altmarius

cultură şi spiritualitate

Stiri culturale SRR - 29 septembrie 2011

Stiri culturale - interne

"Duelul viorilor - Stradivarius sau Guarnieri? ", la Sala Radio

Viorile Stradivarius şi Guarnieri, manuite de Liviu Prunaru şi Gabriel Croitoru, se vor duela, maine, la Sala Radio din Bucureşti. După Tg Mureş şi Braşov, turneul naţional "Duelul viorilor - Stradivarius sau Guarnieri?" se opreşte, aşadar, pentru o seară, la Bucureşti, după care va continua, pe 3 octombrie, la Casa de Cultură a Studenţilor din Cluj-Napoca, pe 4 octombrie la Sala Capitol din Timişoara şi pe 6 octombrie la Sala Filarmonicii din Craiova. Turneul aduce in sălile de concerte doi mari violonişti romani, Liviu Prunaru şi Gabriel Croitoru, insoţiţi de două dintre cele mai frumoase şi performante viori ale lumii, o provocare lansată de pianistul Horia Mihail, care le este alături pe scenă in permanenţă. Maine, la Sala Radio, interpreţii vor prezenta publicului cele două opere de artă, după care Gabriel Croitoru va interpreta cu vioara Guarneri del Gesu "Catedrala" lui George Enescu, pusă la dispoziţie de Muzeul "George Enescu", lucrări de virtuozitate de Provost, Sarasate şi Kreisler. Apoi, Liviu Prunaru va canta la vioara Stradivarius "Pachoud" - un instrument special, de mare valoare, adevărată operă de artă a lui Stradivarius - piese celebre de Ceaikovski, Brahms, Kreisler, Jules Massenet şi Bazzini. In cea de-a doua parte a serii, cei trei artişti, Liviu Prunaru, Gabriel Croitoru şi Horia Mihail, vor fi prezenţi pe scenă impreună, spectatorii urmand să savureze imbinarea spectaculoasă a sunetelor celor două viori acompaniate de pian. 

 

Ileana Stana Ionescu şi Sebastian Papaiani primesc cate o stea pe Aleea Celebrităţilor

Teatrul Metropolis ii aniversează, astăzi, pe doi dintre cei mai indrăgiţi actori ai Romaniei, Ileana Stana Ionescu şi Sebastian Papaiani, care vor primi, la implinirea a 75 de ani, cate o stea pe Aleea Celebrităţilor din Piaţa Timpului. Cele două personalităţi marcante ale teatrului şi filmului romanesc au insufleţit numeroase personaje memorabile in cele peste 100 de roluri jucate in mai bine de cinci decenii. Aleea Celebrităţilor este un proiect cultural care găzduieşte stelele celor mai cunoscuţi artişti romani din lumea filmului şi a teatrului, in semn de preţuire a valorilor culturale din Romania. Iniţiat de Teatrul Metropolis, deja celebrul Walk of Fame romanesc a fost inaugurat in ianuarie 2011. Pe Aleea Celebrităţilor din Piaţa Timpului strălucesc deja stelele altor mari personalităţi: Florin Piersic, Victor Rebengiuc, Radu Beligan, Amza Pellea, Maia Morgenstern, Alexandru Tocilescu şi Tamara Buciuceanu-Botez. 

 

Tudor Gheorghe prezintă spectacolul "Vremea Nemaniei", pe versuri de Vieru, in Republica Moldova şi Romania

Tudor Gheorghe prezintă spectacolul "Vremea Nemaniei", care cuprinde compoziţii noi pe versuri de Grigore Vieru, in Republica Moldova şi Romania, in perioada 4 - 26 octombrie. Sub bagheta dirijorului şi orchestratorului Marius Hristescu, repetiţiile pentru acest nou spectacol al lui Tudor Gheorghe se desfăşoară zilnic la Craiova, alături de Orchestra Arkadia şi de un cor. Premiera spectacolului "Vremea Nemaniei" va avea loc pe 4 octombrie, la Pererita, satul natal al regretatului poet Grigore Vieru. Romanii de peste Prut se vor putea bucura de reprezentaţii ale spectacolului şi in zilele următoare, cand Tudor Gheorghe va aduce poeziile lui Vieru la Bălţi, Chişinău şi Cahul. Reintors in ţară, Tudor Gheorghe ii va incanta pe spectatorii de la Braşov, Cluj-Napoca şi Bucureşti. 

 

Catalogul proiectului "Cioran in stradă", de Dan Perjovschi, lansat in Capitală

Catalogul proiectului "Cioran in stradă", de Dan Perjovschi, prin care artistul a ilustrat concepţiile filosofului prin desene şi texte, in luna aprilie, pe străzile Bucureştiului, va fi lansat, astăzi, la Institutul Francez din Capitală. La eveniment vor participa Gabriel Liiceanu, director al editurii Humanitas, şi Horia Roman Patapievici, preşedintele Institutului Cultural Roman. Catalogul proiectului reuneşte toate desenele realizate de Dan Perjovschi pentru citatele din opera lui Emil Cioran, dar şi schiţele progresive ale acestor desene, redand astfel traseul pe care gandirea şi inspiraţia artistului l-au parcurs pentru a ajunge din urmă viziunea scriitorului. "Cioran in stradă" de Dan Perjovschi, proiect conceput şi realizat de Institutul Francez din Bucureşti, este primul demers cultural prin care textul literar a fost introdus in viaţă de zi cu zi a străzilor bucureştene. Astfel, a fost creată posibilitatea unei intalniri nemijlocite intre scriitorul Emil Cioran şi publicul anonim, aflat in trecere prin diversele noduri importante ale Bucureştiului. 

 

Vlad Ivanov: Vreau ca filmul "Principii de viaţă" să aibă un impact mare asupra publicului romanesc

Actorul Vlad Ivanov a declarat că işi doreşte ca filmul "Principii de viaţă", regizat de Constantin Popescu, să aibă succes in primul rand la publicul romanesc. "Principii de viaţă", care il prezintă pe Vlad Ivanov in primul său rol principal intr-un lungmetraj, va avea premiera, maine, pe marile ecrane romaneşti. Vlad Ivanov a spus că i-a plăcut personajul său, Emilian Velicanu, un bărbat recăsătorit care incearcă să facă echilibristică intre două familii, nerenunţand la principiile sale puternice. Actorul a spus că a găsit, la acest bărbat obsedat de carieră şi de ideea de a impune disciplina in cele două familii ale sale, o nuanţă de tragism. "Principii de viaţă" a fost singurul lungmetraj romanesc selecţionat in competiţia Festivalului Internaţional de Film Transilvania 2011, unde a fost recompensat cu premiul pentru cea mai bună regie. "Principii de viaţă" a avut premiera mondială anul trecut, la Festivalul Internaţional de Film de la San Sebastian. 

 

PENTRU CĂ POT ? premieră la Odeon

Teatrul Odeon invită publicul la premiera spectacolului PENTRU CĂ POT, de Arthur Kopit, in regia lui Alexandru Mazgăreanu şi scenografia Andradei Chiriac. Spectacolul ii va avea in distribuţie pe Ionel Mihăilescu, Elvira Deatcu, Mihai Smarandache, Marian Ghenea şi Ioan Batinaş. Primele reprezentaţii vor avea loc pe 1, 2, 6 şi 7 octombrie, de la ora 20.30, la Sala Studio a Teatrului Odeon din Calea Victoriei, iar reprezentaţia din seara de 6 octombrie se va bucura de prezenţa autorului. Thriller indrăzneţ, incărcat de erotism din era informaţiei, noua piesă a dramaturgului multipremiat Arthur Kopit dezvăluie controlul pe care computerele il pot avea asupra vieţilor noastre, asupra moralei, şi chiar asupra conturilor din bancă. In Pentru că pot, Kopit pune sub semnul intrebării relaţia noastră cu tehnologia pe care o folosim şi creăm, şi ne confruntă cu frica de a fi dominaţi sau manipulaţi de propriile invenţii. Piesa Pentru că pot a mai fost prezentată la Teatrul Odeon ca spectacol lectură, pe 13 mai 2010, in prezenţa autorului, in cadrul ARTE ? American Romanian Theatre Exchange, program realizat impreună cu The Lark Play Development Center din New York. Spectacolul a fost dezvoltat intr-o sesiune comună de lucru, de aproape o săptămană, de către autor, traducător, regizor şi echipa de actori. 

 

Festivalul "Viaţa e frumoasă! ", intre 10 şi 20 noiembrie, la Teatrul de Operetă din Bucureşti

Festivalul "Viaţa e frumoasă!" va avea loc intre 10 şi 20 noiembrie, la Bucureşti, informează Teatrul Naţional de Operetă "Ion Dacian", care organizează evenimentul. Ediţia a patra a festivalului va aduce in Capitală nume insemnate ale scenei naţionale şi internaţionale de gen şi va include spectacole de operetă, musical şi teatru-dans, dar şi concerte, concursuri, gale, lansări de carte, conferinţe, ateliere şi proiecţii, reunind invitaţi din peste opt ţări - Ungaria, Rusia, Italia, Franţa, Slovacia, Ucraina, Marea Britanie şi Statele Unite ale Americii. Printre artiştii care au participat, anul trecut, la festival, se numără Mariza şi Tiger Lillies. 

 

Covasna: Galeriile de artă 'Gyarfas Jeno', modernizate cu sprijinul Ministerului Culturii

Galeriile de artă 'Gyarfas Jeno' din Sfantu Gheorghe, aflate in subordinea Muzeului Naţional Secuiesc, vor fi reabilitate şi modernizate cu sprijinul Ministerului Culturii. Directorul Muzeului, Vargha Mihaly, a declarat că Ministerul a alocat peste 1,2 milioane de lei pentru efectuarea lucrărilor, prin Programul pilot de consolidare şi restaurare a monumentelor istorice. Proiectul prevede inclusiv reabilitarea sistemului de iluminat special, modernizarea sistemului de alarmă şi antiefracţie, dotarea cu sistem de supraveghere cu camere video, realizarea sistemului de ventilaţie şi amenajarea unor spaţii expoziţionale modulare. Lucrările se vor incheia in termen de şase luni de la semnarea contractului. Galeriile de artă, care funcţionează intr-o clădire monument istoric din centrul municipiului Sfantu Gheorghe cunoscută sub denumirea 'Bazar', deţin valoroase colecţii de sculptură, pictură şi grafică din secolele XIX - XX. La infiinţarea sa, in anul 1879, colecţia de artă plastică a Muzeului Naţional Secuiesc număra 137 de tablouri donate de Zathurecky Emilia, fondatoarea instituţiei, iar in timp colecţia s-a imbogăţit prin alte donaţii ori achiziţii. 

 

Stiri culturale - externe

Celule pancreatice funcţionale, obţinute de cercetătorii francezi

Cercetătorii francezi au reuşit să creeze primele celule beta pancreatice umane funcţionale, capabile să producă insulină, deschizand astfel calea către punerea la punct a unor noi metode terapeutice contra diabetului. Celulele beta pancreatice, care permit reglarea concentraţiei de zahăr din organism, funcţionează in mod defectuos in cazul diabetului, o maladie care afectează circa 350 de milioane de adulţi pe plan mondial. Distrugerea celulelor beta producătoare de insulină conduce la diabetul de tipul 1, in timp ce perturbarea funcţionării lor declanşează forma de diabet cel mai frecvent intalnită, diabetul de tipul 2. Grefate pe şoareci diabetici, celulele astfel obţinute au refăcut complet controlul glicemiei. Graţie acestei descoperiri, numeroase echipe de cercetători vor putea să incerce de acum inainte să cunoască mai bine proprietăţile şi defectele pe care le pot avea aceste celule. Ele vor permite savanţilor să studieze noi molecule şi vor putea fi utilizate ca modele preclinice, pentru testarea unor terapii celulare contra diabetului. 

 

Casa Gucci a inaugurat un muzeu la Florenţa pentru a sărbători 90 de ani de existenţă

Casa Gucci a inaugurat, la Florenţa, printr-o petrecere spectaculoasă, un muzeu consacrat istoriei acestei mărci florentine care sărbătoreşte, in 2011, 90 de ani de existenţă. Acest muzeu prezintă colecţiile de geamantane şi articole vestimentare realizate pentru staruri şi evoluţia brandului de la lansarea lui, in 1921. Guccio Gucci a debutat ca portar la hotelul Savoy din Londra şi s-a inspirat din această experienţă pentru a lansa o linie de geamantane şi articole de călătorie, care a avut succes in anii '50, '60 şi '70. Aproximativ 200 de celebrităţi au participat la petrecerea de inaugurare a muzeului casei Gucci, amenajat intr-un palat din secolul al XV-lea in centrul Florenţei. In afară de spaţiile destinate expunerii, muzeul are şi o bibliotecă, o cofetărie şi un mic magazin. 

 

Manuscrisele de la Marea Moartă, disponibile online

Manuscrisele de la Marea Moartă, care conţin unele dintre cele mai vechi texte biblice cunoscute, sunt disponibile online, graţie unei iniţiative a Muzeului Israelului din Ierusalim. Documentele, de o importanţă foarte mare pentru că ele constituie fundamentele moştenirii monoteiste mondiale, datează din epoca celui De-Al Doilea Templu Evreiesc, in urmă cu 2.000 de ani. Utilizatorii pot descoperi aceste documente la un nivel de precizie a detaliilor fără precedent. Proiectul a fost dezvoltat in parteneriat cu grupul de internet Google, iar costurile sunt estimate la 3,5 milioane de dolari. Cinci manuscrise sunt deja accesibile pe internet, printre acestea numărandu-se marea Carte a lui Isaia. Cele aproximativ 900 de manuscrise, papirusuri şi pergamente, găsite intre anii 1947 şi 1956 intr-o peşteră din regiunea Qumran, la ţărmul Mării Moarte, sunt considerate unele dintre cele mai importante descoperiri arheologice din istorie. Ele conţin texte religioase in ebraică, aramaică şi greacă, precum şi cel mai vechi "testament" cunoscut. 

 

Vizualizări: 28

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor