altmarius

cultură şi spiritualitate

09:00 Civilizaţii | Acum la TV
Matthew Collings, artist şi critic, arată cum marile momente şi monumente artistice ale istoriei au transformat lumea şi ne oferă o perspectivă unică asupra problemelor social-politice contemporane.
Salvaţi-ne sufletele. Progresul societăţii industriale în secolul XIX a condus la o criză de încredere în însăşi ideea de civilizaţie – o criză care continuă să ne chinuiască şi astăzi. În acest episod, Matthew Collings merge pe urmele unei personalităţi victoriene care a diagnosticat problemele vremii sale şi considera că arta ar putea aduce soluţia: vizionarul critic de artă britanic John Ruskin.
Acest serial în patru episoade îl urmăreşte pe artistul şi criticul de artă Matthew Collings în încercarea de a face o selecţie personală a celor mai mari momente şi monumente ale istoriei. Din Grecia antică până în timpurile moderne, Collings examinează cum acestea ne-au transformat lumea şi, în acelaşi timp, ne oferă o perspectivă unică asupra problemelor sociale şi politice contemporane. Explorările lui Collings îl poartă într-o călătorie epică spre locaţii uimitoare din Europa, Egipt, China şi Statele Unite.
 
10:00 Minuni create de om: Buddha uriaş
Povestea lui Buddha uriaş din Leshan – cel mai mare Buddha sculptat în piatră din lume.
n inima Chinei, Leshan-ul găzduieşte cea mai mare reprezentare în piatră a lui Buddha din lume. Piesa centrală este statuia veche de 1.200 de ani a lui Buddha, sub forma lui Maitreya, Buddha reîncarnat. Cu picioarele la confluenţa a trei râuri, legenda spune că Buddha cel uriaş a fost construit pentru a proteja bărcile care dădeau adesea de necaz în apele învolburate. Construcţia statuii, sculptată din versantul dealului Lingyun în secolul VIII, în timpul dinastiei Tang, a necesitat 90 de ani. Astăzi, Buddha uriaş de la Leshan este restaurat pe o scară mai largă decât orice restaurare încercată vreodată. Dar acest colos de 71 de metri creat de om se confruntă cu o dublă ameninţare: din partea eroziunii cauzate de atacul lent al timpului şi de roiurile de turişti şi din partea Indiei, care promovează un proiect ambiţios de construcţie a unui Buddha şi mai mare, cu ajutorul tehnologiei de ultimă generaţie care, se spune, îl va face să reziste peste 1.000 de ani. Studiem istoria şi semnificaţia acestui monument, precum şi eforturile şi provocările pe care le presupune conservarea sa.
 
11:00 Misterul sonetelor lui Shakespeare
O dramă intensă despre triunghiul amoros pasional şi distructiv care a măcinat anii de maturitate ai lui Shakespeare, dând naştere unora dintre cele mai faimoase, sexuale şi explicite poeme.
O dramă intensă despre triunghiul amoros pasional şi distructiv care a măcinat anii de maturitate ai lui Shakespeare, dând naştere unora dintre cele mai faimoase, sexuale, explicite şi dure poeme. În 1597, Lordul Primar i-a interzis lui Shakespeare să mai producă piese. Fără venituri şi sprijin, rănit de separarea de Anne Hathaway şi jelind moartea fiului său Hamnet, Shakespeare a acceptat comanda pentru o serie de sonete care să-l laude pe tânărul conte de Pembroke. În spatele limbajului liric şi deosebit de frumos, sunt relevate obsesia pentru „Frumosul băiat” şi relaţia extramaritală a lui Shakespeare cu o „Doamnă întunecată”. Jucată de actori faimoşi, această dramă aduce la viaţă obscenitatea şi promiscuitatea vieţii din secolul al XVI-lea.
 
12:30 Misterele mumiilor
Acest incitant serial examinează un număr de mistere ale istoriei antice, inclusiv mumiile găsite în mlaştinile irlandeze şi rămăşiţele a 1.000 de războinici celtici găsiţi decapitaţi în Franţa.
Râul morţii. Acum 8.000 de ani, în deşertul Atacama din nordul Chile, civilizaţia Chinchorro mumifica cu meticulozitate copilaşi, bebeluşi şi chiar fetuşi după moarte. O echipă de oameni de ştiinţă descoperă secretele celor mai vechi mumii cunoscute…
Acest incitant serial examinează circumstanţele în care s-au produs morţi suspecte din antichitate, inclusiv cazul mumiilor găsite în mlaştinile irlandeze şi rămăşiţele a 1.000 de războinici celtici găsiţi decapitaţi în Franţa. Folosind tehnici ştiinţifice de ultimă oră, fiecare episod urmăreşte un arheolog în misiunea sa de a afla exact cum şi de ce şi-au aflat victimele înfiorătorul sfârşit.
 
13:00 Impresioniştii
La 80 de ani, Claude Monet îşi rememorează viaţa, spunându-i unui ziarist povestea Impresioniştilor şi a revoluţiei iscate de aceştia în lumea artei.
Tânărul Monet soseşte la Paris pentru a studia, dar curând se ceartă cu profesorul său. Inspiraţi de controversatul stil al lui Édouard Manet, Monet şi prietenii săi Renoir şi Bazille hotărăsc să sfideze convenţiile şi să picteze în aer liber. Deşi Manet este atacat de mulţime din cauza lucrărilor sale, Monet vinde tot şi expune un portret la Salon, expoziţia anuală de stat. Dar succesul său nu durează mult – risipeşte banii, îşi părăseşte iubita însărcinată şi încearcă să se sinucidă. Punctul de cotitură din viaţa sa vine atunci când îi cunoaşte pe Manet şi pe alţi tineri artişti care voiau să se rupă de curentele convenţionale. Se naşte o nouă mişcare artistică şi Bazille hotărăşte să organizeze o nouă expoziţie, ca alternativă la Salon. Dar înainte de a-şi putea pune planul în aplicare, izbucneşte războiul franco-prusac şi Bazille este ucis pe câmpul de luptă.
O uimitoare dramă care aduce la viaţă lupta Impresioniştilor francezi pentru recunoaştere în faţa ostilităţii puternice a lumii artistice a secolului XIX. Nuanţele delicate ale nuferilor lui Monet şi splendidele balerine ale lui Degas contrastează puternic cu povestea uriaşelor controverse, scandaluri şi rivalităţi care transpar din această somptuoasă dramă bazată pe scrisori de arhivă şi alte probe documentare.
 
14:00 Fortul cruciaţilor
Arheologi şi antropologi de frunte spun povestea din spatele sângeroasei bătălii purtate în secolul XII între creştini şi musulmani la Vadul lui Iacob.
n 1178, creştinii şi musulmanii erau în pragul războiului total. Cucerirea înecată în sânge a Ierusalimului de către primii cruciaţi înfuriase Islamul şi pe sultanul kurd Saladin. Această ciocnire a titanilor este una dintre cele mai importante bătălii ale perioadei, în care atacatorii musulmani au asediat forţele numeric superioare ale creştinilor din fortul de la Vadul lui Iacob.
 
15:00 Piramidele morţii
Acest documentar urmăreşte revoluţionarele excavaţii care au schimbat complet tot ce ştiam şi tot ce credeam despre civilizaţia de la Teotihuacán.
Oraşul antic Teotihuacán din Mexic a găzduit una dintre cele mai puternice şi mai puţin înţelese civilizaţii. Această civilizaţie a apărut parcă din neant şi a construit unele dintre cele mai mari piramide din lume, dispărând la fel de misterios aproape un mileniu mai târziu. Urmărim revoluţionarele excavaţii care au schimbat complet tot ce ştiam şi tot ce credeam despre civilizaţia de la Teotihuacán.
 
16:00 Fiii lui Avraam
Acest serial porneşte în explorarea rădăcinilor comune şi inamiciţiilor dintre trei religii principale ale lumii – creştinismul, iudaismul şi Islamul – pentru a descoperi dacă au un viitor comun.
Profetul Avraam este o figură crucială pentru trei religii monoteiste – creştinismul, iudaismul şi Islamul. În ciuda originilor comune şi a promisiunii primite de Avraam cum că „toate triburile de pe Pământ vor fi binecuvântate de tine”, descendenţii săi seamănă mai degrabă cu o familie disfuncţională. Acest captivant serial în trei episoade încearcă să găsească răspunsuri la marile întrebări: de ce, dacă există un singur Dumnezeu, există trei aşa-zise credinţe monoteiste? Şi de ce unii oameni folosesc religia pentru a-şi demoniza duşmanii, în timp ce alţii o folosesc pentru a crea legături cu alţi oameni? Pornim într-o călătorie de descoperire prin Ţara Sfântă, Egipt, Turcia, Bosnia şi SUA, pentru a explora rădăcinile comune ale celor trei religii, dar şi inamiciţiile profunde dintre ele şi pentru a afla dacă există speranţa unui viitor comun.
 
17:00 Civilizaţii
Matthew Collings, artist şi critic, arată cum marile momente şi monumente artistice ale istoriei au transformat lumea şi ne oferă o perspectivă unică asupra problemelor social-politice contemporane.
Nesiguranţa. În ultimul episod al călătoriei lui Matthew Collings prin istoria artei şi civilizaţiei, el aduce povestea de la naşterea artei moderne, pe cuspida secolului XX, până în prezent. Ce suntem acum ? În ce mai putem crede ? Ne apropiem oare de sfârşitul civilizaţiei ?
Acest serial în patru episoade îl urmăreşte pe artistul şi criticul de artă Matthew Collings în încercarea de a face o selecţie personală a celor mai mari momente şi monumente ale istoriei. Din Grecia antică până în timpurile moderne, Collings examinează cum acestea ne-au transformat lumea şi, în acelaşi timp, ne oferă o perspectivă unică asupra problemelor sociale şi politice contemporane. Explorările lui Collings îl poartă într-o călătorie epică spre locaţii uimitoare din Europa, Egipt, China şi Statele Unite.
 
18:00 Ce ne-a adus Revoluţia Industrială
Acest documentar în şase episoade dezvăluie realizările ştiinţifice, tehnologice şi politice ale secolului XIX care ne-au transformat vieţile – de la ceainicul de pe foc la munca de la birou.
O lume materialistă. Printre incredibilele realizări ale Revoluţiei Industriale nu s-au numărat doar războiul mecanic de ţesut sau motorul cu aburi, ci şi prima drujbă, primul stetoscop, prima mâncare la conservă şi chiar primele fotocopii de birou. Urmărim originea acestei revoluţii până în cel mai improbabil loc, măsuţele de ceai ale Marii Britanii georgiene, unde apetitul pentru viaţa bună a ajutat la crearea lumii noastre moderne, materialiste.
De la ceainicul de pe foc la munca de la birou, o mare parte din lumea modernă este modelată de cuceririle Revoluţiei Industriale. Acest documentar în şase episoade prezentat de Dan Cruickshank, istoric al arhitecturii, dezvăluie schimbările ştiinţifice, tehnologice şi politice din secolul XIX care au transformat viaţa fiecărui bărbat şi fiecărei femei.
 
18:30 Ce ne-a adus Revoluţia Industrială
Acest documentar în şase episoade dezvăluie realizările ştiinţifice, tehnologice şi politice ale secolului XIX care ne-au transformat vieţile – de la ceainicul de pe foc la munca de la birou.
Minunile tehnologiei. Experienţele noastre legate de viaţa profesională din secolul XXI – oraşe aglomerate, fabrici automatizate, program de la 9 la 5, îmbulzeala din drumul spre casă – toate au rădăcini în inovaţiile şi schimbările monumentale generate de Revoluţia Industrială. Serialul ne ghidează prin fascinantele şi adesea surprinzătoarele descoperiri care au dat naştere lumii profesionale a secolului XXI, de la centralele nucleare la copiatoarele de birou.
De la ceainicul de pe foc la munca de la birou, o mare parte din lumea modernă este modelată de cuceririle Revoluţiei Industriale. Acest documentar în şase episoade prezentat de Dan Cruickshank, istoric al arhitecturii, dezvăluie schimbările ştiinţifice, tehnologice şi politice din secolul XIX care au transformat viaţa fiecărui bărbat şi fiecărei femei.
 
19:00 Prinţesa şi fotograful
Povestea volatilului mariaj dintre prinţesa Margareta, sora reginei Elisabeta a II-a, şi carismaticul fotograf Tony Snowdon, încheiat în 1978 cu primul divorţ din familia regală după 400 de ani.
Tony Snowdon a fost unul dintre cele mai carismatice şi flamboaiante personaje ale anilor 1960, un fotograf talentat care fermeca pe toată lumea din jurul său. Prinţesa Margareta, sora reginei Elisabeta a II-a, era una dintre cele mai dorite partide din lume. Împreună, au devenit un simbol al „Nebunaticilor ani '60” – de departe, cei mai interesanţi şi moderni membri ai familiei regale britanice. Volatilul lor mariaj s-a încheiat cu un scandal şi un divorţ – primul din familia regală după mai mult de 400 de ani. La acea vreme, prinţesa Margareta a fost considerată vinovată, iar Tony, victimă...
 
20:00 Comerţul cu sclavi
Serialul aruncă o privire asupra comerţului cu sclavi, de la costul uman la moştenirea modernă. Care au fost consecinţele înrobirii oamenilor şi cum amintesc numele de familie de ecourile sclaviei?
Ruperea lanţurilor. Abolire... cu şpil. Legea abolirii sclaviei nu a însemnat libertatea pentru cei care erau deja „proprietatea” cuiva. William Wilberforce, omul care a pus capăt comerţului cu sclavi, este considerat astăzi un erou, dar mai există o poveste a sa, ascunsă timp de 200 de ani. Deşi se opunea comerţului cu sclavi, Wilberforce credea că cei 800.000 de sclavi deţinuţi de britanici trebuie să rămână înrobiţi. Îi considera nedemni de a fi liberi. Urmăriţi povestea nespusă despre felul cum şi-au câştigat până la urmă libertatea sclavii din Caraibe.
Sclavia a jucat un rol foarte important în ridicarea Marii Britanii la rang de putere industrială în era victoriană. Dar povestea din spatele „imperiului sclavagist” al Marii Britanii a fost ascunsă timp de aproape două secole. Acest documentar dezvăluie o nouă perspectivă asupra comerţului cu sclavi, de la costul uman la moştenirea sa modernă. Care au fost consecinţele înrobirii oamenilor şi cum amintesc numele de familie de ecourile sclaviei?
 
21:00 Legendele lui Moş Crăciun
Această explorare festivă a vechilor şi extinselor rădăcini ale poveştii lui Moş Crăciun arată că imaginea de astăzi a „Moşului” este rezultatul fuziunii culturilor şi tradiţiilor din toată lumea.
Povestea lui Moş Crăciun este recunoscută aproape în întreaga lume ca una dintre cele mai durabile şi populare legende. Totuşi, imaginea veselului Moş cu tolba sa de jucării, care îşi mână renii prin văzduh şi coboară pe coşuri este una relativ modernă. Acest documentar sărbătoresc arată că imaginea de astăzi a „Moşului” este rezultatul fuziunii culturilor şi tradiţiilor din toată lumea asociate cu sezonul Sărbătorilor de iarnă. Pe măsură de creştinismul s-a răspândit, povestea primului Crăciun a fost spusă fiecărei noi generaţii. Generozitatea celor trei Crai a fost comemorată prin tradiţia cadourilor. Trei sute de ani mai târziu, s-a răspândit povestea darurilor făcute de episcopul Nicolae. Astăzi, Crăciunul este sărbătorit diferit în diferite ţări. În Spania, copiii scriu scrisori către Crai, deoarece se crede că cei trei Crai au trecut prin Spania în drumul lor către Betleem. În Italia, vrăjitoarea Befana este cinstită prin daruri şi târguri pe 6 ianuarie. Rădăcinile poveştii Moşului sunt vechi şi foarte extinse – există nu una, ci multe poveşti.
 
22:00 Spionii care au venit de pe mare
Acest documentar spune poveştile necunoscute ale germanilor debarcaţi în Canada în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
n toamna anului 1942, submarinele germane intraseră pe cursul fluviului Sf Laurenţiu din Canada, scufundând 21 de nave şi omorând peste 250 de oameni. Germania îşi atinsese scopul. Închisese cursul fluviului Sf Laurenţiu pentru toate convoaiele canadiene destinate Marii Britanii. Canadienii care locuiau de-a lungul fluviului au început să se teamă de ce era mai rău – o debarcare germană. Aceasta este povestea necunoscută a spionilor care au pătruns în Canada şi a acostării unui misterios submarin, rămasă secretă timp de peste 35 de ani. Acest documentar vă aduce interviuri exclusive cu singurii germani care au debarcat pe pământ canadian în timpul războiului şi care mai sunt în viaţă şi cu camerista care a demascat un spion german într-un mic oraş din Gaspé.
 
23:00 Giulgiul din Torino: Noile dovezi
Acest documentar analizează noile dovezi ştiinţifice privitoare la celebrul Giulgiu din Torino, considerat de mulţi ca giulgiu de îngropăciune al lui Iisus Hristos.
Giulgiul din Torino, o faimoasă pânză purtând urmele unui bărbat rănit, este şi astăzi subiectul unor dezbateri intense între oamenii de ştiinţă, credincioşi şi istorici. Păstrat în catedrala Sf Ioan Botezătorul din Torino, Italia, el este considerat de mulţi giulgiul de îngropăciune al lui Iisus Hristos. Acum 20 de ani, testele de datare C-14 realizate pe Giulgiul din Torino păreau să demonstreze că pânza sacră a fost, de fapt, ţesută la peste 1.200 de ani după moartea lui Iisus, distrugând orice pretenţie ştiinţifică de autenticitate a Giulgiului. Dar acum avem acces exclusiv la noi cercetări care dovedesc că acele concluzii au fost viciate. Aceste noi cercetări prezintă dovezi convingătoare că Giulgiul din Torino ar putea, totuşi, să poarte imaginea lui Hristos.
 
00:00 Wyatt Earp
Povestea adevărată a eroului Vestului Sălbatic, Wyatt Earp – un personaj simbol în istoria populară americană.
Wyatt Earp a fost portretizat în nenumărate filme şi seriale TV de către unii dintre cei mai mari actori de la Hollywood, printre care Henry Fonda, Jimmy Stewart şi Kevin Costner, dar aceste filme nu au reuşit să surprindă întru totul complexitatea şi defectele unui om a cărui viaţă este o reflecţie a politicii, justiţiei şi oportunităţilor economice din Vestul Sălbatic. În tinereţe, Earp era o caricatură a omului legii din Vest, petrecându-şi zilele bând prin baruri, jucând jocuri de noroc sau vizitând bordeluri. El a devenit un pistolar legendar odată cu confruntarea de la O.K. Corral din Tombstone, Arizona. Dar curând după moartea sa din 1929, americanii disperaţi din cauza Marii Crize l-au transformat de-a dreptul într-un erou popular, un personaj central al poveştii americane despre cucerirea Vestului Sălbatic, un om care şi-a luat destinul în propriile mâini.
 
01:00 Civilizaţii
Matthew Collings, artist şi critic, arată cum marile momente şi monumente artistice ale istoriei au transformat lumea şi ne oferă o perspectivă unică asupra problemelor social-politice contemporane.
Nesiguranţa. În ultimul episod al călătoriei lui Matthew Collings prin istoria artei şi civilizaţiei, el aduce povestea de la naşterea artei moderne, pe cuspida secolului XX, până în prezent. Ce suntem acum ? În ce mai putem crede ? Ne apropiem oare de sfârşitul civilizaţiei ?
Acest serial în patru episoade îl urmăreşte pe artistul şi criticul de artă Matthew Collings în încercarea de a face o selecţie personală a celor mai mari momente şi monumente ale istoriei. Din Grecia antică până în timpurile moderne, Collings examinează cum acestea ne-au transformat lumea şi, în acelaşi timp, ne oferă o perspectivă unică asupra problemelor sociale şi politice contemporane. Explorările lui Collings îl poartă într-o călătorie epică spre locaţii uimitoare din Europa, Egipt, China şi Statele Unite.
 
02:00 Ce ne-a adus Revoluţia Industrială
Acest documentar în şase episoade dezvăluie realizările ştiinţifice, tehnologice şi politice ale secolului XIX care ne-au transformat vieţile – de la ceainicul de pe foc la munca de la birou.
O lume materialistă. Printre incredibilele realizări ale Revoluţiei Industriale nu s-au numărat doar războiul mecanic de ţesut sau motorul cu aburi, ci şi prima drujbă, primul stetoscop, prima mâncare la conservă şi chiar primele fotocopii de birou. Urmărim originea acestei revoluţii până în cel mai improbabil loc, măsuţele de ceai ale Marii Britanii georgiene, unde apetitul pentru viaţa bună a ajutat la crearea lumii noastre moderne, materialiste.
De la ceainicul de pe foc la munca de la birou, o mare parte din lumea modernă este modelată de cuceririle Revoluţiei Industriale. Acest documentar în şase episoade prezentat de Dan Cruickshank, istoric al arhitecturii, dezvăluie schimbările ştiinţifice, tehnologice şi politice din secolul XIX care au transformat viaţa fiecărui bărbat şi fiecărei femei.
 
02:30 Ce ne-a adus Revoluţia Industrială
Acest documentar în şase episoade dezvăluie realizările ştiinţifice, tehnologice şi politice ale secolului XIX care ne-au transformat vieţile – de la ceainicul de pe foc la munca de la birou.
Minunile tehnologiei. Experienţele noastre legate de viaţa profesională din secolul XXI – oraşe aglomerate, fabrici automatizate, program de la 9 la 5, îmbulzeala din drumul spre casă – toate au rădăcini în inovaţiile şi schimbările monumentale generate de Revoluţia Industrială. Serialul ne ghidează prin fascinantele şi adesea surprinzătoarele descoperiri care au dat naştere lumii profesionale a secolului XXI, de la centralele nucleare la copiatoarele de birou.
De la ceainicul de pe foc la munca de la birou, o mare parte din lumea modernă este modelată de cuceririle Revoluţiei Industriale. Acest documentar în şase episoade prezentat de Dan Cruickshank, istoric al arhitecturii, dezvăluie schimbările ştiinţifice, tehnologice şi politice din secolul XIX care au transformat viaţa fiecărui bărbat şi fiecărei femei.
 
03:00 Prinţesa şi fotograful
Povestea volatilului mariaj dintre prinţesa Margareta, sora reginei Elisabeta a II-a, şi carismaticul fotograf Tony Snowdon, încheiat în 1978 cu primul divorţ din familia regală după 400 de ani.
Tony Snowdon a fost unul dintre cele mai carismatice şi flamboaiante personaje ale anilor 1960, un fotograf talentat care fermeca pe toată lumea din jurul său. Prinţesa Margareta, sora reginei Elisabeta a II-a, era una dintre cele mai dorite partide din lume. Împreună, au devenit un simbol al „Nebunaticilor ani '60” – de departe, cei mai interesanţi şi moderni membri ai familiei regale britanice. Volatilul lor mariaj s-a încheiat cu un scandal şi un divorţ – primul din familia regală după mai mult de 400 de ani. La acea vreme, prinţesa Margareta a fost considerată vinovată, iar Tony, victimă...
 
04:00 Comerţul cu sclavi
Serialul aruncă o privire asupra comerţului cu sclavi, de la costul uman la moştenirea modernă. Care au fost consecinţele înrobirii oamenilor şi cum amintesc numele de familie de ecourile sclaviei?
Ruperea lanţurilor. Abolire... cu şpil. Legea abolirii sclaviei nu a însemnat libertatea pentru cei care erau deja „proprietatea” cuiva. William Wilberforce, omul care a pus capăt comerţului cu sclavi, este considerat astăzi un erou, dar mai există o poveste a sa, ascunsă timp de 200 de ani. Deşi se opunea comerţului cu sclavi, Wilberforce credea că cei 800.000 de sclavi deţinuţi de britanici trebuie să rămână înrobiţi. Îi considera nedemni de a fi liberi. Urmăriţi povestea nespusă despre felul cum şi-au câştigat până la urmă libertatea sclavii din Caraibe.
Sclavia a jucat un rol foarte important în ridicarea Marii Britanii la rang de putere industrială în era victoriană. Dar povestea din spatele „imperiului sclavagist” al Marii Britanii a fost ascunsă timp de aproape două secole. Acest documentar dezvăluie o nouă perspectivă asupra comerţului cu sclavi, de la costul uman la moştenirea sa modernă. Care au fost consecinţele înrobirii oamenilor şi cum amintesc numele de familie de ecourile sclaviei?
 
05:00 Legendele lui Moş Crăciun
Această explorare festivă a vechilor şi extinselor rădăcini ale poveştii lui Moş Crăciun arată că imaginea de astăzi a „Moşului” este rezultatul fuziunii culturilor şi tradiţiilor din toată lumea.
Povestea lui Moş Crăciun este recunoscută aproape în întreaga lume ca una dintre cele mai durabile şi populare legende. Totuşi, imaginea veselului Moş cu tolba sa de jucării, care îşi mână renii prin văzduh şi coboară pe coşuri este una relativ modernă. Acest documentar sărbătoresc arată că imaginea de astăzi a „Moşului” este rezultatul fuziunii culturilor şi tradiţiilor din toată lumea asociate cu sezonul Sărbătorilor de iarnă. Pe măsură de creştinismul s-a răspândit, povestea primului Crăciun a fost spusă fiecărei noi generaţii. Generozitatea celor trei Crai a fost comemorată prin tradiţia cadourilor. Trei sute de ani mai târziu, s-a răspândit povestea darurilor făcute de episcopul Nicolae. Astăzi, Crăciunul este sărbătorit diferit în diferite ţări. În Spania, copiii scriu scrisori către Crai, deoarece se crede că cei trei Crai au trecut prin Spania în drumul lor către Betleem. În Italia, vrăjitoarea Befana este cinstită prin daruri şi târguri pe 6 ianuarie. Rădăcinile poveştii Moşului sunt vechi şi foarte extinse – există nu una, ci multe poveşti.
 
06:00 Spionii care au venit de pe mare
Acest documentar spune poveştile necunoscute ale germanilor debarcaţi în Canada în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
n toamna anului 1942, submarinele germane intraseră pe cursul fluviului Sf Laurenţiu din Canada, scufundând 21 de nave şi omorând peste 250 de oameni. Germania îşi atinsese scopul. Închisese cursul fluviului Sf Laurenţiu pentru toate convoaiele canadiene destinate Marii Britanii. Canadienii care locuiau de-a lungul fluviului au început să se teamă de ce era mai rău – o debarcare germană. Aceasta este povestea necunoscută a spionilor care au pătruns în Canada şi a acostării unui misterios submarin, rămasă secretă timp de peste 35 de ani. Acest documentar vă aduce interviuri exclusive cu singurii germani care au debarcat pe pământ canadian în timpul războiului şi care mai sunt în viaţă şi cu camerista care a demascat un spion german într-un mic oraş din Gaspé.

Vizualizări: 26

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor