altmarius

cultură şi spiritualitate

Stiri culturale SRR - 27 septembrie 2011

Stiri culturale - interne

Duelul viorilor ? Stradivarius sau Guarnieri, la Brasov

După un prim concert de succes susținut la Tg Mureș, turneul naţional Duelul viorilor : Stradivarius versus Guarneri continuă, maine seară, la Cercul Militar din Brașov. Pianistul Horia Mihail a declarat că muzica pe care o oferă acest turneu poate fi ascultată foarte uşor de către oricine și că cele două viori trebuie privite in primul rand ca opere de artă, obiecte care nu pot fi evaluate şi nu pot fi reproduse niciodată. In plus, valoarea celor doi violonişti recomandă acest turneu, dar şi faptul că un astfel de concept este o premieră poate chiar la nivel mondial. Turneul Naţional care aduce in sălile de concerte doi mari violonişti romani, Liviu Prunaru şi Gabriel Croitoru, insoţiţi de două dintre cele mai frumoase şi performante viori ale lumii continuă, pană pe 6 octombrie. Provocarea a fost lansată celor doi de pianistul Horia Mihail, care le va fi alături pe scenă in permanenţă. Programul turneului este următorul: 30 septembrie, Bucureşti, Sala Radio, 3 octombrie, Casa de cultură a studenţilor, Cluj Napoca (in cadrul festivalului ?Toamna Muzicală Clujeană?), 4 octombrie, Timişoara, Sala Capitol, și 6 octombrie, Craiova, Sala Filarmonicii. Biletele s-au pus in vanzare la casele de bilete ale sălilor de concert, iar la Bucureşti şi Timişoara prin site-ul www.eventim.ro şi librăriile Humanitas. Informaţii suplimentare pot fi găsite pe siteul www.duelulviorilor.ro

 

Cesaria Evora nu mai cântă pe 5 octombrie la Bucureşti, dar doreşte să susţină aici un ultim concert

Cesaria Evora nu va mai canta la Bucureşti, pe 5 octombrie, din cauza problemelor de sănătate cu care se confruntă, dar promite un concert de retragere pe scena Sălii Palatului, informează organizatorii show-ului pe care urma să il susţină artista. Cantăreaţa Cesaria Evora, in varstă de 70 de ani, "care a ajuns in urmă cu cateva zile la Paris, acuzand o stare de mare slăbiciune", a anunţat că işi incheie cariera şi nu va mai susţine concertele pe care le avea programate in săptămanile următoare. Cesaria Evora avea trei concerte programate in Romania in luna octombrie, la Timişoara, Bucureşti şi Cluj Napoca. Cei care au cumpărat bilete pentru concertul Cesariei Evora din 5 octombrie de la Sala Palatului pot recupera contravaloarea acestora doar de la punctele de vanzare din reţeaua Biletoo, incepand de maine. Cesaria Evora şi-a inceput cariera internaţională la 47 de ani. După o copilărie nefericită şi un inceput de carieră greoi, incepe să fie recunoscută şi apreciată pe plan internaţional abia in 1988, odată cu lansarea primului său album "La Diva Aux Pieds Nus" şi primul său concert susţinut la Paris. Melodiile sale, printre care "Besame Mucho", "Sentimento" şi "Cabo Verde", sunt fredonate de milioane de oameni. 

 

Workshop-uri cu animatorul canadian Steven Woloshen şi regizorul Mihai Bădică, la Animest 2011

Animatorul canadian Steven Woloshen şi regizorul danez de origine romană Mihai Bădică vor susţine două workshop-uri pentru iubitorii de film, in cadrul ediţiei din acest an a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Animest. In cadrul workshop-ului de animaţie prin zgarieturi directe pe peliculă, desfăşurat in primul weekend al festivalului (8-9 octombrie), 15 participanţi vor putea crea, folosind diferite mijloace puse la dispoziţie de către organizatori, secvenţe animate. Steven Woloshen este unul dintre cei mai buni animatori specializaţi in tehnici directe de animaţie. Atelierul de "Storyboarding", susţinut de animatorul Mihai Bădică, urmăreşte structurarea artistică a unui film prin intermediul storyboard-ului - transpunerea grafică a fiecărui cadru din decupajul regizoral - o etapă esenţială in crearea oricărui tip de film, live action sau de animaţie. Workshop-ul va avea loc in perioada 10-14 octombrie. Cea de-a şasea ediţie a Festivalului Internaţional de Film Animest va avea loc in perioada 7-16 octombrie la Cinema Patria, Sala ArCuB, Cinema Union și Club Control din Bucureşti şi in perioada 28-30 octombrie la Cinema Victoria din Cluj-Napoca. 

 

Romanul de debut al lui Nicole Krauss, "Un bărbat intră în cameră", la Humanitas Fiction

Romanul de debut al lui Nicole Krauss, "Un bărbat intră in cameră", declarat "cartea anului" de Los Angeles Times, a apărut la Humanitas Fiction. Ieșit pe piață in 2002, romanul de debut, o meditaţie tulburătoare asupra pericolelor şi voluptăţilor uitării, a memoriei, istoriei personale şi a singurătăţii, o va propulsa pe Nicole Krauss in linia intai a romancierilor americani. Astfel, opt ani mai tarziu, in 2010, revista The New Yorker o va include printre cei mai buni 20 de scriitori americani sub 40 de ani, romanele ei fiind deja traduse in peste 35 de limbi. In carte, Samson Greene, un tanăr şi admirat profesor de la Columbia University, este găsit de poliţie intr-o zonă deşetică de langă Las Vegas, fără memorie, din cauza unei tumori cerebrale. Cand soţia sa, Anna, soseşte la spitalul unde bărbatul este internat pentru a i se extirpa tumoarea, descoperă că amintirile acestuia de după varsta de doisprezece ani sunt iremediabil pierdute. Intorcandu-se acasă şi la viaţa de profesor la Columbia University, Samson Greene işi dă seama că nimic din trecutul lui nu mai are relevanţă şi decide să accepte noi provocări care să-i dezvăluie istoria personală. Primeşte propunerea unui om de ştiinţă misterios de a face parte dintr-un experiment legat de uitare şi de transferul de amintiri, in speranţa că işi va recupera astfel vechea identitate. Lungul ocol prin deşertul american il va aduce faţă in faţă cu propriul eu, intr-o confruntare pe viaţă şi pe moarte, care il va transforma in mod decisiv.

 

Stiri culturale - externe

ICR Varşovia participă la manifestările ocazionate de Ziua Europeană a Limbilor

Institutul Cultural Roman de la Varşovia participă, pentru al doilea an consecutiv, la celebrarea Zilei Europene a Limbilor, eveniment anual organizat de EUNIC-Varşovia in colaborare cu Reprezentanţa Comisiei Europene in Polonia, Departamentul de Educaţie al Primăriei Varşoviei şi Fundaţia pentru Dezvoltarea Sistemului de Educaţie. Ediţia de anul acesta se desfășoară, pană pe 29 septembrie, prin mai multe activităţi: un joc urban in centrul Varşoviei, un picnic tematic, o serie de proiecţii ale unor filme europene la Centrul Cultural Rus, ateliere de teatru, lecţii demonstrative de limbi străine şi conferinţa 'Competenţe lingvistice pentru succesul profesional şi personal in Europa'. In cadrul Zilei Europene a Limbilor, ICR-Varşovia organizează cursuri demonstrative de limba romană pentru incepători. Astăzi, Institutul distribuie materiale la standul de prezentare a Romaniei, amenajat in curtea Universităţii din Varşovia. 

 

Elton John va produce un film ce va prezenta povestea vieţii şi a carierei sale

Cantăreţul britanic Elton John va produce un film care va prezenta povestea vieţii şi a carierei sale, peliculă intitulată "Rocketman". Artistul şi partenerul său de viaţă David Furnish - care deţine compania de producţie cinematografică Rocket Pictures - s-au asociat cu dramaturgul Lee Hall pentru a scrie scenariul filmului "Rocketman". David Furnish şi Steve Hamilton Shaw vor fi producătorii filmului, iar Elton John va fi producător executiv. Deocamdată, nu a fost anunţat numele regizorului, iar producătorii au in vedere mai mulţi actori pentru rolul lui Elton. Muzicianul a anunţat că şi-ar dori ca actorul american Robert Downey Jr. să fie unul dintre cei trei actori care vor juca rolul său dar nu este exclusă nici cooptarea scoţianului James McAvoy, care s-a oferit deja să intre in acest rol. Intr-o carieră de aproape cinci decenii, Elton John a reuşit să vandă peste 250 de milioane de albume in toată lumea şi a avut peste 50 de hituri Top 40, devenind unul dintre cei mai de succes cantăreţi ai tuturor timpurilor. Succesul său a avut un impact puternic in muzica pop şi a condus la creşterea popularităţii pianului in rock'n'roll. El continuă să fie un simbol al vieţii publice şi a fost foarte implicat in lupta anti-SIDA după sfarşitul anilor '80. A intrat in Rock and Roll Hall of Fame in 1994 şi a primit titlul de cavaler al Imperiului Britanic in 1998.

 

"Bora Bora" de Bogdan Mirică, în competiţia oficială de la Festivalul de Film de la Varşovia

Pelicula "Bora Bora", un film in regia lui Bogdan Mirică şi produs de MediaPro Pictures, a fost inclus in selecţia oficială la categoria scurtmetraje a Festivalului de Film de la Varşovia, care se va desfăşura in perioada 7-16 octombrie. Evenimentul a inclus in selecţia oficială la categoria scurtmetraje trei producţii romaneşti. "Bora Bora" a fost proiectat şi in cadrul Festivalului de Film de la Locarno in luna august, unde a concurat pentru premiul Pardi di Domani. "Bora Bora" spune povestea absurdităţilor vieţii. Ion este un pescar care trăieşte intr-un sat dintr-o zonă foarte secetoasă a Romaniei. Pentru a pune capăt sărăciei şi ghinionului care se pare că il urmăreşte, el işi vinde o bucată de pămant unui străin. Mai mult, pentru ceva bani in plus, el acceptă să planteze pămantul cu nişte seminţe de "textile" pe care i le dă străinul. Cateva săptămani mai tarziu, Ion este vizitat de poliţistul satului care il ia la camp, acolo unde seminţele deja s-au transformat in plante. Ion află că este arestat şi priveşte neputincios cum poliţiştii ii dau foc la toată recolta. Alături de "Bora Bora", pe lista scurtmetrajelor selectate la Festivalul de la Varşovia mai apar "Apele Tac", regizat de Anca Miruna Lăzărescu, şi "Superman, Spiderman sau Batman", in regia lui Tudor Giurgiu. In competiţia pentru marele trofeu al festivalului este nominalizat şi un lungmetraj romanesc, "Crulic - Drumul spre dincolo", un documentar animat realizat de Anca Damian. 

 

Festivalul de muzică Waves Vienna, concentrat pe promovarea formaţiilor din Europa centrală şi de est

Festivalul de muzică Waves, organizat la Viena intre 29 septembrie şi 2 octombrie, se va concentra pe promovarea legăturilor culturale şi muzicale dintre Europa de est şi de vest. Festivalul se va intinde pe o perioadă de cinci zile, dispune de cinsprezece scene şi va incanta publicul cu 80 de reprezentaţii muzicale. Printre artiştii care vor incanta publicul vienez şi internaţional se numără binecunoscutele formaţii Gang of Four şi Soap&Skin. Waves Vienna este un festival de muzică alternativă, electronică, rock şi de club şi are ca scop promovarea formaţiilor mai puţin cunoscute din Austria şi Europa de Est. Cu același prilej, se va organiza şi conferinţa Waves Vienna in cadrul căreia se vor intalni reprezentanţi ai industriei muzicale internaţionale şi organizatorii unor festivaluri asemănătoare. Vor avea loc colocvii, lecturi şi ateliere menite să inspire şi să incurajeze cooperarea pe termen lung in domeniul muzical in intreagă Europă, dar mai cu seamă in Europa centrală şi de est. 

 

'Zilele Regelui', în limba bulgară

Scriitorul roman Filip Florian işi va prezenta publicului din Bulgaria romanul 'Zilele Regelui', a cărui traducere in limba bulgară urmează să apară la inceputul lunii octombrie, a declarat pentru Agerpres traducătoarea Lora Nenkovska. Filip Florian participă la călătoria literară - o croazieră pe Dunăre - la care sunt invitaţi cincizeci de scriitori, poeţi, traducători, jurnalişti şi bloggeri. Călătoria 'Literature in flux' a inceput in oraşul bulgar Ruse, unde au fost prezentate publicului fragmente ale romanului lui Florian. Călătoria literară, care durează in total 34 de zile, ii poartă pe pasageri prin şapte ţări: Bulgaria, Romania, Serbia, Croaţia, Ungaria, Slovacia şi Austria. Evenimentul de inchidere va avea loc in cadrul festivalului Literatur im Herbst 2011 la Viena. In localităţile Ruse, Cetate, Belgrad, Novi Sad, Vukovar, Budapesta, Bratislava şi Viena vor avea loc lecturi şi discuţii cu autorii. Proiectul este organizat de HALMA - reţeaua europeană a centrelor literare care doreşte că prin acesta să evidenţieze caracterul internaţional, deschis şi unificator al Dunării. 

 

Contractul "antisegregaţionist" semnat de trupa The Beatles, vândut cu peste 23.000 de dolari

Contractul prin care trupa britanică The Beatles a refuzat să cante in faţa unui public separat pe criterii rasiale, in California, in 1965, a fost vandut la licitaţie cu 23.000 de dolari, depăşind de peste patru ori estimările specialiştilor. Contractul, semnat de managerul trupei din Liverpool, Brian Epstein, specifică faptul că "nu obligă trupa să cante in faţa unui public segregat" cu ocazia concertului din 31 august 1965 de la Cow Palace din Daly City, California. Identitatea cumpărătorului nu a fost dezvăluită. Concertul de la Cow Palace a făcut parte din cel de-al treilea turneu major al trupei The Beatles in Statele Unite. Semnat pe 24 martie 1965, contractul garantează membrilor trupei suma de 40.000 de dolari, dacă incasările din biletele vandute vor depăşi 77.000 de dolari. In plus faţă de clauza antisegregaţionistă, muzicienii britanici au solicitat prezenţa la faţa locului a cel puţin 150 de ofiţeri de poliţie, in uniformă, pentru a le asigura protecţia, dar şi instalarea unei platforme speciale pentru setul de tobe al toboşarului Ringo Starr. Trupa The Beatles a luat poziţie in mod public, in 1964, cu ocazia primului ei turneu american, refuzand să cante in faţa unui public despărţit după criterii rasiale cu ocazia unui concert pe care trebuia să il susţină in Florida. Autorităţile locale au acceptat in cele din urmă ca publicul de pe acel stadion să nu fie despărţit in funcţie de rasă, iar trupa britanică a urcat pe scenă. 

Vizualizări: 40

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor