altmarius

cultură şi spiritualitate

Astazi : 2011-11-23

Stiri culturale - interne

Radio Romania Cultural la Gaudeamus!

Radio Romania Cultural ia pulsul Targului Internaţional de Carte Gaudeamus! Emisiuni, dezbateri, reportaje, vox-pop-uri, evenimente speciale vor aduce atmosfera acestei sărbători a cărţii in casele ascultătorilor din toată ţara. Din studioul special amenajat se vor transmite cateva ediții ale emisiunilor Timpul Prezent, Noua revistă vorbită și Cafeneaua de ştiinţă. Dacă anul trecut la Gaudeamus, Radio Romania Cultural lansa Bookcrossing in Romania, acum facem bilanţul primului an de cand sute de cărţi circulă prin ţară cu indemnul ??Dacă găseşti o carte in oraş, fă-o sa circule...??. Vineri, la ora 11.45, la standul Radio Romania Cultural, va avea loc lansarea specială şi dezbaterea: Bookcrossing după un an in Romania. Vor fi puse in circulaţie alte cărţi de la editurile partenere. O altă provocare a postului nostru va avea loc, maine, de la ora 15,00, cand va fi prezentat proiectul "Ora de educaţie muzicală in licee". Finala concursului naţional de lectură "Mircea Nedelciu", ediţia a IX ? a, este programată, sambăta, 26 noiembrie, la ora 13.30. De asemenea, despre Rolul manualelor şcolare şi al literaturii motivaţionale in pregatirea profesională se va discuta in dezbaterea de duminică, 27 noiembrie, la ora 11. 

 

Festivalul de Dramaturgie Contemporană işi deschide porţile, la Brașov

Incepand de astăzi și pană pe 30 noiembrie, publicul braşovean, şi nu numai, este aşteptat să participe la o nouă ediţie a Festivalului de Dramaturgie Contemporană, organizat de Teatrul ?Sică Alexandrescu?. In cele 7 zile ale evenimentului vor avea loc 10 spectacole, in concurs sau in afara concursului, produse de Teatrul Naţional Bucureşti, Teatrul ?Bulandra?, Teatrul Odeon, Teatrul de Comedie, Teatrul ?Nottara?, Teatrul ACT și Teatrul ?Sică Alexandrescu?. Spectacolele sunt regizate de Felix Alexa, Vlad Massaci, Cristian Juncu, Gelu Colceag sau Nicolae Scarlat, şi vor aduce la Brașov actori ca Horaţiu Mălăele, Dorina Lazăr, Ştefan Bănică, Emilia Popescu, Emil Hossu, Catrinel Dumitrescu, Vlad Zamfirescu și mulți alții. O seara de excepţie o va constitui intalnirea cu marea actriţă Mariana Mihuţ, care va fi prezentă la lansarea volumului dedicat carierei sale artistice: Cu şi despre Mariana Mihuţ, de Mircea Morariu. 

 

?Zilele filmului rus?, la București

La Cinematograful Studio din București vor avea loc, in perioada 25-27 noiembrie, ?Zilele filmului rus?, eveniment organizat in cadrul Zilelor culturii spirituale ruseşti in Romania de Ministerul Culturii si Patrimoniului National, Ministerul Culturii Federatiei Ruse, Centrul National al Cinematografiei, cu sprijinul Ambasadei Federatiei Ruse. Cu aceasta ocazie, publicul bucurestean, iubitor al cinematografului est-european, va avea posibilitatea de a vedea in premiera la Bucuresti, şase filme rusesti, produse in perioada 2008 ? 2010. Evenimentul va fi deschis de filmul ?Amiral?, in prezenta regizorului Andrey Kravchuk si a actritei Irina Orlova. ?Amiral? este o saga istorica, care ne aminteste de celebrul Doctor Jivago al lui David Lean. Actiunea se petrece pe fundalul celor doua revolutii si a razboiului civil, una dintre perioadele cele mai framantate ale istoriei Rusiei avand ca sfarsit caderea imperiului. Regizorul Andrei Kravchuk, cunoscut in special pentru succesul filmului ?Italianul?, este elev al marelui maestru, Alexei Gherman. Un alt film ce va putea fi vizionat cu acelasi prilej este ?In curand e primavara? in regia Verei Storozheva, o rasfatata a Festivalului de film de la Moscova, prezidat de regizorul Nikita Mihalkov. 

 

A inceput Gaudeamus

La București, a inceput cel mai mare eveniment editorial al anului, organizat de Radio Romania, pană duminică, la Complexul Romexpo. La editia a 18-a a Targului International GAUDEAMUS ? Carte de invatatura, intr-un spatiu expozitional de 14.000 de metri patrati, peste 400 de expozanti reprezentativi pentru industria cartii din Romania si din strainatate se intrec in a oferi publicului un adevarat maraton de noutati editoriale si de evenimente culturale. Peste 650 de lansari si prezentari de carte, dezbateri si mese rotunde, expozitii, intalniri cu scriitori si oameni de cultura atat din Romania, cat si din mediul international: acestea sunt doar cateva indicii pentru diversitatea si efervescenta culturala a evenimentelor care vor forma substanta Targului. Italia este tara invitata de onoare la GAUDEAMUS 2011. De asemenea, invitati de prima marime din Franta, Belgia sau Anglia, dar si prezente noi la GAUDEAMUS, din Elvetia, Finlanda, Bulgaria, Slovacia sau Cipru, sectiuni traditionale si proiecte noi, o serie de evenimente dedicate dialogului dintre carte si radio, expozitii de fotografie, dar si abordari actuale ale actului de a citi si de a privi cartea: acestea sunt cateva dintre surprizele cu care GAUDEAMUS isi asteapta vizitatorii in acest an. Programul de vizitare este de astăzi și pana duminica, intre orele 10.00 și 20.00. 

 

Festivalul Internațional al Teatrului de Animație, la București

Teatrul de Animație Ţăndărică organizează, de maine și pană pe 4 decembrie, a 7-a ediție a Festivalului Internațional al Teatrului de Animație "BUCURII PENTRU COPII. SPECTACOLE DE COLECȚIE". Evenimentul se va bucura de prezența trupelor de teatru din București,Galați, Arad, Alba Iulia, Cluj Napoca, Tg. Mureș, Craiova și Iași, dar și a invitaților din Spania, Polonia, Ungaria, Bulgaria, Italia și Israel. De asemenea, festivalul mai cuprinde workshop-uri, lansări de carte, vernisarea unei expoziţii de scenografie, proiecţii cu spectacole de animație și conferințe susținute de personalități din Romania și din străinătate. O secțiune specială este dedicată spectacolelor studențești, prin care Teatrul Țăndărică vrea să dea o șansă inițiativei particulare in acest domeniu. O altă noutate a acestei ediții este premiul de excelență in arta animației, care din acest an poartă numele de Michaela Tonitza Iordache, distincție care va fi primită de Carmen Mărginean, experimentată marionetistă a Teatrului din Arad. 

 

Teatrul Național ?Radu Stanca? Sibiu programează două reprezentații noi la cererea publicului

Programul Teatrului Național ?Radu Stanca? Sibiu va fi completat in această lună cu două reprezentații programate la cererea publicului. Astfel, sibienii vor avea ocazia să se reintalnească duminică, 27 noiembrie, la ora 19:00, cu ?Gaițele? in regia lui Florin Zamfirescu, iar marți, 29 noiembrie, la ora 19:00, cu ?Bătrană milionară caut nepoate moștenitoare? in regia lui Șerban Puiu. ?Gaițele? reprezintă una dintre cele mai valoroase comedii de moravuri din dramaturgia romanească. Piesa scrisă de Alexandru Kirițescu prezintă, in esență, lupta dintre generații, autorul reușind să creioneze personaje veridice. ?Bătrană milionară, caut nepoate moștenitoare? este cea mai nouă producție de la Secția Germană și are la bază un text de Ken Ludwig. Spectacolul urmărește povestea a doi actori, Leo Clark și Jack Gable, hotărați să se dea drept nepoatele unei femei in varstă pentru a obține o parte din averea acesteia. 

 

Audiţii pentru Orchestra Europeană de Tineret

ARTEXIM şi Institutul Cultural Roman invită tinerii muzicieni cu varste cuprinse intre 14 şi 24 de ani, care au cetăţenie romană, indiferent de ţara in care locuiesc, să participe la selecţia anuală pentru Orchestra Europeană de Tineret. Data limită pentru inscriere este 3 februarie 2012, in Romania preselecţia fiind programată pe 10 februarie, la Bucureşti. In anul 2011/2012, in urma audiţiilor din februarie, trei muzicieni romani au fost selectaţi ca membri in Orchestra Europeană de Tineret: Adrian Dima și Ana Popescu-Deutsch, la vioară, şi Andrei Mihăilescu, la contrabas. Din anul 2010, participarea muzicienilor romani la acest proiect este sprijinită de ICR. Orchestra Europeană de Tineret este o inițiativă care reuneşte cei mai talentaţi muzicieni din toate cele 27 de ţări membre ale Uniunii Europene sub bagheta unor dirijori de faimă internaţională. Pentru cele aproximativ 130 de locuri din orchestră se organizează anual selecţii in fiecare ţară membră a Uniunii Europene. Chiar şi membrii actuali ai orchestrei trebuie să se prezinte la audiţii pentru a-şi păstra locul in proiect. 

 

Festivalul 'Viori de colecţie', la Sala Radio

Festivalul 'Viori de colecţie la Sala Radio' se va desfăşura, de astăzi și pană pe 2 decembrie, in Studioul de Concerte 'Mihail Jora' al Societăţii Romane de Radiodifuziune. Aproape zilnic vor avea loc recitaluri şi concerte cu participarea Orchestrei Naţionale Radio şi a Orchestrei de Cameră Radio, avand ca solişti mari violonişti care au dus in lume faima şcolii romaneşti de vioară: Bogdan Zvorişteanu, Remus Azoiţei, Ştefan Horváth, Gabriel Croitoru și Alexandru Tomescu. Fiecare dintre ei cantă la un instrument remarcabil, astfel că publicul va putea asculta acordurile unor viori construite de Nicolaus Gagliano, Joseph Guarnerius sau Antonio Stradivari, in programe de virtuozitate interpretativă.Dirijorii care vor urca la pupitrul Orchestrelor Radio sunt Tiberiu Soare, Christian Badea, Jozsef Horváth şi Mihnea Ignat, in timp ce in recitalurile programate vor putea fi ascultaţi, alături de violoniştii menţionaţi, pianiştii Clara Cellich, Horia Mihail, Valentin Gheorghiu şi Eduard Stan. Concertul de deschidere va avea loc, diseară, cand Orchestra de Cameră Radio dirijată de Tiberiu Soare il va avea ca invitat pe violonistul Bogdan Zvorişteanu, care va fi şi protagonistul unui recital programat pentru maine, alături de pianista Clara Cellich. Vineri, 25 noiembrie, va fi randul Orchestrei Naţionale Radio să intre in scenă, avandu-i ca invitaţi pe violonistul Remus Azoiţei şi pe dirijorul Christian Badea la pupitru, cu un program Dediu, Mendelssohn și Strauss. Bilete se pot procura prin Eventim, la Casa de bilete a Sălii Radio, magazinele Germanos, Vodafone, librăriile Cărtureşti, Humanitas şi online pe www.eventim.ro

 

Bazar de Crăciun, la ROMEXPO

Asociaţia Internaţională a Femeilor din Bucureşti organizează, pe 4 decembrie, cea de-a 21-a ediţie a Bazarului de Crăciun, care va avea loc la ROMEXPO. Evenimentul este dedicat colectării de fonduri in scop caritabil, urmand ca banii stranşi să fie daţi centrelor de ingrijire medicală pentru varstnici, case de copii, şcoli și spitale. Comunitatea de femei din Bucureşti işi va prezinta cultura, muzica, dansul, costumele, meşteşugul, ornamentele de Crăciun şi mancărurile tradiţionale. The International Women's Association of Bucharest este o asociaţie caritabilă, non-profit, bazată pe voluntariat din care fac parte reprezentante ale corpului diplomatic acreditat in Romania şi ale mediului cultural şi de afaceri romanesc şi internaţional. A fost infiinţată in 1978 cu scopul de a promova prietenia intre femeile de diferite naţionalităţi care trăiesc in Romania şi de a le apropia de cultura şi tradiţia romanească. Ţările care şi-au confirmat participarea la eveniment sunt Algeria, Africa de Sud, Austria, Canada, Cehia, Danemarca, Egipt, Emiratele Arabe Unite, Grecia, India, Indonezia, Irlanda, Israel, Italia, Japonia, Kazahstan, Coreea de Sud, Malaezia, Maroc, Pakistan, Palestina, Polonia, Romania, Statele Unite ale Americii, Turcia, Ucraina și Ungaria. 

 

Stiri culturale - externe

Festivalul anual de film romanesc de la New York are loc la Lincoln Center

După ce s-a desfăşurat cinci ani in cartierul newyorkez TriBeCa, Festivalul anual de film romanesc va fi găzduit, in acest an, de Lincoln Center, ca semn al interesului crescand al publicului american faţă de cinematografia inovatoare din ţările Europei de Est. Ediţia 2011 va avea loc intre 30 noiembrie şi 6 decembrie, informează blogul 'The Culture at Large', afiliat The New York Times. In afara unor premiere sau a unor filme noi, printre care 'Morgen', regizat de Marian Crişan, propunerea Romaniei la premiul Oscar 2012, la categoria 'cel mai bun film străin', vor fi prezentate retrospective consacrate operei cinematografice a două mari personalităţi. Prima este Liviu Ciulei, regizor, scriitor şi actor, care a debutat la inceputul regimului comunist dur şi care a murit luna trecută, la varsta de 88 de ani. Al doilea este Radu Muntean, unul din cei mai prolifici reprezentanţi ai noului val din cinematografia romanească din ultimul deceniu. Festivalul este rezultatul unei colaborări intre Film Society de la Lincoln Center şi Institutul Cultural Roman din New York. 

 

ICR Budapesta organizează o nouă călătorie cu ?Locomotiva Jazz?

Institutul Cultural Roman din Budapesta organizează, săptămana aceasta, o nouă călătorie muzicală a ?Locomotivei Jazz', ultima din anul 2011. Potrivit declaraţiilor directorului ICR Budapesta, Branduşa Armanca, este vorba de două concerte, unul la Budapesta, iar celălalt la Szeged, ultima 'călătorie' din 2011 urmand să fie făcută de această dată cu 'vagoane' din Romania, Germania, Slovacia şi Ungaria. Concertul de la 'Budapest Jazz Club' va avea loc, maine, incepand cu ora 21.00, iar cel de la 'Grand Cafe Cinema' din Szeged, vineri, de la ora 19.00. In cadrul concertului, care va fi organizat cu sprijinul Institutului Slovac din Budapesta, vor urca pe scenă Paul Weiner, la pian, Imre Kőszegi, la tobe, şi Robert Ragan, la contrabas. 

 

Un stat in căutarea naţiunii: Republica Moldova ? dezbatere şi lansare de carte la Universitatea Liberă Bruxelles

La douăzeci de ani de la independenţă, Republica Moldova rămane un caz pasionant pentru cercetători. Matei Cazacu şi Nicolas Trifon işi prezintă, maine, la Universitatea Liberă din Bruxelles, cartea La République de Moldavie: un Etat en qu?te de nation (Republica Moldova: un stat in căutarea naţiunii), intr-o dezbatere organizată de ICR Bruxelles. Apărută la editura pariziană Non Lieu in 2010, lucrarea analizează circumstanţele care au permis perpetuarea unui edificiu statal inedit, dar şi precaritatea construcţiei unei naţiuni moldoveneşti. Matei Cazacu, istoric stabilit la Paris din anii 70, cercetător la Centrul Naţional al Cercetării Stiinţifice din Franţa, autor impreună cu Nicolas Trifon al volumului La Moldavie ex-soviétique, trasează lunga istorie a acestui pămant. Nicolas Trifon investighează procesele identitare şi politice care involburează prezentul Republicii Moldova, plecand de la principalul element al unei persistente discordii: limba. 

 

Ancheta in cazul morţii actriţei Natalie Wood, redeschisă după trei decenii

Poliţia americană a redeschis ancheta in cazul morţii actriţei Natalie Wood, decedată in circumstanţe misterioase, in timpul unei croaziere făcute in largul coastelor Californiei, in 1981. Acest demers al poliţiei are la bază noi informaţii despre moartea actriţei americane, al cărei deces a fost considerat la acea vreme un simplu accident, dar care s-a aflat ulterior la baza multor speculaţii. Anchetatorii au fost contactaţi de mai multe persoane care afirmau că deţin informaţii suplimentare despre circumstanţele in care a murit actriţa. Poliţia pare interesată in special de noile declaraţii ale căpitanului iahtului de agrement pe care se afla Natalie Wood, făcute cu prilejul implinirii a 30 de ani de la această tragedie, susţine cotidianul Los Angeles Times. Natalie Wood, fiica unor imigranţi ruşi din San Francisco, al cărei nume real era Natalia Nikolaevna Zakharenko, a fost un copil-vedetă, transformat in ingenua preferată a camerelor de filmare şi apoi intr-o actriţă versatilă, delicată şi naturală. 

 

 

 

Vizualizări: 47

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor