300 de ani şi să dezvăluie adevărul din spatele morţii ultimului măscărici de la castelul Berkeley, în 1725.
Echipa de la „Misterele istoriei” caută adevărul din spatele legendelor locale din Marea Britanie, folosind resurse accesibile oricui. Experţii îi vor instrui cum să separe faptele de ficţiune, ajutându-i să navigheze prin arhive şi să descifreze arhitectura clădirilor şi peisajelor. Fiecare episod examinează un zvon local: despre tunele ale contrabandiştilor, despre un spion din vreme de război, despre un oraş scufundat şi uitat, despre o întâlnire dintre o regină şi amantul ei rănit şi despre o misterioasă crimă petrecută acum peste 300 de ani.
10:00 Chirurgia plastică în Antichitate
Un studiu aprofundat despre cunoştinţele civilizaţiilor antice ale Egiptului, Indiei şi Romei despre chirurgia estetică şi plastică.
Chirurgia plastică este considerată una dintre minunile ştiinţei moderne. Se admite în general că nevoia urgentă de chirurgie reparatorie după rănile suferite în al Doilea Război Mondial, precum şi progresele înregistrate în domeniul anesteziei şi al antibioticelor au dus la dezvoltări spectaculoase, chirurgia plastică devenind în prezent aproape o banalitate. Dar chirurgul plastic britanic Natasha Hidvegi a descoperit cu uluire că operaţia la care lucra, de refacere a nasului unui pacient bolnav de cancer, a fost elaborată acum 3.000 de ani, în India. Aşa începe călătoria ei în jurul lumii şi înapoi în timp, pentru a cerceta ce ştiau civilizaţiile antice ale Egiptului, Indiei şi Romei despre chirurgia estetică şi plastică.
11:00 Elizabeth David şi reţetele vieţii
O reconstituire a agitatei vieţi a autoarei de cărţi de bucate Elizabeth David, care şi-a publicat prima carte despre bucătăria mediteraneană în 1950 şi a mai scris opt faimoase cărţi de bucate.
O reconstituire a agitatei vieţi a celebrei autoare de cărţi de bucate Elizabeth David, considerată „zeiţa bucătăriei”. Elizabeth şi-a publicat prima carte despre bucătăria mediteraneană în 1950 şi de atunci a mai scris opt faimoase cărţi de bucate care s-au vândut în peste 2 milioane de exemplare în întreaga lume. Imaginea ei publică era elegantă, respectabilă şi oarecum austeră. În realitate, însă, Elizabeth a fost o persoană neconvenţională, cu o profundă pasiune pentru mâncare, viaţă şi bărbaţi.
12:30 Ziua Judecăţii: Raiul şi iadul
Explorăm modul cum au fost ilustrate ideile despre viaţa de apoi în arta din toată lumea – de la Cartea Morţilor din Egiptul antic, la viziunea lui Stanley Spencer despre Rai ca orăşel englezesc.
Raiul. Episodul arată că ideea unui tărâm al fericirii dincolo de moarte este prezentă în multe religii din toată lumea şi a fost folosită ca subiect de artişti din vremea egiptenilor şi până la opera lui Tracey Emin.
Acest serial explorează relaţia dintre artă şi viaţa de apoi, de la Cartea Morţilor din Egiptul antic, la viziunea lui Stanley Spencer, care înfăţişează Raiul sub forma unui orăşel englezesc. Promisiunea Raiului şi ameninţarea cu iadul au fost, pentru unele societăţi, un sistem de motivare pozitivă / negativă care a ajutat păstrarea status quo-ului. În acest serial, ne întrebăm dacă reprezentările artistice ale vieţii de apoi sunt expresia unei adânci spiritualităţi sau produsul nevoii societăţii de a reglementa comportamentul indivizilor.
13:00 Moartea Omului Gheţurilor
Povestea Omului Gheţurilor, cea mai veche mumie găsită vreodată, care a zăcut îngropată într-un gheţar din Alpi timp de 5.000 de ani şi care datează din Epoca Bronzului.
ngropat într-un gheţar din Alpi timp de 5.000 de ani, Omul Gheţurilor este cea mai veche mumie găsită vreodată. Iar îngropată în detaliile morţii sale violente stă întrebarea mai importantă a motivelor pentru care a fost ucis. Pe măsură ce ies la iveală trei posibile motive – asasinat politic, război între clanuri sau sacrificiu ritual – povestea morţii violente a Omului Gheţurilor aruncă lumină asupra originilor conflictului din Epoca Bronzului. Noi indicii criminalistice aduc oamenii de ştiinţă mai aproape decât oricând de adevăr. Epoca Bronzului, o epocă a frământărilor, fusese considerată în trecut o perioadă idilică a păcii şi progresului. Dar cazul Omului Gheţurilor indică o istorie mai brutală, care avea să modeleze destinul Europei pentru mii de ani.
14:00 Al Doilea Război Mondial în culori
Folosind cele mai recente tehnici de colorare, acest documentar în serial ne înfăţişează lumea celui de-al Doilea Război Mondial aşa cum nu am mai văzut-o până acum.
Nori de furtună. Serialul începe cu un uriaş paradox. Cum a fost posibil ca tratatul semnat la sfârşitul Primului Război Mondial – supranumit „războiul care pune capăt tuturor războaielor” – să conducă la un conflict şi mai amplu cu doar câţiva ani mai târziu ? Răspunsul este o poveste care astăzi are o rezonanţă înfiorătoare. Acest episod arată cum Marea Criză a văduvit democraţiile occidentale de dorinţa de a ţine piept unui nou şi îngrijorător fenomen politic: ascensiunea dictatorilor militari în Germania, Italia, Japonia şi Spania. Rezultatul a fost că marile puteri au ignorat toate semnele prevestitoare şi le-au permis celor precum Mussolini sau, mai ales, Hitler să pună în mişcare evenimentele care au aruncat lumea în catastrofa celui de-al Doilea Război Mondial.
Acest serial prezintă cea mai bună colecţie de imagini rare din timpul celui de-al Doilea Război Mondial existentă în lume. Folosind cele mai recente tehnici de colorare, putem înfăţişa întreaga poveste a celui de-al Doilea Război Mondial aşa cum nu a mai fost văzută până acum. Cu ajutorul hărţilor de teren obţinute din satelit şi a graficii pe computer de ultimă generaţie, această poveste poate fi spusă cu ajutorul unor date de care niciunul dintre serialele mai vechi nu a dispus. Din ce în ce mai multe secrete au fost dezvăluite în ultimii 5-10 ani, datorită eliberării din arhive a unor documente, dosare şi fotografii. Revelaţii din domeniul spargerii codurilor şi documente oficiale recent desecretizate de pe ambele maluri ale Atlanticului adaugă o nouă dimensiune la înţelegerea celui mai amplu conflict care a avut loc pe glob.
15:00 Cine crezi că eşti cu adevărat?
Acest serial reconstituie arborele genealogic al celor mai iubite celebrităţi din Marea Britanie, revelând surprinzătoarele, extraordinarele şi adesea emoţionantele poveşti ale strămoşilor acestora.
Boris Johnson. Înaintaşii primarului Londrei sunt la fel de diverşi ca şi istoria oraşului însuşi. În copilărie, Boris era intrigat de istoria familiei sale pe linie paternă. Bunica sa paternă, pe jumătate franţuzoaică, îi spunea poveşti despre strămoşii săi aristocraţi, familia Pfeffels. Dar bunicul său „Johnny” păstra cu îndărătnicie secretul asupra misterioasei morţi a tatălui său, jurnalistul şi politicianul turc Ali Kemal. Hotărât să afle mai multe, Boris porneşte către capitala Turciei, Istanbul, unde găseşte paralele între cariera înaintaşului său şi propria sa carieră.
Acest serial reconstituie arborele genealogic al celor mai iubite celebrităţi din Marea Britanie, revelând surprinzătoarele, extraordinarele şi adesea emoţionantele poveşti ale strămoşilor acestora. În acelaşi timp, el ne oferă o privire alternativă asupra istoriei moderne a Marii Britanii – o istorie a oamenilor.
16:00 Vânătorii de nazişti
Poveştile organizaţiilor, grupărilor şi indivizilor care i-au vânat pe criminalii de război nazişti, a hăituirii acestora şi a luptei pentru echilibrarea balanţei justiţiei.
După război, un grup de evrei numiţi „Răzbunătorii” au fost îngroziţi de numărul mare de nazişti cu mâinile pătate de sânge cărora li s-a permis să-şi reia viaţa normală. Aceştia au decis să-i vâneze pe nazişti. Printre cei ţintiţi de ei se afla avocatul Wilhelm Stuckart, autorul Legilor de la Nürnberg, a cărui sarcină fusese de a găsi o justificare legală a “Soluţiei finale”. Alţii au fost Aleksander Laak, răspunzător de moartea a 100.000 de evrei în Estonia, şi Otto Abetz, fost ambasador al Germaniei în Franţa, din ordinul căruia fuseseră deportaţi în lagăre de concentrare mulţi evrei francezi. La un moment dat, Răzbunătorii au avut drept ţintă şase milioane de nemţi, doar pentru că erau nemţi.
Vânătorii de nazişti i-au hăituit pe unii dintre cei mai detestaţi oameni de pe pământ, criminalii de război nazişti. Uneori au făcut-o cu cele mai nobile scopuri, alteori în feluri care, dezvăluite, i-ar oripila chiar şi pe propriii lor susţinători. Crimele celor urmăriţi fuseseră oribile şi, pentru ele, aceştia trebuiau să plătească. Mulţi erau pregătiţi să-i urmărească pe făptaşi până când se va fi făcut dreptate – de la Churchill la SAS, de la strategii care au plănuit debarcarea din Normandia până la Mossad. Aceste poveşti despre hăituire şi despre lupta pentru echilibrarea balanţei justiţiei sunt pline de dramă şi tragedie.
17:00 Mari savanţi
Dr Allan Chapman, profesor la universitatea Oxford, prezintă într-un mod captivant şi accesibil complexele teorii şi idei ale lui Aristotel, Galileo, Newton, Darwin şi Einstein.
Galileo. Primul om de ştiinţă celebru, Galileo Galilei, şi-a petrecut cea mai mare parte din viaţă contestând opera lui Aristotel. Din frumoasa Veneţie, dr Allan Chapman ne explică cum Galileo a adus experimentele în lumea ştiinţei, distanţându-se de metoda observaţiei a lui Aristotel. Savantul italian a inventat instrumente ca să-şi testeze teoriile, devenind celebru odată cu inventarea telescopului.
Un serial umoristic şi distractiv, care descrie viaţa şi vremurile câtorva dintre cei mai influenţi savanţi ai lumii, prezentat de dr Allan Chapman, profesor la Universitatea Oxford şi istoric al ştiinţelor. Folosind o combinaţie de filmări de arhivă, animaţii şi reconstituiri comice, dr Chapman prezintă într-un mod captivant şi accesibil complexele teorii şi idei ale lui Aristotel, Galileo, Newton, Darwin şi Einstein.
17:30 Istoria dragostei
Acest serial dezvăluie modul cum oamenii şi-au trăit vieţile amoroase în ultimii 800 de ani şi cum s-a născut aspiraţia către „o iubire ca-n filme” care ne domină încă idealurile.
Prudenţă şi pasiune. Examinăm căsătoria în secolul al XVII-lea. În acea vreme, perechea potrivită era una egală ca rang, influenţă şi bogăţie. Dar exista şi o lume subterană a erotismului pasional, simbolizat de bijuterii şi exprimat prin poeme despre seducţie.
O relaţie bazată pe căsătorie şi devotament sau o viaţă petrecută în căutarea iubirii sălbatice şi senzuale? Acest serial în şase episoade, prezentat de istoricul Amanda Vickery, dezvăluie faptul că istoria este străbătută de un conflict niciodată rezolvat dintre inima dornică de pasiune, dramatism şi erotism şi raţiunea care cerea o uniune prudentă, rezonabilă şi echilibrată. De la dragostea la castel la dragostea în apartament şi la naşterea personajului Bridget Jones, acest serial dezvăluie modul cum oamenii şi-au trăit vieţile amoroase în ultimii 800 de ani, cum s-a născut aspiraţia către „o iubire ca-n filme” care ne domină încă idealurile şi care ar putea fi alternativa la dragostea romantică.
18:00 Inundaţiile uitate
O investigaţie asupra revărsării Canalului Mânecii în 1607 – unul dintre cele mai devastatoare dezastre naturale care au lovit Marea Britanie, considerat de unii savanţi drept tsunami.
Tsunami sunt printre cele mai distrugătoare forţe cunoscute de om, dar cei mai mulţi locuitori ai Marii Britanii cred că nu au de ce să-şi facă griji din pricina lor. Profesorii Simon Haslett şi Ted Bryant contrazic însă această părere, considerând că revărsarea Canalului Mânecii din 1607 – unul dintre cele mai devastatoare dezastre naturale din Marea Britanie – a fost cauzată, de fapt, de un tsunami. Dar povestea nu se opreşte aici. În acest documentar, Simon şi Ted investighează dovezi pentru ceea ce ei consideră că au fost cel puţin patru alte tsunami „britanice”.
19:00 Prerafaeliţii: Revoluţionarii victorieni
Serialul examinează Frăţia Prerafaelită, gruparea care a adus notorietate artei britanice în secolul XIX.
Primul episod explorează originile Frăţiei şi realizările sale iniţiale şi examinează câteva dintre lucrările cheie din perioada de început a grupării, criticile cărora a trebuit să le facă faţă şi secolele de dogme academice pe care picturile membrilor Frăţiei le-au răsturnat.
Intrată sub lumina reflectoarelor în 1848, Frăţia Prerafaelită a şocat lumea printr-un nou tip de artă radicală. Acest serial explorează originile şi realizările grupului, examinează câteva dintre lucrările lor timpurii, critica ostilă cu care s-au confruntat şi secolele de dogme academice pe care picturile lor le-au răsturnat. Aflăm cum a revoluţionat Frăţia arta britanică, transfigurând peisagistica cu 10 ani înainte de Impresioniştii francezi şi cum au trecut de la avangardismul din primii lor ani la comercialism, creând tablouri menite să placă maselor. Astfel au câştigat bogăţie şi celebritate, devenind precursorii artiştilor comerciali moderni.
19:30 Filmul şi Godard
Acest documentar examinează cariera faimosului regizor francez Jean-Luc Godard – cel mai experimental regizor al vremii sale şi unul dintre fondatorii mişcării Nouvelle Vague.
Acest documentar face portretul unei legende contemporane – regizorul francez Jean-Luc Godard, unul dintre fondatorii mişcării Nouvelle Vague, considerat a fi cel mai experimental regizor al vremii sale. Filmele sale exprimă adesea propria sa ideologie politică şi au fost de multe ori prilej de controverse. Mereu pregătit să-şi afirme convingerile, Godard a declarat odată: „Dacă vrei să faci un film, n-ai nevoie decât de o fată şi de o armă”.
20:00 Comerţul cu sclavi
Serialul aruncă o privire asupra comerţului cu sclavi, de la costul uman la moştenirea modernă. Care au fost consecinţele înrobirii oamenilor şi cum amintesc numele de familie de ecourile sclaviei?
Dinastia zahărului. Povestea dinastiei Beckford, una dintre cele mai bogate dintre familiile care au condus prima afacere internaţională a Angliei – comerţul cu sclavi. Folosind un set unic de arhive ale familiei, documentarul arată cum îşi conduceau nemilos membrii familiei Beckford plantaţiile de trestie de zahăr, profitând copios de munca miilor de sclavi, cât de mult cheltuiau în Marea Britanie încercând să ajungă pe acelaşi picior cu aristocraţia şi cum s-au implicat în scandalurile sexuale şi financiare care le-au adus, în cele din urmă, ruina.
Sclavia a jucat un rol foarte important în ridicarea Marii Britanii la rang de putere industrială în era victoriană. Dar povestea din spatele „imperiului sclavagist” al Marii Britanii a fost ascunsă timp de aproape două secole. Acest documentar dezvăluie o nouă perspectivă asupra comerţului cu sclavi, de la costul uman la moştenirea sa modernă. Care au fost consecinţele înrobirii oamenilor şi cum amintesc numele de familie de ecourile sclaviei?
21:00 Impresioniştii
La 80 de ani, Claude Monet îşi rememorează viaţa, spunându-i unui ziarist povestea Impresioniştilor şi a revoluţiei iscate de aceştia în lumea artei.
Monet şi prietenii săi descoperă că Franţa postbelică este extrem de opresivă faţă de tinerii artişti vizionari. Acum, Salonul este şi mai conservator decât înainte, iar tradiţionaliştii sunt hotărâţi să-i distrugă pe rebeli, care îşi dezvoltă fiecare stilul său individual. Prima expoziţie impresionistă se deschide la Paris în 1874, dar este un dezastru – respinsă de public şi denigrată de critici. Monet se împrieteneşte cu soţia protectorului său, o prietenie care-i va marca întreaga viaţă. Când Ernest Hochede este ameninţat de ruină, Monet îi invită pe soţia acestuia, Alice, şi pe cei şase copii ai ei să se mute cu el şi cu soţia lui bolnavă, Camille. Alice o îngrijeşte pe Camille, care moare după o lungă suferinţă. Manet, grav bolnav de sifilis, îşi pictează ultima capodoperă, „Barul de la Folies Bergere”. Monet şi Renoir se separă de ceilalţi Impresionişti, hotărând să expună la Salonul din 1880 în loc de expoziţia de grup.
O uimitoare dramă care aduce la viaţă lupta Impresioniştilor francezi pentru recunoaştere în faţa ostilităţii puternice a lumii artistice a secolului XIX. Nuanţele delicate ale nuferilor lui Monet şi splendidele balerine ale lui Degas contrastează puternic cu povestea uriaşelor controverse, scandaluri şi rivalităţi care transpar din această somptuoasă dramă bazată pe scrisori de arhivă şi alte probe documentare.
22:00 Al Doilea Război Mondial în culori
Folosind cele mai recente tehnici de colorare, acest documentar în serial ne înfăţişează lumea celui de-al Doilea Război Mondial aşa cum nu am mai văzut-o până acum.
Războiul-fulger. Acest episod arată cum au dezvoltat naziştii o înfricoşătoare nouă tactică militară – „Blitzkrieg”, războiul-fulger – şi cum au luat Polonia şi apoi Marea Britanie şi Franţa complet prin surprindere. Facem cronica ocupării Poloniei şi a cuceririi Franţei de către armata lui Hitler în doar câteva săptămâni, o realizare de care Germania nu a fost capabilă în toţi cei patru ani ai Primului Război Mondial. De asemenea, dezvăluim cum eroica Rezistenţă franceză le-a permis britanicilor să scape cu viaţă de la Dunkerque şi să lupte în continuare.
Acest serial prezintă cea mai bună colecţie de imagini rare din timpul celui de-al Doilea Război Mondial existentă în lume. Folosind cele mai recente tehnici de colorare, putem înfăţişa întreaga poveste a celui de-al Doilea Război Mondial aşa cum nu a mai fost văzută până acum. Cu ajutorul hărţilor de teren obţinute din satelit şi a graficii pe computer de ultimă generaţie, această poveste poate fi spusă cu ajutorul unor date de care niciunul dintre serialele mai vechi nu a dispus. Din ce în ce mai multe secrete au fost dezvăluite în ultimii 5-10 ani, datorită eliberării din arhive a unor documente, dosare şi fotografii. Revelaţii din domeniul spargerii codurilor şi documente oficiale recent desecretizate de pe ambele maluri ale Atlanticului adaugă o nouă dimensiune la înţelegerea celui mai amplu conflict care a avut loc pe glob.
23:00 Imperiul roman
Acest documentar explorează motivele căderii Imperiului Roman, urmărindu-i istoria de la momentul de maximă expansiune şi până la primul val al invaziilor barbare.
Măreţie şi declin. Oraşul italian Pompeii a fost îngropat în cenuşă când vulcanul Vezuviu a erupt în anul 79 d.Hr., la apogeul prosperităţii Imperiului Roman. Acest oraş este o „capsulă a timpului” care ne oferă o imagine vie asupra vieţii de zi cu zi a oamenilor din acele vremuri. Ultimul episod al serialului examinează atât latura pozitivă, cât şi pe cea întunecată a Imperiului. El ne prezintă magnificele fresce şi sculpturi excavate la Pompeii, precum şi o reconstrucţie pe computer a vieţii cetăţenilor săi de acum 2.000 de ani.
La 500 de ani după fondarea Romei, romanii dominau Marea Mediterană. Dar după ce cucerise ţările dimprejurul Mediteranei şi îşi asigurase o dominaţie socială şi economică fără precedent, Imperiul s-a prăbuşit ca un castel din cărţi de joc. Acest serial în trei episoade explorează motivele căderii Imperiului Roman, urmărindu-i ultimele patru secole de istorie, de la momentul de maximă expansiune şi până la primul val al invaziilor barbare.
00:00 Vânătorii de nazişti
Poveştile organizaţiilor, grupărilor şi indivizilor care i-au vânat pe criminalii de război nazişti, a hăituirii acestora şi a luptei pentru echilibrarea balanţei justiţiei.
Reinhard Heydrich a fost unul dintre principalii autori ai holocaustului, dându-i socoteală direct lui Hitler. Heydrich a prezidat scandaloasa conferinţă de la Wannsee, care a aprobat deportarea evreilor în lagăre de exterminare. Tot el a fost răspunzător de dispariţia fără urmă a celor care au criticat Reich-ul, o politică denumită “Noapte şi ceaţă”. Apoi a devenit Protectorul Reich-ului în teritoriile ocupate cehe ale Moraviei şi Boemiei, pe care le-a condus cu o mână de fier. La Londra, guvernul cehoslovac aflat în exil a fost încurajat de către guvernul britanic să pună la cale asasinarea lui Heydrich. Atât britanicii, cât şi cehii erau conştienţi că moartea lui va duce la represalii, dar au considerat că preţul merită plătit. Au fost aleşi pentru operaţiune doi bărbaţi, Jan Kubiš şi Jozef Gabčík, care au fost antrenaţi special de către SOE.
Vânătorii de nazişti i-au hăituit pe unii dintre cei mai detestaţi oameni de pe pământ, criminalii de război nazişti. Uneori au făcut-o cu cele mai nobile scopuri, alteori în feluri care, dezvăluite, i-ar oripila chiar şi pe propriii lor susţinători. Crimele celor urmăriţi fuseseră oribile şi, pentru ele, aceştia trebuiau să plătească. Mulţi erau pregătiţi să-i urmărească pe făptaşi până când se va fi făcut dreptate – de la Churchill la SAS, de la strategii care au plănuit debarcarea din Normandia până la Mossad. Aceste poveşti despre hăituire şi despre lupta pentru echilibrarea balanţei justiţiei sunt pline de dramă şi tragedie.
01:00 Mari savanţi
Dr Allan Chapman, profesor la universitatea Oxford, prezintă într-un mod captivant şi accesibil complexele teorii şi idei ale lui Aristotel, Galileo, Newton, Darwin şi Einstein.
Galileo. Primul om de ştiinţă celebru, Galileo Galilei, şi-a petrecut cea mai mare parte din viaţă contestând opera lui Aristotel. Din frumoasa Veneţie, dr Allan Chapman ne explică cum Galileo a adus experimentele în lumea ştiinţei, distanţându-se de metoda observaţiei a lui Aristotel. Savantul italian a inventat instrumente ca să-şi testeze teoriile, devenind celebru odată cu inventarea telescopului.
Un serial umoristic şi distractiv, care descrie viaţa şi vremurile câtorva dintre cei mai influenţi savanţi ai lumii, prezentat de dr Allan Chapman, profesor la Universitatea Oxford şi istoric al ştiinţelor. Folosind o combinaţie de filmări de arhivă, animaţii şi reconstituiri comice, dr Chapman prezintă într-un mod captivant şi accesibil complexele teorii şi idei ale lui Aristotel, Galileo, Newton, Darwin şi Einstein.
01:30 Istoria dragostei
Acest serial dezvăluie modul cum oamenii şi-au trăit vieţile amoroase în ultimii 800 de ani şi cum s-a născut aspiraţia către „o iubire ca-n filme” care ne domină încă idealurile.
Prudenţă şi pasiune. Examinăm căsătoria în secolul al XVII-lea. În acea vreme, perechea potrivită era una egală ca rang, influenţă şi bogăţie. Dar exista şi o lume subterană a erotismului pasional, simbolizat de bijuterii şi exprimat prin poeme despre seducţie.
O relaţie bazată pe căsătorie şi devotament sau o viaţă petrecută în căutarea iubirii sălbatice şi senzuale? Acest serial în şase episoade, prezentat de istoricul Amanda Vickery, dezvăluie faptul că istoria este străbătută de un conflict niciodată rezolvat dintre inima dornică de pasiune, dramatism şi erotism şi raţiunea care cerea o uniune prudentă, rezonabilă şi echilibrată. De la dragostea la castel la dragostea în apartament şi la naşterea personajului Bridget Jones, acest serial dezvăluie modul cum oamenii şi-au trăit vieţile amoroase în ultimii 800 de ani, cum s-a născut aspiraţia către „o iubire ca-n filme” care ne domină încă idealurile şi care ar putea fi alternativa la dragostea romantică.
02:00 Inundaţiile uitate
O investigaţie asupra revărsării Canalului Mânecii în 1607 – unul dintre cele mai devastatoare dezastre naturale care au lovit Marea Britanie, considerat de unii savanţi drept tsunami.
Tsunami sunt printre cele mai distrugătoare forţe cunoscute de om, dar cei mai mulţi locuitori ai Marii Britanii cred că nu au de ce să-şi facă griji din pricina lor. Profesorii Simon Haslett şi Ted Bryant contrazic însă această părere, considerând că revărsarea Canalului Mânecii din 1607 – unul dintre cele mai devastatoare dezastre naturale din Marea Britanie – a fost cauzată, de fapt, de un tsunami. Dar povestea nu se opreşte aici. În acest documentar, Simon şi Ted investighează dovezi pentru ceea ce ei consideră că au fost cel puţin patru alte tsunami „britanice”.
03:00 Prerafaeliţii: Revoluţionarii victorieni
Serialul examinează Frăţia Prerafaelită, gruparea care a adus notorietate artei britanice în secolul XIX.
Primul episod explorează originile Frăţiei şi realizările sale iniţiale şi examinează câteva dintre lucrările cheie din perioada de început a grupării, criticile cărora a trebuit să le facă faţă şi secolele de dogme academice pe care picturile membrilor Frăţiei le-au răsturnat.
Intrată sub lumina reflectoarelor în 1848, Frăţia Prerafaelită a şocat lumea printr-un nou tip de artă radicală. Acest serial explorează originile şi realizările grupului, examinează câteva dintre lucrările lor timpurii, critica ostilă cu care s-au confruntat şi secolele de dogme academice pe care picturile lor le-au răsturnat. Aflăm cum a revoluţionat Frăţia arta britanică, transfigurând peisagistica cu 10 ani înainte de Impresioniştii francezi şi cum au trecut de la avangardismul din primii lor ani la comercialism, creând tablouri menite să placă maselor. Astfel au câştigat bogăţie şi celebritate, devenind precursorii artiştilor comerciali moderni.
03:30 Filmul şi Godard
Acest documentar examinează cariera faimosului regizor francez Jean-Luc Godard – cel mai experimental regizor al vremii sale şi unul dintre fondatorii mişcării Nouvelle Vague.
Acest documentar face portretul unei legende contemporane – regizorul francez Jean-Luc Godard, unul dintre fondatorii mişcării Nouvelle Vague, considerat a fi cel mai experimental regizor al vremii sale. Filmele sale exprimă adesea propria sa ideologie politică şi au fost de multe ori prilej de controverse. Mereu pregătit să-şi afirme convingerile, Godard a declarat odată: „Dacă vrei să faci un film, n-ai nevoie decât de o fată şi de o armă”.
04:00 Comerţul cu sclavi
Serialul aruncă o privire asupra comerţului cu sclavi, de la costul uman la moştenirea modernă. Care au fost consecinţele înrobirii oamenilor şi cum amintesc numele de familie de ecourile sclaviei?
Dinastia zahărului. Povestea dinastiei Beckford, una dintre cele mai bogate dintre familiile care au condus prima afacere internaţională a Angliei – comerţul cu sclavi. Folosind un set unic de arhive ale familiei, documentarul arată cum îşi conduceau nemilos membrii familiei Beckford plantaţiile de trestie de zahăr, profitând copios de munca miilor de sclavi, cât de mult cheltuiau în Marea Britanie încercând să ajungă pe acelaşi picior cu aristocraţia şi cum s-au implicat în scandalurile sexuale şi financiare care le-au adus, în cele din urmă, ruina.
Sclavia a jucat un rol foarte important în ridicarea Marii Britanii la rang de putere industrială în era victoriană. Dar povestea din spatele „imperiului sclavagist” al Marii Britanii a fost ascunsă timp de aproape două secole. Acest documentar dezvăluie o nouă perspectivă asupra comerţului cu sclavi, de la costul uman la moştenirea sa modernă. Care au fost consecinţele înrobirii oamenilor şi cum amintesc numele de familie de ecourile sclaviei?
05:00 Impresioniştii
La 80 de ani, Claude Monet îşi rememorează viaţa, spunându-i unui ziarist povestea Impresioniştilor şi a revoluţiei iscate de aceştia în lumea artei.
Monet şi prietenii săi descoperă că Franţa postbelică este extrem de opresivă faţă de tinerii artişti vizionari. Acum, Salonul este şi mai conservator decât înainte, iar tradiţionaliştii sunt hotărâţi să-i distrugă pe rebeli, care îşi dezvoltă fiecare stilul său individual. Prima expoziţie impresionistă se deschide la Paris în 1874, dar este un dezastru – respinsă de public şi denigrată de critici. Monet se împrieteneşte cu soţia protectorului său, o prietenie care-i va marca întreaga viaţă. Când Ernest Hochede este ameninţat de ruină, Monet îi invită pe soţia acestuia, Alice, şi pe cei şase copii ai ei să se mute cu el şi cu soţia lui bolnavă, Camille. Alice o îngrijeşte pe Camille, care moare după o lungă suferinţă. Manet, grav bolnav de sifilis, îşi pictează ultima capodoperă, „Barul de la Folies Bergere”. Monet şi Renoir se separă de ceilalţi Impresionişti, hotărând să expună la Salonul din 1880 în loc de expoziţia de grup.
O uimitoare dramă care aduce la viaţă lupta Impresioniştilor francezi pentru recunoaştere în faţa ostilităţii puternice a lumii artistice a secolului XIX. Nuanţele delicate ale nuferilor lui Monet şi splendidele balerine ale lui Degas contrastează puternic cu povestea uriaşelor controverse, scandaluri şi rivalităţi care transpar din această somptuoasă dramă bazată pe scrisori de arhivă şi alte probe documentare.
06:00 Al Doilea Război Mondial în culori
Folosind cele mai recente tehnici de colorare, acest documentar în serial ne înfăţişează lumea celui de-al Doilea Război Mondial aşa cum nu am mai văzut-o până acum.
Războiul-fulger. Acest episod arată cum au dezvoltat naziştii o înfricoşătoare nouă tactică militară – „Blitzkrieg”, războiul-fulger – şi cum au luat Polonia şi apoi Marea Britanie şi Franţa complet prin surprindere. Facem cronica ocupării Poloniei şi a cuceririi Franţei de către armata lui Hitler în doar câteva săptămâni, o realizare de care Germania nu a fost capabilă în toţi cei patru ani ai Primului Război Mondial. De asemenea, dezvăluim cum eroica Rezistenţă franceză le-a permis britanicilor să scape cu viaţă de la Dunkerque şi să lupte în continuare.
Acest serial prezintă cea mai bună colecţie de imagini rare din timpul celui de-al Doilea Război Mondial existentă în lume. Folosind cele mai recente tehnici de colorare, putem înfăţişa întreaga poveste a celui de-al Doilea Război Mondial aşa cum nu a mai fost văzută până acum. Cu ajutorul hărţilor de teren obţinute din satelit şi a graficii pe computer de ultimă generaţie, această poveste poate fi spusă cu ajutorul unor date de care niciunul dintre serialele mai vechi nu a dispus. Din ce în ce mai multe secrete au fost dezvăluite în ultimii 5-10 ani, datorită eliberării din arhive a unor documente, dosare şi fotografii. Revelaţii din domeniul spargerii codurilor şi documente oficiale recent desecretizate de pe ambele maluri ale Atlanticului adaugă o nouă dimensiune la înţelegerea celui mai amplu conflict care a avut loc pe glob.

Vizualizări: 23

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor