altmarius

cultură şi spiritualitate

09:00

0,9 amperi | Acum la TV

http://programetv.program24.ro/post/viasat-history/

Istoria terapiei cu electroşocuri, unul dintre cele mai controversate tratamente, care este folosit însă şi astăzi.
Terapia electroconvulsivă, cunoscută şi ca „terapie cu electroşocuri”, este unul dintre cele mai controversate tratamente, dar este folosită şi în ziua de astăzi. Terapia cu electroşocuri a fost inventată la sfârşitul anilor 1930 de un neuropsihiatru italian pe nume Ugo Cerletti, profesor de psihiatrie la universitatea din Roma. Ea se baza pe inducerea de convulsii la pacienţi, folosind un curent electric cu intensitatea de 0,9 amperi aplicat asupra creierului prin electrozi ataşaţi pe craniu. Unii consideră că această terapie ar trebui interzisă, dar pentru alţii ea reprezintă o ultimă soluţie pentru tratarea bolilor psihice grave. Dar ce ştim cu adevărat despre electroşocuri ?
 
10:00 O crimă învăluită în mister
Scenaristul Julian Fellowes, premiat cu Oscar, porneşte într-o misiune detectivistică de elucidare a cinci misterioase crime petrecute în secolele XIX şi XX.
Când Violet Sydney, cea mai vârstnică membră a unei familii din marea burghezie care locuia în Croydon la sfârşitul anilor 1920, a murit în urma unei suferinţe scurte, s-au născut suspiciuni că ar fi fost otrăvită. Autopsia a dezvăluit urme de arsenic. După încă două exhumări, poliţia a început să caute un criminal în serie. Julian Fellowes aruncă o incitantă privire în spatele perdelelor din suburbiile englezeşti ale anilor 1920.
Un serial dramatic care povesteşte crime adevărate, rămase neelucidate. Scenaristul Julian Fellowes, premiat cu Oscar, se transformă într-un detectiv istoric care îşi duce publicul înapoi în timp pentru a observa şi investiga crime misterioase. Toate cele cinci cazuri neelucidate sunt deliberat unice şi distincte în ce priveşte vârsta, sexul şi clasa socială a victimei, mediul social, regiunea şi epoca, precum şi modul de operare al criminalului.
 
11:00 O crimă învăluită în mister
Scenaristul Julian Fellowes, premiat cu Oscar, porneşte într-o misiune detectivistică de elucidare a cinci misterioase crime petrecute în secolele XIX şi XX.
ntr-o noapte ceţoasă, într-un conac izolat aflat pe un deal înconjurat de orăşele industriale din Cheshire, un industriaş bogat şi-a găsit prematur sfârşitul în timp ce servitorii şi nepoata lui (împiedicată de rochia de seară) alergau prin întuneric după ajutor, iar soţia lui trăgea cu curaj clopotul de alarmă recent instalat. Julian Fellowes dezvăluie o poveste despre pasiune zădărnicită şi despre poverile bogăţiei şi paternalismului.
Un serial dramatic care povesteşte crime adevărate, rămase neelucidate. Scenaristul Julian Fellowes, premiat cu Oscar, se transformă într-un detectiv istoric care îşi duce publicul înapoi în timp pentru a observa şi investiga crime misterioase. Toate cele cinci cazuri neelucidate sunt deliberat unice şi distincte în ce priveşte vârsta, sexul şi clasa socială a victimei, mediul social, regiunea şi epoca, precum şi modul de operare al criminalului.
 
12:00 Răscoala de pe Meermin
Narat de Liev Schreiber, acest documentar spune povestea sclaviei şi injustiţiei rasiale din Africa prin intermediul extraordinarei poveşti a corăbiei de sclavi Meermin, naufragiată în 1766.
ngropată în apele de lângă coasta sudică a Africii, zace corabia de sclavi Meermin, al cărui voiaj fatal ilustrează un capitol uitat din istoria comerţului cu sclavi şi spune povestea unuia dintre primii luptători pentru libertate africani: Massavana. Povestea a început la sfârşitul lui ianuarie 1766, când Meermin a plecat din Madagascar, transportând sclavi către Africa de Sud. Înlănţuiţi sub punte şi atât de înghesuiţi încât abia se puteau mişca, aceştia erau destinaţi coloniei de la Cape Town a Companiei Olandeze a Indiilor de Est. Dar printr-o întorsătură dramatică a sorţii, vasul nu a ajuns niciodată la destinaţie. Un om remarcabil, care a refuzat să fie înrobit, şi-a condus compatrioţii într-o răscoală, în urma căreia aceştia au preluat controlul asupra navei. Apoi, sclavii au ordonat echipajului olandez să facă cale-ntoarsă şi să îi ducă înapoi acasă, către libertate. Dar experimentaţii marinari olandezi i-au păcălit şi au îndreptat corabia către Cape Town. Când sclavii şi-au dat seama ce s-a întâmplat, o sângeroasă luptă a izbucnit cu miliţia de pe uscat. Supravieţuitorii au fost înrobiţi din nou, iar Meermin s-a scufundat. Narat de către actorul Liev Schreiber, acest documentar urmăreşte eforturile de a descoperi întreaga poveste a acestui eveniment istoric. Cu ajutorul unor arhive detaliate şi a stenogramelor tribunalului, aflăm ce s-a întâmplat pe Meermin, cum au reuşit sclavii să-i supună pe cei care-i ţineau prizonieri şi de ce a eşuat corabia pe o plajă sălbatică şi bătută de vânturi la 320 de kilometri est de Cape Town.
 
13:00 Beau Brummell – acest bărbat fermecător
Petrecută în Londra secolului XIX, drama urmăreşte ascensiunea şi căderea primei celebrităţi a Angliei, Beau Brummell, care a creat dandismul, moda de a purta costume şi de a duce o viaţă frivolă.
Petrecută în Londra secolului XIX, drama urmăreşte ascensiunea şi căderea primei celebrităţi a Angliei, Beau Brummell, care a creat dandismul, moda de a purta costume şi de a duce o viaţă frivolă, şi a cărui celebritate era celebră. Beau s-a instalat rapid ca cea mai adorată celebritate londoneză. Norocul său la jocuri era legendar, la fel ca dorinţa lui nestăvilită de amor. Dar Londra din perioada Regenţei era un loc întunecat şi periculos, iar faima lui Brummell a atras curând duşmani. Convins că poziţia sa în societate era invulnerabilă şi că legăturile sale cu familia regală îl vor ajuta să-şi plătească datoriile tot mai mari, a făcut cea mai mare greşeală a vieţii lui umilindu-l în public pe binefăcătorul său, prinţul regent. Brummell avea să-şi petreacă restul vieţii în exil, fugind de creditori şi visând la zilele când era Prinţul din Piccadilly şi Savile Row.
 
14:30 Martorul: De la balconul camerei 306
Cu ajutorul reverendului Samuel Kyles, care a fost martor la asasinarea lui Martin Luther King Jr, acest documentar investighează unul dintre cele mai importante evenimente ale secolului XX.
Pe 4 aprilie 1968, reverendul Samuel “Billy” Kyles stătea alături de Dr Martin Luther King Jr pe balconul motelului Lorraine din Memphis, Tennessee, şi a fost martor al asasinării acestuia. Prin intermediul amintirilor reverendului Kyles despre acele momente şi despre zilele care le-au precedat, acest documentar ne ajută să ne amintim de ce a făcut Dr King acea călătorie fatală către Memphis şi face cronica ultimelor ore ale vieţii sale. Încărcat de mărturii emoţionante din partea unor personalităţi-cheie ale luptei pentru drepturile omului cum sunt Maxine Smith şi Dr Benjamin Hooks, precum şi din partea altor contemporani ai Dr King, acest documentar este o poveste cutremurătoare despre un moment de cotitură în mişcarea pentru drepturile civile şi un viu memento al impactului Dr King asupra mişcării pentru drepturi civile din SUA şi asupra ţării înseşi.
 
15:00 Cine crezi că eşti cu adevărat?
Acest serial reconstituie arborele genealogic al celor mai iubite celebrităţi din Marea Britanie, revelând surprinzătoarele, extraordinarele şi adesea emoţionantele poveşti ale strămoşilor acestora.
Faimosul actor şi star de pe Broadway Alan Cumming a devenit celebru jucând în filme precum Goldeneye şi X-Men. Dar şi-a trăit copilăria departe de strălucirea Manhattanului, unde locuieşte acum. Crescut într-un orăşel din Scoţia, Alan ştie foarte puţine despre istoria familiei sale. Acum ambii săi părinţi au trecut de 70 de ani şi Alan simte că a venit vremea să încerce să elucideze o importantă enigmă din trecutul familiei sale.
Acest serial reconstituie arborele genealogic al celor mai iubite celebrităţi din Marea Britanie, revelând surprinzătoarele, extraordinarele şi adesea emoţionantele poveşti ale strămoşilor acestora. În acelaşi timp, el ne oferă o privire alternativă asupra istoriei moderne a Marii Britanii – o istorie a oamenilor.
 
16:00 Călători în timp
Excavând situri din orice perioadă, din vremurile Paleoliticului şi până în trecutul recent, acest popular serial cu temă arheologică dezvăluie secretele lungii şi bogatei istorii britanice.
Tony Robinson şi echipa sa sunt invitaţi să sape pajiştile uneia dintre cele mai cunoscute reşedinţe nobiliare din Marea Britanie, castelul Howard din Yorkshire. Când a fost construit castelul, un sat medieval a fost făcut una cu pământul fără prea multă ceremonie. Dar proprietarii din prezent ai castelului vor să afle tot ce se poate despre vechiul sat şi locuitorii acestuia. Analele nu spun mare lucru şi căutările se dovedesc dificile, până când, într-o pivniţă prăfuită, echipa face o uimitoare descoperire.
Dintr-un subiect aparent banal, echipa de la „Călători în timp” face din arheologie un subiect popular datorită entuziasmului dovedit în dezgroparea secretelor lungii şi bogatei istorii britanice. Excavând situri din orice perioadă, din vremurile Paleoliticului şi până în trecutul recent, realizatorii acestui documentar vă vor distra şi, în acelaşi timp, vă vor îmbunătăţi cunoştinţele de istorie.
 
17:00 Giganţii stilului gotic
Veniţi cu noi într-o călătorie în timp până în vremea construcţiei câtorva dintre cele mai frumoase şi misterioase clădiri europene: catedralele gotice de la Sens, Canterbury, Chartres şi Köln.
Veniţi cu noi într-o călătorie în timp până în vremea construcţiei câtorva dintre cele mai frumoase şi misterioase clădiri europene: catedralele gotice de la Sens, Canterbury, Chartres şi Köln. Aceste „Piramide ale Occidentului” sau „Stâlpi ai Pământului” continuă să ne fascineze şi să ne inspire. Urmărim viaţa genialilor constructori ai acestor monumente şi le examinăm abilităţile şi cunoştinţele, atât de avansate faţă de contemporanii lor, încât aceştia i-au suspectat că au făcut pact cu diavolul. De asemenea, pe baza câtorva personaje istorice, spunem povestea meşterilor şi a zidarilor care au construit aceste capodopere riscându-şi vieţile pe şantiere foarte periculoase – în parte pentru a-şi câştiga traiul şi în parte pentru a-L sluji pe Dumnezeu.
 
18:00 Falsificatorii lui Hitler
Povestea planului lui Hitler de a submina economia Marii Britanii prin introducerea în circulaţie a unor lire sterline false produse în lagărul de concentrare Ebensee din Austria.
n timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Adolf Hitler plănuia să introducă în circulaţie mari cantităţi de lire sterline false pentru a submina economia britanică. În acest scop au fost selectaţi dintre deţinuţii din lagărele de concentrare cei mai talentaţi tipografi, graficieni, gravori şi pictori, care urmau să producă bancnotele false. După ce au depăşit câteva dificultăţi majore, aceştia au tipărit aproximativ 140 de milioane de bancnote britanice perfect falsificate. Dar bancnotele nu au fost puse niciodată în circulaţie. Odată cu sosirea trupelor SUA şi cu capitularea Germaniei, banii falşi şi tiparniţele au fost distruse pentru a se acoperi orice urmă a operaţiunii. Acest documentar prezintă dezvoltarea şi implementarea îndrăzneţului plan.
 
19:00 Un vaccin esenţial
Acest documentar îl comemorează pe Jonas Edward Salk (1914 – 1995) – cercetătorul şi virusologul american cunoscut pentru descoperirea şi dezvoltarea primului vaccin antipolio sigur şi eficient.
Nici filmele de groază nu sunt mai dramatice... O boală misterioasă afectează copiii şi terorizează familii întregi în fiecare vară. Nimeni nu mai merge la piscine sau cinematografe, de frică să nu contracteze boala potenţial fatală care adesea îşi schilodeşte victimele, lăsându-le pe multe pe respiraţie artificială. Un preşedinte iubit, Franklin D. Roosevelt, afectat şi el de poliomielită, inspiră publicul american să finanţeze cercetările şi o parte din aceşti bani ajung la un ambiţios om de ştiinţă de 33 de ani care, dintr-un laborator de subsol, va schimba istoria medicinei. Acest documentar foloseşte importante interviuri şi contribuţii din partea unor experţi de renume pentru a spune povestea doctorului Jonas Edward Salk, care a învins poliomielita, cea mai temută maladie a secolului XX.
 
20:30 Animale care au făcut istorie
Acest serial realizează profilul rolurilor-cheie pe care multe animale le-au jucat pe parcursul istoriei pentru a ne ajuta să înţelegem mai bine lumea din jurul nostru.
Balena este cel mai mare animal de pe planetă, pe care omul l-a vânat pe mare timp de secole. Balenele sunt animale extraordinare, a căror valoare pentru oameni le-a adus în pragul dispariţiei. Cu mii de ani în urmă, ele au susţinut culturile umane din câteva dintre cele mai izolate regiuni de pe Pământ, cantitatea lor uriaşă de carne şi untură ajutând la supravieţuirea unor întregi comunităţi. Rolul lor principal în istorie s-a jucat în timpul unei scurte perioade, în care au fost vânate pe scară largă şi care a dat naştere unei industrii uriaşe ce furniza materiale precum îmbrăcăminte, combustibil şi arme. Dar acum, vânate până aproape de dispariţie, ce rol mai pot juca balenele în istoria omului ?
Acest serial realizează profilul rolurilor-cheie pe care multe animale le-au jucat pe parcursul istoriei pentru a ne ajuta să înţelegem mai bine lumea din jurul nostru. De la umilul vierme de mătase, care a ajutat la ridicarea sau căderea unora dintre culturile antice, până la porumbeii care i-au atras pe exploratori într-unele dintre cele mai izolate regiuni din lume, animalele au asigurat succesul imperiilor economice şi, în cazul porumbeilor, au hotărât soarta războaielor. Acest serial prezintă modul cum au fost folosite şi povestea din spatele unora dintre cele mai mari succese obţinute cu ajutorul lor.
 
21:00 Celula
n acest fascinant serial, explorăm istoria înţelegerii celulei – de la primele observări ale structurii celulare a plantelor până la cercetările moderne în domeniul biologiei sintetice.
Primul episod explorează povestea descoperirii că toate formele de viaţă de pe Pământ sunt compuse din celule. A fost o revelaţie şocantă, care a demontat secole de dogme ştiinţifice şi religioase. Dar totul a început nu de la un om de ştiinţă, ci de la un negustor olandez de ţesături pe nume Antoni van Leeuwenhoek. Adam merge în oraşul natal al lui van Leeuwenhoek, Delft, pentru a descoperi cum a dezvăluit acesta o lume ascunsă, invizibilă pentru ochiul omenesc, debordând de creaturi bizare pe care le numea „animalcule”. Au mai trecut încă două secole până când ştiinţa a dezvăluit că aceste celule sunt cărămizile din care e făcută orice formă de viaţă de pe planeta noastră, de la plancton la oameni. Adam călătoreşte către principalele centre ale ştiinţei europene pentru a urmări poveştile geniilor care au greşit şi a oamenilor obişnuiţi care au obţinut răspunsurile corecte, poveştile rivalităţilor şi secretelor şi ale unor revelaţii care vor deveni pietre de temelie ale biologiei moderne.
Porniţi într-o incitantă, uimitoare şi complexă călătorie pe parcursul a 300 de ani de istorie, pentru a descoperi secretele celulei – şi ale vieţii însăşi. În acest fascinant serial, dr Adam Rutherford se întoarce în timp până la primele observări ale structurii celulare a plantelor. Apoi, el urmăreşte căutarea secretelor vieţii, care i-a condus pe oamenii de ştiinţă adânc în interiorul celulelor, şi examinează cercetările în domeniul biologiei sintetice care ne-ar putea ajuta să creăm viaţă de la zero. Este o poveste a rivalităţilor şi secretelor, a greşelilor şi accidentelor şi a revelaţiilor bruşte care au demontat dogmele religioase şi ştiinţifice.
 
22:00 Fortul cruciaţilor
Arheologi şi antropologi de frunte spun povestea din spatele sângeroasei bătălii purtate în secolul XII între creştini şi musulmani la Vadul lui Iacob.
n 1178, creştinii şi musulmanii erau în pragul războiului total. Cucerirea înecată în sânge a Ierusalimului de către primii cruciaţi înfuriase Islamul şi pe sultanul kurd Saladin. Această ciocnire a titanilor este una dintre cele mai importante bătălii ale perioadei, în care atacatorii musulmani au asediat forţele numeric superioare ale creştinilor din fortul de la Vadul lui Iacob.
 
23:00 Al Doilea Război Mondial în culori
Folosind cele mai recente tehnici de colorare, acest documentar în serial ne înfăţişează lumea celui de-al Doilea Război Mondial aşa cum nu am mai văzut-o până acum.
Mediterana şi Africa de Nord. Ambiţia lui Mussolini a fost dintotdeauna aceea de a recrea Imperiul Roman. Problema era că Mussolini a fost un strateg militar dezastruos. După ofensive eşuate în Africa de Nord şi Grecia, armatele sale au fost puse pe fugă. Acum, Hitler avea de făcut o alegere dificilă. Să-şi mobilizeze trupele de care avea nevoie pe alte fronturi pentru a-şi ajuta aliatul sau să-l lase pe Mussolini să cadă ? Hitler a ales să-l sprijine – o decizie care se va dovedi dezastruoasă pentru amândoi. Hitler va pierde sute de mii de soldaţi, iar Mussolini îşi va pierde viaţa. Acest episod spune extraordinara poveste a războiului din Africa de Nord şi a eroismului micii insule Malta care a rezistat la valuri după valuri de atacuri naziste.
Acest serial prezintă cea mai bună colecţie de imagini rare din timpul celui de-al Doilea Război Mondial existentă în lume. Folosind cele mai recente tehnici de colorare, putem înfăţişa întreaga poveste a celui de-al Doilea Război Mondial aşa cum nu a mai fost văzută până acum. Cu ajutorul hărţilor de teren obţinute din satelit şi a graficii pe computer de ultimă generaţie, această poveste poate fi spusă cu ajutorul unor date de care niciunul dintre serialele mai vechi nu a dispus. Din ce în ce mai multe secrete au fost dezvăluite în ultimii 5-10 ani, datorită eliberării din arhive a unor documente, dosare şi fotografii. Revelaţii din domeniul spargerii codurilor şi documente oficiale recent desecretizate de pe ambele maluri ale Atlanticului adaugă o nouă dimensiune la înţelegerea celui mai amplu conflict care a avut loc pe glob.
 
00:00 Călători în timp
Excavând situri din orice perioadă, din vremurile Paleoliticului şi până în trecutul recent, acest popular serial cu temă arheologică dezvăluie secretele lungii şi bogatei istorii britanice.
Tony Robinson şi echipa sa sunt invitaţi să sape pajiştile uneia dintre cele mai cunoscute reşedinţe nobiliare din Marea Britanie, castelul Howard din Yorkshire. Când a fost construit castelul, un sat medieval a fost făcut una cu pământul fără prea multă ceremonie. Dar proprietarii din prezent ai castelului vor să afle tot ce se poate despre vechiul sat şi locuitorii acestuia. Analele nu spun mare lucru şi căutările se dovedesc dificile, până când, într-o pivniţă prăfuită, echipa face o uimitoare descoperire.
Dintr-un subiect aparent banal, echipa de la „Călători în timp” face din arheologie un subiect popular datorită entuziasmului dovedit în dezgroparea secretelor lungii şi bogatei istorii britanice. Excavând situri din orice perioadă, din vremurile Paleoliticului şi până în trecutul recent, realizatorii acestui documentar vă vor distra şi, în acelaşi timp, vă vor îmbunătăţi cunoştinţele de istorie.
 
01:00 Giganţii stilului gotic
Veniţi cu noi într-o călătorie în timp până în vremea construcţiei câtorva dintre cele mai frumoase şi misterioase clădiri europene: catedralele gotice de la Sens, Canterbury, Chartres şi Köln.
Veniţi cu noi într-o călătorie în timp până în vremea construcţiei câtorva dintre cele mai frumoase şi misterioase clădiri europene: catedralele gotice de la Sens, Canterbury, Chartres şi Köln. Aceste „Piramide ale Occidentului” sau „Stâlpi ai Pământului” continuă să ne fascineze şi să ne inspire. Urmărim viaţa genialilor constructori ai acestor monumente şi le examinăm abilităţile şi cunoştinţele, atât de avansate faţă de contemporanii lor, încât aceştia i-au suspectat că au făcut pact cu diavolul. De asemenea, pe baza câtorva personaje istorice, spunem povestea meşterilor şi a zidarilor care au construit aceste capodopere riscându-şi vieţile pe şantiere foarte periculoase – în parte pentru a-şi câştiga traiul şi în parte pentru a-L sluji pe Dumnezeu.
 
02:00 Falsificatorii lui Hitler
Povestea planului lui Hitler de a submina economia Marii Britanii prin introducerea în circulaţie a unor lire sterline false produse în lagărul de concentrare Ebensee din Austria.
n timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Adolf Hitler plănuia să introducă în circulaţie mari cantităţi de lire sterline false pentru a submina economia britanică. În acest scop au fost selectaţi dintre deţinuţii din lagărele de concentrare cei mai talentaţi tipografi, graficieni, gravori şi pictori, care urmau să producă bancnotele false. După ce au depăşit câteva dificultăţi majore, aceştia au tipărit aproximativ 140 de milioane de bancnote britanice perfect falsificate. Dar bancnotele nu au fost puse niciodată în circulaţie. Odată cu sosirea trupelor SUA şi cu capitularea Germaniei, banii falşi şi tiparniţele au fost distruse pentru a se acoperi orice urmă a operaţiunii. Acest documentar prezintă dezvoltarea şi implementarea îndrăzneţului plan.
 
03:00 Un vaccin esenţial
Acest documentar îl comemorează pe Jonas Edward Salk (1914 – 1995) – cercetătorul şi virusologul american cunoscut pentru descoperirea şi dezvoltarea primului vaccin antipolio sigur şi eficient.
Nici filmele de groază nu sunt mai dramatice... O boală misterioasă afectează copiii şi terorizează familii întregi în fiecare vară. Nimeni nu mai merge la piscine sau cinematografe, de frică să nu contracteze boala potenţial fatală care adesea îşi schilodeşte victimele, lăsându-le pe multe pe respiraţie artificială. Un preşedinte iubit, Franklin D. Roosevelt, afectat şi el de poliomielită, inspiră publicul american să finanţeze cercetările şi o parte din aceşti bani ajung la un ambiţios om de ştiinţă de 33 de ani care, dintr-un laborator de subsol, va schimba istoria medicinei. Acest documentar foloseşte importante interviuri şi contribuţii din partea unor experţi de renume pentru a spune povestea doctorului Jonas Edward Salk, care a învins poliomielita, cea mai temută maladie a secolului XX.
 
04:30 Animale care au făcut istorie
Acest serial realizează profilul rolurilor-cheie pe care multe animale le-au jucat pe parcursul istoriei pentru a ne ajuta să înţelegem mai bine lumea din jurul nostru.
Balena este cel mai mare animal de pe planetă, pe care omul l-a vânat pe mare timp de secole. Balenele sunt animale extraordinare, a căror valoare pentru oameni le-a adus în pragul dispariţiei. Cu mii de ani în urmă, ele au susţinut culturile umane din câteva dintre cele mai izolate regiuni de pe Pământ, cantitatea lor uriaşă de carne şi untură ajutând la supravieţuirea unor întregi comunităţi. Rolul lor principal în istorie s-a jucat în timpul unei scurte perioade, în care au fost vânate pe scară largă şi care a dat naştere unei industrii uriaşe ce furniza materiale precum îmbrăcăminte, combustibil şi arme. Dar acum, vânate până aproape de dispariţie, ce rol mai pot juca balenele în istoria omului ?
Acest serial realizează profilul rolurilor-cheie pe care multe animale le-au jucat pe parcursul istoriei pentru a ne ajuta să înţelegem mai bine lumea din jurul nostru. De la umilul vierme de mătase, care a ajutat la ridicarea sau căderea unora dintre culturile antice, până la porumbeii care i-au atras pe exploratori într-unele dintre cele mai izolate regiuni din lume, animalele au asigurat succesul imperiilor economice şi, în cazul porumbeilor, au hotărât soarta războaielor. Acest serial prezintă modul cum au fost folosite şi povestea din spatele unora dintre cele mai mari succese obţinute cu ajutorul lor.
 
05:00 Celula
n acest fascinant serial, explorăm istoria înţelegerii celulei – de la primele observări ale structurii celulare a plantelor până la cercetările moderne în domeniul biologiei sintetice.
Primul episod explorează povestea descoperirii că toate formele de viaţă de pe Pământ sunt compuse din celule. A fost o revelaţie şocantă, care a demontat secole de dogme ştiinţifice şi religioase. Dar totul a început nu de la un om de ştiinţă, ci de la un negustor olandez de ţesături pe nume Antoni van Leeuwenhoek. Adam merge în oraşul natal al lui van Leeuwenhoek, Delft, pentru a descoperi cum a dezvăluit acesta o lume ascunsă, invizibilă pentru ochiul omenesc, debordând de creaturi bizare pe care le numea „animalcule”. Au mai trecut încă două secole până când ştiinţa a dezvăluit că aceste celule sunt cărămizile din care e făcută orice formă de viaţă de pe planeta noastră, de la plancton la oameni. Adam călătoreşte către principalele centre ale ştiinţei europene pentru a urmări poveştile geniilor care au greşit şi a oamenilor obişnuiţi care au obţinut răspunsurile corecte, poveştile rivalităţilor şi secretelor şi ale unor revelaţii care vor deveni pietre de temelie ale biologiei moderne.
Porniţi într-o incitantă, uimitoare şi complexă călătorie pe parcursul a 300 de ani de istorie, pentru a descoperi secretele celulei – şi ale vieţii însăşi. În acest fascinant serial, dr Adam Rutherford se întoarce în timp până la primele observări ale structurii celulare a plantelor. Apoi, el urmăreşte căutarea secretelor vieţii, care i-a condus pe oamenii de ştiinţă adânc în interiorul celulelor, şi examinează cercetările în domeniul biologiei sintetice care ne-ar putea ajuta să creăm viaţă de la zero. Este o poveste a rivalităţilor şi secretelor, a greşelilor şi accidentelor şi a revelaţiilor bruşte care au demontat dogmele religioase şi ştiinţifice.
 
06:00 Fortul cruciaţilor
Arheologi şi antropologi de frunte spun povestea din spatele sângeroasei bătălii purtate în secolul XII între creştini şi musulmani la Vadul lui Iacob.
n 1178, creştinii şi musulmanii erau în pragul războiului total. Cucerirea înecată în sânge a Ierusalimului de către primii cruciaţi înfuriase Islamul şi pe sultanul kurd Saladin. Această ciocnire a titanilor este una dintre cele mai importante bătălii ale perioadei, în care atacatorii musulmani au asediat forţele numeric superioare ale creştinilor din fortul de la Vadul lui Iacob.

Vizualizări: 30

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor