altmarius

cultură şi spiritualitate

Stiri culturale SRR - 28 martie 2011

Stiri culturale - interne

Radu Beligan a primit o stea pe Walk of Fame, de Ziua Mondială a Teatrului

Actorul Radu Beligan a primit, ieri, o stea pe Walk of Fame, spaţiul bucureştean dedicat marilor valori ale filmului şi scenei romaneşti. Maestrul Radu Beligan, născut pe 14 decembrie 1918, are o bogată activitate in teatru, film, televiziune şi radio. El a interpretat roluri celebre, in mari capodopere ale dramaturgiei romane şi universale. Fost director al Teatrului de Comedie din Bucureşti și al Teatrului Naţional, Radu Beligan a fost ales membru de onoare al Academiei Romane in 2004, in semn de recunoaştere a activităţii sale in domeniul artei. Inaintea domniei sale, au mai primit cate o stea pe Walk of Fame-ul bucureștean actorii Florin Piersic și Victor Rebengiuc.
 

 

Gala premiilor Gopo 2011

In această seară, de la ora 20,00, are loc Gala Premiilor GOPO, eveniment care celebrează cele mai bune producții romanești de film și pe realizatorii acestora. Organizatorii susțin că ediția din acest an va semăna cu Oscarurile americane, intrucat 2010 a fost considerat de specialiști cel mai prolific an in ceea ce priveşte producţia cinematografică autohtonă, din 1989 și pană in prezent. 12 lungmetraje, 6 scurtmetraje şi 5 documentare se vor lupta pentru cucerirea statuetelor Gopo. Cel mai bun film romanesc al anului 2010 va fi ales de cei peste 400 de profesionişti votanţi la premiile Gopo dintre "Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu", "Eu cand vreau să fluier, fluier", "Marţi, după Crăciun", "Medalia de onoare" şi "Morgen". La categoria "cel mai bun film european" se află in cursă cinci producţii prezentate pe ecranele romaneşti in 2010: "O lecţie de viaţă", "Antichrist", "Panglica Albă", "Profetul" şi "Iluzionistul".
 

 

Campanie de promovare internaţională a Festivalului Enescu, pe Euronews și CNN

Campania de promovare internaţională a Festivalului "George Enescu" a inceput pe Euronews, post care va asigura vizibilitatea evenimentului timp de nouă săptămani, atat prin spoturi, cat şi prin menţionări speciale in emisiunile "Rendez-vous" şi "Le mag". Ca şi la ediţia din 2009, CNN şi Euronews au ales să sprijine, in 2011, Festivalul şi Concursul Internaţional "George Enescu". In perioada 1 noiembrie 2010 - 6 februarie 2011, CNN a asigurat vizibilitatea evenimentului prin difuzarea unui număr de 345 de spoturi in reţeaua CNN care acoperă Europa, Orientul Mijlociu şi Africa. Campania internaţională de promovare a Festivalului va continua pe Eurosport, nou partener media al evenimentului, precum şi pe Mezzo, Radio France Internationale şi Deutsche Welle. Site-ul pentru ediţia din 2011 a Festivalului Enescu a fost lansat anul trecut şi cuprinde informaţii legate de orchestrele şi artiştii invitaţi, program şi preţul biletelor. Abonamentele au fost puse in vanzare pe 15 martie şi epuizate in proporţie de 90% la numai o zi , in timp ce biletele individuale vor putea fi achiziţionate din 15 mai.
 

 

?Artiştii pentru artişti?, de Ziua Mondială a Teatrului

UNITER marchează Ziua Mondială a Teatrului prin organizarea Campaniei Naționale ?Artiştii pentru artişti?, impreună cu teatrele din ţară, cu scopul strangerii de fonduri pentru artiştii varstnici cu probleme de sănătate. In acest an spectacolul de caritate este ?Desculţ in parc?, de Neil Simon, cu Ştefan Bănică, Oana Ioachim, George Mihăiţă, Ileana Cernat şi Bogdan Tudor, in regia lui Ştefan Bănică. Reprezentația are loc, in această seară, de la ora 19.30, in sala mare a Teatrului Naţional Bucureşti. Tot astăzi și tot de la ora 19.00, in foaierul sălii mari a Teatrului Naţional, Margareta Paslaru va fi prezentă pentru o sesiune de autografe pentru cd-ul ?50 de ani de la primul disc?. Cantăreața a cedat drepturile care i se cuvin din vanzarea discului tot pentru Campania ?Artiştii pentru artişti?.
 

 

Premiile Observator Cultural

Cea de-a cincea ediție a Premiilor Observator Cultural va avea loc, in această seară, de la ora 19,00, la Teatrul Odeon din Capitală. Pe langă premiile obișnuite din fiecare an, in cadrul galei prezentate de actorul Marius Manole vor mai fi acordate două distincții: premiul ?Gheorghe Crăciun? pentru Opera Omnia și Premiul Cititorilor, acordat pe baza voturilor exprimate de public pe site-ul revistei. Juriul de anul acesta este alcătuit din Paul Cernat, Caius Dobrescu, Antonio Patraş,Iulia Popovici și Carmen Muşat, care este și preşedintele juriului. Invitaţii speciali ai Galei Premiilor Observator Cultural sunt: Irina Sarbu ? voce, Puiu Pascu, la pian, şi Florin Dinu, la saxofon.
 

 

In căutarea capodoperei

In căutarea capodoperei este titlul unui medalion dedicat criticului literar şi muzical Costin Tuchilă, eveniment care va avea loc, astăzi, de la ora 17,00, in sala ?Mircea Eliade? a Bibliotecii Metropolitane din Bucureşti. Manifestarea este programată in cadrul Stagiunii Camerale a Uniunii Interpreţilor, Coregrafilor şi Criticilor Muzicali din Romania, Luni la ora 5 ? După-amiaza unui interpret. Costin Tuchilă este realizator in cadrul Redacţiei Teatru a Societăţii Romane de Radiodifuziune. A debutat in presa literară in 1975, activitatea sa publicistică, desfăşurată la principalele reviste de specialitate şi ziare, cuprinzand peste 2300 de cronici, studii, eseuri de critică literară, muzicală, dramatică, editoriale și articole pe teme diverse. Este autor a numeroase emisiuni radiofonice de istoria teatrului romanesc şi universal, critică de teatru și critică literară. Costin Tuchilă este membru al Uniunii Scriitorilor şi al Uniunii Interpreţilor, Coregrafilor şi Criticilor Muzicali din Romania.
 

 

Conferintele de la Sosea - Covorul otoman, intre arhetipul transilvan si pictura lui Ghirlandaio

Clubul Țăranului va găzdui, maine, de la ora 18,00, o nouă dezbatere din seria Conferintelor de la Sosea, intitulată Covorul otoman, intre arhetipul transilvan si pictura lui Ghirlandaio. Conferinta va fi moderata de Vintila Mihailescu și susținută de Dan Sava Ionescu. Discuția va pleca de la ideea că, in vechime, covorul era un element esential al locuirii. Pentru populatiile nomade, el reprezenta materia insasi a arhitecturii. Pana astazi se poate vorbi despre o moda a locuintei cu pereti si mobile imbracate, a unui interior cald si colorat, in paralel cu cea a locuirii intr-un spatiu luminos, aerisit si pur, in care rolul tesaturilor decorative este preluat de culoarea uniforma sau de tapetul discret al peretilor.
 

 

Pianul călător ? Pe urmele lui Franz Liszt

Pianistul Horia Mihail ? solist concertist al Orchestrelor şi Corurilor Radio ? va incepe un turneu de recitaluri in 12 oraşe din Romania, pentru a marca implinirea a 200 de ani de la naşterea lui Franz Liszt. Urmand exemplul compozitorului maghiar care intre anii 1846 şi 1847 susţinea concerte in ţările romane pe un pian Erard care-l insoţea peste tot, in 5 din cele 12 orase in care pianistul Horia Mihail va susţine recitaluri, va avea alături un pian calator. Recitalul care marchează inceputul turneului şi totodată plecarea unui pian de concert spre o destinaţie finală va avea loc in capitală, la Sala Radio, pe 15 aprilie. La sfarşitul turneului, in data de 21 aprilie, pianul de concert va ajunge la Mediaş, unde va fi predat autorităţilor locale in cadrul unei ceremonii urmată de ultimul recital al turneului. Instrumentul va fi dat in folosinţă comunităţii locale a oraşului Mediaş de către Societatea Romană de Radiodifuziune.
 

 

Pictoriţa Maria Deac Poienaru, declarată "tezaur uman viu" in cadrul unui program UNESCO

Pictoriţa Maria Deac Poienaru, ultima descendentă a şcolii de pictură pe sticlă din Laz, judeţul Alba, a primit o distincţie din partea Ministerului Culturii care atestă includerea artistei in programul "Tezaure umane vii - păstrători şi transmiţători ai culturii", iniţiat de UNESCO. Programul are scopul de a identifica şi de a promova acele persoane care, făcand dovada caracterului excepţional al performării, sunt capabile să transmită un anumit element de patrimoniu imaterial, contribuind astfel la asigurarea viabilităţii acestuia. Maria Deac Poienaru a implinit 88 de ani, ea fiind ultima descendentă a şcolii de pictură pe sticlă din satul Laz, comuna Săsciori. Şcoala, ale cărei baze au fost puse in 1770, este recunoscută pentru icoanele pictate pe sticlă intr-un stil specific.
 

 

Centru pentru restaurarea şi conservarea patrimoniului, inaugurat la Sibiu

Complexul Naţional Muzeal "Astra" a inaugurat, in Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului, Centrul "Astra" pentru Patrimoniu, principala investiţie in cadrul unui proiect de peste 2,9 milioane de euro, finanţat printr-un grant oferit de Islanda, Liechtenstein şi Norvegia, prin Mecanismul Financiar al Spaţiului Economic European. Centrul pentru Patrimoniu are 2.700 de metri pătraţi funcţionali şi deserveşte depozite pentru colecţiile de patrimoniu, laboratoare de conservare şi restaurare şi Centrul de Pregătire a Conservatorilor şi Restauratorilor din Romania. In cadrul aceluiaşi proiect, au fost restaurate opt monumente, au fost realizate drenări şi au fost inlocuite invelitorile pentru 32 de monumente din patrimoniul muzeului sibian.
 

 

Olandezii de la Epica concertează la Bucureşti

Trupa olandeză 'Epica' se reintoarce in Romania, după trei ani, pentru un concert dedicat promovării albumului 'Design your Universe'. Spectacolul va avea loc, maine, de la ora 19,00, in clubul Silver Church din București. Pentru o bună desfăşurare a evenimentului, organizatorii anunţă cateva reguli pe care participanţii sunt obligaţi să le respecte. Astfel, este interzis accesul cu aparate de fotografiat şi filmat, alimente, băuturi sau alte obiecte nepotrivite pentru ţinuta spectacolului. 'Epica' este o formaţie de symphonic-gothic metal din Olanda. A fost fondată in 2002 de fostul membru al trupei 'After Forever', Mark Jansen, sub numele de 'Sahara Dust'. Numele 'Epica' a fost inspirat de albumul cu acelaşi nume al trupei americane Kamelot.
 

 

Stiri culturale - externe

Schubert Enesemble susţine la Wigmore Hall ultimul concert din seria Enescu/Dvořák

Schubert Ensemble, unul dintre cele mai importante ansambluri instrumentale londoneze, susţine, astăzi, ultimul recital din seria celor trei concerte Enescu/Dvořák, un eveniment care a debutat in luna noiembrie a anului 2010, fiind susținut de Institutul Cultural Roman din Londra. Cele trei recitaluri au avut parte de o presă excelentă, care a propulsat creaţia marelui compozitor roman in paginile The Times şi The Independent. După incheierea acestei serii de concerte, Schubert Ensemble va contiuna să promoveze opera compozitorului roman, pe tot parcursul anului 2011, susţinand recitaluri la Birmingham, Nottingham, Londra şi Oxford. Schubert Ensemble din Londra este unul dintre ansamblurile cele mai importante de muzică de cameră pentru pian şi coarde din Marea Britanie.
 

 

Henkel Art Award implineşte zece ani

Henkel Central Eastern Europe anunţă lansarea celei de-a zecea ediţii a ?Premiului Henkel pentru Artă?, competiţie de promovare a diversităţii culturale dedicată artiştilor din Europa Centrală şi de Est şi din Asia Centrală. Artişti din 23 de ţări sunt invitaţi să-şi inscrie lucrările din domeniile pictură, desen, fotografie, video şi instalaţie, caştigătorul urmand să fie recompensat cu suma de 7.000 Euro. In plus, lucrările de artă ale caştigătorului vor fi expuse atat in ţara natală, cat şi in cadrul unei expoziții individuale organizate la Museum der Modernen Kunst Stiftung Ludwig din Viena. Caştigătorul va fi anunţat in cadrul unei ceremonii de gală care se va desfăşura la Viena, in prezenţa tuturor artistilor nominalizaţi.
 

 

Vaticanul lansează un dialog public cu ateii

Vaticanul a lansat o rundă de dialoguri publice cu ateii, considerand că societatea modernă trebuie să vorbească mai mult despre Dumnezeu şi din dorinţa de a căuta un teren comun intre cei care cred şi cei care nu cred in divinitate. Faptul că seria de dialoguri a fost lansată in Franţa, unde un puternic secularism a impins credinţa la marginea sferei publice, constituie o reflectare a obiectivului Papei Benedict al XVI-lea de a readuce problemele religioase in centrul dezbaterilor din societate. Dialogul, intitulat semnificativ 'Curtea neamurilor', după zona Templului din Ierusalim unde era permisă intalnirea intre evrei şi neevrei, va continua in următorii doi ani in cel puţin 16 oraşe din Europa şi America de nord.
 

 

Extinderea ideii de artă in spaţiul public - dezbatere la ICR Stockholm

Institutul Cultural Roman de la Stockholm organizează, maine, dezbaterea "Expanding the Notion of Public Art", la care participă reprezentanţi ai organizaţiilor fondatoare ale reţelei European Network for Public Art Producers. In cadrul evenimentului, instituţiile işi vor prezenta activitatea de cercetare şi producţie de artă destinată spaţiului public, precum şi argumentele infiinţării reţelei ENPAP. Moderatorul discuţiei este Alicia Miller, cercetător britanic specializat in arta destinată spaţiului public şi economie creativă. Proiectul ENPAP a fost lansat in mai 2010, cu scopul de a inființa o rețea a producătorilor de artă pentru spaţiul public. In cadrul proiectului, fiecare organizaţie contribuie cu experienţa proprie, reţeaua identificand astfel diverse contexte şi cadre instituţionale, precum şi posibilităţi de colaborare. Romania este singura ţară din regiune reprezentată in această reţea, prin intermediul Asociaţiei Vector.
 

 

Bilbao: primăria oferă informaţii legate de educaţie in romană şi in alte limbi străine

Primăria din Bilbao urmăreşte să uşureze şcolarizarea şi integrarea copiilor străinilor, punandu-le la dispoziţie informaţii cu privire la sistemul de invăţămant in şapte limbi - romană, engleză, franceză, chineză, arabă, bască şi spaniolă. Potrivit presei spaniole, departamentul local pentru cultură a editat 224.000 de fişe informative in şapte limbi, care vor fi distribuite in şcoli şi in toate instituţiile publice din Bilbao. Iniţiativa face parte din Planul strategic pentru educaţie şi are drept obiectiv oferirea de informaţii utile, simple şi pe inţelesul tuturor, precum şi apropierea cetăţenilor de mediul in care trăiesc. In fişele menţionate apar informaţii legate de cartierele din Bilbao, cu numere de telefon şi cele mai importante servicii oferite in diferitele clădiri ale instituţiilor publice. De asemenea, aceste fişe cuprind informaţii cu privire la sistemul de invăţămant şi organizarea şcolilor.
 

 

Vizualizări: 38

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor