altmarius

cultură şi spiritualitate

Stiri culturale SRR - 31 august 2011

Stiri culturale - interne

Incepe Festivalul Enescu

Pregătirile pentru ediţia jubiliară a Festivalului şi Concursului Internaţional 'George Enescu', cea de-a XX-a, au intrat in linie dreaptă, a afirmat directorul Artexim, organizatorul evenimentului, Mihai Constantinescu. La această ediţie a Concursului Internaţional 'George Enescu' participă peste 160 de concurenţi, faţă de 110 la ediţia trecută. Desfăşurat, de maine și pană pe 25 septembrie, sub inaltul patronaj al preşedintelui Traian Băsescu, organizat de Ministerul Culturii, cu sprijinul ICR, al Ministerului Dezvoltării Regionale şi al Turismului şi al Primăriei Capitalei, festivalul se va deschide cu Simfonia nr. 1, in Mi bemol Major a lui George Enescu. Şi la această ediţie vor fi continuate concertele din cadrul seriei reunite sub genericul 'Enescu şi contemporanii săi' ce includ lucrări camerale in interpretarea unor tineri solişti şi ansambluri de renume internaţional, concertele organizate sub genericul 'Mari orchestre internaţionale' şi 'Recitaluri şi concerte camerale', precum şi spectacole de opera şi balet. O altă serie dedicată muzicii contemporane - 'Muzica secolului XXI'- va reuni lucrări ale unor compozitori contemporani romani şi străini. Seria este acompaniată de organizarea unui 'Work-Shop' al tinerilor compozitori, masteranzi şi doctoranzi ai Universităţilor de profil din ţară. In cadrul ediţiei din 2011 a Festivalului, vor avea loc peste 160 de evenimente artistice din care opt concerte de muzică romanească, 13 recitaluri şi concerte camerale, 20 de concerte ale unor mari orchestre, şase concerte 'Enescu şi contemporanii săi', nouă manifestări din ciclul 'World Music', cinci spectacole de operă, două de balet, 35 de concerte in cadrul concursului internaţional, 30 de manifestări in Piaţa Festivalului, opt manifestări din cadrul simpozionului de muzicologie, şi patru expoziţii de artă plastică. De asemenea, in festival vor fi prezentate peste 60 de lucrări compuse de 45 de compozitori romani.
 

 

Cea de-a XIV-a ediţie a Galei Tanărului Actor HOP işi deschide porţile

Cea de-a XIV-a ediţie a Galei Tanărului Actor HOP işi va deschide porţile, astăzi, in spaţiile Casei de Cultură din Mangalia, timp de patru zile studenţi şi absolvenţi ai facultăţilor de arte urmand să se intreacă in a demonstra că au talent. In acest an, la preselecţie s-au inscris 53 actori şi 14 grupuri, din care au fost admişi pentru a intra in concurs 20 de tineri la secţiunea individual şi patru grupuri din toată ţara. Concursul se va incheia cu o gală de premiere in care se vor acorda premiul 'Ştefan Iordache' - marele premiu al Galei Tanarului Actor din acest an, premiile pentru cea mai bună actriţă şi cel mai bun actor, premiul pentru cel mai bun spectacol, precum şi premiile găzduite de Gala Hop - Premiul Timică şi Premiul Yorik. Gala Tanarului Actor - HOP reprezintă cel mai important program romanesc dedicat tinerilor actori profesionişti şi are ca scop promovarea şi lansarea tinerilor absolvenţi din invăţămantul superior artistic de stat şi particular.
 

 

Cinematograful din Ploieşti a fost reabilitat şi a primit denumirea "Premiera"

Cinematograful din Ploieşti a fost reabilitat de RADEF şi de autorităţile locale, cu o investiţie de peste 200.000 de euro, sumă care se regăseşte inclusiv in aparatura digitală cu care a fost dotată sala de cinema. Noul spațiu a primit denumirea "Premiera", in loc de "Patria". Marius Iuraşcu, director al regiei autonome RADEF RomaniaFilm, instituţia in subordinea căreia se află cinematograful din Ploieşti, a declarat pentru MEDIAFAX că, in sala de cinema, care are o capacitate de aproape 400 de locuri, s-au montat scaune noi, s-a pus mochetă şi s-a instalat tehnologie digitală, iar holul a fost reabilitat integral. O suprafaţă din holul cinematografului a fost folosită pentru a fi dezvoltat conceptul de 3D Caffe Cinema. Odată cu reabilitarea cinematografului Premiera din Ploieşti a fost inaugurată şi o alee cu stele, similară Walk of Fame-ului din Bucureşti. Astfel, Toma Caragiu, Ştefan Bănică Senior şi Margareta Pogonat au primit primele trei stele pe această alee.
 

 

Centrul Naţional al Cinematografiei alocă 10 milioane lei pentru primul concurs de proiecte din 2011

Centrul Naţional al Cinematografiei va aloca o sumă totală de 10 milioane de lei pentru prima sesiune a concursului de proiecte cinematografice din acest an, dosarele de concurs putand fi depuse pană pe 9 septembrie, potrivit unui anunţ postat pe site-ul instituţiei. Concursul este organizat in vederea acordării de credite financiare directe pentru producţia filmelor şi dezvoltarea proiectelor cinematografice. Valoarea maximă a creditului direct pe care il poate obţine un producător pentru proiectele declarate caştigătoare la concursul de selecţie din prima sesiune a acestui an este de 12% din creditul direct alocat pentru producţie.
 

 

Instalaţia-obiect "Somnul lui Lenin", de Mihai Zgondoiu, expusă in Piaţa Presei

Instalaţia-obiect "Somnul lui Lenin", a artistului vizual Mihai Zgondoiu, va fi expusă, maine, in Piaţa Presei Libere, la baza soclului pe care se afla celebra statuie a liderului sovietic, in cadrul "Proiect 1990", iniţiat de artista Ioana Ciocan. Instalaţia -constand intr-o sculptură din lemn bidimensională- va fi amplasată la baza aceluiaşi soclu. Ioana Ciocan, care a iniţiat "Proiect 1990", un program artistic in cadrul căruia sunt expuse diferite lucrări care amintesc de perioada comunistă, ca şi de anii tranziţiei, a declarat că are stranse pană in prezent 12 statui comuniste, printre care cea a lui Lenin şi una a lui Petru Groza, şi că doreşte să le expună pe toate intr-un parc bucureştean.
 

 

Targul Anticarilor, intre 2 și 4 septembrie, in Parcul Obor din Bucureşti

Cea de-a XIV-a ediţie a Targului Anticarilor - organizat in ultimii şase ani de Primăria Sectorului 2, la Obor, pe locul vechiului Targ al Moşilor - se va desfăşura, in perioada 2 - 4 septembrie, intre orele 10.00 și 18.00. In deschiderea targului, vineri, 2 septembrie, de la ora 13.00, este programată lansarea cărţii "100 de interviuri", semnată de cunoscutul muzicolog Viorel Cosma. In cele trei zile ale targului, iubitorii de antichităţi vor putea vizita cele aproximativ 70 de corturi amenajate pe aleile Parcului Obor şi alte 10 standuri din incinta Primăriei Sectorului 2.
 

 

Festivalul 'George Enescu' : 25 de zile de muzică

Festivalul internaţional 'George Enescu' oferă, incepand de maine, la Bucureşti, 25 de zile dense de muzică, in program figurand Daniel Barenboim, Zubin Mehta, mari orchestre şi formaţii camerale din lumea intreagă. Timp de aproape o lună, intre 1 şi 25 septembrie, capitala Romaniei va trăi in fiecare zi in ritmul muzicii baroce, al simfoniilor compozitorilor Mozart, Bruckner şi Liszt, al concertelor de Ceaikovski sau Brahms, interpretate de formaţii prestigioase. Pianistul şi dirijorul Daniel Barenboim va fi prezent pentru prima oară la festival, alături de Staatskapelle din Berlin, pe 13 şi 14 septembrie. Zubin Mehta, dirijor şi director al orchestrei filarmonice din Israel de 40 de ani, va dirija, pe 19 şi 20 septembrie, creaţii de Enescu, Ceaikovski şi Brahms. Printre alte formaţii care vor concerta in cadrul festivalului se numără Orchestra naţională franceză, London Symphony Orchestra, Orchestra filarmonică din Viena sau Orchestra Academiei naţionale Santa Cecilia, dirijată de Antonio Pappano. In privinţa soliştilor, la Bucureşti vor veni, printre alţii, pianista franceză Helene Grimaud, rusul Boris Berezovski sau chinezul Yundi. Amatorii de muzică barocă vor putea asculta orchestrele din Veneţia şi Amsterdam. In afara spectacolelor de operă şi balet, printre care un emoţionant 'Romeo şi Julieta' interpretat de baletul din Biarritz, la Festivalul Enescu va putea fi ascultată, pentru prima dată, muzică tradiţională din diferite colţuri ale lumii. Operele compozitorului şi violonistului roman George Enescu vor fi ascultate de public in 24 de interpretări.
 

 

Filmul maghiar "Pál Adrienn", de Agnes Kocsis - recompensat cu trofeul Golden Carpathian

Trofeul Golden Carpathian, acordat la gala de inchidere a primei ediţii Golden Carpathian - Ploieşti European Film and Fair, a revenit filmului maghiar "Pál Adrienn" de Agnes Kocsis. Evenimentul a adunat peste 60 de invitaţi străini şi aproximativ 1.000 de spectatori. Juriul festivalului, format din Philip Bergson, Ferenc Moldovániy şi Dejan Petrovic, a decis ca trofeul Golden Carpathian, in valoare de 5.000 de euro, să fie acordat filmului "Pál Adrienn", pentru obsedantul portret al unei vieţi pustii şi singuratice, inconjurate zi de zi de moarte. Filmul "Pál Adrienn" a fost selectat in secţiunea Un Certain Regard a Festivalului de la Cannes, in 2010. Premiul pentru cea mai bună regie a fost acordat tanărului polonez Marcin Wrona, pentru filmul "The Christening", "pentru manuirea, cu fler şi măiestrie, a unei distribuţii puternice, intr-o tragedie modernă care prezintă laturile intunecate ale Varşoviei contemporane, intr-un mod realist şi curajos". Prima ediţie a Golden Capathian - Ploieşti European Film & Fair s-a incheiat cu un concert al lui Goran Bregovic, care a urcat pe scena din Parcul Central din faţa Primăriei alături de Wedding and Funeral Orchestra. Golden Carpathian - Ploieşti European Film & Fair este un targ romanesc dedicat industriei cinematografice, organizat in Romania de Primăria Municipiului Ploieşti, Ministerul Culturii, Centrul Naţional al Cinematografiei, RADEF Romania şi Asociaţia pentru Integrare Culturală Europeană.
 

 

Patru documentare despre muzica lumii vor fi prezentate la Festivalul Plai de la Timişoara

Patru filme documentare despre muzica lumii vor fi prezentate la cea de-a şasea ediţie a Festivalului Plai, care va avea loc in perioada 16-18 septembrie la Timişoara. Este vorba despre "Laya Project", "Voice Over the Bridge", "Breaking the Silence - Music in Afghanistan" şi "Mariza and the Story of Fado". Cele patru documentare vor fi prezentate la "Casa filmului" din Timișoara, in cadrul festivalului, pe 17 şi 18 septembrie.
 

 

Stiri culturale - externe

Adam Michnik a primit Medalia Goethe

Fostul membru al sindicatului polonez Solidaritatea şi redactor-şef al cotidianului de mare tiraj Gazeta Wyborcza, Adam Michnik, a primit prestigioasa Medalie Goethe pentru serviciile aduse relaţiilor culturale internaţionale. Printre personalităţile care au mai primit, anul acesta, respectiva distincţie se numără romancierul britanic John le Carre, pe numele său adevărat David Cornwell, şi regizoarea de film şi teatru Ariane Mnouchkine. Michnik a jucat un rol cheie in a garanta că polonezii şi germanii au din nou o poveste pozitivă comună de spus, a declarat Klaus-Dieter Lehmann, preşedintele Institutului Goethe. Adam Michnik, unul dintre fondatorii, in 1976, a Comitetului pentru Apărarea Muncitorilor, a fost una dintre personalităţile care au oferit greutate intelectuală sindicatului muncitoresc Solidaritatea.
 

 

Drama "The Help" s-a menţinut pe prima poziţie in box office-ul nord-american

Drama "The Help", care prezintă viaţa servitorilor afro-americani inainte de apariţia mişcării pentru drepturile civile, s-a menţinut pe prima poziţie in box office-ul nord-american la sfarşitul săptămanii trecute. Această dramă, regizată de Tate Taylor şi avandu-le in distribuţie pe actriţele Bryce Dallas Howard, Emma Stone şi Viola Davis, prezintă modul in care regulile nescrise dintr-un orăşel din sudul Americii, din anii 1960, sunt zguduite de trei femei curajoase care leagă o prietenie neaşteptată. Filmul a generat incasări de 14,3 milioane de dolari de vineri pană duminică, in cinematografele nord-americane. Lungmetrajul "Columbiana", regizat de Olivier Megaton şi cu Zoe Saldana intr-unul dintre rolurile principale, a debutat pe locul al doilea, cu incasări de 10,3 milioane de dolari. Filmul prezintă povestea unei fetiţe columbiene in varstă de nouă ani care asistă la asasinarea părinţilor ei şi care va deveni la randu-i asasin profesionist.
 

 

Regizorul italian Ettore Scola se retrage din cinematografie

Regizorul italian, Ettore Scola, autorul unor filme importante din anii '70-'80, precum "O zi specială" şi "Brutti, sporchi e cattivi", a anunţat că a decis să pună capăt carierei sale din cinematografie, intr-un interviu acordat cotidianului italian Il Tempo. "Eram pe punctul de a turna un film cu Depardieu. Totul era pregătit, dar la final nu m-am mai simţit in stare să il fac. A fost o decizie naturală", a declarat regizorul italian in varstă de 80 de ani. Ettore Scola a spus, totodată, că nu doreşte să devină cităm "ca una din acele doamne bătrane care poartă pantofi cu toc şi işi rujează buzele pentru a rămane in compania tinerilor". In 1974, Ettore Scola a cunoscut succesul internaţional cu "C'eravamo tanto amati", o ilustrare a societăţii italiene de după Al Doilea Război Mondial, un film dedicat bunului său prieten regizorul Vittorio De Sica. In 1976, Ettora Scola a primit premiul pentru regie la Festivalul de la Cannes pentru filmul "Brutti, sporchi e cattivi". In 1977, el a regizat extraordinara intalnire de pe marele ecrane dintre Sophia Loren şi Marcello Mastroianni, in filmul "O zi specială/ Una giornata particolare".
 

 

Artiști romani la Ars Electronica Festival 2011

Daniel Dorobanţu, Eugen Neacşu şi Michaela Konrad au fost invitaţi de către Ars Electronica Festival 2011 să realizeze cel mai mai mare comic-multimedia prezentat vreodată in Austria. Cei trei artiști au fost gazduiţi pentru prima oară de către AEC in februarie 2010 in cadrul Festivalului BD NEXT COMIC, in parteneriat cu ICR Viena, cu o instalaţie multimedia intitulată Memories of Now. Anul acesta, instituția menționată a decis includerea instalaţiei in programul permanent al secţiunii DEEP SPACE, iar artiștii au primit invitaţia de a participa la Festivalul Ars Electronica cu o versiunea nouă a instalaţiei, The Spirit Of the Positrons, şi de a realiza cel mai mai mare comic-multimedia prezentat vreodată in Austria, din nou cu sprijinul ICR Viena. Produsul va fi apoi inclus in programul permanent al secţiunii DEEP SPACE pe toată durata anului 2012. Inaugurat in 1979, Festivalul Ars Electronica este una dintre cele mai importante platforme de expunere a artei electronice și digitale din lume şi, totodată, un laborator al artei electronice contemporane situat la confluenţa dintre artă, tehnologie şi societate.
 

 

Schimbările climatice au anumite efecte asupra sănătăţii mintale ? studiu

Schimbările climatice pot avea un anumit impact asupra sănătăţii mintale a populaţiei - stres pentru adulţi şi anxietate pentru copii -, potrivit unui studiu publicat de un institut de cercetări ştiinţifice din Australia. Autorii au constatat că "bulversarea şi suferinţa provocată de un eveniment extrem pot să persiste timp de mulţi ani". Abuzul de alcool poate să apară totodată după astfel de evenimente climaterice extreme, iar anumite studii au evidenţiat chiar o legătură intre valurile de căldură dublate de secetă şi o rată ridicată a sinuciderilor. Copiii par in special vulnerabili in faţa riscului de apariţie a sentimentelor de anxietate şi nesiguranţă, generate de incapacitatea adulţilor de a lupta contra dereglărilor climatice.
 

 

Vizualizări: 25

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

200 state 

(ultimul: Micronesia)

Numar de steaguri: 264

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 42

1 stat are peste 660,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 40,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

1 stat are peste 10.000 clickuri (Franta)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia, Marea Britanie, Canada, UngariaSpania )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

24 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

2. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

3. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

4. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

5. MAGAZINUL DE CARTE

http://www.magazinul-de-carte.ro/

6 ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

7. DEPOZITUL DE CARTI 

http://www.calinblaga.ro/

8. CARTEA DE CITIT

http://www.carteadecitit.ro/

9. ANTICARIAT ON-LINE
http://www.carti-online.com/

10. ANTICARIATUL DE NOAPTE

 http://www.anticariatuldenoapte.ro/

11. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

12. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

13. ANTICARIAT ALEPH

https://www.anticariataleph.ro/

14. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

15.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

16. ANTICARIAT LOGOS

http://www.anticariat-logos.ro/

17. ANTICARIAT.NET

http://www.anticariat.net/informatii-contact.php

18. TIMBREE

www.timbree.ro

19. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

20 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

21. STAMPWORLD

http://www.stampworld.com

22. LIBMAG

https://www.libmag.ro/oferta-carti-polirom/?utm_source=facebook-ads-7-99-polirom&utm_medium=banner-facebook&utm_campaign=7-99-polirom-facebook&utm_content=new-3

23. DAFFI'S BOOKS

https://www.daffisbooks.ro/

24. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

25. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

26.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

27.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

http://www.editura.uaic.ro/produse/colectii/documenta/1

28. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

29. EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. MIRON MANEGA
http://www.certitudinea.o

32. NATIONAL GEOGRAPHIC ROMANIA

https://www.natgeo.ro/revista

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24.

© 2021   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor