Cu cateva zile in urma, primarul capitalei anunta “transformarea Bucurestiului intr-un santier in urmatorii doi ani” prefigurand noi proiecte de modernizare a orasului. Pentru cei care au locuit in Bucuresti in ultimul deceniu, “schimbarea la fata” a orasului este mai mult decat evidenta si tot mai multi dintre noi incepem sa ne reindragostim de capitala si sa ne simtim, in sfarsit, mandrii ca suntem bucuresteni. Una dintre mizele modernizarii a fost cresterea potentialului turistic, si pe planul asta investitiile au inceput sa dea roade. Facand o scurta plimbare prin centrul vechi ai toate sansele sa auzi conversatii in limbi straine in aceeasi masura in care auzi vorbindu-se romaneste, iar pe site-urile de turism internationale Bucurestiul apare cu regularitate printre destinatiile recomandate pentru city break-uri. Insa este posibil ca atributele cautate de turisti sa nu fie cele de care ne bucuram noi.

Intr-un mod pervers este posibil ca “ceaushima”, ultimul proces de “modernizare” prin care a trecut Bucurestiul, sa fi imprimat de fapt unul dintre cele mai interesante  atribute ale orasului. Stilul eclectic a fost dintotdeauna una dintre caracteristicile principale ale capitalei, si adaugarea liniilor terne ale modenismului socialist la peisajul Bucurestiului nu face altceva decat sa il faca mai interesant. Dincolo de vizual, un strain venit sa viziteze capitala va fi probabil fascinat de istoria orala a orasului sub comunism, de micile anecdote despre cozile la mancare sau despre ororile Securitatii. Nu e o etapa istorica flatanta, dar este una care face parte din spiritul si constinta tarii si a orasului, si ar trebui asumata.

Autorii cartilor prezentate mai jos au extras inspiratie din mix-ul unic de joie de vivre balcanic si depresie comunista sau post-comunista, reusind sa scoata coerenta dintr-un peisaj care probabil se arata ca fiind absolut haotic pentru un outsider.

Iarna Decanului – Saul Bellow

In romanul partial auto-biografic, Iarna Decanului, Saul Bellow contruieste o imagine sumbra a Bucurestiului din 1977, punand-o in contrapondere cu o imagine, la fel de sumbra a orasului sau de rezidenta, Chicago, din aceeasi perioada. Probabil ca nu s-ar fi gasit un moment mai bun pentru romancier de a vizita orasul pentru a il contura in linii intunecate decat in iarna lui ’77 dupa cutremur, teama si amaraciunea fiind omniprezente in atmosfera capitalei. Insa Bellow nu vede un contrast prea adanc intre Bucurestiul persecutat si Chicago-ul terorizat de saracie si criminalitate, ci o continuare fireasca pe linia innebunitor de deprimanta reprezentata de atmosfera anilor ’70.

 Ultimele o suta de zile – Patrick McGuinnes

Romanul de Debut al lui McGuinnes mentine de asemenea un iz autobiografic, profesorul de la Oxford traind in Bucuresti in perioada premergatoare revolutiei. Imaginea Bucurestiului din paginile cartii pune accent pe natura clandestina a relatiilor dintre bucuresteni, evoluata in 40 de ani de trai sub supraveghere. De la disidenta underground la piata neagra, viata orasului se desfasoara pe doua planuri, cel vizibil si cel functional sau real. Protagonistul, fiind in permanenta supravegheat, incepe sa inteleaga prin experientele proprii cum s-a ajuns la aceasta dedublare, remarcand ca “asta ne face supravegherea, ne opreste din a fi noi insine si de a trai alaturi de noi insine”. Natura umana nu poate fi schimbata, dar poate fi adusa in stadiul in care e denaturata de constiinta de sine ridicata.

Bucuresti. Praf si sange – Malgorzata Rejmer

Cartea autoarei poloneze reflecta intr-o anumita masura cele mai ofertante teme ale constiintei romanesti contemporane, farmecul interbelicului, trauma comunismului si impletirea acestora in spiritul prezentului. Este fascinata de un oras care dintr-un unghi arata ca Phenianul  si din altul, nu foarte departat, ca Parisul. Natura diversa si eclectica ce se gaseste in sufletul orasului, determina pe majoritatea Bucurestenilor sa dezvolte o relatie de tip love/hate cu Bucurestiul. Praf si sange poate sa reprezinte, pe langa o culegere de povestiri extraordinare despre oras si un surprinzator ghid turistic, tururi ale orasului bazate pe locurile prezente in carte fiind deja organizate.