altmarius

cultură şi spiritualitate

09:00 Impresioniştii | Acum la TV
La 80 de ani, Claude Monet îşi rememorează viaţa, spunându-i unui ziarist povestea Impresioniştilor şi a revoluţiei iscate de aceştia în lumea artei.
Tânărul Monet soseşte la Paris pentru a studia, dar curând se ceartă cu profesorul său. Inspiraţi de controversatul stil al lui Édouard Manet, Monet şi prietenii săi Renoir şi Bazille hotărăsc să sfideze convenţiile şi să picteze în aer liber. Deşi Manet este atacat de mulţime din cauza lucrărilor sale, Monet vinde tot şi expune un portret la Salon, expoziţia anuală de stat. Dar succesul său nu durează mult – risipeşte banii, îşi părăseşte iubita însărcinată şi încearcă să se sinucidă. Punctul de cotitură din viaţa sa vine atunci când îi cunoaşte pe Manet şi pe alţi tineri artişti care voiau să se rupă de curentele convenţionale. Se naşte o nouă mişcare artistică şi Bazille hotărăşte să organizeze o nouă expoziţie, ca alternativă la Salon. Dar înainte de a-şi putea pune planul în aplicare, izbucneşte războiul franco-prusac şi Bazille este ucis pe câmpul de luptă.
O uimitoare dramă care aduce la viaţă lupta Impresioniştilor francezi pentru recunoaştere în faţa ostilităţii puternice a lumii artistice a secolului XIX. Nuanţele delicate ale nuferilor lui Monet şi splendidele balerine ale lui Degas contrastează puternic cu povestea uriaşelor controverse, scandaluri şi rivalităţi care transpar din această somptuoasă dramă bazată pe scrisori de arhivă şi alte probe documentare.
 
10:00 Cel mai mare explorator al Africii
Incredibila poveste a voiajului făcut în 1883 de exploratorul Joseph Thomson, care, în căutarea unei rute comerciale care să lege estul Africii de Lacul Victoria, a străbătut temutele ţinuturi Massai.
n 1883, exploratorul scoţian Joseph Thomson, de numai 23 de ani, a pornit într-o expediţie în căutarea unei rute comerciale care să lege coasta estică a Africii de Lacul Victoria, deschizând drum negustorilor din Imperiul Britanic. Ilustrată cu reconstituiri artistice şi naraţiuni din jurnalul lui Thomson, această incredibilă poveste este spusă cu pasiune prin ochii fotografului Mike Hacker, combinând faptele istorice cu relatarea propriei călătorii făcute de Hacker pe urmele lui Thomson.
 
11:00 Omul care a inventat arta modernă
Criticul de artă britanic Waldemar Januszczak spune dramatica poveste a marelui artist francez din secolul XIX Édouard Manet.
Criticul de artă britanic Waldemar Januszczak spune dramatica poveste a marelui artist francez din secolul XIX Édouard Manet. Considerat părintele impresionismului, Manet a refuzat cu încăpăţânare să expună alături de ceilalţi impresionişti şi a păstrat mereu distanţa din punct de vedere artistic faţă de Monet, Renoir şi confraţii lor. Deşi aceştia îl venerau, el îi dispreţuia, preferând să-şi continue propria linie a desprinderii faţă de arta tradiţională. Scandaloasele tablouri prin care şi-a creat reputaţia – „Olympia”, imoral de sexy, sau neîncetat parafrazatul „Dejunul pe iarbă” – sunt cele mai semnificative imagini ale artei franceze a secolului XIX. Iar respingerea lui Manet de la Salonul oficial de pictură, care l-a determinat să înfiinţeze Salonul Refuzaţilor, este considerată evenimentul cultural cheie al epocii.
 
12:30 n căutarea lui Truffaut
Un studiu asupra vieţii şi carierei lui Francois Truffaut (1932-1984), regizor legendar şi unul dintre fondatorii Noului Val francez.
Francois Truffaut a fost unul dintre cei mai respectaţi regizori din istoria cinematografului. Interzis la festivalul de la Cannes în 1958 din cauza criticii dure pe care a adus-o industriei franceze de film, a câştigat premiul pentru cel mai bun regizor în anul următor cu pelicula sa de debut, „Cele patru sute de lovituri”. Viaţa şi cariera lui Truffaut s-au dovedit a fi de neobişnuite ca şi filmele pe care le-a făcut.
 
13:00 Casnică, 49 de ani
Dramă bazată pe jurnalul Nellei Last, scris în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Nefericită în căsnicie şi îngrijorată pentru fiul plecat la război, ea se angajează într-o luptă personală.
ntr-o poveste bazată pe jurnale reale, casnica britanică Nella Last este nemulţumită de viaţa ei şi de un mariaj nesatisfăcător, şi îngrijorată pentru soarta fiului ei care pleacă să lupte în al Doilea Război Mondial. Nella se îmbărbătează scriindu-şi jurnalul, care cuprinde toate sentimentele pe care nu le poate exprima faţă de soţul ei. Înscriindu-se într-un serviciu de voluntariat, Nella începe o luptă pentru libertatea personală.
 
14:30 Mari comandanţi britanici
Un fascinant serial biografic istoric despre şase mari comandanţi militari britanici, prezentat de un entuziast şi fermecător expert militar, maiorul Gordon Corrigan.
Horatio, Amiral Lord Nelson a fost un maestru al relaţiilor publice. Victoriile sale au fost importante, dar el le-a făcut să pară şi mai importante. A fost erou naţional când Marea Britanie avea mare nevoie de un erou. Totuşi, unii istorici italieni îl consideră criminal de război...
Un fascinant serial biografic istoric despre şase dintre cei mai mari comandanţi militari britanici. Personaje istorice cunoscute în toată lumea, ei au trăit în epoci diferite şi fiecare a avut o influenţă covârşitoare asupra istoriei Marii Britanii. Documentarul este prezentat de un entuziast şi fermecător expert militar, maiorul Gordon Corrigan, care se referă şi în termeni generali la calităţile unui mare comandant, permiţând trasarea de paralele moderne.
 
15:00 Filmele războiului
Al Doilea Război Mondial în Marea Britanie şi Germania, privit prin lentila camerelor de amator. Filmări remarcabile ne poartă în inima experienţelor trăite în război de oamenii obişnuiţi.
Acest episod se concentrează asupra vieţii copiilor din Marea Britanie şi Germania în timpul războiului, surprinsă în imaginile filmate de părinţii, prietenii şi profesorii lor. Filmele şi amintirile copiilor surprinse pe peliculă surprind, iniţial, emoţia noutăţii războiului şi apoi, gradat, felul cum aceasta s-a transformat în dezamăgirea crudei realităţi.
Al Doilea Război Mondial în Marea Britanie şi Germania, privit prin lentila camerelor de amator. Unii dintre aceşti cineaşti amatori au fost soldaţii care şi-au luat camerele pe front şi au filmat ostilităţile; alţii au fost oamenii rămaşi acasă, care au înregistrat aspecte din viaţa lor de zi cu zi. Aceste remarcabile filme de amator şi poveştile soldaţilor, femeilor şi copiilor din ele ne poartă în inima experienţelor trăite în război de oamenii obişnuiţi şi ne arată cum au supravieţuit aceştia unor împrejurări extreme.
 
16:00 Pe urmele lui Chopin
Biografia legendarului compozitor şi pianist polonez Fréderic Chopin – de la copilăria sa petrecută la Varşovia până la ultimii ani, petrecuţi la Paris, unde Chopin a trăit în exil.
Cu toţii credem că îl cunoaştem pe Fréderic Chopin – un compozitor esenţial al curentului romantic – dar câte dintre cele 225 de piese ale sale am ascultat de fapt ? Să fie 60 ? Poate 80 ? Deşi este considerat un simbol al etosului polonez, Chopin era pe jumătate francez, şi-a trăit cei mai mulţi ani în Franţa şi cea mai importantă femeie din viaţa sa a fost inimitabila franţuzoaică George Sand. Originea sa dublă îl urmăreşte şi după moarte. Chopin este înmormântat în cimitirul P?re-Lachaise din Paris, dar inima sa se află la Varşovia. În acest documentar pornim pe urmele lui Chopin, din anii copilăriei petrecute la Varşovia, până la verile creative petrecute la Nohant; extraordinarii ani din Majorca, unde şi-a compus incomparabilele Preludii şi, în final, anii petrecuţi la Paris, unde şi-a încheiat „exilul”. Renumitul pianist polonez Janusz Olejniszak, care a interpretat muzica lui Chopin în filmul lui Roman Polanski, ne prezintă copilăria acestuia la Varşovia, iar pianistul Yves Henry, director artistic al „Rencontres internationales”, relevă Parisul lui Chopin şi cântă muzica sa la Nohant.
 
17:00 Misterele istoriei
O echipă de experţi călătoreşte prin Marea Britanie pentru a elucida misterele legendelor locale: tunele ale contrabandiştilor, un oraş scufundat sau o întâlnire între o regină şi amantul său.
Secretele tunelelor contrabandiştilor. Echipa investighează miturile locale despre contrabandişti la Porthleven, în Cornwall. Ei încearcă să afle adevărul din spatele legendei conform căreia cârciuma locală, The Ship Inn, a fost un muşuroi de contrabandişti şi intrigi pe tot parcursul secolului XVIII – şi să confirme (sau infirme) suspiciunile că dedesubtul ei ar putea să mai existe tuneluri săpate de contrabandişti.
Echipa de la „Misterele istoriei” caută adevărul din spatele legendelor locale din Marea Britanie, folosind resurse accesibile oricui. Experţii îi vor instrui cum să separe faptele de ficţiune, ajutându-i să navigheze prin arhive şi să descifreze arhitectura clădirilor şi peisajelor. Fiecare episod examinează un zvon local: despre tunele ale contrabandiştilor, despre un spion din vreme de război, despre un oraş scufundat şi uitat, despre o întâlnire dintre o regină şi amantul ei rănit şi despre o misterioasă crimă petrecută acum peste 300 de ani.
 
17:30 Misterele istoriei
O echipă de experţi călătoreşte prin Marea Britanie pentru a elucida misterele legendelor locale: tunele ale contrabandiştilor, un oraş scufundat sau o întâlnire între o regină şi amantul său.
Tâlharii ascunşi. Alice Boyd locuieşte la Devizes de peste 10 ani şi a fost intrigată de o „Piatră a tâlharilor” de pe harta regiunii. Ea vrea să ştie mai multe despre povestea tâlharilor şi despre istoria pedepselor aplicate pentru jaful la drumul mare.
Echipa de la „Misterele istoriei” caută adevărul din spatele legendelor locale din Marea Britanie, folosind resurse accesibile oricui. Experţii îi vor instrui cum să separe faptele de ficţiune, ajutându-i să navigheze prin arhive şi să descifreze arhitectura clădirilor şi peisajelor. Fiecare episod examinează un zvon local: despre tunele ale contrabandiştilor, despre un spion din vreme de război, despre un oraş scufundat şi uitat, despre o întâlnire dintre o regină şi amantul ei rănit şi despre o misterioasă crimă petrecută acum peste 300 de ani.
 
18:00 Roma n-a fost construită într-o zi
ase constructori moderni încearcă să construiască o vilă romană autentică lucrând doar cu instrumentele şi materialele pe care le-ar fi folosit romanii înşişi.
n primul episod, constructorii se întâlnesc cu prof Dai Morgan Evans, arheologul care a proiectat vila romană pe care echipa va încerca s-o construiască folosind doar instrumente şi materiale de pe vremea romanilor. Acesta le ia majoritatea uneltelor moderne şi le arată cum să consulte augurii pentru a se asigura că zeii sunt de acord cu locul ales pentru construcţie.
Ce se întâmplă când chemi şase constructori moderni, le iei instrumentele moderne şi le ceri să construiască o vilă romană doar cu ajutorul manualului roman de construcţii Vitruvius, scris în anul 25 î.Hr. ? Noi vom recruta o echipă contemporană de construcţii – de la director de şantier la zidar, instalator sau tencuitor – şi le vom impune provocarea de a construi o vilă romană autentică. Acest serial inedit, interesant şi plăcut ne oferă o nouă perspectivă asupra tehnologiei şi proiectării înaintaşilor noştri.
 
19:00 Ioana d’Arc
Această dramă-documentar merge dincolo de imaginea legendarei eroine pentru a descoperi o tânără fascinantă care s-a străduit să-şi ducă la îndeplinire viziunea într-o lume brutală şi periculoasă.
O ţărancă analfabetă pe nume Jeanne d’Arc s-a desprins la 17 ani dintr-un colţ obscur al Franţei sfâşiate de război, a adunat în jurul ei o armată demoralizată şi a schimbat cursul istoriei. Inspirată de „vocile ei”, Ioana d’Arc i-a uluit pe invadatorii englezi, a făcut posibilă încoronarea Delfinului şi i-a uimit chiar şi pe torţionarii ei cu inteligenţa şi graţia de care a dat dovadă. Acum, vom trece dincolo de imaginea acestei legendare eroine pentru a descoperi o tânără fascinantă care s-a străduit să-şi ducă la îndeplinire propria viziune într-o lume brutală şi periculoasă.
 
20:00 Noi, europenii
Pe baza ultimelor cercetări şi unor expediţii în numeroase locaţii geografice, acest serial explorează bazele culturale, politice, economice şi sociale ale lungii istorii a Europei.
Europa începe să raţioneze (secolul XV)
Cine suntem ? Ce ne defineşte ca europeni ? În acest serial explorăm bazele culturale, politice, economice şi sociale ale lungii istorii a Europei. În centrul fiecărui episod stă câte o idee definitorie pentru era căreia i-a aparţinut – de la individualismul secolului XV până la conceptul naţiunilor din secolul XIX. Bazat pe ultimele cercetări şi pe expediţii în diverse locaţii originale, acest incitant şi cuprinzător serial va fi interesant pentru telespectatorii aparţinând tuturor generaţiilor.
 
21:00 Moştenirea lui Julius Kambarage Nyerere
Acest documentar celebrează viaţa şi munca lui Julius Kambarage Nyerere, primul preşedinte al Tanzaniei, de la fondarea ţării în 1961 şi până la retragerea sa din activitate în 1985.
Poreclit cu afecţiune Mwalimu (Învăţătorul) în ţara sa natală, Julius Kambarage Nyerere (1922-1999) mai este considerat, cu la fel de multă afecţiune, „Părintele naţiunii”. Arhitectul obţinerii independenţei Tanzaniei în 1961, Nyerere a fost un lider cu viziune panafricană. El a legiferat educaţia gratuită, a fost un promotor al egalităţii dintre femei şi bărbaţi şi a stabilit principii de guvernare care puneau accentul pe cinste şi lipsa corupţiei.
 
22:00 Vânătorii de nazişti
Poveştile organizaţiilor, grupărilor şi indivizilor care i-au vânat pe criminalii de război nazişti, a hăituirii acestora şi a luptei pentru echilibrarea balanţei justiţiei.
Adolf Eichmann a fost ofiţerul SS însărcinat cu transportarea evreilor în lagărele germane de exterminare. S-a achitat de această sarcină cu zel şi eficienţă. În august 1944, Eichmann i-a raportat lui Hitler că patru milioane de evrei au fost anihilaţi în lagărele naziste ale morţii şi că alţi două milioane au fost împuşcaţi sau ucişi în camere de gazare mobile. În 1945, Eichmann a fost arestat de către Aliaţi, dar în anul următor – fără să-i fie recunoscută identitatea – a scăpat şi a dispărut. Motivele şi mecanismele prin care a reuşit să scape formează obiectul unei controverse. Agenţii Mossad au urmărit cu scrupulozitate orice indiciu până când, la sfârşitul lui 1959, au descoperit că Eichmann locuia la Buenos Aires şi că îşi schimbase numele în Ricardo Klement. Vânarea lui Eichmann a iscat o controversă imensă, pentru că întreaga operaţiune a fost ilegală. În 1961, Eichmann a fost judecat în Israel într-un proces televizat în lumea întreagă, a fost găsit vinovat de crime împotriva umanităţii şi a fost spânzurat.
Vânătorii de nazişti i-au hăituit pe unii dintre cei mai detestaţi oameni de pe pământ, criminalii de război nazişti. Uneori au făcut-o cu cele mai nobile scopuri, alteori în feluri care, dezvăluite, i-ar oripila chiar şi pe propriii lor susţinători. Crimele celor urmăriţi fuseseră oribile şi, pentru ele, aceştia trebuiau să plătească. Mulţi erau pregătiţi să-i urmărească pe făptaşi până când se va fi făcut dreptate – de la Churchill la SAS, de la strategii care au plănuit debarcarea din Normandia până la Mossad. Aceste poveşti despre hăituire şi despre lupta pentru echilibrarea balanţei justiţiei sunt pline de dramă şi tragedie.
 
23:00 Fotografia unei vieţi
Povestea micuţei Kim Phuc, cunoscută ca subiect al unei fotografii câştigătoare a premiului Pulitzer, făcută la Trang Bang în timpul războiului din Vietnam.
n 1972, o fotografie făcea înconjurul lumii. Aceasta o înfăţişa pe micuţa Kim Phuc, de nouă ani, fugind pentru a-şi salva viaţa, cu faţa contorsionată de durere. Încercând să scape de bomba cu napalm care i-a distrus tot satul, Kim a suferit arsuri groaznice. Fotograful Nick Ut de la Associated Press a câştigat premiul Pulitzer pentru această imagine – şi clicul aparatului său i-a salvat viaţa lui Kim Phuc. El a dus-o la cel mai apropiat spital şi, mulţumită publicităţii câştigate, a fost apoi dusă la o clinică specială din Saigon. Acest documentar spune povestea acelei faimoase fotografii şi demonstrează cum o singură imagine poate schimba viaţa tuturor celor implicaţi.
 
00:00 Războinici
Povestea războiului psihologic dintre cei mai importanţi patru lideri militari ai secolului XX: Adolf Hitler, Iosif Stalin, Winston Churchill şi Franklin Roosevelt.
Primul episod relevă detaliile duelului psihologic dintre Hitler şi Stalin, doi mari dictatori ai epocii moderne, duel purtat în timpul extraordinarei perioade când aceştia ar fi trebuit să fie de aceeaşi parte a baricadei. De asemenea, examinăm procesele exacte şi adesea foarte raţionale care i-au lăsat pe ambii lideri pradă unor uriaşe amăgiri.
O poveste epică, nespusă până acum, a celui de-al Doilea Război Mondial, povestea din culise a războiului psihologic purtat între cei patru mari lideri militari ai secolului XX: Churchill, Hitler, Roosevelt şi Stalin – spusă cu propriile lor cuvinte şi cu cuvintele celor care i-au observat la vremea respectivă. În timp ce naţiunile lor purtau un război al armelor, liderii purtau un război al minţilor, în care complotau, minţeau, fermecau, flatau şi trişau pentru a câştiga. Aceste dueluri psihologice au decis strategia celor mai importante bătălii din istorie. Ele s-au aflat, de asemenea, la epicentrul unei transformări a balanţei puterii pe glob, trecerea de la era imperiilor europene la o eră definită de două superputeri cu ideologie opusă, cu consecinţe devastatoare pentru sute de milioane de oameni.
 
01:00 Misterele istoriei
O echipă de experţi călătoreşte prin Marea Britanie pentru a elucida misterele legendelor locale: tunele ale contrabandiştilor, un oraş scufundat sau o întâlnire între o regină şi amantul său.
Secretele tunelelor contrabandiştilor. Echipa investighează miturile locale despre contrabandişti la Porthleven, în Cornwall. Ei încearcă să afle adevărul din spatele legendei conform căreia cârciuma locală, The Ship Inn, a fost un muşuroi de contrabandişti şi intrigi pe tot parcursul secolului XVIII – şi să confirme (sau infirme) suspiciunile că dedesubtul ei ar putea să mai existe tuneluri săpate de contrabandişti.
Echipa de la „Misterele istoriei” caută adevărul din spatele legendelor locale din Marea Britanie, folosind resurse accesibile oricui. Experţii îi vor instrui cum să separe faptele de ficţiune, ajutându-i să navigheze prin arhive şi să descifreze arhitectura clădirilor şi peisajelor. Fiecare episod examinează un zvon local: despre tunele ale contrabandiştilor, despre un spion din vreme de război, despre un oraş scufundat şi uitat, despre o întâlnire dintre o regină şi amantul ei rănit şi despre o misterioasă crimă petrecută acum peste 300 de ani.
 
01:30 Misterele istoriei
O echipă de experţi călătoreşte prin Marea Britanie pentru a elucida misterele legendelor locale: tunele ale contrabandiştilor, un oraş scufundat sau o întâlnire între o regină şi amantul său.
Tâlharii ascunşi. Alice Boyd locuieşte la Devizes de peste 10 ani şi a fost intrigată de o „Piatră a tâlharilor” de pe harta regiunii. Ea vrea să ştie mai multe despre povestea tâlharilor şi despre istoria pedepselor aplicate pentru jaful la drumul mare.
Echipa de la „Misterele istoriei” caută adevărul din spatele legendelor locale din Marea Britanie, folosind resurse accesibile oricui. Experţii îi vor instrui cum să separe faptele de ficţiune, ajutându-i să navigheze prin arhive şi să descifreze arhitectura clădirilor şi peisajelor. Fiecare episod examinează un zvon local: despre tunele ale contrabandiştilor, despre un spion din vreme de război, despre un oraş scufundat şi uitat, despre o întâlnire dintre o regină şi amantul ei rănit şi despre o misterioasă crimă petrecută acum peste 300 de ani.
 
02:00 Roma n-a fost construită într-o zi
ase constructori moderni încearcă să construiască o vilă romană autentică lucrând doar cu instrumentele şi materialele pe care le-ar fi folosit romanii înşişi.
n primul episod, constructorii se întâlnesc cu prof Dai Morgan Evans, arheologul care a proiectat vila romană pe care echipa va încerca s-o construiască folosind doar instrumente şi materiale de pe vremea romanilor. Acesta le ia majoritatea uneltelor moderne şi le arată cum să consulte augurii pentru a se asigura că zeii sunt de acord cu locul ales pentru construcţie.
Ce se întâmplă când chemi şase constructori moderni, le iei instrumentele moderne şi le ceri să construiască o vilă romană doar cu ajutorul manualului roman de construcţii Vitruvius, scris în anul 25 î.Hr. ? Noi vom recruta o echipă contemporană de construcţii – de la director de şantier la zidar, instalator sau tencuitor – şi le vom impune provocarea de a construi o vilă romană autentică. Acest serial inedit, interesant şi plăcut ne oferă o nouă perspectivă asupra tehnologiei şi proiectării înaintaşilor noştri.
 
03:00 Ioana d’Arc
Această dramă-documentar merge dincolo de imaginea legendarei eroine pentru a descoperi o tânără fascinantă care s-a străduit să-şi ducă la îndeplinire viziunea într-o lume brutală şi periculoasă.
O ţărancă analfabetă pe nume Jeanne d’Arc s-a desprins la 17 ani dintr-un colţ obscur al Franţei sfâşiate de război, a adunat în jurul ei o armată demoralizată şi a schimbat cursul istoriei. Inspirată de „vocile ei”, Ioana d’Arc i-a uluit pe invadatorii englezi, a făcut posibilă încoronarea Delfinului şi i-a uimit chiar şi pe torţionarii ei cu inteligenţa şi graţia de care a dat dovadă. Acum, vom trece dincolo de imaginea acestei legendare eroine pentru a descoperi o tânără fascinantă care s-a străduit să-şi ducă la îndeplinire propria viziune într-o lume brutală şi periculoasă.
 
04:00 Noi, europenii
Pe baza ultimelor cercetări şi unor expediţii în numeroase locaţii geografice, acest serial explorează bazele culturale, politice, economice şi sociale ale lungii istorii a Europei.
Europa începe să raţioneze (secolul XV)
Cine suntem ? Ce ne defineşte ca europeni ? În acest serial explorăm bazele culturale, politice, economice şi sociale ale lungii istorii a Europei. În centrul fiecărui episod stă câte o idee definitorie pentru era căreia i-a aparţinut – de la individualismul secolului XV până la conceptul naţiunilor din secolul XIX. Bazat pe ultimele cercetări şi pe expediţii în diverse locaţii originale, acest incitant şi cuprinzător serial va fi interesant pentru telespectatorii aparţinând tuturor generaţiilor.
 
05:00 Moştenirea lui Julius Kambarage Nyerere
Acest documentar celebrează viaţa şi munca lui Julius Kambarage Nyerere, primul preşedinte al Tanzaniei, de la fondarea ţării în 1961 şi până la retragerea sa din activitate în 1985.
Poreclit cu afecţiune Mwalimu (Învăţătorul) în ţara sa natală, Julius Kambarage Nyerere (1922-1999) mai este considerat, cu la fel de multă afecţiune, „Părintele naţiunii”. Arhitectul obţinerii independenţei Tanzaniei în 1961, Nyerere a fost un lider cu viziune panafricană. El a legiferat educaţia gratuită, a fost un promotor al egalităţii dintre femei şi bărbaţi şi a stabilit principii de guvernare care puneau accentul pe cinste şi lipsa corupţiei.
 
06:00 Vânătorii de nazişti
Poveştile organizaţiilor, grupărilor şi indivizilor care i-au vânat pe criminalii de război nazişti, a hăituirii acestora şi a luptei pentru echilibrarea balanţei justiţiei.
Adolf Eichmann a fost ofiţerul SS însărcinat cu transportarea evreilor în lagărele germane de exterminare. S-a achitat de această sarcină cu zel şi eficienţă. În august 1944, Eichmann i-a raportat lui Hitler că patru milioane de evrei au fost anihilaţi în lagărele naziste ale morţii şi că alţi două milioane au fost împuşcaţi sau ucişi în camere de gazare mobile. În 1945, Eichmann a fost arestat de către Aliaţi, dar în anul următor – fără să-i fie recunoscută identitatea – a scăpat şi a dispărut. Motivele şi mecanismele prin care a reuşit să scape formează obiectul unei controverse. Agenţii Mossad au urmărit cu scrupulozitate orice indiciu până când, la sfârşitul lui 1959, au descoperit că Eichmann locuia la Buenos Aires şi că îşi schimbase numele în Ricardo Klement. Vânarea lui Eichmann a iscat o controversă imensă, pentru că întreaga operaţiune a fost ilegală. În 1961, Eichmann a fost judecat în Israel într-un proces televizat în lumea întreagă, a fost găsit vinovat de crime împotriva umanităţii şi a fost spânzurat.
Vânătorii de nazişti i-au hăituit pe unii dintre cei mai detestaţi oameni de pe pământ, criminalii de război nazişti. Uneori au făcut-o cu cele mai nobile scopuri, alteori în feluri care, dezvăluite, i-ar oripila chiar şi pe propriii lor susţinători. Crimele celor urmăriţi fuseseră oribile şi, pentru ele, aceştia trebuiau să plătească. Mulţi erau pregătiţi să-i urmărească pe făptaşi până când se va fi făcut dreptate – de la Churchill la SAS, de la strategii care au plănuit debarcarea din Normandia până la Mossad. Aceste poveşti despre hăituire şi despre lupta pentru echilibrarea balanţei justiţiei sunt pline de dramă şi tragedie.

Vizualizări: 34

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor