altmarius

cultură şi spiritualitate

https://ziarullumina.ro/societate/turismul-in-vreme-de-pandemie-152...

Un articol de: Tudor Călin Zarojanu - 26 Mar, 2020

Conform Institutului Național de Statistică (INS), 26 de milioane de oameni au tranzitat frontiera României vara trecută - 12,5 milioane au intrat şi 13,5 milioane au ieșit, folosind peste 6,3 milioane mijloace de transport, majoritatea drumurilor fiind legate de vacanță. Acum, aceste cifre au devenit brusc istorie, cel puțin pentru o perioadă, din cauza pandemiei COVID-19, iar experţii în turism spun că rezervările au scăzut cu 80% în martie și se așteaptă la o scădere de 100% în aprilie, față de aceeași lună a anului trecut. Mai rău decât atât: au fost dați bani pentru vacanțe care nu mai pot avea loc.

Să presupunem că mâine Organizația Mondială a Sănătății declară pandemia oficial încheiată. După cât timp oamenii își vor lua curajul să călătorească din nou, să-și facă sejururi relaxate, să viziteze obiective turistice, nu neapărat în fostele „zone roșii”, ci în general, oriunde? Probabil că nimeni nu știe răspunsul la această întrebare, dar e normal să ne-o punem, pentru că, de bine, de rău, turismul este și în România o sursă importantă de venituri, nu doar pentru agențiile de specialitate, hotelieri și proprietari de restaurante, ci, indirect, și pentru bugetul de stat, deci pentru noi toți.

În ceea ce privește turiștii străini veniți în România, o consolare amară este aceea că, fiind mereu la coada Europei (locul 23 din 28 de țări) la acest capitol, avem cel mai puțin de pierdut… Și totuși, INS spune că numai în primele 9 luni din 2019 cei peste două milioane de turiști străini sosiți în România au cheltuit aici un miliard de euro. Nu e o sumă neglijabilă! De altfel, numărul vizitatorilor abia ce crescuse cu 3,6% față de anul precedent, chiar dacă eram încă departe de cele 3 milioane ale bulgarilor și cele 5 ale ungurilor, ca să ne comparăm doar cu vecini.

Turismul în România se bazează încă pe români: din cele 10 milioane de oameni care și-au făcut vacanța aici în aceeași perioadă, 80% au fost conaționali, și doar 20% veniți din afară. Dintre toți, 70% preferă cazarea în hoteluri și apartamente, care reprezintă doar 47% din totalul spațiilor, restul fiind pensiuni, „în gazdă”, campinguri, „cu cortul” și cazări la rude ori cunoștințe. Pe de altă parte, 68% din camerele de hotel din România sunt clasificate la numai 1-3 stele. Raportat la numărul de locuitori, România are de recuperat decalaje majore față de alte țări din regiune. Republica Cehă, de pildă, cu un număr similar de spații de cazare și având o populație jumătate din a României, a atras un număr dublu de turiști.

În schimb, numeroase țări au profitat de pe urma turiștilor români. Un ospătar din Veliko Tîrnovo ne-a mărturisit fără să-l întrebăm, acum doi ani, că economia Bulgariei a fost salvată de turiștii din țara noastră. L-am crezut, pentru că numai familia noastră a trecut de peste 20 de ori podul Giurgiu-Ruse, fie în excursii de o zi, fie pentru sejururi pe litoralul bulgăresc, fie în drum spre Grecia. În Grecia, doar în perioada ianuarie-septembrie 2019, românii au cheltuit suma spectaculoasă de 453,4 milioane de euro! E și normal, câtă vreme au fost acolo 1.102.300 de turiști români.

La modul general, 50% dintre români preferă să plece în concediu în străinătate. Motivele se cunosc: serviciile sunt (mult) mai bune, nu există aglomerația de pe litoralul românesc, iar prețurile sunt comparabile sau chiar mai mici. Una peste alta, numărul românilor care pleacă în străinătate este dublu față de cel al străinilor care vin în România, cei mai mulți din Italia, Germania, Israel, Republica Moldova, Franţa și Marea Britanie.

În fine, o scurtă trecere în revistă a situației din Uniunea Europeană (UE) arată că 60% din totalul nopților petrecute de nerezidenți în UE s-au înregistrat în Spania, Regatul Unit, Italia și Franța. Este evident că există o legătură între numărul de călătorii (nu neapărat turistice) într-o țară și gradul în care se manifestă acum pandemia în statul respectiv. Aceasta este probabil explicația pentru care virusul e aproape absent în Africa și foarte puțin prezent în India, țară cu 1,3 miliarde de locuitori.

Sub riscul insolvenței

Cam asta e ce-a fost. Dar ce va fi? E foarte greu de făcut în acest moment o estimare privind efectele pandemiei asupra turismului, ne-a spus Ciprian Enea, consultant în domeniu. „Ce știm în momentul de față este că rezervările pentru vacanțe au scăzut cu peste 80% și am putea spune chiar că această cifră arată atât de bine pentru că am avut la începutul lunii martie o perioadă de entuziasm moderat, încă se mai făceau rezervări. În aprilie, așteptăm, într-o variantă optimistă, maximum 7-10% rezervări față de acum un an. E clar că pe segmentul agențiilor de turism și HoReCa (hoteluri, restaurante, cafenele) vor fi prăbușiri de aproape 100%, sunt deja destule care s-au închis, este o reacție firească, parte din efortul pe care-l depunem toți pentru a încerca să stăvilim pandemia. Ca business, nu știu dacă vom rezista și vom putea măcar să plătim salariile. Al doilea aspect sunt sumele mari încasate de operatorii de turism pe early booking, sunt bani pe care i-au investit mai departe, au plătit salarii, taxe către stat, chirii, regii, hotelieri, companii de transport și așa mai departe, banii s-au consumat, așa funcționăm de 10-15 ani. Dar acum sunt turiști care au plătit și se află în imposibilitatea de a-și face vacanțele plătite în avans. Ce facem cu acești oameni, în condițiile în care operatorii și hotelierii abia supraviețuiesc cu resursele pe care le au acum? Dacă un număr mare de turiști ar pune presiune să li se returneze banii, cu siguranță ne-am confrunta cu un lanț de insolvențe. Soluții sunt, am înțeles că bulgarii au un proiect prin care să li se ofere beneficiarilor, în contul banilor, vouchere pe care le vor putea opera în următoarele 24 de luni”.

S-ar putea reorienta tour-ope­ratorii spre destinațiile în care virusul n-a ajuns sau a făcut-o în mod nesemnificativ? „Ca o părere strict personală, eu nu recomand în momentul de față călătorii către nici o destinație. Un loc care pare acum sigur poate deveni repede afectat și, în plus, riști să se închidă zona și să rămâi blocat acolo sau într-un aeroport de tranzit. Ca să nu mai vorbim că te poți afla, cum s-a și întâmplat, în același avion cu o persoană infestată!”, afirmă Ciprian Enea. Cât despre perioada de după pandemie, specialistul în turism spune că va conta nivelul de încredere în autorități: „Dacă vor anunța că au scăpat de coronavirus și putem merge, s-ar putea ca acea credibilitate de care se bucură țările occidentale să conteze mai mult decât mesajele pozitive venite de la țări precum China sau Iran”.

Cât de repede își va reveni turismul? „Depinde foarte mult de cât va dura criza. Dacă vom putea călători din iunie, în mod cert vom avea turiști în număr mare, cel puțin în România. Dacă vom putea călători în siguranță abia în septembrie sau octombrie, e clar că efectele crizei vor fi mai îndelungate. Noi, în România, avem puține cazuri și dacă reușim să dăm repede un semnal pozitiv, că s-a terminat, ne așteptăm ca turiștii să-și planifice vacanța aici chiar din prima săptămână, mai ales dacă vom fi la început de sezon estival”.

Vizualizări: 2

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

199 state 

(ultimul: Sint Maarten)

Numar de steaguri: 263

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Tari lipsa: 43

1 stat are peste 600,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 90.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 40,000 clickuri (Moldova)

1 stat are peste 20,000  clickuri (Italia)

2 state au peste 10.000 clickuri (Franta,  Germania)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia, Marea Britanie, Canada, UngariaSpania )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

24 state au un click

Rating for altmarius.ning.com 

altmarius.ning.com-Google pagerank,alexa rank,Competitor

DE URMĂRIT

1. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

2. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

3. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

4. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

5. MAGAZINUL DE CARTE

http://www.magazinul-de-carte.ro/

6 ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

7. DEPOZITUL DE CARTI 

http://www.calinblaga.ro/

8. CARTEA DE CITIT

http://www.carteadecitit.ro/

9. ANTICARIAT ON-LINE
http://www.carti-online.com/

10. ANTICARIATUL DE NOAPTE

 http://www.anticariatuldenoapte.ro/

11. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

12. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

13. ANTICARIAT ALEPH

https://www.anticariataleph.ro/

14. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

15.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

16. ANTICARIAT LOGOS

http://www.anticariat-logos.ro/

17. ANTICARIAT.NET

http://www.anticariat.net/informatii-contact.php

18. TIMBREE

www.timbree.ro

19. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

20 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

21. STAMPWORLD

http://www.stampworld.com

22. LIBMAG

https://www.libmag.ro/oferta-carti-polirom/?utm_source=facebook-ads-7-99-polirom&utm_medium=banner-facebook&utm_campaign=7-99-polirom-facebook&utm_content=new-3

23. DAFFI'S BOOKS

https://www.daffisbooks.ro/

24. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

25. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

26.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

27.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

http://www.editura.uaic.ro/produse/colectii/documenta/1

28. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

29 ORIZONTURI CULTURALE

http://www.orizonturiculturale.ro/ro_home.html

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. MIRON MANEGA
http://www.certitudinea.o

32. NATIONAL GEOGRAPHIC ROMANIA

https://www.natgeo.ro/revista

33. KORUNK

http://ideakonyvter.ro/53-korunk

Insignă

Se încarcă...

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Erfolgsgeschichte Taunusbahn

Creat de altmariusclassic Sep 13, 2013 at 11:02am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Sep 13, 2013.

Schnell und Steiner

Creat de altmariusplus Iun 19, 2013 at 1:59pm. Actualizat ultima dată de altmariusplus Iun 19, 2013.

Grosse Kunstfuehrer zum Schnell &Steiner

Creat de altmariusclassic Dec 21, 2012 at 6:55pm. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Dec 21, 2012.

Hermann Hesse -bucher

Creat de altmariusscience Nov 7, 2012 at 5:47pm. Actualizat ultima dată de altmariusscience Nov 7, 2012.

Grosse Kunstfuehrer zum Schnell & Steiner - 1

Creat de altmariusclassic Oct 8, 2012 at 7:52pm. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Oct 8, 2012.

Neuerscheinungen zum Schnell &Steiner - 3

Creat de altmariusclassic Oct 8, 2012 at 7:50pm. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Oct 8, 2012.

Neuerscheinungen zum Bohlau - 1

Creat de altmarius Aug 29, 2012 at 7:30am. Actualizat ultima dată de altmarius Aug 29, 2012.

Neuerscheinungen zum Schnell & Steiner - 2

Creat de altmarius Aug 29, 2012 at 7:26am. Actualizat ultima dată de altmarius Aug 29, 2012.

Neuerscheinungen zum Schnell & Steiner

Creat de altmariusplus Mar 14, 2012 at 3:01pm. Actualizat ultima dată de altmariusplus Mar 14, 2012.

Grosse Kunstfuhrer: Maribor

Creat de altmariusconcurs Feb 22, 2012 at 1:08pm. Actualizat ultima dată de altmariusconcurs Feb 22, 2012.

© 2020   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor