altmarius

cultură şi spiritualitate

Ştiri culturale

Astazi : 2011-08-03

Stiri culturale - interne

Romania la Olimpiada Culturală de la Londra din 2012

Puzzle-uri de mari dimensiuni, mobilier urban, sculpturi din fan, o construcţie eco-industrială şi realizarea unei case din Hobiţa se numără printre cele nouă proiecte caştigătoare ale concursului organizat de ICR pentru participarea Romaniei la Olimpiada Culturală de la Londra din 2012. Institutul Cultural Roman urmăreşte să genereze un impact semnificativ şi să distingă, prin excelenţă, oferta romanească intre cele peste 1.000 de evenimente artistice programate să se deruleze sub egida Olimpiadei Culturale. Majoritatea proiectelor se situează in domeniul artelor vizuale, in legătură cu arhitectura sau peisajele londoneze, unul singur are ca temă poezia - "The Olympic Marathon of Poetry", al lui Andrei Bodiu, ce va reuni 50 de poeţi reprezentativi din toată lumea care vor susţine lecturi publice, in limba proprie -, iar un altul, diversitatea culturală - "unLondon", al lui Adrian Ciglanean, ce propune inlocuirea binecunoscutelor atracţii, spaţii şi evenimente ale Londrei cu o serie de manifestări specifice altor locuri şi culturi din lume. Cel mai complex proiect selectat ar fi "House from Hobita - Brancusi's roots", al Luminiţei Holban, care, pe langă faptul că trimite la o figură celebră, internaţional recunoscută a culturii romane, combină elemente de arhitectură, meşteşuguri, muzică, dans şi gastronomie, toate urmand a fi ilustrate la final intr-un film. In plus, intregul proiect se desfăşoară in apropierea unuia dintre cele mai cunoscute obiective londoneze - Tate Modern.
 

 

Catedrele şi centrele Universităţii Babeş-Bolyai pot elibera 'Certificate europene de competenţă linguală in limbi moderne'

Catedrele şi centrele Universităţii Babeş-Bolyai care asigură pregătirea in domeniul limbilor moderne, in conformitate cu criteriile europene, sunt autorizate, din acest an, să elibereze 'Certificate europene de competenţă linguală in limbi moderne', corespunzător regulilor europene de acreditare. Responsabilii europeni şi americani ai programelor de pregătire in limbile moderne au vizitat catedrele şi centrele specializate ale Universităţii Babeş-Bolyai şi au evaluat pozitiv organizarea, echipamentele, strategia, conţinutul şi competenţa personalului dedicat pregătirii studenţilor in limbi moderne. Catedra de Limbi Moderne Aplicate a Facultăţii de Litere a fost inclusă, in ultimii ani, in Programul European in Traductologie. Totodată, instituţia clujeană de invăţămant superior a infiinţat, in 2008, Institutul Limbii Romane, pentru a asigura certificarea pregătirii studenţilor.
 

 

Numărul celor care citesc şi socotesc cu dificultate, incă mare in Romania

Ţările Uniunii Europene şi-au imbunătăţit sistemul de invăţămant in domenii-cheie, dar au atins doar unul din cei cinci indicatori de referinţă stabiliţi pentru 2010, Romania avand incă un număr ridicat de persoane care scriu şi citesc cu dificultate, procentul fiind de 40% in 2009, faţă de media europeană de 17 procente. Concluziile sunt prezentate in cadrul noului raport al Comisiei Europene privind progresele inregistrate in invăţămant şi formare. Comisia de la Bruxelles cere cu fermitate statelor membre să nu opereze reduceri in bugetele de invăţămant, chiar dacă se confruntă cu dificultăți din cauza crizei economice. Participarea adulţilor la invăţare pe tot parcursul vieţii este un alt indicator la care Romania stă incă slab, comparativ cu alte state ale Uniunii.
 

 

Muzicianul Ton Koopman concertează, in septembrie, la Festivalul Enescu

Ton Koopman, cunoscutul dirijor, organist şi clavecinist olandez al muzicii vechi, va concerta, in luna septembrie, la Bucureşti, in cadrul Festivalului Internaţional "George Enescu". Pentru publicul din intreaga lume, Ton Koopman este muzicianul care, de decenii, "modelează frazele aşa cum un magician scoate batiste din joben", potrivit San Francisco Classical Voice. Compozitori precum Biber, Charpentier, Händel, Mozart, Purcell şi Vivaldi au fost constant incluşi in programul concertelor şi inregistrărilor sale alături de Orchestra Barocă din Amsterdam.
 

 

Reabilitarea Cetăţii de Scaun a Sucevei va fi făcută de un consorţiu de firme, cu 32 milioane de lei

Un consorţiu de firme a caştigat licitaţia de reabilitare a Cetăţii de Scaun a Sucevei şi a zonei adiacente acesteia, valoarea proiectului fiind de peste 32 de milioane de lei, cu finanţare prin Programul Operaţional Regional. Banii vor fi investiţi in restaurări, amenajări pesiagistice, crearea de locuri de parcare, reabilitarea căilor de acces şi construirea unui punct de informare. Consiliul Judeţean Suceava a cerut, in luna ianuarie, Ministerului Culturii inceperea procedurilor de inscriere a Cetăţii de Scaun a Sucevei in lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Cetatea de Scaun face parte din sistemul de fortificaţii al Moldovei, fiind edificată in perioada mijlocie a domniei lui Petru I (1375 -1391). Cercetările arheologice au stabilit că, in a doua jumătate a secolului al XV-lea, in timpul domniei lui Ştefan cel Mare, au fost făcute cele mai ample lucrări de lărgire a cetăţii.
 

 

Catedralele Vrancei in Patrimoniul UNESCO

Direcţia pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Vrancea a lansat proiectul 'Catedralele Vrancei. Bisericile de lemn in Patrimoniul UNESCO'. Proiectul, care se desfăşoară in perioada iunie 2011 - mai 2012, urmăreşte introducerea bisericilor de lemn reprezentative din judeţul Vrancea in patrimoniul UNESCO. Proiectul prevede editarea de cărţi poştale cu cele mai importante biserici de lemn din judeţ, dar şi editarea unor colecţii de timbre dedicate acestora. De asemenea, vor fi organizate evenimente de promovare a bisericilor propuse pentru a intra in patrimoniul UNESCO.
 

 

Stiri culturale - externe

Austria: O orgă barocă veche de 369 de ani a fost repusă in funcţiune

Cea mai veche orgă barocă din Viena şi una dintre cele mai vechi din lume, aflată in biserica franciscanilor, avand o vechime de 369 de ani, a fost repusă in funcţiune, după trei ani de lucrări de restaurare. Lucrările, care au costat 1,3 milioane de euro, bani stranşi din subvenţii publice şi din donaţii ale credincioşilor sau ale amatorilor de muzică, au fost realizate de compania specializată Kuhn, din Elveţia. Instrumentul a fost inaugurat printr-un concert oferit de organistul austriac, Friedrich Lessky.
 

 

Angelina Jolie promite o altă Cleopatra

Angelina Jolie este hotărată să-i surprindă pe cinefili cu o interpretare nouă a legendarei regine egiptene Cleopatra, cu mult diferită faţă de cele anterioare care au format stereotipul despre o regină devoratoare de bărbaţi. Frumoasa actriţă va interpreta rolul misterioasei Cleopatra intr-un nou film regizat de David Fincher, producţie care urmează să aibă premiera in 2013, cu ocazia implinirii a 50 de ani de la filmul clasic in care rolul Cleopatrei a fost interpretat de Elizabeth Taylor. Angelina Jolie a declarat că iși dorește să o prezinte pe Cleopatra intr-o lumină diferită, aceea de faraon şi nu de sex-simbol, o personalitate puternică şi nu neaparat o frumuseţe extraordinară.
 

 

Salman Rushdie devine scenarist pentru postul TV Showtime

Scriitorul Salman Rushdie va scrie scenariul pentru lungmetrajul de televiziune "Next People", care va fi produs şi difuzat de postul Showtime. Drama "Next People", o producţie TV cu durata de o oră, va prezenta transformarea radicală a stilului de viaţă al americanului de rand contemporan, prin schimbările de mentalitate care se produc la nivelul unor domenii majore precum politica, religia, tehnologia, ştiinţa şi sexualitatea. Salman Rushie va scrie scenariul şi va fi producător executiv al acestui proiect. Lui Salman Rushdie i-a fost decernat titlul de Cavaler al Imperiului Britanic in iunie 2007. Evenimentul a starnit reacţii violente din partea lumii islamice, reactualizand resentimentele pricinuite de publicarea "Versetelor satanice". De asemenea, scriitorul deţine titlul de Comandor al Ordinului Artelor şi Literelor, cea mai inaltă distincţie culturală franceză.Salman Rushdie a fost in vizită in Romania, la sfarşitul anului 2009.
 

 

Prima terapie celulară contra ridurilor, autorizată în Statele Unite ale Americii

Agenţia americană de reglementare a medicamentelor a aprobat lansarea pe piaţă a primului tratament celular personalizat contra ridurilor, a anunţat Fibrocell Science, compania care a pus la punct această terapie. Viv este primul şi, totodată, singurul tratament celular personalizat estetic aprobat pentru a reduce ridurile la adulţi, accentuate in special in momentul in care o persoană zambeşte. Acest tratament constă in prelevarea unor celule din piele, fibroblaste, şi cultivarea lor in laborator pentru ca acestea să se multiplice, fiind apoi reinjectate in riduri pentru a le atenua. Intr-o piele obişnuită, fibroblastele produc colagen, proteine fibroase care asigură ţesuturilor o anumită rezistenţă mecanică in faţa forţei de intindere. In testele clinice organizate, pacienţii au tolerat foarte bine terapia Viv. Cele mai multe dintre efectele secundare remarcate au constat in slabe reacţii cutanate, care au dispărut in mai puţin de o săptămană.
 

 

Casa care a servit drept decor pentru "Marele Gatsby" a fost demolată

O reşedinţă impresionantă amplasată in Long Island, Statele Unite, care a servit drept decor pentru acţiunea din romanul "Marele Gatsby", de Francis Scott Fitzgerald, a fost demolată pentru a face loc unui proiect imobiliar. Cinci case in valoare de 10 milioane de dolari fiecare vor fi construite in locul imensului imobil, care era considerat de specialiști un punct de reper al acelui lor. Istoricii americani iși amintesc in presă că somptuoasa reşedinţă a servit drept fundal pentru acţiunea romanului "Marele Gatsby", publicat in anul 1925, un simbol al "generaţiei pierdute" dintre cele două războaie. De la Winston Churchill la Marx Brothers, această casă a primit nume importante din protipendada anilor '20 dar acest lucru nu a impiedicat-o să cadă in ruină, după ce a fost abandonată.
 

 

Băuturile răcoritoare dulci contribuie la creşterea tensiunii arteriale

Persoanele care consumă zilnic o cantitate mai mare de 355 de mililitri de băuturi răcoritoare indulcite cu zahăr se pot confrunta cu o creştere a tensiunii arteriale, potrivit unui studiu apărut in Hypertension şi publicat de BBC. Cercetătorii spun că tensiunea arterială creşte direct proporţional cu fiecare doză de băutură răcoritoare cu zahăr consumată zilnic. Se pare că limita maximă zilnică este de 355 de mililitri de băutură indulcită cu zahăr, atat in cazul sucurilor acidulate cat şi al celor fără acid, potrivit rezultatelor unui studiu - realizat de cercetători britanici şi americani - la care au participat 2.500 de voluntari. Mecanismul care provoacă creşterea tensiunii arteriale nu este incă unul clar, dar specialiştii cred că excesul de zahăr din sange afectează activitatea vaselor şi nivelul de sare din organism.
 

 

Vizualizări: 20

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor