altmarius

cultură şi spiritualitate

Stiri culturale SRR - 5 aprilie 2011

Stiri culturale - interne

Pianul călător ? Pe urmele lui Franz Liszt ? etapele Baia Mare, Targu Mureș și Iași

Turneul pianistului Horia Mihail prin 12 orașe din Romania, insoțit, in 5 dintre acestea, de un pian călător, continuă, joi, 7 aprilie, cu un recital in Sala Rotary din Baia Mare, după 3 succese inregistrate deja la Sibiu, Brașov și Cluj Napoca. Prin acest turneu inedit, solistul concertist al Orchestrelor şi Corurilor Radio marchează implinirea a 200 de ani de la naşterea lui Franz Liszt, compozitor maghiar care, intre anii 1846 şi 1847, susţinea concerte in ţările romane pe un pian Erard care-l insoţea peste tot. La sfarşitul turneului, in data de 21 aprilie, pianul de concert va ajunge la Mediaş, unde va fi predat autorităţilor locale in cadrul unei ceremonii urmată de ultimul recital. Instrumentul va fi dat in folosinţă comunităţii locale a oraşului Mediaş de către Societatea Romană de Radiodifuziune. După concertul de joi de la Baia Mare, Horia Mihail va poposi pe 10 aprilie la Targu Mureș, iar pe 12 aprilie, la Iași.
 

 

EUROPAfest 2011, intre 7 şi 13 mai, la Bucureşti

La București, va avea loc, astăzi, de la ora 12,00, conferinţa de presă a Festivalului International EUROPAfest, organizată de jmEvents şi Reprezentanţa Comisiei Europene in Romania. Ediţia din 2011 a EUROPAfest, unul dintre cele mai reprezentative evenimente muzicale internaţionale care se desfăşoară in Bucureşti, dedicat muzicii blues, jazz, pop și clasică, se va desfăşura intre 7 şi 13 mai. De 18 ani, EUROPAfest celebrează spiritul european prin muzică şi reprezintă cu succes Romania pe scena marilor festivaluri internaţionale. Potrivit organizatorilor, la eveniment vor participa circa 300 de muzicieni din 45 ţări. Evenimentul cuprinde secţiunile: Bucharest International Jazz Competition - care ii reuneşte anual pe noii reprezentanţi ai generaţiei de jazz din toată lumea -, Jeunesses International Music Competition - dedicat iubitorilor muzicii clasice, şi Gala EUROPAfest, care se va desfăşura intr-o atmosferă de celebrare a celor mai buni muzicieni din festival.
 

 

Concursul International de Canto - Musical ''Sylvester Levay''

Teatrul Național de Operată din București anunta prelungirea, pană pe 11 aprilie, a perioadei de inscrieri pentru Concursul International de Canto - Musical ''Sylvester Levay''. Competiția, organizată de Consiliul orasului Subotica si Teatrul de Opereta si Musical din Budapesta, in parteneriat cu Teatrul National de Opereta ?Ion Dacian?, iși propune să ofere tinerilor din diferite tari sansa de a-si demonstra talentul prin interpretarea acestui gen muzical, folosind cu precadere creatia lui Sylvester Levay, cunoscutul compozitor de origine ungara, distins cu premiul Grammy. Concursul se adreseaza tinerilor interpreti cu varsta cuprinsa intre 18 si 26 de ani, la femei, respectiv 18 si 30 de ani, in cazul bărbaților. In cazuri speciale si ca raspuns la cererile individuale, juriul poate face exceptie de la aceasta regula. Absolvirea unui conservator sau universitate de arte nu reprezinta o conditie pentru intrarea in această competiție. Prima etapa, de preselectie, va avea loc intre 10 aprilie si 15 mai in diferite locatii ale institutiilor partenere din intreaga lume si presupune interpretarea a doua piese de musical la alegere.
 

 

Cel mai important concert al lui Tiberiu Soare, la Sala Radio

Orchestrele şi Corurile Radio invită publicul, maine, de la ora 19,00, la Sala Radio, la un concert despre care dirijorul Tiberiu Soare spunea, intr-un interviu, că este cel mai important din această perioadă. Sub bagheta sa vor performa Orchestra de Cameră Radio şi pianistul Daniel Goiţi. Programul serii cuprinde Uverturaoperei Cosi fan tutte, K. 588 de W.A. Mozart, Concertul nr. 1 in do major pentru pian şi orchestră op. 15 de L.V. Beethoven şi Simfonia a IV-a in do minor, D. 417 -Tragica de Fr. Schubert. Dirijor al Operei Naţionale Bucureşti din 2005 și al ansamblului de muzică contemporană ?Profil", in 2002, Tiberiu Soare este un abil şi carismatic ambasador al marii muzici in randurile spectatorilor, ascultătorilor şi telespectatorilor. Toată activitatea sa, aflată sub semnul unor standarde calitative inalte este direcţionată spre atragerea unui public cat mai larg şi mai eterogen spre muzica bună. A dirijat orchestrele Filarmonicilor din principalele oraşe din ţară, Orchestra de Cameră Radio, Orchestra Naţională Radio, Opera din Braşov şi a susţinut concerte in Ungaria, Polonia, Germania, Israel și Elveţia. Colaborarea sa cu Orchestra de Cameră Radio şi Orchestra Naţională Radio s-a concretizat in numeroase concerte, turnee şi inregistrări. Printre acestea, cele mai importante sunt inregistrările speciale de anul trecut ale Orchestrei Naţionale cu Teodora Gheorghiu, Ophélie Galliard şi Shirley Brill şi concertul susţinut cu aceeaşi orchestra la Expo 2010 de la Shanghai. Biletele pentru concertul de maine se găsesc la Casa de Bilete a Sălii Radio și in Rețeaua Eventim.
 

 

Dicţionarul Tezaur al Limbii Romane, in 19 volume, lansat la 145 de ani de la infiinţarea Academiei Romane

Academia Romană a lansat, intr-o adunare generală festivă consacrată implinirii a 145 de ani de la infiinţare, Dicţionarul Tezaur al Limbii Romane, in 19 volume, publicat recent, la Editura Academiei, intr-o ediţie de excepţie. Preşedintele instituției, Ionel Haiduc, a declarat că volumele sunt 'impresionante ca mărime şi realizare grafică, coperţile şi hartia sunt de cea mai bună calitate, iar textul a fost realizat prin scanarea lucrărilor deja apărute'. Referindu-se la misiunea actuală a Academiei Romane, Ionel Haiduc a evidenţiat că aceasta este mai intai un for de consacrare, de recunoaştere a meritelor deosebite ale unor oameni de ştiinţă, de cultură, de litere din ţară, apoi, unul dintre cei trei piloni importanţi ai cercetării ştiinţifice din Romania, alături de universităţi şi de institutele naţionale de cercetare şi dezvoltare. Acad. Marius Sala, vicepreşedinte al Academiei Romane, a declarat, la randul său, că, in următorii ani, lexicografii din cele trei institute de profil ale Academiei din Bucureşti, Cluj şi Iaşi vor reface, prin aducerea la zi, volumele din seria Puşcariu.
 

 

PADUREA DE LACRIMI, pe scena Odeonului

Institutul Francez din Bucuresti prezinta, pe 8 aprilie, la Teatrul Odeon, PADUREA DE LACRIMI, un spectacol de dans contemporan, capoeira, muzica live/percutii, video și poezie declamata, al Companiei La LICORNE din Reims, Franta. Avand ca punct de plecare relatia dintre Om si Natura, spectacolul plonjeaza publicul intr-un univers in care miscarea, corporalitatea, dar si cuvintele, sunetele si imaginile vin ca un raspuns la problematica despaduririlor abuzive si a lipsei de respect pentru mediul inconjurator. Gestul artistic devine semnul unei tensiuni emotionale implicata in starea de fapt a planetei pentru care toti suntem responsabili. Compania La Licorne s-a format in 1990 la Reims, din dorinta de a crea spectacole in care constientizarea corporalitatii si a miscarii este abordata in stansa relatie interdisciplinara pentru a crea intense universuri emotionale si poetice.
 

 

Textul "Labirint", de Radu F. Alexandru, desemnat cea mai bună piesă de teatru a anului 2010

Textul "Labirint", de Radu F. Alexandru, a fost desemnat caştigătorul concursului "Cea mai bună piesă romanească a anului 2010", informează Uniunea Teatrală din Romania. Juriul Concursului de dramaturgie al UNITER a fost compus din criticii Marina Constantinescu, Nicolae Manolescu şi Marian Popescu. Din selecţia finală au mai făcut parte textele: "Trei persoane imbrăcate in galben şi cu pălăriile negre" de Ioana Gavrilovici, "Fraţi de cruce" de Liviu Lucaci, "Moartea ca experienţă de viaţă" de Marilena Dumitrescu, "Aici, acolo" de Mihai Ignat şi "Regii meduzelor" de Cornel George Popa. Programul Piesa Anului al UNITER se desfăşoară sub egida şi cu sprijinul Casei Regale a Romaniei. Premiul va fi oferit in seara galei UNITER din 18 aprilie, iar editura Unitext va publica un volum cu piesa caştigătoare.
 

 

StudBook - targ de carte studenţească, intre 5 şi 7 aprilie, in Bucureşti

Targul de carte studenţească StudBook, ediţia a doua, va fi organizat, de astăzi și pană pe 7 aprilie, in holul Facultăţii de Istorie a Universităţii din Bucureşti. StudBook este un targ de carte dedicat mediului studenţesc, in care edituri cunoscute vor oferi cititorilor reduceri substanţiale de preţuri. Aflat la a doua ediţie, StudBook vine in intampinarea studenţilor din facultăţile umaniste, avand drept motto "In Libris Libertas". Cititorii vor putea alege o carte recomandată in bibliografia de la curs sau una pe care o pot răsfoi in timpul liber şi se vor putea delecta cu arome de ceai. StudBook poate fi vizitat intre orele 10.00 şi 17.00, intrarea fiind liberă.
 

 

?Portretele munţilor?, la Muzeul Naţional de Geologie

La Muzeul National de Geologie din București va avea loc, maine, de la ora 18.00, prezentarea Simpozionului internaţional de pictură şi sculptură din masivul Retezat si vernisajul expoziţiei ?Portretele munţilor?. Simpozionul face un bilanţ al experienţelor artistice acumulate de-a lungul a 5 ediţii şi se prezintă publicului bucureştean cu o selecţie de lucrări, in marea lor majoritate de pictură. Ele sunt semnate de participanţii la simpozion, studenţi ai Universităţii de Arte ?George Enescu? din Iaşi şi ai Academiei de Teatru, Muzică şi Arte Plastice din Chisinău. Expoziţia este insoţită de un material documentar inedit - film video, schiţe şi fotografii - care este menit să completeze imaginea publicului despre o generoasă iniţiativă culturală.
 

 

Stiri culturale - externe

Grupul Il Divo va primi premiul "Artistul deceniului" la gala Classic BRIT Awards 2011

Grupul internaţional de pop opera Il Divo va primi premiul "Artistul deceniului", aflat la ediţia inaugurală, in cadrul galei din acest an a Classic BRIT Awards, care va avea loc la Londra, pe 12 mai. Acest grup, alcătuit din solişti din Franţa, Statele Unite, Spania şi Elveţia, va interpreta o piesă nouă in cadrul galei, care va fi găzduită de Royal Albert Hall din capitala britanică. Grupul Il Divo, care a semnat un contract avantajos cu Syco Music, casa de discuri a realizatorului de televiziune Simon Cowell, a vandut peste 25 de milioane de copii ale albumelor sale pe plan mondial, de la debutul său, in anul 2004. Albumul "Ancora", al doilea material de studio din cariera grupului Il Divo, a debutat pe prima poziţie in topul american Billboard Top 200, devenind singurul album de muzică clasică din istorie care a reuşit această performanţă. Premiile Classic BRIT se acordă incepand din anul 2000 pentru a recompensa interpreţii şi producătorii de muzică clasică, de la formele tradiţionale ale acesteia şi pană la proiectele experimentale, aflate la limitele dintre genurile muzicale.
 

 

Actriţa americană, Faye Dunaway, pe afişul oficial al Festivalului de Film de la Cannes din 2011

Actriţa americană Faye Dunaway, fotografiată in 1970 de cineastul newyorkez Jerry Schatzberg, a fost desemnată imaginea celei de-a 64-a ediţii a Festivalului de Film de la Cannes, al cărui afiş oficial a fost dezvăluit de organizatorii evenimentului. "Un model de sofisticare şi de graţie care sfidează timpul, ea intruchipează visul unui stil de cinematografie pe care Festivalul de la Cannes doreşte să il intreţină", au explicat organizatorii intr-un comunicat oficial. Realizată in alb şi negru, fotografia de pe afişul festivalului o prezintă pe Faye Dunaway aşezată intr-un trapez in timp ce se leagănă, purtand o rochie neagră şi o pereche de balerini. Jerry Schatzberg, premiat cu Palme d'Or in 1973, pentru "Scarecrow", şi-a inceput cariera ca fotograf şi s-a făcut remarcat foarte repede, graţie unei serii de clişee cu Bob Dylan, realizată in anii '60. El a realizat şi portretul cantautorului american postat pe coperta albumului acestuia, "Blonde on Blonde". Schatzberg s-a orientat către cinematografie la inceputul anilor '70, odată cu lansarea lungmetrajului său de debut, "Puzzle of a Downfall Child", in care Faye Dunaway a interpretat rolul principal.
 

 

Un documentar special despre nunta prinţului William, vandut in 24 de teritorii

Documentarul special "William and Kate: A Royal Engagement", produs de BBC Worldwide, a fost vandut către 32 de posturi de posturi de televiziune din 24 de teritorii din toată lumea, informează worldscreen.com. La realizarea documentarului au participat prieteni apropiaţi ai cuplului, istorici, biografi şi jurnalişti care au vorbit despre educaţia diferită primită de cei doi precum şi despre povestea lor de dragoste. "Vanzările impresionante ale documentarului pun in evidenţă interesul internaţional pentru apropiata nuntă regală", a declarat Steve Macallister, Managing Director al departamentului de vanzări şi distribuţie al BBC Worldwide, post care deţine și drepturile internaţionale pentru transmisiunea nunţii de pe 29 aprilie. Kate Middleton, in varstă de 29 de ani, şi prinţul William, in varstă de 28 de ani, al doilea in ordinea succesiunii la tronul Marii Britanii, s-au cunoscut in 2001 la universitatea scoţiană St. Andrews, dar relaţia lor, care a inceput in 2003, a fost intreruptă de o scurtă despărţire in anul 2007. William, fiul cel mare al prinţesei Diana, şi Kate Middleton s-au logodit in luna octombrie 2010, cu ocazia unei vacanţe private pe care au petrecut-o in Kenya.
 

 

Vernisarea expoziţiei sculptorului Bogdan Lascăr, la Dubai

O expoziţie a artistului roman Bogdan Lascar a fost vernistă, la Dubai, intr-una dintre cele mai prestigioase locaţii ale cunoscutului emirat, Hotel Armani din Burj Khalifa. Evenimentul a fost organizat de Consulatul General al Romaniei la Dubai. Născut in 1974, Bogdan Lascar este absolvent al Universităţii de Arte din Bucureşti şi membru al Uniunii Artiştilor Plastici din Romania. In 2005 a fost distins cu medalia de aur a UNESCO. Cronicile unor cunoscuţi critici de artă, precum Dan Haulică sau Razvan Teodorescu ii sunt deosebit de favorabile. 'Bogdan Lascar este una dintre cele mai puternice şi distincte voci al generaţiei sale. Are mana sigură, educaţie şi viziune de sculptor' spune, despre artist, Răzvan Teodorescu.
 

 

Iranul a anunţat că a renunţat la colaborarea cu Muzeul Luvru

Iranul a anunţat că a decis să pună capăt colaborării cu Muzeul Luvru din cauza "nerespectării de către această instituţie a angajamentelor sale", a anunţat numărul doi in ierarhia politică de la Teheran, vicepreşedintele Hamid Baghaie. Incidentul a plecat de la un acord incheiat intre Muzeul Luvru şi o organizație de turism și cultură din Iran, in urma căruia Teheranul a furnizat celebrului muzeu francez exponatele necesare pentru organizarea a două expoziţii consacrate artei din dinastia Safevizilor şi istoriei civilizaţiei iraniene, organizate la Paris in 2008 şi in 2009. In contrapartidă, Muzeul Luvru s-a angajat să organizeze in Iran o expoziţie cu obiecte străvechi provenind din această ţară, fără insă a fixa nici data, nici tema pentru acest eveniment. Responsabilii de la Luvru au reacţionat faţă de afirmaţiile făcute de iranieni, declarand că nu au luat niciun angajament precis şi constrangător in legătură cu organizarea acestei expoziţii. In februarie 2009, Iranul a anunţat ruperea relaţiilor de colaborare și cu British Museum, pentru a protesta faţă de numeroasele amanări in ceea ce priveşte imprumutarea de către muzeul londonez a "cilindrului lui Cir".
 

 

Bărbaţii care iau antidepresive, confruntaţi cu un risc mai mare de ateroscleroză

Bărbaţii trataţi cu antidepresive se confruntă cu un risc sporit de ingroşare a arterelor şi de a suferi accidente cardiovasculare, in comparaţie cu cei care nu iau aceste medicamente, au afirmat cercetătorii americani, intr-o conferinţă la New Orleans. Bărbaţii care iau medicamente antidepresive au artere a căror stare este considerată "imbătranită" cu circa patru ani, comparativ cu arterele fraţilor lor gemeni, care nu iau acele medicamente. Potrivit unor studii anterioare, cercetătorii au ajuns in urma unor calcule la concluzia că, odată cu varsta, pereţii interni ai arterelor se ingroaşă cu 10 microni pe an, acest fenomen corespunzand cu o creştere cu 1,8% a riscului de producere a unei crize cardiace sau a unui accident cerebral vascular.
 

 

Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu in deschiderea Festivalului de film New Europe din Edinburgh

Romania a participat pentru a cincea oară la festivalul de film New Europe, eveniment care prezintă la Filmhouse Cinema din Edinburgh cele mai bune producţii cinematografice din ţările care s-au alăturat Uniunii Europeane in 2004 şi 2007. In acest an, Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu a deschis festivalul, beneficiind de un public entuziast şi laudativ la adresa filmului regizat de Andrei Ujică, informează ICR Londra. Proiectul face parte din strategia ICR de promovare a filmului romanesc contemporan in 2011 şi consolidează prezenţa romanească in capitala Scoţiei, destinaţie culturală frecventă a programelor Institutului. Proiectat in premieră in Scoţia, Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu a fost selectat in majoritatea festivalurilor internaţionale importante: de la Cannes la New York, Toronto sau Londra. 'Filmul artistic de montaj' - cum ii place autorului să-l numească - are la bază materiale video totalizand 1000 de ore din arhiva oficială, realizate de-a lungul a 25 de ani. La sfarşitul acestei luni, ca o celebrare a talentului inovativ al unui regizor foarte special, Andrei Ujică va fi invitat al festivalului de film East End din Londra, unde va prezenta filmul Out of The Present şi va lua parte alături de alţi regizori importanţi la masa rotundă despre noul val romanesc.
 

 

Vizualizări: 34

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor