altmarius

cultură şi spiritualitate

08:00 Al Doilea Război Mondial în culori | Acum la TV
Folosind cele mai recente tehnici de colorare, acest documentar în serial ne înfăţişează lumea celui de-al Doilea Război Mondial aşa cum nu am mai văzut-o până acum.
Războiul din insule. Din decembrie 1941, în Pacific se purta un război intens împotriva Japoniei. Japonezii erau împinşi înapoi peste ocean insulă cu insulă, în sălbatice confruntări corp la corp. Dominaţia americană pe mare a fost, în sfârşit, consacrată prin „Vânătoarea de curcani din Mariane”, când radarul a avertizat Marina SUA în legătură cu un uriaş atac japonez şi ultimele vestigii ale puterii aeriene navale japoneze au fost nimicite. Dar acest episod examinează şi războiul din junglă, din locuri ca Birmania, unde noi unităţi de luptă specializate au împins încet-încet japonezii înapoi în ciuda condiţiilor de luptă îngrozitoare.
Acest serial prezintă cea mai bună colecţie de imagini rare din timpul celui de-al Doilea Război Mondial existentă în lume. Folosind cele mai recente tehnici de colorare, putem înfăţişa întreaga poveste a celui de-al Doilea Război Mondial aşa cum nu a mai fost văzută până acum. Cu ajutorul hărţilor de teren obţinute din satelit şi a graficii pe computer de ultimă generaţie, această poveste poate fi spusă cu ajutorul unor date de care niciunul dintre serialele mai vechi nu a dispus. Din ce în ce mai multe secrete au fost dezvăluite în ultimii 5-10 ani, datorită eliberării din arhive a unor documente, dosare şi fotografii. Revelaţii din domeniul spargerii codurilor şi documente oficiale recent desecretizate de pe ambele maluri ale Atlanticului adaugă o nouă dimensiune la înţelegerea celui mai amplu conflict care a avut loc pe glob.
 
09:00 Eroi, culturi şi gastronomie
O călătorie culinară în zona mediteraneeană, din Antichitate până în prezent, ce explorează legătura dintre faptele eroilor şi mâncărurile naţionale‚ un mozaic al gastronomiei, zvonurilor şi istoriei.
Saci cu piper, hoţi şi corsari – Un lung drum către îmbogăţire.
Din vremuri străvechi, mâncarea şi modurile de preparare au fost strâns legate de fapte istorice, mituri şi aventuri. Acest serial documentar poartă telespectatorii într-o călătorie culinară din Antichitate până în prezent şi îmbină cu dibăcie atât isprăvile şi greşelile războinicilor şi eroilor, cât şi miracolele de zi cu zi, într-un mozaic de mâncăruri, zvonuri şi istorie. De la faraonii Egiptului antic la fenicieni şi romani, cruciaţi şi veneţieni. De la spanioli la turci şi de la aventurierii solitari ai Antichităţii la reţelele internaţionale de hoţi de artă de azi. Nenumărate şi variate peisaje, precum şi redarea fidelă a locuitorilor lor, a bucătăriei şi mentalităţii lor, aduc la viaţă misterioasa istorie a regiunii mediteraneene în imagini spectaculoase.
 
10:00 Voiaje ale descoperirilor
Acest documentar ne prezintă numele pionierilor mărilor şi evenimentele majore din istoria descoperirilor geografice.
n 1892, Fridtjof Nansen şi-a anunţat un plan aparent suicidar: acela de a fi primul care ajunge la Polul Nord. Astăzi, el este considerat unul dintre părinţii explorării polare.
Bogata tradiţie a navigaţiei a avut un impact dramatic asupra vieţii noastre de astăzi. Acest serial cartografiază influenţa puternică a cinci voiaje uimitoare. Exploratorul şi inginerul Paul Rose recreează aventuri maritime legendare pentru a investiga cum au influenţat direct descoperirile făcute în timpul acestora toate aspectele lumii moderne în care trăim. De la remarcabilul voiaj de opt ani încărcat de dispute care a adus cauciucul, scorţişoara şi sistemul metric în Europa, la „micşorarea globală” generată de umila busolă magnetică, dragostea autentică a lui Paul Rose pentru ştiinţă şi aventură şi darul povestirii aduc aceste poveşti pasionante la viaţă.
 
11:00 Legendele lui Moş Crăciun
Această explorare festivă a vechilor şi extinselor rădăcini ale poveştii lui Moş Crăciun arată că imaginea de astăzi a „Moşului” este rezultatul fuziunii culturilor şi tradiţiilor din toată lumea.
Povestea lui Moş Crăciun este recunoscută aproape în întreaga lume ca una dintre cele mai durabile şi populare legende. Totuşi, imaginea veselului Moş cu tolba sa de jucării, care îşi mână renii prin văzduh şi coboară pe coşuri este una relativ modernă. Acest documentar sărbătoresc arată că imaginea de astăzi a „Moşului” este rezultatul fuziunii culturilor şi tradiţiilor din toată lumea asociate cu sezonul Sărbătorilor de iarnă. Pe măsură de creştinismul s-a răspândit, povestea primului Crăciun a fost spusă fiecărei noi generaţii. Generozitatea celor trei Crai a fost comemorată prin tradiţia cadourilor. Trei sute de ani mai târziu, s-a răspândit povestea darurilor făcute de episcopul Nicolae. Astăzi, Crăciunul este sărbătorit diferit în diferite ţări. În Spania, copiii scriu scrisori către Crai, deoarece se crede că cei trei Crai au trecut prin Spania în drumul lor către Betleem. În Italia, vrăjitoarea Befana este cinstită prin daruri şi târguri pe 6 ianuarie. Rădăcinile poveştii Moşului sunt vechi şi foarte extinse – există nu una, ci multe poveşti.
 
12:00 ntâlniri misterioase în Siberia
O investigare a misterioasei explozii care a ras de pe faţa pământului pădurea dintr-o regiune izolată din Siberia în vara anului 1908.
n iunie 1908, o uriaşă explozie care a avut loc într-o regiune izolată din Siberia a ras de pe faţa pământului pădurea de acolo cu forţa a 1.000 de bombe atomice. Dar zona era atât de izolată şi vremurile atât de agitate, încât timp de 20 de ani nimeni nu a încercat să afle ce s-a întâmplat. Când primul explorator a ajuns la faţa locului, a crezut că va găsi un crater al unui meteorit, dar nu a găsit decât copaci puşi la pământ – şi un mister. De atunci, au fost concepute peste o sută de teorii care să explice evenimentul, inclusiv aceea – luată în serios de unii savanţi sovietici – că a avut loc o explozie nucleară cauzată de o navă spaţială extraterestră propulsată cu combustibil nuclear. Absenţa dovezilor a păstrat viu misterul. Călătorim către acest loc îndepărtat şi aflăm că evenimentele de aici au atras atât cercetări ştiinţifice serioase, cât şi câteva credinţe populare ciudate.
 
13:30 Misterele istoriei
O echipă de experţi călătoreşte prin Marea Britanie pentru a elucida misterele legendelor locale: tunele ale contrabandiştilor, un oraş scufundat sau o întâlnire între o regină şi amantul său.
Spionul de la poştă. Conform nepotului ei Brennan, diriginta poştei din satul Highworth, Mabel Stranks, a făcut spionaj pentru britanici în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Se zvoneşte chiar că numele ei era pe „lista neagră” a lui Hitler.
Echipa de la „Misterele istoriei” caută adevărul din spatele legendelor locale din Marea Britanie, folosind resurse accesibile oricui. Experţii îi vor instrui cum să separe faptele de ficţiune, ajutându-i să navigheze prin arhive şi să descifreze arhitectura clădirilor şi peisajelor. Fiecare episod examinează un zvon local: despre tunele ale contrabandiştilor, despre un spion din vreme de război, despre un oraş scufundat şi uitat, despre o întâlnire dintre o regină şi amantul ei rănit şi despre o misterioasă crimă petrecută acum peste 300 de ani.
 
14:00 Oceanul de foc
Povestea dramatică a vasului HMS Coventry, distrugător al marinei britanice trimis să lupte în războiul din Insulele Falkland. Vasul era considerat „invincibil”, dar a fost scufundat pe 25 mai 1982.
HMS Coventry a doborât mai multe aeronave decât oricare altă navă în timpul războiului din Insulele Falkland. Alte vase britanice se scufundau, dar Coventry era considerat „invincibil”. Însă la apogeul conflictului, a fost trimis într-o misiune sinucigaşă, trebuind să atragă bombardierele inamice departe de trupele care debarcau în golful San Carlos. Argentinienii au trimis valuri-valuri de avioane Skyhawk pentru a scufunda distrugătorul britanic. În după-amiaza de 25 mai 1982, Coventry supravieţuise deja la două raiduri şi doborâse trei avioane inamice. Dar, deşi căpitanul şi echipajul său credeau că greul a trecut, mai aveau de înfruntat un ultim atac... Acum, pentru prima dată, marinarii de pe HMS Coventry îşi spun dramatica poveste.
 
15:00 Giulgiul din Torino: Noile dovezi
Acest documentar analizează noile dovezi ştiinţifice privitoare la celebrul Giulgiu din Torino, considerat de mulţi ca giulgiu de îngropăciune al lui Iisus Hristos.
Giulgiul din Torino, o faimoasă pânză purtând urmele unui bărbat rănit, este şi astăzi subiectul unor dezbateri intense între oamenii de ştiinţă, credincioşi şi istorici. Păstrat în catedrala Sf Ioan Botezătorul din Torino, Italia, el este considerat de mulţi giulgiul de îngropăciune al lui Iisus Hristos. Acum 20 de ani, testele de datare C-14 realizate pe Giulgiul din Torino păreau să demonstreze că pânza sacră a fost, de fapt, ţesută la peste 1.200 de ani după moartea lui Iisus, distrugând orice pretenţie ştiinţifică de autenticitate a Giulgiului. Dar acum avem acces exclusiv la noi cercetări care dovedesc că acele concluzii au fost viciate. Aceste noi cercetări prezintă dovezi convingătoare că Giulgiul din Torino ar putea, totuşi, să poarte imaginea lui Hristos.
 
16:00 Al Doilea Război Mondial în culori
Folosind cele mai recente tehnici de colorare, acest documentar în serial ne înfăţişează lumea celui de-al Doilea Război Mondial aşa cum nu am mai văzut-o până acum.
Războiul din insule. Din decembrie 1941, în Pacific se purta un război intens împotriva Japoniei. Japonezii erau împinşi înapoi peste ocean insulă cu insulă, în sălbatice confruntări corp la corp. Dominaţia americană pe mare a fost, în sfârşit, consacrată prin „Vânătoarea de curcani din Mariane”, când radarul a avertizat Marina SUA în legătură cu un uriaş atac japonez şi ultimele vestigii ale puterii aeriene navale japoneze au fost nimicite. Dar acest episod examinează şi războiul din junglă, din locuri ca Birmania, unde noi unităţi de luptă specializate au împins încet-încet japonezii înapoi în ciuda condiţiilor de luptă îngrozitoare.
Acest serial prezintă cea mai bună colecţie de imagini rare din timpul celui de-al Doilea Război Mondial existentă în lume. Folosind cele mai recente tehnici de colorare, putem înfăţişa întreaga poveste a celui de-al Doilea Război Mondial aşa cum nu a mai fost văzută până acum. Cu ajutorul hărţilor de teren obţinute din satelit şi a graficii pe computer de ultimă generaţie, această poveste poate fi spusă cu ajutorul unor date de care niciunul dintre serialele mai vechi nu a dispus. Din ce în ce mai multe secrete au fost dezvăluite în ultimii 5-10 ani, datorită eliberării din arhive a unor documente, dosare şi fotografii. Revelaţii din domeniul spargerii codurilor şi documente oficiale recent desecretizate de pe ambele maluri ale Atlanticului adaugă o nouă dimensiune la înţelegerea celui mai amplu conflict care a avut loc pe glob.
 
17:00 Grădina Agathei Christie
O privire rară în grădina preferată a Agathei Christie de la casa ei de vacanţă din Devon.
Deşi era cea mai faimoasă scriitoare din lume, Agatha Christie se ferea de publicitate şi îşi ţinea viaţa particulară numai pentru ea – şi în special grădina ei secretă de la Greenway, din inima Devonului natal. Grădina conacului Greenway a fost una dintre marile iubiri ale vieţii ei şi i-a oferit un refugiu plin de linişte faţă de lumea exterioară. Acest fascinant documentar ne oferă o privire rară asupra grădinii, a modului cum a evoluat aceasta în decursul timpului petrecut de Agatha acolo şi a rolului major pe care l-a jucat în viaţa scriitoarei.
 
18:00 Călătoria omului
Descoperiţi originile noastre urmărind călătoria făcută de primii Homo sapiens porniţi din Africa de Est cu misiunea de a popula planeta şi felul cum ne-am schimbat pe parcurs.
Continuăm călătoria în Asia, cel mai întins continent de pe Pământ. Cum au reuşit primii vânători-culegători să supravieţuiască în câteva din cele mai neospitaliere locuri de pe Pământ şi de ce au adoptat acest traseu ? Un indiciu s-ar putea găsi în stilul de viaţă al tribului Evenki din nordul Siberiei, a cărui viaţă este strâns legată de reni (atât domestici, cât şi sălbatici) şi ale cărui tehnici de supravieţuire par să fi fost transmise din generaţie în generaţie.
Când Homo sapiens a pornit din Africa de Est într-o periculoasă călătorie pentru a popula lumea, nu era singura specie umanoidă de pe planetă. Dar a fost singura care a supravieţuit, până la final. De ce ? Şi cum ne-am schimbat pe parcursul cele mai mari călătorii din istorie, devenind cei care suntem azi ? Acest fascinant serial face cinci călătorii epice pe întregul glob, urmând traseele antice ale strămoşilor noştri pentru a dezvălui extraordinarele şi durele provocări cu care s-au confruntat. Folosind ultimele dovezi genetice şi arheologice, arătăm cum oamenii s-au adaptat gradat, cultural şi fizic, ca răspuns la mediul în care au trăit.
 
19:00 Pionieri milionari
De la Levi Strauss la Henry J Heinz, acest serial spune poveştile a cinci giganţi ai afacerilor care şi-au lăsat amprenta asupra economiei şi culturii americane.
Povestea lui Levi Strauss – un imigrant evreu din Germania care a înfiinţat prima companie producătoare de blugi.
Cinci întreprinzători vizionari din „lumea veche” au redefinit economia „lumii noi” şi au lăsat o amprentă majoră asupra culturii americane. Levi Strauss, Henry E Steinway, William E Boeing, John Jacob Astor şi Henry J Heinz – numele sau produsele lor sunt cunoscute peste tot în lume. Inovaţia, curajul, perseverenţa şi hărnicia au fost atributele care le-au asigurat succesul într-o ţară nouă şi deosebită. Cu ajutorul reconstituirilor de înaltă calitate şi a materialelor de arhivă, acest serial ne prezintă una dintre cele mai fascinante şi incitante epoci din istoria economică a Statelor Unite. Cum au reuşit aceşti cinci bărbaţi, care au început ca imigranţi, să devină prin propriile forţe milionarii prin excelenţă care simbolizează şi astăzi succesul american ?
 
20:00 Aşii căzuţi
Povestea a doi aşi ai zborului din Primul Război Mondial, decoraţi cu Crucea Victoria pentru actele lor de bravură.
Aceasta este povestea a doi aşi ai zborului din Primul Război Mondial, decoraţi cu Crucea Victoria. James McCudden şi Edward Mannock au zburat într-o vreme când pierderile din Aviaţia britanică erau cele mai grele. În 1917, speranţa de viaţă a unui pilot începător era de 11 zile. Pentru că piloţii nu aveau paraşute, mulţi purtau pistoale ca să se poată sinucide dacă avionul lua foc. Aceşti doi piloţi, însă, au supravieţuit suficient încât să devină experţi în tactica de zbor; au înfruntat frigul aspru şi au zburat razant deasupra inamicului, unde mitralierele lor îşi atingeau întotdeauna ţinta. Amândoi au murit în împrejurări tragice şi absurde: McCudden când motorul avionului i s-a defectat, iar Mannock când a făcut greşeala ridicolă pe care n-ar fi tolerat-o niciodată la alţii.
 
21:00 Atena: Adevărul despre democraţie
O analiză a răspânditului stereotip potrivit căruia Atena a fost leagănul democraţiei.
Istoricul englez Bettany Hughes porneşte în căutarea adevărului privind Atena democratică, acum 2.500 de ani. Atena a fost slăvită ca leagănul filozofiei, al artei, al ştiinţei şi al celei mai măreţe idei politice a tuturor timpurilor: democraţia. A fost descrisă ca o epocă de aur, ce depăşea orice aşteptări, şi poate aşa a fost. Acum, Bettany Hughes respinge stereotipurile şi cercetează în profunzime pentru a afla ce însemna cu adevărat democraţia: de la deţinerea puterii de către popor, la tiranie, de la religii ciudate la ştiinţele experimentale, de la uciderea lui Socrate, la primul imperiu democratic din lume. Documentarul dezvăluie cum Atena s-a transformat dintr-o cetate grecească obişnuită într-o vastă putere imperială şi cum noul curent de gândire coexista cu superstiţiile antice, fapt care a dus la conflicte violente şi la o creativitate fără egal.
 
22:00 Ferma eduardiană
Echipa de la „Ferma victoriană” – istoricul Ruth Goodman şi arheologii Alex Langlands şi Peter Ginn – petrece un an învăţând să facă faţă provocărilor vieţii la o fermă din perioada eduardiană.
It's May and, with Empire Day approaching, a very special boat comes to the Valley. The paddle steamer, Monarch, is arriving: one of only 3 in the country that's still operational. It's the first time such a vessel has arrived at Morwellham Quay in 80 years Back in the Edwardian period 1000s of tourists began coming to the Tamar Valley by paddle steamer every summer. The combination of reduced working hours and greater mobility encouraged a new form of tourism – day-tripping. Workers from towns and cities like Plymouth flocked to rural spots like Morwhellham Quay for festivities. Local farmers cashed in on the visitors - selling cream teas, fresh fruit, postcards and anything else they could think of - and also used the steamers to send their produce to market. So Ruth, Alex and Peter pull out all the stops to put on a party for the tourists: they've got to milk a cow who has never been milked before; take lessons in traditional clotted cream making from the instructors at a 'travelling dairy school'; and learn to make a special Devon accompaniment to cream teas – the highly popular 'cut round' (a Devonshire version of a scone). On top of that, they must harvest their strawberries to get them to market on the paddle steamer. They must also come up with more things to sell: drawings of the Tamar Valley, bouquets of flowers, and ice cream - not easy to make when you don't have a freezer.
Creatorii serialului de succes „Ferma victoriană” se întorc pentru a dezvălui lumea dispărută a fermelor din perioada eduardiană, la o scară şi cu o profunzime nemaiîntâlnite până acum. Istoricul Ruth Goodman şi arheologii Alex Langlands şi Peter Ginn vor munci timp de un an pentru a readuce la viaţă ferma Morwellham. Reflectând spiritul întreprinzător al erei eduardiene, ei îşi extind orizonturile pentru a explora o comunitate diversă şi plină de viaţă în care agricultura, grădinăritul, mineritul şi pescuitul se îngemănau. Recreând viaţa tradiţională a fermierilor eduardieni şi explorând o serie întreagă de meşteşuguri ale acestora, acest fascinant serial ne oferă o privire unică asupra unei ere aflate în pragul unor mari transformări.
 
23:00 Bun venit în anii '80
O fascinantă călătorie muzicală prin anii 1980, prezentând toate faţetele acestei incitante perioade.
Post-Punk & Neue Deutsche Welle.
n anii 1980, percepţia oamenilor era formată de liste cu ce este la modă şi ce nu, iar formatorii de opinie erau hotărâţi să bage la naftalină hainele largi şi tunsorile neîngrijite ale anilor 1970 şi să se lanseze într-o bătălie cu autenticitatea însăşi, pe muzica unor formaţii ca Talking Heads, ABC sau Yazoo. Filozofii pop post-modernişti vorbeau despre curente şi hipsteri, raliindu-se împotriva oricărui lucru care le amintea de era hippie, iar oamenii obişnuiţi dansau pe muzica Madonnei, a trupei Modern Talking sau a lui Michael Jackson în discoteci uriaşe. Acasă, lumea începea să recicleze selectiv deşeurile şi să folosească detergenţi ecologici pentru a face rufele mai albe. De la influenţa curentului punk, a cărui opoziţie faţă de „hipioţi” a marcat un întreg deceniu, s-a ajuns la comercialismul total al muzicii pop. De la primii paşi nesiguri ai contraculturii negrilor, sub forma muzicii rap şi house, iniţial încă influenţate de „disco”, s-a ajuns la uriaşele evenimente rave care au anunţat anii 1990. De la primele experimente cu echipamente Casio sau C64, s-a ajuns la synthpopul care avea să definească soundul unui deceniu, în care tehnologia digitală şi samplingul au multiplicat exponenţial posibilităţile de producţie.
 
00:00 Al Doilea Război Mondial în culori
Folosind cele mai recente tehnici de colorare, acest documentar în serial ne înfăţişează lumea celui de-al Doilea Război Mondial aşa cum nu am mai văzut-o până acum.
Victorie în Europa. Ultimele luni de război în Europa au fost şocante şi pline de disperare. Acest episod urmăreşte forţele britanice şi americane care trec Rinul şi pe ruşii care pătrund din Polonia în Germania. Prezentăm ororile eliberării lagărelor de la Belsen şi Buchenwald şi ferocele lupte de stradă din Berlin. Povestea culminează cu sinuciderea lui Hitler, divizarea Germaniei între Aliaţi şi procesele de la Nurnberg.
Acest serial prezintă cea mai bună colecţie de imagini rare din timpul celui de-al Doilea Război Mondial existentă în lume. Folosind cele mai recente tehnici de colorare, putem înfăţişa întreaga poveste a celui de-al Doilea Război Mondial aşa cum nu a mai fost văzută până acum. Cu ajutorul hărţilor de teren obţinute din satelit şi a graficii pe computer de ultimă generaţie, această poveste poate fi spusă cu ajutorul unor date de care niciunul dintre serialele mai vechi nu a dispus. Din ce în ce mai multe secrete au fost dezvăluite în ultimii 5-10 ani, datorită eliberării din arhive a unor documente, dosare şi fotografii. Revelaţii din domeniul spargerii codurilor şi documente oficiale recent desecretizate de pe ambele maluri ale Atlanticului adaugă o nouă dimensiune la înţelegerea celui mai amplu conflict care a avut loc pe glob.
 
01:00 Grădina Agathei Christie
O privire rară în grădina preferată a Agathei Christie de la casa ei de vacanţă din Devon.
Deşi era cea mai faimoasă scriitoare din lume, Agatha Christie se ferea de publicitate şi îşi ţinea viaţa particulară numai pentru ea – şi în special grădina ei secretă de la Greenway, din inima Devonului natal. Grădina conacului Greenway a fost una dintre marile iubiri ale vieţii ei şi i-a oferit un refugiu plin de linişte faţă de lumea exterioară. Acest fascinant documentar ne oferă o privire rară asupra grădinii, a modului cum a evoluat aceasta în decursul timpului petrecut de Agatha acolo şi a rolului major pe care l-a jucat în viaţa scriitoarei.
 
02:00 Călătoria omului
Descoperiţi originile noastre urmărind călătoria făcută de primii Homo sapiens porniţi din Africa de Est cu misiunea de a popula planeta şi felul cum ne-am schimbat pe parcurs.
Continuăm călătoria în Asia, cel mai întins continent de pe Pământ. Cum au reuşit primii vânători-culegători să supravieţuiască în câteva din cele mai neospitaliere locuri de pe Pământ şi de ce au adoptat acest traseu ? Un indiciu s-ar putea găsi în stilul de viaţă al tribului Evenki din nordul Siberiei, a cărui viaţă este strâns legată de reni (atât domestici, cât şi sălbatici) şi ale cărui tehnici de supravieţuire par să fi fost transmise din generaţie în generaţie.
Când Homo sapiens a pornit din Africa de Est într-o periculoasă călătorie pentru a popula lumea, nu era singura specie umanoidă de pe planetă. Dar a fost singura care a supravieţuit, până la final. De ce ? Şi cum ne-am schimbat pe parcursul cele mai mari călătorii din istorie, devenind cei care suntem azi ? Acest fascinant serial face cinci călătorii epice pe întregul glob, urmând traseele antice ale strămoşilor noştri pentru a dezvălui extraordinarele şi durele provocări cu care s-au confruntat. Folosind ultimele dovezi genetice şi arheologice, arătăm cum oamenii s-au adaptat gradat, cultural şi fizic, ca răspuns la mediul în care au trăit.
 
03:00 Pionieri milionari
De la Levi Strauss la Henry J Heinz, acest serial spune poveştile a cinci giganţi ai afacerilor care şi-au lăsat amprenta asupra economiei şi culturii americane.
Povestea lui Levi Strauss – un imigrant evreu din Germania care a înfiinţat prima companie producătoare de blugi.
Cinci întreprinzători vizionari din „lumea veche” au redefinit economia „lumii noi” şi au lăsat o amprentă majoră asupra culturii americane. Levi Strauss, Henry E Steinway, William E Boeing, John Jacob Astor şi Henry J Heinz – numele sau produsele lor sunt cunoscute peste tot în lume. Inovaţia, curajul, perseverenţa şi hărnicia au fost atributele care le-au asigurat succesul într-o ţară nouă şi deosebită. Cu ajutorul reconstituirilor de înaltă calitate şi a materialelor de arhivă, acest serial ne prezintă una dintre cele mai fascinante şi incitante epoci din istoria economică a Statelor Unite. Cum au reuşit aceşti cinci bărbaţi, care au început ca imigranţi, să devină prin propriile forţe milionarii prin excelenţă care simbolizează şi astăzi succesul american ?
 
04:00 Aşii căzuţi
Povestea a doi aşi ai zborului din Primul Război Mondial, decoraţi cu Crucea Victoria pentru actele lor de bravură.
Aceasta este povestea a doi aşi ai zborului din Primul Război Mondial, decoraţi cu Crucea Victoria. James McCudden şi Edward Mannock au zburat într-o vreme când pierderile din Aviaţia britanică erau cele mai grele. În 1917, speranţa de viaţă a unui pilot începător era de 11 zile. Pentru că piloţii nu aveau paraşute, mulţi purtau pistoale ca să se poată sinucide dacă avionul lua foc. Aceşti doi piloţi, însă, au supravieţuit suficient încât să devină experţi în tactica de zbor; au înfruntat frigul aspru şi au zburat razant deasupra inamicului, unde mitralierele lor îşi atingeau întotdeauna ţinta. Amândoi au murit în împrejurări tragice şi absurde: McCudden când motorul avionului i s-a defectat, iar Mannock când a făcut greşeala ridicolă pe care n-ar fi tolerat-o niciodată la alţii.
 
05:00 Atena: Adevărul despre democraţie
O analiză a răspânditului stereotip potrivit căruia Atena a fost leagănul democraţiei.
Istoricul englez Bettany Hughes porneşte în căutarea adevărului privind Atena democratică, acum 2.500 de ani. Atena a fost slăvită ca leagănul filozofiei, al artei, al ştiinţei şi al celei mai măreţe idei politice a tuturor timpurilor: democraţia. A fost descrisă ca o epocă de aur, ce depăşea orice aşteptări, şi poate aşa a fost. Acum, Bettany Hughes respinge stereotipurile şi cercetează în profunzime pentru a afla ce însemna cu adevărat democraţia: de la deţinerea puterii de către popor, la tiranie, de la religii ciudate la ştiinţele experimentale, de la uciderea lui Socrate, la primul imperiu democratic din lume. Documentarul dezvăluie cum Atena s-a transformat dintr-o cetate grecească obişnuită într-o vastă putere imperială şi cum noul curent de gândire coexista cu superstiţiile antice, fapt care a dus la conflicte violente şi la o creativitate fără egal.
 
06:00 Ferma eduardiană
Echipa de la „Ferma victoriană” – istoricul Ruth Goodman şi arheologii Alex Langlands şi Peter Ginn – petrece un an învăţând să facă faţă provocărilor vieţii la o fermă din perioada eduardiană.
It's May and, with Empire Day approaching, a very special boat comes to the Valley. The paddle steamer, Monarch, is arriving: one of only 3 in the country that's still operational. It's the first time such a vessel has arrived at Morwellham Quay in 80 years Back in the Edwardian period 1000s of tourists began coming to the Tamar Valley by paddle steamer every summer. The combination of reduced working hours and greater mobility encouraged a new form of tourism – day-tripping. Workers from towns and cities like Plymouth flocked to rural spots like Morwhellham Quay for festivities. Local farmers cashed in on the visitors - selling cream teas, fresh fruit, postcards and anything else they could think of - and also used the steamers to send their produce to market. So Ruth, Alex and Peter pull out all the stops to put on a party for the tourists: they've got to milk a cow who has never been milked before; take lessons in traditional clotted cream making from the instructors at a 'travelling dairy school'; and learn to make a special Devon accompaniment to cream teas – the highly popular 'cut round' (a Devonshire version of a scone). On top of that, they must harvest their strawberries to get them to market on the paddle steamer. They must also come up with more things to sell: drawings of the Tamar Valley, bouquets of flowers, and ice cream - not easy to make when you don't have a freezer.
Creatorii serialului de succes „Ferma victoriană” se întorc pentru a dezvălui lumea dispărută a fermelor din perioada eduardiană, la o scară şi cu o profunzime nemaiîntâlnite până acum. Istoricul Ruth Goodman şi arheologii Alex Langlands şi Peter Ginn vor munci timp de un an pentru a readuce la viaţă ferma Morwellham. Reflectând spiritul întreprinzător al erei eduardiene, ei îşi extind orizonturile pentru a explora o comunitate diversă şi plină de viaţă în care agricultura, grădinăritul, mineritul şi pescuitul se îngemănau. Recreând viaţa tradiţională a fermierilor eduardieni şi explorând o serie întreagă de meşteşuguri ale acestora, acest fascinant serial ne oferă o privire unică asupra unei ere aflate în pragul unor mari transformări.

Vizualizări: 13

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

201 state 

(ultimul: Mauritania)

Numar de steaguri: 263

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 41

1 stat are peste 660,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 40,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

1 stat are peste 10.000 clickuri (Franta)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia, Marea Britanie, Canada, UngariaSpania )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

16 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

5. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

6. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

7. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

8. MAGAZINUL DE CARTE

http://www.magazinul-de-carte.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. CARTEA DE CITIT

http://www.carteadecitit.ro 11. ANTICARIAT ON-LINE
http://www.carti-online.com/

12. ANTICARIATUL DE NOAPTE

 http://www.anticariatuldenoapte.ro/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15. ANTICARIAT ALEPH

https://www.anticariataleph.ro/

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. EDITURA ARGONAUT

https://www.editura-argonaut.ro/

19.EDITURA MEGA

https://edituramega.ro/

20. TIMBREE

www.timbree.ro

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23. STAMPWORLD

http://www.stampworld.com

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/oferta-carti-polirom/?utm_source=facebook-ads-7-99-polirom&utm_medium=banner-facebook&utm_campaign=7-99-polirom-facebook&utm_content=new-3

25. DAFFI'S BOOKS

https://www.daffisbooks.ro 26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.NATIONAL GEOGRAPHIC ROMANIA

https://www.natgeo.ro/revista

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. MIRON MANEGA
http://www.certitudinea.o

32. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24.

© 2021   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor