altmarius

cultură şi spiritualitate

08:00 Al Doilea Război Mondial în culori | Acum la TV
Folosind cele mai recente tehnici de colorare, acest documentar în serial ne înfăţişează lumea celui de-al Doilea Război Mondial aşa cum nu am mai văzut-o până acum.
Operaţiunea Overlord. Astăzi ne este uşor să privim Ziua Z ca pe un eveniment inevitabil – o victorie clară asupra unei armate germane practic îngenuncheate. Episodul de faţă explorează acest mit. El relevă planificarea meticuloasă a campaniei, dezvoltarea echipamentelor specializate necesare unei debarcări amfibii, planul de dezinformare care l-a indus în eroare pe Hitler şi cum era să fie împiedicată debarcarea americanilor pe plaja Omaha. Dacă acest lucru s-ar fi întâmplat, întreaga operaţiune ar fi fost pusă în pericol. Episodul se încheie cu eliberarea Parisului, când forţele franceze în frunte cu Charles de Gaulle au mărşăluit triumfal pe străzile capitalei.
Acest serial prezintă cea mai bună colecţie de imagini rare din timpul celui de-al Doilea Război Mondial existentă în lume. Folosind cele mai recente tehnici de colorare, putem înfăţişa întreaga poveste a celui de-al Doilea Război Mondial aşa cum nu a mai fost văzută până acum. Cu ajutorul hărţilor de teren obţinute din satelit şi a graficii pe computer de ultimă generaţie, această poveste poate fi spusă cu ajutorul unor date de care niciunul dintre serialele mai vechi nu a dispus. Din ce în ce mai multe secrete au fost dezvăluite în ultimii 5-10 ani, datorită eliberării din arhive a unor documente, dosare şi fotografii. Revelaţii din domeniul spargerii codurilor şi documente oficiale recent desecretizate de pe ambele maluri ale Atlanticului adaugă o nouă dimensiune la înţelegerea celui mai amplu conflict care a avut loc pe glob.
 
09:00 Mari savanţi
Dr Allan Chapman, profesor la universitatea Oxford, prezintă într-un mod captivant şi accesibil complexele teorii şi idei ale lui Aristotel, Galileo, Newton, Darwin şi Einstein.
Charles Darwin. Dr Chapman ne povesteşte despre viaţa şi vremurile lui Charles Darwin – student mediocru dintr-o familie bogată, al cărui voiaj de 5 ani în jurul lumii l-a inspirat să scrie „Originea speciilor”, lucrarea sa de căpătâi care a lansat Teoria Evoluţiei. Cu ajutorul unor reconstituiri animate inteligente şi pline de umor, Chapman explică cum ideile lui Darwin au şocat lumea bună din vremea sa.
Un serial umoristic şi distractiv, care descrie viaţa şi vremurile câtorva dintre cei mai influenţi savanţi ai lumii, prezentat de dr Allan Chapman, profesor la Universitatea Oxford şi istoric al ştiinţelor. Folosind o combinaţie de filmări de arhivă, animaţii şi reconstituiri comice, dr Chapman prezintă într-un mod captivant şi accesibil complexele teorii şi idei ale lui Aristotel, Galileo, Newton, Darwin şi Einstein.
 
09:30 Misterele istoriei
O echipă de experţi călătoreşte prin Marea Britanie pentru a elucida misterele legendelor locale: tunele ale contrabandiştilor, un oraş scufundat sau o întâlnire între o regină şi amantul său.
Omul cu două morminte. Matthew Silverman, un şcolar de 16 ani din Bristol, vrea să afle de ce un om pe nume William Canynges are două morminte în biserica din partea locului.
Echipa de la „Misterele istoriei” caută adevărul din spatele legendelor locale din Marea Britanie, folosind resurse accesibile oricui. Experţii îi vor instrui cum să separe faptele de ficţiune, ajutându-i să navigheze prin arhive şi să descifreze arhitectura clădirilor şi peisajelor. Fiecare episod examinează un zvon local: despre tunele ale contrabandiştilor, despre un spion din vreme de război, despre un oraş scufundat şi uitat, despre o întâlnire dintre o regină şi amantul ei rănit şi despre o misterioasă crimă petrecută acum peste 300 de ani.
 
10:00 Povestea agriculturii
Istoria agriculturii britanice din secolul XX, cu prezentarea schimbărilor survenite în felul în care fructele şi legumele erau cultivate, recoltate şi vândute, şi impactului supermarketurilor.
n primii ani ai secolului XX, 150.000 de crescători de vite mulgeau manual vacile şi vindeau laptele din uşă în uşă. La sfârşitul secolului, cei 15.000 rămaşi înmulţeau selectiv vacile, având o producţie de lapte cu peste 400% mai mare, iar laptele se vindea în supermarketuri. Acest episod prezintă filmele de amator şi poveştile a doi crescători de vite care ne spun povestea mecanismelor şi motivelor acestei revoluţii.
Aceasta este povestea relaţiei omului cu pământul, o poveste care urmăreşte revoluţia survenită în producţia britanică de alimente în secolul XX şi examinează impactul acesteia asupra vieţii fermierilor şi consumatorilor. Episoadele se concentrează asupra laptelui, fructelor şi legumelor, grâului şi cărnii de vită. Pe lângă intime şi impresionante filme de amator înregistrate pe parcursul vremii, serialul ne oferă o cronică originală şi în mare parte necunoscută a unui secol revoluţionar pentru agricultură.
 
11:00 n căutarea lui Beethoven
Acest documentar dă la o parte multiplele nivele de mit şi legendă care îl înconjoară pe unul dintre cei mai respectaţi şi influenţi compozitori din toate timpurile, Ludwig van Beethoven.
Niciun alt compozitor nu a fost atât de citat sau pictat, despre niciunul nu s-a scris atât de mult şi niciunul nu a fost folosit atât de mult pe post de emblemă a diverselor cauze politice şi revoluţionare. Dar cine a fost adevăratul Beethoven ? Cine a fost omul din spatele imaginii romantice a artistului chinuit cu părul vâlvoi, dezaxat şi încruntat ? Acest documentar explorează adevărul din spatele multiplelor nivele de mit şi legendă care îl înconjoară pe omul considerat nu doar primul compozitor independent din lume, ci şi cel mai important.
 
12:00 Cum a modelat arta lumea
Acest documentar relevă că imaginile cu care ne înconjurăm astăzi provin dintr-o lume veche de mii de ani.
Instrumentele vizuale folosite de Tony Blair sau George Bush pentru a fi aleşi şi a-şi păstra puterea nu sunt invenţii ale timpurilor moderne, ci îşi au originea acum multe mii de ani. Ne întoarcem în vremurile când a fost creat ansamblul Stonehenge şi la anii domniei lui Alexandru cel Mare pentru a releva cum a devenit imagistica o armă indispensabilă în arsenalul politic al oricărui lider.
Porniţi într-o incitantă călătorie prin timp şi de-a latul a cinci continente, către esenţa creativităţii. Îngemănând istoria socială, politica, ştiinţa, natura, arheologia şi religia, acest serial internaţional dezleagă un mister universal – de ce lumea din jurul nostru arată aşa cum arată. Mistere moderne sunt explicate prin întoarcerea în timp la începuturile civilizaţiei, prin intermediul unora dintre cele mai uimitoare creaţii ale omului. Demonstraţii ştiinţifice incitante relevă cum mintea noastră – şi a înaintaşilor noştri – se raportează la artă. Frumoasă, surprinzătoare, captivantă şi relevantă, cu o realizare vizuală demnă de subiectul său, această uimitoare aventură va plăcea nu doar pasionaţilor de artă, ci şi oricui şi-a pus vreodată întrebări despre locul omenirii în lume.
 
13:00 Sinatra, o stea întunecată
Acest documentar dezvăluie legăturile lui Frank Sinatra cu Mafia şi încearcă să determine impactul acestor legături asupra carierei sale.
n satul Lercara Friddi din Sicilia, familia lui Sinatra locuia pe aceeaşi stradă ca familia capului mafiot Lucky Luciano. Primul episod urmăreşte emigrarea ambelor familii pe Coasta de Est a SUA şi descrie cum s-au îmbogăţit acestea pe măsura creşterii puterii Mafiei. Povestim cum Frank a fost curier pentru Lucky Luciano, transportând milioane de dolari în Cuba într-o valiză, şi cum a invitat o fată la şampanie pe o canapea îmbibată de sânge pe care mafioţii tocmai omorâseră un om.
Frank Sinatra a fost un superstar care se învârtea în cercurile superioare ale politicii, dar şi ale crimei organizate. Interviuri cu membri ai familiei sale şi prieteni, inclusiv contemporani celebri de-ai săi, ni-l dezvăluie pe adevăratul Sinatra, un om plin de contradicţii. Aflaţi cum un democrat convins, acuzat în anii 1940 de cripto-comunism, va deveni ulterior un republican de frunte. Şi cum un om a cărui voce putea topi milioane de inimi avea legături dovedite cu Mafia, care au persistat pe durata întregii sale vieţi şi au devenit, în final, distructive. Primul showman care şi-a transformat cariera într-o afacere condusă de el şi pentru el, Sinatra a fost idolul şi mentorul unei generaţii.
 
14:00 Vânătorii de nazişti
Poveştile organizaţiilor, grupărilor şi indivizilor care i-au vânat pe criminalii de război nazişti, a hăituirii acestora şi a luptei pentru echilibrarea balanţei justiţiei.
Adolf Eichmann a fost ofiţerul SS însărcinat cu transportarea evreilor în lagărele germane de exterminare. S-a achitat de această sarcină cu zel şi eficienţă. În august 1944, Eichmann i-a raportat lui Hitler că patru milioane de evrei au fost anihilaţi în lagărele naziste ale morţii şi că alţi două milioane au fost împuşcaţi sau ucişi în camere de gazare mobile. În 1945, Eichmann a fost arestat de către Aliaţi, dar în anul următor – fără să-i fie recunoscută identitatea – a scăpat şi a dispărut. Motivele şi mecanismele prin care a reuşit să scape formează obiectul unei controverse. Agenţii Mossad au urmărit cu scrupulozitate orice indiciu până când, la sfârşitul lui 1959, au descoperit că Eichmann locuia la Buenos Aires şi că îşi schimbase numele în Ricardo Klement. Vânarea lui Eichmann a iscat o controversă imensă, pentru că întreaga operaţiune a fost ilegală. În 1961, Eichmann a fost judecat în Israel într-un proces televizat în lumea întreagă, a fost găsit vinovat de crime împotriva umanităţii şi a fost spânzurat.
Vânătorii de nazişti i-au hăituit pe unii dintre cei mai detestaţi oameni de pe pământ, criminalii de război nazişti. Uneori au făcut-o cu cele mai nobile scopuri, alteori în feluri care, dezvăluite, i-ar oripila chiar şi pe propriii lor susţinători. Crimele celor urmăriţi fuseseră oribile şi, pentru ele, aceştia trebuiau să plătească. Mulţi erau pregătiţi să-i urmărească pe făptaşi până când se va fi făcut dreptate – de la Churchill la SAS, de la strategii care au plănuit debarcarea din Normandia până la Mossad. Aceste poveşti despre hăituire şi despre lupta pentru echilibrarea balanţei justiţiei sunt pline de dramă şi tragedie.
 
15:00 Micile mumii
Examinarea a trei mumii perfect conservate aparţinând unor copii incaşi, găsite acum zece ani în Peru. Documentarul dezvăluie motivele din spatele sacrificării copiilor în această societate antică.
Acum 10 ani, arheologul american Johan Reinhard, însoţit de colegii săi argentinieni şi peruvieni, a descoperit un sit sacru aflat la 6.700 m altitudine pe muntele Llullaillaco din Peru. Sub un strat de rocă şi gheaţă, arheologii au descoperit trei mumii ale unor copii incaşi, perfect conservate. Acum, după mai bine de cinci secole de la moartea lor, cu ajutorul revelaţiilor ştiinţei şi tehnologiei, le putem spune, în sfârşit, povestea. Antropologul criminalist newyorkez Angelique Corthals investighează corpurile mumificate pentru a elucida moartea lor neobişnuită. De ce au călătorit aproape 1.600 km, supravieţuind condiţiilor extreme din deşert, vânturilor de pe Altiplano şi ameninţării animalelor sălbatice, doar pentru a fi ucişi când au ajuns la destinaţie ? Cine erau ei şi de ce au fost aleşi ?
 
16:00 Al Doilea Război Mondial în culori
Folosind cele mai recente tehnici de colorare, acest documentar în serial ne înfăţişează lumea celui de-al Doilea Război Mondial aşa cum nu am mai văzut-o până acum.
Operaţiunea Overlord. Astăzi ne este uşor să privim Ziua Z ca pe un eveniment inevitabil – o victorie clară asupra unei armate germane practic îngenuncheate. Episodul de faţă explorează acest mit. El relevă planificarea meticuloasă a campaniei, dezvoltarea echipamentelor specializate necesare unei debarcări amfibii, planul de dezinformare care l-a indus în eroare pe Hitler şi cum era să fie împiedicată debarcarea americanilor pe plaja Omaha. Dacă acest lucru s-ar fi întâmplat, întreaga operaţiune ar fi fost pusă în pericol. Episodul se încheie cu eliberarea Parisului, când forţele franceze în frunte cu Charles de Gaulle au mărşăluit triumfal pe străzile capitalei.
Acest serial prezintă cea mai bună colecţie de imagini rare din timpul celui de-al Doilea Război Mondial existentă în lume. Folosind cele mai recente tehnici de colorare, putem înfăţişa întreaga poveste a celui de-al Doilea Război Mondial aşa cum nu a mai fost văzută până acum. Cu ajutorul hărţilor de teren obţinute din satelit şi a graficii pe computer de ultimă generaţie, această poveste poate fi spusă cu ajutorul unor date de care niciunul dintre serialele mai vechi nu a dispus. Din ce în ce mai multe secrete au fost dezvăluite în ultimii 5-10 ani, datorită eliberării din arhive a unor documente, dosare şi fotografii. Revelaţii din domeniul spargerii codurilor şi documente oficiale recent desecretizate de pe ambele maluri ale Atlanticului adaugă o nouă dimensiune la înţelegerea celui mai amplu conflict care a avut loc pe glob.
 
17:00 Geniul designului
Acest program examinează istoria designului, concentrându-se asupra unor invenţii – precum inelul de desfacere sau bucătăria utilată – care au transformat viaţa modernă.
Designul industrial a fost unul dintre produsele secundare neprevăzute ale Revoluţiei industriale, alături de încălzirea globală şi de trei secole de frământări sociale. Spunem povestea primei generaţii de designeri, care s-au războit cu „maşinăria industrială” creată pentru a satisface dorinţa capitalismului de a produce mai mult cu bani mai puţini. Alături de numele celebre precum Wedgwood sau William Morris, aducem un omagiu şi designerilor anonimi care au creat prozaicele, dar clasicele forme atât de familiare astăzi – de la cratiţe până la foarfecele de tuns oile – precursoarele unei întregi game de produse industriale.
Un documentar care urmează după seria „Geniul fotografiei”, acest serial examinează istoria designului, concentrându-se asupra unor invenţii – precum inelul de desfacere sau bucătăria utilată – care au transformat viaţa modernă.
 
18:00 Imperiul roman
Acest documentar explorează motivele căderii Imperiului Roman, urmărindu-i istoria de la momentul de maximă expansiune şi până la primul val al invaziilor barbare.
Legiunile Romei. Pe dealurile verzi din nordul Angliei, marele Zid al lui Hadrian se întinde pe 120 de kilometri. Aceasta este cea mai nordică linie defensivă pe care Imperiul Roman a construit-o în anii 122-30 d.Hr., din ordinul înţeleptului împărat Hadrian. Cu descoperiri uimitoare, acest episod urmăreşte factorii şi procesele căderii Imperiului Roman, dezvăluind detalii despre încercarea nereuşită de reformă a lui Hadrian prin cele mai recente excavaţii de la Vindolanda, un fort auxiliar roman aflat la sud de Zidul lui Hadrian, pe teritoriul Marii Britanii de astăzi.
La 500 de ani după fondarea Romei, romanii dominau Marea Mediterană. Dar după ce cucerise ţările dimprejurul Mediteranei şi îşi asigurase o dominaţie socială şi economică fără precedent, Imperiul s-a prăbuşit ca un castel din cărţi de joc. Acest serial în trei episoade explorează motivele căderii Imperiului Roman, urmărindu-i ultimele patru secole de istorie, de la momentul de maximă expansiune şi până la primul val al invaziilor barbare.
 
19:00 Războinici
Povestea războiului psihologic dintre cei mai importanţi patru lideri militari ai secolului XX: Adolf Hitler, Iosif Stalin, Winston Churchill şi Franklin Roosevelt.
Ultimul episod relevă extraordinarul risc pe care şi l-a asumat Roosevelt când i-a oferit lui Stalin tot ce şi-a dorit acesta, în speranţa că liderul sovietic va colabora cu el pentru a crea o lume de naţiuni paşnice şi libere; o decizie cu consecinţe dezastruoase.
O poveste epică, nespusă până acum, a celui de-al Doilea Război Mondial, povestea din culise a războiului psihologic purtat între cei patru mari lideri militari ai secolului XX: Churchill, Hitler, Roosevelt şi Stalin – spusă cu propriile lor cuvinte şi cu cuvintele celor care i-au observat la vremea respectivă. În timp ce naţiunile lor purtau un război al armelor, liderii purtau un război al minţilor, în care complotau, minţeau, fermecau, flatau şi trişau pentru a câştiga. Aceste dueluri psihologice au decis strategia celor mai importante bătălii din istorie. Ele s-au aflat, de asemenea, la epicentrul unei transformări a balanţei puterii pe glob, trecerea de la era imperiilor europene la o eră definită de două superputeri cu ideologie opusă, cu consecinţe devastatoare pentru sute de milioane de oameni.
 
20:00 Imperiul mărilor
Dezvăluim cum a transformat Marina Regală politica, cultura şi economia Marii Britanii, lăsându-şi amprenta asupra peisajului, democraţiei şi chiar identităţii ţării.
n acest episod, folosim cariera plurivalentă a lui Horatio Nelson pentru a explora felul cum Marina a construit imperiul mondial al Marii Britanii, ridicând-o la rangul de putere mondială supremă în epoca descoperirilor şi a revoluţiei.
Timp de patru secole, Marina a făcut din Marea Britanie cea mai puternică naţiune de pe Pământ. Dar impactul ei trece dincolo de bătăliile de pe mări. Aceasta este povestea felului cum a transformat Marina Regală politica, cultura şi economia Marii Britanii, lăsându-şi amprenta asupra peisajului, democraţiei şi chiar identităţii ţării. La apogeul său, ea devenise forţa motrice din spatele răspândirii unui sistem de comerţ şi de valori care va schimba lumea pentru totdeauna. Şi apoi, toate acestea s-au pierdut…Istoricul pasionat şi navigatorul Dan Snow ne spune povestea epică a istoriei Marii Britanii prin prisma celei mai măreţe instituţii a acesteia. Călătorind peste oceane şi în jurul lumii, el reinsuflă romantismul în trecutul marinăresc al Marii Britanii, descoperind fascinante viniete de curaj şi îndrăzneală şi poveşti umane ascunse în spatele dioramelor bătăliilor.
 
21:00 O noapte la Torino
Incredibila poveste a reuşitelor echipei Angliei la Campionatul Mondial din 1990, care au schimbat istoria fotbalului britanic.
nainte de înfiinţarea Premier League şi de salariile de milioane de lire sterline, în Anglia fotbalul nu era bine privit. Acest sport căzuse în dizgraţie şi huliganii rămăseseră cei mai cunoscuţi fani. Şi apoi a venit Campionatul Mondial din Italia, din 1990 – o şansă de reabilitare. Dar aceasta nu era un Campionat Mondial obişnuit şi nu era un moment obişnuit. Managerul echipei, Sir Bobby Robson, era sub lupa mass-media, iar echipa sa era descrisă drept una de „măgari”. Şi totuşi, în decursul a doar şase săptămâni, prin extraordinarele lor realizări, aceştia au reunit o naţiune, ajungând la un pas de finala Campionatului.
 
22:30 n căutarea lui Truffaut
Un studiu asupra vieţii şi carierei lui Francois Truffaut (1932-1984), regizor legendar şi unul dintre fondatorii Noului Val francez.
Francois Truffaut a fost unul dintre cei mai respectaţi regizori din istoria cinematografului. Interzis la festivalul de la Cannes în 1958 din cauza criticii dure pe care a adus-o industriei franceze de film, a câştigat premiul pentru cel mai bun regizor în anul următor cu pelicula sa de debut, „Cele patru sute de lovituri”. Viaţa şi cariera lui Truffaut s-au dovedit a fi de neobişnuite ca şi filmele pe care le-a făcut.
 
23:00 Enigmele Bibliei
Alături de geologi, biologi, fizicieni şi alţi oameni de ştiinţă, experţii în religie încearcă să afle dacă poveştile din Biblie sunt bazate pe evenimente reale.
O călătorie epică în jurul lumii, în căutarea adevărului din spatele unuia dintre cele mai râvnite artefacte din Biblie – Chivotul legământului.
Alături de geologi, astronomi, paleo-entomologi, meteorologi, biologi, fizicieni, seismologi şi vulcanologi, arheologii biblici şi experţii în religie străbat Pământul pentru a atinge cel mai evaziv şi controversat scop al cercetărilor biblice: acela de a afla dacă poveştile din Biblie sunt sau nu bazate pe evenimente reale.
 
00:00 Al Doilea Război Mondial în culori
Folosind cele mai recente tehnici de colorare, acest documentar în serial ne înfăţişează lumea celui de-al Doilea Război Mondial aşa cum nu am mai văzut-o până acum.
Se închide cercul. În 1944, America şi Anglia în Vest, respectiv Rusia în Est începuseră să strângă rândurile în jurul Germaniei. Acest episod explorează dezastrul Aliat de la Arnhem şi tragedia răscoalei de la Varşovia, când luptătorii polonezi pentru libertate au fost abandonaţi de Stalin. Spunem şocanta poveste a eliberării lagărelor de concentrare, când amploarea Holocaustului a devenit clară pentru prima dată.
Acest serial prezintă cea mai bună colecţie de imagini rare din timpul celui de-al Doilea Război Mondial existentă în lume. Folosind cele mai recente tehnici de colorare, putem înfăţişa întreaga poveste a celui de-al Doilea Război Mondial aşa cum nu a mai fost văzută până acum. Cu ajutorul hărţilor de teren obţinute din satelit şi a graficii pe computer de ultimă generaţie, această poveste poate fi spusă cu ajutorul unor date de care niciunul dintre serialele mai vechi nu a dispus. Din ce în ce mai multe secrete au fost dezvăluite în ultimii 5-10 ani, datorită eliberării din arhive a unor documente, dosare şi fotografii. Revelaţii din domeniul spargerii codurilor şi documente oficiale recent desecretizate de pe ambele maluri ale Atlanticului adaugă o nouă dimensiune la înţelegerea celui mai amplu conflict care a avut loc pe glob.
 
01:00 Geniul designului
Acest program examinează istoria designului, concentrându-se asupra unor invenţii – precum inelul de desfacere sau bucătăria utilată – care au transformat viaţa modernă.
Designul industrial a fost unul dintre produsele secundare neprevăzute ale Revoluţiei industriale, alături de încălzirea globală şi de trei secole de frământări sociale. Spunem povestea primei generaţii de designeri, care s-au războit cu „maşinăria industrială” creată pentru a satisface dorinţa capitalismului de a produce mai mult cu bani mai puţini. Alături de numele celebre precum Wedgwood sau William Morris, aducem un omagiu şi designerilor anonimi care au creat prozaicele, dar clasicele forme atât de familiare astăzi – de la cratiţe până la foarfecele de tuns oile – precursoarele unei întregi game de produse industriale.
Un documentar care urmează după seria „Geniul fotografiei”, acest serial examinează istoria designului, concentrându-se asupra unor invenţii – precum inelul de desfacere sau bucătăria utilată – care au transformat viaţa modernă.
 
02:00 Imperiul roman
Acest documentar explorează motivele căderii Imperiului Roman, urmărindu-i istoria de la momentul de maximă expansiune şi până la primul val al invaziilor barbare.
Legiunile Romei. Pe dealurile verzi din nordul Angliei, marele Zid al lui Hadrian se întinde pe 120 de kilometri. Aceasta este cea mai nordică linie defensivă pe care Imperiul Roman a construit-o în anii 122-30 d.Hr., din ordinul înţeleptului împărat Hadrian. Cu descoperiri uimitoare, acest episod urmăreşte factorii şi procesele căderii Imperiului Roman, dezvăluind detalii despre încercarea nereuşită de reformă a lui Hadrian prin cele mai recente excavaţii de la Vindolanda, un fort auxiliar roman aflat la sud de Zidul lui Hadrian, pe teritoriul Marii Britanii de astăzi.
La 500 de ani după fondarea Romei, romanii dominau Marea Mediterană. Dar după ce cucerise ţările dimprejurul Mediteranei şi îşi asigurase o dominaţie socială şi economică fără precedent, Imperiul s-a prăbuşit ca un castel din cărţi de joc. Acest serial în trei episoade explorează motivele căderii Imperiului Roman, urmărindu-i ultimele patru secole de istorie, de la momentul de maximă expansiune şi până la primul val al invaziilor barbare.
 
03:00 Războinici
Povestea războiului psihologic dintre cei mai importanţi patru lideri militari ai secolului XX: Adolf Hitler, Iosif Stalin, Winston Churchill şi Franklin Roosevelt.
Ultimul episod relevă extraordinarul risc pe care şi l-a asumat Roosevelt când i-a oferit lui Stalin tot ce şi-a dorit acesta, în speranţa că liderul sovietic va colabora cu el pentru a crea o lume de naţiuni paşnice şi libere; o decizie cu consecinţe dezastruoase.
O poveste epică, nespusă până acum, a celui de-al Doilea Război Mondial, povestea din culise a războiului psihologic purtat între cei patru mari lideri militari ai secolului XX: Churchill, Hitler, Roosevelt şi Stalin – spusă cu propriile lor cuvinte şi cu cuvintele celor care i-au observat la vremea respectivă. În timp ce naţiunile lor purtau un război al armelor, liderii purtau un război al minţilor, în care complotau, minţeau, fermecau, flatau şi trişau pentru a câştiga. Aceste dueluri psihologice au decis strategia celor mai importante bătălii din istorie. Ele s-au aflat, de asemenea, la epicentrul unei transformări a balanţei puterii pe glob, trecerea de la era imperiilor europene la o eră definită de două superputeri cu ideologie opusă, cu consecinţe devastatoare pentru sute de milioane de oameni.
 
04:00 Imperiul mărilor
Dezvăluim cum a transformat Marina Regală politica, cultura şi economia Marii Britanii, lăsându-şi amprenta asupra peisajului, democraţiei şi chiar identităţii ţării.
n acest episod, folosim cariera plurivalentă a lui Horatio Nelson pentru a explora felul cum Marina a construit imperiul mondial al Marii Britanii, ridicând-o la rangul de putere mondială supremă în epoca descoperirilor şi a revoluţiei.
Timp de patru secole, Marina a făcut din Marea Britanie cea mai puternică naţiune de pe Pământ. Dar impactul ei trece dincolo de bătăliile de pe mări. Aceasta este povestea felului cum a transformat Marina Regală politica, cultura şi economia Marii Britanii, lăsându-şi amprenta asupra peisajului, democraţiei şi chiar identităţii ţării. La apogeul său, ea devenise forţa motrice din spatele răspândirii unui sistem de comerţ şi de valori care va schimba lumea pentru totdeauna. Şi apoi, toate acestea s-au pierdut…Istoricul pasionat şi navigatorul Dan Snow ne spune povestea epică a istoriei Marii Britanii prin prisma celei mai măreţe instituţii a acesteia. Călătorind peste oceane şi în jurul lumii, el reinsuflă romantismul în trecutul marinăresc al Marii Britanii, descoperind fascinante viniete de curaj şi îndrăzneală şi poveşti umane ascunse în spatele dioramelor bătăliilor.
 
05:00 O noapte la Torino
Incredibila poveste a reuşitelor echipei Angliei la Campionatul Mondial din 1990, care au schimbat istoria fotbalului britanic.
nainte de înfiinţarea Premier League şi de salariile de milioane de lire sterline, în Anglia fotbalul nu era bine privit. Acest sport căzuse în dizgraţie şi huliganii rămăseseră cei mai cunoscuţi fani. Şi apoi a venit Campionatul Mondial din Italia, din 1990 – o şansă de reabilitare. Dar aceasta nu era un Campionat Mondial obişnuit şi nu era un moment obişnuit. Managerul echipei, Sir Bobby Robson, era sub lupa mass-media, iar echipa sa era descrisă drept una de „măgari”. Şi totuşi, în decursul a doar şase săptămâni, prin extraordinarele lor realizări, aceştia au reunit o naţiune, ajungând la un pas de finala Campionatului.
 
06:30 n căutarea lui Truffaut
Un studiu asupra vieţii şi carierei lui Francois Truffaut (1932-1984), regizor legendar şi unul dintre fondatorii Noului Val francez.
Francois Truffaut a fost unul dintre cei mai respectaţi regizori din istoria cinematografului. Interzis la festivalul de la Cannes în 1958 din cauza criticii dure pe care a adus-o industriei franceze de film, a câştigat premiul pentru cel mai bun regizor în anul următor cu pelicula sa de debut, „Cele patru sute de lovituri”. Viaţa şi cariera lui Truffaut s-au dovedit a fi de neobişnuite ca şi filmele pe care le-a făcut.

Vizualizări: 43

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

200 state 

(ultimul: Micronesia)

Numar de steaguri: 264

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 42

1 stat are peste 660,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 40,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

1 stat are peste 10.000 clickuri (Franta)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia, Marea Britanie, Canada, UngariaSpania )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

24 state au un click

 

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

2. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

3. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

4. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

5. MAGAZINUL DE CARTE

http://www.magazinul-de-carte.ro/

6 ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

7. DEPOZITUL DE CARTI 

http://www.calinblaga.ro/

8. CARTEA DE CITIT

http://www.carteadecitit.ro/

9. ANTICARIAT ON-LINE
http://www.carti-online.com/

10. ANTICARIATUL DE NOAPTE

 http://www.anticariatuldenoapte.ro/

11. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

12. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

13. ANTICARIAT ALEPH

https://www.anticariataleph.ro/

14. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

15.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

16. ANTICARIAT LOGOS

http://www.anticariat-logos.ro/

17. ANTICARIAT.NET

http://www.anticariat.net/informatii-contact.php

18. TIMBREE

www.timbree.ro

19. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

20 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

21. STAMPWORLD

http://www.stampworld.com

22. LIBMAG

https://www.libmag.ro/oferta-carti-polirom/?utm_source=facebook-ads-7-99-polirom&utm_medium=banner-facebook&utm_campaign=7-99-polirom-facebook&utm_content=new-3

23. DAFFI'S BOOKS

https://www.daffisbooks.ro/

24. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

25. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

26.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

27.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

http://www.editura.uaic.ro/produse/colectii/documenta/1

28. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

29. EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. MIRON MANEGA
http://www.certitudinea.o

32. NATIONAL GEOGRAPHIC ROMANIA

https://www.natgeo.ro/revista

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24.

© 2021   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor