Un istoric maghiar spune că a descoperit în interiorul ruinelor unei vechi biserici protestante din Transilvania o copie foarte rară a unui celebru mozaic pictat de artistul italian Giotto, informează lefigaro.fr.

 Distribuie pe Facebook  Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Abandonată de mai multe decenii şi aproape complet distrusă, bătută de ploi şi vânt, fosta biserică protestantă se află în Jelna, o mică localitate din judeţul Bistriţa-Năsăud, la o distanţă de aproximativ 430 de kilometri de Bucureşti. 

Cu ocazia unei vizite pe care a făcut-o în România în 2014, atenţia istoricului maghiar Szilard Papp a fost atrasă de câteva fragmente dintr-o frescă decolorată. Căutările ce au urmat i-au confirmat presupunerile. Potrivit acestui istoric, ar fi vorba de o copie străveche şi foarte rară, până în prezent complet ignorată, a celebrului mozaic ”La Navicella”, pictat de Giotto. 

Realizat în jurul anului 1300 în vechea bazilică Sfântul Petru din Roma şi degradată în mai multe ocazii, opera lui Giotto, ce are dimensiunile de 10 metri x 14 metri, prezintă scena biblică a episodului petrecut pe Lacul Tiberiada (Marea Galileei), atunci când, potrivit tradiţiei, Iisus ar fi mers pe apă. 

Pictura lui Giotto a inspirat zeci de copii, dar până în prezent, doar trei dintre ele sunt recunoscute ca fiind contemporane cu mozaicul original: una conservată la Strasbourg (Franţa) şi alte două exemplare prezente în Italia, în oraşele Florenţa şi Pistoia. 

”Iat-o pe cea de-a patra”, a declarat istoricul Szilard Papp, care colaborează cu Fundaţia Istvan Moller din Budapesta, specializată în protejarea operelor de patrimoniu. 

Ipoteza lui este considerată ”cât se poate de plauzibilă” de istoricul român Ciprian Firea de la Institutul de Arheologie şi Istoria Artei din Cluj-Napoca. 

După părerea lui Szilard Papp, fresca din Jelna ar fi putut fi realizată de unul sau de mai mulţi artişti locali, pe baza unor schiţe aduse de pelerini. 

”În orice caz, este surprinzător să găseşti o astfel de operă reprodusă într-un sat care se afla pe atunci la periferia lumii creştine, foarte departe de Roma”, spune, cu încântare, istoricul maghiar. Cu atât mai mai mult cu cât, potrivit spuselor sale, copia din Jelna redă ”cu mare fidelitate” mozaicul original, în ciuda stării jalnice în care se află fosta biserică protestantă în care a fost pictată.

Construită în a doua jumătate a secolului al XIV-lea de o comunitate catolică germană, biserica din Jelna a fost revopsită în alb după Reforma protestantă din secolul al XVI-lea, fapt ce ar fi putut să contribuie la căderea în uitare a acelei picturi. 

Mai multe alte fresce străvechi au fost deja descoperite în bisericile aflate în ruine, în Transilvania, după prăbuşirea regimului comunist din România, în 1989. 

Istoricul Ciprian Firea speră că descoperirea pe care colegul său de breaslă a făcut-o la Jelna ”va trage un semnal de alarmă pentru autorităţi”.

”Dacă nu se intervine într-un an sau doi, totul se va prăbuşi”, a adăugat istoricul român.

Giotto di Bondone (1267 - 1337) a fost un pictor şi arhitect italian, considerat un inovator al picturii italiene şi un predecesor al artei moderne. Giotto a înlocuit compoziţia ornamentală bizantină cu reprezentarea spaţiului tridimensional, anticipând descoperirea  perspectivei renascentiste.

viewscnt