altmarius

cultură şi spiritualitate

Un meșter a construit în 14 luni o orgă tradițională pentru o biserică din Miercurea Ciuc, unică în Transilvania

Harghita
Un meșter a construit în 14 luni o orgă tradițională pentru o biserică din Miercurea Ciuc, unică în Transilvania – FOTO

Sursa foto: Agerpres

http://www.voceatransilvaniei.ro/un-mester-a-construit-in-14-luni-o...

În Biserica catolică Adormirea Maicii Domnului din Miercurea Ciuc, cunoscută și ca „Biserica cu îngeri”, se aud sunete grave sau calde, după care se așterne o liniște plăcută. Constructorul de orgi Sandor Peter, alături de organistul bisericii, lucrează de câteva zile la acordarea orgii, căreia a început să-i dea viață în urmă cu mai bine de un an și care reprezintă cea mai specială lucrare a sa, arată Agerpres.

La început, acordarea se face cu ajutorul unui aparat, iar apoi meșterul și organistul se bazează pe cunoștințele lor muzicale pentru a face ca instrumentul de cult să sune perfect.

Sandor Peter are 41 de ani și de aproape zece ani repară sau construiește orgi în atelierul său din localitatea Sânsimion.

Pasiunea pentru această meserie a descoperit-o imediat după liceu, atunci când cantorul Gered Vilmos din Cluj Napoca i-a spus că există posibilitatea să meargă în Ungaria pentru a învăța să construiască și să repare orgi. A plecat la Budapesta, a urmat cursurile Școlii Postliceale din cadrul Universității „Liszt Ferenc” și apoi s-a întors în România, iar timp de zece ani a fost ajutorul constructorului de orgi Hermann Binder din Sibiu.

„M-am dus să stau câțiva ani la domnul Herman Binder, să capăt experiență și am rămas zece ani. Tot timpul erau lucrări și nu puteam să plec înainte să le terminăm”, povestește Sandor Peter.

În urmă cu zece ani, la vârsta de 31 ani, a revenit în satul natal, Sânsimion, și-a înființat propriul atelier, a accesat fonduri europene pentru achiziționarea de utilaje de tâmplărie moderne și de atunci construiește sau repară orgi pentru lăcașurile de cult din toată Europa.

Orga tradițională pe care a început să o construiască în ianuarie 2015, pentru lăcașul de cult catolic din Miercurea Ciuc, este una deosebită, de o mărime impresionantă. Mai multe FOTOGRAFII puteți vedea aici.

Instrumentul de cult are 20 de registre, o înălțime de cinci metri, seamănă cu coroana unui rege, are 1300 de tuburi metalice sonore și mii de alte piese. Forma sa finală a fost stabilită împreună cu arhitectul care a lucrat la proiectul bisericii și care s-a asigurat că se încadrează perfect din punct de vedere estetic în interiorul lăcașului de cult.

Meșterul din Sânsimion spune că o parte din piese au fost realizate din lemn din larice, întrucât și la interiorul bisericii s-a lucrat tot cu acest lemn, dar a folosit și abanos, pentru registre, un aliaj de plumb și staniu pentru tuburile metalice sau piele și pâslă, pentru alte componente ale instrumentului.

Toate piesele au fost realizate în atelierul său, împreună cu alți trei angajați, doar unele șuruburi speciale le-a comandat din Germania, iar în octombrie 2015 a început asamblarea orgii în biserica din Miercurea Ciuc.

Lucrează cu mănuși, „pentru a nu lăsa urme pe tuburile metalice” și vorbește puțin, chiar foarte puțin. Recunoaște cu greu că la finalul fiecărei lucrări simte o mare bucurie dar și o mare tristețe, pentru că orga, la care a lucrat luni de zile și în care a pus atâta suflet, rămâne acolo, iar el trebuie să plece acasă și să dea viață unui alt instrument. Se consolează, însă, cu gândul că se reîntoarce în fiecare an la orgile sale, „pentru lucrările de întreținere”.

Despre orga pe care urmează să o finalizeze în curând spune că se simte mai atașat decât de altele, întrucât este cea mai mare lucrare a sa, are un design special, iar biserica este una deosebită. Motiv pentru care promite că va veni mai des la Miercurea Ciuc, pentru a-și vedea ultima operă și cea mai importantă.

„E un sentiment de tristețe că o las aici, dar e și bucuria că lucrarea a ieșit bine. La această orgă voi mai veni, pentru că e în apropiere de satul unde am atelierul”, se confesează Sandor Peter.

Orga de la biserica din Miercurea Ciuc a fost deja sfințită și se speră că până la Paștele Catolic ultimele finisaje vor fi finalizate.

După aceea, Sandor Peter urmează să construiască o orgă pentru o biserică luterană din Germania, iar pentru anul viitor se află în negocieri în vederea construirii unui orgi similare ca mărime celei din Miercurea Ciuc, pentru o biserică din Norvegia. Până acum, meșterul din Harghita a construit sau a reparat orgi pentru lăcașuri de cult din România, Germania, Portugalia sau Italia și mărturisește că fiecare dintre ele îi este dragă. Valoarea unei orgi de mici dimensiuni pornește de la câteva mii de euro și ajunge, ca în cazul celei de la Miercurea Ciuc, la peste 80.000 Euro

Meșterul harghitean spune că pentru această meserie este nevoie nu numai de talent și muncă, dar și de foarte, foarte multă răbdare, pe care nu prea o mai au tinerii de astăzi.

Lucrarea realizată de Sandor Peter și angajații săi este și pe placul părintelui Darvas Kozma Jozsef, protopop paroh la Parohia Sfânta Cruce, care zâmbește de câte ori vorbește despre orga cea nouă, care înlocuiește micuța orgă electrică folosită până acum la slujbe.

Orga este regina instrumentelor muzicale. Din secolul al VII-lea s-a răspândit în bisericile romano-catolice, iar în Transilvania se folosește din Evul Mediu. Și am dorit și noi să construim o orgă nouă, care în stil și în așteptările credincioșilor să slujească Sfânta Liturghie. Muzica orgii înalță sufletul și îi ajută pe credincioși să fie mai aproape de Dumnezeu„, spune părintele Darvas Kozma Jozsef.

Biserica catolică Adormirea Maicii Domnului și Sfinții Maghiari are o arhitectură specială, planurile inițiale fiind realizate de cunoscutul arhitect maghiar Imre Makovecz. Pe două dintre fațadele bisericii se află câte cinci cruci, iar cupola este din sticlă, străjuită de patru îngeri, despre care părintele Darvas spune că sunt Mihail, Gabriel, Rafael și Uriel, și care sunt vizibili și din interiorul bisericii.

După cum ne explică protopopul paroh, altarul se află în mijlocul lăcașului de cult, „așa cum nucleul este în mijloc, iar electronii se învârt în jurul lui” și exprimă faptul că „Hristos este altarul, iar credincioșii se află în jurul său”.

Biserica Adormirea Maicii Domnului și Sfinții Maghiari, denumită și Biserica Milenară, simbolizând cei 1000 de ani de creștinism ai poporului maghiar, a fost sfințită în anul 2003, la construcția sa contribuind financiar Guvernul României, Guvernul Ungariei și enoriașii din Miercurea Ciuc

Vizualizări: 189

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor