Fotó: Szépművészeti Múzeum

A múzeum történetének legnagyobb és legátfogóbb rekonstrukciós munkálatai során nem csupán az épület újult meg, hanem a gyűjtemény eredeti koncepciójához visszatérve, az állandó kiállításokat is újrarendezték. Egy új kamarakiállítás is várja a látogatókat, Leonardo da Vinci és a budapesti Lovas címmel. Látható a reneszánsz mesterhez köthető budapesti lovasszobor Leonardo da Vinci tíz rajza, valamint az általa inspirált kortárs, Giovanni Francesco Rustici szobrai is.


Fotó: Szépművészeti Múzeum


A munkálatok során 5,5 kilogramm aranyat használtak fel 
Fotó: Szépművészeti Múzeum


Fotó: Szépművészeti Múzeum

A Liget Budapest Projekt keretében végzett rekonstrukció során megújult a II. világháborúban jelentős károkat szenvedett, azóta csak felületes rekonstrukción átesett és raktárként használt, impozáns Román Csarnok, korszerűsítették a múzeum elavult fűtőrendszerét, klimatizálták a kiállítótermek egy részét, felújították a tetőszerkezet nagy részét, valamint új kiállító- és közönségforgalmi tereket és korszerű raktárhelyiségeket alakítottak ki az épületben.

2018. október 31-én a mélyföldszinti terek és a felújított Román szárny nagy része, valamint az ott található kiállítások nyílnak meg, az összes új állandó kiállítás pedig 2019 közepétől lesz látogatható.

Antik kiállítás 
Fotó: Szépművészeti Múzeum


Ókori Egyiptom - állandó kiállítás 
Fotó: Szépművészeti Múzeum


Fotó: Szépművészeti Múzeum


A Régi Képtár állandó kiállítása: Európa művészete 1250-1600 
Fotó: Szépművészeti Múzeum

2019. január 6-ig látogatható a Leonardo és kortársai külföldi gyűjteményekből kölcsönzött, itthon először látható, remekművekből álló kiállítás. 
Fotó: MTI/Mónus Márton

A Szépművészeti Múzeum kiállításainak újrarendezésével párhuzamosan bezárnak a Magyar Nemzeti Galéria régi magyar gyűjteményének egyes állandó tárlatai, ugyanis a Szépművészeti kiállítási koncepciója – visszatérve az eredeti, alapításkori alapelvekhez -, hogy a magyar művészeti anyag otthona a Szépművészeti legyen. A jövőben az egyiptomi és a görög-római művészet mellett a 18. század végéig együtt látható majd az egyetemes és a magyar művészet története. Ugyanakkor, a Szépművészeti Múzeum 1800 utáni gyűjteményének kiállítása - ideiglenesen, az Új Nemzeti Galéria megnyitásáig - a Várba költözik, ahol az elmúlt több mint két évszázad magyar és nem magyar képzőművészeti alkotásai lesznek láthatók a Magyar Nemzeti Galériában, 2019 elejétől. A Liget Budapest projekt keretében megvalósuló Új Nemzeti Galéria épülete pedig a tervek szerint 2021 végére készül el.

A Szépművészeti Múzeum átfogó felújítása 14 000 négyzetmétert érintett, ami az épület alapterületének mintegy negyven százaléka. A rekonstrukció a Román Csarnok mellett érintette többek között a reneszánsz stílusú Michelangelo termet is, amely az elmúlt évtizedekben átalakítva, a látogatóktól elzárva, irodaként funkcionált. A felújításnak köszönhetően csaknem 2000 négyzetméternyi korábbi kiállítótér nyeri vissza eredeti funkcióját és a műtárgyraktáraknak is mintegy félezer négyzetméterrel több hely jut majd. A felújítás során egy új, térszint alatti, korszerű étterem és kávézó is kialakításra került.

Az 1906-ban megnyílt Szépművészeti Múzeum épülete története során már több kisebb részleges rekonstrukción átesett, de a nyugati, ún. Román szárny felújítása és az épületgépészet átfogó fejlesztése évtizedek óta váratott magára. A munkálatok középpontjában álló, a múzeum leggazdagabban dekorált, román kori templombelsőt mintázó Román Csarnokot több mint 70 éve nem láthatta a nagyközönség. A felújításig raktárként funkcionáló teremben a Régi Képtár festményeinek egy része mellett a gyűjteményben őrzött gipszmásolatokat is itt tárolták. A Liget Budapest projekt keretében megoldódik az évtizedek óta hányattatott sorsú gipszmásolatok sorsa is: a műtárgyak a felújítás alatt álló és jövőre megnyíló komáromi Csillagerődbe valamint a Szabolcs utcában megépülő Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központba kerülnek majd. Szintén itt kap majd otthont a Közép-Európai Művészettörténeti Kutatóintézet (KEMKI) is, amely a Szépművészeteiben és a Nemzeti Galériában zajló tudományos munkához nyújt majd segítséget.