altmarius

cultură şi spiritualitate

Topul celor mai mari Sibieni

Campania „10 MARI SIBIENI” a a fost iniţiată şi desfăşurată de doi bloggeri din Sibiu, Răzvan C. Pop (www.razvanpop.ro) şi Tudor Şt. Popa (www.cemerita.ro) sub patronajul „Asociaţiei pentru Înfrumuseţarea Sibiului”

Totul a fost pornit de la zero. După anunţul în media locală a iniţierii campaniei şi a listei de personalităţi, am invitat bloggeri şi presa să ni se alăture şi să susţină campania. La final am fost peste 80 de colaboratori care într-un fel sau altul am ajutat campania. Campania a costat în total, sub 1000 de euro.

Primul lucru realizat a fost desenarea unei sigle a campaniei. De aici a fost prezentată o listă cu 200 de personalităţi ce şi-au legat numele în vreun fel sau altul de Sibiu. Această listă a fost deschisă dezbaterii sibienilor şi celor implicaţi în campanie. Pe perioada prezentării personalităţilor (primele trei luni ale campaniei din iunie până în august, inclusiv), lista a fost modificată prin adăugări şi retrageri de personalităţi. Astfel din cele 200 de personalităţi iniţiale, spre votare au mai rămas 172 de personalităţi cărora li s-au adăugat pe parcurs alte 43 de personalităţi, propuse de sibieni sau adăugate în urma studiului realizat. Lista a fost analizată de specialişti în domeniile vizate (profesori universitari, cercetători, muzeografi, etc...) iar în urma punctelor lor de vedere s-a definitivat lista.

Scopul proiectului a fost acela de a îi invita sibieni să îşi aleagă cel mai mare sibian din toate timpurile. Unul dintre principalele obiective ale proiectului, a fost acela de a reuşi a ajunge cu aceaste informaţii la câţi mai mulţi sibieni, astfel încât vom reuşi ca fiecare sibian să cunoască marii oameni din istoria locului. Am încercat a îi conştinetiza şi de ce nu a îi educa pe locuitorii Sibiului, cu privire la trecutul Sibiului şi la moştenirea marilor oameni care au „construit” oraşul. 

Când ne-am gândit la cel mai mare sibian, ne-am gândit la cel mai mare sibian din istorie, ales dintre acele personalităţi ale istoriei şi culturii locale, naţionale şi internaţionale care prin originea lor sau prin activitatea lor sau prin moştenirea culturală ce au lasat-o, şi-au legat numele de oraşul nostru. Din acest motiv, lista a fost populată de oameni care nu s-au născut în Sibiu dar prin munca lor şi-au legat numele de Sibiu. 

Timp de trei luni (începând cu luna iunie până la sfârşitul lui august) au fost prezentaţi toţi marii sibieni pe cele două bloguri organizatoare. Paralel, pe 16 bloguri locale au fost prezentate cel puţin încă odată fiecare personalitate (astfel avem circa 20 de personalităţi prezentate în fiecare blog). În acest fel, fiecare personalitate a fost prezentată pe minim trei bloguri. În acelaşi timp au existat patru clipuri zilnice pe TVEveniment, clip zilnic pe Radio Eveniment şi rubrică permanentă în ziarul Turnul Sfatului. Pe lângă cele trei nume din media locală, campania a avut şi un al patrulea partener media, ziarul Sibiu 100%. De asemenea alte trei portale web de ştiri din Sibiu (www.stirisibiu.ro, www.sibiul.ro. şi www.spixii.ro) au susţinut campania. 

Prezentările marilor sibieni s-au făcut şi pe pagina de facebook a campaniei (care are astăzi peste 2000 de susţinători), pe pagina de youtube a campaniei. De curând ne-a fost donat site-ul, www.marisibieni.ro care va deveni spaţiul principal al proiectului. 

În luna septembrie a început campania de votare a celor mai mari sibieni. Timp de o lună, prin diferite mijloace, sibienii au putut să îşi aleagă cel mai mare sibian. S-a votat on – line pe toate blogurile participante (în total peste 30 de bloguri din Sibiu) S-a votat pe pagina de facebook a campaniei, pe pagina youtube a campaniei, dar şi pe site-urile portalelor de ştiri din Sibiu.

De asemenea, ziarele partenere au printat taloane de vot şi o altă modalitate importantă a fost votul prin taloane ce se găsesc în locaţii partenere (cafenele, instituţii, librării, etc...). Am avut cca. 30 de locaţii ce au acoperit întreg oraşul Sibiu. 

 

Un element important al campaniei a fost educarea. De aceea am organizat prezentări în principalele licee şi şcoli din Sibiu, aceasta fiind o modalitate de cunoaştere a marilor sibieni.

În urma acestei campanii de votare, am însumat un total de aprox. 17.000 de voturi exprimate. În urma votului, sibienii i-au ales ca cei 10 Mari Sibieni pe: 

 

Ion BESOIU

Lucian BLAGA

Samuel von BRUKENTHAL

Emil CIORAN

Gheorghe LAZĂR

Nicolae LUPU

Octavian GOGA

Hermann OBERTH

Andrei ŞAGUNA 

Teodor TULPAN

În luna octombrie, fiecare dintre cei 10 mari sibieni a primit un blogger – avocat, care le va susţine imaginea. Au continuat prezentările în şcoli, au continuat întâlnirile cu sibienii (cele mai importante au fost întâlnirile cu Teodor Tulpan şi cu Ion Besoiu), au continuat prezentările în presă, etc...

Votarea s-a reluat în noiembrie, în aceleaşi modalităţi precum şi în luna septembrie. În a doua perioadă de vot am adunat peste 10.000 de voturi. În urma celor două perioade de votare, am adunat peste 27.000 de voturi iar prin numărarea acestora: 

 

EMIL CIORAN -  cel mai mare sibian din istorie. 

Lucian BLAGA

Octavian GOGA 

Samuel von BRUKENTHAL 

Gheorghe LAZĂR 

Andrei ŞAGUNA

Hermann OBERTH

Ion BESOIU

Nicolae LUPU

Teodor TULPAN

 

Această campanie va continua în diferite forme. Vom continua prezentările în şcoli şi licee, vom continua întâlnirile cu marii sibieni, vom realiza o borşură pentru ca astfel fiecare sibian să îi cunoască pe cei mai mari din istoria locului. 

 

Razvan Pop

organizator al campaniei

Vizualizări: 70

Comentariu publicat de Angela Rahovan pe August 19, 2011 la 6:53pm
     Prea seamănă cu ”10 pentru România” ! Ion Besoiu alături de Octavian Goga, Lucian Blaga, Emil Cioran, Teodor Tulpan alături de Samuel Brukenthal, Gheorghe Lazăr, Andrei Șaguna, sper că Nicolae Lupu, cel citat, este istoricul și profesorul sibian ... Cred că lipsește criteriul de selectare al valorilor și chiar un sistem de valori ! Așa se pare că educăm pe cei tineri punându-i să învețe despre A. Esca în manuale, chiar alternative fie ele ! Oricum este o imitație frivolă...se pare că nu mai sunt idei noi numai copii...
Comentariu publicat de altmariusistoric2 pe August 19, 2011 la 7:17pm
Pina la urma, si aceste clasificari isi au un rol bine stabilit: in mentalul colectiv, conteaza mai mult ceva clasificat decit un lucru inclasificabil - este un lucru rau acesta, el vine in mod clar de la americani, dar siaceste lucruri sunt importante. O revista serioasa cum e "Istorie si civilizatie" a preluat aceste clasamente, si altele, pe care le voi prezenta zilele viitoare.
Comentariu publicat de Angela Rahovan pe August 20, 2011 la 12:47pm
     Desigur, dar cultura ? Renunțăm la la orice idee de ameliorare a mentalului colectiv ?
Comentariu publicat de altmariusistoric pe August 20, 2011 la 1:12pm

Doamna,

Ningul nostru exact asta urmareste: sa amelioreze mentalul colectiv. Este adevarat ca doar pentru cei care ne citesc (sa zicem 400 de persoane pe zi, mai mult sau mai putin), dar speram ca acolo vom ajunge. Clasificarile se afla si ele in acest mental, si ele exista de foarte multa vreme - putem fi de acord cu ele sau nu, dar ele exista.

Clasificarile din mentalul colectiv au impus, de pilda in Romania, anumiti conducatori (presedinti sau sefi de guverne), care au cistigat alegeri libere si corecte...

Comentariu publicat de silvian dobre pe August 20, 2011 la 4:40pm
CE  SA ZIC ? PE UNII II CUNOSC  PE ALTII NU !! SA LASAM PERSOANELE COMPETENTE SA SI FACA  TREABA !! MULTUMESC !

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

201 state 

(ultimul: Mauritania)

Numar de steaguri: 263

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 41

1 stat are peste 660,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 40,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

1 stat are peste 10.000 clickuri (Franta)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia, Marea Britanie, Canada, UngariaSpania )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

16 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

5. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

6. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

7. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

8. MAGAZINUL DE CARTE

http://www.magazinul-de-carte.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. CARTEA DE CITIT

http://www.carteadecitit.ro 11. ANTICARIAT ON-LINE
http://www.carti-online.com/

12. ANTICARIATUL DE NOAPTE

 http://www.anticariatuldenoapte.ro/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15. ANTICARIAT ALEPH

https://www.anticariataleph.ro/

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. EDITURA ARGONAUT

https://www.editura-argonaut.ro/

19.EDITURA MEGA

https://edituramega.ro/

20. TIMBREE

www.timbree.ro

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23. STAMPWORLD

http://www.stampworld.com

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/oferta-carti-polirom/?utm_source=facebook-ads-7-99-polirom&utm_medium=banner-facebook&utm_campaign=7-99-polirom-facebook&utm_content=new-3

25. DAFFI'S BOOKS

https://www.daffisbooks.ro 26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.NATIONAL GEOGRAPHIC ROMANIA

https://www.natgeo.ro/revista

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. MIRON MANEGA
http://www.certitudinea.o

32. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24.

© 2021   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor