altmarius

cultură şi spiritualitate

09:00 Mari savanţi | Acum la TV
Dr Allan Chapman, profesor la universitatea Oxford, prezintă într-un mod captivant şi accesibil complexele teorii şi idei ale lui Aristotel, Galileo, Newton, Darwin şi Einstein.
Charles Darwin. Dr Chapman ne povesteşte despre viaţa şi vremurile lui Charles Darwin – student mediocru dintr-o familie bogată, al cărui voiaj de 5 ani în jurul lumii l-a inspirat să scrie „Originea speciilor”, lucrarea sa de căpătâi care a lansat Teoria Evoluţiei. Cu ajutorul unor reconstituiri animate inteligente şi pline de umor, Chapman explică cum ideile lui Darwin au şocat lumea bună din vremea sa.
Un serial umoristic şi distractiv, care descrie viaţa şi vremurile câtorva dintre cei mai influenţi savanţi ai lumii, prezentat de dr Allan Chapman, profesor la Universitatea Oxford şi istoric al ştiinţelor. Folosind o combinaţie de filmări de arhivă, animaţii şi reconstituiri comice, dr Chapman prezintă într-un mod captivant şi accesibil complexele teorii şi idei ale lui Aristotel, Galileo, Newton, Darwin şi Einstein.
09:30 Istoria dragostei
Acest serial dezvăluie modul cum oamenii şi-au trăit vieţile amoroase în ultimii 800 de ani şi cum s-a născut aspiraţia către „o iubire ca-n filme” care ne domină încă idealurile.
Inimă sălbatică. Explorăm temele marilor poeţi romantici ai secolului al XIX-lea ca Byron, Shelley sau Keats. A rescris oare generaţia romanticilor manualul iubirii, schimbându-ne pentru totdeauna ideile despre pasiune şi relaţii?
O relaţie bazată pe căsătorie şi devotament sau o viaţă petrecută în căutarea iubirii sălbatice şi senzuale? Acest serial în şase episoade, prezentat de istoricul Amanda Vickery, dezvăluie faptul că istoria este străbătută de un conflict niciodată rezolvat dintre inima dornică de pasiune, dramatism şi erotism şi raţiunea care cerea o uniune prudentă, rezonabilă şi echilibrată. De la dragostea la castel la dragostea în apartament şi la naşterea personajului Bridget Jones, acest serial dezvăluie modul cum oamenii şi-au trăit vieţile amoroase în ultimii 800 de ani, cum s-a născut aspiraţia către „o iubire ca-n filme” care ne domină încă idealurile şi care ar putea fi alternativa la dragostea romantică.
10:00 tiinţă întunecată
n 1910, tânărul om de ştiinţă suedez Eric Mjoberg a condus o expediţie în Australia în căutarea legăturii dintre Om şi Maimuţă. Mergem pe urmele sale pentru a descoperi ecourile pe care le-a lăsat.
n 1910, un tânăr om de ştiinţă suedez pe nume Eric Mjoberg a condus o expediţie în Australia. Scopul acestei expediţii era acela de a răspunde la una dintre întrebările fundamentale ale oamenilor de ştiinţă fascinaţi de darwinism: care este veriga lipsă dintre Om şi Maimuţă ? Dacă Mjoberg reuşea să o găsească, expediţia l-ar fi făcut celebru. Mjoberg şi membrii expediţiei sale au încercat să mituiască şi să intimideze, dar în cele din urmă au trebuit să jefuiască pentru a obţine rămăşiţele aborigene pe care le considera esenţiale pentru demonstrarea tezei sale. Dar expediţia şi cercetările ştiinţifice nu i-au adus nici faimă, nici bogăţii. Ideile sale nu au fost dovedite şi situaţia sa personală s-a deteriorat rapid, în mare parte din cauza caracterului său încăpăţânat şi neplăcut. A murit singur în apartamentul său din Stockholm, înconjurat de artefactele furate din Australia. Acest documentar calcă pe urmele lui Mjoberg, vizitând comunităţile pe care acesta le-a jefuit, şi ne oferă o perspectivă contemporană asupra ecourilor lăsate de călătoria lui Mjoberg şi eventualei returnări a artefactelor.
11:00 Familia secretă a lui Iisus
Povestea adevărată a familiei omeneşti a lui Iisus şi a felului cum a dăinuit aceasta timp de peste 300 de ani după moartea sa şi a jucat un rol major în fondarea creştinismului.
Maria şi moştenirea familiei.
Aceasta este povestea conspiraţiei „ratate” de Dan Brown. Mai importantă decât „codul lui Da Vinci”, aceasta a fost neglijată şi ascunsă timp de peste 2.000 de ani şi datează încă de la începuturile creştinătăţii. Robert Beckford dezvăluie povestea adevărată a familiei omeneşti a lui Iisus şi a felului cum a dăinuit aceasta timp de peste 300 de ani după moartea sa, jucând un rol major în fondarea creştinismului. În punctul culminant al documentarului, folosind propriile cunoştinţe aprofundate şi mărturiile unor experţi biblici de renume mondial, Robert descifrează codul din Biblie care relevă cum a „şters” Biserica familia lui Iisus din istoria oficială.
12:00 Noaptea de cristal
Documentarul explorează evenimentele ce au condus la „Kristallnacht”, un atac în masă asupra evreilor petrecut în 1938 în Germania nazistă, pe care mulţi istorici îl consideră începutul Holocaustului.
Povestea masivului atac coordonat al Reichului german asupra evreilor petrecut pe 9-10 noiembrie 1938 şi cunoscut drept „Noaptea de cristal” sau „Noaptea sticlei sparte”. Au fost incendiate sute de sinagogi, au fost distruse peste 7.000 de prăvălii evreieşti şi au fost ucişi 91 de evrei. Aproximativ 26.000 de bărbaţi evrei au fost duşi în lagăre de concentrare – pretextându-se că sunt închişi pentru a-i proteja – şi au fost bătuţi crunt. Ca replică la furtuna internaţională de proteste, naziştii au pretins că cetăţenii germani înfuriaţi au comis acele acte în mod spontan. Acest documentar explorează evenimentele ce au condus la „Kristallnacht” şi iluminează fundalul groaznicelor evenimente. Imagini şi filmări rare vor arăta cum s-a accentuat antisemitismul în Germania anilor 1930. Documente din arhiva Stürmer din Nürnberg dovedesc că majoritatea populaţiei a acceptat antisemitismul indus de stat şi, în unele cazuri, l-a sprijinit prin denunţuri.
13:00 Povestea cartofului
Acest documentar explorează felul cum a devenit cartoful una dintre cele mai importante surse de hrană din lume.
Frumos, dar otrăvitor la suprafaţa pământului şi urât, dar hrănitor sub pământ. Pe parcursul istoriei, nicio altă legumă nu a fost victima atâtor neînţelegeri şi interpretări greşite precum cartoful. Acest documentar porneşte în căutarea originilor cartofului şi explorează felul cum a devenit acesta una dintre cele mai importante surse de hrană din lume. Călătoria noastră începe pe o mică insulă din Pacific, la sud de Chile, şi continuă peste crestele Anzilor peruvieni până în Germania, Irlanda şi apoi Austria, însoţită de uimitoare şi tragice poveşti despre cartof.
14:00 Al Doilea Război Mondial în culori
Folosind cele mai recente tehnici de colorare, acest documentar în serial ne înfăţişează lumea celui de-al Doilea Război Mondial aşa cum nu am mai văzut-o până acum.
Mediterana şi Africa de Nord. Ambiţia lui Mussolini a fost dintotdeauna aceea de a recrea Imperiul Roman. Problema era că Mussolini a fost un strateg militar dezastruos. După ofensive eşuate în Africa de Nord şi Grecia, armatele sale au fost puse pe fugă. Acum, Hitler avea de făcut o alegere dificilă. Să-şi mobilizeze trupele de care avea nevoie pe alte fronturi pentru a-şi ajuta aliatul sau să-l lase pe Mussolini să cadă ? Hitler a ales să-l sprijine – o decizie care se va dovedi dezastruoasă pentru amândoi. Hitler va pierde sute de mii de soldaţi, iar Mussolini îşi va pierde viaţa. Acest episod spune extraordinara poveste a războiului din Africa de Nord şi a eroismului micii insule Malta care a rezistat la valuri după valuri de atacuri naziste.
Acest serial prezintă cea mai bună colecţie de imagini rare din timpul celui de-al Doilea Război Mondial existentă în lume. Folosind cele mai recente tehnici de colorare, putem înfăţişa întreaga poveste a celui de-al Doilea Război Mondial aşa cum nu a mai fost văzută până acum. Cu ajutorul hărţilor de teren obţinute din satelit şi a graficii pe computer de ultimă generaţie, această poveste poate fi spusă cu ajutorul unor date de care niciunul dintre serialele mai vechi nu a dispus. Din ce în ce mai multe secrete au fost dezvăluite în ultimii 5-10 ani, datorită eliberării din arhive a unor documente, dosare şi fotografii. Revelaţii din domeniul spargerii codurilor şi documente oficiale recent desecretizate de pe ambele maluri ale Atlanticului adaugă o nouă dimensiune la înţelegerea celui mai amplu conflict care a avut loc pe glob.
15:00 Misterul unei civilizaţii dispărute
Povestea tribului Chachapoya, un trib din Anzi care a trăit din anii 800 e.n. până la jumătatea secolului XVI în pădurile amazoniene din Peru, unde a creat o cultură de războinici şi şamani.
n pădurile alpine din Peru, în vârf de munte, se ivesc din junglă zidurile de piatră ale unei misterioase fortăreţe. În interiorul acestor ziduri de 30 m sunt răspândite oasele unui popor dispărut, numit Chachapoya, „războinicii norilor”. Din anii 800 până la mijlocul secolului XVI, ei au trăit pe înălţimile andine şi au creat o cultură de şamani şi războinici, străbătând o reţea de drumuri comerciale între coasta Americii de Sud şi Amazon. Arheologii au descoperit sute de cimitire în întreaga aşezare care au dezvăluit incitante detalii despre identitatea tribului Chachapoya şi despre cum şi-a construit o fortăreaţă atât de impunătoare. Dar un mister rămâne neelucidat: de ce a dispărut brusc întreaga civilizaţie Chachapoya la mijlocului secolului XVI ?
16:00 Noi, europenii
Pe baza ultimelor cercetări şi unor expediţii în numeroase locaţii geografice, acest serial explorează bazele culturale, politice, economice şi sociale ale lungii istorii a Europei.
Europa descoperă capitalismul (secolul XVI)
Cine suntem ? Ce ne defineşte ca europeni ? În acest serial explorăm bazele culturale, politice, economice şi sociale ale lungii istorii a Europei. În centrul fiecărui episod stă câte o idee definitorie pentru era căreia i-a aparţinut – de la individualismul secolului XV până la conceptul naţiunilor din secolul XIX. Bazat pe ultimele cercetări şi pe expediţii în diverse locaţii originale, acest incitant şi cuprinzător serial va fi interesant pentru telespectatorii aparţinând tuturor generaţiilor.
17:00 Civilizaţii
Matthew Collings, artist şi critic, arată cum marile momente şi monumente artistice ale istoriei au transformat lumea şi ne oferă o perspectivă unică asupra problemelor social-politice contemporane.
Salvaţi-ne sufletele. Progresul societăţii industriale în secolul XIX a condus la o criză de încredere în însăşi ideea de civilizaţie – o criză care continuă să ne chinuiască şi astăzi. În acest episod, Matthew Collings merge pe urmele unei personalităţi victoriene care a diagnosticat problemele vremii sale şi considera că arta ar putea aduce soluţia: vizionarul critic de artă britanic John Ruskin.
Acest serial în patru episoade îl urmăreşte pe artistul şi criticul de artă Matthew Collings în încercarea de a face o selecţie personală a celor mai mari momente şi monumente ale istoriei. Din Grecia antică până în timpurile moderne, Collings examinează cum acestea ne-au transformat lumea şi, în acelaşi timp, ne oferă o perspectivă unică asupra problemelor sociale şi politice contemporane. Explorările lui Collings îl poartă într-o călătorie epică spre locaţii uimitoare din Europa, Egipt, China şi Statele Unite.
18:00 Temerarii medicinei
Poveştile unor oameni de ştiinţă care au transformat medicina folosindu-se pe sine drept cobai şi experimentând cu anestezice, boli infecţioase şi vaccinuri.
Acest episod arată cum, auto-infectându-se cu sifilis, febră galbenă şi holeră, doctorii au îmbogăţit fundamental cunoştinţele noastre despre boli.
n ultimii 100 de ani, medicina a avansat mai repede decât oricând în istorie. Şi pentru acest progres sunt responsabili, în mare parte, câţiva curajoşi cercetători care s-au folosit pe sine drept cobai; eroii improbabili care au decis că singura cale etică era să experimenteze întâi pe ei înşişi. Incitant şi înfiorător, cu dezvăluiri surprinzătoare, acest serial povesteşte cum auto-experimentarea a contribuit la cele mai mari descoperiri ale medicinei. Poveştile includ istoria anestezicelor, experimente cu boli infecţioase, măsurile uneori disperate luate în căutarea unor vaccinuri şi descoperirea legăturilor intrinseci dintre hrană şi sănătate.
19:00 Orfanii lui Ochberg
Povestea lui Isaac Ochberg, un om de afaceri sud-african de origine rusă care a iniţiat o vastă campanie de strângere de fonduri pentru a salva măcar câţiva dintre orfanii evrei din estul Europei.
La mijlocul anului 1920, Isaac Ochberg, un om de afaceri sud-african de origine rusă, a iniţiat o campanie de strângere de fonduri pentru a salva măcar câţiva dintre orfanii evrei din estul Europei. La începutul anului 1921, el strânsese deja 10.000 de lire sterline (echivalentul de astăzi a două milioane de dolari) şi a plecat din Cape Town pentru a-şi îndeplini periculoasa misiune. Obiectivul său: acela de a salva cât de mulţi evrei putea din Polonia, Bielorusia şi Ucraina. Timp de două luni, el a călătorit cu căruţa, trenul, maşina şi pe jos în toată această regiune afectată de război, adunând copii. Deşi povestea centrală a documentarului este cea a salvării copiilor de către Ochberg, aflăm şi detalii despre istoria uitată a genocidurilor purtate împotriva evreilor în acele zone, cunoscute sub numele de „pogromuri”. În valul de antisemitism care a măturat Europa în acea vreme, aproximativ 150.000 de bărbaţi, femei şi copii de origine evreiască au fost ucişi de naţionaliştii ucraineni, polonezi sau germani, de cazaci, comunişti sau armata ţaristă. Aproximativ 50.000 de evreice au fost violate şi peste un milion de evrei au fost afectaţi, într-un fel sau altul, de pogromuri.
20:00 1929: Marele Crah
Cea mai mare catastrofă financiară din istorie – Marele Crah de pe Wall Street din 1929 – povestită de oameni care au trăit-o pe viu.
n 1919, Statele Unite ieşiseră victorioase din Primul Război Mondial. Marea Britanie şi aliatele sale europene erau epuizate financiar după război. Prin contrast, economia SUA era înfloritoare şi întreaga lume dansa după cum cânta America. Creditele uşor de obţinut şi producţia de masă au transformat sălbaticii ani '20 într-o eră a consumului de o amploare nemaivăzută până atunci. Bursa a crescut şi investitorii s-au înmulţit, împrumutând bani pentru a profita de expansiune. În 1928, piaţa a crescut cu 50% în doar 12 luni. Dar după aceea s-a produs dezastrul. În octombrie 1929, acţiunile de la Bursa newyorkeză au scăzut cu o treime. Investitorii au pierdut peste 25 de milioane de dolari. Mai apoi, trei mii de bănci au dat faliment, scufundând economiile oamenilor odată cu ele. Crahul a fost urmat de o criză mondială devastatoare care a durat până la al Doilea Război Mondial. Acţiunile nu au revenit la valoarea de dinainte de crah până în 1954. Aceasta este povestea unui dezastru financiar care speram să nu se repete niciodată...
21:00 Eroi, culturi şi gastronomie
O călătorie culinară în zona mediteraneeană, din Antichitate până în prezent, ce explorează legătura dintre faptele eroilor şi mâncărurile naţionale‚ un mozaic al gastronomiei, zvonurilor şi istoriei.
Saci cu piper, hoţi şi corsari – Un lung drum către îmbogăţire.
Din vremuri străvechi, mâncarea şi modurile de preparare au fost strâns legate de fapte istorice, mituri şi aventuri. Acest serial documentar poartă telespectatorii într-o călătorie culinară din Antichitate până în prezent şi îmbină cu dibăcie atât isprăvile şi greşelile războinicilor şi eroilor, cât şi miracolele de zi cu zi, într-un mozaic de mâncăruri, zvonuri şi istorie. De la faraonii Egiptului antic la fenicieni şi romani, cruciaţi şi veneţieni. De la spanioli la turci şi de la aventurierii solitari ai Antichităţii la reţelele internaţionale de hoţi de artă de azi. Nenumărate şi variate peisaje, precum şi redarea fidelă a locuitorilor lor, a bucătăriei şi mentalităţii lor, aduc la viaţă misterioasa istorie a regiunii mediteraneene în imagini spectaculoase.
22:00 O zi în bătaia puştii
Urmărim faptele unor soldaţi care se luptă să supravieţuiască o zi în cele mai aprige bătălii ale Americii.
Acest episod ne duce înapoi în timp, pe 6 şi 7 iulie 1944, în timpul uneia dintre cele mai sângeroase şi decisive bătălii duse în Pacific, pe insula Saipan. La sfârşitul bătăliei, când japonezii şi-au dat seama că vor fi învinşi, au lansat un atac sinucigaş asupra unui mic efectiv de soldaţi americani. Povestea este spusă prin prisma a patru americani care le-au ţinut piept şi au supravieţuit celui mai mare atac banzai din timpul războiului.
Acest serial surprinde drama unei singure zile din timpul celor mai aprige bătălii din istoria Americii. Întâmplările din fiecare zi sunt povestite prin intermediul relatărilor celor care au îndurat aceste confruntări intense şi au supravieţuit în ciuda sorţii. Concentrându-ne asupra experienţelor esenţiale a câtorva oameni într-o scurtă perioadă de timp, putem oferi detalii precise şi cutremurătoare pentru a da confruntării o neobişnuită perspectivă umană.
23:00 Civilizaţii secrete: incaşi, mayaşi, azteci
Acest documentar ne poartă în mijlocul misterelor care învăluie civilizaţiile incasă, mayaşă şi aztecă şi oraşe mitice ca Tikal, Machu Picchu şi Cuzco.
Mayaşi, azteci, incaşi.
Acest documentar ne poartă în mijlocul misterelor care învăluie civilizaţiile incasă, mayaşă şi aztecă, pătrunzând în adâncul pădurilor tropicale mexicane şi guatemaleze şi în oraşe mitice ca Tikal, Machu Picchu şi Cuzco. Aceste oraşe-fantomă, care odinioară aveau zeci de mii de locuitori, sfidează imaginaţia şi raţiunea. Cum au apărut aceste oraşe în medii atât de ostile? Cum au dăinuit, având puţine resurse esenţiale pentru supravieţuire? Cum au apărut niveluri de civilizaţie atât de ridicate şi un mod de organizare asemănător unui imperiu ? Acest documentar ne face să reexaminăm aceste capitole minunate din istoria omenirii, care îl umplu de admiraţie pe spectatorul de azi.
00:00 Noi, europenii
Pe baza ultimelor cercetări şi unor expediţii în numeroase locaţii geografice, acest serial explorează bazele culturale, politice, economice şi sociale ale lungii istorii a Europei.
Europa obţine pacea (secolul XVII)
Cine suntem ? Ce ne defineşte ca europeni ? În acest serial explorăm bazele culturale, politice, economice şi sociale ale lungii istorii a Europei. În centrul fiecărui episod stă câte o idee definitorie pentru era căreia i-a aparţinut – de la individualismul secolului XV până la conceptul naţiunilor din secolul XIX. Bazat pe ultimele cercetări şi pe expediţii în diverse locaţii originale, acest incitant şi cuprinzător serial va fi interesant pentru telespectatorii aparţinând tuturor generaţiilor.
01:00 Civilizaţii
Matthew Collings, artist şi critic, arată cum marile momente şi monumente artistice ale istoriei au transformat lumea şi ne oferă o perspectivă unică asupra problemelor social-politice contemporane.
Salvaţi-ne sufletele. Progresul societăţii industriale în secolul XIX a condus la o criză de încredere în însăşi ideea de civilizaţie – o criză care continuă să ne chinuiască şi astăzi. În acest episod, Matthew Collings merge pe urmele unei personalităţi victoriene care a diagnosticat problemele vremii sale şi considera că arta ar putea aduce soluţia: vizionarul critic de artă britanic John Ruskin.
Acest serial în patru episoade îl urmăreşte pe artistul şi criticul de artă Matthew Collings în încercarea de a face o selecţie personală a celor mai mari momente şi monumente ale istoriei. Din Grecia antică până în timpurile moderne, Collings examinează cum acestea ne-au transformat lumea şi, în acelaşi timp, ne oferă o perspectivă unică asupra problemelor sociale şi politice contemporane. Explorările lui Collings îl poartă într-o călătorie epică spre locaţii uimitoare din Europa, Egipt, China şi Statele Unite.
02:00 Temerarii medicinei
Poveştile unor oameni de ştiinţă care au transformat medicina folosindu-se pe sine drept cobai şi experimentând cu anestezice, boli infecţioase şi vaccinuri.
Acest episod arată cum, auto-infectându-se cu sifilis, febră galbenă şi holeră, doctorii au îmbogăţit fundamental cunoştinţele noastre despre boli.
n ultimii 100 de ani, medicina a avansat mai repede decât oricând în istorie. Şi pentru acest progres sunt responsabili, în mare parte, câţiva curajoşi cercetători care s-au folosit pe sine drept cobai; eroii improbabili care au decis că singura cale etică era să experimenteze întâi pe ei înşişi. Incitant şi înfiorător, cu dezvăluiri surprinzătoare, acest serial povesteşte cum auto-experimentarea a contribuit la cele mai mari descoperiri ale medicinei. Poveştile includ istoria anestezicelor, experimente cu boli infecţioase, măsurile uneori disperate luate în căutarea unor vaccinuri şi descoperirea legăturilor intrinseci dintre hrană şi sănătate.
03:00 Orfanii lui Ochberg
Povestea lui Isaac Ochberg, un om de afaceri sud-african de origine rusă care a iniţiat o vastă campanie de strângere de fonduri pentru a salva măcar câţiva dintre orfanii evrei din estul Europei.
La mijlocul anului 1920, Isaac Ochberg, un om de afaceri sud-african de origine rusă, a iniţiat o campanie de strângere de fonduri pentru a salva măcar câţiva dintre orfanii evrei din estul Europei. La începutul anului 1921, el strânsese deja 10.000 de lire sterline (echivalentul de astăzi a două milioane de dolari) şi a plecat din Cape Town pentru a-şi îndeplini periculoasa misiune. Obiectivul său: acela de a salva cât de mulţi evrei putea din Polonia, Bielorusia şi Ucraina. Timp de două luni, el a călătorit cu căruţa, trenul, maşina şi pe jos în toată această regiune afectată de război, adunând copii. Deşi povestea centrală a documentarului este cea a salvării copiilor de către Ochberg, aflăm şi detalii despre istoria uitată a genocidurilor purtate împotriva evreilor în acele zone, cunoscute sub numele de „pogromuri”. În valul de antisemitism care a măturat Europa în acea vreme, aproximativ 150.000 de bărbaţi, femei şi copii de origine evreiască au fost ucişi de naţionaliştii ucraineni, polonezi sau germani, de cazaci, comunişti sau armata ţaristă. Aproximativ 50.000 de evreice au fost violate şi peste un milion de evrei au fost afectaţi, într-un fel sau altul, de pogromuri.
04:00 1929: Marele Crah
Cea mai mare catastrofă financiară din istorie – Marele Crah de pe Wall Street din 1929 – povestită de oameni care au trăit-o pe viu.
n 1919, Statele Unite ieşiseră victorioase din Primul Război Mondial. Marea Britanie şi aliatele sale europene erau epuizate financiar după război. Prin contrast, economia SUA era înfloritoare şi întreaga lume dansa după cum cânta America. Creditele uşor de obţinut şi producţia de masă au transformat sălbaticii ani '20 într-o eră a consumului de o amploare nemaivăzută până atunci. Bursa a crescut şi investitorii s-au înmulţit, împrumutând bani pentru a profita de expansiune. În 1928, piaţa a crescut cu 50% în doar 12 luni. Dar după aceea s-a produs dezastrul. În octombrie 1929, acţiunile de la Bursa newyorkeză au scăzut cu o treime. Investitorii au pierdut peste 25 de milioane de dolari. Mai apoi, trei mii de bănci au dat faliment, scufundând economiile oamenilor odată cu ele. Crahul a fost urmat de o criză mondială devastatoare care a durat până la al Doilea Război Mondial. Acţiunile nu au revenit la valoarea de dinainte de crah până în 1954. Aceasta este povestea unui dezastru financiar care speram să nu se repete niciodată...
05:00 Eroi, culturi şi gastronomie
O călătorie culinară în zona mediteraneeană, din Antichitate până în prezent, ce explorează legătura dintre faptele eroilor şi mâncărurile naţionale‚ un mozaic al gastronomiei, zvonurilor şi istoriei.
Saci cu piper, hoţi şi corsari – Un lung drum către îmbogăţire.
Din vremuri străvechi, mâncarea şi modurile de preparare au fost strâns legate de fapte istorice, mituri şi aventuri. Acest serial documentar poartă telespectatorii într-o călătorie culinară din Antichitate până în prezent şi îmbină cu dibăcie atât isprăvile şi greşelile războinicilor şi eroilor, cât şi miracolele de zi cu zi, într-un mozaic de mâncăruri, zvonuri şi istorie. De la faraonii Egiptului antic la fenicieni şi romani, cruciaţi şi veneţieni. De la spanioli la turci şi de la aventurierii solitari ai Antichităţii la reţelele internaţionale de hoţi de artă de azi. Nenumărate şi variate peisaje, precum şi redarea fidelă a locuitorilor lor, a bucătăriei şi mentalităţii lor, aduc la viaţă misterioasa istorie a regiunii mediteraneene în imagini spectaculoase.
06:00 O zi în bătaia puştii
Urmărim faptele unor soldaţi care se luptă să supravieţuiască o zi în cele mai aprige bătălii ale Americii.
Acest episod ne duce înapoi în timp, pe 6 şi 7 iulie 1944, în timpul uneia dintre cele mai sângeroase şi decisive bătălii duse în Pacific, pe insula Saipan. La sfârşitul bătăliei, când japonezii şi-au dat seama că vor fi învinşi, au lansat un atac sinucigaş asupra unui mic efectiv de soldaţi americani. Povestea este spusă prin prisma a patru americani care le-au ţinut piept şi au supravieţuit celui mai mare atac banzai din timpul războiului.
Acest serial surprinde drama unei singure zile din timpul celor mai aprige bătălii din istoria Americii. Întâmplările din fiecare zi sunt povestite prin intermediul relatărilor celor care au îndurat aceste confruntări intense şi au supravieţuit în ciuda sorţii. Concentrându-ne asupra experienţelor esenţiale a câtorva oameni într-o scurtă perioadă de timp, putem oferi detalii precise şi cutremurătoare pentru a da confruntării o neobişnuită perspectivă umană.

Vizualizări: 26

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor