altmarius

cultură şi spiritualitate

Stiri culturale SRR - 6 aprilie 2011

Stiri culturale - interne

Oratoriul Bizantin de Paşti, la Sala Radio

Orchestra Naţională Radio aduce vineri, 8 aprilie, la Sala Radio, spiritul Sărbătorilor Pascale intr-un concert extraordinar susţinut alături de Corul Academic Radio. Sub bagheta dirijorului Horia Andreescu, cele două ansambluri vor interpreta Oratoriul Bizantin de Paşti - Patimile şi Invierea Domnului de Paul Constantinescu. Datand din 1943 şi revizuit in 1948, Oratoriul bizantin de Paşti este o simbioză puţin obişnuită şi de o forţă expresivă remarcabilă, intre melodia bizantină şi spiritualitatea protestantă a Pasiunilor bachiene. Singura editare discografică a acestei capodopere muzicale a avut loc in primăvara anului trecut la Editura Casa Radio, in interpretarea aceloraşi ansambluri care vor susţine concertul de vineri şi cu acelaşi dirijor, avandu-i ca soliști pe Cristian Hodrea, Sidonia Nica, Pompeiu Hărăşteanu, Valentina Naforniţă, Alina Bottez, Pataki Adorján şi Iustinian Zetea. Horia Andreescu este dirijor principal al Filarmonicii ?George Enescu?, fondator şi dirijor al Orchestrei de Cameră ?Virtuozii din Bucureşti? şi profesor asociat dr. la Universitatea Naţională de Muzica din Capitală. A colaborat cu mari orchestre din toată lumea, precum şi cu toate varfurile artei muzicale romaneşti. Biletele se găsesc la Casa Sălii Radio şi in reţeaua Eventim.
 

 

Bucureștiul este NexT!

La București, incepe astăzi cel mai mare festival de scurtmetraj din țară - Festivalul Internațional de Film NexT, care se va desfășura, pană pe 10 aprilie, la Cinema Scala, Cinema Elvira Popescu și Mansarda Cărturești. Gala de deschidere va avea loc la ora 18.30 la Cinematograful Scala unde spectatorii vor putea viziona scurtmetraje deja premiate la festivalurile internaționale. Prima zi de NexT se va incheia cu o comedie americană spumoasă, Cold Souls, parte a secțiunii Și ei au fost NexT Generation, care va fi proiectată de la ora 22:00, tot la Cinema Scala. Cea de-a doua locație a festivalului, Cinema Elvira Popescu ii așteaptă pe cinefili, de la ora 20:00, cu primul calup al secțiunii Short Matters ? care prezintă scurtmetrajele nominalizate la Premiile Academiei Europene de Film. Ziua următoarea deschiderii festivalului va da startul și la seminariile NexT prezentate de JTI și recomandate de Decat o Revistă, care vor avea loc la Mansarda Cărturești. Festivalul NexT va continua cu programele de competiție dar și cu secțiunile in premieră anul acesta. NexT a pregătit și celor mici o surpriză de zile mari: programul NexT Kids. Pentru o zi, Cinema Scala se va transforma in țara minunilor iar toți copiii sunt invitati la o proiecție cu filme pe gustul lor dar și o serie de activități și jocuri.
 

 

Reprezentaţie cu 'Aida' dedicată memoriei sopranei Lucia Bercescu, pe scena Operei bucureștene

Reprezentaţia cu 'Aida' de Giuseppe Verdi, programată vineri seară, pe scena Operei Naţionale Bucureşti, va fi dedicată memoriei sopranei Lucia Bercescu. In 2011 se implinesc o sută de ani de la naşterea artistei, personalitate a artei lirice romaneşti care şi-a construit o carieră internaţională impresionantă, fiind considerată una dintre cele mai mari voci de operă din lume din ultima jumătate a secolului XX. Povestea de dragoste dintre tanărul general egiptean Radames şi prinţesa etiopiană Aida va prinde viaţă graţie unei distribuţii formate din Silvia Sorina Munteanu, Efe Kislali, Liliana Mattei Ciucă, Marius Boloş, Eugen Secobeanu, Horia Sandu, Valentin Racoveanu, Dorina Cheşei şi soliştii de balet Mădălina Slăteanu, Magdalena Rădulescu și Alin Gheorghiu. Corul este pregătit de maestrul Stelian Olariu, intreaga reprezentaţie desfăşurandu-se sub bagheta dirijorului Iurie Florea. Lucia Bercescu a inceput să studieze muzica la varsta de 17 ani, urmand drumul deschis de sora sa mai mare, soprana care fusese numită de un juriu condus chiar de George Enescu drept 'cea mai frumoasă voce a Romaniei'. Cariera sa a insemnat un permanent periplu intre Bucureşti şi cele mai mari scene ale lumii.
 

 

Seriile copiilor la TNO

Teatrul National de Opereta "Ion Dacian" din București anunta proiectul "Seriile copiilor la TNO", o propunere pe care instituția o adreseaza spectatorilor cu familii. In fiecare sfarsit de saptamana, parintii pot veni la spectacole insotiti de cei mici, care pot participa, pe durata reprezentațiilor, la o serie de ateliere educative si creative. Atelierele sunt destinate copiilor cu varsta intre 3 si 8 ani si presupun familiarizarea acestora cu mediul artistic, printr-o serie de activitati plastice, muzicale si teatrale coordonate de artisti. Atelierele sunt educative, dar concepute astfel incat sa fie si distractive pentru cei mici pentru a le stimula imaginatia si creativitatea. Primul atelier va avea loc pe 9 aprilie, in timpul spectacolului "Romeo si Julieta". Atelierul de muzică și joc tradițional romanesc pe interesul copiilor urmareste familiarizarea celor mici cu muzica si instrumentele traditionale.
 

 

StudBook - targ de carte studenţească, la Bucureşti

Targul de carte studenţească StudBook, ediţia a doua, continuă, astăzi și maine, in holul Facultăţii de Istorie a Universităţii din Bucureşti. StudBook este un targ de carte dedicat mediului studenţesc, in care edituri cunoscute oferă cititorilor reduceri substanţiale de preţuri. Aflat la a doua ediţie, StudBook vine in intampinarea studenţilor din facultăţile umaniste, avand drept motto "In Libris Libertas". Cititorii vor putea alege o carte recomandată in bibliografia de la curs sau una pe care o pot răsfoi in timpul liber şi se vor putea delecta cu arome de ceai. StudBook poate fi vizitat intre orele 10.00 şi 17.00, intrarea fiind liberă.
 

 

Cel mai important concert al lui Tiberiu Soare, la Sala Radio

Orchestrele şi Corurile Radio invită publicul, astăzi, de la ora 19,00, la Sala Radio, la un concert despre care dirijorul Tiberiu Soare spunea, intr-un interviu, că este cel mai important din această perioadă. Sub bagheta sa vor performa Orchestra de Cameră Radio şi pianistul Daniel Goiţi. Programul serii cuprinde Uverturaoperei Cosi fan tutte, K. 588 de W.A. Mozart, Concertul nr. 1 in do major pentru pian şi orchestră op. 15 de L.V. Beethoven şi Simfonia a IV-a in do minor, D. 417 -Tragica de Fr. Schubert. Dirijor al Operei Naţionale Bucureşti din 2005 și al ansamblului de muzică contemporană ?Profil", in 2002, Tiberiu Soare este un abil şi carismatic ambasador al marii muzici in randurile spectatorilor, ascultătorilor şi telespectatorilor. A dirijat orchestrele Filarmonicilor din principalele oraşe din ţară, Orchestra de Cameră Radio, Orchestra Naţională Radio, Opera din Braşov şi a susţinut concerte in Ungaria, Polonia, Germania, Israel și Elveţia. Colaborarea sa cu Orchestra de Cameră Radio şi Orchestra Naţională Radio s-a concretizat in numeroase concerte, turnee şi inregistrări. Printre acestea, cele mai importante sunt inregistrările speciale de anul trecut ale Orchestrei Naţionale cu Teodora Gheorghiu, Ophélie Galliard şi Shirley Brill şi concertul susţinut cu aceeaşi orchestra la Expo 2010 de la Shanghai. Biletele pentru concertul de astăzi se găsesc la Casa de Bilete a Sălii Radio și in Rețeaua Eventim.
 

 

Romanul "Arhipelagul insomniei", de António Lobo Antunes, lansat la Humanitas

Romanul "Arhipelagul insomniei", de António Lobo Antunes, publicat la Humanitas Fiction, va fi lansat, maine, de la ora 18.00, la librăria Humanitas Kretzulescu din Capitală. La lansare vor lua cuvantul: ambasadorul Portugaliei in Romania - António Antas de Campos, traducătoarea cărţii - Micaela Ghiţescu, Dinu Flamand, Cezar Paul Bădescu şi Denisa Comănescu. Cartea prezintă tragedia extincţiei unei familii, in mijlocul campiilor mănoase din Alentejo, pe o moşie prosperă, condusă cu mană forte de un patriarh temut de toţi, dar neiubit de nimeni, intr-un conac cu ziduri solide, care vor fi măcinate insă de singurătate, de minciună şi de teamă şi se vor prăbuşi sub povara secretelor nerostite decat in gand. Scriitorul portughez António Lobo Antunes a primit peste 20 de premii şi distincţii literare internaţionale. Potrivit Le Monde, "densitatea cărţilor lui António Lobo Antunes vine din respectul scrupulos faţă de personaje, faţă de fiecare detaliu şi faţă de fiecare cititor. Prin muzica ei, o literatură care poate părea dificilă datorită arhitecturii sale complexe dobandeşte o simplitate arhetipală. De o veritabila frumuseţe, in pofida infernului pe care il infăţişează".
 

 

Filmul premiat cu Ursul de Aur 2011 va fi prezentat in premieră la Bucharest IFF

Filmul premiat la Berlinala din 2011 cu Ursul de Aur va fi prezentat, in premieră absolută pentru Romania, la cea de-a şaptea ediţie a Festivalului Internaţional de Film Bucureşti, care se va desfăşura in perioada 11-17 aprilie, la Cinema Studio, Noul Cinematograf al Regizorului Roman şi Sala Elvira Popescu. Pelicula 'Nader and Simin: A separation' va fi prezentată publicului in afara competiţiei festivalului. Invitatul special al evenimentului, regizorul Danis Tanovic, va fi prezent la Gala de deschidere a Bucharest IFF cu cel mai recent film al său, 'Cirkus Columbia', o peliculă indelung aplaudată in secţiunea 'Giornate degli autori' a Festivalului de la Veneţia din 2010. Tot in cadrul Bucharest IFF 2011, pe langă 'Cirkus Columbia', vor fi proiectate şi alte titluri de marcă ale anului cinematografic 2010, semnate de unii dintre cei mai apreciaţi regizori ai lumii. Un alt invitat de prestigiu al festivalului va fi marele regizor rus Andrei Konchalovsky care, pentru trei zile, va veni la Bucureşti, impreună cu soţia sa, actriţa şi prezentatoarea de televiziune Yulia Vysotskaya. Konchalovsky va prezenta publicului bucureştean două dintre cele mai frumoase realizări ale sale, capodopere ale cinematografului rus - 'Un cuib de nobili' şi 'Siberiada'.
 

 

Pianul călător ? Pe urmele lui Franz Liszt ? etapele Baia Mare, Targu Mureș și Iași

Turneul pianistului Horia Mihail prin 12 orașe din Romania, insoțit, in 5 dintre acestea, de un pian călător, continuă, maine, cu un recital in Sala Rotary din Baia Mare, după 3 succese inregistrate deja la Sibiu, Brașov și Cluj Napoca. Prin acest turneu inedit, solistul concertist al Orchestrelor şi Corurilor Radio marchează implinirea a 200 de ani de la naşterea lui Franz Liszt, compozitor maghiar care, intre anii 1846 şi 1847, susţinea concerte in ţările romane pe un pian Erard care-l insoţea peste tot. La sfarşitul turneului, in data de 21 aprilie, pianul de concert va ajunge la Mediaş, unde va fi predat autorităţilor locale in cadrul unei ceremonii urmată de ultimul recital. Instrumentul va fi dat in folosinţă comunităţii locale a oraşului Mediaş de către Societatea Romană de Radiodifuziune. După concertul de maine de la Baia Mare, Horia Mihail va poposi pe 10 aprilie la Targu Mureș, iar pe 12 aprilie, la Iași.
 

 

Teleorman: Carte religioasă din anul 1747, exponatul lunii aprilie, la Alexandria

Cartea religioasă 'Apostolul', datată din anul 1747, este exponatul lunii aprilie la Muzeul Judeţean din municipiul Alexandria. Purtătorul de cuvant al muzeului, Corina Iordan, a declarat că volumul, imbrăcat in piele şi tipărit din iniţiativa şi prin cheltuiala episcopului Clement al Ramnicului, cuprinde, la fel ca Evanghelia, texte scripturistice care se citesc la slujbele bisericeşti. Lucrarea realizată in limba romană cu caractere chirilice a fost imprimată in două culori. Cerneala roşie s-a folosit pentru titluri şi iniţialele inceputurilor de capitol, textul şi xilogravurile fiind prezentate cu negru. Cartea de cult 'Apostolul' a fost cumpărată in anul 1976 de la o familie din Roşiorii de Vede. Manifestarea 'exponatul lunii' a fost iniţiată de Muzeul Judeţean din Alexandria la inceputul anului trecut pentru punerea in valoare a unor obiecte deosebite de patrimoniu, mai puţin cunoscute de publicul larg.
 

 

?Portretele munţilor?, la Muzeul Naţional de Geologie

La Muzeul National de Geologie din București va avea loc, astăzi, de la ora 18.00, prezentarea Simpozionului internaţional de pictură şi sculptură din masivul Retezat si vernisajul expoziţiei ?Portretele munţilor?. Simpozionul face un bilanţ al experienţelor artistice acumulate de-a lungul a 5 ediţii şi se prezintă publicului bucureştean cu o selecţie de lucrări, in marea lor majoritate de pictură. Ele sunt semnate de participanţii la simpozion, studenţi ai Universităţii de Arte ?George Enescu? din Iaşi şi ai Academiei de Teatru, Muzică şi Arte Plastice din Chisinău. Expoziţia este insoţită de un material documentar inedit - film video, schiţe şi fotografii - care este menit să completeze imaginea publicului despre o generoasă iniţiativă culturală.
 

 

Stiri culturale - externe

Romani la Noaptea Culturală a oraşului Stockholm

La Stockholm, va avea loc, pe data de 9 aprilie, pentru al doilea an consecutiv, Noaptea Culturală a oraşului, eveniment care se va desfăşura in aproximativ 60 de spaţii și la care accesul publicului va fi gratuit. Cu acest prilej, ICR Stockholm a pregătit un program special, constand in lecturi cu tineri poeţi romani şi suedezi, difuzarea piesei radiofonice ?Maldoror? de Ilinca Stihi şi un concert susţinut de Irina Sarbu şi Trio Pascu. De asemenea, expoziţia ?Carol Popp de Szathmary - Fotografii din colecţiile Bibliotecii Regale a Suediei? de la sediul institutului va putea fi vizitată pe parcursul intregii seri. Totodată, in cadrul Nopţii Culturale, dansatorul Manuel Pelmuş va susţine spectacolul solo ?preview? la sediul centrului de dans contemporan Weld, eveniment care face parte dintr-un turneu suedez organizat tot de ICR Stockholm.
 

 

Numărul din mai al revistei Vogue Marea Britanie, dedicat nunţii regale

Numărul din mai al ediţiei britanice a revistei Vogue are cu o treime mai multe pagini de publicitate, comparativ cu numărul din acceași lună a anului trecut, fapt datorat nunţii regale, care este marcată de faimoasa publicaţie de modă prin trei coperte speciale. Pentru a celebra nunta regală, Vogue va apărea pe piaţă cu trei coperte diferite, pe care apar modelele Freja Beha Erichsen, Lara Stone şi Natalia Vodianova imbrăcate in rochii de mireasă. "Catherine Middleton, the making of a modern princess" este titlul celui mai important articol al revistei, care mai cuprinde un material despre nunţile regale din ultimii 95 de ani. Revista Vogue a fost lansată in 1892, de Arthur Baldwin Turnure. După moartea acestuia, publicația a ajuns in posesia lui Conde Nast, cel care a infiinţat actualul trust care ii poartă numele.
 

 

Un celebru tablou de Gauguin, "atacat" de o femeie din Statele Unite

Unul dintre cele mai renumite tablouri ale pictorului francez Paul Gauguin a fost "atacat" de o vizitatoare a muzeului National Gallery din Washington, unde era expus, fără a fi insă avariat. Celebra panză "Deux Tahitiennes", pictată in 1899, de o valoare inestimabilă, nu a avut de suferit deși vizitatoarea a inceput dintr-o dată să lovească acest tablou in care două femei sunt prezentate din faţă, stand in picioare, cu sanii goi şi purtand ofrande de flori şi fructe. Femeia, a cărei identitate nu a fost dezvăluită, a fost imediat imobilizată şi arestată de agenţii de pază ai muzeului şi a fost acuzată de tentativă de furt şi distrugere a proprietăţii private. Incidentul a fost "infricoşător pentru toate persoanele prezente", a povestit Ellen Goldstein, o turistă care vizita in acel moment National Gallery din Washington. Renumitul tablou a fost imprumutat de la Metropolitan Museum of Art din New York pentru a fi inclus intr-o expoziţie dedicată lui Paul Gauguin, inaugurată in luna februarie. Tabloul "Deux Tahitiennes" a fost terminat in anul 1899, cand artistul postimpresionist francez locuia in Tahiti, fiind una dintre ultimele lucrări ale sale.
 

 

Vizualizări: 25

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor