altmarius

cultură şi spiritualitate

Stiri culturale - interne

Festivalul Filmului European 2011 începe, astăzi, în Capitală, cu un film polonez

Festivalul Filmului European va fi deschis oficial, astăzi, cu filmul polonez "Essential Killing", in regia lui Jerzy Skolimowski, la CinemaPro din Capitală. Pelicula a fost recompensată cu marele premiu al juriului la Festivalul de la Veneţia din 2010 şi cu alte numeroase distincţii internaţionale. Programul festivalului cuprinde peste 50 de filme, reprezentand 30 de ţări. Anul acesta, Cinemateca Romană se alătură festivalului şi va completa contribuţia partenerilor tradiţionali cu pelicule din bogata sa arhivă. Astfel, actuala ediţie a festivalului va putea oferi publicului, pe langă cel mai recent film al lui Milos Forman, "Well paid walk", din 2010, un medalion cu cateva dintre cele mai relevante filme ale sale din arhiva Cinematecii. Republica Moldova participă pentru prima dată la festival, cu o selecţie de filme studenţeşti care va fi prezentată alături de cateva scurtmetraje ale studenţilor de la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică din Capitală, in prezenţa tinerilor regizori. In cadrul festivalului va avea loc şi premiera filmului romanesc "Metrobranding", un documentar semnat de Ana Vlad si Adrian Voicu, produs de Mandragora şi care va intra ulterior in cinematografe. Ambasadorul onorific al Festivalului Filmului European din acest an este Radu Muntean, regizorul unuia din cele mai apreciate filme romaneşti ale anului 2010, "Marţi, după Crăciun", premiat şi selecţionat in numeroase festivaluri.
 

 

Radu Muntean regizează un documentar despre deţinuţi pentru HBO România

Regizorul Radu Muntean a inceput filmările pentru un lungmetraj documentar care urmăreşte poveştile unor deţinuţi care şi-au găsit partenerii de viaţă in timpul executării pedepselor. Filmările pentru acest nou documentar original HBO, care va fi regizat de Radu Muntean impreună cu scenaristul Alex Baciu, se desfăşoară in principal in inchisorile din Rahova, Tulcea, Giurgiu, Craiova, Poarta Albă şi Targşor şi vor dura pană in luna iulie. Premiera la HBO Romania va avea loc in decembrie anul acesta. Ultimul mare succes al lui Radu Muntean este filmul "Marţi, după Crăciun", care a rulat, anul trecut, in secţiunea Un Certain Regard a Festivalului de la Cannes.
 

 

Se deschide primul teatru construit în ultimii 20 de ani - Teatrul Excelsior Bucureşti

Noul sediu al Teatrului Excelsior a fost inaugurat, ieri, in prezenţa directorului, maestrul Ion Lucian, şi a primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu. Evenimentul a fost urmat de premiera spectacolului 'Vrăjitorul din Oz', in sala care va purta numele lui Ion Lucian. Cu o capacitate de 181 de locuri, Teatrul pentru copii şi tineret Excelsior este primul construit in Bucureşti in ultimii 20 de ani. Instituția dispune de trei etaje, cu o suprafaţă utilă de aproximativ 600 mp. Teatrul pentru copii şi tineret Excelsior are inscrise in repertoriul său unele dintre cele mai valoroase opere ale dramaturgiei romaneşti şi mondiale, crezul artistic fiind că tanărul public merită să i se ofere numai lucrări de referinţă. Considerat drept unul dintre centrele culturale reprezentative pentru Bucureştiul de după perioada comunistă, Teatrul Excelsior a luat naştere la 1 aprilie 1990.
 

 

?Paganini ? inger sau demon?? - A patra editie a turneului Stradivarius

Violonistul Alexandru Tomescu incepe, astăzi, la Iași, a patra ediție a turneului Stradivarius. Evenimentul care va avea loc pană pe 29 mai se va desfășura in 14 orașe din țară, in care artistul propune publicului un spectacol nemaiauzit si nemaivazut: cele 24 de capriciii de Paganini, insotite de proiectii video. Orasele strabatute in cadrul Turneului Stradivarius sunt Iaşi, Oneşti, Focşani, Bacău, Piteşti, Craiova, Timişoara, Bucureşti, Cluj- Napoca, Sibiu, Mediaş, Dumbrăveni, Targu Mureş şi Baia Mare. Turneul Stradivarius ajunge la maturitate anul acesta, venind cu o propunere pe cat de indrazneata, pe atat de tentanta: Integrala capriciilor de Paganini, cea mai dificila colectie de lucrari muzicale scrise vreodata pentru vioara, concomitent cu dinamizarea intregului specatcol muzical printr-o serie de proiectii video, realizate pe un ecran de mari dimensiuni, la standarde de calitate foarte rar vazute in Romania. Spectatorii vor fi invitati la o calatorie initiatica in care se vor apropia de Paganini si muzica sa intr-un mod cu totul neasteptat, participand la o experienta care le va atinge toate simturile. TVR si Radio Romania vor prelua concertul din Bucuresti, de la Sala Radio, de pe data de 19 mai.
 

 

?Rebecca? ? premieră la Teatrul Național de Operetă din București

?Rebecca?, una dintre cele mai de succes productii semnate de echipa Sylvester Levay ? Michael Kunze, laureati ai premiului Grammy si creatori ai celebrelor productii ?Mozart!?, ?Elisabeth? si ?Marie Antoinette?, va avea premiera la Teatrul National de Opereta ?Ion Dacian?, in datele de 7 si 8 mai, la ora 19.00, in regia lui Attila Béres. Realizat in colaborare cu Teatrul de Opereta si Musical din Budapesta, spectacolul are la baza povestea romanului omonim scris de Daphne du Maurier in 1938, care a facut-o pe autoarea engleza una dintre cele mai celebre scriitoare ale vremii. Ca si alte lucrari ale autoarei, precum ?Jamaica Inn? sau ?Birds?, ?Rebecca? a fost adaptata pentru marele ecran de catre regizorul castigator al Premiului Oscar, Afred Hitchcock, devenind una dintre cele mai cunoscute productii ale acestuia. Musicalul a fost prezentat in premiera la Viena, la Raimund Theater, pe 28 septembrie 2006, in regia lui Francesca Zambello, si a devenit in scurt timp un succes international, jucandu-se cu casa inchisa pentru mai bine de trei ani consecutiv.
 

 

Cinematograful Victoria din Cluj-Napoca se redeschide publicului cu proiecţia filmului "Ursul"

Cinematograful Victoria din Cluj-Napoca se redeschide publicului, maine, cu proiecţia de gală a filmului "Ursul", in regia lui Dan Chişu, peliculă a cărei coloană sonoră este semnată de Goran Bregović. Spectacolul va avea loc, de la ora 20.00, iar accesul se face doar pe bază de invitaţie. Regizorul Dan Chişu şi protagonista Magda Catone vor fi prezenţi la eveniment pentru a răspunde intrebărilor publicului. "Ursul" este un road-movie plasat in Romania anilor 90. Noul director al circului de stat incearcă să rezolve problemele financiare ale instituţiei prin vanzarea singurului urs - bătran şi pe moarte - unui vanător german. Manaţi de pasiunea pentru meserie şi de dragostea pentru urs, artiştii circului se impotrivesc directorului şi il urmăresc pe acesta pană in locul unde urma să aibă loc tranzacţia. Aventurile pline de neprevăzut prin care trec ursul, angajaţii circului şi toţi cei ce le ies in cale fac din "Ursul" o comedie spumoasă.
 

 

'Colocviile romanului românesc contemporan', la Alba Iulia

Nume de marcă ale literaturii romane vor fi prezente, astăzi, la Alba Iulia, la o nouă ediţie a 'Colocviilor romanului romanesc contemporan', manifestare culturală organizată cu sprijinul Consiliului Judeţean Alba. Tema din acest an a colocviilor, ajunse la cea de a IV-a ediţie, este 'Romanul romanesc contemporan şi critica literară'. Deschiderea manifestării va avea loc in Aula Magna a Universităţii '1 Decembrie 1918', moment urmat de un pelerinaj la Lancrăm, la casa memorială şi la mormantul lui Lucian Blaga.
 

 

Noaptea Muzeelor 2011 va avea loc pe 14 mai, cu participarea a peste 40 de instituţii din România

Noaptea Muzeelor va avea loc, anul acesta, pe 14 mai, peste 40 de instituţii din toată ţara deschizandu-şi porţile vizitatorilor cu expoziţii şi evenimente speciale. Noaptea Muzeelor este un eveniment de succes iniţiat de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa şi aflat deja la a şaptea ediţie. Aproximativ 3.000 de muzee din Europa sărbătoresc in anul 2011 evenimentul, in timp ce in Romania, peste patruzeci de muzee işi aşteaptă vizitatorii in nocturnă, propunand publicului expoziţii diversificate, spectacole, proiecţii şi evenimente speciale interactive. Toate detaliile legate de acest eveniment pot fi găsite pe site-ul www.noapteamuzeelor.ro
 

 

Filmul lui Radu Gabrea, 'Mănuşi roşii' - premiera în cinematografe

Lungmetrajul 'Mănuşi roşii', in regia lui Radu Gabrea, va fi prezentat, in premieră, astăzi, la Cinematograful Patria din Bucureşti. Filmul este o adaptare a best-seller-ului cu acelaşi nume al scriitorului Eginald Schlattner şi prezintă ancheta la care a fost supus tanărul student sas, Felix Goldschmidt, victimă a campaniei masive de arestări dezlănţuită de 'Securitatea romană' in anii ce au urmat revoluţiei din 1956, din Ungaria. Filmul ii are in distribuţie pe Alexandru Mihăescu, Andi Vasluianu, Udo Schenk, Marcel Iureş, Mircea Rusu, Dan Aştilean, Ion Grosu, Victoria Cociaş şi Ioana Iacob. După lansarea de la București, pelicula va rula in cinematografele din mai multe orașe ale țării.
 

 

Festivalul internaţional de foarte scurt metraj 'Tres Courts', prima dată la Sibiu

A 13-a ediţie a festivalului de foarte scurt metraj 'Tres Courts' va avea loc, in perioada 6-8 mai, in localităţi din Franţa şi Romania. La noi in țară, festivalul va fi prezent in premieră la Sibiu, cu proiecţii la Centrul Cultural Habitus, situat sub Biserica Catolică din centrul oraşului, unde intrarea va fi liberă. Unic in lume, acest festival promovează filmele de foarte scurt metraj, de maxim 3 minute, realizate de profesionişti confirmaţi sau de talente incă nedescoperite, uneori cu mijloace derizorii. Aceasta nu il impiedică insă să fie un eveniment mondial inovator, care aduce in atenţia publicului numeroase tinere talente şi promovează diversitatea culturală, de la Paris la Singapore, trecand prin Cluj-Napoca, Rio, Tel Aviv şi Ramallah. Proiecţiile de la Sibiu se adresează tuturor varstelor, incluzand şi filme pentru copii. Organizatorii evenimentului sunt Centrul Cultural Francez din Cluj-Napoca si Institutul European pentru Itinerarii Culturale.
 

 

Bihor: Lucian Blaga, comemorat la Oradea

Trupa 'Iosif Vulcan' a Teatrului de Stat Oradea şi cele mai importante instituţii culturale ale oraşului vor omagia memoria lui Lucian Blaga, la implinirea a 50 de ani de la moarte, timp de patru zile, incepand de maine și pană pe 9 mai, sub genericul 'Lucian Blaga - Pietre pentru templul nostru'. Programul manifestărilor cuprinde un simpozion 'Remember Lucian Blaga', susţinut de reprezentanţi ai Revistei Familia, şi o serie de trei recitaluri, in care işi dau concursul artişti ai Teatrului de Stat Oradea, ai Filarmonicii şi ai Fundaţiei Rock Filarmonica. Toate spectacolele vor avea loc la Teatrul de Stat pentru Copii şi Tineret Arcadia, de la ora 19,30, intrarea fiind gratuită.
 

 

?Pentru cine, cartea de ştiinţă??

Radio Romania Cultural şi Dalles Revolution invită publicul, maine, la o dezbatere cu titlul ?Pentru cine, cartea de ştiinţă??, eveniment care va avea loc in cadrul Targului Kilipirim de la galeria Dalles din Bucureşti. Editori de carte de ştiinţă prezenţi la Kilipirim vor discuta despre piaţa de carte de ştiinţă din Romania, despre evoluţia şi dificultăţile acesteia dar şi despre nevoia de carte de ştiinţă. Dezbaterea, moderată de Corina Negrea, va fi transmisă pe Postul Radio Romania Cultural intre orele 10 și 5 minute și 11,00, in cadrul emisiunii ?Texte şi pretexte?, realizată de Răzvan Dolea şi Valentin Protopopescu.
 

 

Lansare de carte - Întâlnire în Paradis, de Ernesto Pinto-Bazurco Rittler

Editura Humanitas Fiction vă invită publicul, astăzi, de la ora 18.00, la Librăria Cărtureşti, la lansarea romanului Intalnire in Paradis, de Ernesto Pinto-Bazurco Rittler. La eveniment vor fi prezenți, in calitate de invitați, Emil Constantinescu, Juan Carlos Vidal García şi Denisa Comănescu, iar lansarea va fi urmată de o sesiune de autografe. La graniţa dintre scrierea autobiografică şi ficţiune, romanul Intalnire in Paradis reuneşte mărturiile cutremurătoare ale unor personaje implicate in istoria tumultuoasă a ţărilor aflate sub dictatură in ultimele decenii ale secolului XX.
 

 

Bihor: Salonul Internaţional de Artă Fotografică va fi deschis de Ziua Europei

Cea de-a treia ediţie a Salonului internaţional de artă fotografică se va deschide, la Oradea, pe 9 mai, de Ziua Europei. Organizatorii au primit 2.336 de lucrări alb-negru şi color din 33 de ţări din Europa, dar şi de pe alte continente. Un juriu internaţional, prezidat de artistul fotograf Ştefan Toth, preşedintele Asociaţiei Euro Foto Art şi al Asociaţiei Artiştilor Fotografi din Romania, şi format din cei mai renumiţi creatori din Serbia, Ucraina şi Ungaria, a făcut selecția finală a lucrărilor. Acestea vor putea fi văzute, timp de o lună, la Galeria Euro Foto Art din Oradea, intrarea publicului fiind liberă.
 

 

Stiri culturale - externe

Statutul social determină felul în care oamenii se comportă cu cei din jur - studiu

Creierul uman reacţionează diferit in funcţie de felul in care oamenii percep statutul social al celor din jur, arată un studiu publicat in revista Current Biology, informează bbc. Potrivit acestui studiu, realizat de savanţii de la National Institute of Mental Health din Statele Unite ale Americii, persoanele cu un inalt statut social prezintă o activitate cerebrală mult mai intensă atunci cand discută cu persoane avand un statut social echivalent. Autorii studiului susţin că oamenii adoptă un anumit comportament in funcţie de felul in care ii percep pe cei din jur. In opinia cercetătorilor, prima impresie este crucială in ceea ce priveşte felul in care oamenii reacţionează unii faţă de alţii. Studiile anterioare au scos in evidenţă faptul că şi maimuţele reacţionează in acelaşi fel, primatele adoptand un anumit comportament in funcţie de poziţia pe care o ocupă un anumit individ in ierarhia grupului din care face parte.
 

 

Expoziţie Victor Man ? Dan Perjovschi la Kunsthalle Lingen

La Berlin va fi vernisată, maine, expoziţia ?The Painting, The Drawings and Other Objects and Situations?, semnată de doi dintre mai apreciaţi artişti romani, Victor Man şi Dan Perjovschi. Expoziţia este organizată de Asociaţia Kunsthalle Lingen şi Societatea Overbeck, cu sprijinul Institutului Cultural Roman ?Titu Maiorescu? din Berlin. Victor Man si Dan Perjovschi expun pentru prima dată impreună - două abordări artistice ale aceleiaşi tematici, a schimbărilor sociale şi politice apărute odată cu deschiderea graniţelor Europei de Est, şi implicit cu nevoia de adaptare la noua economie de piaţă. Dan Perjovschi desenează pe suprafeţe mari, direct pe pereţii expoziţiei ceea ce Victor Man exprimă prin intermediul picturii, al obiectelor şi al instalaţiilor: transformarea unei ţări fost socialiste intr-o democraţie capitalistă.
 

 

'Reţeta fericirii', colocviu, prezentare de carte, spectacol de teatru cu acompaniament muzical, la ICR Berlin

Institutul Cultural Roman 'Titu Maiorescu' din Berlin organizează, maine, un program dedicat relaţiei dintre intelectuali şi putere in Romania anilor '60 şi readuce in atenţie procesele purtate de regimul comunist-stalinist, in urmă cu aproximativ 50 de ani, impotriva unui grup de intelectuali, printre care s-au numărat Constantin Noica şi Nicolae Steinhardt. Manifestarea include un colocviu cu titlul ?Intelectualii in vremuri grele?, la care sunt invitaţi Andrei Pleşu şi Toma Pavel, momentul fiind urmat de prezentarea cărţii lui George Ardeleanu 'N. Steinhardt şi paradoxurile libertăţii. O perspectivă monografică' şi de spectacolul de teatru 'Juliet' de András Visky. Colocviul ?Intelectualii in vremuri grele? este dedicat sutelor de intelectuali, victime ale regimului stalinist din Romania şi va aborda teme legate de suspiciune, cenzură, tortură, deportare, trădare, dar punand accentul pe aspectele umane, pe speranţa şi pe sentimentul de dreptate, care nu au dispărut din sufletele victimelor in acele teribile momente.
 

 

Vizualizări: 19

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor