altmarius

cultură şi spiritualitate

Infobuletin Muzical

Astăzi : 2015-03-23

Ştiri muzicale din Bucuresti

Radio România Muzical împlineşte 18 ani!

Bookmark and Share

Mâine, 24 martie 2015, Radio România Muzical împlineşte 18 ani de viaţă şi organizează cu acestă ocazie un recital în parteneriat cu Muzeul Național Cotroceni. Protagonistă va fi tânăra pianistă Sînziana Mircea, studentă în ultimul an la Şcoala Superioară de Muzică şi Dans din Köln, desemnată în 2014 studenta anului la categoria Arte din cadrul Galei Ligii Studenților Români în străinătate. Sînziana Mircea va interpreta Barcarola op.60, 4 mazurci op. 33 și Balada I de Frédéric Chopin, Ave Maria de Franz Schubert în aranjamentul lui Franz Liszt și suita "Tablouri dintr-o expoziție" de Modest Mussorgski. Aşadar mâine, 24 martie, la Sala Cerchez a Muzeului Naţional Cotroceni, de la ora 19,00, sărbătorim 18 ani Radio România Muzical. Accesul publicului este posibil până la ora 18,45. 
 

Recital cu intrare liberă în Studioul Alfred Alessandrescu

Bookmark and Share

Mâine, 24 martie 2015, poate fi ascultat în Studioul Alfred Alessandrescu al Radiodifuziunii Române un program cameral cu lucrări de Ludwig van Bethoven și Wolfgang Amadeus Mozart. Patru dintre artiştii Orchestrei Naţionale Radio, și anume oboistul Valentin Ghita, clarinetistul Andrei Theodoru, fagotistul Ionuț Roșca, cornistul Cristian Borcan - reuniți sub titulatura ”Ars Ventus” vor interpreta, împreună cu pianista Raluca Ouatu, Cvintetul în Mi bemol major pentru suflători şi pian de Beethoven și Cvintetul în Mi bemol major pentru suflători şi pian de Mozart. Ora de începere este 19,00, iar accesul publicului liber, în limita locurilor disponibile. 
 

Premiile Radio România Cultural - ediţia a 15-a

Bookmark and Share

De 15 ani, la fiecare sfârşit de lună martie, Radio România Cultural premiază realizările din diferitele domenii ale culturii. La Teatrul Odeon, astăzi, 23 martie 2015, Maria Balabaş şi Radu Croitoru vor fi amfitrionii galei, iar momentele muzicale vor fi asigurate de Analia Selis, Răzvan Suma şi Mariano Castro. Vor fi acordate premii la nouă secţiuni, precum şi trei premii speciale, ai căror câştigători sunt deja cunoscuţi. Premiul de Excelenţă îi va fi decernat actorului Mircea Albulescu, Premiul Lux Mundi îi revine coregrafului Gigi Căciuleanu iar Premiul ''In memoriam Iosif Sava'' va fi acordat Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti la 150 de ani de existenţă, instituţie reprezentată de rectorul său, compozitorul Dan Dediu. 
La categoria Muzică au fost nominalizaţi violonistul Gabriel Croitoru, tenorul Ştefan Pop şi saxofonistul Nicolas Simion. Evenimentul găzduit de Teatrul Odeon de la ora 19,00 va fi transmis în direct la Radio România Cultural. 
 

Arabella de Richard Strauss la Grand Cinema & More

Bookmark and Share

Opera Arabella de Richard Strauss, înregistrare din Festivalul de Paști de la Salzburg din 2014, poate fi urmărită mâine, 24 martie 2015 la Grand Cinema & More din Băneasa Shopping City. În rolul titular a evoluat apreciata soprană americană Renée Fleming, având ”acel sunet de pluș, acel lirism sublim și acea subtilitate dramatică pentru care este atât de îndrăgită de iubitorii de operă”, așa cum nota publicația New York Times. Alături de Renée Fleming au evoluat baritonul Thomas Hampson, soprana Hanah-Elisabeth Müller şi tenorul Daniel Behle, condcerea dirijorală fiind asigurată de Christian Thielemann. Opera Arabella de Richard Strauss poate fi văzută, aşa cum a fost prezentată anul trecut la Festivalul de Paşti de la Salzburg, la Grand Cinema & More din Băneasa, mâine, 24 martie, de la ora 20,00. 
 

Ansamblul Gurdjieff - pentru prima dată în România, în 26 martie

Bookmark and Share

Ansamblul The Gurdjieff Folk Instruments, câştigătorul Premiului Edison Jazz/World 2012 pentru cel mai bun album internaţional, vine pentru prima oară în România. Cei zece muzicieni, printre care cei mai renumiţi interpreţi profesionişti de muzică instrumentală tradiţională din Armenia, vor concerta la Sala Radio din Bucureşti pe 26 martie, cu începere de la ora 20.00. Muzica ansamblului reprezintă o valoroasă sursă de informaţie etnomuzicologică, o incursiune fascinantă în muzica sacră, tradiţională a unei epoci în care înregistrările audio nu-şi făcuseră apariţia. Sonorităţile armene, greceşti, kurde, asiriene sau arabe vor purta ascultătorii într-o călătorie plină de mister şi lirism. 
 

Trei tineri muzicieni urcă în 27 martie pe scena Sălii Radio

Bookmark and Share

Vineri, 27 martie 2015, trei tineri muzicieni vor evolua în compania Orchestrei Naţionale Radio, în seria "Concerte pentru tineri" iniţiată de Uniunea Europeană de Radio. Este vorba despre violonista Alexandra Bobeico, violoncelista Chiara Enderle şi pianistul Yuanfan Yang. Programul cuprinde lucrări concertante semnate de Wolfgang Amadeus Mozart, Robert Schumann şi Frederic Chopin. Dirijează Gabriel Bebeşelea. Concertul va fi transmis în direct la Radio România Muzical şi online pe siteul nostru, iar în pauză veţi putea asculta interviuri cu protagoniştii. Comentează Monica Isăcescu. 
 


 

Ştiri muzicale din ţară

Pianista Ekaterina Litvintseva - recital la Craiova

Bookmark and Share

Pianista rusă Ekaterina Litvintseva susţine astăzi, 23 martie 2015, un recital în cadrul stagiunii de muzică de cameră a Filarmonicii "Oltenia" din Craiova. În program figurează Trei piese D.946 de Franz Schubert, Sonata nr. 30 în Mi major de Ludwig van Beethoven, Sonata nr. 2 în Si bemol minor, Balada nr. 3 în La bemol major şi Scherzo nr. 3 în Do diez minor din creaţia lui Frédéric Chopin. Ora de începere este 19,00. 
 

Actualitatea internaţională

'It's all about piano!' - Londra este gazda unui întreg week-end dedicat instrumentului cu claviatură

Bookmark and Share

Un întreg week-end dedicat pianului, adevărat maraton intitulat "It's all about piano!" va avea loc la Londra, între 27 şi 29 martie 2015 ca propunere a Institutului Francez în parteneriat cu Kings Place. Concerte, cursuri de măiestrie interpretativă şi ateliere practice vin - spun organizatorii - pentru a fi pe placul celui mai larg evantai de iubitori ai muzicii, de la cei mai rafinaţi cunoscători la amatori şi familii cu copii, de la cei care îndrăgesc genurile clasice la cei pasionaţi de zona contemporană sau de jazz. Aflat la cea de-a treia ediţie, festivalul aduce în atenţie recitaluri ale unor nume mari - între care Peter Donohoe, Peter Hill sau Mihail Rudy, cursuri pe care le oferă Angela Hewitt şi, nu în ultimul rând, ateliere practice şi de întreţinere a pianelor la care invitaţi sunt tehnicieni de la "Steinway & Sons".

Întrebată de ce crede că pianul a rămas atât de popular, Françoise Clerc, oganizatoarea evenimentului, spune: "Este un instrument de familie prin natura sa. Istoric, el a adus oamenii împreună înaintea computerelor şi a monitoarelor. Rămâne, de asemenea, atractiv pentru că sunetele există deja în el, aşa că te poţi bucura de prima dată de un sunet minunat. Magia pianului stă în faptul că un singur muzician poate cânta până la 10 note note simultan şi crea o uriaşă varietate de armonii şi sonorităţi. Şi, peste toate acestea, reprezintă şi un minunat obiect de mobilier!"- observă, cu umor, sau poate foarte serios Françoise Clerc.

"E crucial pentru noi să oferim publicului ocazia să descopere esenţa a ceea ce înseamnă pianul. Este un mecanism atât de complex şi un dispozitiv fascinant care cred că reprezintă un subiect de discuţie tehnică extrem de interesant. Tehnicienii din festival îi vor învăţa pe cei care asistă cum se acordează şi, în general, cum se poate umbla la diversele sale articulaţii interioare."

În festivalul "It's all about piano!" va putea fi ascultată şi Dana Ciocârlie - duminică, 29 martie, în Biblioteca Intitutului Francez din Londra.


 

VIDEO. Trei muzicieni își lansează astăzi noile albume

Bookmark and Share

În 25 martie 2015 apar în magazinele din întreaga lume discuri semnate de artiști de prestigiu: clarinetistul Andreas Ottensamer - albumul "Brahms. The Hungarian Connection", Avi Avital la mandolină - albumul "Vivaldi" și Cvartetul Borodin - 3 cvartete de Dmitri Șostakovici. 

Andreas Ottensamer este prim-clarinetistul Orchestrei Filarmonicii din Berlin, funcție pe care o deține de 4 ani, deși el este încă foarte tânăr, are 26 ani. "Brahms. The Hungarian Connection" este al doilea disc înregistrat pentru celebra casă Deutsche Grammophon și cuprinde o interesantă combinație între muzica de cameră brahmsiană și prelucrări după piese inspirate din folclorul maghiar sau chiar din folclorul maghiar. Și nu numai, pentru că într-un potporiu de dansuri din Transilvania se aud foarte clar și sonoritățile muzicii tradiționale românești. Andreas Ottensamer a înregistrat acest disc în compania prietenilor săi, membri ai Filarmonicilor din Berlin și Viena, dar și ai ansamblului The Philharmonics, dedicat unor proiecte neconvenționale. Discul "Brahms. The Hungarian Connection" poate fi ascultat la Radio România Muzical în 25 martie, de la ora 19 și în reluare duminică, 29 martie, de la ora 13.05.  

Tot în 23 martie 2015 se lansează și noul disc al muzicianului israelian Avi Avital, care cântă la un instrument rar în întâlnit pe scena clasică de concert: mandolina. De altfel, Avi Avital este cel care în ultimii ani a impus mandolina ca instrument solist, atât datorită măiestriei sale interpretative, cât și datorită faptului că a îmbogățit considerabil repertoriul dedicat acestui instrument. Discul "Vivaldi" este un omagiu adus Veneției și compozitorului ei simbol, Antonio Vivaldi, printre puținii care au scris concerte pentru mandolină și orchestră. Înregistrările au realizate chiar la Veneția, alături de Orchestra barocă venețiană. Albumul poate fi ascultat la Radio România Muzical în 27 aprilie, de la ora 19.00.   

23 martie este și data oficială de lansare a unui nou album semnat de Cvartetul Borodin, care în 2015 sărbătorește 70 ani de la înființare. Cvartetul Borodin este unul dintre cele mai vechi ansambluri camerale la nivel internațional, cu o activitate neîntreruptă; printre membrii săi fondatori s-a numărat și legendarul violoncelist Mstislav Rostropovici. Activitatea Cvartetului Borodin a fost strâns legată de cea a compozitorului Dmitri Șostakovici, cu care ansamblul a lucrat îndeaproape; este o tradiție păstrată și de actualii membrii ai Cvartetului Borodin care au înregistrat pentru casa Decca Cvartetele nr.1, 8 și 14 de Șostakovici. Mai multe despre acest disc: miercuri, 25 martie, în cadrul rubricii Orizonturi clasice (ora 18.15). 
 

Vizualizări: 22

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor