altmarius

cultură şi spiritualitate

Un geniu uitat. Szántay Lajos, arhitectul care a schimbat fața Aradului

https://www.historia.ro/sectiune/portret/articol/un-geniu-uitat-sza...

Autor 

Există oameni asupra cărora destinul și-a pus pecetea, caractere puternice, neegoiste, mânate de idealuri înalte, spirite vizionare, capabile, prin puterea exemplului, să revoluţioneze viaţa comunităţilor. Ei sunt purtaţi de Providenţa Divină pe cărări nebănuite pentru a lăsa umanităţii un tezaur de nepreţuit. Stăpâniri vremelnice adeseori i-au umbrit, dar rodul muncii lor a rămas neșters. Astăzi, edificii ce împânzesc orașul Arad, plăsmuite de genialul arhitect Szántay Lajos (1872-1961), te ademenesc prin impozanta arhitectură să cercetezi nu numai istoria existenţei lor, ci și a celui care le-a dat splendoare.

Uitat până nu demult, arhitectul arădean a revenit în atenţia noastră după ce, în anul 2005, au ieșit la iveală documente și fotografii ce au aparţinut familiei sale și care au fost achiziţionate de Complexul Muzeal Arad. Povestea sa de viaţă a început în 20 februarie 1872, la Arad, când a văzut lumina zilei în casa dulgherului Szántay Lajos şi a soţiei sale, Terezia, născută Széles.

Rămas orfan de tată, a urmat cursurile școlare în orașul natal, desăvârșindu-și pregătirea profesională la Facultatea de Arhitectură a Politehnicii din Zürich, între anii 1890-1895 (?). Ca mai toţi tinerii studenţi arădeni ai acelor vremuri, a efectuat stagiul militar la Arad. Plin de visuri și cu bagajul de cunoștinţe dobândit, tânărul arhitect a derulat importante proiecte, între anii 1897-1901, pe lângă celebrii constructori, antreprenori și arhitecţi budapestani și arădeni, precum Géza Majorossy, Anton Hofhauser, Ybl Miklós și Jiraszek Ferencz.

Om cu o vastă cultură, cu gusturi rafinate, bun cunoscător al muzicii simfonice, a cucerit societatea de odinioară nu numai prin profesionalism, ci și prin modestie, calm și eleganţă. Graţie personalităţii sale, la scurt timp a fost desemnat membru al Societăţii Maghiare de Artă Decorativă din Budapesta (1902), membru al Societăţii „Kölcsey”, membru și, mai târziu, vicepreședinte al Societăţii Filarmonice.


Palatul Bohuș, clădirea din inima orașului Arad, este opera arhitectului Szántay Lajos (Ludovic) și a fost dat în folosință în anul 1913 (foto: Complexul Muzeal Arad)

Parcursul său a fost umbrit de vestea tristă a decesului mamei sale, survenit în anul 1902. A fost momentul de cotitură, în care a hotărât să se dedice urbei natale, unde, pe strada Aulich Lajos/Ioan Russu Șirianu, a deschis propriul birou de arhitectură. Implicat în transformările edilitare și cele de înfrumuseţare, din anul 1907 a făcut parte din „Ordinul Arhitecţilor” arădeni, „Comisia de Urbanism”, „Comitetul Parcului” și Comitetul pentru Inundaţii și Calamităţi Naturale.

În același an avea să o ia în căsătorie pe Csank Varvara Vilma Rosa, care i-a dăruit două fiice, pe Anna și pe Terezia. Ambele au fost firi bolnăvicioase, prima stingându-se din viaţă de tânără, iar cea de-a doua, undeva în deceniul opt al veacului XX, fără a avea urmași.

„Dacă în Arad este cineva al cărui nume trebuie păstrat pentru posteritate, atunci acela este Ludovic Szántay”

Împletind responsabilităţile de soţ și părinte cu cele profesionale, ne-a lăsat o moștenire inestimabilă nouă, arădenilor. Prodigioasa sa operă s-a remarcat prin edificarea unor clădiri impozante, realizate în diverse stiluri arhitecturale, inclusiv în stilul Secession, afirmat într-o societate care a adoptat noile tendinţe ale perioadei numite Belle Époque.

După proiectele sale au fost ridicate, până la izbucnirea Marelui Război, Palatul Kohn (1905), Biserica Roșie (1904-1906), Palatul Szántay (1905-1912), Gara C.F.R. (1910), Palatul Lloyd (1910-1911), Palatul Bohus (1912-1913), Palatul Cultural (1911-1913) etc. Ultimul edificiu îmbină stilurile neoclasic, renascentist italian, baroc ori elemente din Castelul Huniazilor, reprezentând una dintre clădirile care i-au înscris numele pentru eternitate în analele istorice:

„Dacă în Arad este cineva al cărui nume trebuie păstrat pentru posteritate, atunci acela este Ludovic Szántay, arhitect cu gusturi rafinate, genialul proiectant și constructor al Palatului Cultural...”.

Schimbările de după Marea Unire din 1918 nu au demontat dragostea lui pentru orașul natal. A obţinut cetăţenia română pentru întreaga familie, purtând numele de Ludovic Szántay. Chiar dacă târziu a fost inclus în Ordinul Arhitecţilor din România (1933), și-a continuat proiectele cu aceeași pasiune, dând o identitate arhitecturală aparte edificiilor interbelice [Fostul sediul al Camerei de Muncă (1922), Uzinele Textile Arad (1923-1924), Magazia pentru cereale și mărfuri (1925), Antrepozitele Andrenyi (1930), cvartalul de locuinţe I.T.A., case de raport (de închiriat), vile ale unor potentaţi locali, case, monumente funerare etc.].


Palatul Cultural, unul dintre edificiile cele mai reprezentative ale orașului Arad, a fost ridicat între anii 1911-1913. Construcția este realizată după planurile arhitectului Szántay Lajos (foto: Complexul Muzeal Arad)

Aura creată în jurul marelui arhitect în perioada interbelică – el fiind recunoscut și în plan artistic, cultural, social și economic și bucurându-se de o deosebită apreciere – avea să fie stinsă de regimul comunist. Întreaga avere i-a fost naţionalizată, ajungând chiriaș în propria casă. A fost lăsat fără niciun venit, nu i s-a dat dreptul să mai profeseze și i s-a pus interdicţia de a mânca la cantina săracilor. Bătrân și bolnav, a adresat Uniunii Arhitecţilor o cerere pentru a i se asigura o pensie de subzistenţă.

Nicio instituţie nu a onorat, în acel moment, solicitările sale disperate. Decesul soţiei, grija pentru fiica Terezia, care era bolnavă, l-au împins la gestul disperat de a arde propriile-i planuri arhitecturale, fotografii și documente pentru a se putea încălzi. Modestul venit primit târziu și sporadic de la Uniunea Arhitecţilor nu compensa nevoile familiei. Pe ascuns, preoţii parohi reformat și evanghelic împreună cu credincioșii făceau chetă pentru a le asigura hrana și cele necesare traiului.

La finele anului 1960, Consiliul de Miniștri a hotărât să-i acorde o pensie de merit de 2.000 de lei pe lună. Era însă prea târziu. Firul vieţii lui s-a întrerupt în 8 martie 1961. A fost înhumat în Cimitirul „Eternitatea” din Arad, într-un mormânt modest, iar la căpătâi a avut o singură coroană, cumpărată de regretatul Iosif Sârbuţ, în urma unei colecte bănești.


Palatul Kohn Jószef, impunător edificiu în stil Jugendstil, a fost construit în anul 1905, conform planurilor arhitectului Szántay Lajos (foto: Complexul Muzeal Arad)

Szántay Lajos a făcut parte din generaţia marilor arhitecţi de la finele veacului al XIX-lea și debutul următorului, generaţie care conferă Aradului o identitate arhitecturală aparte și care rivalizează cu cea a marilor centre urbane europene. Edificiile acelor timpuri, unele opere ale marelui arhitect, uitat până nu demult, au învins timpul, rămânându- ne nouă și urmașilor noștri, ca o moștenire de nepreţuit.

Acest articol face parte din dosarul Aradul la 1900. „Mica Vienă“, publicat în numărul 211 al revistei Historia, disponibil la toate punctele de difuzare a presei, în perioada 15 august – 14 septembrie 2019, și în format digital pe paydemic.com.

Vizualizări: 59

Comentariu publicat de Victoria Stoian pe Septembrie 7, 2019 la 2:27pm

Trist!

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

199 state 

(ultimul: Sint Maarten)

Numar de steaguri: 263

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Tari lipsa: 43

1 stat are peste 600,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 90.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 40,000 clickuri (Moldova)

1 stat are peste 20,000  clickuri (Italia)

2 state au peste 10.000 clickuri (Franta,  Germania)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia, Marea Britanie, Canada, UngariaSpania )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

24 state au un click

Rating for altmarius.ning.com 

altmarius.ning.com-Google pagerank,alexa rank,Competitor

DE URMĂRIT

1. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

2. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

3. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

4. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

5. MAGAZINUL DE CARTE

http://www.magazinul-de-carte.ro/

6 ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

7. DEPOZITUL DE CARTI 

http://www.calinblaga.ro/

8. CARTEA DE CITIT

http://www.carteadecitit.ro/

9. ANTICARIAT ON-LINE
http://www.carti-online.com/

10. ANTICARIATUL DE NOAPTE

 http://www.anticariatuldenoapte.ro/

11. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

12. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

13. ANTICARIAT ALEPH

https://www.anticariataleph.ro/

14. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

15.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

16. ANTICARIAT LOGOS

http://www.anticariat-logos.ro/

17. ANTICARIAT.NET

http://www.anticariat.net/informatii-contact.php

18. TIMBREE

www.timbree.ro

19. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

20 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

21. STAMPWORLD

http://www.stampworld.com

22. LIBMAG

https://www.libmag.ro/oferta-carti-polirom/?utm_source=facebook-ads-7-99-polirom&utm_medium=banner-facebook&utm_campaign=7-99-polirom-facebook&utm_content=new-3

23. DAFFI'S BOOKS

https://www.daffisbooks.ro/

24. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

25. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

26.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

27.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

http://www.editura.uaic.ro/produse/colectii/documenta/1

28. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

29 ORIZONTURI CULTURALE

http://www.orizonturiculturale.ro/ro_home.html

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. MIRON MANEGA
http://www.certitudinea.o

32. NATIONAL GEOGRAPHIC ROMANIA

https://www.natgeo.ro/revista

33. KORUNK

http://ideakonyvter.ro/53-korunk

Insignă

Se încarcă...

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Erfolgsgeschichte Taunusbahn

Creat de altmariusclassic Sep 13, 2013 at 11:02am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Sep 13, 2013.

Schnell und Steiner

Creat de altmariusplus Iun 19, 2013 at 1:59pm. Actualizat ultima dată de altmariusplus Iun 19, 2013.

Grosse Kunstfuehrer zum Schnell &Steiner

Creat de altmariusclassic Dec 21, 2012 at 6:55pm. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Dec 21, 2012.

Hermann Hesse -bucher

Creat de altmariusscience Nov 7, 2012 at 5:47pm. Actualizat ultima dată de altmariusscience Nov 7, 2012.

Grosse Kunstfuehrer zum Schnell & Steiner - 1

Creat de altmariusclassic Oct 8, 2012 at 7:52pm. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Oct 8, 2012.

Neuerscheinungen zum Schnell &Steiner - 3

Creat de altmariusclassic Oct 8, 2012 at 7:50pm. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Oct 8, 2012.

Neuerscheinungen zum Bohlau - 1

Creat de altmarius Aug 29, 2012 at 7:30am. Actualizat ultima dată de altmarius Aug 29, 2012.

Neuerscheinungen zum Schnell & Steiner - 2

Creat de altmarius Aug 29, 2012 at 7:26am. Actualizat ultima dată de altmarius Aug 29, 2012.

Neuerscheinungen zum Schnell & Steiner

Creat de altmariusplus Mar 14, 2012 at 3:01pm. Actualizat ultima dată de altmariusplus Mar 14, 2012.

Grosse Kunstfuhrer: Maribor

Creat de altmariusconcurs Feb 22, 2012 at 1:08pm. Actualizat ultima dată de altmariusconcurs Feb 22, 2012.

© 2020   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor