altmarius

cultură şi spiritualitate

Publicat în Dilema Veche nr. 1008 din 3 august – 9 august 2023
https://dilemaveche.ro/sectiune/editoriale-si-opinii/situatiunea/un...

image

Justiția română a reușit să producă versiunea balcanică a Divinei Comedii dantești: comedia sinistră. Evident, nu pot vorbi ca un specialist. Doar descriu ce văd și, dacă n-ar fi vorba de un destin tragic (încheiat cu o nedreaptă moarte brutală), aproape că aș risca, în bună tradiție autohtonă, o reacție bășcălioasă... Doar că, pătată cu sînge și cu parșivă prostie instituțională, realitatea încurajează mai curînd melancolia și revolta decît rîsul ironic. Cîteva comentarii:

1) Să nu se mai tot spună – ne explică juriștii – că Gheorghe Ursu a fost vreun disident! A bombănit doar, ca tot românul, în gînd. Nu tu vociferare publică, nu tu luptă la vedere cu „răul”. A scris, e drept, texte pentru Europa Liberă (dar nesemnate), a ținut un dușmănos „jurnal intim” descoperit de colegi de birou vigilenți și predat organelor de Securitate, a refuzat orice ofertă de colaborare cu „Forurile”, nu a acceptat, în anchetă, să-și denunțe prieteni ca Geo Bogza, Nina Cassian, Radu Cosașu etc. Dar nu se pune. Nu de-aia a fost arestat, nu de-aia a fost anchetat drastic, cu pumnii strînși. De altfel, aflăm de la aceiași juriști că Securitatea (prin înțeleapta decizie a  tov. Ceaușescu) își schimbase – mai ales după 1985 – strategiile: nu-i mai aresta pe trădători (îi interna mai curînd, pentru „vindecare”, în ospicii). Sau se lepăda de ei, oferindu-le ocazia să plece în Occident (cu condiția să nu se mai întoarcă...). Față cu asemenea „justificări” istorice, ai aproape senzația că „organele” nutreau mai curînd o anumită simpatie pentru disidenții de for public. Ăia mai puțin bătăioși îi plictiseau. Și îi arestau sub alte pretexte, sugerînd astfel că îi preferă pe „radicali”. Păi, nu e acesta un omagiu discret adus de „servicii” marilor eroi vocali, luptătorilor anticomuniști cu un curriculum mai sonor?

2) Dar dacă vrem bravură de turnir, cum arestăm un protestatar „normal”? Nu e o problemă. Îl prindem cu vreo mînărie de piață. Gheorghe Ursu, de pildă, avea în casă valută: vreo 20-30 de dolari și vreo 40 de mărci germane. Păi, de ce? Ori ca să finanțeze, pe ascuns, o mare revoltă populară, ori ca să-și asigure concedii de lux pe Coasta de Azur. Așa că stop! Nu arestăm conspiratori, ci doar șmecheri! Să nu politizăm!

3) Cel arestat a fost prost tratat în pușcărie? A se slăbi! O judecătoare a Curții de Apel București accentua, competent, încă din 2019, că e o mare diferență între „crime împotriva umanității” și „tratamente neomenoase”. Da, anchetatorul poate deveni violent, la ordin sau din devotament ideologic, dar nu poate fi condamnat pentru asta ca „inuman”, ci doar ca „neomenos”. Ce nuanță fină! Ce să mai crezi? Dacă smulgi o unghie păcătosului e inuman sau e doar un mic exces de zel neomenos? Dacă scoți ochii unui om înseamnă neapărat că ai ceva cu „umanitatea”? Să fim serioși...

4) Apropo de vizele pentru pașaport acordate, generos, suspectului. Întîmplător, am, în legătură cu asta, o amintire proprie: și mie mi se pun în cîrcă ieșiri („legale”, deci generoase și deci suspecte) spre țări „capitaliste”. În 1983, sub pretextul ridicolei „Meditații transcendentale”, am rămas, ca mulți alți intelectuali ai momentului, fără slujbă, fără drept de semnătură și „invitat” să accept un post de muncitor necalificat la fabrica de sticlă... Fundația germană „Alexander von Humboldt”, unde, prin mijlocirea domnului Noica, fusesem bursier prin 1975, a auzit de pățania mea din țară și, pentru a mă ajuta, mi-a oferit o nouă bursă. Într-o primă fază n-am primit viză. Ofițerul de Securitate care „mă avea în grijă” mi-a comunicat că s-ar putea, totuși, obține un pașaport, dar că, dacă nu mă mai întorc, colegii lui o să aibă probleme. Și după o scurtă – și semnificativă – pauză, a adăugat: „Dar n-o să murim din asta...”. Iar cînd m-am întors, a fost mirat și... dezamăgit. Speranța forurilor fusese să scape de un neserios ca mine... Pe de altă parte, se uită că destul de mulți scriitori „suspecți” au avut șansa unor pașapoarte funcționale inainte de 1989.

5) Pentru a masca decesul inginerului Ursu ca rezultat al violenței anchetatorilor și a unor colegi de celulă „încurajați” să se dezlănțuie (și achitați deja de magistrații autohtoni) se face referire la actul de deces al „incriminatului”, în care cauza „adevărată” a morții este peritonita”! Dacă te uiți, ca un nepriceput ce ești, pe Google, afli că există ceva numit „peritonită post-traumatică”, cu manifestări abdominale patologice. Iar toate documentele legate de ultimele zile ale dlui Ursu vorbesc despre faptul că se plîngea adesea de acute dureri de stomac. „Peritonita” se obținuse, deci, prin... șuturi.

6) Compătimim adesea cu românii din teritoriile unor țări străine. Prost tratați, de pildă, decenii întregi, în Basarabia sau Ucraina. Dar de Gheorghe Ursu, ca și de Paul Goma, am știut să ne ocupăm și „la noi (ei) acasă”, în România. Amîndoi basarabeni prin naștere, amîndoi uciși sau evacuați de compatrioți...

7) Finalul acestei „sinistre comedii” e asigurat, cum era și de așteptat, de ministrul Justiției, adică de doamna Alina Gorghiu care declară, încercănată, că „și-ar fi dorit, ca simplu cetățean, să nu fie martorul validării oricărei forme de represiune, de tortură, al legitimizării instrumentelor de forță care aruncă în obscur drepturi și libertăți fundamentale”. Impresionant! Dna Gorghiu nu se dă mare! Nu e ministru (adică „slujitor public” și administrator suveran al domeniului său de competență). E „un simplu cetățean”. Un „martor” trist, care ar fi preferat să nu știe nimic despre o asemenea tărășenie! Dar dna Gorghiu e, totuși, un cetățean dîrz: alege să rămînă, statuar, în post și să ofteze neputincios. Pentru a ocupa o funcție publică așa trebuie să fii! Melancolic și imobil ca un spectator ghinionist!

Vizualizări: 6

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor