altmarius

cultură şi spiritualitate

STORYmania - editii speciale de sărbători

Special

STORYmania - editii speciale de sărbători

Marţi, 31 Decembrie 2013 , ora 9.18 
 

25 dec

· În căutarea Crăciunului - tradiţii, colinde vechi şi mai noi-realizator Mara Popa (21 dec '11)

Ce-i îndeamnă pe oameni ca, vreme de câteva zile pe an, să schimbe rutina pe poveste? Să schimbe obiceiul pe ritual sau, mai bine-zis, obișnuința pe starea de grație? Dar este ea, starea de grație, la îndemâna oricui? E de ajuns să ne aflăm în luna lui Undrea pentru ca magia să se și desăvârșească…? Sau trebuie să străbatem o cale anume, o cale stabilită din moși strămoși…? Colind-itinerar și colind-cântec, două semnificații ale aceluiași cuvânt, ce capătă viață în preajma solstițiului de iarnă... Azi îi vom colinda pe doar câțiva dintre colindători... Va fi, sperăm, o experiență cel puțin interesantă... iar dacă își va fi atins și scopul - cu atât mai bine!

· ...azi Maria lui Tănase - realizator Maria Balabaș (5 noi' 13)

Un portret subiectiv al Mariei Tanase bazat pe dublul album aparut la editura Casa Radio. Mitul Mariei continua sa influenteze generatii intregi de cantarete. Maria Tanase a fost prima cantareata profesionista din Romania, prima care si-a creat un repertoriu specializat, prima care a realizat imbinarea dintre folclor si lifestyle-ul urban.

26 dec

· Prin târg, de sărbători - Lidia Laic (23 dec'13)

Cui nu-i place să primească un cadou? Sau chiar mai multe? Să desfaci plin de curiozitate și entuziasm un pachet, învelit in hirtie colorată, în care te așteaptă ceva pregătit doar pentru tine. Nu primim cadouri în fiecare zi, dar în preajma Crăciunului le așteptăm cu nerăbdare. Daruri tradiționale, care ne aduc aminte de sărbătorile petrecute la bunici sau dimpotrivă, moderne. Le-am găsit pe toate, prin citeva târguri de sărbători. Voi ce fel de cadou vă doriți ?

· Pelerin pe cărările muzicii... Dan Loredan - realizator Nicoleta Ghișa (19 sep. 13)

A ales să plece în străinătate pentru a se afirma pe plan profesional. România nu i-ar fi oferit decât un bar în care să cânte. Compune fără să stea prea mult pe gânduri, pornind de la trei note pe care i le dă publicul la întâmplare. Este un adevărat magician al sunetului, dovadă este Requiem Lacrimae Mundi compus după atacul Turnurilor Gemene, şi care a emoţionat până la lacrimi publicul din Olanda. El este piansitul şi compozitorul braşovean Dan Loredan, născut la Bucureşti. Părintele său a fost cel care l-a îndrumat şi l-a aşezat în faţa pianului de la 4 ani. La 7 ani deja avea prima compoziţie proprie. Îl descoperim împreună, la STORYmania.

27 dec

· Lumea lui Disney - realizator Mara Popa (25 apr. 13)

"Dacă ești un om curios, găsești întotdeauna ceva interesant" spunea Walt Disney. O cugetare serioasă, nu? Un adagiu potrivit mai degrabă oamenilor mari decât celor mici, nu-i așa? Poate că una dintre trăsăturile importante ale creațiilor lui Walt Diseny este că acestea se adresează, deopotrivă, și celor mari, și celor mici. De aceea, în ediția de azi a emisiunii STORYmania, vom porni în explorarea lumii lui Disney... celor mari care au pus la cale un concert din "Lumea lui Disney" pentru cei mici. Dacă sună complicat, e doar pentru a vă stârni curiozitatea...

· Copiii joacă teatru - realizator Lidia Laic (25 noi 13)

Vă invit să urmăriți o poveste despre un teatru al viitorului. Nu mă refer la vreun gen de teatru experimental, ci la unul unde pot fi văzuți viitori actori, viitori regizori, viitori profesioniști din domenii diverse, pentru care experiența artistică nu va trece fără să lase urme. De cinci ani,"Teatrul Vienez de Copii" pune în scenă spectacole diferite, în care toate rolurile sînt intrerpretate de actori cu vârste cuprinse între 6 și 18 ani. Până acum s-a jucat aici Moliere, Shakespeare, iar anul acesta a fost prezentată publicului "Pușculița", o comedie a lui Eugene Labiche. Sper că îmi veți accepta invitația de a fi alături de actori și de coordonatorii lor la una dintre repetițiile finale.

28 dec

· Festivalul de dans istoric ROMANA, la Braşov - realizator Nicoleta Ghișa (26 noi 13)

Primul festival de dans istoric din România a avut loc la Braşov, pe scena Centrului Cultural "Reduta". Muzeul ,,Casa Mureşenilor" şi-a consolidat, prin organizarea acestui festival, statutul de lider naţional în promovarea dansurilor istorice, proces început odată cu programul de readucere în actualitate a dansului de societate ROMANA, dans creat în 1850, la Braşov, de Iacob Mureşianu. Timp de două zile, braşovenii au avut ocazia să înveţe să danseze pavana, gagliarda, allemanda, sarabanda, gavota, giga, menuet, cadril, cotillon şi polka.

· Brâncuși - realizator Claudia Revnic (27 mar 13)

Brancusi, un simbol, un artist si o persoana reala prea putin cunoscuta. STORYmania va duce in culisele vietii marelui sculptor prin memoriile unui colaborator de seama - ing. Stefan Georgescu Gorjan cel care l-a secondat in costruirea Coloanei Infinite de la Tg. Jiu.

29 dec

· Povestea porcului -realizatori Daniela Vasile și Sebastian Grama

Porcul din poveste se transformă în prinț, cel crescut pentru Crăciun, în friptură, caltaboș, tobă și sarmale. În cultură are însă o soartă tristă: Ca personaj literar sau reprezentat în tablouri celebre, porcul întruchipează, cel mai adesea, tarele caracteriale și păcatele omenești. Încercăm să îl reabilităm la STORYmania.

· Pâinea tradițională - realizator Elena Vlădăreanu (12 noi 13)

Pâinea adevărată se face din apă, făină şi sare. Atât. Fără aditivi, fără drojdie de bere, fără arome, fără grăsimi. Apă, făină şi sare. Şi drojdii sălbatice, din maia. Aceasta din urmă, o cultură a casei, obţinută la rândul ei din apă şi făină, se creşte şi se îngrijeşte aşa cum se îngrijeşte un animal de companie. Pâinea adevărată nu este cea pe care o cumpărăm din magazin cu 70 de bani, pufoasă şi buretoasă, este cea făcută în casă în câteva ore bune, pregătită cu o zi-două înainte. E adevărat, se găseşte şi în câteva brutării artizanale, dar preţurile mari o fac inaccesibilă. Pâinea artizanală - care nu întâmplător trimite la artă, pentru că este vorba şi aici despre o îndeletnicire cât se poate de artistică, arta brutăriei - este o adevărată pasiune pentru mulţi dintre noi, înscriindu-se şi în preocuparea pentru o hrană tot mai sănătoasă.

30 dec

· Mă cheamă Luca - realizatorAnca Ionescu (17 apr 13)

Maturitatea şi talentul definesc un băieţel de numai 9 ani, care şi-a descoperit capacităţile în domeniul muzical de foarte devreme şi care beneficiază de sprijinul necondiţionat al părinţilor. Luca Mihăescu vorbeşte despre sine şi despre lume cu profunzimea unui filosof. Nu numai vioara îi este mijloc de exprimare, ci şi cuvintele; nu numai muzica reflectă bogăţia de trăiri interioare, ci şi vorbele care te învăluie blând şi îţi descriu o lume percepută prin ochi de copil, dar care parcă nu este totuşi un copil. Inteligenţa lui Luca, tendinţa de a se juca serios, gravitatea abordării unor subiecte delicate ca prietenia, exprimarea emoţiilor, închistarea în sine au darul de a-i uimi pe cei cu care vorbeşte. Ne-a povestit şi nouă câte ceva din viaţa lui de elev la Liceul de muzică George Enescu din București, dar și din viața lui de familie. Îl puteți întâlni pe Luca pe calea undelor în emisiunea documentar STORYmania.

· Muzică clasică la metrou - realizator Lidia Laic (21 oct 13)

Povestea pe care urmează să o ascultați se bazează pe fapte și întâmplări reale. Acestea au avut la mijlocul primei luni de toamnă, când mai mulți entuziaști au dorit să le ofere oamenilor clipe de încântare și de liniște în mijlocul agitației urbane. Muzica a coborât timp de 6 zile la metrou, printre oamenii grăbiți, preocupați cu problemele cotidiene. Ideea aparține unei asociații ce poartă numele "Arta nu mușcă". Și, pentru a demonstra acest lucru, membri ei organizează diferite evenimente care aduc frumosul mai aproape de publicul, obișnuit sau nu cu ceea ce se întâmplă în artă. Este al doilea an când bucureștenii sau cei aflați în trecere prin capitală au putut urmări concerte de muzică clasică într-un spațiu neconvențional, cel al metroului. Și astfel câteva stații au devenit, pe durata desfășurarii evenimentului, inedite săli de concert.

31 dec

· Înapoi, pe urmele iniţiatorilor (1) - realizatori Anca Ionescu și Mirela Stana (29 oct 13)

Transmitem pe unde radio şi prin internet. Înregistrăm pe aparate digitale şi descărcăm înregistrările aproape instantaneu prin cabluri. Apelăm la efecte sonore care ne poartă imaginaţia în zone nebănuite. Suntem în anul 2013 şi generaţiile care au deschis Radio România în anul 1928 s-au dus demult. Ne-a ramas de la acele generaţii acelaşi devotament şi acelaşi respect faţă de ascultători. Am moştenit de la acele generaţii dedicaţia faţă de activitatea de radio. Microfonul ne este mereu deschis către oameni. Am adunat de-a lungul timpului mărturii ale unor profesionişti de radio: actorul Ion Lucian, regizorul artistic Ion Vova, regizorul de emisie Henry Schubert, mica actriţă Dana Toma, pe care dorim să vi le oferim la această aniversare.

· Înapoi, pe urmele iniţiatorilor (2) - realizatori Mirela Stana și Anca Ionescu (30 oct 13)

De la prima emisiune oficială a Radioului Public, programul s-a îmbunătățit continuu: muzica, poezie, informații de presă, conferințe. Ceva lipsea. Lipsea tumultul vieții, lipseau informațiile de la locul evenimentelor, chiar din timpul desfășurării lor. Așa au apărut radioreportajul și carul de reportaj. Aflați povestea primului car de reportaj chiar de la unul din membrii echipei: Iacob Solo. Aceasta poveste de acum 76 de ani, dar și alte detalii tehnice din istoria Radioului, la STORYmania.

1 ian

· Vocile vesele ale radioului românesc - realizator Mara Popa (31 oct 13)

"Aici, Radio România. Radio Bucureşti. Ascultaţi astăzi, în premieră, emisiunea Ora veselă" spunea crainica, într-una din zilele începutului de an 1929. Ideea înfiinţăriiunei emisiuni de umor a aparţinut profesorului Gheorghe Mugur, poetului Vasile Voiculescu şi scriitorului Horia Furtună, conducătorii programului literar-artistic. Durata emisiunii era de 10 până la 15 minute. Vom face un mic tur al vocilor vesele ale radioului românesc, pornind de la legendarii Constantin Tănase ori Stroe și Vasilache.

· Culise - realizator Daniela Vasile

La teatru, spectatorul se lasă purtat de poveste, de jocul actorilor, de lumini, sunete și costume într-o lume care este una imaginară, dar și a lui personală, reală prin felul în care o receptează. În final acea lume tinde să dispară, amintindu-ți că este efemeră. Dar la STORYmania nu lăsăm să cadă cortina de data aceasta. Vă invităm în culise pentru a afla povestea din spatele poveștii.

2 ian

· Oamenii Mănășturului - realizator Maria Balabaș (24 oct 13)

In timpul proiectului Landscape coreography, desfasurat in cartierul Manastur din Cluj Napoca, am fost invitata sa documentez sonor cele cateva zile petrecute de un grup de artisti romani, italieni si germani, invitati de ColectivA. Rezultatul este acest feature radiofonic - o incercare de a recompune subiectiv, prin intermediul aparatului de inregistrat, imaginea si identitatea acestui cartier faimos al Clujului dand atentie si spatiu de emisie vocilor, oamenilor, sunetelor si situatiilor specifice.

· ROST - Esenţe, gusturi şi stări româneşti - realizator Gabriela Mitan (16 oct 13)

"Rostul e sens, e tâlc, e menire. Rostul înseamnă rânduială şi un mod anume de a trăi. Identitatea începe cu a-ţi şti rostul pe lume, iar când nu-l mai ai se cheamă că te-ai rătăcit." Ce se ascunde în spatele acestor cuvinte, puteţi afla doar ascultând emisiunea STORYmania.

3 ian

· Meserii ascunse în culise de spectacol (I) - realizator Gabriela Mitan (13 noi 13)

Sunt și ei pe scenă, chiar dacă nu-i vedem. De multe ori în spatele acesteia, pregătind intrarea artiștilor, sau punând la punct ultimele detalii ale spectacolului. Indiferent că vorbim despre regizorul de culise, recuzitier, machior sau cabinieră, maestrul de lumini sau peruchier, oamenii din spatele cortinelor asigură, de cele mai multe ori, reușita unui spectacol. Despre ei şi pentru ei este proiectul asociaţiei Cîte-n lună şi-n mansardă, "Meserii ascunse în culise de spectacol".

· Teatrul de apartament - realizator Elena Vlădăreanu (10 dec 13)

În urmă cu cinci ani, Strada Şipotul Fântânilor era o străduţă ca oricare alta de lângă Cişmigiu, cunoscută probabil doar de către riverani, nu aveai nici un motiv real s-o iei pe acolo. În cinci ani însă această stradă a devenit, atenţie, o destinaţie culturală. Sună pretenţios şi neprietenos, exact cum NU este spaţiul din Şipotul Fântânilor, aflat la ultimul etaj al unui imobil de aici şi cunoscut drept Lorgean Theatre. Primul teatru de apartament din România. Teatru domestic. Teatru pentru acasă. Autorul proiectului: Jean Lorin Sterian, care în urmă cu cinci ani era scriitor şi jurnalist, nu tocmai cunoscut, dar care acum este perfomer şi manager cultural.

4 ian

· Meserii ascunse în culise de spectacol (II) - realizator Gabriela Mitan (5 dec 13)

Oamenii din culise, pe care nu îi vedem niciodată și pe care nu îi cunoaștem - recuziterii, maeștrii de lumini, sufleorii sau peruchierii, desenatorii și specialiștii în efecte vizuale - asigură, de cele mai multe ori, reușita unui proiect, fie că este vorba despre un spectacol de teatru sau despre o animație. Despre ei şi pentru ei este proiectul asociaţiei Cîte-n lună şi-n mansardă, "Meserii ascunse în culise de spectacol".

· Viori de colecție - realizator Dan Vasiliu(23 apr 13)

Sala Radio din București a găzduit un festival special dedicat viorilor de colecție. Rând pe rând pe scenă s-au perindat viori Gagliano, Testore, Guarnieri și Stradivarius. Acestea două din urmă au fost și eroinele unei serii de dueluri care au avut loc în diferite orașe ale țării. Poveștile lor, precum și cele ale lutierilor care le-au făurit, le puteți asculta în documentarul realizat de Dan Vasiliu.

5 ian

· Seniorii și educația - realizator Anca Ionescu (17 ian'13)

Bunicii ne spun poveşti, ne învaţă să ne purtăm, ştiu să ne aline durerile şi să ne încurajeze cu o vorbă bună. În viteza cu care creştem şi ne trăim vieţile, uităm de multe ori că odată cu înţelepciunea, vârsta adaugă greutăţi pe umerii bunicilor noştri dragi. Acest lucru nu-i împiedică totuşi să înveţe să facă ceva nou: să danseze, să folosească internetul sau chiar să ghideze grupuri de vizitatori în muzee.

· Casa "Ştefan Baciu" din Braşov- realizatorNicoleta Ghișa (26 feb 13)

Casa "Ştefan Baciu" din Braşov este primul muzeu dedicat unui român din diaspora. Colecţiile muzeului cuprind lucrări de artă decorativă şi plastică, fotografii, o bibliotecă cu 3.700 de volume în limbile română, latină, germană, franceză, engleză, spaniolă şi portugheză, multe din ele, în prima editie şi peste 1.800 de manuscrise şi documente, care au aparţinut întregii familii Baciu. Vă invit să descoperim împreună acest muzeu şi să-l cunoaştem mai bine pe scriitorul, diplomatul,criticul de artă şi ziaristul Ştefan Baciu.

Vizualizări: 23

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor