altmarius

cultură şi spiritualitate

Evangelos Odysseas Papathanassiou, (născut pe 29 martie, 1943) - este un compozitor grec de muzică electronică, progresivă, ambient şi neo-classică, recunoscut în întreaga lume, sub numele scenic de Vangelis ("ge" se pronunţă "ghe"). Printre cele mai cunoscute compoziţii ale sale se numără coloana sonoră a filmului Chariots of Fire pentru care a primit premiul Academiei de Film în 1981, precum şi compoziţii pentru filme: Blade Runner, Bitter Moon, 1492:Conquest of Paradise, documentare: Carl Sagan, Jacques-Yves Cousteau, precum şi imnul Campionatului Mondial de Fotbal din Coreea-Japonia, din 2002.

Biografie
Începuturile activităţii

Evangelos Odysseas Papathanassiou [Ευάγγελος Οδυσσέας Παπαθανασίου (Evángelos Odhiséas Papathanasíu)] s-a născut la Volos, Grecia. Vangelis a început să compună încă de la vârsta de 4 ani şi a fost un muzician autodidact. A refuzat lecţiile clasice de pian şi şi-a construit cariera fără cunoştinţe substanţiale de teorie muzicală. A studiat muzica, pictura şi regia de film la Academia de Arte Fine din Atena. La începuturile anilor 1960 a format grupul Formynx, care a devenit foarte popular în Grecia. În timpul revoluţiei studenţilor de la 1968 din Franţa, s-a mutat în Paris unde împreună cu Demis Roussos şi Loukas Sideras a format grupul de rock progresiv Aphrodite's Child. În această formulă au cunoscut succesul la nivel european cu piesa "Rain and Tears". Deşi grupul s-a destrămat în 1972, Vangelis a mai colaborat pe parcurs cu Demis Roussos.

Începuturile activităţii solo
Vangelis şi-a început activitatea independentă compunând coloane sonore pentru două filme ale regizorlui francez Frederic Rossif, în 1973. Primul album scos oficial a fost Earth în 1974. Cam în acelaşi timp a dus tratative cu grupul de rock progresiv britanic Yes. Deşi nu s-a alăturat niciodată grupului, s-a împrietenit cu vocalistul Jon Anderson, cu care a colaborat mulţi ani. După ce s-a mutat la Londra, Vangelis a semnat contract cu casa de discuri RCA Records, şi-a deschis propriul studio de înregistrări (Nemo Studios) şi a compus o serie de albume de muzică electronică. Debutul a fost făcut cu albumul bine primit de public Heaven and Hell care a fost folosit mai târziu pentru coloana sonoră a documentarului lui Carl Sagan, Cosmos: A Personal Voyage la televiziunea PBS.

Maturitatea artistică
A compus singur, dar a avut şi numeroase colaborări. Împreună cu Jon Anderson a realizat câteva albume pe parcursul anilor 1980 şi 1990 sub numele de Jon & Vangelis.

În anul 1982 Vangelis a câştigat premiul Oscar pentru coloană sonoră originală, pentru filmul Chariots of Fire. Tema albumului a stat o săptămână pe primul loc in Statele Unite, după ce a avut o ascensiune timp de un an.

Acel an a însemnat şi începutul colaborării cu producătorul de film Ridley Scott, pentru care Vangelis a compus coloanele sonore la filme precum Blade Runner şi 1492: Conquest of Paradise. În anul 1990 scoate la Roma albumul "The City", colaborare cu Roman Polanski, album compus în camera de hotel.

În anul 1992 scoate albumul 1492: Conquest of Paradise, coloana sonoră a filmului cu acelaşi nume. Deşi filmul nu s-a bucurat de succes, albumul lui Vangelis a doborât recorduri de vânzări în Europa (în special in Germania) şi a fost premiat. În acelaşi an primeşte Ordinul de Cavaler al Artelor şi Literelor în Franţa.

În anul 2001 scoate albumul predominant clasic Mythodea care a fost folosit de NASA ca temă pentru misiunile pe planeta Marte. Albumul este înregistrat live la concertul susţinut în Templul lui Zeus din Atena, şi a fost scos atât în variantă audio (CD) cât şi video (DVD).

În anul 2004 compune coloana sonoră a filmului regizat de Oliver Stone, Alexander. În 2007 este lansată Blade Runner Trilogy. 25th Anniversary (Trilogia Blade Runner. A 25-a aniversare) cuprinzând 3 CD-uri care conțin: varianta din 1994 revăzută pe un CD, un CD cu muzică din film nepublicată și un CD cu muzică originală inspirată din film.

Universitatea din Atena i-a conferit titlul de Doctor Honoris şi profesor emerit în anul 2008.

Discografie
Albume de studio

1971 - Hypothesis
1971 - The Dragon
1972 - Fais Que Ton Rêve Soit Plus
1973 - Earth
1975 - Heaven and hell
1976 - Albedo 0.39
1977 - Spiral
1978 - Beauborg
1979 - China
1980 - See you later
1984 - Soil Festivities
1985 - Mask
1985 - Invisible Connections
1988 - Direct
1990 - The City
1995 - Voices
1996 - Oceanic
1998 - El Greco
2001 - Mythodea

Coloane sonore
1970 - Sex Power
1973 - L'Apocalypse des animaux
1975 - Entends-tu les Chiens Aboyer? cunoscut şi drept Ignacio
1976 - La fête sauvage
1979 - Opera Sauvage
1981 - Chariots of Fire
1983 - Antarctica
1984 - The Bounty
1992 - 1492: Conquest of Paradise
1992 - Bitter Moon
1994 - Blade Runner
2004 - Alexander
2007 - Blade Runner Trilogy. 25th Anniversary
2007 - El Greco Original Motion Picture Soundtrack

Albume în colaborare
1979 - Odes (Vangelis & Irene Papas)
1980 - Short Stories (Jon & Vangelis)
1981 - The Friends of Mr Cairo (Jon & Vangelis)
1982 - The Friends of Mr.Cairo (Jon & Vangelis)
1983 - Private Collection (Jon & Vangelis)
1986 - Rapsodies (Vangelis & Irene Papas)
1991 - Page of life (Jon & Vangelis)
Compilații1978 - The Best of Vangelis
1982 - To the Unknown Man
1984 - The Best of Jon & Vangelis
1989 - Themes
1994 - Chronicles (Jon & Vangelis)
1996 - Portraits (So Long Ago, So Clear)
2000 - Reprise 1990-1999
2002 - Cosmos
2003 - Odyssey: The Definitive Collection
(http://ro.wikipedia.org/wiki/Vangelis)

Vizualizări: 162

Comentariu publicat de Nicoleta Cimpoae pe Ianuarie 4, 2010 la 8:52pm

VANGHELIS---GREGORIAN---
Vezi mai multe video din Muzica
Comentariu publicat de Nicoleta Cimpoae pe Ianuarie 4, 2010 la 8:53pm

--VANGHELIS-- ORA--12--
Vezi mai multe video din Muzica

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

200 state 

(ultimul: Micronesia)

Numar de steaguri: 264

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 42

1 stat are peste 660,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 40,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

1 stat are peste 10.000 clickuri (Franta)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia, Marea Britanie, Canada, UngariaSpania )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

16 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

http://www.editura.uaic.ro/produse/colectii/documenta/1

4. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

5. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

6. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

7. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

8. MAGAZINUL DE CARTE

http://www.magazinul-de-carte.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. CARTEA DE CITIT

http://www.carteadecitit.ro 11. ANTICARIAT ON-LINE
http://www.carti-online.com/

12. ANTICARIATUL DE NOAPTE

 http://www.anticariatuldenoapte.ro/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15. ANTICARIAT ALEPH

https://www.anticariataleph.ro/

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT LOGOS

http://www.anticariat-logos.ro/

19. ANTICARIAT.NET

http://www.anticariat.net/informatii-contact.php

20. TIMBREE

www.timbree.ro

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23. STAMPWORLD

http://www.stampworld.com

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/oferta-carti-polirom/?utm_source=facebook-ads-7-99-polirom&utm_medium=banner-facebook&utm_campaign=7-99-polirom-facebook&utm_content=new-3

25. DAFFI'S BOOKS

https://www.daffisbooks.ro 26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.NATIONAL GEOGRAPHIC ROMANIA

https://www.natgeo.ro/revista

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. MIRON MANEGA
http://www.certitudinea.o

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24.

© 2021   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor