altmarius

cultură şi spiritualitate

Újra gyerektábor lesz az egykori Tündérbércen

Újra gyerektábor lesz az egykori Tündérbércen

Írta: Blázsovics Lívia
Csillebérc neve egybeforrt az úttörőtáborral és a gyermekvasúttal. Az Úttörő Köztársaságban, később Csillebérci Úttörőtáborban 1948-tól üdültek a gyerekek, majd a 2000-es évektől másfél évtizeden keresztül zajló pereskedés rendezte a terület tulajdonviszonyait. A közeljövőben újra gyermektábor üzemel majd Csillebércen.

A Budai-hegység erdővel borított vidéke, köztük Csillebérc is, a középkorban a királyi vadászterület része volt. Már IV. Béla is szívesen vadászott itt, Zsigmond és Mátyás király idejében királyi vadászkastély is épült a környéken. Ennek ma is fellelhető nyomait korábban már bemutattuk.

A legenda szerint Mátyás király sokat elmélkedett a közeli Normafánál a tölgyfa (más források szerint bükkfa) alatt, és állítólag ő adta Csillebérc nevét is. Olyan szépnek találta, amilyen talán még a napsugaras Itáliában sincs, ezért elrendelte, hogy Tündérbércnek, azaz Csilebércnek neveztessék. (A csile régi szavunk a tündérre.)

Csillebérc kedvelt kirándulóhely volt. Balra a Széchenyi-hegy, szemben a Farkas-völgy, jobbra az Ördög-orom, a kép 1946-ban készült (Forrás: Fortepan/Képszám: 78985)

Hivatalosan 1847-től nevezik Csilebércnek, ezzel az írásmóddal még az 1940-es években kiadott térképeken is szerepel. A reformkorban Döbrentei Gábor az addigi Kukuberg Dreihotter elvezést változtatta meg Majláth János gróf korábbi történeti feljegyzéseire hivatkozva. Nagyon valószínű, hogy ebben a hivatkozott iratban a közeli Csiki-hegyek nevét elírták, ebből született a Berg Csile (Csile-hegy), amelyet Döbrentei Csilebércznek nevezett át. A Csillebérc név feltehetően a kiejtésből következő helyesírási tévedés, amely végül hivatalosan is rögzült.

A csodás panoráma miatt kedvelt pihenő- és kirándulóhely volt, és már az 1910-es években felmerült, hogy a budai hegyvidék legszebb részein, Farkasvölgyben és Csillebércen sporttelepeket, labdázótereket, gyermekjátszóhelyeket és nagy nyári menedékfödeleket létesítsenek. A terület megközelítésére pedig a Széchenyi-vasút létesítését támogatták.

Az 1930-as években Csillebérc az illegális Kommunista Párt tagjainak a találkozóhelye lett. Valószínűleg ez is közrejátszott abban, hogy 1948 májusában itt kezdték el megépíteni az úttörőtábort, pedig korábban a gödöllői kastélypark is felmerült lehetséges helyszínként. A másik ok az lehetett, hogy a cserkészek Csillebércre terveztek cserkészparkot, ahol 1948-ban centenáriumi emléktábort tartottak volna.

Az Úttörő Köztársaság eredeti tervrajza, amelyen az altáborok nem mozgalmi neveket viseltek. A sportpálya, a műhelyek és a lakóépületek végül nem készültek el az 1948-as megnyitóra (Forrás: Új Építészet, 1948. 7. szám)

A Magyar Cserkészszövetséget azonban (még abban az évben) feloszlatták, a park ötletét pedig az időközben megalakult Magyar Úttörők Szövetsége is magáévá tette. Úttörő Köztársaság létesítésére igényelték meg a területet a fővárostól 1948. március 15-én. Az időpontválasztás nem véletlen, ezzel is azt fejezték ki, hogy az úttörők az 1848-as márciusi ifjak „hagyományait folytatják”. 

Az építkezés áprilisban kezdődött, nyárra mindenképpen meg akarták nyitni az új létesítményt. Ezért például az egyetemeken toboroztak fiatalokat, akik összesen 22 brigádba tömörülve dolgoztak a tábor építésén, a munkát a normafai menedékházból irányították.

A csillebérci tábor 1948-as megnyitásakor még csak sátrak várták a táborozókat. Képeslap az 1950-es évekből

A tábor építésével egyidőben kezdődött meg a kisvasút létesítése is, a párt 1948. április 1-jén rendelte el a Magyar Államvasutaknál az építést. Az akkori nevén Gyermekvasút első szakasza – a Széchenyi-hegytől az Előre állomásig – a tábor megnyitójára készült el, a teljes vonalat csak 1950. augusztus 20-án adták át. Működtetőnek a MÁV-ot jelölték ki és gyermekek látták el a szolgálatot.

A Gyermekvasút végállomása a Széchenyi-hegyen 1948-ban. Ekkor a vasút az Előre (ma: Virágvölgy) megállóig közlekedett, a teljes vonal 1950-ben készült el, a vonatokon és az államosákon úttörők látták el a vasutas szolgálatot (Forrás: Fortepan/Képszám: 1960)

A korabeli híradások „az első Hároméves terv évfordulójának méltó ünnepléseként” emlegették a csillebérci Úttörő Köztársaság és Európa legmodernebb gyermekvasútjának felavatását 1948. július 31-én. Az első vonat háromszáz meghívott vendéggel indult el a táborba, a Rákosi Mátyás pártfőtitkár vezette társaság a Rákosi Mátyás úton a tábor főterére sétált, ahol több ezer úttörő várta őket.

Zászlófelvonás a tábori élet hagyományos ceremóniája volt (Forrás: Ifjú Kommunista, 1973. 6. szám) 

Magát a 4,6 hektáron elterülő nagytábort az említett főút két részre osztotta: jobb és bal oldalon 4-4 altábor, akkori nevén tartomány volt. A sátrakban 200-200 gyerek kaphatott helyet, akinek csacsifogat szállította az ételt. Az első években még nem volt bekerítve a tábor, így az altáborokat légpuskával felszerelt őrség vigyázta.

A nagytáboron belül nyolc altábor volt, ezekben 200-200 gyermek fért el 

Már az átadás évében megvolt a szabadtéri színpad, a sportpályák, játékudvarok, a medence, a melegvizes fürdőblokk, a parancsnoki épület, a fő téren álló postahivatal és a rádióállomás azonban csak az 1950-es évek elejére készült el.

A táborban az 1950-es évek elejétől az úttörők részvételével posta is működött (Forrás: Fortepan/Képszám: 9267) 

A sátrakat az 1960-as években végzett nagyszabású felújítás során cserélték le panelházikókra, önkiszolgáló ebédlőt építettek és ekkoriban bővítették a parancsnoki épületet is. Az elképzelések között szerepelt, hogy a tábort tovább építik az úttörővasút északi oldalán, és egy felüljáróval kötik össze a déli résszel. Ez végül nem valósult meg, egyrészt anyagi okok miatt, másrészt időközben megkezdték a zánkai tábor építését.

Csillebérc az 1980-as években képeslapon, ekkor a sátrak helyett már panelházikókban nyaraltak a táborozók, a kis épületek a kép bal sarkában láthatók. A kép jobb sarkában látható parancsnoki épületet kétszintesre bővítették az 1960-as években 

A rendszerváltozás után az úttörőtábor forgalma jelentősen megfogyatkozott. Többször felmerült az átalakítás gondolata is, voltak olyan tervek, hogy a mozgássérült gyerekeket gyógyító Pető András Intézetet költöztetik ide, egy ideig iskola is működött a területén. Végül Csillebérci Ifjúsági és Szabadidő Központként üzemelt, ahol többnyire céges rendezvényeket, konferenciákat tartottak.

A nyári táborokhoz minden bizonnyal sokaknak kötődik szép emléke, ám Csillebérc a rendszerváltás utáni vagyonátmentés egyik példája is. Másfél évtizeden keresztül zajlott az a per, amely rendezte a tábor tulajdonjogát és a tulajdonviszonyokat. Ennek is köszönhető, hogy a közeljövőben újra gyermektábor üzemel majd Csillebércen az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány szervezésében.

Nyitókép: A Csillebérci Úttörőtábor egyik épülete 1950-ben (Forrás: FSZEK Budapest Gyűjtemény)

Vizualizări: 3

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

200 state 

(ultimul: Micronesia)

Numar de steaguri: 264

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 42

1 stat are peste 660,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 40,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

1 stat are peste 10.000 clickuri (Franta)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia, Marea Britanie, Canada, UngariaSpania )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

16 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

5. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

6. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

7. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

8. MAGAZINUL DE CARTE

http://www.magazinul-de-carte.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. CARTEA DE CITIT

http://www.carteadecitit.ro 11. ANTICARIAT ON-LINE
http://www.carti-online.com/

12. ANTICARIATUL DE NOAPTE

 http://www.anticariatuldenoapte.ro/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15. ANTICARIAT ALEPH

https://www.anticariataleph.ro/

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT LOGOS

http://www.anticariat-logos.ro/

19. ANTICARIAT.NET

http://www.anticariat.net/informatii-contact.php

20. TIMBREE

www.timbree.ro

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23. STAMPWORLD

http://www.stampworld.com

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/oferta-carti-polirom/?utm_source=facebook-ads-7-99-polirom&utm_medium=banner-facebook&utm_campaign=7-99-polirom-facebook&utm_content=new-3

25. DAFFI'S BOOKS

https://www.daffisbooks.ro 26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.NATIONAL GEOGRAPHIC ROMANIA

https://www.natgeo.ro/revista

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. MIRON MANEGA
http://www.certitudinea.o

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24.

© 2021   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor