altmarius

cultură şi spiritualitate

08:00 O zi în bătaia puştii | Acum la TV
Urmărim faptele unor soldaţi care se luptă să supravieţuiască o zi în cele mai aprige bătălii ale Americii.
Acest episod ne duce înapoi în timp, pe 6 şi 7 iulie 1944, în timpul uneia dintre cele mai sângeroase şi decisive bătălii duse în Pacific, pe insula Saipan. La sfârşitul bătăliei, când japonezii şi-au dat seama că vor fi învinşi, au lansat un atac sinucigaş asupra unui mic efectiv de soldaţi americani. Povestea este spusă prin prisma a patru americani care le-au ţinut piept şi au supravieţuit celui mai mare atac banzai din timpul războiului.
Acest serial surprinde drama unei singure zile din timpul celor mai aprige bătălii din istoria Americii. Întâmplările din fiecare zi sunt povestite prin intermediul relatărilor celor care au îndurat aceste confruntări intense şi au supravieţuit în ciuda sorţii. Concentrându-ne asupra experienţelor esenţiale a câtorva oameni într-o scurtă perioadă de timp, putem oferi detalii precise şi cutremurătoare pentru a da confruntării o neobişnuită perspectivă umană.
 
09:00 n căutarea lui Sherlock Holmes
Actorul scoţian David Hayman se transformă în detectiv pentru a examina adevărul din spatele poveştii lui Sherlock Holmes – unul dintre cele mai importante şi iubite personaje literare.
Este cel mai des portretizat personaj din toate timpurile. Mai mult de 70 de actori l-au jucat în peste 200 de filme. În acest documentar revelator, respectatul actor scoţian David Hayman îşi desfăşoară propria investigaţie a fenomenului Sherlock Holmes. În întâlnirile cu scriitori, istorici şi fani precum Stephen Fry şi Lynda LaPlante, David pune întrebarea: de ce este atât de iubit marele detectiv ?
 
10:00 Oraşele pierdute ale anticilor
O „poveste poliţistă” arheologică ce redescoperă comorile îngropate ale lumii antice. Cum arătau aceste locuri legendare, cine trăia în ele şi de ce au dispărut ?
Din capitala lor, hitiţii conduceau un imperiu puternic. Dar acum 2.500 de ani, civilizaţia lor a dispărut şi capitala lor, Hattusha, a fost îngropată în negurile istoriei. Numai minunile arheologiei secolului XX au condus la redescoperirea sa.
Unele dintre cele mai mari minuni ale lumii antice sunt încă îngropate, nevăzute şi neexplorate, sub picioarele noastre; locuri aproape legendare, care au dispărut cu mii de ani în urmă şi n-au mai fost văzute de atunci. Acest serial urmăreşte meticulos o serie de indicii arheologice şi istorice pentru a descoperi câteva dintre cele mai importante oraşe pierdute ale lumii antice. Prin reconstituiri dramatice, urmărim voiajele originale ale descoperirii şi cu ajutorul graficii pe calculator, aceste minuni pierdute sunt reconstruite şi readuse la splendoarea lor de altădată. Unele dintre aceste misterioase situri în ruine sunt atât de vaste, atât de magnifice, încât trebuie să fi fost de neconceput pentru locuitorii lor că aveau să dispară vreodată. Ar fi ca şi cum Manhattanul ar fi înghiţit de ape sau Parisul acoperit de ţărână. Dar după cum arată această serie, orice civilizaţie, oricât de magnifică, trebuie în cele din urmă să moară şi să devină o lume dispărută.
 
11:00 Războinici
De la Spartacus la Napoleon, combinăm reconstituirile cu grafica pe computer pentru a descoperi punctele tari şi slăbiciunile ce i-au condus pe războinicii legendari către realizări neatinse de alţii.
n 1519, aventurierul spaniol Hernan Cortes a luat cu asalt puternicul imperiu aztec cu doar câţiva soldaţi şi 16 cai. Legenda spune că împăratul aztec Montezuma şi-a cedat imperiul pentru că l-a crezut pe Cortes zeu. Dar o relatare mai exactă sugerează că grupul de conchistadori a pornit un război civil în America Centrală, unificând o armată de triburi care se opuneau stăpânirii aztece, iar Montezuma nu a fost un ignorant, ci un lider sofisticat.
Episoadele dramatice şi pline de acţiune ale acestui serial sunt bazate pe vieţile a şase bărbaţi care au transformat lumea din jurul lor, fie prin puterea voinţei, fie prin geniul, curajul sau chiar lăcomia lor. Personalităţi magnetice şi pline de forţă care şi-au câştigat locul în imaginaţia colectivă, pregătiţi să moară pentru convingerile lor – fie că era vorba de Dumnezeu sau de aur, putere şi glorie sau un ideal magnific. De la Spartacus, gladiatorul care a îngenuncheat Roma, până la îndrăzneţul geniu militar Napoleon, acest serial combină reconstituirile dramatice cu grafica pe calculator pentru a descoperi motivele, punctele tari şi chiar slăbiciunile ce i-au condus pe războinicii legendari către realizări neatinse de alţii.
 
12:00 Spionii care au venit de pe mare
Acest documentar spune poveştile necunoscute ale germanilor debarcaţi în Canada în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
n toamna anului 1942, submarinele germane intraseră pe cursul fluviului Sf Laurenţiu din Canada, scufundând 21 de nave şi omorând peste 250 de oameni. Germania îşi atinsese scopul. Închisese cursul fluviului Sf Laurenţiu pentru toate convoaiele canadiene destinate Marii Britanii. Canadienii care locuiau de-a lungul fluviului au început să se teamă de ce era mai rău – o debarcare germană. Aceasta este povestea necunoscută a spionilor care au pătruns în Canada şi a acostării unui misterios submarin, rămasă secretă timp de peste 35 de ani. Acest documentar vă aduce interviuri exclusive cu singurii germani care au debarcat pe pământ canadian în timpul războiului şi care mai sunt în viaţă şi cu camerista care a demascat un spion german într-un mic oraş din Gaspé.
 
13:00 Povestea electricităţii
Povestea felului cum omenirea a descoperit, înţeles şi, în cele din urmă, a stăpânit cea mai misterioasă forţă a naturii – electricitatea.
Acum aproximativ 200 de ani, oamenii de ştiinţă au descoperit ceva esenţial – că electricitatea este legată de o altă forţă fundamentală a naturii, magnetismul. În acest episod, descoperim cum folosirea legăturii dintre magnetism şi electricitate a transformat complet lumea, permiţându-ne să generăm aparent nelimitate cantităţi de electricitate cu ajutorul căreia putem opera vehicule şi echipamente, putem comunica de pe un continent pe altul şi ne putem lumina casele. Aceasta este povestea felului cum oamenii de ştiinţă şi inginerii au dezvăluit natura electricităţii într-un extraordinar secol al inovaţiilor şi invenţiilor.
Profesorul britanic Jim Al-Khalili spune povestea incitantă a încercărilor omului de a stăpâni cea mai misterioasă forţă a naturii – electricitatea. Până nu demult, electricitatea era privită ca o putere magică, însă acum este esenţială pentru civilizaţie şi stă la baza fiecăruia dintre progresele noastre tehnologice. Fără electricitate am fi pierduţi. Acest serial înfăţişează extraordinare experimente şi aventuri ale imaginaţiei şi este o poveste despre geniile neconvenţionale care au folosit electricitatea pentru a ne lumina oraşele, pentru a comunica peste mări şi prin aer, pentru a da naştere industriei moderne şi pentru a ne oferi revoluţia digitală.
 
14:00 Al Doilea Război Mondial în culori
Folosind cele mai recente tehnici de colorare, acest documentar în serial ne înfăţişează lumea celui de-al Doilea Război Mondial aşa cum nu am mai văzut-o până acum.
Buldozerul sovietic. În iulie 1943, proporţiile eşecului lui Hitler pe frontul de Est deveniseră evidente. După nereuşita ofensivelor de la Stalingrad şi Moscova, armata germană era acum la discreţia maşinăriei de război sovietice. Cu uriaşele sale resurse şi parcă nelimitatul efectiv, Armata Roşie i-a împins încet-încet pe germani către Ucraina, Polonia, Balcani şi Ungaria. A fost o confruntare de proporţii, în care s-au luptat armate de milioane de oameni. Dar a fost şi un război al micilor bande de partizani, oameni precum Tito în Yugoslavia, care duceau o luptă de gherilă contra forţelor naziste.
Acest serial prezintă cea mai bună colecţie de imagini rare din timpul celui de-al Doilea Război Mondial existentă în lume. Folosind cele mai recente tehnici de colorare, putem înfăţişa întreaga poveste a celui de-al Doilea Război Mondial aşa cum nu a mai fost văzută până acum. Cu ajutorul hărţilor de teren obţinute din satelit şi a graficii pe computer de ultimă generaţie, această poveste poate fi spusă cu ajutorul unor date de care niciunul dintre serialele mai vechi nu a dispus. Din ce în ce mai multe secrete au fost dezvăluite în ultimii 5-10 ani, datorită eliberării din arhive a unor documente, dosare şi fotografii. Revelaţii din domeniul spargerii codurilor şi documente oficiale recent desecretizate de pe ambele maluri ale Atlanticului adaugă o nouă dimensiune la înţelegerea celui mai amplu conflict care a avut loc pe glob.
 
15:00 Descifrarea scrierii maya
Povestea din spatele îndelungatei descifrări a hieroglifelor mayaşe.
Civilizaţia antică maya din America Centrală a lăsat în urmă un alfabet complicat şi misterios, gravat pe monumente, pictat pe ceramică şi desenat în cărţi realizate manual din scoarţă de copac. Timp de secole, oamenii de ştiinţă l-au considerat prea complex ca să fie înţeles – până de curând, când, în urma unei ingenioase serii de descoperiri, „codul” a fost în sfârşit descifrat, oferind oamenilor de ştiinţă acces la un nou torent de informaţii despre trecutul zbuciumat al mayaşilor. Pentru prima oară, vă prezentăm povestea felului în care s-a realizat decodificarea, călătorind către îndepărtatele jungle din Mexic şi America Centrală pentru a descoperi ce ne dezvăluie acum scrierile mayaşe.
 
16:00 O zi în bătaia puştii
Urmărim faptele unor soldaţi care se luptă să supravieţuiască o zi în cele mai aprige bătălii ale Americii.
Ulysses S. Grant şi Robert E. Lee s-au întâlnit pe câmpul de luptă pentru prima dată pe 5 mai 1864, într-o pădure din Virginia, cunoscută drept Sălbăticia. Aproximativ 60.000 de soldaţi confederaţi şi aproape de două ori mai mulţi soldaţi unionişti. Povestea primelor 24 de ore ale bătăliei este povestită prin prisma a patru soldaţi unionişti.
Acest serial surprinde drama unei singure zile din timpul celor mai aprige bătălii din istoria Americii. Întâmplările din fiecare zi sunt povestite prin intermediul relatărilor celor care au îndurat aceste confruntări intense şi au supravieţuit în ciuda sorţii. Concentrându-ne asupra experienţelor esenţiale a câtorva oameni într-o scurtă perioadă de timp, putem oferi detalii precise şi cutremurătoare pentru a da confruntării o neobişnuită perspectivă umană.
 
17:00 Geniul designului
Acest program examinează istoria designului, concentrându-se asupra unor invenţii – precum inelul de desfacere sau bucătăria utilată – care au transformat viaţa modernă.
Iată ce nu se predă la şcolile de arte: când naţiunile pornesc la război, designerii sunt în linia întâi, folosindu-şi talentul pentru a inventa moduri mai eficiente de a ucide. Examinăm al Doilea Război Mondial prin prisma maşinăriilor rivale de război proiectate şi construite în Germania, Marea Britanie, SUA şi URSS. Fiecare aruncă o lumină fascinantă asupra priorităţilor ideologice ale naţiunilor şi regimurilor care le-au produs. De la improvizaţia puştii semiautomate Sten, produsă în cantităţi uriaşe de fabricanţii britanici de jucării, până la eleganţa mortală a bombardierului din lemn Mosquito, descris drept "cea mai frumoasă mobilă făcută vreodată" - poveştile din spatele acestor produse relevă cum se modifică dramatic definiţiile "proiectării eficiente" când miza este supravieţuirea unei naţiuni.
Un documentar care urmează după seria „Geniul fotografiei”, acest serial examinează istoria designului, concentrându-se asupra unor invenţii – precum inelul de desfacere sau bucătăria utilată – care au transformat viaţa modernă.
 
18:00 Chirurgia plastică în Antichitate
Un studiu aprofundat despre cunoştinţele civilizaţiilor antice ale Egiptului, Indiei şi Romei despre chirurgia estetică şi plastică.
Chirurgia plastică este considerată una dintre minunile ştiinţei moderne. Se admite în general că nevoia urgentă de chirurgie reparatorie după rănile suferite în al Doilea Război Mondial, precum şi progresele înregistrate în domeniul anesteziei şi al antibioticelor au dus la dezvoltări spectaculoase, chirurgia plastică devenind în prezent aproape o banalitate. Dar chirurgul plastic britanic Natasha Hidvegi a descoperit cu uluire că operaţia la care lucra, de refacere a nasului unui pacient bolnav de cancer, a fost elaborată acum 3.000 de ani, în India. Aşa începe călătoria ei în jurul lumii şi înapoi în timp, pentru a cerceta ce ştiau civilizaţiile antice ale Egiptului, Indiei şi Romei despre chirurgia estetică şi plastică.
 
19:00 Vedete de cinema
This series celebrates the lives of the most glamorous film stars, including Marilyn Monroe, Elizabeth Taylor, Frank Sinatra, Audrey Hepburn, Kirk Douglas, Gene Kelly, Marlon Brando, Sophia Loren.
nsăşi întruchiparea eleganţei, Audrey Hepburn şi-a început cariera ca model înainte de a fi observată de un producător de film. Primul ei film important, „Vacanţă la Roma”, i-a adus un Oscar şi a făcut-o celebră. Interpretările din „Funny Face” şi „Sabrina” i-au confirmat statutul de vedetă adorată. Dar atunci când a îmbrăcat rochia Givenchy din „Mic dejun la Tiffany”, Audrey Hepburn a devenit un simbol peren al stilului, iar numele ei a devenit sinonim cu decadenţa jucăuşă şi graţia.
Să fii măreţ la Hollywood înseamnă să zbori prea aproape de Soare, să întruchipezi visurile a milioane de oameni în timp ce îţi pui soarta în inimile lor. Acest serial celebrează vieţile celor care s-au ridicat cel mai sus. De la Marlon Brando la Elizabeth Taylor, descoperim ce i-a motivat pe aceşti oameni remarcabili şi de ce i-a iubit lumea. Contribuţii din partea unor comentatori şi celebrităţi contemporane vor aduce în prezent moştenirea fiecăruia dintre simboluri în timp ce noi le retrăim momentele magice din filme şi explorăm personalităţile din spatele numelor.
 
20:00 De la Est la Vest
Din lumea antică şi până la cea modernă, acest serial explorează naşterea şi înflorirea civilizaţiei Orientului Mijlociu şi uriaşa influenţă a acesteia asupra Occidentului.
Aceasta este povestea adevărată a naşterii şi înfloririi civilizaţiei în Orientul Apropiat şi Mijlociu şi a uriaşei sale influenţe asupra Occidentului. Multe dintre evenimentele din Occident au avut loc doar la periferia adevăratului creuzet al evoluţiei artistice, religioase şi sociale. Pentru etape cruciale din istoria mondială, spaţiul definitoriu a fost Orientul Mijlociu – o regiune extraordinară, care timp de milenii a fost un important centru politic, economic şi cultural al lumii şi un pod de legătură între continentele Asia, Africa şi Europa. Fundamentele ştiinţei, justiţiei, monoteismului, comerţului, drepturilor civile şi exprimării artistice îşi au originea în Orient. Acesta este un adevăr complex, ce implică vaste imperii, relevă biblioteci întregi de manuscrise, examinează perioada Cuceririlor, a stăpânirii otomane şi a Renaşterii, călătorind de-a lungul Drumului Mătăsii şi acoperind trei continente.
 
21:00 Roma, ultima frontieră
Cu ajutorul ultimelor cercetări arheologice şi ştiinţifice, combinate cu uluitoare imagini create pe calculator, acest serial explorează invazia şi cucerirea Britaniei de către romani în anul 43 d.Hr.
Cele patru puternice legiuni trimise de Imperiul Roman în Britania în anul 43 d.Hr. totalizau aproximativ 20.000 de soldaţi. După traversarea Canalului Mânecii, aceştia s-au confruntat cu o rezistenţă înverşunată şi sângeroasă. În drumul lor spre Tamisa, romanii au folosit cavaleria pentru a înfrânge poziţiile britanice şi au construit drumuri şi poduri pentru a facilita înaintarea armatei. Pe parcursul celor 40 de ani care au urmat, armata romană a luptat pentru fiecare bucăţică de pământ şi s-a răspândit în teritoriu, dar cu fiecare avans militar spre nord, ea devenea din ce în ce mai „diluată”. Între poziţiile militare, romanii au lăsat drumuri şi forturi destinate să faciliteze aprovizionarea armatei şi să grăbească exportul resurselor prădate...
Folosind ultimele cercetări arheologice şi ştiinţifice, combinate cu reconstituiri de bătălii şi cu imagini generate pe calculator, acest serial ne spune povestea motivelor şi tacticilor din spatele invaziei romane a Britaniei şi a modalităţilor prin care Roma a stăpânit acest teritoriu timp de aproape 400 de ani. S-au scris multe despre moştenirea culturală a Romei, dar aceasta este o poveste despre puterea brută a Romei şi motivele pentru care a ales să şi-o exercite. Vom explora căile prin care şi-a urmărit şi spionat Imperiul Roman potenţiala victimă şi cum a fost îndeplinită invazia. Vom arăta cum au planificat şi realizat legiunile complexa infrastructură – drumurile, forturile, târgurile şi vilele – care a ajutat romanii să păstreze controlul asupra Britaniei. Şi investigăm cum au recrutat şi „civilizat” romanii populaţia băştinaşă şi cum au exploatat şi exportat bogăţiile minerale şi agricole ale ţării.
 
22:00 Vânaţi crucişătoarele Kaiserului !
Povestea răzbunării Marii Britanii asupra crucişătoarelor Kaiserului german, răspunzătoare de înfrângerea-şoc a Marii Britanii în bătălia navală de la Coronel, din Primul Război Mondial.
Ultima navă care mai pluteşte.
n primii ani ai secolului XX, Kaiserul german a sfidat puterea navală a Marii Britanii cu o nouă şi puternică flotă militară. După înfrângerea-şoc suferită de britanici în bătălia de la Coronel, o bătălie în care 1.700 de marinari şi-au pierdut viaţa, Winston Churchill a cerut o răzbunare nemiloasă. Întreaga flotă germană de peste hotare, cu un echipaj de 2.200 de marinari, a fost scufundată. Numai două crucişătoare au scăpat de la distrugere, „Dresden” şi „Emden”. Churchill a pus un preţ „pe capul” acestora, transformându-le în cele mai vânate nave de pe oceanele lumii. În fiordurile îngheţate ale Patagoniei şi pe mările calde de la Tropice, „Dresden” şi „Emden” s-au luptat, literalmente, pentru supravieţuire. Nou-descoperite materiale de arhivă despre bătălii navale decisive, rapoarte navale şi jurnale particulare permit o reconstituire precisă a evenimentelor. Pentru prima dată, interviuri cu descendenţi ai participanţilor la evenimente şi cu istorici militari, imagini originale din timpul bătăliilor şi reconstituiri ne permit să povestim cum se cuvine aceste incitante evenimente.
 
23:00 Insula Minotaurului
Explorând peisajul încântător al insulei Creta alături de importantele situri arheologice de aici, acest documentar spune povestea civilizaţiei minoice.
Insula frământărilor.
Misterioasa insulă Creta ne-a înflăcărat întotdeauna imaginaţia. Este legendarul loc de naştere al lui Zeus şi tărâmul crudului tiran Minos, a cărui frumoasă fiică l-a condus pe Tezeu prin labirintul subteran al înfricoşătorului om-bestie, „Minotaurul”. Istoricul Bettany Hughes explorează peisajul încântător al Cretei şi siturile sale arheologice majore pentru a pune cap la cap povestea civilizaţiei minoice. Cântărind teorii arheologice rivale din trecut şi prezent, ea îşi prezintă propriile concluzii asupra unei civilizaţii antice coborâte în mitologie.
 
00:00 O zi în bătaia puştii
Urmărim faptele unor soldaţi care se luptă să supravieţuiască o zi în cele mai aprige bătălii ale Americii.
Ulysses S. Grant şi Robert E. Lee s-au întâlnit pe câmpul de luptă pentru prima dată pe 5 mai 1864, într-o pădure din Virginia, cunoscută drept Sălbăticia. Aproximativ 60.000 de soldaţi confederaţi şi aproape de două ori mai mulţi soldaţi unionişti. Povestea primelor 24 de ore ale bătăliei este povestită prin prisma a patru soldaţi unionişti.
Acest serial surprinde drama unei singure zile din timpul celor mai aprige bătălii din istoria Americii. Întâmplările din fiecare zi sunt povestite prin intermediul relatărilor celor care au îndurat aceste confruntări intense şi au supravieţuit în ciuda sorţii. Concentrându-ne asupra experienţelor esenţiale a câtorva oameni într-o scurtă perioadă de timp, putem oferi detalii precise şi cutremurătoare pentru a da confruntării o neobişnuită perspectivă umană.
 
01:00 Geniul designului
Acest program examinează istoria designului, concentrându-se asupra unor invenţii – precum inelul de desfacere sau bucătăria utilată – care au transformat viaţa modernă.
Iată ce nu se predă la şcolile de arte: când naţiunile pornesc la război, designerii sunt în linia întâi, folosindu-şi talentul pentru a inventa moduri mai eficiente de a ucide. Examinăm al Doilea Război Mondial prin prisma maşinăriilor rivale de război proiectate şi construite în Germania, Marea Britanie, SUA şi URSS. Fiecare aruncă o lumină fascinantă asupra priorităţilor ideologice ale naţiunilor şi regimurilor care le-au produs. De la improvizaţia puştii semiautomate Sten, produsă în cantităţi uriaşe de fabricanţii britanici de jucării, până la eleganţa mortală a bombardierului din lemn Mosquito, descris drept "cea mai frumoasă mobilă făcută vreodată" - poveştile din spatele acestor produse relevă cum se modifică dramatic definiţiile "proiectării eficiente" când miza este supravieţuirea unei naţiuni.
Un documentar care urmează după seria „Geniul fotografiei”, acest serial examinează istoria designului, concentrându-se asupra unor invenţii – precum inelul de desfacere sau bucătăria utilată – care au transformat viaţa modernă.
 
02:00 Chirurgia plastică în Antichitate
Un studiu aprofundat despre cunoştinţele civilizaţiilor antice ale Egiptului, Indiei şi Romei despre chirurgia estetică şi plastică.
Chirurgia plastică este considerată una dintre minunile ştiinţei moderne. Se admite în general că nevoia urgentă de chirurgie reparatorie după rănile suferite în al Doilea Război Mondial, precum şi progresele înregistrate în domeniul anesteziei şi al antibioticelor au dus la dezvoltări spectaculoase, chirurgia plastică devenind în prezent aproape o banalitate. Dar chirurgul plastic britanic Natasha Hidvegi a descoperit cu uluire că operaţia la care lucra, de refacere a nasului unui pacient bolnav de cancer, a fost elaborată acum 3.000 de ani, în India. Aşa începe călătoria ei în jurul lumii şi înapoi în timp, pentru a cerceta ce ştiau civilizaţiile antice ale Egiptului, Indiei şi Romei despre chirurgia estetică şi plastică.
 
03:00 Vedete de cinema
This series celebrates the lives of the most glamorous film stars, including Marilyn Monroe, Elizabeth Taylor, Frank Sinatra, Audrey Hepburn, Kirk Douglas, Gene Kelly, Marlon Brando, Sophia Loren.
nsăşi întruchiparea eleganţei, Audrey Hepburn şi-a început cariera ca model înainte de a fi observată de un producător de film. Primul ei film important, „Vacanţă la Roma”, i-a adus un Oscar şi a făcut-o celebră. Interpretările din „Funny Face” şi „Sabrina” i-au confirmat statutul de vedetă adorată. Dar atunci când a îmbrăcat rochia Givenchy din „Mic dejun la Tiffany”, Audrey Hepburn a devenit un simbol peren al stilului, iar numele ei a devenit sinonim cu decadenţa jucăuşă şi graţia.
Să fii măreţ la Hollywood înseamnă să zbori prea aproape de Soare, să întruchipezi visurile a milioane de oameni în timp ce îţi pui soarta în inimile lor. Acest serial celebrează vieţile celor care s-au ridicat cel mai sus. De la Marlon Brando la Elizabeth Taylor, descoperim ce i-a motivat pe aceşti oameni remarcabili şi de ce i-a iubit lumea. Contribuţii din partea unor comentatori şi celebrităţi contemporane vor aduce în prezent moştenirea fiecăruia dintre simboluri în timp ce noi le retrăim momentele magice din filme şi explorăm personalităţile din spatele numelor.
 
04:00 De la Est la Vest
Din lumea antică şi până la cea modernă, acest serial explorează naşterea şi înflorirea civilizaţiei Orientului Mijlociu şi uriaşa influenţă a acesteia asupra Occidentului.
Aceasta este povestea adevărată a naşterii şi înfloririi civilizaţiei în Orientul Apropiat şi Mijlociu şi a uriaşei sale influenţe asupra Occidentului. Multe dintre evenimentele din Occident au avut loc doar la periferia adevăratului creuzet al evoluţiei artistice, religioase şi sociale. Pentru etape cruciale din istoria mondială, spaţiul definitoriu a fost Orientul Mijlociu – o regiune extraordinară, care timp de milenii a fost un important centru politic, economic şi cultural al lumii şi un pod de legătură între continentele Asia, Africa şi Europa. Fundamentele ştiinţei, justiţiei, monoteismului, comerţului, drepturilor civile şi exprimării artistice îşi au originea în Orient. Acesta este un adevăr complex, ce implică vaste imperii, relevă biblioteci întregi de manuscrise, examinează perioada Cuceririlor, a stăpânirii otomane şi a Renaşterii, călătorind de-a lungul Drumului Mătăsii şi acoperind trei continente.
 
05:00 Roma, ultima frontieră
Cu ajutorul ultimelor cercetări arheologice şi ştiinţifice, combinate cu uluitoare imagini create pe calculator, acest serial explorează invazia şi cucerirea Britaniei de către romani în anul 43 d.Hr.
Cele patru puternice legiuni trimise de Imperiul Roman în Britania în anul 43 d.Hr. totalizau aproximativ 20.000 de soldaţi. După traversarea Canalului Mânecii, aceştia s-au confruntat cu o rezistenţă înverşunată şi sângeroasă. În drumul lor spre Tamisa, romanii au folosit cavaleria pentru a înfrânge poziţiile britanice şi au construit drumuri şi poduri pentru a facilita înaintarea armatei. Pe parcursul celor 40 de ani care au urmat, armata romană a luptat pentru fiecare bucăţică de pământ şi s-a răspândit în teritoriu, dar cu fiecare avans militar spre nord, ea devenea din ce în ce mai „diluată”. Între poziţiile militare, romanii au lăsat drumuri şi forturi destinate să faciliteze aprovizionarea armatei şi să grăbească exportul resurselor prădate...
Folosind ultimele cercetări arheologice şi ştiinţifice, combinate cu reconstituiri de bătălii şi cu imagini generate pe calculator, acest serial ne spune povestea motivelor şi tacticilor din spatele invaziei romane a Britaniei şi a modalităţilor prin care Roma a stăpânit acest teritoriu timp de aproape 400 de ani. S-au scris multe despre moştenirea culturală a Romei, dar aceasta este o poveste despre puterea brută a Romei şi motivele pentru care a ales să şi-o exercite. Vom explora căile prin care şi-a urmărit şi spionat Imperiul Roman potenţiala victimă şi cum a fost îndeplinită invazia. Vom arăta cum au planificat şi realizat legiunile complexa infrastructură – drumurile, forturile, târgurile şi vilele – care a ajutat romanii să păstreze controlul asupra Britaniei. Şi investigăm cum au recrutat şi „civilizat” romanii populaţia băştinaşă şi cum au exploatat şi exportat bogăţiile minerale şi agricole ale ţării.
 
06:00 Vânaţi crucişătoarele Kaiserului !
Povestea răzbunării Marii Britanii asupra crucişătoarelor Kaiserului german, răspunzătoare de înfrângerea-şoc a Marii Britanii în bătălia navală de la Coronel, din Primul Război Mondial.
Ultima navă care mai pluteşte.
n primii ani ai secolului XX, Kaiserul german a sfidat puterea navală a Marii Britanii cu o nouă şi puternică flotă militară. După înfrângerea-şoc suferită de britanici în bătălia de la Coronel, o bătălie în care 1.700 de marinari şi-au pierdut viaţa, Winston Churchill a cerut o răzbunare nemiloasă. Întreaga flotă germană de peste hotare, cu un echipaj de 2.200 de marinari, a fost scufundată. Numai două crucişătoare au scăpat de la distrugere, „Dresden” şi „Emden”. Churchill a pus un preţ „pe capul” acestora, transformându-le în cele mai vânate nave de pe oceanele lumii. În fiordurile îngheţate ale Patagoniei şi pe mările calde de la Tropice, „Dresden” şi „Emden” s-au luptat, literalmente, pentru supravieţuire. Nou-descoperite materiale de arhivă despre bătălii navale decisive, rapoarte navale şi jurnale particulare permit o reconstituire precisă a evenimentelor. Pentru prima dată, interviuri cu descendenţi ai participanţilor la evenimente şi cu istorici militari, imagini originale din timpul bătăliilor şi reconstituiri ne permit să povestim cum se cuvine aceste incitante evenimente

Vizualizări: 43

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

200 state 

(ultimul: Micronesia)

Numar de steaguri: 264

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 42

1 stat are peste 660,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 40,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

1 stat are peste 10.000 clickuri (Franta)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia, Marea Britanie, Canada, UngariaSpania )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

16 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

5. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

6. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

7. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

8. MAGAZINUL DE CARTE

http://www.magazinul-de-carte.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. CARTEA DE CITIT

http://www.carteadecitit.ro 11. ANTICARIAT ON-LINE
http://www.carti-online.com/

12. ANTICARIATUL DE NOAPTE

 http://www.anticariatuldenoapte.ro/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15. ANTICARIAT ALEPH

https://www.anticariataleph.ro/

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT LOGOS

http://www.anticariat-logos.ro/

19. ANTICARIAT.NET

http://www.anticariat.net/informatii-contact.php

20. TIMBREE

www.timbree.ro

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23. STAMPWORLD

http://www.stampworld.com

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/oferta-carti-polirom/?utm_source=facebook-ads-7-99-polirom&utm_medium=banner-facebook&utm_campaign=7-99-polirom-facebook&utm_content=new-3

25. DAFFI'S BOOKS

https://www.daffisbooks.ro 26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.NATIONAL GEOGRAPHIC ROMANIA

https://www.natgeo.ro/revista

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. MIRON MANEGA
http://www.certitudinea.o

32. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24.

© 2021   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor