altmarius

cultură şi spiritualitate

Infobuletin Muzical

Astăzi : 2013-05-08

Ştiri muzicale din Bucuresti

Conferinţa anuală a Federaţiei Europene a Orchestrelor Naţionale de Tineret

Conferinţa anuală a EFNYO.

In perioada 16-19 mai 2013 se va desfăşura la Bucureşti - pentru prima dată in România - conferinţa anuală a Federaţiei Europene a Orchestrelor Naţionale de Tineret.

Evenimentul este organizat de Orchestra Româna de Tineret, membră a federaţiei din anul 2011, cu sprijinul Fundaţiei "Prietenii muzicii-Serafim Antropov" şi al Asociaţiei Lanto Communication.

Vor participa directori şi manageri ai orchestrelor naţionale de tineret din Austria, Germania, Franţa, Anglia, Italia, Olanda, Spania, Portugalia, Elveţia, Polonia, Cipru, Ţările baltice, Irak, Moldova, şi reprezentanţi ai Culture Action Europe de la Bruxelles .

Lucrările conferinţei se vor desfăşura în sala Tonitza a hotelului Continental în zilele de 16,17 si 18 mai 2013.

Pe data de 18 mai, ora 17, va avea loc în aceeaşi sală de la Hotelul Continental din capitală o conferinţă de presă unde sunt invitaţi toţi cei interesaţi să afle mai multe amănunte despre activitatea federaţiei şi a orchestrelor de tineret din Europa.

Orchestra Română de Tineret, dirijată de maestrul Cristian Mandeal , avându-i ca solişti pe Irina Iordăchescu şi Teodor Ilincăi, va susţine cu această ocazie un concert extraordinar, sâmbătă 18 mai la Ateneul Român, ora 19.

Programul concertului este alcătuit pe tema dramei lui W. Shakespeare, Romeo si Julieta, transpusă în muzică de P.I.Ceaikovski, Ch. Gounod şi S. Prokofiev .

Duminică 19 mai, membrii Federaţiei Europene a Orchestrelor Naţionale de Tineret sunt invitaţi într-o excursie la Sinaia, unde vor vizita Muzeul Naţional George Enescu, Muzeul Naţional Peleş şi Cazinoul din Sinaia.

Mai multe amanunte pe site-ul : www.orchestratineret.ro


 

Concert cameral Enescu-Brahms-Ravel la Ateneul Român

Filarmonica "George Enescu" prezintă miercuri, 8 mai, ora 19.00, în Sala mică a Ateneului Român, un concert cameral în interpretarea a doi talentaţi muzicieni: Aron Cavassi - vioară şi Clementina Ristea-Ciucu - pian.

În program vom regăsi Sonata nr. 2, în fa minor, op. 8 de George Enescu, Sonata nr. 3, în re minor, op. 108 de Johannes Brahms şi Tzigane de Maurice Ravel.

Aron Cavassi s-a născut în 1995 într-o familie de muzicieni, reprezentând pe linie paternă a cincea generaţie de interpreţi. A început studiul pianului la 5 ani, orientându-se spre vioară în clasa I, ca elev al prof. Paul Theodorescu la Şcoala de Muzică şi Arte Plastice Nr.3 din Bucureşti; din clasa a VI-a îşi continuă studiile în clasa prof. Carmen Runceanu la Colegiul Naţional de Muzică "George Enescu". În paralel lucrează şi cu maeştrii Alexandru Gavrilovici, Varujan Cozighian, Gabriel Croitoru, Liviu Cîşleanu, Dmitri Tombasov (Berlin); participă ca bursier la Academia Menuhin (Elveţia, 2011), unde lucrează cu Liviu Prunaru şi Maxim Vengherov. Palmaresul lui numără până în prezent aproape 50 de premii, dintre care amintim, din ultimii trei ani: Marele Premiu la Concursul de interpretare muzicală "Sigismund Toduţă", Deva - 2010, Marele Premiu la Concursul naţional de interpretare şi creaţie muzicală "Paul Constantinescu", Ploieşti - 2010, Premiul I. la Olimpiada de interpretare instrumentală, etapa naţională - 2011 (Cluj-Napoca), 2012 (Bucureşti) şi 2013 (Alba-Iulia). Aron Cavassi s-a făcut remarcat prin recitalurile susţinute în Bucureşti la Palatul Şuţu (2009), Muzeul Naţional "George Enescu" (2010, 2012), Ateneul Român, împreună cu pianistul Cristian Petrescu. În 2012, Aron Cavassi a fost de trei ori solist în concerte simfonice: la Filarmonica din Râmnicu Vâlcea, pe scena Ateneului Român împreună cu Orchestra Medicilor, şi la Filarmonica "Mihail Jora" din Bacău.

Clementina Ciucu-Ristea (născută în 1969) a studiat pianul la Liceul de muzică "George Enescu" cu profesorii Constantin Niţu şi Flavia Moldovan. În 1991 a absolvit Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, unde a studiat cu profesorii Sandu Sandrin şi Dan Grigore. La formarea sa artistică au contribuit distinşii pedagogi Sanda Bobescu, Aurora Ienei, Viorica Rădoi şi maestrul Valentin Gheorghiu. A urmat un curs de perfecţionare cu Lev Naumov (Italia, 1991), apoi un curs de specializare cu o bursă la Istituto Musicale "A. Benvenutti" (Italia) cu maestrul Bruno Mezzena (1992-1994). A primit numeroase premii la concursuri desfăşurate în România şi în străinătate, având o bogată activitate artistică cu recitaluri şi concerte în România, Franţa şi Italia. În prezent este doctorand şi asistent universitar la Facultatea de Interpretare Muzicală a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti.

Biletele se pot cumpăra de la Casa de bilete a Ateneului Român, str. Esarcu nr.5. Program: marţi - vineri: 12.00 - 19.00; sâmbătă - duminică: 16:00 - 19:00 (când sunt programate concerte). Telefon: 021.315.68.75.


 

Ştiri muzicale din ţară

Final pentru a XVI-a ediţie a Concursului Internaţional de vioară 'Remember Enescu'

La Sinaia, între 1 şi 4 mai s-a derulat cea de-a 16-a ediţie a Concursului Internaţional de vioară "Remember Enescu", competiţie la care s-au înscris 45 de tineri violonişti din 9 ţări.


Sein An, din SUA, în vârstă de 15 ani este câştigătoarea Marelui Premiu al Concursului Internaţional de Vioară "Remember Enescu" şi totodată a Premiului I la Categoria B de vârstă, între 13 şi 17 ani. Aflată la primul său succes la o competiţie internaţională, tânăra muziciană de origine asiatică a impresionat juriul printr-o violonistică strălucitoare, printr-un temperament vulcanic, care s-au făcut remarcate în Poloneza brillantă nr.1 de Wieniawski, în Concertul de Mendelssohn, şi nu în ultimul rând prin interpretarea foarte apropiată de ceea ce înseamnă stilul enescian - înImpromptu-ul concertant. Sein An a obţinut astfel cel mai important Premiu al Concursului, în valoare de 5000 Euro, sumă oferită de o doamnă foarte generoasă care iubeşte muzica şi doreşte să-i încurajeze pe tinerii violonişti - Catia Rădulescu. Tot domnia sa a pus la dispoziţia organizatorilor şi a juriului un alt premiu consistent - o vioară creată de lutierul român Eugen Ceaicovski, datată 1973, instrument din colecţia particulară a d-nei Rădulescu, recondiţionat de Silvian Rusu şi estimat la o valoare de 2000 Euro. Şi această vioară a părăsit România, fiind câştigată de un alt student american - Samuel Nebyu, cel ce a primit Premiul I la cea mai mare categorie de vârstă - între 17 şi 22 ani.

Cel mai bine clasat român a fost Ştefan Aprodu, elev în clasa a treia la Colegiul Naţional de Muzică "Dinu Lipatti" din Bucureşti, care a obţinut Premiul I la Categoria A de vârstă - până în 12 ani.

Aş vrea să menţionez şi participarea violonistului Dan Iulian Druţac din Republica Moldova, care la cei 17 ani ai săi a entuziasmat atât juriul, care l-a situat pe a doua poziţie a Categoriei C, cât şi publicul care a putut asista gratuit la cele 3 zile de concurs ce s-au desfăşurat într-un cadru cum nu se poate mai potrivit pentru un concurs ce doreşte să păstreze în atenţia muzicienilor tineri creaţia lui George Enescu, adică la Vila Luminiş - Casa memorială a compozitorului din cartierul Cumpătu - Sinaia, dar şi la Gala competiţiei derulată în Sala de concerte a Castelului Peleş. Revenind la Dan Iulian Druţac, doresc să vă spun că tot el a primit din partea postului Radio România Muzical un Premiu special constând într-o sesiune de înregistrări în studiourile Radio România, astfel că nu peste mult timp, sper, ascultătorii noştri se vor putea convinge de talentul acestui tânăr violonist moldovean, care a cântat cu un talent extraordinar, o forţă de expresie şi o înţelegere foarte profundă ale textului muzical lucrări precum Lăutarul, din Suita Impresii din copilărie de G. Enescu, dar şi Sonata Baladă de Ysaye sau Concertul în re minor de Haciaturian.

Printre laureaţii ediţiei a XVI-a a Concursului Internaţional "Remember Enescu" s-au numărat aşadar concurenţi din SUA, România, Republica Moldova, dar şi din Bulgaria, Lituania şi Ucraina, care au primit din partea principalului organizator - Fundaţia Culturală "Remember Enescu", fundaţie condusă de cunoscuta profesoară de vioară Mihaela Tomescu, dar şi a Muzeului Naţional "George Enescu" - co-organizator al evenimentului, numeroase premii în bani şi partituri enesciene, iar - prin contribuţia partenerilor, şi alte premii speciale.

Este vorba despre concerte şi recitaluri oferite de Filarmonicile din Satu Mare, Râmnicu Vâlcea şi Bacău, de asemenea de partituri din partea Institutului Cultural Român, CD-uri şi partituri de muzică românească din partea UCMR ş.a.

Juriul care a apreciat evoluţia celor peste 40 de concurenţi, proveniţi din 9 ţări, a fost condus de violonistul şi dirijorul Eduard Schmieder - profesor la Temple University din Philadelphia, şi i-a avut în componenţa sa pe alţi doi violonişti străini - Jakob Gilman din Germania şi Conrad Chow din Canada, precum şi pe doi muzicieni români de elită, ale căror nume cu siguranţă vă sunt binecunoscute - violonistul Rudolf Fatyol, directorul Filarmonicii "Dinu Lipatti" din Satu Mare şi pe dirijorul permanent al Filarmonicii "Banatul" din Timişoara, Radu Popa.

Concepţia şi organizarea concursului a purtat şi de această dată amprenta directorului său -violonistul Alexandru Tomescu care, în paranteză fie spus, va porni în cel de-al şaselea turneu naţional Stradivarius, peste câteva zile - pe 10 mai.

Următoarea ediţie a Concursului Internaţional "Remember Enescu" va avea loc peste doi ani, tot la Sinaia, între 4 şi 9 mai, pentru că organizatorii doresc ca de fiecare dată competiţia să se deruleze în preajma datei de 4 mai, dată la care s-a stins din viaţă marele nostru George Enescu. Aşa că violoniştii au suficient timp să-şi adune forţele şi să-şi alcătuiască deja repertoriul pentru a putea participa la acest eveniment, care eu cred că este cel mai important concursul internaţional dedicat viorii de la noi din ţară.


 

Actualitatea internaţională

Luiza Borac şi-a lansat albumul Dinu Lipatti la Berlin

Binecunoscuta pianistă română şi-a lansat în 30 aprilie 2013, la Berlin, cel mai recent disc al său, cuprinzând lucrările pentru pian de Dinu Lipatti. Albumul a fost difuzat în integralitatea sa în 2 decembrie 2012 la Radio România Muzical şi poate fi reascultat la http://www.romania-muzical.ro/emisiuni/es.shtml?sh=19&ed=42351&....

Luiza Borac a postat pe youtube un clip  video ce prezintă secvenţe suprinse în timpul recitalului susţinut în 30 aprilie 2013 la Berlin.

 
 

Vizualizări: 54

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor