altmarius

cultură şi spiritualitate

Stiri culturale SRR - 31 martie 2011

Stiri culturale - interne

Albumul 'Simply Mozart by Alexandru Tomescu', lansat la Casa Radio

Albumul 'Simply Mozart by Alexandru Tomescu', un dublu CD care cuprinde concertele nr. 2, 3, 4 şi 5 pentru vioară şi orchestră ale geniului de la Salzburg, va fi lansat, maine, de Editura Casa Radio, in foaierul sălii de concerte Radio. Alexandru Tomescu va urca pe scena Radio Romania unde va prezenta melomanilor, pe vioara Stradivarius, două opusuri concertante dedicate de Prokofiev viorii, lansarea propriu-zisă fiind programată in pauza recitalului apreciatului violonist, cand acesta va vorbi, alături de muzicologul Grigore Constantinescu, despre 'Simply Mozart by Alexandru Tomescu'. Cd-ul a fost inregistrat alături de Orchestra de Cameră Radio, dirijată de Horia Andreescu. Biletele pentru concertul de maine se găsesc la Casa de Bilete a Sălii Radio şi in reţeaua Eventim.
 

 

O după-amiază cu Nichita

Fundaţia Teatrul ACT organizează, astăzi, de la ora 18, la ceainăria Sala de Lectură, un dublu eveniment: vernisajul expoziţiei de fotografie ?O după-amiază cu Nichita? şi lansarea audiobook-ului ?Albastru de Prusia: Nichita Stănescu despre scriitori şi literatură?, apărut la Editura Casa Radio. Din dorinţa de a dezvălui dimensiunea personalităţii lui Nichita Stănescu in viaţa culturii romane, atat pentru contemporanii săi dar şi pentru cei mai tineri, Editura Casa Radio aniversează 78 de ani de la naşterea poetului printr-o expoziţie de fotografii realizate acasă la Nichita, intr-o după-amiază din primăvara lui ?82, prin rostirea poemelor sale şi discuţii cu cei care l-au cunoscut. Mărturiilor fotografice expuse li se va alătura şi vocea poetului sărbătorit, restituită de abumul intitulat ?Albastru de Prusia: Nichita Stănescu despre literatură şi scriitori?, care conţine inregistrări din arhivele Radio Romania, realizate intre 1969-1983.
 

 

Maratonul de Poezie şi Jazz va avea loc in luna mai

A treia ediţie a Maratonului de Poezie şi Jazz va avea loc intre 20 și 21 mai. Organizatorii anunță că, in acest an, coproducător al evenimentului va fi Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional. Maratonul de Poezie şi Jazz se va desfășura de la ora 21,00 a zilei de vineri, 20 mai, pană sambătă, 21 mai, la ora 5,00 dimineața, in foaierul Teatrului Naţional de Operetă "Ion Dacian" din Bucureşti. Evenimentul va fi transmis in direct de Radio Romania Cultural. Cei 40 de poeți invitați ii vor avea alături pe maestrul Mircea Tiberian, la pian, și pe Maria Răducanu, Nadia Trohin, Adrian Flautistu, la chitară bas, precum şi pe Constantin Mirea, la vioară.
 

 

Valori ale Academiei Romane, digitalizate

40 de lucrari rare ale Bibliotecii Academiei Romane sunt disponibilie și online. Acestea pot fi accesate pe site-ul www.biblacad.ro la sectiunea ?Biblioteci virtuale? si au fost digitalizate in urma unui proiect al Bibliotecii Academiei numit ?Personalitati care au schimbat lumea?. Printre operele disponibilie in format digital se numara ?Divina Comedie? a lui Dante Aligheri, tradusa in limba romana de George Cosbuc, editia in limba franceza a volumului ?Comment je vois le monde? de Albert Einstein, ?Opere di Galileo Gallilei?, volum in limba italiana din 1656, dar si alte volume vechi si rare. Printre valorile digitalizate se numara si manuscrise cu autograf, volume din editii princeps, partituri muzicale si alte lucrari importante.
 

 

Caragiale pur, pe scena de la Sibiu

Teatrul Naţional ?Radu Stanca? din Sibiu anunţă premiera spectacolului ?D'ale Carnavalului? de Ion Luca Caragiale, in regia lui Silviu Purcărete. Evenimentul va avea loc, maine, de la ora 19:00, iar avanpremiera se joacă diseară. Cel de-al şaptelea spectacol regizat de Silviu Purcărete la Sibiu este o montare fidelă a textului scris de Caragiale şi aduce pe scenă lumea carnavalului şi a balciului intr-un vartej de situaţii comice construite in jurul unor complicaţii amoroase. Scenele sunt construite viu, cu o forţă populară, in care muzica originală compusă de Vasile Şirli devine un element decisiv in articularea mesajului. Tensiunea şi misterul fiecărei replici sunt susţinute prin jocul de lumini creat de regizor şi de scenograful Dragoş Buhagiar, cel care semnează costumele şi decorul. Ca un factor inedit, muzica din spectacol este interpretată live de actorii teatrului reuniţi de această dată intr-un ansamblu muzical. ?D'ale carnavalului? marchează cel de-al cincilea text romanesc montat in această stagiune la Sibiu ca parte a strategiei de promovare a valorilor cultural-artistice autohtone.
 

 

Filmul ?Periferic? va fi lansat, simultan, in cinematografe şi pe Internet

Unul dintre cele mai aşteptate filme din 2011, ?Periferic?, in regia lui Bogdan George Apetri, marchează o premieră in industria romanească de cinema. Pelicula va fi lansată, simultan, in cinematografe şi pe Internet. Maine, ?Periferic? va inaugura proiectul WEBKINO.RO, care va permite vizionarea filmelor romaneşti in sistem pay-per-view, prin video-streaming, la o calitate HD excelentă. In prima fază, ?Periferic? va putea fi vizionat pe WEBKINO.RO cu prioritate in localităţile care nu dispun de săli de cinema, urmand ca, de la 1 mai, să poată fi urmărit din orice colţ al ţării. Lungmetrajul de debut al lui Bogdan George Apetri va avea premiera de gală, diseară, la Cinematograful Studio din Capitală, in prezenţa actorilor şi a echipei. ?Periferic? este unul dintre cele mai premiate filme de anul trecut. Şi-a inceput traseul la Locarno, unde Ana Ularu a fost premiat pentru interpretare, şi a continuat la Toronto, Namur, Varşovia, Viena, Moscova, Cairo, Cottbus, Salonic, Rotterdam sau Göteborg. La Viennale, pelicula a fost distinsă cu Premiul FIPRESCI, iar la Varşovia a obţinut patru distincţii.
 

 

EUROPAfest 2011, intre 7 şi 13 mai, la Bucureşti

Ediţia din 2011 a EUROPAfest, unul dintre cele mai reprezentative evenimente muzicale internaţionale care se desfăşoară in Bucureşti, dedicat muzicii blues, jazz, pop și clasică, se va desfăşura intre 7 şi 13 mai. De 18 ani, EUROPAfest celebrează spiritul european prin muzică şi reprezintă cu succes Romania pe scena marilor festivaluri internaţionale. Potrivit organizatorilor, la eveniment vor participa circa 300 de muzicieni din 45 ţări. Evenimentul cuprinde secţiunile: Bucharest International Jazz Competition - care ii reuneşte anual pe noii reprezentanţi ai generaţiei de jazz din toată lumea -, Jeunesses International Music Competition - dedicat iubitorilor muzicii clasice, şi Gala EUROPAfest, care se va desfăşura intr-o atmosferă de celebrare a celor mai buni muzicieni din festival.
 

 

Expoziţie dedicată lui Iosif Iser, la Muzeul Naţional Cotroceni

O expoziţie cu tema 'Univers cromatic - Iosif Iser', prilejuită de implinirea a 130 de ani de la naşterea pictorului, se va deschide, diseară, la Muzeul Naţional Cotroceni. Expoziţia işi propune o retrospectivă a scenelor de viaţă atat de autentice şi de fascinante in reprezentarea lor, Iser fiind considerat drept unul dintre genialii interpreţi ai fiinţei umane, căreia i-a conferit multiple inţelesuri. Universul Iser redat in cadrul expoziţiei este completat de cateva scrisori autografe ale maestrului adresate prietenilor. Expoziţia, care este organizată in colaborare cu 15 prestigioase instituţii muzeale din Bucureşti şi din ţară, este deschisă publicului in perioada 31 martie - 31 mai.
 

 

Călătorie sonoră la Porțile Răsăritului, impreună cu formația Anton Pann

La Institutul Cultural Roman din București va avea loc, astăzi, de la ora 19.30, prima intalnire din cadrul programului ?Cand Bizanțul eram noi?. Sub genericul ?Călător la Porțile Răsăritului. File de istorie sonoră?, formația ?Anton Pann? va susține un recital, iar Constantin Răileanu, dirijorul ansamblului și amfitrionul serilor muzicale din această serie, va discuta teme precum relațiile culturale ale Țărilor Romane cu lumea orientală, spațiul mioritic intre doină și manea, ?folclorul de partid? sau recuperarea valorilor culturale muzicale de sorginte orientală. Organizată de ICR in perioada martie ? decembrie 2011, seria de intalniri muzicale ?Cand Bizanțul eram noi? cuprinde recitaluri ale unor ansambluri din țară și din străinătate care interpretează muzica lui Dimitrie Cantemir, dar și a altor compozitori care au creat inainte și după formarea statului roman modern. Muzica va fi insoțită, la fiecare intalnire, de comentarii și explicații care vor situa lucrările in contextul epocii. Conceput după modelul Young People?s Concerts realizat de Leonard Bernstein cu Orchestra Simfonică din New York, programul ?Cand Bizanțul eram noi? va include recitaluri inregistrate și difuzate de Radio Romania Muzical.
 

 

Alexandru Tomescu şi cele două concerte de Prokofiev

Alexandru Tomescu se va confrunta, maine, la Sala Radio, cu o adevărată provocare repertorială. Abordarea in aceeaşi seară a celor două opusuri concertante dedicate de Prokofiev viorii este un autentic tur de forţă, iar satisfacţia estetică a publicului prezent va fi pe măsură. La pupitrul Orchestrei Naționale Radio se va afla din nou dirijorul Jin Wang, un artist care are la activ peste 600 de concerte susţinute alături de orchestre europene cunoscute precum cele din Copenhaga, Stockholm, Berlin, Filarmonica Regală din Liverpool, Orchestra Filarmonică Toscanini, Orchestra Simfonică din Praga, filarmonicile din Helsinki, Bergen, Taiwan, China, Singapore, Coreea sau Japonia. Biletele pentru concertul de maine se găsesc la Casa de Bilete a Sălii Radio și in rețeaua Eventim.
 

 

Bacău: Culoare, creaţie şi anecdotică populară la ediţia XX-a a Salonului Naţional de Primăvaraă al Artei Naive

Centrul Judeţean Bacău pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale organizează, pană pe 18 aprilie, suita de manifestări inscrise in programul celei de-a XX-a ediţii a Salonului Naţional de Primăvară al Artei Naive. La acest eveniment unic in Romania, găzduit de Centrul Internaţional de Cultură şi Arte 'George Apostu', au fost invitaţi 33 de creatori, care redau, in mai bine de 70 de lucrări expuse pe simeze, aspecte din viaţa urbană şi rurală surprinse prin sugestiile anecdoticii populare. Cele mai valoroase lucrări vor fi răsplătite cu Marele Premiu al Salonului şi alte trei premii acordate de organizatori, in urma deciziei juriului alcătuit din personalităţi din domeniu.
 

 

Turneul ''Pianul călător -pe urmele lui Franz Liszt, ''gata de start!

Numeroşi jurnalişti, oameni de cultură şi iubitori ai muzicii clasice au fost prezenţi, ieri, la sediul Artmark din Capitală, pentru a le spune ''drum bun'' şi a le ura succes lui Horia Mihail şi pianului călător, care pornesc la drum in mai multe orașe din țară. Prezent la lansarea turneului, Preşedintele Director General al Radio Romania, Andras Istvan Demeter, a vorbit despre importanţa proiectului, subliniind că această inițiativă arată că, atunci cand există valoare şi talent, atunci nimeni nu le poate impiedica să circule. Redactorul șef al Radio Romania Cultural, Oltea Șerban Parau, a spus, la randul său, că ideea turneului care marchează bicentenarul compozitorului Franz Liszt a plecat de la dorința de a valorifica intr-un mod cat mai semnificativ şi mai vizibil acele piane din generaţiile mai vechi ale Radiodifuziunii care, chiar recondiţionate, nu mai pot fi introduse in circuitul de concerte cu inregistrare şi transmisiune radio. Horia Mihail a observat că infrastructura pianistică lasă mult de dorit in majoritatea marilor oraşe din Romania, motiv pentru care a imbrățișat rapid ideea de a găsi un pian care să fie pus la dispoziția unei comunităţi. Primul recital al turneului va avea loc, maine, la Sala Thalia din Sibiu, iar recitalul care marchează plecarea unui pian de concert spre o destinaţia finală, Mediaş, va avea loc in capitală, la Sala Radio, pe 15 aprilie. La sfarşitul turneului, in data de 21 aprilie, pianul de concert va ajunge la Mediaş, unde va fi predat autorităţilor locale.Instrumentul va fi dat in folosinţă comunităţii locale a oraşului Mediaş de către Societatea Romană de Radiodifuziune.
 

 

Stiri culturale - externe

Manuel Pelmuș, in recital suedez

La invitaţia ICR Stockholm, Manuel Pelmuş se va afla, incepand de astăzi și pană pe 17 aprilie, intr-un turneu in Suedia. Coregraful roman va susţine, in premieră suedeză, spectacolul solo ?preview? in două dintre cele mai importante centre de dans şi va conduce, tot la Stockholm, un workshop adresat dansatorilor şi coregrafilor profesionişti. De asemenea, Manuel Pelmuș va susţine o conferinţă despre practica sa la sediul centrului Weld şi va prezenta spectacolul ?Romanian Dance History?, alături de Florin Flueraş si Brynjar Bandlien, la intalnirea anuală a reţelei International Network for Contemporary Performing Arts. Manuel Pelmuş este unul dintre cele mai reprezentative nume romaneşti pe scena internaţională a dansului contemporan. Spectacolul ?preview? a fost desemnat drept ?cea mai importantă producţie a stagiunii 2006-2007? de către criticul austriac, Helmut Ploebst, in revista de specialitate Ballettanz International.
 

 

Spectacolul "Străini in noapte", cu Florin Piersic şi Medeea Marinescu, se joacă la Londra

Comedia romantică "Străini in noapte", de Eric Assous, cu Florin Piersic şi Medeea Marinescu, va fi jucată la sediul Ambasadei Romaniei la Londra, pe 16 aprilie. "Străini in noapte" este o comedie cu răsturnări de situaţie, despre seducţie, minciună şi timpul care ne transformă. In spectacol, Pierre este căsătorit şi tatăl unui adolescent. A rămas singur in Paris să muncească, in timp ce soţia şi fiul său sunt plecati in vacanţă. Juliette este o blondă tanără, frumoasă şi enigmatică. Il intalneşte pe Pierre intr-un bar şi ii acceptă invitaţia de a mai bea un pahar la el acasă. Publicul va afla cum evoluează relaţia dintre cei doi şi cine sunt ei cu adevărat. Spectacolul a avut un mare succes la public, jucandu-se de multe ori cu casa inchisă. In ultima parte a anului trecut, actriţa Medeea Marinescu a inlocuit-o in distribuţie pe Emilia Popescu.
 

 

Premiul Pritzker pe 2011, decernat arhitectului portughez Eduardo Souto de Moura

Premiul Pritzker pe 2011, cea mai prestigioasă recompensă din domeniul arhitecturii, a fost decernat arhitectului portughez, Eduardo Souto de Moura, ale cărui lucrări exprimă "atat putere, cat şi modestie, curaj şi subtilitate", a anunţat fundaţia Hyatt care acordă acest premiu. Potrivit Reuters, premiul Pritzker, considerat un echivalent al Nobelului pentru arhitectură, urma să fie anunţat şi decernat luna viitoare, la Washington, insă, in urma unei scurgeri de informaţii, numele laureatului din acest an a apărut mai devreme in presa americană. Infiinţat in 1979, la iniţiativa fundaţiei Hyatt, susţinută de Pritzker, o veche familie de antreprenori care activează in domeniul turismului, premiul constă intr-un cec de 100.000 de dolari şi o medalie din bronz. Printre lucrările arhitectului portughez, Eduardo Souto de Moura, in varstă de 58 de ani, se numără stadionul din Braga, The Burgo Tower din Porto, o mănăstire transformată in hotel in Amares, metroul din Porto, Paula Rego Museum din Cascais, dar şi numeroase centre comerciale, şcoli, galerii de artă, reşedinţe de lux şi săli de cinematograf. Cele mai multe dintre lucrările sale se află in Portugalia.
 

 

Vizualizări: 45

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

201 state 

(ultimul: Mauritania)

Numar de steaguri: 263

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 41

1 stat are peste 660,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 40,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

1 stat are peste 10.000 clickuri (Franta)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia, Marea Britanie, Canada, UngariaSpania )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

16 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

5. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

6. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

7. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

8. MAGAZINUL DE CARTE

http://www.magazinul-de-carte.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. CARTEA DE CITIT

http://www.carteadecitit.ro 11. ANTICARIAT ON-LINE
http://www.carti-online.com/

12. ANTICARIATUL DE NOAPTE

 http://www.anticariatuldenoapte.ro/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15. ANTICARIAT ALEPH

https://www.anticariataleph.ro/

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. EDITURA ARGONAUT

https://www.editura-argonaut.ro/

19.EDITURA MEGA

https://edituramega.ro/

20. TIMBREE

www.timbree.ro

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23. STAMPWORLD

http://www.stampworld.com

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/oferta-carti-polirom/?utm_source=facebook-ads-7-99-polirom&utm_medium=banner-facebook&utm_campaign=7-99-polirom-facebook&utm_content=new-3

25. DAFFI'S BOOKS

https://www.daffisbooks.ro 26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.NATIONAL GEOGRAPHIC ROMANIA

https://www.natgeo.ro/revista

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. MIRON MANEGA
http://www.certitudinea.o

32. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24.

© 2021   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor