altmarius

cultură şi spiritualitate

09:00 Barbarii lui Terry Jones | Acum la TV
ntr-o călătorie epică din Irlanda în Persia, veteranul Terry Jones din grupul Monty Python readuce la viaţă culturile bogate şi variate ale barbarilor, arătând cum au fost ele denaturate de romani.
Terry Jones se cufundă în lumea „barbarilor” din Orient – Grecii şi persanii – şi descoperă că aceştia, şi nu romanii, au fost adevăratele creiere ale lumii antice. Povestea începe şi se termină cu o bucată ciudată de metal ruginit descoperit pe fundul Mediteranei în anul 1900. Aceasta s-a dovedit a fi o realizare inginerească complexă veche de 2.000 de ani, aşa cum nu se va mai vedea în lume timp de 1.500 de ani. Ce a oprit oare progresul ştiinţei antice ?
Victime ale unei propagande bine puse la punct, aşa-numiţii „barbari” din vremurile Imperiului Roman au îndurat mii de ani de reprezentări greşite. După cum dezvăluie veteranul Terry Jones din grupul Monty Python, imaginea sălbaticilor chitiţi pe măceluri, jaf şi violuri care ne-a fost transmisă de romani este doar un exerciţiu antic de propagandă. Într-o călătorie epică din mlaştinile Irlandei de sud până în deşerturile Persiei, Jones dezvăluie adâncimea acestei înşelătorii romane, readucând la viaţă extrem de bogatele şi variatele culturi barbare ale celţilor, hunilor sau goţilor şi arătându-ne adevărul despre ele oriunde merge.
 
10:00 Diete uitate de vreme
n acest experiment unic, nouă voluntari supraponderali din secolul XXI se supun unor diete şi regimuri de slăbit inventate de generaţiile precedente. Dar au muşcat oare mai puţin decât pot mesteca ?
Rezultatele cântăririi produc zâmbete printre voluntari. Dar marea întrebare care se pune este care dietă funcţionează mai bine ? „Victorienii” sunt puşi să ţină o precursoare a dietei Atkins, care constă aproape 100% din carne. „Eduardienii” pot mânca ce vor, dar trebuie să mestece fiecare înghiţitură de 32 de ori. Iar voluntarii „1920” sunt puşi la prima dietă bazată pe numărarea strictă a caloriilor.
Ar putea oare dietele trecutului să-i ajute pe cei care vor să slăbească în prezent ? În acest serial, nouă voluntari din secolul XXI petrec 24 de zile încercând diete şi regimuri de slăbit care erau populare în perioada victoriană, în cea eduardiană şi în „sălbaticii ani '20”. Examinăm influenţele care ne-au format de când am devenit conştienţi că suntem graşi şi sfaturile practice reieşite din eforturile, evident mai fructuoase, ale înaintaşilor noştri de a rămâne în formă. Şi vom afla ce dietă funcţionează cel mai bine – dieta Banting, publicată pentru prima oară în 1863, „dieta mestecatului” din anii 1900 sau dieta Lulu, bazată pe numărarea caloriilor, cea mai bine vândută publicaţie neficţională din 1922 ?
 
11:00 Dalai Lama
Acest documentar este o excepţională întâlnire cu Dalai Lama. Laureatul premiului Nobel pentru Pace vorbeşte despre viaţa sa personală şi dezvăluie cheile soluţionării situaţiei Tibetului din prezent.
Acest documentar este o excepţională întâlnire cu Dalai Lama. Laureat al premiului Nobel pentru Pace, conducător spiritual în exil al comunităţii tibetane, Dalai Lama vorbeşte despre viaţa sa personală şi dezvăluie cheile soluţionării situaţiei Tibetului din prezent, sufocat de ocupaţia chineză şi afectat de un genocid cultural şi demografic. Tinerii care au crescut în exil sunt astăzi sfâşiaţi între tradiţia nonviolenţei budiste şi militantismul pentru independenţa Tibetului, sentiment exprimat pregnant de poetul şi luptătorul pentru libertate Tenzin Tsundue. Dar Dalai Lama îşi urmează neobosit misiunea sa de reconciliere cu „fraţii şi surorile din China”.
 
12:00 De la Est la Vest
Din lumea antică şi până la cea modernă, acest serial explorează naşterea şi înflorirea civilizaţiei Orientului Mijlociu şi uriaşa influenţă a acesteia asupra Occidentului.
Aceasta este povestea adevărată a naşterii şi înfloririi civilizaţiei în Orientul Apropiat şi Mijlociu şi a uriaşei sale influenţe asupra Occidentului. Multe dintre evenimentele din Occident au avut loc doar la periferia adevăratului creuzet al evoluţiei artistice, religioase şi sociale. Pentru etape cruciale din istoria mondială, spaţiul definitoriu a fost Orientul Mijlociu – o regiune extraordinară, care timp de milenii a fost un important centru politic, economic şi cultural al lumii şi un pod de legătură între continentele Asia, Africa şi Europa. Fundamentele ştiinţei, justiţiei, monoteismului, comerţului, drepturilor civile şi exprimării artistice îşi au originea în Orient. Acesta este un adevăr complex, ce implică vaste imperii, relevă biblioteci întregi de manuscrise, examinează perioada Cuceririlor, a stăpânirii otomane şi a Renaşterii, călătorind de-a lungul Drumului Mătăsii şi acoperind trei continente.
 
13:00 Insula Paştelui: Întoarcere în timp
Acest documentar investighează istoria Insulei Paştelui din Pacificul de Sud, cunoscută pentru fascinantele sale statui gigantice.
Soarta Insulei Paştelui, cu fascinantele sale statui gigantice din piatră, este prezentată ca exemplu principal al colapsului unei civilizaţii ca rezultat al unui dezastru ecologic de mare amplitudine. În acest scenariu, despăduririle de pe insulă au declanşat haos, foamete şi războaie, ducând la distrugerea moştenirii sale sculpturale, declinul civilizaţiei sale şi măcinându-i aproape în întregime populaţia. La 65 de ani după prima expediţie franco-belgiană din anii 1930, Nicolas Cauwe, directorul Musée du Cinquantenaire din Bruxelles, a lansat o nouă campanie de excavaţii pentru a afla mai multe despre istoria acestor statui şi a miticei insule. Zece ani mai târziu, această cercetare ştiinţifică multidisciplinară a condus la uimitoare noi descoperiri. Contrazicând teoria războaielor tribale şi a distrugerii violente a statuilor, ele ne ajută să regândim şi să înţelegem mai bine soarta acestei populaţii polineziene.
 
14:00 Marea evadare: povestea neştiută
Povestea adevărată a celebrei evadări din al Doilea Război Mondial, când 76 de bărbaţi au scăpat printr-un tunel dintr-unul dintre cele mai bine păzite lagăre germane pentru prizonieri de război.
Celebrul Stalag Luft III a fost un lagăr pentru prizonierii de război, construit la graniţa germano-polonă. Aici au fost închişi 10.000 de militari aliaţi de toate naţionalităţile în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Lagărul era conceput în aşa fel încât să facă evadarea imposibilă. Dar prizonierii aliaţi considerau că este datoria lor să evadeze. Acest captivant documentar spune povestea curajoşilor care au organizat istorica Mare Evadare şi au plătit cu viaţa pentru că şi-au făcut datoria. Încercările anterioare de evadare eşuaseră, iar cea mai dură pedeapsă aplicată prizonierilor recapturaţi era, de regulă, închiderea o vreme la carceră. Dar de data aceasta, a fost altfel. Când Hitler a aflat de îndrăzneaţa mare evadare, a fost atât de furios, încât a ordonat uciderea cu sânge rece a 50 de evadaţi. Documentarul este narat de Derek Jacobi.
 
15:00 n căutarea minelor lui Solomon
Acest documentar caută dovezi ale existenţei celor mai faimoşi regi biblici – Solomon şi tatăl său, David.
Conform Bibliei, David l-a ucis pe uriaşul Goliat şi a unit cele 12 triburi ale lui Israel. Fiul său, Solomon, a moştenit un regat puternic, care se întindea de la Marea Mediterană şi până la fluviul Eufrat. Dar sunt oare adevărate aceste legende ? Atraşi de poveştile biblice despre bogăţii fabuloase, exploratorii au căutat îndelung cea mai legendară dintre comori: minele regelui Solomon. Şi totuşi, până acum nu s-a găsit nicio dovadă a existenţei acestora. În fapt, există atât de puţine dovezi ale existenţei regelui Solomon şi a tatălui său, regele David, încât mulţi consideră că aceşti doi faimoşi regi ai Vechiului Testament nu au fost mai reali decât miticul rege Arthur. Acum, două expediţii pleacă în Ţara Sfântă în căutarea unor răspunsuri. Arheologul israelian Yosef Garfinkel şi cel american Thomas Levy sunt înarmaţi cu tehnologie de precizie care ar putea aduce dovezi că David şi Solomon nu numai că au existat, dar au condus un imperiu care a dominat secolul X înainte de Hristos.
 
16:00 Colonia
Un grup de englezi, irlandezi şi australieni sunt transportaţi în timp în Australia înaintaşilor. Ei vor experimenta pe propria piele duritatea vieţii din New South Wales, întocmai ca acum 200 de ani.
Conflictul lumilor. Aruncate înapoi la începutul secolului XIX, două familii din Anglia şi Irlanda sosesc cu barcazul pe un chei de la nord de Sydney. Între timp, o familie de aborigeni călătoreşte de-a lungul ţărmului către locul care le va fi cămin pentru următoarele patru luni. La sosire, familia engleză şi cea irlandeză îşi cunosc noii vecini, o familie de australieni de origine europeană şi pe condamnaţii care vor lucra pentru ei. Tensiunea creşte atunci când familiile trag la sorţi pentru a-şi alege terenurile şi pe condamnaţii care îi vor sluji. În încheierea episodului, familia aborigenă urmăreşte întâlnirea celorlalţi participanţi pe pământul său şi îşi petrece prima noapte în Australia secolului al XIX-lea.
Un grup de englezi, irlandezi şi australieni (atât aborigeni, cât şi de origine europeană) sunt transportaţi înapoi în timp, în Australia strămoşilor lor. Trăind la fel ca şi coloniştii, condamnaţii şi aborigenii de atunci, ei vor experimenta pe propria piele duritatea vieţii din colonia New South Wales, aşa cum se desfăşura ea acum 200 de ani. Primul serial istoric australian de tip reality-show este un amestec de calitate între descoperirea istorică, ameninţările sociale, provocările aventurii şi învăţarea prin experienţă. Răsfăţaţii “pionieri” ai secolului XXI încearcă să demonstreze că sunt suficient de puternici pentru a supravieţui acestei încercări “istorice”. Serialul explorează captivanta poveste a primelor colonii, pline de cruzime, vărsare de sânge şi conflicte inter rasiale (între aborigeni, irlandezi şi englezi), între clase (condamnaţi, coloniştii liberi şi soldaţi), între bărbaţi şi femei.
 
17:00 Pe urmele lui Bizet
Biografia lui Georges Bizet, unul dintre cei mai cunoscuţi compozitori de muzică de operă, care a murit la frageda vârstă de doar 36 de ani.
Georges Bizet, unul dintre cei mai cunoscuţi compozitori de muzică de operă din lume, a murit la doar 36 de ani, convins că faimoasa sa operă „Carmen” este un eşec. Acest documentar îi face portretul şi recreează momente-cheie ale vieţii sale în timp ce urmărim repetiţiile pentru „Carmen” în regia lui Michel Plasson, cu Beatrice Iria Monzon în rolul titular, ale cărei reprezentaţii s-au susţinut în amfiteatrul francez Orange în iulie 2008. Ghidaţi de Herve Lacombe, principalul său biograf, călătorim prin Parisul lui Bizet, o Mecca artistică a secolului XIX, de la Opera Garnier, teatrul Offenbach şi Conservator până la Opera Comică. Apoi descoperim cei trei ani extrem de creativi petrecuţi de compozitor la Roma, la Villa Medici, administrată în prezent de un mare iubitor al operei, Frederic Mitterand. Întors la Paris, Bizet şi-a petrecut timpul de-a lungul Senei, la Vésinet, apoi la Bougival. Prin scrisorile sale şi jurnalele personale, Bizet transpare ca un om sfâşiat între dorinţa de succes social şi visurile de realizare artistică. În spatele îndoielilor, geniul său era deja vizibil în opere mai puţin cunoscute precum „Simfonia în do major”, „Pescuitorii de perle” şi „L’Arlesienne”, din care vă prezentăm extrase sub bagheta dirijorului Marc Minkowski.
 
18:00 Tunurile pierdute ale reginei Elisabeta
Scafandri şi experţi încearcă să aducă la suprafaţă tunurile de pe o epavă veche de 400 de ani pentru a le repara şi a trage cu ele, demonstrând cum a facilitat Elisabeta I dominaţia navală britanică.
La doi kilometri de coasta insulei britanice Alderney zace o epavă care ar putea rescrie istoria navală a Marii Britanii. O echipă de scafandri şi experţi încearcă să aducă la suprafaţă tunurile navei, vechi de 400 de ani. Reparându-le şi trăgând cu ele, ei speră să demonstreze cum a făcut regina Elisabeta I din Anglia stăpâna mărilor.
 
19:00 Pionieri milionari
De la Levi Strauss la Henry J Heinz, acest serial spune poveştile a cinci giganţi ai afacerilor care şi-au lăsat amprenta asupra economiei şi culturii americane.
Incitanta poveste a lui John Jacob Astor, care a devenit primul multimilionar din Statele Unite.
Cinci întreprinzători vizionari din „lumea veche” au redefinit economia „lumii noi” şi au lăsat o amprentă majoră asupra culturii americane. Levi Strauss, Henry E Steinway, William E Boeing, John Jacob Astor şi Henry J Heinz – numele sau produsele lor sunt cunoscute peste tot în lume. Inovaţia, curajul, perseverenţa şi hărnicia au fost atributele care le-au asigurat succesul într-o ţară nouă şi deosebită. Cu ajutorul reconstituirilor de înaltă calitate şi a materialelor de arhivă, acest serial ne prezintă una dintre cele mai fascinante şi incitante epoci din istoria economică a Statelor Unite. Cum au reuşit aceşti cinci bărbaţi, care au început ca imigranţi, să devină prin propriile forţe milionarii prin excelenţă care simbolizează şi astăzi succesul american ?
 
20:00 De la Est la Vest
Din lumea antică şi până la cea modernă, acest serial explorează naşterea şi înflorirea civilizaţiei Orientului Mijlociu şi uriaşa influenţă a acesteia asupra Occidentului.
Aceasta este povestea adevărată a naşterii şi înfloririi civilizaţiei în Orientul Apropiat şi Mijlociu şi a uriaşei sale influenţe asupra Occidentului. Multe dintre evenimentele din Occident au avut loc doar la periferia adevăratului creuzet al evoluţiei artistice, religioase şi sociale. Pentru etape cruciale din istoria mondială, spaţiul definitoriu a fost Orientul Mijlociu – o regiune extraordinară, care timp de milenii a fost un important centru politic, economic şi cultural al lumii şi un pod de legătură între continentele Asia, Africa şi Europa. Fundamentele ştiinţei, justiţiei, monoteismului, comerţului, drepturilor civile şi exprimării artistice îşi au originea în Orient. Acesta este un adevăr complex, ce implică vaste imperii, relevă biblioteci întregi de manuscrise, examinează perioada Cuceririlor, a stăpânirii otomane şi a Renaşterii, călătorind de-a lungul Drumului Mătăsii şi acoperind trei continente.
 
21:00 Giulgiul din Torino: Noile dovezi
Acest documentar analizează noile dovezi ştiinţifice privitoare la celebrul Giulgiu din Torino, considerat de mulţi ca giulgiu de îngropăciune al lui Iisus Hristos.
Giulgiul din Torino, o faimoasă pânză purtând urmele unui bărbat rănit, este şi astăzi subiectul unor dezbateri intense între oamenii de ştiinţă, credincioşi şi istorici. Păstrat în catedrala Sf Ioan Botezătorul din Torino, Italia, el este considerat de mulţi giulgiul de îngropăciune al lui Iisus Hristos. Acum 20 de ani, testele de datare C-14 realizate pe Giulgiul din Torino păreau să demonstreze că pânza sacră a fost, de fapt, ţesută la peste 1.200 de ani după moartea lui Iisus, distrugând orice pretenţie ştiinţifică de autenticitate a Giulgiului. Dar acum avem acces exclusiv la noi cercetări care dovedesc că acele concluzii au fost viciate. Aceste noi cercetări prezintă dovezi convingătoare că Giulgiul din Torino ar putea, totuşi, să poarte imaginea lui Hristos.
 
22:00 Indochina: Războiul poporului
Acest documentar evocator spune povestea dramatică a chinurilor îndurate de locuitorii Indochinei, care au purtat trei războaie în decurs de trei decenii, şi a curajului acestora.
n 1937, Indochina se afla sub stăpânire colonială franceză. Ascensiunea lui Ho Chi Minh şi Vo Nguyen Giap ca lideri ai mişcării de independenţă Vietminh, înainte de al Doilea Război Mondial şi de ocupaţia japoneză, modifică dramatic peisajul strategic al zonei. Statele Unite sprijină pe Ho Chi Minh şi Vietminh-ul în lupta contra Japoniei, dar după război, Aliaţii îi permit Franţei să-şi recapete controlul colonial asupra regiunii. Însă rezistenţa Vietminh se intensifică şi, în cele din urmă, francezii suferă o înfrângere zdrobitoare la Dien Bien Phu, în 1954. Convenţia de la Geneva acordă apoi independenţa Laosului şi Cambodgiei, dar împarte Vietnamul în două pe linia paralelei 17, dând naştere unui Vietnam comunist condus de Ho Chi Minh la nord şi unui Vietnam capitalist, sprijinit de SUA, la sud.
Aceasta este povestea dramatică a chinurilor îndurate de locuitorii Indochinei, care au purtat trei războaie în decurs de trei decenii, şi a curajului acestora. Este povestea colonialismului şi oprimării franceze, a sângerosului război purtat contra Japoniei, a răsturnării triumfale a regimului francez şi războiului civil care a urmat, precum şi a amestecului străin continuu în politica acestei regiuni. Acest documentar în două părţi descrie complexa şi înfiorătoarea experienţă a SUA în Vietnam, dar dintr-o nouă perspectivă. Cercetările detaliate şi minuţioase făcute în arhivele franceze, chineze, ruseşti, vietnameze şi americane au relevat că unele dintre imaginile de război prezentate iniţial în alb şi negru au fost filmate, de fapt, pe peliculă color. Aceste descoperiri ne permit acum să spunem adevărata poveste a războiului din Vietnam şi a celorlalte conflicte din Indochina din perspectiva unică a înşişi locuitorilor de aici, beneficiind de impactul sporit al arhivei în culori.
 
23:00 Piramidele morţii
Acest documentar urmăreşte revoluţionarele excavaţii care au schimbat complet tot ce ştiam şi tot ce credeam despre civilizaţia de la Teotihuacán.
Oraşul antic Teotihuacán din Mexic a găzduit una dintre cele mai puternice şi mai puţin înţelese civilizaţii. Această civilizaţie a apărut parcă din neant şi a construit unele dintre cele mai mari piramide din lume, dispărând la fel de misterios aproape un mileniu mai târziu. Urmărim revoluţionarele excavaţii care au schimbat complet tot ce ştiam şi tot ce credeam despre civilizaţia de la Teotihuacán.
 
00:00 Colonia
Un grup de englezi, irlandezi şi australieni sunt transportaţi în timp în Australia înaintaşilor. Ei vor experimenta pe propria piele duritatea vieţii din New South Wales, întocmai ca acum 200 de ani.
Conflictul lumilor. Aruncate înapoi la începutul secolului XIX, două familii din Anglia şi Irlanda sosesc cu barcazul pe un chei de la nord de Sydney. Între timp, o familie de aborigeni călătoreşte de-a lungul ţărmului către locul care le va fi cămin pentru următoarele patru luni. La sosire, familia engleză şi cea irlandeză îşi cunosc noii vecini, o familie de australieni de origine europeană şi pe condamnaţii care vor lucra pentru ei. Tensiunea creşte atunci când familiile trag la sorţi pentru a-şi alege terenurile şi pe condamnaţii care îi vor sluji. În încheierea episodului, familia aborigenă urmăreşte întâlnirea celorlalţi participanţi pe pământul său şi îşi petrece prima noapte în Australia secolului al XIX-lea.
Un grup de englezi, irlandezi şi australieni (atât aborigeni, cât şi de origine europeană) sunt transportaţi înapoi în timp, în Australia strămoşilor lor. Trăind la fel ca şi coloniştii, condamnaţii şi aborigenii de atunci, ei vor experimenta pe propria piele duritatea vieţii din colonia New South Wales, aşa cum se desfăşura ea acum 200 de ani. Primul serial istoric australian de tip reality-show este un amestec de calitate între descoperirea istorică, ameninţările sociale, provocările aventurii şi învăţarea prin experienţă. Răsfăţaţii “pionieri” ai secolului XXI încearcă să demonstreze că sunt suficient de puternici pentru a supravieţui acestei încercări “istorice”. Serialul explorează captivanta poveste a primelor colonii, pline de cruzime, vărsare de sânge şi conflicte inter rasiale (între aborigeni, irlandezi şi englezi), între clase (condamnaţi, coloniştii liberi şi soldaţi), între bărbaţi şi femei.
 
01:00 Pe urmele lui Bizet
Biografia lui Georges Bizet, unul dintre cei mai cunoscuţi compozitori de muzică de operă, care a murit la frageda vârstă de doar 36 de ani.
Georges Bizet, unul dintre cei mai cunoscuţi compozitori de muzică de operă din lume, a murit la doar 36 de ani, convins că faimoasa sa operă „Carmen” este un eşec. Acest documentar îi face portretul şi recreează momente-cheie ale vieţii sale în timp ce urmărim repetiţiile pentru „Carmen” în regia lui Michel Plasson, cu Beatrice Iria Monzon în rolul titular, ale cărei reprezentaţii s-au susţinut în amfiteatrul francez Orange în iulie 2008. Ghidaţi de Herve Lacombe, principalul său biograf, călătorim prin Parisul lui Bizet, o Mecca artistică a secolului XIX, de la Opera Garnier, teatrul Offenbach şi Conservator până la Opera Comică. Apoi descoperim cei trei ani extrem de creativi petrecuţi de compozitor la Roma, la Villa Medici, administrată în prezent de un mare iubitor al operei, Frederic Mitterand. Întors la Paris, Bizet şi-a petrecut timpul de-a lungul Senei, la Vésinet, apoi la Bougival. Prin scrisorile sale şi jurnalele personale, Bizet transpare ca un om sfâşiat între dorinţa de succes social şi visurile de realizare artistică. În spatele îndoielilor, geniul său era deja vizibil în opere mai puţin cunoscute precum „Simfonia în do major”, „Pescuitorii de perle” şi „L’Arlesienne”, din care vă prezentăm extrase sub bagheta dirijorului Marc Minkowski.
 
02:00 Tunurile pierdute ale reginei Elisabeta
Scafandri şi experţi încearcă să aducă la suprafaţă tunurile de pe o epavă veche de 400 de ani pentru a le repara şi a trage cu ele, demonstrând cum a facilitat Elisabeta I dominaţia navală britanică.
La doi kilometri de coasta insulei britanice Alderney zace o epavă care ar putea rescrie istoria navală a Marii Britanii. O echipă de scafandri şi experţi încearcă să aducă la suprafaţă tunurile navei, vechi de 400 de ani. Reparându-le şi trăgând cu ele, ei speră să demonstreze cum a făcut regina Elisabeta I din Anglia stăpâna mărilor.
 
03:00 Pionieri milionari
De la Levi Strauss la Henry J Heinz, acest serial spune poveştile a cinci giganţi ai afacerilor care şi-au lăsat amprenta asupra economiei şi culturii americane.
Incitanta poveste a lui John Jacob Astor, care a devenit primul multimilionar din Statele Unite.
Cinci întreprinzători vizionari din „lumea veche” au redefinit economia „lumii noi” şi au lăsat o amprentă majoră asupra culturii americane. Levi Strauss, Henry E Steinway, William E Boeing, John Jacob Astor şi Henry J Heinz – numele sau produsele lor sunt cunoscute peste tot în lume. Inovaţia, curajul, perseverenţa şi hărnicia au fost atributele care le-au asigurat succesul într-o ţară nouă şi deosebită. Cu ajutorul reconstituirilor de înaltă calitate şi a materialelor de arhivă, acest serial ne prezintă una dintre cele mai fascinante şi incitante epoci din istoria economică a Statelor Unite. Cum au reuşit aceşti cinci bărbaţi, care au început ca imigranţi, să devină prin propriile forţe milionarii prin excelenţă care simbolizează şi astăzi succesul american ?
 
04:00 De la Est la Vest
Din lumea antică şi până la cea modernă, acest serial explorează naşterea şi înflorirea civilizaţiei Orientului Mijlociu şi uriaşa influenţă a acesteia asupra Occidentului.
Aceasta este povestea adevărată a naşterii şi înfloririi civilizaţiei în Orientul Apropiat şi Mijlociu şi a uriaşei sale influenţe asupra Occidentului. Multe dintre evenimentele din Occident au avut loc doar la periferia adevăratului creuzet al evoluţiei artistice, religioase şi sociale. Pentru etape cruciale din istoria mondială, spaţiul definitoriu a fost Orientul Mijlociu – o regiune extraordinară, care timp de milenii a fost un important centru politic, economic şi cultural al lumii şi un pod de legătură între continentele Asia, Africa şi Europa. Fundamentele ştiinţei, justiţiei, monoteismului, comerţului, drepturilor civile şi exprimării artistice îşi au originea în Orient. Acesta este un adevăr complex, ce implică vaste imperii, relevă biblioteci întregi de manuscrise, examinează perioada Cuceririlor, a stăpânirii otomane şi a Renaşterii, călătorind de-a lungul Drumului Mătăsii şi acoperind trei continente.
 
05:00 Giulgiul din Torino: Noile dovezi
Acest documentar analizează noile dovezi ştiinţifice privitoare la celebrul Giulgiu din Torino, considerat de mulţi ca giulgiu de îngropăciune al lui Iisus Hristos.
Giulgiul din Torino, o faimoasă pânză purtând urmele unui bărbat rănit, este şi astăzi subiectul unor dezbateri intense între oamenii de ştiinţă, credincioşi şi istorici. Păstrat în catedrala Sf Ioan Botezătorul din Torino, Italia, el este considerat de mulţi giulgiul de îngropăciune al lui Iisus Hristos. Acum 20 de ani, testele de datare C-14 realizate pe Giulgiul din Torino păreau să demonstreze că pânza sacră a fost, de fapt, ţesută la peste 1.200 de ani după moartea lui Iisus, distrugând orice pretenţie ştiinţifică de autenticitate a Giulgiului. Dar acum avem acces exclusiv la noi cercetări care dovedesc că acele concluzii au fost viciate. Aceste noi cercetări prezintă dovezi convingătoare că Giulgiul din Torino ar putea, totuşi, să poarte imaginea lui Hristos.
 
06:00 Izbucnirea
Un documentar emoţionant care recreează izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial în Marea Britanie, folosind filmări de arhivă şi mărturiile celor care au trăit acea zi fatidică.
Un documentar emoţionant care recreează izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial în Marea Britanie, folosind filmări de arhivă şi mărturiile celor care au trăit acea zi fatidică. Duminică, pe 3 septembrie 1939, prim-ministrul britanic Neville Chamberlain a dat un comunicat radio plin de emoţie, în care anunţa că Germania nu a răspuns unui ultimatum de a pune capăt invaziei Poloniei. Marea Britanie intrase în război. Descendenţii personajelor politice implicate citesc din memoriile acestora şi adaugă propriile lor amintiri, iar personalităţi şi civili din ţările implicate în război îşi amintesc ce au simţit în ziua când s-a declarat războiul.
 

Vizualizări: 31

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor