altmarius

cultură şi spiritualitate

11:00 Irene şi Frederic Joliot-Curie | Acum la TV
Un documentar despre fiziciana şi chimista Ir?ne Joliot-Curie, fiica cea mare a lui Pierre şi Marie Curie, care a descoperit radioactivitatea artificială. Narat de Julianne Moore.
Acest documentar se concentrează asupra fizicienei şi chimistei Ir?ne Joliot-Curie, fiica cea mare a lui Pierre şi Marie Curie. Alături de soţul ei, Frederic Joliot, Ir?ne a demonstrat că este posibilă crearea de izotopi radioactivi ai unor elemente care nu sunt în mod natural radioactive. Descoperirea, pentru care ea a câştigat premiul Nobel (călcând astfel pe urmele părinţilor săi), a deschis un nou domeniu de cercetare a radioactivităţii esenţial pentru o întreagă serie de aplicaţii în domeniul chimiei, biologiei şi medicinei. Radioactivitatea artificială a făcut posibile avansuri cruciale în terapia anticanceroasă. Dar ea a reprezentat şi un pas important către descoperirea în 1938 a fisiunii nucleare şi crearea bombei atomice în 1944. Acest documentar explorează realizările şi provocările profesionale întâmpinate de Ir?ne Joliot-Curie.
 
12:00 Proiectul Mandela
La fel de incitant ca un thriller politic, acest documentar spune povestea procesului dificil prin care guvernul sud-african de apartheid l-a eliberat, în final, pe Nelson Mandela.
Din 1977 până în 1990, guvernul sud-african de apartheid s-a luptat cu dilema eliberării lui Nelson Mandela. Acest documentar, la fel de incitant ca un thriller politic, povesteşte acest proces. În timp ce prim-ministrul PW Botha încearcă să amâne întâlnirea cu Mandela, Mandela încearcă să-i convingă pe ceilalţi lideri de culoare condamnaţi în procesul Rivonia că negocierea şi întâlnirea cu Botha sunt esenţiale. „Proiectul Mandela”, cum a fost numit, este fructificat pe 11 februarie 1990, când Nelson Mandela păşeşte dincolo de poarta penitenciarului Pollsmoor către libertate – şi în istorie.
 
13:00 Impresioniştii
La 80 de ani, Claude Monet îşi rememorează viaţa, spunându-i unui ziarist povestea Impresioniştilor şi a revoluţiei iscate de aceştia în lumea artei.
Spre marea sa surpriză, la 40 de ani Monet îşi vede propriul ferpar într-un ziar parizian ! El se înfurie pe Degas, care a organizat farsa ca răzbunare faţă de decizia lui Monet şi Renoir de a expune la Salon. În afara Parisului, Paul Cézanne se luptă la rândul său pentru recunoaştere. Prietenia sa din copilărie cu scriitorul de succes Émile Zola se încheie într-o notă amară când Zola îl trădează pe Cézanne – şi mişcarea impresionistă – în romanul său „Capodopera”. Monet şi Renoir îl vizitează pe Cézanne în Provenţa, unde află că Manet a murit. Impresioniştii se adună la înmormântarea genialului artist care i-a inspirat. Monet şi Alice se mută la Giverny, ferma care i-a fost lui Monet un punct major de inspiraţie, şi se căsătoresc după moartea soţului ei. Ajuns la bătrâneţe, Monet îşi încheie povestea, iar ziaristul îl urmăreşte în tăcere în timp ce artistul pictează un pod japonez deasupra unui iaz cu nuferi.
O uimitoare dramă care aduce la viaţă lupta Impresioniştilor francezi pentru recunoaştere în faţa ostilităţii puternice a lumii artistice a secolului XIX. Nuanţele delicate ale nuferilor lui Monet şi splendidele balerine ale lui Degas contrastează puternic cu povestea uriaşelor controverse, scandaluri şi rivalităţi care transpar din această somptuoasă dramă bazată pe scrisori de arhivă şi alte probe documentare.
 
14:00 L-ar fi oprit Stalin pe Hitler ?
Pe baza unor documente recent desecretizate, încercăm să răspundem la una dintre cele mai importante întrebări ale istoriei moderne: ar fi fost posibilă prevenirea celui de-al Doilea Război Mondial ?
Acum 70 de ani începea cel mai devastator război din istoria umanităţii: al Doilea Război Mondial. Dar ar fi fost posibilă prevenirea acestuia ? Ar fi putut Stalin să-l oprească pe Hitler ? Acest documentar încearcă să răspundă la una dintre cele mai importante întrebări ale istoriei moderne. Aruncăm o privire şi asupra istoriei politicii de agresiune a lui Hitler şi examinăm cum Uniunea Sovietică, Marea Britanie, Franţa şi Germania s-au pregătit de război şi ce responsabilitate poartă fiecare dintre ţări pentru declanşarea celui de-al Doilea Război Mondial.
 
15:00 Cine crezi că eşti cu adevărat?
Acest serial reconstituie arborele genealogic al celor mai iubite celebrităţi din Marea Britanie, revelând surprinzătoarele, extraordinarele şi adesea emoţionantele poveşti ale strămoşilor acestora.
Actriţa britanică Zoë Wanamaker s-a născut la New York, dar când avea trei ani tatăl ei, actorul american Sam Wanamaker, a fugit în Marea Britanie pentru a scăpa de „vânătoarea de vrăjitoare” a regimului McCarthy. Sperând să înţeleagă mai bine decizia tatălui ei, Zoë pleacă la Washington DC, unde vizitează sediul FBI. Aici, datorită legii libertăţii informaţiei, Zoë accesează dosarul FBI al tatălui ei, un document extraordinar care relevă intensitatea supravegherii la care era supus Sam şi riscul foarte real ca el să fie întemniţat. Dorind să exploreze rădăcinile politicii de stânga a tatălui ei, Zoë examinează apoi viaţa bunicului ei patern, Maurice Wanamaker, un evreu rus emigrat în SUA. Zoë este mişcată atunci când descoperă că, la scurt timp după sosirea la Chicago, Maurice a suferit o serie de pierderi personale şi greutăţi care aproape i-au distrus „visul american”. În final, Zoë pleacă la Nikolaev, în Ucraina, unde descoperă forma iniţială a numelui ei neobişnuit de familie şi motivul pentru care familia ei a emigrat în America.
Acest serial reconstituie arborele genealogic al celor mai iubite celebrităţi din Marea Britanie, revelând surprinzătoarele, extraordinarele şi adesea emoţionantele poveşti ale strămoşilor acestora. În acelaşi timp, el ne oferă o privire alternativă asupra istoriei moderne a Marii Britanii – o istorie a oamenilor.
 
16:00 Vânătorii de nazişti
Poveştile organizaţiilor, grupărilor şi indivizilor care i-au vânat pe criminalii de război nazişti, a hăituirii acestora şi a luptei pentru echilibrarea balanţei justiţiei.
ntrucât Hitler nu a putut fi judecat la Nürnberg pentru crime împotriva umanităţii, procurorii şi-au îndreptat atenţia asupra adjunctului său, Hermann Göring. În mod ciudat, primul grup aflat pe urmele lui Göring a fost SS-ul, care primise ordin de la Hitler să-l ucidă. Göring îndrăznise să-i sugereze lui Hitler că, dat fiind că Hitler era imobilizat, Göring ar trebui să preia controlul asupra Reich-ului. Totuşi, soldaţii SS nu l-au ucis, ci au străbătut Bavaria cu el, încercând să scape. Apoi, americanii au preluat urmărirea şi, după două săptămâni, i-au ajuns în sfârşit din urmă. Cea mai intensă „urmărire” a avut loc la procesele de la Nürnberg unde, în mod incredibil, Göring părea să câştige dezbaterea, făcând dovada unor incoerenţe în probele Aliaţilor şi luându-i în râs pe procurori.
Vânătorii de nazişti i-au hăituit pe unii dintre cei mai detestaţi oameni de pe pământ, criminalii de război nazişti. Uneori au făcut-o cu cele mai nobile scopuri, alteori în feluri care, dezvăluite, i-ar oripila chiar şi pe propriii lor susţinători. Crimele celor urmăriţi fuseseră oribile şi, pentru ele, aceştia trebuiau să plătească. Mulţi erau pregătiţi să-i urmărească pe făptaşi până când se va fi făcut dreptate – de la Churchill la SAS, de la strategii care au plănuit debarcarea din Normandia până la Mossad. Aceste poveşti despre hăituire şi despre lupta pentru echilibrarea balanţei justiţiei sunt pline de dramă şi tragedie.
 
17:00 Colonia
Un grup de englezi, irlandezi şi australieni sunt transportaţi în timp în Australia înaintaşilor. Ei vor experimenta pe propria piele duritatea vieţii din New South Wales, întocmai ca acum 200 de ani.
Jocuri de putere. Dinamica aşezării se modifică esenţial atunci când soseşte un grup de condamnaţi de sex feminin. Noile venite îşi negociază poziţia în cadrul unei culturi preponderent masculine. Tensiunile dintre stăpâni şi servitori explodează atunci când un tânăr condamnat australian are un conflict cu stăpânul său şi abandonează colonia în favoarea traiului în sălbăticie. Sensibilităţile rasiale sunt zgândărite când una dintre fetele irlandeze pătrunde într-una dintre zonele exclusiv masculine de pe teritoriu. Apariţia unui preot irlandez aprinde vechile antagonisme dintre englezi şi irlandezi.
Un grup de englezi, irlandezi şi australieni (atât aborigeni, cât şi de origine europeană) sunt transportaţi înapoi în timp, în Australia strămoşilor lor. Trăind la fel ca şi coloniştii, condamnaţii şi aborigenii de atunci, ei vor experimenta pe propria piele duritatea vieţii din colonia New South Wales, aşa cum se desfăşura ea acum 200 de ani. Primul serial istoric australian de tip reality-show este un amestec de calitate între descoperirea istorică, ameninţările sociale, provocările aventurii şi învăţarea prin experienţă. Răsfăţaţii “pionieri” ai secolului XXI încearcă să demonstreze că sunt suficient de puternici pentru a supravieţui acestei încercări “istorice”. Serialul explorează captivanta poveste a primelor colonii, pline de cruzime, vărsare de sânge şi conflicte inter rasiale (între aborigeni, irlandezi şi englezi), între clase (condamnaţi, coloniştii liberi şi soldaţi), între bărbaţi şi femei.
 
18:00 Roma n-a fost construită într-o zi
ase constructori moderni încearcă să construiască o vilă romană autentică lucrând doar cu instrumentele şi materialele pe care le-ar fi folosit romanii înşişi.
n primul episod, constructorii se întâlnesc cu prof Dai Morgan Evans, arheologul care a proiectat vila romană pe care echipa va încerca s-o construiască folosind doar instrumente şi materiale de pe vremea romanilor. Acesta le ia majoritatea uneltelor moderne şi le arată cum să consulte augurii pentru a se asigura că zeii sunt de acord cu locul ales pentru construcţie.
Ce se întâmplă când chemi şase constructori moderni, le iei instrumentele moderne şi le ceri să construiască o vilă romană doar cu ajutorul manualului roman de construcţii Vitruvius, scris în anul 25 î.Hr. ? Noi vom recruta o echipă contemporană de construcţii – de la director de şantier la zidar, instalator sau tencuitor – şi le vom impune provocarea de a construi o vilă romană autentică. Acest serial inedit, interesant şi plăcut ne oferă o nouă perspectivă asupra tehnologiei şi proiectării înaintaşilor noştri.
 
19:00 Războinici
De la Spartacus la Napoleon, combinăm reconstituirile cu grafica pe computer pentru a descoperi punctele tari şi slăbiciunile ce i-au condus pe războinicii legendari către realizări neatinse de alţii.
Explorăm mitul crudului Attila. În parte geniu, în parte psihopat, Attila se deosebeşte de toţi ceilalţi huni. Îşi asumă riscuri calculate şi este necruţător, iar unicul său scop este cucerirea – şi şi-a stabilit ca obiectiv oraşele romane, pe care vrea să-şi testeze sclipitoarele sale noi tactici de asediu.
Episoadele dramatice şi pline de acţiune ale acestui serial sunt bazate pe vieţile a şase bărbaţi care au transformat lumea din jurul lor, fie prin puterea voinţei, fie prin geniul, curajul sau chiar lăcomia lor. Personalităţi magnetice şi pline de forţă care şi-au câştigat locul în imaginaţia colectivă, pregătiţi să moară pentru convingerile lor – fie că era vorba de Dumnezeu sau de aur, putere şi glorie sau un ideal magnific. De la Spartacus, gladiatorul care a îngenuncheat Roma, până la îndrăzneţul geniu militar Napoleon, acest serial combină reconstituirile dramatice cu grafica pe calculator pentru a descoperi motivele, punctele tari şi chiar slăbiciunile ce i-au condus pe războinicii legendari către realizări neatinse de alţii.
 
20:00 Moartea neagră
O examinare fascinantă a uneia dintre cele mai violente pandemii din istoria omenirii, care a ucis peste o treime din populaţia Europei în secolul al XIV-lea.
Moartea neagră”, pandemie a secolului al XIV-lea, a fost un dezastru uman fără precedent, de proporţii înfricoşătoare. În trei ani îngrozitori, a pierit peste o treime din populaţia Europei. Toţi credeau că e semn al sfârşitului lumii. Pentru cronicarii de la Padova, ciuma a fost mai apocaliptică decât potopul lui Noe. Ciuma a zguduit din temelii societatea înstărită, încrezătoare, relativ bine populată a Europei de Vest de la mijlocul secolului al XIV-lea. Acest documentar urmăreşte răspândirea ciumei şi implicaţiile pe care le-a avut în Europa Evului Mediu. Luând în consideraţie aspecte ca medicina, religia, superstiţiile şi societatea şi folosind analiza specializată a unor istorici eminenţi, este o examinare fascinantă a uneia dintre cele mai înspăimântătoare şi cumplite perioade din existenţa omenirii.
 
21:00 Animale care au făcut istorie
Acest serial realizează profilul rolurilor-cheie pe care multe animale le-au jucat pe parcursul istoriei pentru a ne ajuta să înţelegem mai bine lumea din jurul nostru.
Deşi sunt consideraţi de mulţi drept dăunători, descoperim surprinzător de influentul rol pe care l-au jucat porumbeii în dezvoltarea societăţii umane. La început, porumbeii au fost doar o sursă de hrană, dar curând, oamenii au observat puternicul instinct de orientare care îi ghidează pe porumbei înapoi către un anumit loc. Această abilitate a fost folosită în multe feluri. Porumbeii puteau transmite mesaje rapid şi la distanţe lungi, ca un soi de poştaşi înaripaţi. Aceştia au transmis chiar şi ordine vitale printr-o Europă sfâşiată de război, influenţând cursul unor sângeroase bătălii. Astăzi, „porumbeii de curse” sunt o marfă valoroasă, care poate aduce un milion de dolari pentru o singură victorie.
Acest serial realizează profilul rolurilor-cheie pe care multe animale le-au jucat pe parcursul istoriei pentru a ne ajuta să înţelegem mai bine lumea din jurul nostru. De la umilul vierme de mătase, care a ajutat la ridicarea sau căderea unora dintre culturile antice, până la porumbeii care i-au atras pe exploratori într-unele dintre cele mai izolate regiuni din lume, animalele au asigurat succesul imperiilor economice şi, în cazul porumbeilor, au hotărât soarta războaielor. Acest serial prezintă modul cum au fost folosite şi povestea din spatele unora dintre cele mai mari succese obţinute cu ajutorul lor.
 
21:30 Banii: Profiturile recesiunii
Acest documentar explorează multiplele feluri în care se pot face bani în timpul unei recesiuni.
Acest documentar ne arată cum pot face oamenii bani de pe urma crizelor economice. Adesea, să faci bani în perioadele de recesiune înseamnă să profiţi de nenorocirea altuia – cum fac, de exemplu, casele de amanet sau lichidatorii. Cei care pot furniza variante mai ieftine ale bunurilor şi serviciilor de bază se pot descurca bine şi ei.
 
22:00 O zi în bătaia puştii
Urmărim faptele unor soldaţi care se luptă să supravieţuiască o zi în cele mai aprige bătălii ale Americii.
Acest episod ne duce înapoi în timp, pe 6 şi 7 iulie 1944, în timpul uneia dintre cele mai sângeroase şi decisive bătălii duse în Pacific, pe insula Saipan. La sfârşitul bătăliei, când japonezii şi-au dat seama că vor fi învinşi, au lansat un atac sinucigaş asupra unui mic efectiv de soldaţi americani. Povestea este spusă prin prisma a patru americani care le-au ţinut piept şi au supravieţuit celui mai mare atac banzai din timpul războiului.
Acest serial surprinde drama unei singure zile din timpul celor mai aprige bătălii din istoria Americii. Întâmplările din fiecare zi sunt povestite prin intermediul relatărilor celor care au îndurat aceste confruntări intense şi au supravieţuit în ciuda sorţii. Concentrându-ne asupra experienţelor esenţiale a câtorva oameni într-o scurtă perioadă de timp, putem oferi detalii precise şi cutremurătoare pentru a da confruntării o neobişnuită perspectivă umană.
 
23:00 Egipt
Documentarul se întoarce în timp pentru a releva adevărul din spatele uneia dintre cele mai măreţe civilizaţii din istorie, concentrându-se asupra a trei descoperiri esenţiale ale Egiptului antic.
Povestea rezultatelor – ce au întrecut orice imaginaţie – ale descoperirii pentru care Howard Carter a muncit toată viaţa lui.
Concentrându-se asupra a trei dintre cele mai importante descoperiri din lumea Egiptului antic, acest serial se întoarce în timp pentru a explora descoperirea mormântului lui Tutankhamon de către Howard Carter, descoperirile Marelui Belzoni datând din timpul domniei lui Ramses al II-lea şi descifrarea hieroglifelor de către Champollion. Însoţiţi-i pe cei trei mari exploratori care depăşesc obstacole uriaşe pentru a dezvălui secretele unei lumi încă nedescoperite. Descoperiţi secretele, miturile şi adevărurile din spatele uneia dintre cele mai măreţe civilizaţii din istorie – o lume antică aproape pierdută sub nisipuri.
 
00:00 Vânătorii de nazişti
Poveştile organizaţiilor, grupărilor şi indivizilor care i-au vânat pe criminalii de război nazişti, a hăituirii acestora şi a luptei pentru echilibrarea balanţei justiţiei.
Heinrich Himmler a fost un bătăuş care a preluat controlul asupra uneia dintre cele mai temute maşinării hitleriste ale terorii – Einsatzgruppen – a cărei sarcină era depopularea Europei de Est şi a Rusiei, ca “rasa pură” să ia locul evreilor. Naziştii puseseră ochii pe Himmler încă de la începutul războiului, datorită persecuţiei sistematice exercitate de el asupra evreilor şi a non-arienilor. Eficienţa sa şi controlul deplin asupra acestui proces au fost observate de britanicii care descifrau codurile. Churchill a fost informat. Există procese-verbale ale cabinetului lui Churchill care susţin asasinarea lui. Iniţial, forţelor aliate li s-a ordonat să-l captureze, iar acest lucru a declanşat vânarea lui chiar înainte de sfârşitul războiului. Totuşi, se crede că comandanţii aliaţi aveau la cunoştinţă ordinul de a-l asasina, aşa că sinuciderea lui prin otrăvire cu cianură a fost privită de unii cu scepticism. Unitatea specială însărcinată cu asasinarea lui l-a ajuns din urmă la Lüneburg, unde a fost găsit mort în captivitate.
Vânătorii de nazişti i-au hăituit pe unii dintre cei mai detestaţi oameni de pe pământ, criminalii de război nazişti. Uneori au făcut-o cu cele mai nobile scopuri, alteori în feluri care, dezvăluite, i-ar oripila chiar şi pe propriii lor susţinători. Crimele celor urmăriţi fuseseră oribile şi, pentru ele, aceştia trebuiau să plătească. Mulţi erau pregătiţi să-i urmărească pe făptaşi până când se va fi făcut dreptate – de la Churchill la SAS, de la strategii care au plănuit debarcarea din Normandia până la Mossad. Aceste poveşti despre hăituire şi despre lupta pentru echilibrarea balanţei justiţiei sunt pline de dramă şi tragedie.
 
01:00 Colonia
Un grup de englezi, irlandezi şi australieni sunt transportaţi în timp în Australia înaintaşilor. Ei vor experimenta pe propria piele duritatea vieţii din New South Wales, întocmai ca acum 200 de ani.
Jocuri de putere. Dinamica aşezării se modifică esenţial atunci când soseşte un grup de condamnaţi de sex feminin. Noile venite îşi negociază poziţia în cadrul unei culturi preponderent masculine. Tensiunile dintre stăpâni şi servitori explodează atunci când un tânăr condamnat australian are un conflict cu stăpânul său şi abandonează colonia în favoarea traiului în sălbăticie. Sensibilităţile rasiale sunt zgândărite când una dintre fetele irlandeze pătrunde într-una dintre zonele exclusiv masculine de pe teritoriu. Apariţia unui preot irlandez aprinde vechile antagonisme dintre englezi şi irlandezi.
Un grup de englezi, irlandezi şi australieni (atât aborigeni, cât şi de origine europeană) sunt transportaţi înapoi în timp, în Australia strămoşilor lor. Trăind la fel ca şi coloniştii, condamnaţii şi aborigenii de atunci, ei vor experimenta pe propria piele duritatea vieţii din colonia New South Wales, aşa cum se desfăşura ea acum 200 de ani. Primul serial istoric australian de tip reality-show este un amestec de calitate între descoperirea istorică, ameninţările sociale, provocările aventurii şi învăţarea prin experienţă. Răsfăţaţii “pionieri” ai secolului XXI încearcă să demonstreze că sunt suficient de puternici pentru a supravieţui acestei încercări “istorice”. Serialul explorează captivanta poveste a primelor colonii, pline de cruzime, vărsare de sânge şi conflicte inter rasiale (între aborigeni, irlandezi şi englezi), între clase (condamnaţi, coloniştii liberi şi soldaţi), între bărbaţi şi femei.
 
02:00 Roma n-a fost construită într-o zi
ase constructori moderni încearcă să construiască o vilă romană autentică lucrând doar cu instrumentele şi materialele pe care le-ar fi folosit romanii înşişi.
n primul episod, constructorii se întâlnesc cu prof Dai Morgan Evans, arheologul care a proiectat vila romană pe care echipa va încerca s-o construiască folosind doar instrumente şi materiale de pe vremea romanilor. Acesta le ia majoritatea uneltelor moderne şi le arată cum să consulte augurii pentru a se asigura că zeii sunt de acord cu locul ales pentru construcţie.
Ce se întâmplă când chemi şase constructori moderni, le iei instrumentele moderne şi le ceri să construiască o vilă romană doar cu ajutorul manualului roman de construcţii Vitruvius, scris în anul 25 î.Hr. ? Noi vom recruta o echipă contemporană de construcţii – de la director de şantier la zidar, instalator sau tencuitor – şi le vom impune provocarea de a construi o vilă romană autentică. Acest serial inedit, interesant şi plăcut ne oferă o nouă perspectivă asupra tehnologiei şi proiectării înaintaşilor noştri.
 
03:00 Războinici
De la Spartacus la Napoleon, combinăm reconstituirile cu grafica pe computer pentru a descoperi punctele tari şi slăbiciunile ce i-au condus pe războinicii legendari către realizări neatinse de alţii.
Explorăm mitul crudului Attila. În parte geniu, în parte psihopat, Attila se deosebeşte de toţi ceilalţi huni. Îşi asumă riscuri calculate şi este necruţător, iar unicul său scop este cucerirea – şi şi-a stabilit ca obiectiv oraşele romane, pe care vrea să-şi testeze sclipitoarele sale noi tactici de asediu.
Episoadele dramatice şi pline de acţiune ale acestui serial sunt bazate pe vieţile a şase bărbaţi care au transformat lumea din jurul lor, fie prin puterea voinţei, fie prin geniul, curajul sau chiar lăcomia lor. Personalităţi magnetice şi pline de forţă care şi-au câştigat locul în imaginaţia colectivă, pregătiţi să moară pentru convingerile lor – fie că era vorba de Dumnezeu sau de aur, putere şi glorie sau un ideal magnific. De la Spartacus, gladiatorul care a îngenuncheat Roma, până la îndrăzneţul geniu militar Napoleon, acest serial combină reconstituirile dramatice cu grafica pe calculator pentru a descoperi motivele, punctele tari şi chiar slăbiciunile ce i-au condus pe războinicii legendari către realizări neatinse de alţii.
 
04:00 Moartea neagră
O examinare fascinantă a uneia dintre cele mai violente pandemii din istoria omenirii, care a ucis peste o treime din populaţia Europei în secolul al XIV-lea.
Moartea neagră”, pandemie a secolului al XIV-lea, a fost un dezastru uman fără precedent, de proporţii înfricoşătoare. În trei ani îngrozitori, a pierit peste o treime din populaţia Europei. Toţi credeau că e semn al sfârşitului lumii. Pentru cronicarii de la Padova, ciuma a fost mai apocaliptică decât potopul lui Noe. Ciuma a zguduit din temelii societatea înstărită, încrezătoare, relativ bine populată a Europei de Vest de la mijlocul secolului al XIV-lea. Acest documentar urmăreşte răspândirea ciumei şi implicaţiile pe care le-a avut în Europa Evului Mediu. Luând în consideraţie aspecte ca medicina, religia, superstiţiile şi societatea şi folosind analiza specializată a unor istorici eminenţi, este o examinare fascinantă a uneia dintre cele mai înspăimântătoare şi cumplite perioade din existenţa omenirii.
 
05:00 Animale care au făcut istorie
Acest serial realizează profilul rolurilor-cheie pe care multe animale le-au jucat pe parcursul istoriei pentru a ne ajuta să înţelegem mai bine lumea din jurul nostru.
Deşi sunt consideraţi de mulţi drept dăunători, descoperim surprinzător de influentul rol pe care l-au jucat porumbeii în dezvoltarea societăţii umane. La început, porumbeii au fost doar o sursă de hrană, dar curând, oamenii au observat puternicul instinct de orientare care îi ghidează pe porumbei înapoi către un anumit loc. Această abilitate a fost folosită în multe feluri. Porumbeii puteau transmite mesaje rapid şi la distanţe lungi, ca un soi de poştaşi înaripaţi. Aceştia au transmis chiar şi ordine vitale printr-o Europă sfâşiată de război, influenţând cursul unor sângeroase bătălii. Astăzi, „porumbeii de curse” sunt o marfă valoroasă, care poate aduce un milion de dolari pentru o singură victorie.
Acest serial realizează profilul rolurilor-cheie pe care multe animale le-au jucat pe parcursul istoriei pentru a ne ajuta să înţelegem mai bine lumea din jurul nostru. De la umilul vierme de mătase, care a ajutat la ridicarea sau căderea unora dintre culturile antice, până la porumbeii care i-au atras pe exploratori într-unele dintre cele mai izolate regiuni din lume, animalele au asigurat succesul imperiilor economice şi, în cazul porumbeilor, au hotărât soarta războaielor. Acest serial prezintă modul cum au fost folosite şi povestea din spatele unora dintre cele mai mari succese obţinute cu ajutorul lor.
 
05:30 Banii: Profiturile recesiunii
Acest documentar explorează multiplele feluri în care se pot face bani în timpul unei recesiuni.
Acest documentar ne arată cum pot face oamenii bani de pe urma crizelor economice. Adesea, să faci bani în perioadele de recesiune înseamnă să profiţi de nenorocirea altuia – cum fac, de exemplu, casele de amanet sau lichidatorii. Cei care pot furniza variante mai ieftine ale bunurilor şi serviciilor de bază se pot descurca bine şi ei.
 
06:00 O zi în bătaia puştii
Urmărim faptele unor soldaţi care se luptă să supravieţuiască o zi în cele mai aprige bătălii ale Americii.
Acest episod ne duce înapoi în timp, pe 6 şi 7 iulie 1944, în timpul uneia dintre cele mai sângeroase şi decisive bătălii duse în Pacific, pe insula Saipan. La sfârşitul bătăliei, când japonezii şi-au dat seama că vor fi învinşi, au lansat un atac sinucigaş asupra unui mic efectiv de soldaţi americani. Povestea este spusă prin prisma a patru americani care le-au ţinut piept şi au supravieţuit celui mai mare atac banzai din timpul războiului.
Acest serial surprinde drama unei singure zile din timpul celor mai aprige bătălii din istoria Americii. Întâmplările din fiecare zi sunt povestite prin intermediul relatărilor celor care au îndurat aceste confruntări intense şi au supravieţuit în ciuda sorţii. Concentrându-ne asupra experienţelor esenţiale a câtorva oameni într-o scurtă perioadă de timp, putem oferi detalii precise şi cutremurătoare pentru a da confruntării o neobişnuită perspectivă umană.

Vizualizări: 36

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor