altmarius

cultură şi spiritualitate

Véres kivégzőhely volt egykor, ma kellemes sétatér – 225 éve fejezték le Budán Martinovicsékat

Írta: Domonkos Csaba
A Vérmező név nem ébreszt kellemes emlékeket az emberben, s valóban, a főváros egyik népszerű közparkja egykor véres események színhelye volt: itt hajtották végre „nyakazással” Martinovics Ignácon és társain a halálos ítéletet. A terület eredetileg katonai célokat szolgált és repülőtérként is használták. A II. világháborút követően a Vár építési romjaival töltötték fel, parkosították, fákat, bokrokat ültettek ide, így nyerte el ma ismert képét.

Buda 1686-as visszafoglalása után a Vár fontos katonai objektum maradt, ezért a védelmét több intézkedéssel is biztosították. Így nem lehetett építkezni a Vártól egy ágyúlövésnyi területen, hogy a támadó ellenségnek ne nyújtson semmiféle fedezéket. A Várhegy alatti nagy területek éppen emiatt sokáig beépítetlenek maradtak. Ugyan később, 1769-től megengedték, hogy lakóházak épüljenek ide, de azzal a szigorú feltétellel, hogy támadás esetén a tulajdonosoknak le kell rombolniuk a házaikat.

A védelmi területet végül 1784-től leszűkítették, a területet parcellázták, és az 30 év alatt gyakorlatilag be is épült, kivéve a mai Vérmező területét, ami üresen maradt, mégpedig a várnagy kaszálójaként. Innen ered korabeli neve: Generális rét. (A középkorban egyébként lakott terület volt, itt állt Logod falu.)

A Vérmező a nevét a magyar jakobinusmozgalom szervezőinek kivégzéséről kapta, merthogy itt hajtották végre 1795. május 20-án Martinovics Ignácon és négy társán a halálos ítéletet „nyakazással.” A korabeli feljegyzések szerint amikor Martinovics végignézte társa, Sigray Jakab kivégzését, elájult. Innentől kezdve szinte nem is tért magához, úgy kellett a vérpadhoz vonszolni.

De mi volt a bűne ennek az öt embernek? Martinovics Ignác rendkívül színes egyéniség volt, pap, természettudós, tanár, a lembergi egyetem dékánja, beutazta Európát, számos nyelven beszélt. Mindeközben a császári titkosrendőrség ügynöke lett, és a szabadkőművesekről, a feloszlatott jezsuitákról, a különböző titkos társaságokról kellett információkat szolgáltatnia. Ám az általa leadott ügynöki jelentéseket saját karrierjének építésére akarta felhasználni, azokban elsősorban saját képességeit domborította ki, és hamis adatokkal, kitalációkkal tűzdelte tele. 

Martinovics az 1790-es évektől egyértelműen ateista nézeteket vallott (ami eléggé furcsa egy felszentelt paptól) és a polgári átalakulás híve volt. II. Lipót halála után, akitől Martinovics reformokat várt, pályája egyértelműen megrekedt.

Martinovics Ignác (1755-1795) portréja a Vasárnapi Ujság 1881. január 9-i számában.


Az új uralkodó, I. Ferenc rendkívül félt a francia forradalom hatásától, ezért a sajtószabadság korlátozásával, a cenzúra fokozásával igyekezett gátat vetni a forradalmi eszmék terjedésének a birodalomban. Nyomozások indultak az ilyen jellegű szövegek szerzői után, az ilyen írásokat el is kobozták, köztük három olyat, amelyet Martinovics névtelenül jelentetett meg. 

Ezután Martinovics egyfajta titkos mozgalmat szervezett nézetei terjesztésére. 1794-től a párizsi jakobinusok hatására kezdte meg a királyellenes, köztársaságpárti szervezkedést, és megalakította két társaságát, a Reformátorok Társaságát, illetve a Szabadság-egyenlőség-testvériség Társaságát. Az előbbi „belépő szintű” volt, fotelforradalmároknak, elsősorban elszegényedett mágnásoknak és nemeseknek, míg a Szabadság-egyenlőség-testvériség Társaságot a kemény mag alkotta. A két szervezet eltérő célokat fogalmazott meg, ez utóbbi terjesztette a valódi forradalmi eszméket, sürgette a királyság megdöntését és a teljes polgári átalakulást. 

A hatóságok pár hónap alatt – egy feljelentésnek köszönhetően – a nyomukra akadtak, és 1794 júliusában letartóztatták Martinovicsot és ötven társát. (A mozgalomnak mintegy 150-200 tagja volt.) 

Martinovicsot és a társaságok igazgatóit, Sigray Jakabot, Hajnóczy Józsefet, Szentmarjay Ferencet és Laczkovics Jánost a bíróság felségsértésért és hazaárulásért elítélte, majd a Generális réten 1795. május 20-án nyilvánosan lefejeztette. Börtönbüntetést 18-an kaptak, és később még két embert, Őz Pált és Szolártsik Sándort végezték ki. 

A népnyelv a Generális rétet ezután Vérmezőnek nevezte el, és bár a kormányzat nem akarta, hogy kultuszhellyé váljon, legendák szólnak arról, a kivégzés helyére úgy emlékeztek a budai polgárok, hogy a sétautak pont az egykori vesztőhelynél keresztezték egymást. 

Petőfi Sándor 1848 augusztusában verset is írt a Vérmezőről, amelyben Martinovicsékra így emlékezett: 

„Martinovicsot is látta négy társával 
Összeölelkezni a véres halállal, 
Látta nyakaiknak fölfeccsenő vérét 
S lemetszett fejeik rémes fehérségét. 
Hát ezután kit lát? . . . elgondolom olykor: 
Ki tudja, hátha most énrajtam van a sor?
Talán engem is, mint őket, lefejeznek — 
Ha meghalok, hazám, teérted halok meg.”


Petőfi és kortársai a saját forradalmuk előképét látták Martinovicsék szervezkedésében. A Vérmező név rajta ragadt a területen, ami továbbra is katonai használatban maradt a XIX. században. A főváros évtizedekig pereskedett a katonasággal a terület tulajdonjogáért. 

Millenniumi díszfelvonulás a Vérmezőn 1896-ban (Fotó: FSZEK) 

A Tanácsköztársaság alatt, 1919-ben a május 1-jei fő megmozdulás helyszíne volt, 1920-ban pedig a Nemzeti Hadsereg tett itt esküt. 1926-ban a nemzetközi cserkésztalálkozó szemléjét tartották a Vérmezőn. 

Az I. világháború után a fővároshoz került a terület, ekkor a teljes beépítését tervezték. Szerencsére ez nem valósult meg. Közben továbbra is használták katonai célokra is, lovaspályaként. A II. világháborúban, Budapest ostromakor a védőknek utánpótlást szállító vitorlázógépek szálltak le itt. 

A Vérmező a Várból nézve. A Vár körüli üres telkek már a XIX. században beépültek (Fotó: Both Balázs/PestBuda.hu)

A háború után a Vár építési romjaival töltötték fel az addig teknőszerűen bemélyedt területet, amely ezáltal közel két méterrel lett magasabb. A feltöltött területet parkosították, fákkal, bokrokkal ültették, be és kialakult a ma ismert Vérmező, aminek területéből a Déli pályaudvar átépítésekor csíptek még le egy darabot. 

Eredetileg egy kis tavat is létrehoztak volna a parkban, de ez végül nem valósult meg. Meglepő módon a szocializmus utolsó éveiben állították fel itt Varga Imre szobrászművész Kun Béla-emlékművét, ám a szoborcsoportot a rendszerváltást követően elszállították a nagytétényi szoborparkba. A Vérmezőn kapott helyet 2008-ban Marton László Babits Mihály-szobra, amelyet a költő születésének 125. évfordulója alkalmából avattak fel. Nem véletlenül itt, hiszen nem messze, a parkot határoló Attila úton áll az a ház, amelyben a költő élete utolsó éveit a töltötte .

Ma a Vérmező kellemes sétatér, amely remélhetőleg soha többé nem ad helyet kivégzésnek. 

Nyitókép: A Vérmező és a Vár 1900 környékén (Fotó: FSZEK)

Vizualizări: 2

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

199 state 

(ultimul: Sint Maarten)

Numar de steaguri: 263

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Tari lipsa: 43

1 stat are peste 600,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 90.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 40,000 clickuri (Moldova)

1 stat are peste 20,000  clickuri (Italia)

2 state au peste 10.000 clickuri (Franta,  Germania)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia, Marea Britanie, Canada, UngariaSpania )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

24 state au un click

Rating for altmarius.ning.com 

altmarius.ning.com-Google pagerank,alexa rank,Competitor

DE URMĂRIT

1. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

2. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

3. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

4. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

5. MAGAZINUL DE CARTE

http://www.magazinul-de-carte.ro/

6 ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

7. DEPOZITUL DE CARTI 

http://www.calinblaga.ro/

8. CARTEA DE CITIT

http://www.carteadecitit.ro/

9. ANTICARIAT ON-LINE
http://www.carti-online.com/

10. ANTICARIATUL DE NOAPTE

 http://www.anticariatuldenoapte.ro/

11. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

12. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

13. ANTICARIAT ALEPH

https://www.anticariataleph.ro/

14. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

15.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

16. ANTICARIAT LOGOS

http://www.anticariat-logos.ro/

17. ANTICARIAT.NET

http://www.anticariat.net/informatii-contact.php

18. TIMBREE

www.timbree.ro

19. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

20 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

21. STAMPWORLD

http://www.stampworld.com

22. LIBMAG

https://www.libmag.ro/oferta-carti-polirom/?utm_source=facebook-ads-7-99-polirom&utm_medium=banner-facebook&utm_campaign=7-99-polirom-facebook&utm_content=new-3

23. DAFFI'S BOOKS

https://www.daffisbooks.ro/

24. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

25. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

26.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

27.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

http://www.editura.uaic.ro/produse/colectii/documenta/1

28. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

29 ORIZONTURI CULTURALE

http://www.orizonturiculturale.ro/ro_home.html

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. MIRON MANEGA
http://www.certitudinea.o

32. NATIONAL GEOGRAPHIC ROMANIA

https://www.natgeo.ro/revista

33. KORUNK

http://ideakonyvter.ro/53-korunk

Insignă

Se încarcă...

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Erfolgsgeschichte Taunusbahn

Creat de altmariusclassic Sep 13, 2013 at 11:02am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Sep 13, 2013.

Schnell und Steiner

Creat de altmariusplus Iun 19, 2013 at 1:59pm. Actualizat ultima dată de altmariusplus Iun 19, 2013.

Grosse Kunstfuehrer zum Schnell &Steiner

Creat de altmariusclassic Dec 21, 2012 at 6:55pm. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Dec 21, 2012.

Hermann Hesse -bucher

Creat de altmariusscience Nov 7, 2012 at 5:47pm. Actualizat ultima dată de altmariusscience Nov 7, 2012.

Grosse Kunstfuehrer zum Schnell & Steiner - 1

Creat de altmariusclassic Oct 8, 2012 at 7:52pm. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Oct 8, 2012.

Neuerscheinungen zum Schnell &Steiner - 3

Creat de altmariusclassic Oct 8, 2012 at 7:50pm. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Oct 8, 2012.

Neuerscheinungen zum Bohlau - 1

Creat de altmarius Aug 29, 2012 at 7:30am. Actualizat ultima dată de altmarius Aug 29, 2012.

Neuerscheinungen zum Schnell & Steiner - 2

Creat de altmarius Aug 29, 2012 at 7:26am. Actualizat ultima dată de altmarius Aug 29, 2012.

Neuerscheinungen zum Schnell & Steiner

Creat de altmariusplus Mar 14, 2012 at 3:01pm. Actualizat ultima dată de altmariusplus Mar 14, 2012.

Grosse Kunstfuhrer: Maribor

Creat de altmariusconcurs Feb 22, 2012 at 1:08pm. Actualizat ultima dată de altmariusconcurs Feb 22, 2012.

© 2020   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor