altmarius

cultură şi spiritualitate

10:00 Minuni create de om: Buddha uriaş | Acum la TV
Povestea lui Buddha uriaş din Leshan – cel mai mare Buddha sculptat în piatră din lume.
n inima Chinei, Leshan-ul găzduieşte cea mai mare reprezentare în piatră a lui Buddha din lume. Piesa centrală este statuia veche de 1.200 de ani a lui Buddha, sub forma lui Maitreya, Buddha reîncarnat. Cu picioarele la confluenţa a trei râuri, legenda spune că Buddha cel uriaş a fost construit pentru a proteja bărcile care dădeau adesea de necaz în apele învolburate. Construcţia statuii, sculptată din versantul dealului Lingyun în secolul VIII, în timpul dinastiei Tang, a necesitat 90 de ani. Astăzi, Buddha uriaş de la Leshan este restaurat pe o scară mai largă decât orice restaurare încercată vreodată. Dar acest colos de 71 de metri creat de om se confruntă cu o dublă ameninţare: din partea eroziunii cauzate de atacul lent al timpului şi de roiurile de turişti şi din partea Indiei, care promovează un proiect ambiţios de construcţie a unui Buddha şi mai mare, cu ajutorul tehnologiei de ultimă generaţie care, se spune, îl va face să reziste peste 1.000 de ani. Studiem istoria şi semnificaţia acestui monument, precum şi eforturile şi provocările pe care le presupune conservarea sa.
 
11:00 Moştenirea lui Julius Kambarage Nyerere
Acest documentar celebrează viaţa şi munca lui Julius Kambarage Nyerere, primul preşedinte al Tanzaniei, de la fondarea ţării în 1961 şi până la retragerea sa din activitate în 1985.
Poreclit cu afecţiune Mwalimu (Învăţătorul) în ţara sa natală, Julius Kambarage Nyerere (1922-1999) mai este considerat, cu la fel de multă afecţiune, „Părintele naţiunii”. Arhitectul obţinerii independenţei Tanzaniei în 1961, Nyerere a fost un lider cu viziune panafricană. El a legiferat educaţia gratuită, a fost un promotor al egalităţii dintre femei şi bărbaţi şi a stabilit principii de guvernare care puneau accentul pe cinste şi lipsa corupţiei.
 
12:00 Comerţul cu sclavi
Serialul aruncă o privire asupra comerţului cu sclavi, de la costul uman la moştenirea modernă. Care au fost consecinţele înrobirii oamenilor şi cum amintesc numele de familie de ecourile sclaviei?
Ruperea lanţurilor. Abolire... cu şpil. Legea abolirii sclaviei nu a însemnat libertatea pentru cei care erau deja „proprietatea” cuiva. William Wilberforce, omul care a pus capăt comerţului cu sclavi, este considerat astăzi un erou, dar mai există o poveste a sa, ascunsă timp de 200 de ani. Deşi se opunea comerţului cu sclavi, Wilberforce credea că cei 800.000 de sclavi deţinuţi de britanici trebuie să rămână înrobiţi. Îi considera nedemni de a fi liberi. Urmăriţi povestea nespusă despre felul cum şi-au câştigat până la urmă libertatea sclavii din Caraibe.
Sclavia a jucat un rol foarte important în ridicarea Marii Britanii la rang de putere industrială în era victoriană. Dar povestea din spatele „imperiului sclavagist” al Marii Britanii a fost ascunsă timp de aproape două secole. Acest documentar dezvăluie o nouă perspectivă asupra comerţului cu sclavi, de la costul uman la moştenirea sa modernă. Care au fost consecinţele înrobirii oamenilor şi cum amintesc numele de familie de ecourile sclaviei?
 
13:00 Impresioniştii
La 80 de ani, Claude Monet îşi rememorează viaţa, spunându-i unui ziarist povestea Impresioniştilor şi a revoluţiei iscate de aceştia în lumea artei.
Monet şi prietenii săi descoperă că Franţa postbelică este extrem de opresivă faţă de tinerii artişti vizionari. Acum, Salonul este şi mai conservator decât înainte, iar tradiţionaliştii sunt hotărâţi să-i distrugă pe rebeli, care îşi dezvoltă fiecare stilul său individual. Prima expoziţie impresionistă se deschide la Paris în 1874, dar este un dezastru – respinsă de public şi denigrată de critici. Monet se împrieteneşte cu soţia protectorului său, o prietenie care-i va marca întreaga viaţă. Când Ernest Hochede este ameninţat de ruină, Monet îi invită pe soţia acestuia, Alice, şi pe cei şase copii ai ei să se mute cu el şi cu soţia lui bolnavă, Camille. Alice o îngrijeşte pe Camille, care moare după o lungă suferinţă. Manet, grav bolnav de sifilis, îşi pictează ultima capodoperă, „Barul de la Folies Bergere”. Monet şi Renoir se separă de ceilalţi Impresionişti, hotărând să expună la Salonul din 1880 în loc de expoziţia de grup.
O uimitoare dramă care aduce la viaţă lupta Impresioniştilor francezi pentru recunoaştere în faţa ostilităţii puternice a lumii artistice a secolului XIX. Nuanţele delicate ale nuferilor lui Monet şi splendidele balerine ale lui Degas contrastează puternic cu povestea uriaşelor controverse, scandaluri şi rivalităţi care transpar din această somptuoasă dramă bazată pe scrisori de arhivă şi alte probe documentare.
 
14:00 11 septembrie: Turnurile gemene
Folosind reconstituiri şi imagini generate pe computer, acest documentar recreează, minut cu minut, ce s-a întâmplat în interiorul Turnurilor Gemene ale World Trade Center pe 11 septembrie 2001.
11 septembrie este o zi obişnuită de lucru la World Trade Centre din New York. Dar la orele 08:46:40, zborul 11 al American Airlines intră în partea superioară a turnului nordic, distrugând de la etajul 93 până la 99. Şi coşmarul începe…
Combinând reconstituiri dramatice realizate pe baza raportului Comisiei 11 Septembrie cu relatări ale martorilor oculari, acest documentar spune povestea evenimentelor din 11 septembrie 2001, când Turnurile Gemene ale World Trade Centre din New York au fost distruse. Privită prin ochii membrilor serviciilor de urgenţă, ai autorităţii aviatice federale, guvernului SUA şi ai supravieţuitorilor şi folosind mărturia lui Khalid Sheikh Mohammed, colaboratorul lui Osama Bin Laden care a orchestrat atacurile şi care a fost capturat în 2003, fiecare poveste este spusă în aşa fel încât să transmită corect semnificaţia evenimentelor din toate punctele de vedere.
 
15:00 11 septembrie: Turnurile gemene
Folosind reconstituiri şi imagini generate pe computer, acest documentar recreează, minut cu minut, ce s-a întâmplat în interiorul Turnurilor Gemene ale World Trade Center pe 11 septembrie 2001.
Serviciile de urgenţă continuă să muncească contra-cronometru pentru a salva cât de mulţi oameni posibil, dar încercările disperate ale celor rămaşi prizonieri în Turnurile Gemene de a scăpa sunt zădărnicite de coridoarele pline de fum şi ieşirile de incendiu blocate.
Combinând reconstituiri dramatice realizate pe baza raportului Comisiei 11 Septembrie cu relatări ale martorilor oculari, acest documentar spune povestea evenimentelor din 11 septembrie 2001, când Turnurile Gemene ale World Trade Centre din New York au fost distruse. Privită prin ochii membrilor serviciilor de urgenţă, ai autorităţii aviatice federale, guvernului SUA şi ai supravieţuitorilor şi folosind mărturia lui Khalid Sheikh Mohammed, colaboratorul lui Osama Bin Laden care a orchestrat atacurile şi care a fost capturat în 2003, fiecare poveste este spusă în aşa fel încât să transmită corect semnificaţia evenimentelor din toate punctele de vedere.
 
16:00 Vânătorii de nazişti
Poveştile organizaţiilor, grupărilor şi indivizilor care i-au vânat pe criminalii de război nazişti, a hăituirii acestora şi a luptei pentru echilibrarea balanţei justiţiei.
inta nr. 1: Klaus Barbie, care a fost şeful Gestapoului din Lyon, Franţa, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Sarcina lui era să zdrobească rezistenţa franceză, iar cruzimea de care a dat dovadă i-a adus porecla Măcelarul din Lyon. Ţinta nr. 2: Ivan Marchenko, cunoscut şi ca Ivan cel Groaznic. A fost un gardian ucrainean îngrozitor de brutal de la lagărul morţii de la Treblinka. Lucru curios, ambii criminali au fost vânaţi de oameni care nu au participat direct la război. Monstrul şi Măcelarul au fost judecaţi în acelaşi timp şi cazurile lor au ridicat multe probleme similare.
Vânătorii de nazişti i-au hăituit pe unii dintre cei mai detestaţi oameni de pe pământ, criminalii de război nazişti. Uneori au făcut-o cu cele mai nobile scopuri, alteori în feluri care, dezvăluite, i-ar oripila chiar şi pe propriii lor susţinători. Crimele celor urmăriţi fuseseră oribile şi, pentru ele, aceştia trebuiau să plătească. Mulţi erau pregătiţi să-i urmărească pe făptaşi până când se va fi făcut dreptate – de la Churchill la SAS, de la strategii care au plănuit debarcarea din Normandia până la Mossad. Aceste poveşti despre hăituire şi despre lupta pentru echilibrarea balanţei justiţiei sunt pline de dramă şi tragedie.
 
17:00 Mari savanţi
Dr Allan Chapman, profesor la universitatea Oxford, prezintă într-un mod captivant şi accesibil complexele teorii şi idei ale lui Aristotel, Galileo, Newton, Darwin şi Einstein.
Albert Einstein. Dr Allan Chapman călătoreşte în Elveţia pentru a explica cum a devenit un simplu funcţionar dintr-un birou elveţian de patente laureat al premiului Nobel şi cel mai influent om de ştiinţă al timpurilor noastre. Albert Einstein ne-a dat atomul, cea mai faimoasă ecuaţie din lume, E=mc2, şi teoria relativităţii – o lucrare atât de complexă, încât la vremea ei, numai doi oameni în afara autorului au putut-o înţelege. Folosind trenuleţe şi carturi, Chapman simplifică ideile complexe ale lui Einstein cu ajutorul unor experimente ingenioase şi explicaţii captivante.
Un serial umoristic şi distractiv, care descrie viaţa şi vremurile câtorva dintre cei mai influenţi savanţi ai lumii, prezentat de dr Allan Chapman, profesor la Universitatea Oxford şi istoric al ştiinţelor. Folosind o combinaţie de filmări de arhivă, animaţii şi reconstituiri comice, dr Chapman prezintă într-un mod captivant şi accesibil complexele teorii şi idei ale lui Aristotel, Galileo, Newton, Darwin şi Einstein.
 
17:30 Banii: Lumea Google
Acest documentar explică fenomenul Google – una dintre cele mai de succes companii din lume.
Google s-a consacrat de mult ca regină a internetului. Dar nu este doar una dintre cele mai de succes companii de pe glob. Google este una dintre puţinele companii care se pot lăuda că au schimbat cu adevărat lumea. Discutăm cu câţiva dintre nenumăraţii oameni care spun că Google le-a schimbat viaţa, uneori în feluri neaşteptate.
 
18:00 Zero absolut
Examinăm munca de patru secole a filosofilor, oamenilor de ştiinţă şi inginerilor ce au încercat să înţeleagă natura frigului, explorând limitele sale extreme şi dând naştere „tehnologiilor frigului”.
Zero absolut” examinează munca de patru secole a filosofilor, oamenilor de ştiinţă şi inginerilor ce au încercat să înţeleagă natura frigului, explorând limitele sale extreme, dând naştere „tehnologiilor frigului” care ne-au transformat societatea şi căutând să înţeleagă mai bine conceptul însuşi. Zero absolut a devenit Sfântul Potir al fizicienilor frigului, care căutau să vadă ce se întâmplă pe măsură ce temperaturile scad sub limitele restului lumii fizice. Aproape de zero absolut, ei au pătruns într-o lume cuantică ciudată în care electricitatea circulă liber, fără a întâmpina rezistenţă, iar fluidele sfidează gravitaţia.
 
19:00 Ir?ne şi Frederic Joliot-Curie
Un documentar despre fiziciana şi chimista Ir?ne Joliot-Curie, fiica cea mare a lui Pierre şi Marie Curie, care a descoperit radioactivitatea artificială. Narat de Julianne Moore.
Acest documentar se concentrează asupra fizicienei şi chimistei Ir?ne Joliot-Curie, fiica cea mare a lui Pierre şi Marie Curie. Alături de soţul ei, Frederic Joliot, Ir?ne a demonstrat că este posibilă crearea de izotopi radioactivi ai unor elemente care nu sunt în mod natural radioactive. Descoperirea, pentru care ea a câştigat premiul Nobel (călcând astfel pe urmele părinţilor săi), a deschis un nou domeniu de cercetare a radioactivităţii esenţial pentru o întreagă serie de aplicaţii în domeniul chimiei, biologiei şi medicinei. Radioactivitatea artificială a făcut posibile avansuri cruciale în terapia anticanceroasă. Dar ea a reprezentat şi un pas important către descoperirea în 1938 a fisiunii nucleare şi crearea bombei atomice în 1944. Acest documentar explorează realizările şi provocările profesionale întâmpinate de Ir?ne Joliot-Curie.
 
20:00 Proiectul Mandela
La fel de incitant ca un thriller politic, acest documentar spune povestea procesului dificil prin care guvernul sud-african de apartheid l-a eliberat, în final, pe Nelson Mandela.
Din 1977 până în 1990, guvernul sud-african de apartheid s-a luptat cu dilema eliberării lui Nelson Mandela. Acest documentar, la fel de incitant ca un thriller politic, povesteşte acest proces. În timp ce prim-ministrul PW Botha încearcă să amâne întâlnirea cu Mandela, Mandela încearcă să-i convingă pe ceilalţi lideri de culoare condamnaţi în procesul Rivonia că negocierea şi întâlnirea cu Botha sunt esenţiale. „Proiectul Mandela”, cum a fost numit, este fructificat pe 11 februarie 1990, când Nelson Mandela păşeşte dincolo de poarta penitenciarului Pollsmoor către libertate – şi în istorie.
 
21:00 Impresioniştii
La 80 de ani, Claude Monet îşi rememorează viaţa, spunându-i unui ziarist povestea Impresioniştilor şi a revoluţiei iscate de aceştia în lumea artei.
Spre marea sa surpriză, la 40 de ani Monet îşi vede propriul ferpar într-un ziar parizian ! El se înfurie pe Degas, care a organizat farsa ca răzbunare faţă de decizia lui Monet şi Renoir de a expune la Salon. În afara Parisului, Paul Cézanne se luptă la rândul său pentru recunoaştere. Prietenia sa din copilărie cu scriitorul de succes Émile Zola se încheie într-o notă amară când Zola îl trădează pe Cézanne – şi mişcarea impresionistă – în romanul său „Capodopera”. Monet şi Renoir îl vizitează pe Cézanne în Provenţa, unde află că Manet a murit. Impresioniştii se adună la înmormântarea genialului artist care i-a inspirat. Monet şi Alice se mută la Giverny, ferma care i-a fost lui Monet un punct major de inspiraţie, şi se căsătoresc după moartea soţului ei. Ajuns la bătrâneţe, Monet îşi încheie povestea, iar ziaristul îl urmăreşte în tăcere în timp ce artistul pictează un pod japonez deasupra unui iaz cu nuferi.
O uimitoare dramă care aduce la viaţă lupta Impresioniştilor francezi pentru recunoaştere în faţa ostilităţii puternice a lumii artistice a secolului XIX. Nuanţele delicate ale nuferilor lui Monet şi splendidele balerine ale lui Degas contrastează puternic cu povestea uriaşelor controverse, scandaluri şi rivalităţi care transpar din această somptuoasă dramă bazată pe scrisori de arhivă şi alte probe documentare.
 
22:00 L-ar fi oprit Stalin pe Hitler ?
Pe baza unor documente recent desecretizate, încercăm să răspundem la una dintre cele mai importante întrebări ale istoriei moderne: ar fi fost posibilă prevenirea celui de-al Doilea Război Mondial ?
Acum 70 de ani începea cel mai devastator război din istoria umanităţii: al Doilea Război Mondial. Dar ar fi fost posibilă prevenirea acestuia ? Ar fi putut Stalin să-l oprească pe Hitler ? Acest documentar încearcă să răspundă la una dintre cele mai importante întrebări ale istoriei moderne. Aruncăm o privire şi asupra istoriei politicii de agresiune a lui Hitler şi examinăm cum Uniunea Sovietică, Marea Britanie, Franţa şi Germania s-au pregătit de război şi ce responsabilitate poartă fiecare dintre ţări pentru declanşarea celui de-al Doilea Război Mondial.
 
23:00 Cine crezi că eşti cu adevărat?
Acest serial reconstituie arborele genealogic al celor mai iubite celebrităţi din Marea Britanie, revelând surprinzătoarele, extraordinarele şi adesea emoţionantele poveşti ale strămoşilor acestora.
Actriţa britanică Zoë Wanamaker s-a născut la New York, dar când avea trei ani tatăl ei, actorul american Sam Wanamaker, a fugit în Marea Britanie pentru a scăpa de „vânătoarea de vrăjitoare” a regimului McCarthy. Sperând să înţeleagă mai bine decizia tatălui ei, Zoë pleacă la Washington DC, unde vizitează sediul FBI. Aici, datorită legii libertăţii informaţiei, Zoë accesează dosarul FBI al tatălui ei, un document extraordinar care relevă intensitatea supravegherii la care era supus Sam şi riscul foarte real ca el să fie întemniţat. Dorind să exploreze rădăcinile politicii de stânga a tatălui ei, Zoë examinează apoi viaţa bunicului ei patern, Maurice Wanamaker, un evreu rus emigrat în SUA. Zoë este mişcată atunci când descoperă că, la scurt timp după sosirea la Chicago, Maurice a suferit o serie de pierderi personale şi greutăţi care aproape i-au distrus „visul american”. În final, Zoë pleacă la Nikolaev, în Ucraina, unde descoperă forma iniţială a numelui ei neobişnuit de familie şi motivul pentru care familia ei a emigrat în America.
Acest serial reconstituie arborele genealogic al celor mai iubite celebrităţi din Marea Britanie, revelând surprinzătoarele, extraordinarele şi adesea emoţionantele poveşti ale strămoşilor acestora. În acelaşi timp, el ne oferă o privire alternativă asupra istoriei moderne a Marii Britanii – o istorie a oamenilor.
 
00:00 Vânătorii de nazişti
Poveştile organizaţiilor, grupărilor şi indivizilor care i-au vânat pe criminalii de război nazişti, a hăituirii acestora şi a luptei pentru echilibrarea balanţei justiţiei.
ntrucât Hitler nu a putut fi judecat la Nürnberg pentru crime împotriva umanităţii, procurorii şi-au îndreptat atenţia asupra adjunctului său, Hermann Göring. În mod ciudat, primul grup aflat pe urmele lui Göring a fost SS-ul, care primise ordin de la Hitler să-l ucidă. Göring îndrăznise să-i sugereze lui Hitler că, dat fiind că Hitler era imobilizat, Göring ar trebui să preia controlul asupra Reich-ului. Totuşi, soldaţii SS nu l-au ucis, ci au străbătut Bavaria cu el, încercând să scape. Apoi, americanii au preluat urmărirea şi, după două săptămâni, i-au ajuns în sfârşit din urmă. Cea mai intensă „urmărire” a avut loc la procesele de la Nürnberg unde, în mod incredibil, Göring părea să câştige dezbaterea, făcând dovada unor incoerenţe în probele Aliaţilor şi luându-i în râs pe procurori.
Vânătorii de nazişti i-au hăituit pe unii dintre cei mai detestaţi oameni de pe pământ, criminalii de război nazişti. Uneori au făcut-o cu cele mai nobile scopuri, alteori în feluri care, dezvăluite, i-ar oripila chiar şi pe propriii lor susţinători. Crimele celor urmăriţi fuseseră oribile şi, pentru ele, aceştia trebuiau să plătească. Mulţi erau pregătiţi să-i urmărească pe făptaşi până când se va fi făcut dreptate – de la Churchill la SAS, de la strategii care au plănuit debarcarea din Normandia până la Mossad. Aceste poveşti despre hăituire şi despre lupta pentru echilibrarea balanţei justiţiei sunt pline de dramă şi tragedie.
 
01:00 Mari savanţi
Dr Allan Chapman, profesor la universitatea Oxford, prezintă într-un mod captivant şi accesibil complexele teorii şi idei ale lui Aristotel, Galileo, Newton, Darwin şi Einstein.
Albert Einstein. Dr Allan Chapman călătoreşte în Elveţia pentru a explica cum a devenit un simplu funcţionar dintr-un birou elveţian de patente laureat al premiului Nobel şi cel mai influent om de ştiinţă al timpurilor noastre. Albert Einstein ne-a dat atomul, cea mai faimoasă ecuaţie din lume, E=mc2, şi teoria relativităţii – o lucrare atât de complexă, încât la vremea ei, numai doi oameni în afara autorului au putut-o înţelege. Folosind trenuleţe şi carturi, Chapman simplifică ideile complexe ale lui Einstein cu ajutorul unor experimente ingenioase şi explicaţii captivante.
Un serial umoristic şi distractiv, care descrie viaţa şi vremurile câtorva dintre cei mai influenţi savanţi ai lumii, prezentat de dr Allan Chapman, profesor la Universitatea Oxford şi istoric al ştiinţelor. Folosind o combinaţie de filmări de arhivă, animaţii şi reconstituiri comice, dr Chapman prezintă într-un mod captivant şi accesibil complexele teorii şi idei ale lui Aristotel, Galileo, Newton, Darwin şi Einstein.
 
01:30 Banii: Lumea Google
Acest documentar explică fenomenul Google – una dintre cele mai de succes companii din lume.
Google s-a consacrat de mult ca regină a internetului. Dar nu este doar una dintre cele mai de succes companii de pe glob. Google este una dintre puţinele companii care se pot lăuda că au schimbat cu adevărat lumea. Discutăm cu câţiva dintre nenumăraţii oameni care spun că Google le-a schimbat viaţa, uneori în feluri neaşteptate.
 
02:00 Zero absolut
Examinăm munca de patru secole a filosofilor, oamenilor de ştiinţă şi inginerilor ce au încercat să înţeleagă natura frigului, explorând limitele sale extreme şi dând naştere „tehnologiilor frigului”.
Zero absolut” examinează munca de patru secole a filosofilor, oamenilor de ştiinţă şi inginerilor ce au încercat să înţeleagă natura frigului, explorând limitele sale extreme, dând naştere „tehnologiilor frigului” care ne-au transformat societatea şi căutând să înţeleagă mai bine conceptul însuşi. Zero absolut a devenit Sfântul Potir al fizicienilor frigului, care căutau să vadă ce se întâmplă pe măsură ce temperaturile scad sub limitele restului lumii fizice. Aproape de zero absolut, ei au pătruns într-o lume cuantică ciudată în care electricitatea circulă liber, fără a întâmpina rezistenţă, iar fluidele sfidează gravitaţia.
 
03:00 Ir?ne şi Frederic Joliot-Curie
Un documentar despre fiziciana şi chimista Ir?ne Joliot-Curie, fiica cea mare a lui Pierre şi Marie Curie, care a descoperit radioactivitatea artificială. Narat de Julianne Moore.
Acest documentar se concentrează asupra fizicienei şi chimistei Ir?ne Joliot-Curie, fiica cea mare a lui Pierre şi Marie Curie. Alături de soţul ei, Frederic Joliot, Ir?ne a demonstrat că este posibilă crearea de izotopi radioactivi ai unor elemente care nu sunt în mod natural radioactive. Descoperirea, pentru care ea a câştigat premiul Nobel (călcând astfel pe urmele părinţilor săi), a deschis un nou domeniu de cercetare a radioactivităţii esenţial pentru o întreagă serie de aplicaţii în domeniul chimiei, biologiei şi medicinei. Radioactivitatea artificială a făcut posibile avansuri cruciale în terapia anticanceroasă. Dar ea a reprezentat şi un pas important către descoperirea în 1938 a fisiunii nucleare şi crearea bombei atomice în 1944. Acest documentar explorează realizările şi provocările profesionale întâmpinate de Ir?ne Joliot-Curie.
 
04:00 Proiectul Mandela
La fel de incitant ca un thriller politic, acest documentar spune povestea procesului dificil prin care guvernul sud-african de apartheid l-a eliberat, în final, pe Nelson Mandela.
Din 1977 până în 1990, guvernul sud-african de apartheid s-a luptat cu dilema eliberării lui Nelson Mandela. Acest documentar, la fel de incitant ca un thriller politic, povesteşte acest proces. În timp ce prim-ministrul PW Botha încearcă să amâne întâlnirea cu Mandela, Mandela încearcă să-i convingă pe ceilalţi lideri de culoare condamnaţi în procesul Rivonia că negocierea şi întâlnirea cu Botha sunt esenţiale. „Proiectul Mandela”, cum a fost numit, este fructificat pe 11 februarie 1990, când Nelson Mandela păşeşte dincolo de poarta penitenciarului Pollsmoor către libertate – şi în istorie.
 
05:00 Impresioniştii
La 80 de ani, Claude Monet îşi rememorează viaţa, spunându-i unui ziarist povestea Impresioniştilor şi a revoluţiei iscate de aceştia în lumea artei.
Spre marea sa surpriză, la 40 de ani Monet îşi vede propriul ferpar într-un ziar parizian ! El se înfurie pe Degas, care a organizat farsa ca răzbunare faţă de decizia lui Monet şi Renoir de a expune la Salon. În afara Parisului, Paul Cézanne se luptă la rândul său pentru recunoaştere. Prietenia sa din copilărie cu scriitorul de succes Émile Zola se încheie într-o notă amară când Zola îl trădează pe Cézanne – şi mişcarea impresionistă – în romanul său „Capodopera”. Monet şi Renoir îl vizitează pe Cézanne în Provenţa, unde află că Manet a murit. Impresioniştii se adună la înmormântarea genialului artist care i-a inspirat. Monet şi Alice se mută la Giverny, ferma care i-a fost lui Monet un punct major de inspiraţie, şi se căsătoresc după moartea soţului ei. Ajuns la bătrâneţe, Monet îşi încheie povestea, iar ziaristul îl urmăreşte în tăcere în timp ce artistul pictează un pod japonez deasupra unui iaz cu nuferi.
O uimitoare dramă care aduce la viaţă lupta Impresioniştilor francezi pentru recunoaştere în faţa ostilităţii puternice a lumii artistice a secolului XIX. Nuanţele delicate ale nuferilor lui Monet şi splendidele balerine ale lui Degas contrastează puternic cu povestea uriaşelor controverse, scandaluri şi rivalităţi care transpar din această somptuoasă dramă bazată pe scrisori de arhivă şi alte probe documentare.
 
06:00 L-ar fi oprit Stalin pe Hitler ?
Pe baza unor documente recent desecretizate, încercăm să răspundem la una dintre cele mai importante întrebări ale istoriei moderne: ar fi fost posibilă prevenirea celui de-al Doilea Război Mondial ?
Acum 70 de ani începea cel mai devastator război din istoria umanităţii: al Doilea Război Mondial. Dar ar fi fost posibilă prevenirea acestuia ? Ar fi putut Stalin să-l oprească pe Hitler ? Acest documentar încearcă să răspundă la una dintre cele mai importante întrebări ale istoriei moderne. Aruncăm o privire şi asupra istoriei politicii de agresiune a lui Hitler şi examinăm cum Uniunea Sovietică, Marea Britanie, Franţa şi Germania s-au pregătit de război şi ce responsabilitate poartă fiecare dintre ţări pentru declanşarea celui de-al Doilea Război Mondial.
 

Vizualizări: 33

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor