altmarius

cultură şi spiritualitate

Stiri culturale SRR - 26 iulie 2011

Stiri culturale - interne

Arbori în Pasajul Universităţii, în cadrul campaniei "Muzeul Antipa invadează mediul urban"

Campania "Muzeul Grigore Antipa invadează mediul urban", lansată in luna iunie prin amplasarea unui mulaj reprezentand o girafă in Pasajul Universităţii, continuă cu un nou episod, dedicat arborilor, reprezentaţi prin mulaje şi planşe informative. După primul episod, dedicat animalelor sălbatice, care a inclus şi concursul "Surprinde fauna din oraşul său", campania Muzeului Antipa a revenit, pană pe 2 august, cu un nou aranjament in Pasajul Universităţii şi cu un concurs dedicat arborilor. Cei care doresc să participe la concurs trebuie să descopere un "arbore de muzeu" din oraşul in care locuiesc şi să trimită o fotografie cu acesta, alături de răspunsuri la intrebările "Care este cel mai frumos arbore din oraşul dumneavoastră?; Care este cel mai bătran?; Dar cel mai mare?". Ghidul "Flora Bucureştiului" şi regulamentul concursului au fost puse la dispoziţia participanţilor din Capitală pe site-ul www.antipa.ro şi pe pagina de Facebook dedicată evenimentului. Caştigător va fi desemnat cel care va primi cele mai multe "Like-uri" pană la finalul concursului. Premiul constă intr-o vizită gratuită la Muzeul "Grigore Antipa" pentru caştigător şi patru prieteni de-ai săi. Muzeul Naţional de Istorie Naturală "Grigore Antipa" urmează să fie redeschis in acest an, după reabilitarea clădirii şi modernizarea expoziţiei permanente, incepute in ianuarie 2009.
 

 

Cristian Mandeal şi Marian Crişan, printre nominalizaţii la premiile Prometheus 2011

Dirijorul Cristian Mandeal şi regizorul Marian Crişan se numără printre nominalizaţii la premiile Prometheus 2011, la secţiunile Opera Omnia, respectiv Opera Prima, informează un comunicat al Fundaţiei Anonimul. Juriul a fost format din Andrei Pleşu, preşedinte, Eugen Negrici, Dan Dediu, Ruxandra Demetrescu şi Ion Caramitru. Premiile, acordate de Fundaţia Anonimul unor artişti romani, pentru intreaga carieră şi pentru debut, au o valoare netă de 100.000 și respectiv 10.000 de lei. Anul acesta, nominalizaţii pentru Opera Omnia sunt: Paul Cornea, Mircea Ivănescu și Ion Pop, la secţiunea Literatură, Cristian Mandeal, Horia Moculescu și Stelian Olariu, la Muzică, Sorin Ilfoveanu, Alma Redlinger și Vladimir Şetran, la secțiunea Arte vizuale, Horaţiu Mălăele, Radu Gabrea și Dragoş Buhagiar, la secţiunea Artele spectacolului. Nominalizaţii pentru Opera Prima sunt: Valentina Chiriţă, M. Duţescu, Anca Haţiegan, la secţiunea Literatură, Sebastian Androne, Valentina Naforniţă și Mihai Ritivoiu, la secţiunea Muzică, Michele Bressan, Alexandru Niculescu și Cristian Răduţă, la Arte vizuale, Marian Crişan, Alexandru Maftei și David Schwartz, la secţiunea Artele spectacolului. Printre laureaţii ediţiilor anterioare ale marelui premiu Prometheus pentru Opera Omnia se numără Liviu Ciulei, Vasile Gorduz, Silvia Radu, Nicolae Manolescu, Paul Bortnovski, Aurel Stroe, George Banu, Mircea Horia Simionescu, Ileana Malancioiu şi Victor Rebengiuc. Totodată, marele premiu Prometheus pentru Opera Prima ii are ca laureaţi pe Dan Dediu, Cristian Mungiu, Radu Afrim, Diana Rotaru, Cristian Nemescu, Alexandru Rădvan, Alexandru Tomescu, Remus Azoiţei, Eduard Stan şi Andrei Terian. In luna septembrie, juriul va stabili finaliştii, cate unul pentru fiecare secţiune, iar in luna octombrie, la Clubul Prometheus din Capitală, vor fi anunţaţi caştigătorii.
 

 

Tur ghidat "Cu bastonul prin Bucureşti...", în fiecare weekend, în Capitală

Turul pietonal ghidat "Cu bastonul prin Bucureşti..." a revenit, pentru cea de-a doua ediţie, de sambătă, in fiecare weekend, pe traseul Ateneul Roman - Banca Naţională, informează organizatorii - Asociaţia Romană pentru Cultură, Educaţie şi Normalitate. Desfăşurat sub sloganul "Descoperă oraşul pas cu pas!", proiectul ARCEN cuprinde un tur-ghidat pietonal al Capitalei oferit gratuit bucureştenilor, realizat in exclusivitate de voluntarii asociaţiei. Proiectul "Cu bastonul prin Bucureşti..." se va desfăşura, in fiecare sfarşit de săptămană, pană pe 11 septembrie, sambăta, incepand cu ora 11.00, iar duminica, incepand cu ora 18.00. Durata turului-ghidat va fi de două ore, iar punctul de pornire va fi la Ateneul Roman. Potrivit ARCEN, proiectul "Cu bastonul prin Bucureşti..." este reluat din dorinţa de a le reda bucureştenilor istoria pierdută a oraşului, in contextul in care Capitala este puternic afectată de lipsa unei coerenţe urbanistice, avand in prezent o dezvoltare haotică şi care conduce la masacrarea istoriei şi patrimoniului cultural. Turul-ghidat pietonal va cuprinde un tablou amplu al vieţii bucureştenilor de-a lungul ultimelor secole, va ilustra poveşti despre oameni care au inspăimantat un intreg oraş, idealurile unor oameni care au schimbat faţa Bucureştiului, poveştile de amor care circulau dintr-un cap in altul al Căii Victoriei, anecdote, poezii şi satire pe care le cunoşteau bucureştenii perioadei interbelice, vieţile imbătranite, dar vii ale unor clădiri şi ale unor oameni care par astăzi mai tineri decat cei din secolul XXI. Proiectul ARCEN este o invitaţie adresată bucureştenilor spre a-şi descoperi cu alţi ochi oraşul in care trăiesc, de a-l aprecia şi, nu in ultimul rand, de a-l iubi.
 

 

Stiri culturale - externe

Filmul "Apele tac" - două premii la Festivalul de scurtmetraje Curtas Vila do Conde din Portugalia

Filmul "Apele tac", al regizoarei Anca Miruna Lăzărescu, a fost distins cu premiul publicului "Mateus Rosé Sparkling" şi premiul RTP 2 Onda Curta la Festivalul internaţional de scurtmetraje Curtas Vila do Conde din Portugalia. "Apele Tac" este o coproducţie Romania/ Germania, cu o durată de 31 de minute, care a fost prezentată in competiţia dedicată scurtmetrajelor din cadrul ediţiei de anul trecut a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin. In scurtmetrajul "Apele tac", Anca Miruna Lăzărescu tematizează pericolul emigrării ilegale din Romania anilor 1980. Personajele Gregor şi Vali vor să fugă din ţară şi planifică să treacă Dunarea inot, spre fosta Iugoslavie. La cea de-a 19-a ediţie a Festivalului internaţional de scurtmetraje Curtas Vila do Conde, care s-a desfăşurat intre 9 şi 17 iulie, cinematografia romanească a fost reprezentată de 14 producţii, repartizate pe trei secţiuni diferite: Competiţie Internaţională, In Focus şi Panorama Europeană. La invitaţia organizatorilor festivalului şi cu sprijinul Institutului Cultural Roman din Lisabona, au fost prezenţi la Curtas Vila do Conde 2011 regizorii Anca Miruna Lăzărescu, Corneliu Porumboiu, Victor Dragomir şi Cristi Iftimie, producătoarea Ada Solomon, care a făcut parte din juriul festivalului, şi Mihai Mitrică, reprezentantul Asociaţiei ESTEN'N'EST. "Apele tac" de Anca Lăzărescu, "Fotografia" de Victor Dragomir, "Film pentru prieteni" de Radu Jude şi "15 iulie" de Cristi Iftimie au participat la secţiunea Competiţie Internaţională a festivalului, iar in cadrul secţiunii Panorama Europeană a fost prezentată o selecţie de 82 de minute de scurtmetraje romaneşti, realizată de Asociaţia ESTE'N'EST. La secţiunea In Focus, program retrospectiv al celor mai importanţi regizori din ultimii ani, ediţia de anul acesta l-a avut ca invitat de onoare pe regizorul roman Corneliu Porumboiu.
 

 

Două tablouri pe teme religioase semnate de Poussin, vandalizate la National Gallery din Londra

Tablourile "Adorarea viţelului de aur" şi "L'Adoration des bergers", semnate de pictorul francez Nicolas Poussin, din secolul al XVII-lea, au fost stropite cu vopsea roşie, dintr-un spray, de un vizitator, la National Gallery din Londra, informează bbc. Cel care a vandalizat tablourile, realizate in anii 1633 şi 1634, a fost văzut de un angajat al muzeului, care a activat alarma şi a chemat poliţia. Bărbatul a fost arestat pentru distrugerile provocate asupra celor două lucrări, aflate in colecţia permanentă a celebrului muzeu londonez. Potrivit reprezentanţilor National Gallery, cele două tablouri au fost doar puţin deteriorate, datorită reacţiei prompte a angajaţilor responsabili de conservarea operelor. In prezent, tablourile sunt din nou expuse. Nicolas Poussin este considerat unul dintre cei mai importanţi pictori francezi ai secolului al XVII-lea, care a semnat lucrări pe teme religioase, mitologice, istorice şi peisaje.
 

 

Carnete ale nazistului Josef Mengele sunt scoase la licitaţie în SUA

Carnete inedite ale nazistului Josef Mengele, medicul supranumit "Ingerul morţii" la Auschwitz, au fost scoase la licitaţie, in Statele Unite ale Americii, cele circa 3.500 de pagini fiind evaluate la o sumă cuprinsă intre 300.000 şi 400.000 de dolari. Medicul nazist, care a efectuat numeroase experimente pe prizonierii din lagărul de exterminare de la Auschwitz, nu a putut fi niciodată capturat şi a murit in Brazilia, in anul 1979, la varsta de 67 de ani. Documentele puse in vanzare intr-un singur lot conţin note autobiografice, poezii și reflecţii de natură filosofică, scrise intre anii 1960 şi 1975, se afirmă in comunicatul emis de casa Alexander Autographs din oraşul Stamford, din statul american Connecticut. Textele sunt scrise cu cerneală albastră, au o caligrafie uşor aplecată şi regulată. Unele dintre pagini sunt acoperite cu desene in creion. In 2009, aceeaşi casă obţinuse deja un prim manuscris al lui Mengele, de 180 de pagini, in care acesta işi expunea, printre altele, teoriile sale despre eugenism şi eutanasie. Manuscrisul a fost achiziţionat de nepotul unui supravieţuitor din lagărele de exterminare, care l-a oferit apoi unei organizaţii dedicate Holocaustului. După ce a ajuns in Argentina, la inceputul anilor '50, Josef Mengele, căutat de Interpol, s-a refugiat in Paraguay, iar apoi, in 1961, in Brazilia, unde a locuit la Sao Paulo. Moartea sa a fost confirmată abia in 1985, odată cu exhumarea din Brazilia a rămăşiţelor lui pămanteşti.
 

 

Cântece considerate subversive, interzise pe postul naţional de radio din Belarus

Difuzarea mai multor cantece, considerate subversive, intre care şi o cunoscută piesă rock, "Aşteptăm schimbări", a fost interzisă pe postul naţional de radio belarus. Un oficial din cadrul Ministerului Informaţiei a sunat la postul de radio şi a anunţat că anumite cantece sunt interzise. Conducerea postului a elaborat o listă de melodii a căror difuzare este interzisă, potrivit postului independent de televiziune Belsat, cu sediul in Polonia. Una dintre acestea este foarte cerută de ascultători, fiind populară in randul opozanţilor regimului autoritarist al preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, devenită chiar imn al mitingurilor. Cantece ale veteranilor rockului rus, ca Andrei Makarevici şi Iuri Şevciuc, care au făcut apel la eliberarea opozanţilor incarceraţi in Belarus, sunt, de asemenea, interzise pe postul de radio. Mai multe grupuri belaruse de muzică nu mai sunt difuzate la radio de cateva săptămani, intre care şi grupul punk-rock Liapis Trubeţkoi, cunoscut pentru cantecul său "Belarus freedom". Postul public de radio a refuzat orice comentariu cu privire la dispariţia din emisiuni a acestor artişti. Reprimarea opoziţiei s-a amplificat, in această fostă republică sovietică, de la realegerea contestată, in decembrie, a preşedintelui Lukaşenko, aflat la putere de 17 ani, in contextul in care țara se confruntă cu o criză economică majoră.
 

 

Editorul Reader's Digest vrea să-şi cedeze activele ? presă

Editorul Reader's Digest Association doreşte să işi cedeze activele, parţial sau total, şi speră să obţină din această vanzare circa 1 miliard de dolari, a anunţat site-ul publicaţiei Wall Street Journal. Reader's Digest Association, publisherul revistei Reader's Digest, a angajat consilieri financiari pentru a promova compania in faţa unor cumpărători potenţiali, a unor fonduri de investiţii şi altor grupuri de media, a anunţat renumitul cotidian american, citand surse apropiate acestui dosar. Pe 18 august 2009, Reader's Digest Association a anunţat că operaţiunile sale din Statele Unite vor intra sub protecţia legii falimentului, decizia fiind luată in acord cu principalii acţionari ai companiei. Reprezentanţii Reader's Digest au explicat că, prin această acţiune, o parte importantă a datoriei sale de 2,2 miliarde de dolari va fi restructurată şi transformată in titluri. Acest demers privea doar operaţiunile din Statele Unite ale Reader's Digest Association, nu şi pe cele din străinătate. Grupul a ajuns apoi sub controlul creanţier condus de banca americană JP Morgan Chase, care i-a redus datoria cu 75%. Reader's Digest Association este o companie globală de media şi marketing care instruieşte, distrează şi conectează diverse segmente de audienţă din intreaga lume. Reader's Digest, una dintre cele mai citite reviste din lume, este publicată in 21 de limbi străine, in 50 de ediţii. Reader's Digest este prezentă şi pe piaţa din Romania, incepand din anul 2004.
 

 

Cercetătorii niponi au dezvoltat un dinte într-un rinichi de şoarece

Cercetătorii de la Universitatea din Tokyo au reuşit să dezvolte un dinte pornind de la celule suşă implantate intr-un rinichi de şoarece, o tehnică ce ar putea permite in viitor obţinerea rapidă de organe destinate transplanturilor. Biologii au reuşit in trecut să dezvolte dinţi in laborator şi să-i transplanteze cu succes in maxilarele unor şoareci, insă cercetătorii japonezi au utilizat de această dată o metodă care oferă o rată de creştere mult mai rapidă. Noua metodă oferă "un caştig de aproximativ 10 zile" in raport cu tehnicile anterioare, a explicat Takashi Tsuji, profesor la Universitatea din Tokyo, coordonatorul studiului. Echipa de specialişti a obţinut "o sămanţă" combinand celulele speciale necesare pentru a forma un dinte. Celulele au reacţionat unele cu celelalte şi au dat naştere unui proces de creştere de ţesuturi pentru a forma un dinte veritabil. Cercetătorii au introdus acea "sămanţă" intr-o bucată minusculă de plastic, pe care au implantat-o apoi in rinichiul unui şoarece. Atunci cand dintele a fost suficient de dezvoltat, savanţii l-au transplantat in maxilarul unui alt şoarece, confirmand astfel faptul că dintele artificial poate să se adapteze in mediul bucal, să se conecteze la nervii şi vasele de sange, ca şi cum ar fi un dinte natural. Şoarecele poate să simtă durerea şi alţi stimuli locali, deoarece dintele transplantat reacţionează la fel ca unul natural, au explicat savanţii niponi.

Vizualizări: 50

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor