altmarius

cultură şi spiritualitate

Descriere:

Situat in estul Depresiunii Transilvaniei, pe cursul mijlociu al Muresului, municipiul Targu-Mures este un important centru cultural si turistic. Viata artistica a orasului este animata de Teatrul National, Teatrul pentru Copii si Tineret "Ariel", Universitatea de Arta Teatrala (toate avand sectii in limbile romana si maghiara), Filarmonica de Stat, Ansamblul de Cantece si Jocuri "Muresul".

TTeatrul din Targu-Mures, cunoscut ca unul dintre cele mai importante colective artistice din Romania, numara peste 60 de ani de existenta. Din anul 1946, pana in 1973 activitatea teatrului s-a desfasurat in cladirea Palatului Culturii.
Actuala cladire a teatrului, dovada a pretuirii de care se bucura arta in Romania, a fost inaugurata la 13 octombrie 1973. Proiectul a fost realizat de arhitectul Constantin Savescu din Bucuresti, distins pentru aceasta lucrare cu premiul Uniunii Arhitectilor in anul 1973. Tapiseria din foaierul principal, de o inestimabila valoare, a fost conceputa de Aspasia Burduja, artista plastica din Bucuresti.
Pentru bogata sa activitate, evidentiata de-a lungul anilor in valoroase repertorii, in numeroase distinctii obtinute la diferite festivaluri de teatru si nu in ultimul rand in succesul la public, in anul 1978 Teatrului de Stat Targu-Mures i s-a conferit prin Decret Prezidential, numele de Teatru National.
Teatrul National Targu-Mures este subordonat Ministerului Culturii si Cultelor.
Specificul artistic: este un teatru de repertoriu, unicul teatru national din Romania cuprinzand doua sectii - romana si maghiara. Are in dotare o sala principala cu 599 de locuri, o sala studio cu 100 de locuri, 7 ateliere, cabine pentru actori, spatii de repetitii. Numarul premierelor scoase intr-o stagiune este de 18 (9 in limba romana, 9 in limba maghiara).Totalul personalului angajat este de 190,  dintre care 100 personal artistic (actori, regizori, scenografi, graficieni, consultant artistic, secretari literari, etc.).
Turnee efectuate in strainatate - Viena (Austria); Budapesta, Esztergom, Kisvarda, Eger, Veszprem, Miskolc, Debrecen (Ungaria); Ljubljana (Slovenia); Belgrad, Novi Sad, Subotita, Palič (Iugoslavia); Paris, Strasbourg, Grenoble (Franta); Umbertide; Chiusi (Italia); Ujgorod (Ucraina); Stokholm, Kristianstat, Lund (Suedia); Oslo (Norvegia); Berna, Zurich, Bazel (Elvetia); Bonn, Frankfurt, Koln, Hamburg, Hanovra, Studgard, Dormund (Germania). In Franta spectacolele au fost prezentate atat in limba franceza, cat si in limba romana iar Italia in limba italiana.
Raman inscrise in cartea de onoare a institutiei spectacole care au innobilat menirea teatrului romanesc si a slujitorilor lui. Repertoriul a cuprins intotdeauna valorile literaturii romane si straine, clasice, moderne si contemporane, incepand cu Sofocle, Racine, Molière, Shakespeare, Goldoni, continuand cu Schiller, Ibsen, Dostoievski, Cehov, Durrenmatt, Osborne, I.L.Caragiale, Kiritescu, Sebastian, D.R.Popescu, Zsigmond Moricz, Ferenc Molnar, Jenö Heltai, Cocteau, E.Ionesco, Tremblay, Victor Haim, Jean-Claude Grumberg, Arnold Wesker, Francis Veber, Tennessee Williams, Eric-Emmanuele  Schmitt, Dario Fo, etc.
Versiunile scenice rafinate, interpretate cu multa sensibilitate, atrag in fiecare an un mare numar de spectatori.
Regizorii Teatrului National Targu-Mures sunt creatori de mare prestigiu care au obtinut numeroase premii la diverse festivaluri nationale.
De asemenea numerosi regizori de renume, atat romani cat si straini, au colaborat cu teatrul din Targu-Mures: Liviu Ciulei, Radu Penciulescu, Sica Alexandrescu, Gh. Harag, Dan Micu, D. Alexandrescu, Mircea Cornisteanu, Alexa Visarion, Constantin Codrescu, Moni Ghelerter, Ivan Helmer, Tompa Miklos, Tompa Gabor, Grigore Gonta, Cristian Ioan, Alexandru Colpacci, Stefan Iordanescu, Claudiu Goga (Romania), Radoslav Lazici (Iugoslavia); Rial Karmi Johnes (Anglia); Andras Ronai si Anatol Constantin (Israel); Gali Laszlo, Novak  Eszter, Babarczy Laszlo, Béres Attila (Ungaria); Tino Geirun, Ulf Duckelman (Austria); Scott Johnston (Scotia); Pierre Bokor (Canada), Renata Scant, Alexandru Colpacci (Franta), Achille Roselletti (Italia), Zoltan Schapira (Suedia).
In cele doua limbi in care comunica, romana si maghiara, Teatrul National Targu-Mures se dovedeste a fi locul de elita in care arta dramatica clasica, moderna si contemporana isi dezvaluie semnificatiile si frumusetea, daruindu-se cu generozitate oamenilor.

Program teatru stagiunea 50

Teatrul National Targu Mures

Adresa: 540034, Targu Mures, Piata Teatrului nr.1, C.P. 58
Tel: 0265 164 848 

Vineri (07 Octombrie) 19:30

Aniversarea

scenografie: Andu Dumitrescu
sufleur: Laura Moldovan
actor: Monica Ristea, Dan Radulescu, Anca Loghin, Rares Budileanu
regizor: Vlad Massaci

Nascut în 1966, dramaturg, regizor si profesor de regie la Academia de Teatru din Amsterdam, Jeroen van den Berg a debutat în 1993 cu piesa Bosch International, premiata în acelasi an. Împreuna cu actorul si regizorul Ivar van Urk, a înfiintat în 1993 Fundatia Het Oranjehote (Hotelul Orange), pentru care a pus în scena mai multe texte proprii, dar si adaptari ale unor piese de Odön von Horvath, A. P. Cehov, Henrik Ibsen, Harold Pinter, Samuel Beckett .
Aniversarea (Blowing) i-a adus importantul Premiu Taalunie Toneelschrijfprijs în 2003. Aniversarea (Blowing) a avut premiera la Teatrul Het Laagland, în regia lui Bas Zuyderland. Ulterior, spectacolul a fost produs de diferite companii de teatru olandeze, iar în 2007, a avut reprezentatie si în Germania.
Ca activitate în lumea teatrala, Jeroen van den Berg a participat la The Lark Theatre Playwrights Workshop din New York (2006-2007), piesa Polaroid fiindu-i montata de Lark Theatre Studio Retreat. Spectacolul Vielfalt, creat de Jakop Ahlbom, dar beneficiind de regia sa, a fost prezentat la Teatrul Odeon din Bucuresti în noiembrie 2007, cu ocazia Saptamânii Culturii Olandeze (eveniment organizat de Teatrul Odeon, TIN Amsterdam si Ambasada Regatului Þarilor de Jos la Bucuresti). În cadrul aceluiasi eveniment, spectacolul Aniversarea (Blowing) a fost prezentat publicului român într-o lectura la Teatrul Odeon, în regia Anei Margineanu.

Multe dintre piesele scrise de Jeroen van den Berg au prezentat interes international, fiind traduse si în alte limbi: Polaroid (engleza, germana, bulgara), Blowing (engleza, germana), De vrouw van Schopenhauer (ceha), Blessuretijd (engleza).
În plus, în cariera sa , a regizat si adaptat repertoriu international de mare anvergura, cum ar fi: Pescarusul (Cehov), Mizantropul (Moliere), Petrecerea aniversara (Pinter), Vieti private (Coward), Ivanov (Cehov).


Duminica (09 Octombrie) 19:00

Zorba grecul
adaptare dramatica

coregrafie: Cristina Maria Iusan
scenografie: Radu Comsa
adaptare: Sorin Misiriantu
traducator: Elena Lazar
actor: Nicolae Cristache, Rodica Baghiu, Mihai Craciun, Iulian Praja, Ion Vântu,
Zorba, "un om în care curge sânge fierbinte, care stie - si îi învata si pe altii - ce este viata. Un caracter puternic si hotarât, care inspira forta, determinare si încredere. Este omul simplu din popor, cu experienta de viata si încarcat de har si umor, în ale carui povesti ne regasim aproape toti. Este iubit si de catre cei care n-ar vrea sa-l iubeasca, este cântat si de cei care n-ar vrea sa-l cânte; e pur si simplu debordant si de o naturalete celesta. Nu întâmplator îi este pus în fata un intelectual - un scriitor. Zorba, un om care a pretuit viata, care a acceptat omul prin omenia sa si nu prin rasa ori religie, care a preamarit femeia pentru simplul fapt ca e femeie si nu pentru ca e tânara sau frumoasa - e maestrul în arta de trai viata al lui Basil, un scriitor care traieste mai mult într-un univers al cartilor si e prea putin ancorat în realitate si care, categoric va scrie o carte inspirata din aceasta prietenie, atât de neasteptata dar plina de substanta si de neprevazut. Alexis Zorba e un grec - de fapt un macedonean, dar pâna la urma el este un om universal. Cel mai îngrozitor sentiment e frica. E senzational sa poti sa cânti, sa dansezi, sa iubesti, fara teama de ce se va întâmpla în viitor. Daca iluminarea poate veni prin meditatie, abstinenta si cumpatare, cunoscându-l pe Zorba realizezi ca iluminarea poate veni si din simpla traire a vietii, însa cu intensitate maxima, ca autoconstrângerile de tot felul te pot duce într-o groapa de potential, iar, atunci, calea de urmat pentru a iesi de acolo este calea lui Zorba.
Urmeaza-ti inima! Ãsta este în esenta - ZORBA!" Sorin Misiriantu

Vizualizări: 138

Comentariu publicat de silvian dobre pe Octombrie 4, 2011 la 11:26pm
MULTUMIM !!

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

203 state 

(ultimul: Cabo Verde)

Numar de steaguri: 265

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 39

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

1 stat are peste 10.000 clickuri (Franta)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia, Marea Britanie, Canada, UngariaSpania )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

16 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

5. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

6. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

7. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

8. MAGAZINUL DE CARTE

http://www.magazinul-de-carte.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. CARTEA DE CITIT

http://www.carteadecitit.ro 11. ANTICARIAT ON-LINE
http://www.carti-online.com/

12. PALATUL VECHITURILOR

https://www.palatulvechiturilor.ro/carti

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15. ANTICARIAT ALEPH

https://www.anticariataleph.ro/

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. EDITURA CASA CĂRȚII

https://www.casacartii.ro/editura/

19.EDITURA MEGA

https://edituramega.ro/

20. TIMBREE

www.timbree.ro

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23. STAMPWORLD

http://www.stampworld.com

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. DAFFY'S BOOKS

https://www.daffisbooks.ro 26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.NATIONAL GEOGRAPHIC ROMANIA

https://www.natgeo.ro/revista

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. MIRON MANEGA
http://www.certitudinea.o

32. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2022   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor