altmarius

cultură şi spiritualitate

Stiri culturale SRR - 7 aprilie 2011

Stiri culturale - interne

Cioran citit in stradă de Dan Perjovschi

Cu o zi inainte de centenarul nașterii scriitorului Emil Cioran, Ambasada Franței și Institutul Francez din București propun, astăzi, un proiect artistic in premieră, prin care opera lui Cioran va deveni parte din spațiul public bucureștean. Proiectul se numește Cioran citit in stradă de Dan Perjovschi, iar inaugurarea acestuia va avea loc la ora 18.30, cind artistul Dan Perjovschi va realiza un desen exclusiv pe peretele din spatele Institutului Francez, inspirat dintr-un aforism al scriitorului. Cioran citit in stradă este primul demers de a integra o operă literară intr-un proiect artistic stradal. 20 de aforisme selecționate ale scriitorului vor ajunge in stațiile de metrou și de autobuz, de la Gara de Nord pină in Grozăveștiul studențesc, de la Piața Universității la Biblioteca Centrală Universitară. Proiectul reprezintă o premieră și in creația lui Dan Perjovschi, care iși integrează pentru prima oară lucrările in spațiul public.
 

 

Cea de-a cincea ediţie a Festivalului Internaţional de Film NexT ? ziua a doua

Cea de-a cincea ediţie a Festivalului Internaţional de Film NexT, eveniment dedicat scurtmetrajului, continuă, astăzi, cu Programul 'Necenzurat', care se va desfășura la Cinema Elvira Popescu, accesul fiind permis doar persoanelor peste 18 ani. Programul 'Short Matters' al Academiei Europene de Film, inaugurat la ediţia NexT de anul trecut, va prezenta scurtmetrajele nominalizate la 'Oscarurile europene'. Secţiunea cuprinde 14 titluri nominalizate la 14 festivaluri recunoscute pentru competiţiile puternice de scurtmetraj. Partenerul de tradiţie al festivalului NexT, prestigioasa secţiune 'Semaine de la Critique' a Festivalului de la Cannes, va aduce la Bucureşti scurtmetraje din cea mai recentă competiţie a sa, printre care şi premiatul film 'Berik' regizat de Daniel Joseph Borgman. Pe langă competiţie, programele tradiţionale şi secţiunile prezentate in premieră, incepand de astăzi și pană pe 9 aprilie, la Mansarda Cărtureşti, vor avea loc şi seminariile NexT, la care intrarea publicului este liberă.
 

 

Seară camerală, la Studioul Experimental de Operă şi Balet al Operei bucureștene

La Studioul Experimental de Operă şi Balet al Operei Naţionale din București va avea loc, astăzi, de la ora 19.00, spectacolul "Mozaic cameral", in interpretarea sopranei Silvia Sorina Munteanu, a violonistei Daniela Valentina Coţofană şi a pianistei Laura Mihaela Butnariu. Vor fi interpretate lucrări ale compozitorilor W.A. Mozart, Boris Smetana, Maurice Ravel, Tiberiu Olah şi Astor Piazzolla. Soprana Silvia Sorina Munteanu este solistă a Operei Naţionale Bucureşti din anul 2003, după ce anterior a fost solistă a Operei Naţionale Romane din Timişoara şi a Operei din Cluj-Napoca. Şi-a făcut debutul in anul 1996, cu opera "Carmen" de Georges Bizet, iar cariera sa a continuat atat pe scenele din ţară, cat şi pe cele din Frankfurt, Essen, Sofia, Bratislava, Budapesta, Praga și Varna. A participat la spectacole de operă, festivaluri şi concerte de gală din SUA, Thailanda, Belgia, Bulgaria, Portugalia, Elveţia, Franţa, Germania, Olanda, Italia și Spania.
 

 

Concert prepascal susţinut de Filarmonica de Stat din Arad

Filarmonica arădeană va prezenta, diseară, de la ora 19,00, una dintre cele mai frumoase compoziţii de sorginte ebraică ale secolului trecut, semnată de dirijorul şi compozitorul Leonard Bernstein, respectiv lucrarea 'Chichester Psalms'. Compoziția va fi interpretată de Corul Academic şi Orchestra Simfonică a Filarmonicii de Stat, avandu-l ca solist pe contratenorul de numai 16 ani, Alin Buruiană, elev al Liceului de Artă 'Sabin Drăgoi' din Arad. Lucrarea a cărei premieră mondială a avut loc la Filarmonica din New York, pe 15 iulie 1965, sub bagheta lui Leonard Bernstein, preia versete din şase Psalmi, in varianta ebraică originală, versetele fiind transcrise fonetic in alfabetul occidental. Dirijorul concertului va fi britanicul Robert Max, aflat la cel de-al treilea mandat de director muzical al orchestrei simfonice din Oxford. Programul serii mai cuprinde două lucrări, respectiv Concertul in sol major pentru pian şi orchestră de Maurice Ravel, avandu-l ca solist pe James Kirby din Anglia, şi Simfonia a VIII-a in sol major de Antonin Dvorak.
 

 

Pictura "Prinţesa", cu o locomotivă la scară reală - vedeta licitaţiilor Artmark din 13 aprilie

Pictura "Prinţesa", de Alexandru Bunescu, infăţişand o locomotivă cu aburi la scară reală, va fi scoasă la licitaţie pe 13 aprilie, de Casa Artmark. Aceasta ar putea intra in Cartea Recordurilor drept cea mai mare lucrare de artă pusă in vanzare vreodată in lume printr-o casă de licitaţii. Prima licitaţie Artmark dedicată in intregime artei momentului, Licitaţia de Postmodernism şi Artă Contemporană, va avea in centrul atenţiei această operă spectaculoasă: o locomotivă cu aburi, desenată la scară reală. Lucrarea are o inălţime de 4,5 metri şi o lungime de 20 de metri şi este compusă din 32 de panouri, realizate in pastel pe panză. Opera este evaluată la o sumă intre 50.000 şi 60.000 de euro. Licitaţia Artmark din 13 aprilie va scoate la vanzare 95 de lucrări inedite. In aceeaşi seară, va avea loc şi Licitaţia de Art Nouveau şi Romantism, cu 27 de loturi.
 

 

Pianul călător ? Pe urmele lui Franz Liszt ? etapele Baia Mare, Targu Mureș și Iași

Turneul pianistului Horia Mihail prin 12 orașe din Romania, insoțit, in 5 dintre acestea, de un pian călător, continuă, astăzi, cu un recital in Sala Rotary din Baia Mare, după 3 succese inregistrate deja la Sibiu, Brașov și Cluj Napoca. Prin acest turneu inedit, solistul concertist al Orchestrelor şi Corurilor Radio marchează implinirea a 200 de ani de la naşterea lui Franz Liszt, compozitor maghiar care, intre anii 1846 şi 1847, susţinea concerte in ţările romane pe un pian Erard care-l insoţea peste tot. La sfarşitul turneului, in data de 21 aprilie, pianul de concert va ajunge la Mediaş, unde va fi predat autorităţilor locale in cadrul unei ceremonii urmată de ultimul recital. Instrumentul va fi dat in folosinţă comunităţii locale a oraşului Mediaş de către Societatea Romană de Radiodifuziune. După concertul de astăzi de la Baia Mare, Horia Mihail va poposi pe 10 aprilie la Targu Mureș, iar pe 12 aprilie, la Iași.
 

 

Oratoriul Bizantin de Paşti, la Sala Radio

Orchestra Naţională Radio aduce, maine, la Sala Radio, spiritul Sărbătorilor Pascale intr-un concert extraordinar susţinut alături de Corul Academic Radio. Sub bagheta dirijorului Horia Andreescu, cele două ansambluri vor interpreta Oratoriul Bizantin de Paşti - Patimile şi Invierea Domnului de Paul Constantinescu. Datand din 1943 şi revizuit in 1948, Oratoriul bizantin de Paşti este o simbioză puţin obişnuită şi de o forţă expresivă remarcabilă, intre melodia bizantină şi spiritualitatea protestantă a Pasiunilor bachiene. Singura editare discografică a acestei capodopere muzicale a avut loc in primăvara anului trecut la Editura Casa Radio, in interpretarea aceloraşi ansambluri care vor susţine concertul de maine şi cu acelaşi dirijor, avandu-i ca soliști pe Cristian Hodrea, Sidonia Nica, Pompeiu Hărăşteanu, Valentina Naforniţă, Alina Bottez, Pataki Adorján şi Iustinian Zetea. Horia Andreescu este dirijor principal al Filarmonicii ?George Enescu?, fondator şi dirijor al Orchestrei de Cameră ?Virtuozii din Bucureşti? şi profesor asociat dr. la Universitatea Naţională de Muzica din Capitală. A colaborat cu mari orchestre din toată lumea, precum şi cu toate varfurile artei muzicale romaneşti. Biletele se găsesc la Casa Sălii Radio şi in reţeaua Eventim.
 

 

Festivalul EUROPAfest 2011 aduce la Bucureşti peste 300 de muzicieni din 45 de ţări

Festivalul de jazz, blues, pop&clasic EUROPAfest 2011 va aduce la Bucureşti, cu ocazia celei de-a 18-a ediţii, in perioada 7-13 mai, peste 300 de muzicieni din 45 de ţări. Sub sloganul 'Festivalul oferă! Tu alegi!', registrele vor oscila intre senzualitatea blues-ului, dinamismul pop-ului, neconvenţionalul jazzului şi virtuozitatea clasicului', a declarat directorul jmEvents, Luigi Gageos, organizatorul festivalului. Deschiderea se va face pe 7 mai printr-un concert dedicat sărbătoririi 'Zilei Europei', realizat in parteneriat cu reprezentanţa Comisiei Europene in Romania. Printre cele mai faimoase şi iubite părţi ale manifestării, se numără Cafee Festival, respectiv concerte live in spaţii neconvenţionale. Competiţia de jazz, Bucharest International Jazz Competition, cotată intre primele trei concursuri de jazz din Europa, se adresează trupelor şi vocaliştilor din jazzul romanesc şi internaţional. Festivalul se va incheia cu un eveniment de ţinută - Gala EUROPAfest, o seară in care publicul are ocazia să regăsească cele mai apreciate acorduri şi cele mai impresionante prezenţe. Tot in ultima zi a festivalului va avea loc şi decernarea Diplomei de excelenţă pentru susţinerea culturii, acordată de Casa Regală.
 

 

Gala premiilor UNITER, transmisă in direct de Radio Romania Cultural și TVR 1

Gala premiilor Uniunii Teatrale din Romania va fi transmisă in direct, pe 18 aprilie, de la ora 21.00, de Radio Romania Cultural și TVR 1, dar şi pe site-urile www.tvr.ro şi www.uniter.ro. Senatul UNITER acordă, in cadrul galei, premiul de excelenţă, premiile pentru intreaga activitate şi premiile speciale. Premiul de excelenţă ii revine actriței Tamara Buciuceanu, premiul pentru intreaga activitate - actorului Ilie Gheorghe și actriţei Coca Bloos, regizorului Tudor Mărăscu, scenografei Gabriela Nazarie și criticului Ion Cazaban. De asemenea, premiul special pentru muzică de teatru va fi primit de Gabriel Bassarabescu, iar premiul special pentru teatru de păpuşi ii va fi inmanat Anetei Forna Christu. Intreaga listă a nominalizărilor pentru ediția din acest an poate fi găsită pe siteul www.uniter.ro.
 

 

Romanul "Arhipelagul insomniei", de António Lobo Antunes, lansat la Humanitas

Romanul "Arhipelagul insomniei", de António Lobo Antunes, publicat la Humanitas Fiction, va fi lansat, astăzi, de la ora 18.00, la librăria Humanitas Kretzulescu din Capitală. La lansare vor lua cuvantul: ambasadorul Portugaliei in Romania - António Antas de Campos, traducătoarea cărţii - Micaela Ghiţescu, Dinu Flamand, Cezar Paul Bădescu şi Denisa Comănescu. Cartea prezintă tragedia extincţiei unei familii, in mijlocul campiilor mănoase din Alentejo, pe o moşie prosperă, condusă cu mană forte de un patriarh temut de toţi, dar neiubit de nimeni, intr-un conac cu ziduri solide, care vor fi măcinate insă de singurătate, de minciună şi de teamă şi se vor prăbuşi sub povara secretelor nerostite decat in gand. Scriitorul portughez António Lobo Antunes a primit peste 20 de premii şi distincţii literare internaţionale. Potrivit Le Monde, "densitatea cărţilor lui António Lobo Antunes vine din respectul scrupulos faţă de personaje, faţă de fiecare detaliu şi faţă de fiecare cititor. Prin muzica ei, o literatură care poate părea dificilă datorită arhitecturii sale complexe dobandeşte o simplitate arhetipală. De o veritabila frumuseţe, in pofida infernului pe care il infăţişează".
 

 

PADUREA DE LACRIMI, pe scena Odeonului

Institutul Francez din Bucuresti prezinta, maine, la Teatrul Odeon, PADUREA DE LACRIMI, un spectacol de dans contemporan, capoeira, muzica live/percutii, video și poezie declamata, al Companiei La LICORNE din Reims, Franta. Avand ca punct de plecare relatia dintre Om si Natura, spectacolul plonjeaza publicul intr-un univers in care miscarea, corporalitatea, dar si cuvintele, sunetele si imaginile vin ca un raspuns la problematica despaduririlor abuzive si a lipsei de respect pentru mediul inconjurator. Gestul artistic devine semnul unei tensiuni emotionale implicata in starea de fapt a planetei pentru care toti suntem responsabili. Compania La Licorne s-a format in 1990 la Reims, din dorinta de a crea spectacole in care constientizarea corporalitatii si a miscarii este abordata in stansa relatie interdisciplinara pentru a crea intense universuri emotionale si poetice.
 

 

Peste 75% dintre romani citesc cărţi cel puţin o dată pe lună ? studiu

Peste 75% dintre romani citesc cărţi cel puţin o dată pe lună, dintre care 23% citesc zilnic, potrivit unui studiu comandat de o librărie online. Datele au fost obţinute in urma unui sondaj de opinie realizat pe siteul ivox.ro, la care au participat 5.451 de persoane. Studiul relevă totodată că romanii citesc in special pentru a-şi dezolta gandirea şi limbajul, dar şi pentru a se relaxa. Un procent semnificativ de respondenţi, 48,2%, susţin că lectura este un mijloc bun pentru dezvoltarea profesională, in timp ce 34,9% consideră că lectura reprezintă un mijloc pentru a inţelege societatea in care trăiesc. Interesul mai mare acordat navigării pe internet este văzut ca fiind cauza principală a scăderii interesului pentru lectură. Alte cauze semnalate de participanţii la sondaj sunt interesul mai mare acordat emisiunilor de televiziune și lipsa de timp.
 

 

Stiri culturale - externe

Manuscrise şi documente personale ale lui Emil Cioran, scoase la licitaţie, la Paris

Mai multe manuscrise şi documente personale ale filosofului roman Emil Cioran vor fi scoase la vanzare, astăzi, la Paris, de casa Binoche şi Giquello, in cadrul unei licitaţii de scrisori şi manuscrise literare şi artistice din secolul al XX-lea. Printre acestea se numără "Tragicul cotidian", "Adolescenta", "Jansenismul", "Pamflet şi pamfletar", "Consideraţiuni asupra problemei cunoştinţei la Kant", "Banalitate şi transfigurare", "Cartea amăgirilor", "Lacrimi şi sfinţi" și "Schimbarea la faţă a Romaniei", numeroase cărţi poştale şi scrisori adresate părinţilor şi altor rude, o fotografie a lui Cioran, semnată pe verso, diploma de bacalaureat, diploma de licenţă in filosofie şi litere, un carnet de student emis in Germania, abonamente de tren, fişe de lectură şi multe altele. Experții parizieni in licitații consideră că manuscrisele semnate de Cioran se găsesc foarte rar pe piaţă, evenimentul de astăzi fiind extrem de important intrucat este pentru prima dată cand sunt scoase la licitaţie atat de multe documente. Amintim că lumea literară și filozofică marchează, maine, centenarul naşterii scriitorului Emil Cioran.
 

 

Gaura din stratul de ozon a atins un nivel record in această primăvară

Gaura din stratul de ozon a atins un nivel record in această primăvară deasupra Arcticii, din cauza persistenţei in atmosferă a substanţelor nocive şi a unor temperaturi foarte scăzute la nivelul stratosferei, a anunţat Organizaţia Meteorologică Mondială. Stratul de ozon protejează Pămantul de radiaţiile ultraviolete nocive emise de Soare. Această scădere inregistrată de cercetători se explică, in opinia experţilor, prin "persistenţa in atmosferă a substanţelor nocive pentru acest gaz şi printr-o iarnă foarte rece la nivelul stratosferei, al doilea mare inveliş din atmosfera terestră, situat imediat deasupra troposferei". In Antarctica, gaura din stratul de ozon este un fenomen anual care se produce iarna şi primăvara, din cauza temperaturilor extrem de joase din stratosferă. Substanţele care conduc la diminuarea stratului de ozon au fost eliminate progresiv peste tot in lume, conform dispoziţiilor Protocolului de la Montréal din 1987. Graţie acestui acord internaţional, stratul de ozon din afara regiunilor polare ar trebui să revină la nivelul său de dinainte de anul 1980 in jurul anilor 2030-2040.
 

 

Turneul corului de copii şi tineret ?Allegretto? in Israel

Institutul Cultural Roman de la Tel Aviv, in colaborare cu Reprezentanţa Bisericii Ortodoxe Romane la Ierusalim şi Fundaţia Allegretto, prezintă, luna aceasta, o serie de concerte pentru cel mai tanăr public din Israel, susţinute de corul de copii şi tineret "Allegretto". Ansamblul, unul dintre cele mai cunoscute din Romania, promovează tinere talente muzicale prin programe educaţionale şi turnee in ţară si in străinătate. Repertoriul cuprinde piese muzicale diverse, culese din diferite ţări ale lumii. Pentru turneul din Israel au fost selecţionate inclusiv piese in limba ebraică, melodii care urmează să fie interpretate de 14 copii şi tineri cu varste intre 9 şi 22 de ani, sub bagheta profesorului Adriana Codreanu. Primul concert are loc, astăzi, in cadrul Festivalului-concurs internaţional "Red Sea Joys".
 

 

Vizualizări: 22

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor