altmarius

cultură şi spiritualitate

Stiri culturale SRR - 28 septembrie 2011

Stiri culturale - interne

Angela Gheorghiu poartă o rochie Vivienne Westwood, pentru opera "Faust" de la Covent Garden

Angela Gheorghiu va purta o rochie creată special de Vivienne Westwood şi bijuterii Van Cleef şi Arpel, pentru spectacolul "Faust" de la Opera Regală Covent Garden, care va fi difuzat, in direct, astăzi, la Bucureşti şi Timişoara. Spectacolul "Faust", in care Angela Gheorghiu jocă rolul principal, interpretand-o pe Margareta, va fi transmis in direct la Opera Naţională din Bucureşti şi in Aula Bibliotecii Centrale Universitare "Eugen Todoran" din Timişoara. Este pentru prima dată cand Opera Regală Covent Garden transmite in intreaga lume, consecutiv, trei opere cu Angela Gheorghiu: "Faust" de Gounod, "Adriana Lecouvreur" de Cilea şi "Tosca" de Puccini. De altfel, intreaga campanie a Covent Garden, de promovare a acestor transmisii in cinematografe din intreaga lume, o are ca emblemă pe soprana Angela Gheorghiu. Evenimentul de diseară este primul dintr-o serie de transmisiuni care vor fi organizate la Opera Naţională Bucureşti, parteneriate care vor implica cateva dintre cele mai importante teatre lirice din lume, ca Bolshoi Teatr, Arena di Verona, Teatrul La Fenice din Veneţia, Teatrul San Carlo din Napoli, Scala din Milano sau Opera din Paris. 

 

Horaţiu Mălăele şi Marian Crişan, nominalizaţi la marile premii Prometheus 2011

Actorul Horaţiu Mălăele şi regizorul Marian Crişan se numără printre nominalizaţii la marile premii Prometheus, ediţia din 2001, la categoriile Opera Omnia, respectiv Opera Prima. Premiile, acordate in fiecare an de Fundaţia Anonimul, răsplătesc artiştii romani de valoare din următoarele domenii: literatură, muzică, arte vizuale şi artele spectacolului. Marele premiu Prometheus pentru Opera Omnia are o valoare de 100.000 de lei, iar cel pentru Opera Prima, de 10.000 de lei. Vor mai fi acordate trei premii, fiecare in valoare de 10.000 de lei, finaliştilor marelui premiu Prometheus pentru Opera Omnia. Anul acesta, finaliştii pentru categoria Opera Omnia sunt: Paul Cornea (secţiunea literatură), Cristian Mandeal (secţiunea muzică), Sorin Ilfoveanu (secţiunea arte vizuale) şi Horaţiu Mălăele (secţiunea artele spectacolului). De asemenea, finaliştii pentru categoria Opera Prima sunt: Val Chimic (secţiunea literatură), Mihai Ritivoiu (secţiunea muzică), Alexandru Niculescu (secţiunea arte vizuale) şi Marian Crişan (secţiunea artele spectacolului). Pe 19 octombrie, in cadrul unei gale, juriul, condus de Andrei Pleşu, va desemna caştigătorii celei de-a X-a ediţii a marilor premii Prometheus. 

 

Deschidere de stagiune, la Braşov

Filarmonica Braşov inaugurează, maine seară, de la ora 19.00, la Complexul Militar, stagiunea de concerte 2011-2012. Momentul marchează 134 de ani de existenţă a instituţiei, timp in care s-a clădit o orchestră simfonică de tradiţie alături de care au evoluat mari artişti ai lumii muzicale. Acest eveniment va fi susţinut de unul din cei mai reputaţi conducători de orchestră romani, HORIA ANDREESCU, alături de unul din cei mai de succes artişti ai generaţiei sale, violonistul LIVIU PRUNARU, care va interpreta Concertul pentru vioară şi orchestră op. 61 in Re major de Beethoven. Programul serii mai cuprinde şi ?Aşa-i grăit-a Zarathustra? de Strauss. 

 

Brasov - Duelul viorilor ? Stradivarius sau Guarnieri?

După un prim concert de succes susţinut la Tg Mureş, turneul naţional Duelul viorilor : Stradivarius versus Guarneri continuă, astă seară, la Sala Reduta din Braşov. Pianistul Horia Mihail a declarat că muzica pe care o oferă acest turneu poate fi ascultată foarte uşor de către oricine şi că cele două viori trebuie privite in primul rand ca opere de artă, obiecte care nu pot fi evaluate şi nu pot fi reproduse niciodată. In plus, valoarea celor doi violonişti recomandă acest turneu, dar şi faptul că un astfel de concept este o premieră poate chiar la nivel mondial. Turneul Naţional care aduce in sălile de concerte doi mari violonişti romani, Liviu Prunaru şi Gabriel Croitoru, insoţiţi de două dintre cele mai frumoase şi performante viori ale lumii continuă, pană pe 6 octombrie. Provocarea a fost lansată celor doi de pianistul Horia Mihail, care le va fi alături pe scenă in permanenţă. Programul turneului este următorul: 30 septembrie, Bucureşti, Sala Radio, 3 octombrie, Casa de cultură a studenţilor, Cluj Napoca (in cadrul festivalului ?Toamna Muzicală Clujeană?), 4 octombrie, Timişoara, Sala Capitol, şi 6 octombrie, Craiova, Sala Filarmonicii. Biletele s-au pus in vanzare la casele de bilete ale sălilor de concert, iar la Bucureşti şi Timişoara prin site-ul www.eventim.ro şi librăriile Humanitas. Informaţii suplimentare pot fi găsite pe siteul www.duelulviorilor.ro

 

Angela Gheorghiu străluceşte in Faust

Opera "Faust", in care evoluează soprana romană Angela Gheorghiu, va fi transmisă in direct, de la Covent Garden din Londra, diseară, de la ora 21.00, la Opera Naţională Bucureşti. Instituţia va găzdui prima transmisiune in direct (in condiţii HD-high definition, prin satelit) a unui spectacol de la Opera Regală din Londra (Royal Opera House - Covent Garden). Iubitorii genului liric vor avea astfel ocazia să vizioneze una dintre cele mai importante producţii ale prestigiosului teatru liric londonez - "Faust" de Charles Gounod. Pentru publicul roman evenimentul va insemna de asemenea şi şansa de a se reintalni cu una dintre cele mai valoroase voci lirice ale lumii: soprana Angela Gheorghiu, care va interpreta rolul Margaretei. Capodoperă a compozitorului francez Charles Gounod, opera are la bază celebra dramă semnată de Goethe, care istoriseşte povestea doctorului Faust. Ajuns la capătul unei vieţi dedicate ştiinţei, Faust face pact cu Diavolul pentru a-şi recăpăta tinereţea şi frumuseţea, in schimbul cedării propriului său suflet. La Covent Garden prima reprezentaţie a operei a avut loc in 1863, la patru ani după premiera absolută la Paris, devenind astfel rapid un spectacol favorit al publicului din perioada victoriană. 

 

Brăila: Bibliotecari pentru o noapte, la Biblioteca Judeţeană 'Panait Istrati'

Biblioteca Judeţeană ''Panait Istrati'' din Braila le oferă cititorilor posibilitatea de a deveni bibliotecari pentru o noapte, in cadrul primei ediţii a evenimentului ''Noaptea bibliotecilor''. Organizatorii spun că, in acest fel, biblioteca publică se recreează, devenind nu numai un spaţiu destinat lecturii, ci şi unul al socializării, divertismentului sau voluntariatului, conform modelului bibliotecii moderne din intreaga lume. Evenimentul este organizat in noaptea de 1 spre 2 octombrie. In cadrul unei acţiuni intitulate ''Vreau să fiu bibliotecar pentru o noapte'', publicul care trece pragul Bibliotecii Judeţene ''Panait Istrati'' este invitat să intre in rolul unui bibliotecar şi să afle cum este să lucrezi printre rafturile cu cărţi. ''Rasoteca de la miezul nopţii'' este motto-ul sub care se va desfăşura o partidă de epigrame, lectură publică din texte umoristice, discuţii libere, glume şi voie bună, la o cafea sau un ceai, cu participarea membrilor Cenaclului umoristic ''Ştefan Tropcea'' din Brăila. Tot atunci, va avea loc un program artistic de muzică şi poezie ''Saturday night fever'', in care artiştii adolescenţi - solişti, trupe sau actori - vor incanta publicul cu versuri şi muzică de toate genurile. ''Povestea de seară'' este secţiunea dedicată copiilor, unde vor fi organizate ateliere de creaţie plastică, iar micuţii vor picta şi modela, indrumaţi de profesori de la Liceul de Artă ''Hariclea Darcle''. 

 

A şaptea ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru pentru Copii '100, 1.000, 1.000.000 de poveşti' incepe pe 1 octombrie

Teatrul Ion Creangă organizează, in perioada 1-8 octombrie, cea de-a VII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru pentru Copii '100, 1.000, 1.000.000 de poveşti'. Şase companii de teatru pentru copii din Bulgaria, Elveţia, Germania, Israel, Polonia şi Slovenia, alături de patru teatre din Timişoara, Targu Mureş, Bucureşti şi Gheorghieni, vor prezenta spectacole adresate copiilor pană in 12 ani. In programul Festivalului sunt incluse şi şase producţii ale Teatrului Ion Creangă. Festivalul are un caracter competitiv şi se adresează teatrelor din ţară şi din străinătate care au in repertoriul lor spectacole pentru copii, realizate cu interpreţi actori. Reprezentaţiile vor avea loc la Teatrul 'Ion Creangă', Sala Rapsodia, in şcoli şi in grădiniţe din Bucureşti. 

 

Comitet de iniţiativă pentru promovarea proiectului 'Alba Iulia - Capitală Culturală Europeană 2020'

Scriitori, muzeografi, politicieni, jurnalişti şi reprezentanţi ai unor societăţi cultural-patriotice au pus bazele unui Comitet de Iniţiativă pentru promovarea proiectului 'Alba Iulia - Capitală Culturală Europeană 2020'. La inceputul acestui an, Constantin Chiriac, singurul roman care face parte din juriul Comisiei Europene de acordare şi monitorizare a titlurilor de Capitală Culturală Europeană, a declarat că Alba Iulia ar putea fi viitoarea capitală culturală europeană din Romania. El a recunoscut că, in prezent, Alba Iulia are doar două avantaje: apropierea de Sibiu, care a fost capitală culturală europeană in 2007 şi cetatea proprie bine conservată. In opinia lui Constantin Chiriac, una dintre marile probleme este reprezentată de lipsa infrastructurii culturale, care poate fi, insă, rezolvată in următorii 10 ani. 

 

Colocviul Internaţional - ?CZESLAW MIŁOSZ LA BUCUREŞTI?

Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine din cadrul Universităţii Bucureşti organizează, pe 7 şi 8 octombrie, Colocviul Internaţional intitulat ?CZESLAW MIŁOSZ LA BUCUREŞTI?. Manifestarea, a cărei iniţiativă aparţine prof. dr. Constantin Geambaşu, şeful Catedrei de limbi slave al Universităţii Bucureşti, preşedintele Asociaţiei Slaviştilor din Romania, este organizată cu prilejul aniversării centenarului naşterii poetului polonez, laureat al Premiului Nobel. Colocviul va avea loc in cadrul sesiunii ştiinţifice Studiile slave in context european, in zilele de 7-8 octombrie, la Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine a Universităţii din Bucureşti. 

 

Stiri culturale - externe

Scurtmetrajele "Derby" şi "Apele tac", nominalizate la premiile Academiei de Film Europene pe 2011

Peliculele "Derby", de Paul Negoescu, şi "Apele tac", de Anca Miruna Lăzărescu, sunt nominalizate la premiul pentru scurtmetraj al Academiei de Film Europene, care va fi decernat in timpul galei organizate pe 3 decembrie, la Berlin. "Derby", de Paul Negoescu, este povestea rivalităţii dintre un tată şi prietenul fiicei adolescente a acestuia. Animozitatea dintre cei doi se transformă intr-o discuţie, la masă, despre fotbal şi echipele preferate. Scurtmetrajul "Apele tac", de Anca Miruna Lăzărescu, prezintă drama unor tineri romani care, in timpul comunismului, incearcă să treacă Dunărea, către libertate. De asemenea, lungmetrajul "Loverboy", de Cătălin Mitulescu, se află pe lista celor 45 de filme propuse anul acesta pentru o nominalizare la premiile Academiei de Film Europene, considerate Oscarurile europene. 

 

Animaţia "The Lion King (3D)" s-a menţinut pe prima poziţie in box office-ul nord-american

Animaţia "The Lion King (3D)", noua versiune de succes a studiourilor Disney, s-a menţinut, pentru al doilea weekend consecutiv, pe prima poziţie in box office-ul nord-american. Celebrul film de animaţie a renăscut astfel, la 17 ani de la prima lui lansare, prezentand in 3D aventurile inocentului pui de leu Simba, confruntat cu gelozia şi cruzimea unchiului său, care vrea să conducă animalele dintr-un ţinut din Africa. Acest film a avut incasări de 22,1 milioane de dolari, in doar trei zile, in cinematografele din Statele Unite ale Americii şi Canada. Drama "Moneyball: Arta de a invinge", lansată la sfarşitul săptămanii trecute, a debutat pe locul al doilea, cu incasări de 20,6 milioane de dolari. In acest film, Brad Pitt joacă rolul unui antrenor care formează o echipă de baseball.Lungmetrajul "Dolphin Tale", cu Morgan Freeman şi Ashley Judd, a debutat pe locul al treilea, cu incasări de 20,3 milioane de dolari. Filmul se inspiră din povestea adevărată a unui delfin salvat de un băieţel şi o echipă de biologi. 

 

BBC inlocuieşte termenii "i. Hr." şi "d. Hr.", pentru a nu-i ofensa pe non-creştini

Radiodifuzorul public britanic BBC a inceput să inlocuiască in programele sale termenii "inainte de Hristos" şi "după Hristos", cu "inaintea erei noastre" şi "era noastră", pentru a nu-i ofensa pe ascultătorii şi telespectatorii non-creştini, informează Daily Mail. Impărţirea timpului in cele două ere a fost făcută de călugărul Dionisie Exiguus, care a trăit in perioada 470 - 544, estimată cu aproximaţie. Născut in Scythia Minor, in prezent Dobrogea, Dionisie a fost chemat la Roma de Papa Gelasius I, unde a conceput numerotarea actuală a anilor, incepand cu anul naşterii lui Isus Hristos, sistem răspandit apoi in intreaga lume prin intermediul calendarelor iulian şi gregorian. 

 


Vizualizări: 58

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor