altmarius

cultură şi spiritualitate

09:00 Geniul designului | Acum la TV
Acest program examinează istoria designului, concentrându-se asupra unor invenţii – precum inelul de desfacere sau bucătăria utilată – care au transformat viaţa modernă.
Lumea de astăzi este o lume a designului, o lume în care proiectarea reprezintă interfaţa dintre oameni şi obiecte. În ultimul episod al seriei, ne întrebăm: cum am ajuns aici ? După epoca plictisitoare a finalului anilor 1970, urmărim explozia de creativitate care a definit "deceniile designului", anii 1980 şi 1990. Într-o perioadă când politicienii din Marea Britanie şi America reorganizau instituţii odată intangibile, proiectanţii şi-au aprins propriul foc sub ideile moderniste care le dominaseră gândirea timp de peste 50 de ani. Satisfăcând dorinţe mai degrabă decât necesităţi şi aliindu-se cu consumerismul flagrant al "culturii cumpărăturilor", designerii au renunţat la rolul lor secundar şi sunt acum vedetele care dau formă lumii moderne. Ei au jucat un rol decisiv şi în lumea esenţială a computerelor şi tehnologiei digitale de mase, prin designul tastaturilor, mouse-ului şi computerului în general. Şi acum, când apetitul nostru insaţiabil pentru noi "gadgeturi" creează îngrijorare, proiectanţii se străduiesc să ne ofere noi idei pentru un consum sustenabil al viitorului.
Un documentar care urmează după seria „Geniul fotografiei”, acest serial examinează istoria designului, concentrându-se asupra unor invenţii – precum inelul de desfacere sau bucătăria utilată – care au transformat viaţa modernă.
 
10:00 Istoria telescopului
O uimitoare cronică a istoriei telescopului şi a profundului impact al acestui instrument asupra astronomiei şi umanităţii în general.
Cu ajutorul unor imagini spectaculoase filmate la rezoluţie cinematografică 4K, acest documentar reprezintă o uimitoare cronică a istoriei telescopului din vremurile lui Galileo şi până astăzi şi al impactului profund al acestui instrument asupra ştiinţei astronomiei şi asupra felului cum ne privim pe noi înşine în mijlocul unui univers infinit. Câţiva dintre cei mai renumiţi astronomi de astăzi, aleşi cu grijă de autorii documentarului, ne explică o serie de concepte, începând cu dezvăluirea universului de către Galileo prin telescop către întreaga umanitate, punând la îndoială concepţiile religioase ale vremii, şi până la ultimele descoperiri din spaţiul cosmic, inclusiv uimitoare noi idei despre viaţa pe alte planete şi despre energia întunecată – o misterioasă energie din vid care accelerează expansiunea universului. De asemenea, aflăm mai multe despre o serie de noi telescoape de dimensiunile unui stadion de fotbal. Cu o rezoluţie şi o putere fără precedent, aceste uriaşe noi instrumente vor analiza în retrospectivă momentele iniţiale ale Big Bang-ului şi – precum primele observaţii cu telescopul făcute de Galileo – vor redefini felul în care privim universul.
 
11:00 Vedete de cinema
This series celebrates the lives of the most glamorous film stars, including Marilyn Monroe, Elizabeth Taylor, Frank Sinatra, Audrey Hepburn, Kirk Douglas, Gene Kelly, Marlon Brando, Sophia Loren.
Născut într-un ghetou din New York din imigranţi evrei din Rusia, Kirk Douglas a devenit un adevărat megastar datorită ambiţiei sale de neclintit, fizicului impecabil şi farmecului său. A jucat în „Urâtul şi frumosul” lui Vincente Minelli şi a lucrat din nou cu marele regizor la „Van Gogh”, în care l-a întruchipat pe legendarul pictor Vincent Van Gogh. A făcut două dintre cele mai importante filme ale sale, „Cărările gloriei” şi „Spartacus” cu un alt regizor vizionar, Stanley Kubrick, şi a întemeiat dinastia cinematografică Douglas.
Să fii măreţ la Hollywood înseamnă să zbori prea aproape de Soare, să întruchipezi visurile a milioane de oameni în timp ce îţi pui soarta în inimile lor. Acest serial celebrează vieţile celor care s-au ridicat cel mai sus. De la Marlon Brando la Elizabeth Taylor, descoperim ce i-a motivat pe aceşti oameni remarcabili şi de ce i-a iubit lumea. Contribuţii din partea unor comentatori şi celebrităţi contemporane vor aduce în prezent moştenirea fiecăruia dintre simboluri în timp ce noi le retrăim momentele magice din filme şi explorăm personalităţile din spatele numelor.
 
12:00 De la Est la Vest
Din lumea antică şi până la cea modernă, acest serial explorează naşterea şi înflorirea civilizaţiei Orientului Mijlociu şi uriaşa influenţă a acesteia asupra Occidentului.
Aceasta este povestea adevărată a naşterii şi înfloririi civilizaţiei în Orientul Apropiat şi Mijlociu şi a uriaşei sale influenţe asupra Occidentului. Multe dintre evenimentele din Occident au avut loc doar la periferia adevăratului creuzet al evoluţiei artistice, religioase şi sociale. Pentru etape cruciale din istoria mondială, spaţiul definitoriu a fost Orientul Mijlociu – o regiune extraordinară, care timp de milenii a fost un important centru politic, economic şi cultural al lumii şi un pod de legătură între continentele Asia, Africa şi Europa. Fundamentele ştiinţei, justiţiei, monoteismului, comerţului, drepturilor civile şi exprimării artistice îşi au originea în Orient. Acesta este un adevăr complex, ce implică vaste imperii, relevă biblioteci întregi de manuscrise, examinează perioada Cuceririlor, a stăpânirii otomane şi a Renaşterii, călătorind de-a lungul Drumului Mătăsii şi acoperind trei continente.
 
13:00 Roma, ultima frontieră
Cu ajutorul ultimelor cercetări arheologice şi ştiinţifice, combinate cu uluitoare imagini create pe calculator, acest serial explorează invazia şi cucerirea Britaniei de către romani în anul 43 d.Hr.
Către anul 400 d.Hr., declinul economic generalizat, combinat cu răzmeriţele din cadrul armatei şi cu invazia popoarelor migratoare în diverse părţi ale Imperiului au început să slăbească stăpânirea romană în Britania. Vidul de putere a permis triburilor barbare şi saxonilor să ia în stăpânire regiuni întinse şi să prade oraşele de pe coastă. Împăratul Constantin a refuzat să trimită întăriri în Britania şi în 410 d.Hr., Britania era, în fapt, un stat liber. Explorăm efectele dezintegrării Imperiului asupra locuitorilor Britaniei şi analizăm sângeroasele şi dezbinătoarele urmări ale acesteia.
Folosind ultimele cercetări arheologice şi ştiinţifice, combinate cu reconstituiri de bătălii şi cu imagini generate pe calculator, acest serial ne spune povestea motivelor şi tacticilor din spatele invaziei romane a Britaniei şi a modalităţilor prin care Roma a stăpânit acest teritoriu timp de aproape 400 de ani. S-au scris multe despre moştenirea culturală a Romei, dar aceasta este o poveste despre puterea brută a Romei şi motivele pentru care a ales să şi-o exercite. Vom explora căile prin care şi-a urmărit şi spionat Imperiul Roman potenţiala victimă şi cum a fost îndeplinită invazia. Vom arăta cum au planificat şi realizat legiunile complexa infrastructură – drumurile, forturile, târgurile şi vilele – care a ajutat romanii să păstreze controlul asupra Britaniei. Şi investigăm cum au recrutat şi „civilizat” romanii populaţia băştinaşă şi cum au exploatat şi exportat bogăţiile minerale şi agricole ale ţării.
 
14:00 Primul război aerian
Acest documentar urmăreşte doi foşti piloţi din RAF şi Săgeţile Roşii, care pornesc în misiunea de a descoperi originile războiului aerian purtat în Primul Război Mondial.
Doi foşti piloţi din RAF şi Săgeţile Roşii (acum piloţi civili în echipa de acrobaţii aeriene The Blades) pornesc în misiunea de a descoperi originile războiului aerian purtat în timpul Primului Război Mondial. Ei descoperă cum, în doar patru ani, avioanele s-au transformat din delicate maşini zburătoare în aeronavele de război pe care le cunoaştem azi şi află că toate aspectele războiului aerian modern – de la spionaj la bombardamente de la mare altitudine – au fost deja rafinate de pionierii zborului care au trăit cu aproape o sută de ani în urmă. Cei doi pilotează avioane de epocă şi replici ale acestora şi se confruntă cu provocări similare celor întâlnite de piloţii din Primul Război Mondial. Ei pornesc în misiuni simulate de recunoaştere, misiuni de testare a distanţelor de tragere şi misiuni de bombardament, culminând cu o luptă aeriană unu la unu în avioane de epocă echipate cu camere video.
 
15:30 Animale care au făcut istorie
Acest serial realizează profilul rolurilor-cheie pe care multe animale le-au jucat pe parcursul istoriei pentru a ne ajuta să înţelegem mai bine lumea din jurul nostru.
Pe parcursul istoriei, mătasea, preţiosul produs al viermelui de mătase, a asigurat bogăţie şi putere pentru toţi cei care i-au cunoscut secretele. Urmărim povestea mătăsii de la originile sale din China antică către Vest, pe legendarul Drum al Mătăsii, care ducea spre Constantinopole şi Europa. Examinăm influenţa sa asupra comerţului şi schimbului de cunoştinţe şi precepte religioase dintre diferite culturi. De asemenea, urmărim felul cum mătasea a impulsionat dezvoltarea tehnologică şi cum aceasta continuă să joace un rol vital în economia modernă. În vremurile contemporane, în care cererea pentru preţioasa mătase este încă mare, influenţa sa se întinde acum până în îndepărtata Americă de Sud.
Acest serial realizează profilul rolurilor-cheie pe care multe animale le-au jucat pe parcursul istoriei pentru a ne ajuta să înţelegem mai bine lumea din jurul nostru. De la umilul vierme de mătase, care a ajutat la ridicarea sau căderea unora dintre culturile antice, până la porumbeii care i-au atras pe exploratori într-unele dintre cele mai izolate regiuni din lume, animalele au asigurat succesul imperiilor economice şi, în cazul porumbeilor, au hotărât soarta războaielor. Acest serial prezintă modul cum au fost folosite şi povestea din spatele unora dintre cele mai mari succese obţinute cu ajutorul lor.
 
16:00 Pe urmele lui Vivaldi
Pornim pe urmele lui Antonio Lucio Vivaldi, preot veneţian şi compozitor baroc, care a fost, de asemenea, şi un virtuoz al viorii.
Toată lumea a auzit de „Cele patru anotimpuri” ale lui Vivaldi – o piesă interpretată atât de des, încât am încetat să ne mai gândim la originile sale. Dar muzica şi compozitorul ei au o istorie plină de pasiune. Antonio Vivaldi a fost un compozitor şi dirijor plurivalent, impresar şi director de teatru, dar şi un preot care a dus o viaţă scandaloasă şi controversată, având relaţii cu cel puţin una dintre elevele sale, pe nume Ana Giro. Acest documentar face cronica vieţii şi muzicii lui Vivaldi, supranumit „Preotul roşu” datorită culorii părului său, cu ajutorul documentelor istorice şi al manuscriselor sale, pe fondul strălucitoarei vieţi artistice a Veneţiei secolului XVIII. Vivaldi simbolizează această fascinantă lume muzicală a barocului italian, dominată de castraţi şi dive şi condusă de o oligarhie veneţiană în care Biserica avea un rol central. Vivaldi a părăsit Italia în 1740, plecând la Viena din motive care nu au fost niciodată clarificate şi a murit la Viena un an mai târziu, sărac. Astăzi, doar o placă simplă îi marchează mormântul. Dar de atunci au existat muzicieni care şi-au dedicat întreaga carieră înţelegerii şi interpretării muzicii sale.
 
17:00 Muzica sacră
Faimosul actor şi corist Simon Russell Beale explorează frumuseţea muzicii sacre a Occidentului.
Palestrina şi Papii. Următoarea oprire este Italia. Aici, Simon Russell Beale dezvăluie legăturile dintre intrigile papale din Roma Renaşterii şi muzica enigmaticului Palestrina, „Prinţul muzicii”. Mulţi consideră opera lui Palestrina drept inegalabilă în perfecţiunea sa spirituală, dar ea s-a născut pe fondul turbulent al Contrareformei, care avea să aibă un impact dramatic asupra vieţii şi muzicii compozitorului.
Purtând telespectatorul într-un pelerinaj pe parcursul a şase secole, renumitul actor şi fost corist Simon Russell Beale ne prezintă un amestec bogat de poveşti personale, politice şi muzicale. Fiecare episod prezintă câteva dintre cele mai frumoase piese scrise vreodată, interpretate de corul „The Sixteen” condus de Harry Christophers, pe un fundal arhitectural adecvat episodului.
 
18:00 Cele mai urâte joburi din istorie
Actorul englez Tony Robinson revine pentru a arunca lumină asupra felului cum numeroase meserii a căror importanţă nu au fost recunoscută până acum au schimbat lumea în care trăim.
nverzitele şi plăcutele ţinuturi rurale englezeşti îşi datorează existenţa unor oameni dispuşi să facă nişte munci îngrozitoare. După ce Tony vede cum era viaţa de cioban, de culegător de urzici, vânzător de vopsea roşie, treierător, strângător de pleavă, tăietor de rogoz, mâncător de păcate, asistent de topometru, fabricant de alb de plumb şi de mingi de golf din pene, ce ar putea fi mai rău ? Ce ziceţi de vechea meserie de constructor de clopotniţe ? „Nu de înălţime mi-e frică”, spune Tony. „Ci să cad pe pământ de la înălţime”.
Tony Robinson revine pentru a arunca lumină asupra felului cum numeroase meserii a căror importanţă nu au fost recunoscută până acum au schimbat lumea în care trăim. Meseriile dezgustătoare pe care oamenii le-au făcut pe parcursul secolelor au avut o contribuţie fundamentală în istorie. Acest serial dezvăluie cum au fost generate evenimente, instituţii, simboluri şi elemente ale economiei de către numeroşii bărbaţi şi femei care trudeau făcând muncile cele mai de jos. Tony lucrează pe rând ca barcagiu, fierar, cărămidar, colector de excremente şi curăţător de măruntaie. De asemenea, el pătrunde în lumea obscură a fabricanţilor de lănţişoare de ceas, tăietorilor de scânduri, băieţilor de biciuit sau ajutorilor de şamotor.
 
19:00 Handel: Viaţa unui idol
Povestea vieţii lui George Frideric Handel (1685-1759), primul muzician din lume care a atins statusul de idol de mase cu hituri precum „Aleluia”, celebre în întreaga lume.
George Frideric Handel (1685-1759) a fost primul muzician din lume care s-a transformat într-un idol pentru mase. Compoziţiile sale de succes, precum „Aleluia”, „Sarabanda”, sau Imnul Încoronării din opera „Preotul Zadok”, prelucrat ca temă în imnul Ligii Campionilor, sunt celebre în întreaga lume. Geniul său muzical a fost la fel de mare ca flerul său comercial, iar personalitatea sa a fost pe cât de excentrică, pe atât de misterioasă. Povestea vieţii sale abundă de anecdote – de altfel, Handel a fost primul compozitor din istorie a cărui biografie a fost pusă pe hârtie. Acest documentar ilustrează întâmplări hilare sau dramatice din viaţa lui Handel şi prezintă personalităţi istorice precum virtuozul italian al clavecinului Domenico Scarlatti, compozitorul german Johann Mattheson, marea cântăreaţă de operă Francesca Cuzzoni şi înfricoşătorul şarlatan John Taylor.
 
20:00 Sânge pe mâinile noastre
Explorăm adevăratele motivaţii din spatele Războiului Civil englez şi aducem la viaţă prin mărturiile personale ale oamenilor obişnuiţi povestea modului cum o naţiune s-a întors împotriva ei înseşi.
n 1640, Anglia era atât de paşnică încât numai patru oameni ştiau să tragă cu tunul. Doar opt ani mai târziu, naţiunea era sufocată de violenţă, iar familiile şi comunităţile erau sfâşiate din interior. Anglia a suferit atunci, proporţional, pierderi mai mari decât în Primul Război Mondial. Presa, devenită recent liberă, alimenta focul suspiciunii şi urii religioase, împingând ţara, pas cu pas, către carnagiu. Acest documentar explorează adevăratele motivaţii din spatele Războiului Civil englez şi aduce la viaţă, prin mărturiile personale ale oamenilor obişnuiţi, povestea modului cum o naţiune s-a întors împotriva ei înseşi.
 
22:00 Ferma eduardiană
Echipa de la „Ferma victoriană” – istoricul Ruth Goodman şi arheologii Alex Langlands şi Peter Ginn – petrece un an învăţând să facă faţă provocărilor vieţii la o fermă din perioada eduardiană.
Archaeologists Alex Langlands and Peter Ginn and historian Ruth Goodman arrive at Morwhellam Quay in Devon. They examine the vast array of buildings and tools from the Edwardian period that will be at their disposal for the next 12 months. It’s September and they are beginning with the basics. They set up home in one of the cottages, where the first task – after cleaning - is unblocking the chimney so they can get the range working in order to cook. They prepare for the arrival of their first livestock – a flock of sheep and a ram called Cyril. Ruth cheers up the cottage by making a rug literally made out of rags. And she cooks her first meal on the range: a sheep’s head stew. Alex builds a hay rick to store feed for the animals over winter; while Peter heads to Bodmin moor to carve a stone feeding trough. And they must get the fields ready to grow crops. The high acidity in the soil makes it infertile for growing crops. So the top priority is neutralizing the acid with fertilizer – and for this they must make deadly quicklime. And they’ll need tons of the stuff. It’s a hazardous and grueling - but essential - job.
Creatorii serialului de succes „Ferma victoriană” se întorc pentru a dezvălui lumea dispărută a fermelor din perioada eduardiană, la o scară şi cu o profunzime nemaiîntâlnite până acum. Istoricul Ruth Goodman şi arheologii Alex Langlands şi Peter Ginn vor munci timp de un an pentru a readuce la viaţă ferma Morwellham. Reflectând spiritul întreprinzător al erei eduardiene, ei îşi extind orizonturile pentru a explora o comunitate diversă şi plină de viaţă în care agricultura, grădinăritul, mineritul şi pescuitul se îngemănau. Recreând viaţa tradiţională a fermierilor eduardieni şi explorând o serie întreagă de meşteşuguri ale acestora, acest fascinant serial ne oferă o privire unică asupra unei ere aflate în pragul unor mari transformări.
 
23:00 Ecranul oblic
Un documentar premiat care examinează portretizarea asiaticilor în filmele şi serialele TV hollywoodiene.
De la Sessue Hayakawa, vedetă a filmului mut, la „Harold şi Kumar merg la Whitecastle”, acest documentar examinează portretizarea asiaticilor în filmele şi serialele TV hollywoodiene, incluzând interviuri cu actorul Mako, nominalizat la Oscar, comicul Bobby Lee (MAD TV), actorul Jason Scott Lee („Viaţa lui Bruce Lee”), producătorul Terence Chang („Bătălia de la Stânca Roşie” regizat de John Woo) şi regizorul Justin Lin („Furios şi iute: Tokyo Drift”). Documentarul conţine peste 50 de clipuri înfăţişând personaje asiatice din filmele hollywoodiene, pe parcursul aproape unui secol.
 
00:00 Pe urmele lui Vivaldi
Pornim pe urmele lui Antonio Lucio Vivaldi, preot veneţian şi compozitor baroc, care a fost, de asemenea, şi un virtuoz al viorii.
Toată lumea a auzit de „Cele patru anotimpuri” ale lui Vivaldi – o piesă interpretată atât de des, încât am încetat să ne mai gândim la originile sale. Dar muzica şi compozitorul ei au o istorie plină de pasiune. Antonio Vivaldi a fost un compozitor şi dirijor plurivalent, impresar şi director de teatru, dar şi un preot care a dus o viaţă scandaloasă şi controversată, având relaţii cu cel puţin una dintre elevele sale, pe nume Ana Giro. Acest documentar face cronica vieţii şi muzicii lui Vivaldi, supranumit „Preotul roşu” datorită culorii părului său, cu ajutorul documentelor istorice şi al manuscriselor sale, pe fondul strălucitoarei vieţi artistice a Veneţiei secolului XVIII. Vivaldi simbolizează această fascinantă lume muzicală a barocului italian, dominată de castraţi şi dive şi condusă de o oligarhie veneţiană în care Biserica avea un rol central. Vivaldi a părăsit Italia în 1740, plecând la Viena din motive care nu au fost niciodată clarificate şi a murit la Viena un an mai târziu, sărac. Astăzi, doar o placă simplă îi marchează mormântul. Dar de atunci au existat muzicieni care şi-au dedicat întreaga carieră înţelegerii şi interpretării muzicii sale.
 
01:00 Muzica sacră
Faimosul actor şi corist Simon Russell Beale explorează frumuseţea muzicii sacre a Occidentului.
Palestrina şi Papii. Următoarea oprire este Italia. Aici, Simon Russell Beale dezvăluie legăturile dintre intrigile papale din Roma Renaşterii şi muzica enigmaticului Palestrina, „Prinţul muzicii”. Mulţi consideră opera lui Palestrina drept inegalabilă în perfecţiunea sa spirituală, dar ea s-a născut pe fondul turbulent al Contrareformei, care avea să aibă un impact dramatic asupra vieţii şi muzicii compozitorului.
Purtând telespectatorul într-un pelerinaj pe parcursul a şase secole, renumitul actor şi fost corist Simon Russell Beale ne prezintă un amestec bogat de poveşti personale, politice şi muzicale. Fiecare episod prezintă câteva dintre cele mai frumoase piese scrise vreodată, interpretate de corul „The Sixteen” condus de Harry Christophers, pe un fundal arhitectural adecvat episodului.
 
02:00 Cele mai urâte joburi din istorie
Actorul englez Tony Robinson revine pentru a arunca lumină asupra felului cum numeroase meserii a căror importanţă nu au fost recunoscută până acum au schimbat lumea în care trăim.
nverzitele şi plăcutele ţinuturi rurale englezeşti îşi datorează existenţa unor oameni dispuşi să facă nişte munci îngrozitoare. După ce Tony vede cum era viaţa de cioban, de culegător de urzici, vânzător de vopsea roşie, treierător, strângător de pleavă, tăietor de rogoz, mâncător de păcate, asistent de topometru, fabricant de alb de plumb şi de mingi de golf din pene, ce ar putea fi mai rău ? Ce ziceţi de vechea meserie de constructor de clopotniţe ? „Nu de înălţime mi-e frică”, spune Tony. „Ci să cad pe pământ de la înălţime”.
Tony Robinson revine pentru a arunca lumină asupra felului cum numeroase meserii a căror importanţă nu au fost recunoscută până acum au schimbat lumea în care trăim. Meseriile dezgustătoare pe care oamenii le-au făcut pe parcursul secolelor au avut o contribuţie fundamentală în istorie. Acest serial dezvăluie cum au fost generate evenimente, instituţii, simboluri şi elemente ale economiei de către numeroşii bărbaţi şi femei care trudeau făcând muncile cele mai de jos. Tony lucrează pe rând ca barcagiu, fierar, cărămidar, colector de excremente şi curăţător de măruntaie. De asemenea, el pătrunde în lumea obscură a fabricanţilor de lănţişoare de ceas, tăietorilor de scânduri, băieţilor de biciuit sau ajutorilor de şamotor.
 
03:00 Handel: Viaţa unui idol
Povestea vieţii lui George Frideric Handel (1685-1759), primul muzician din lume care a atins statusul de idol de mase cu hituri precum „Aleluia”, celebre în întreaga lume.
George Frideric Handel (1685-1759) a fost primul muzician din lume care s-a transformat într-un idol pentru mase. Compoziţiile sale de succes, precum „Aleluia”, „Sarabanda”, sau Imnul Încoronării din opera „Preotul Zadok”, prelucrat ca temă în imnul Ligii Campionilor, sunt celebre în întreaga lume. Geniul său muzical a fost la fel de mare ca flerul său comercial, iar personalitatea sa a fost pe cât de excentrică, pe atât de misterioasă. Povestea vieţii sale abundă de anecdote – de altfel, Handel a fost primul compozitor din istorie a cărui biografie a fost pusă pe hârtie. Acest documentar ilustrează întâmplări hilare sau dramatice din viaţa lui Handel şi prezintă personalităţi istorice precum virtuozul italian al clavecinului Domenico Scarlatti, compozitorul german Johann Mattheson, marea cântăreaţă de operă Francesca Cuzzoni şi înfricoşătorul şarlatan John Taylor.
 
04:00 Sânge pe mâinile noastre
Explorăm adevăratele motivaţii din spatele Războiului Civil englez şi aducem la viaţă prin mărturiile personale ale oamenilor obişnuiţi povestea modului cum o naţiune s-a întors împotriva ei înseşi.
n 1640, Anglia era atât de paşnică încât numai patru oameni ştiau să tragă cu tunul. Doar opt ani mai târziu, naţiunea era sufocată de violenţă, iar familiile şi comunităţile erau sfâşiate din interior. Anglia a suferit atunci, proporţional, pierderi mai mari decât în Primul Război Mondial. Presa, devenită recent liberă, alimenta focul suspiciunii şi urii religioase, împingând ţara, pas cu pas, către carnagiu. Acest documentar explorează adevăratele motivaţii din spatele Războiului Civil englez şi aduce la viaţă, prin mărturiile personale ale oamenilor obişnuiţi, povestea modului cum o naţiune s-a întors împotriva ei înseşi.
 
06:00 Ferma eduardiană
Echipa de la „Ferma victoriană” – istoricul Ruth Goodman şi arheologii Alex Langlands şi Peter Ginn – petrece un an învăţând să facă faţă provocărilor vieţii la o fermă din perioada eduardiană.
Archaeologists Alex Langlands and Peter Ginn and historian Ruth Goodman arrive at Morwhellam Quay in Devon. They examine the vast array of buildings and tools from the Edwardian period that will be at their disposal for the next 12 months. It’s September and they are beginning with the basics. They set up home in one of the cottages, where the first task – after cleaning - is unblocking the chimney so they can get the range working in order to cook. They prepare for the arrival of their first livestock – a flock of sheep and a ram called Cyril. Ruth cheers up the cottage by making a rug literally made out of rags. And she cooks her first meal on the range: a sheep’s head stew. Alex builds a hay rick to store feed for the animals over winter; while Peter heads to Bodmin moor to carve a stone feeding trough. And they must get the fields ready to grow crops. The high acidity in the soil makes it infertile for growing crops. So the top priority is neutralizing the acid with fertilizer – and for this they must make deadly quicklime. And they’ll need tons of the stuff. It’s a hazardous and grueling - but essential - job.
Creatorii serialului de succes „Ferma victoriană” se întorc pentru a dezvălui lumea dispărută a fermelor din perioada eduardiană, la o scară şi cu o profunzime nemaiîntâlnite până acum. Istoricul Ruth Goodman şi arheologii Alex Langlands şi Peter Ginn vor munci timp de un an pentru a readuce la viaţă ferma Morwellham. Reflectând spiritul întreprinzător al erei eduardiene, ei îşi extind orizonturile pentru a explora o comunitate diversă şi plină de viaţă în care agricultura, grădinăritul, mineritul şi pescuitul se îngemănau. Recreând viaţa tradiţională a fermierilor eduardieni şi explorând o serie întreagă de meşteşuguri ale acestora, acest fascinant serial ne oferă o privire unică asupra unei ere aflate în pragul unor mari transformări.

Vizualizări: 25

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor