altmarius

cultură şi spiritualitate

Stiri culturale SRR (I) - 29 septembrie 2010

Ştiri culturale
http://www.radioromaniacultural.ro/stiri/

Stiri culturale - interne

Romania ? LIBER la literatură

Romania ? LIBER la literatură La Barcelona are loc, pană pe 2 octombrie, cel mai important tirg de carte din Spania, intitulat ?Liber?. Evenimentul se desfăşoară alternativ in Barcelona şi Madrid, iar anul viitor Romania va avea statutul de ţară invitată. Acum, ţara noastră are un stand propriu, unde sunt expuse numeroase traduceri in limba spaniolă (peste 40 de titluri apărute pină acum cu sprijinul ICR), dar şi noutăţi editoriale din ţară. Pentru a beneficia de prezenţa lumii editoriale şi cititoare in Barcelona, ICR Madrid organizează, in perioada tirgului, ?Zilele literaturii romane in Barcelona?. In această seară, la evenimentul organzat de ICR se va vorbi cu preponderenţă despre literatură romană intebelică, iar maine, despre literatura contemporană. Din Romania vor fi prezenţi Ioana Parvulescu cu o prezentare insoţită de imagini şi comentarii despre Romania interbelică şi Răzvan Petrescu, unul dintre cei mai rafinaţi prozatori romani, a cărui carte, ?Ligeros cambios de actitud?, a apărut de curind in Spania.

Maria Gheorghiu - o voce din 'Curcubeu'

Binecunoscuta cantautoare de muzică folk Maria Gheorghiu şi-a lansat cel mai recent album, intitulat 'Curcubeu'. Realizat impreună cu actorul Eusebiu Ştefănescu, discul cuprinde 16 'piese' şi un bonus inregistrate timp de un an. Acompaniată la clape de Radu Graţianu, artista a fost primită cu deosebită căldură chiar de la prima piesă de pe noul album, care dă şi numele acestuia. Cantecele au alternat cu poezii recitate de actorul Eusebiu Ştefănescu, semnate de Octavian Paller, Miron Manega, Andrei Radu, Giorgios Sefelis, Teodor Paca şi Maria Gheorghiu. Nume sonore ale muzicii folk romaneşti intre care Zoia Alecu, Ducu Bertzi, Doru Stănculescu, Horia Stoicanu, Cristian Paţurcă, Eugen Avram, Alina Manole, Tic Petroşel, acompaniat la pian de excepţionala Marlene Hristea - au ţinut să fie alături de cea mai bună voce feminină a acestui gen special de muzică din ţara noastră. De-a lungul carierei sale artistice Maria Gheorghiu a susţinut numeroase recitaluri in ţară şi in străinătate, a editat mai multe albume şi a colaborat cu nume importante ale scenei romaneşti, in prezent ocupand un loc important in galeria folkiştilor romani.

Trupa Nouvelle Vague revine la Bucureşti, pentru un concert pe 22 noiembrie

Nouvelle Vague, celebrul grup de muzicieni care a cucerit lumea cu ritmuri de bossa nova, revine toamna aceasta pentru a treia oară in Romania, pentru un concert la Sala Palatului, pe 22 noiembrie. Astfel, alături de show-ul lui Herbie Hancock, concertul Nouvelle Vague se inscrie in seria evenimentelor Fusion Nights, ce vor avea loc toamna aceasta la Bucureşti. Nouvelle Vague este un grup de artişti francezi, care işi defineşte muzica printr-un stil ce se regăseşte şi in numele trupei, respectiv "new wave", sau celebrul "bossa nova" din limba portugheză, curent pe care l-au imbogăţit de-a lungul timpului cu puternice elemente de punk rock şi chiar post punk. Bazele Nouvelle Vague au fost puse in 2003 de producătorii francezi Marc Collin şi Olivier Libaux, conceptul original al trupei fiind acela de a colabora cu voci feminine tinere, nefamiliarizate cu stilul bossa nova, care să imbogăţească fiecare piesă cu un sound actual, fresh şi captivant.

Ceai și Teatru radiofonic

Teatrul Naţional Radiofonic şi Teatrul ACT incep, din această stagiune, un parteneriat, intitulat TEATRU & CEAI. Vor fi organizate audiţii cu public ale unor spectacole de teatru după dramaturgie modernă şi contemporană, sau variante noi ale unor texte dramatice clasice. La Ceainăria Teatrului ACT, publicul va avea posibilitatea să cunoască operele unor cunoscuţi şi consacraţi actori, sau tineri talentaţi care vor să se impună, in montări ale unor regizori experimentaţi şi convinşi de posibilităţile expresive ale universului artistic sonor ce dă identitate teatrului radiofonic. Prima intalnire va avea loc, in această seară, de la ora 19.00, şi are ca subiect al audiţiei spectacolul Rătăcirile Marelui Macabru, de Michel de Ghelderode, in adaptarea radiofonică şi regia artistică a Ilincăi Stihi. In distribuţie: Virgil Ogăşanu, Zoltan-Octavian Butuc, Mihai Dinvale, Pavel Bartos, Valeria Ogăşanu, şi alţii.

Lecturi publice, in memoria lui Gellu Naum

Ada Milea şi Mitoş Micleuşanu vor prezenta, astăzi, mai multe texte de Gellu Naum, la Clubul Ţăranului Roman, cu prilejul celor 9 ani care au trecut de la dispariţia poetului. In prima parte a serii, lectura publică este deschisă prietenilor autorului care doresc să citească pe scenă cate un poem de Gellu Naum. Evenimentul este organizat de Fundaţia "Gellu Naum" şi Asociaţia "Locul Tare" şi se intitulează "Pasageri in tranzit", iar intrarea publicului este liberă. Opera lui Gellu Naum a fost tradusă in principalele limbi de circulaţie internaţională, la edituri prestigioase, fiind incununată cu premii importante.

Măşti din Maramureş, in Gorj

Muzeul Judeţean 'Alexandru Ştefulescu' din municipiul Targu-Jiu găzduieşte, timp de o lună, o expoziţie de măşti populare maramureşene, intitulată 'Masca şi rolul ei in sărbătorile de iarnă'. Potrivit directorului instituţiei, Dumitru Hortopan, exponatele au fost aduse la Targu-Jiu prin intermediul Muzeului Judeţean Baia Mare. Expoziţia constă in 20 de măşti şi manechine care descriu modul in care maramureşenii intampină şi sărbătoresc Crăciunul sau Anul Nou. La vernisajul expoziţiei, publicul a putut urmări şi o serie de filmuleţe despre meşterii populari şi meşteşugurile pe cale de dispariţie din zona Maramureşului.

Regizorul polonez Krzysztof Warlikowski vine, pentru prima dată, in Romania, la FNT 2010

Renumitul regizor polonez Krzysztof Warlikowski va veni la Bucureşti, la Festivalul Naţional al Teatrului 2010, cu spectacolul 'Dibuk', după textul clasic al lui Solomon An-ski şi nuvela contemporană a Hannei Krall. Spectacolul este programat la Sala Mare a Teatrului Naţional Bucureşti marţi, 2 noiembrie, ora 20,00, şi miercuri, 3 noiembrie, de la ora 18,00. După premiera de la Avignon din 2003, spectacolul s-a jucat la International Theatre Festival Dialog in Wroclaw, Polonia, la Hebbel Theatre din Berlin, Bouffes du Nord, Paris, iar in 2004 a fost invitat la BAM Next Wave Festival din New York. In vara lui 2008, spectacolul a ajuns şi la Festivalul de la Edinburgh, iar in septembrie acelaşi an a fost prezentat in cadrul Festivalului din Israel printre evenimentele care au marcat Anul Polonez in Israel 2008-2009. Cu ocazia venirii in Romania a lui Krzysztof Warlikowski, Fundaţia Culturală 'Camil Petrescu' va lansa versiunea in limba romană a volumului 'Théatre Ecorché' al criticul de teatru polonez Piotr Gruszczynski, cu sprijinul Institutului Polonez din Bucureşti şi al Festivalului Naţional de Teatru.

Toamna Muzicală Clujeană

23 de concerte vor fi susţinute in cadrul celei de-a 46-a ediţii a Festivalului Toamna Muzicală Clujeană, care va avea loc incepand de astăzi şi pană pe 22 octombrie, la Cluj-Napoca. Directorul Filarmonicii Transilvania, Marius Tabacu, a declarat că la eveniment vor participa artişti din Franţa, Anglia, Italia, Romania, inclusiv clujeni cunoscuţi, iar repertoriul va fi alcătuit atat din lucrări camerale, cat şi simfonice şi concertistice. Purtătorul de cuvant al Centrului Cultural Francez, Raluca Ghervan, a anunţat, la randul său, că ansamblul La Fenice şi clavecinista Françoise Langellé, violoncelistul Bruno Cocset alături de formaţia sa Les Basses Réunies din Franţa vor prezenta un repertoriu baroc. De asemenea, Ansamblul Turicum, ai cărui membri provin din Elveţia, Franţa, Spania şi Portugalia vor aduce ineditul pe scena clujeană. Aceştia vor prezenta publicului un program cu muzică renascentistă portugheză.

Luna Amară aniversează 10 ani printr-un turneu naţional

Trupa Luna Amară aniversează 10 ani de activitate printr-un turneu naţional, care debutează cu un concert pe care formaţia il va susţine pe 2 octombrie la Zone Arena in deschiderea show-ului Ozzy Osbourne. Turneul naţional, care se va desfăşura in perioada octombrie - noiembrie, va include şi concerte in mari oraşe printre care Sibiu, Cluj-Napoca, Braşov, Suceava, Iaşi, Baia Mare, Galaţi, Timişoara, Arad şi Craiova. Pe de altă parte, trupa va susţine şi alte concerte, printre care un "open air" şi două acustice, care nu fac parte din acest turneu şi vor fi anunţate ulterior. Bazele trupei Luna Amară au fost puse in urmă cu zece ani, la Cluj-Napoca, cand formaţia a fost fondată sub numele Tanagra Noise. Membrii formaţiei sunt recunoscuţi pentru introducerea trompetei ca un element inedit pentru sound-ul unei trupe de rock. Anul acesta, Luna Amară a cantat in deschiderea concertelor pe care Anathema, Stone Sour, Alice In Chains şi Rammstein le-au susţinut la Bucureşti.

Mărturii de artă şi cultură ortodoxă din Episcopia Covasnei şi Harghitei, la Muzeul Satului

Expoziţia 'Mărturii de artă şi cultură ortodoxă din Episcopia Covasnei şi Harghitei' a fost deschisă, in sala 'Gheorghe Focşa' a Muzeul Naţional al Satului din Capitală. Manifestarea face parte din programul 'Biserica, centru de spiritualitate al satului romanesc'. La Muzeul Satului pot fi văzute 73 de piese - in special icoane, cărţi, cat şi diverse obiecte de cult, datate sau databile in sec. XVII - XX. Expoziţia va putea fi vizitată pană pe 15 noiembrie.

"Car cu boi", de Grigorescu, ar putea stabili un nou record de preţ la licitaţia Artmark de joi

"Car cu boi", de Nicolae Grigorescu, tablou care va fi scos la licitaţie, maine, de la ora 19.00, la Opera Naţională Bucureşti, ar putea fi cea mai scumpă lucrare vandută vreodată in Romania. Licitaţia de la Operă va fi cea mai mare din Europa, ca număr de participanţi, aproximativ, 900, şi cu 127 de lucrări expuse. In premieră pentru piaţa de artă din Romania, lucrări ale celor mai importanţi pictori romani care au abordat genurile impresionism şi postimpresionism vor fi scoase la vanzare intr-o licitaţie publică. Vedeta evenimentului este lucrarea "Car cu boi", o capodoperă a artistului roman Nicolae Grigorescu, estimată la peste 200.000 de euro. In acest moment, "Car cu boi" este cel mai valoros tablou din Romania. De asemenea, lucrările "Băieţi scăldandu-se", semnată de Camil Ressu, şi "Trandafiri", a lui Ştefan Luchian, fiecare dintre ele estimată la o sumă de circa 35.000 de euro, se numără printre cele mai aşteptate picturi de la această licitaţie.

"Aurora" şi "Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu", la Festivalul de Film de la Estoril

Peliculele "Aurora", de Cristi Puiu, şi "Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu", de Andrei Ujică, vor fi prezentate in cadrul celei de-a patra ediţii a Festivalului de Film de la Estoril (Portugalia), care va avea loc in perioada 5 - 14 noiembrie. Documentarul "Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu" a avut premiera mondială, anul acesta, la Festivalul de Film de la Cannes, in afara competiţiei. "Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu" este realizată după ce autorul, cunoscut pentru filmele sale de montaj, a vizionat peste o mie de ore de imagini de arhivă cu dictatorul roman. Lungmetrajul "Aurora", care a avut premiera mondială in secţiunea Un Certain Regard a Festivalului de Film de la Cannes, anul acesta, il prezintă pe Cristi Puiu nu doar in calitate de regizor, ci şi in calitate de actor in rol principal. Puiu il interpretează pe Viorel, un bărbat divorţat, care, pe fondul unei depresii, recurge la acţiuni extreme. Printre numele din distribuţie se regăsesc Clara Vodă şi Gelu Colceag.

Documentare britanice, prezentate la Muzeul Ţăranului Roman, intre 4 octombrie şi 20 decembrie

Filmele "The yes men fix the world", "Afghan star" şi "Man on wire" se numără printre cele 12 proiecţii din cadrul proiectului "British Documentary", desfăşurat de British Council, in perioada 4 octombrie - 20 decembrie, la Muzeul Ţăranului Roman. Proiectul "Documentare Britanice" include o serie de 12 filme, care vor fi prezentate săptămanal, in fiecare zi de luni, de la ora 19.00, la Studioul "Horia Bernea" al Muzeului Ţăranului Roman. Filmele incluse in seria "Documentare Britanice" au fost premiate sau nominalizate pentru numeroase distincţii in cadrul festivalurilor internaţionale, printre care şi Festivalul de Film Documentar Grierson, din Marea Britanie, la ediţiile din 2009 şi 2008. Tematica filmelor este diversă - de la probleme sociale ale lumii contemporane la perioada războiului rece şi a anilor 60, de la titanicele particule ale atomului la neurochirurgie, de la manipulare media la crima artistică a secolului XX, de la viitorul sumbru al planetei, la farsa ca armă a activismului social şi de mediu. Filmele vor fi subtitrate in limba romană. Intrarea publicului la proiecţiile documentarelor britanice este liberă.

Vizualizări: 47

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor