altmarius

cultură şi spiritualitate

Stiri culturale SRR - 23 decembrie 2010

Stiri culturale - interne

http://www.radioromaniacultural.ro/stiri/

Bugetul Ministerului Educaţiei a fost aprobat de Parlament, in forma inaintată de Executiv

Bugetul Ministerului Educaţiei a fost adoptat de plenul reunit al Parlamentului, in forma inaintată de Executiv, fără niciun amendament al opoziţiei. La dezbaterile generale, ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a susţinut că bugetul alocat instituţiei pe care o conduce asigură o serie de componente de care are nevoie şcoala romanească, funcţionarea sistemului şi plata tuturor salariilor. Ministrul a declarat că, prin bugetul din 2011, vor fi asigurate integral toate prestaţiile sociale care se acordă elevilor, programe care şi-au dovedit in timp utilitatea, cum ar fi cel denumit 'Bani de liceu'. Daniel Funeriu a mai spus că bugetul cercetării creşte, anul viitor, cu 45,26%.
 

 

De Sărbători, Orchestrele şi Corurile Radio vă oferă un cadou ? nopţi de orgă şi concerte la TVR Cultural

In perioada Sărbătorilor de Iarnă, TVR Cultural difuzează şapte concerte şi recitaluri din stagiunea 2010 ? 2011 a Orchestrelor şi Corurilor Radio. Astfel, in săptămana 27 decembrie ? 2 ianuarie, la TVR Cultural, veţi putea asculta şi viziona concerte din cadrul Festivalului Internaţional Seri cu orgă la Sala Radio, concerte ale Orchestrelor Radio şi Concertul aniversar al Corului de Copii Radio. Seria transmisiunilor incepe luni, 27 decembrie, cu ?Misa de orgă? de Bach ? recitalul Ilei Maria Reich din cadrul Festivalului Internaţional Seri cu orgă la Sala Radio. Din cadrul aceluiaşi festival vor mai fi transmise recitalulul lui Martin Schmeding, concertul susţinut de acesta alături de Orchestra de Cameră Radio şi soliştii Marta Cristina Sandu, Mihaela Işpan, Bogdan Mihai si Sandor Arpad precum și recitalurile Hanei Batosova şi al lui Andrzej Chorosinski. Evenimentele principale ale seriei sunt Concertul Orchestrei Naţionale Radio cu ?Simfonia Fantastică? de Berlioz, dirijor Tiberiu Soare, inregistrare live din 12 noiembrie, care se va difuza in seara de 30 decembrie, de la ora 18.00, şi transmisiunea Concertului aniversar al Corului de Copii Radio, programată in dimineaţa zilei de 1 ianuarie, de la ora 10.00.
 

 

Inaugurare 3D Caffe Cinema

3D Caffe Cinema, o marcă inregistrată a RomaniaFilm, a fost lansat oficial, in holul cinematografului Patria din Capitală, in prezenţa ministrului Culturii, Kelemen Hunor, şi a unor personalităţi din lumea filmului, precum Tudor Giurgiu şi Dan Chişu. 3D Caffe Cinema reprezintă un nou concept de cinematograf, cu tehnologie 3D şi un bar aferent, cu o capacitate de 150 de locuri. Un bilet la 3D Caffe Cinema costă 15 lei. Reprezentanții RADEF au anunțat că acest concept va fi implementat in cel puţin 20 de săli din cele 28 aflate in subordinea "Romania Film". La randul său, ministrul culturii, Kelemen Hunor, a spus că, in prezent, este pregătit un cadru legislativ pentru realizarea unor parteneriate public-private, in special in domeniul cinematografiei. Primul film difuzat la 3D Caffe Cinema a fost "O poveste de Crăciun", cu Jim Carrey.
 

 

Două exemplare de ras din Parcul Naţional Munţii Rodnei vor purta camere video cu senzori de mişcare

Două exemplare de ras din Parcul Naţional Munţii Rodnei vor purta camere video cu senzori de mişcare, pentru ca specialiştii să ştie, in orice moment, coridoarele pe care se deplasează şi zonele unde se adăpostesc iarna. Monitorizarea celor două exemplare de ras este unul din obiectivele proiectului "Măsuri de management conservativ al biodiversităţii Parcului Naţional Munţii Rodnei - sit Natura 2000", finanţat cu 2,2 milioane de lei din fonduri europene. Proiectul mai presupune şi un schimb de experienţă cu două dintre cele mai renumite parcuri naţionale din Europa, Parcul Naţional Pirinei din Franţa şi Parcul Naţional Grand Paradisso din Italia. In Parcul Naţional Munţii Rodnei există 27 de habitate, unele foarte rare, şi 74 de specii de interes comunitar, specii care la nivelul Uniunii Europene sunt periclitate. Parcul Naţional Munţii Rodnei este considerat cea mai intinsă arie protejată din nordul Carpaţilor Orientali.
 

 

Bugetul Ministerului Culturii, adoptat de Parlament

Plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului a adoptat bugetul pe anul 2011 al Ministerului Culturii. Sumele de care va dispune instituția condusă de Kelemen Hunor sunt mai mici decat anul acesta cu 6,13%. Ministrul culturii a declarat că sunt asigurate finanţările pentru cele mai importante proiecte, cum ar fi Festivalul 'George Enescu', și că există doar o parte din sumele necesare pentru continuarea investiţiilor incepute la Biblioteca Naţională, Palatul Culturii și Teatrul Naţional de la Iaşi sau Muzeul Naţional de Artă. Parlamentarii din comisiile reunite de buget-finanţe au aprobat in unanimitate un amendament prin care creditul de angajament pentru reabilitarea Teatrului Naţional din București a fost majorat.
 

 

Daniel Funeriu: O eventuală modificare a vacanţelor pentru anul şcolar următor se va face doar prin consens

Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a negat faptul că intenţionează mărirea vacanţei de iarnă şi reducerea celei de vară pentru elevi in anul şcolar 2010-2011, insă a subliniat că o eventuală modificare a structurii anului de invățămant se va putea face doar prin consensul tuturor părţilor implicate in acest proces. Daniel Funeriu a mai spus că nu poate fi vorba despre o modificare a structurii anului şcolar, intrucat acest lucru ar genera o instabilitate a intregului sistem. Agenția Agerpress notează că afirmațiile ministrului vin după ce unele televiziuni de știri au difuzat imagini cu Daniel Funeriu in care acesta enunţa, in faţa unor parlamentari PDL, posibilitatea ca vacanţa de iarnă să fie mărită cu trei săptămani, iar cea de vară să fie micşorată cu aceeași perioadă, considerand că, in acest fel, poate fi sprijinită şi activitatea de turism din Romania.
 

 

Hunedoara: Complexul de distracţii Aqualand Deva s-a deschis pentru public

Complexul Aqualand Deva, un parc acvatic de distracţii şi recreere, format din mai multe bazine de inot dotate cu tobogane, saună, salină şi jacuzzi, a fost deschis publicului, investiţia in valoare de 42 de milioane de lei fiind realizată din fonduri ale Primăriei Deva. Complexul se află intr-o incintă acoperită, climatizată, ridicată pe două nivele, motiv pentru care poate funcţiona şi pe timpul iernii. Aqualand dispune de cinci bazine de inot, inclusiv unul pentru copii şi unul cu valuri, toate in suprafaţă de 600 de metri pătraţi. In complex vor mai funcţiona cinci saune, o salină, o cafenea şi un fast-food. Programul de funcţionare al Complexului Aqualand este intre orele 9-21 iar tarifele de intrare au fost gandite in funcţie de facilităţile la care doresc să aibă acces turiştii. Ca mărime, Complexul Aqualand este al doilea parc acvatic acoperit din Romania, după cel din Braşov.
 

 

Cinematograful "Florin Piersic" din Cluj-Napoca ar putea fi inaugurat pe 27 ianuarie

Cinematograful "Florin Piersic" din Cluj-Napoca ar putea fi inaugurat pe 27 ianuarie 2011, chiar de ziua actorului, in prezența ministrului culturii, Kelemen Hunor. Anunțul a fost făcut de directorul Romania Film, Marius Iuraşcu. Cinematograful va deveni, astfel, prima sală complet digitalizată din Romania. In plus, Primăria din Cluj-Napoca va renova faţada clădirii, iar in dreptul cinematografului va fi realizat un "Walk of Fame", pentru toate vedetele celebrate in această sală. Cinema Republica este unul dintre locurile-cheie ale Festivalului Internaţional de Film Transilvania, care are loc in fiecare an, la inceputul lunii iunie. Valoarea totală estimată a investiţiei pentru modernizarea Cinematografului se ridică la 720.000 de lei.
 

 

CD de colinde in memoria eroilor Revoluţiei din decembrie 1989

CD-ul de colinde 'Tu eşti iarna', semnat de Cristian Paţurcă şi Ana Condruz, dedicat memoriei eroilor Revoluţiei anticomuniste de acum 21 de ani, a fost lansat, la Asociaţia 21 Decembrie 1989. Cantautorul Cristian Paţurcă a spus că CD-ul cuprinde 12 colinde şi că acesta este un proiect la care a lucrat aproximativ 7 ani de zile. Preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie 1989, Teodor Mărieş, a salutat apariția discografică și a oferit daruri de Crăciun pentru copiii revoluţionarilor.
 

 

ARCA lucrează la realizarea unui avion supersonic, care va lansa o nouă rachetă spaţială

Asociaţia Romană pentru Cosmonautică şi Aeronautică a anunţat un program la care a lucrat in secret in ultimul an, program care vizează realizarea primului avion supersonic romanesc de mare altitudine care va lansa racheta Haas II, pentru competiţia Google Lunar X Prize. Avionul va avea un echipaj format din două persoane - pilot şi navigator -, urmand să devină primul aparat supersonic romanesc. ARCA a lansat, pe 1 octombrie, prima rachetă spaţială romanească, Helen 2, din largul Mării Negre, realizand astfel primul zbor din cadrul competiţiei Google Lunar X Prize, care vizează trimiterea unui robot pe suprafaţa Lunii de către o organizaţie privată. Incepand cu 1 februarie 2011, ARCA va oferi publicului din ţară şi din lume o oportunitate unică, aceea de a participa zilnic, pe parcursul unui an şi jumătate, prin intermediul camerelor video, la povestea creării supersonicului romanesc.
 

 

Actriţa franceză Carole Bouquet, in februarie, la Teatrul Odeon din Capitală

Actriţa franceză Carole Bouquet va susţine o lectură din Antonin Artaud pe 11 şi 12 februarie, de la ora 19.00, la Teatrul Odeon din Bucureşti, informează Institutul Francez din Capitală. Aflată la prima vizită in Romania, Carole Bouquet va citi din "Scrisorile către Genica", de Antonin Artaud, personaj-cheie al culturii secolului al XX-lea, care exprimă, in aceste scrieri, viziunea lui tulburătoare asupra teatrului şi iubirea nestăvilită pentru o actriţă pariziană a anilor '20, Genica Atanasiu, născută la Bucureşti. Carole Bouquet este una dintre cele mai mari frumuseţi ale cinematografiei franceze. Actriţă de mare talent și femeie de afaceri, Carole Bouquet nu a ezitat să se alăture, anul acesta, protestului de stradă al oamenilor fără domiciliu din Paris.
 

 

"Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu", in topul Indiewire al celor mai bune filme ale anului

"Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu", in regia lui Andrei Ujică, s-a clasat pe primul loc in topul celor mai bune filme nedistribuite incă in cinematografele din Statele Unite ale Americii, clasament alcătuit de publicaţia independentă Indiewire. Anual, peste 100 de critici americani votează cele mai bune producţii din anul respectiv. Pelicula lui Ujică se află la egalitate cu "Film Socialisme" al lui Jean-Luc Godard. In clasament se mai regăsesc filme precum "Mysteries of Lisbon", "Oki's Movie", "Black Venus", "Tabloid" şi "Tournée". In topul Indiewire, la categoria "cel mai bun film lansat in 2010", pe locul intai se află "Reţeaua de socializare/ The Social Network", de David Fincher, urmat de "Carlos", in regia lui Olivier Assayas.
 

 

Filmul "TRON: Moştenirea" - lider in box office-ul romanesc de weekend, incă de la premieră

Filmul SF "TRON: Moştenirea" a fost lider in box office-ul romanesc de weekend, cu incasări de peste 530 de mii de lei și peste 23 de mii de spectatori, informează Agenţia Champions. Pelicula, care are un succes fulminant și in Statele Unite, ii face pe spectatori să plonjeze intr-un univers informatic virtual, prin povestea unui tanăr creator de jocuri video care se teleportează intr-un joc periculos, cu scopul de a descoperi misterul din spatele dispariţiei tatălui său. Pe poziţia a doua in box office-ul romanesc s-a clasat o altă premieră, filmul "Viaţa aşa cum e ea", iar a treia poziție a fost ocupată de "Cronicile din Narnia: Călătorie pe mare cu Zori-de-Zi".

 

Stiri culturale - externe

"Avatar", cel mai piratat film al anului 2010

Lungmetrajul SF "Avatar", regizat de James Cameron, este cel mai piratat film al anului 2010, potrivit datelor postate pe blogul unui renumit site de partajare a fişierelor, informează Reuters. "Avatar", filmul cu cele mai mari incasări din istoria cinematografiei, a fost descărcat de pe site-urile de tip "torrent" de 16,6 milioane de ori. Această valoare marchează o creştere cu 33% faţă de 2009, cand cel mai piratat film al anului a fost "Star Trek", descărcat de pe aceleaşi site-uri de aproape 11 milioane de ori. Avatar a obţinut in 2010 aproape 2,8 miliarde de dolari in box office-ul mondial, devenind lungmetrajul cu cele mai mari incasări din istoria cinematografiei. Regizorul James Cameron declarase că tehnica 3D reprezintă cea mai bună speranţă a industriei cinematografice in combaterea pirateriei, insă lipsa ochelarilor nu i-a impiedicat pe oameni să doboare, in 2010, şi recordul de piratare pe internet.
 

 

Peste 4.000 de persoane vor asista la căsătoria prinţului Albert al II-lea, la Monaco

Peste 4.000 de oameni, in afara invitaţilor de marcă, vor asista la căsătoria religioasă a prinţului Albert al II-lea cu logodnica sa sud-africană, Charlene Wittstock, moment care va avea loc anul viitor, in Piaţa Palatului din Monaco. Porţile şi uşile Palatului princiar vor fi, in mod excepţional, larg deschise in timpul acestei ceremonii. Albert al II-lea, care i-a urmat tatălui său pe tronul principatului Monaco pe 12 iulie 2005, a cunoscut-o pe Charlene Wittstock in anul 2000, cu ocazia unui concurs de nataţie, unde mireasa a caștigat proba de 200 metri spate. Albert al II-lea, el insuşi pasionat de sport, a participat la cinci ediţii ale Jocurilor Olimpice. Ultima dată cand Monaco a sărbătorit o nuntă regală a fost in 1956, cand tatăl lui Albert, Rainier, s-a căsătorit cu actriţa americană caştigătoare a unui premiu Oscar, Grace Kelly.
 

 

NASA a lansat un balon ştiinţific

NASA şi National Science Foundation din Statele Unite au lansat un balon ştiinţific pentru a studia efectele razelor cosmice asupra Pămantului. Experimentul a fost pregătit la Universitatea din Maryland şi investighează particulele de raze cosmice, de mare energie, provenite din exploziile unor supernove indepărtate din Calea Lactee, care au atins Pămantul. Următorul experiment va fi cel al Universităţii Pennsylvania, cu un balon care va investiga modul in care campurile magnetice impiedică formarea stelelor in galaxia noastră.
 

 

Reprezentanţii festivalurilor europene au lansat o petiţie online in favoarea lui Jafar Panahi

Reprezentanţi ai marilor festivaluri europene şi ai mai multor asociaţii cinematografice au lansat o petiţie online prin care solicită eliberarea imediată a cineastului iranian, Jafar Panahi, informează variety.com. Thierry Fremaux, directorul Festivalui de la Cannes, este unul dintre primii reprezentanţi din industria cinematografică care au semnat această petiţie online, după apariţia informaţiei potrivit căreia regizorul Jafar Panahi, in varstă de 50 de ani, a fost condamnat la şase ani de inchisoare de un tribunal iranian, fiind acuzat de propagandă impotriva sistemului. Autorităţile iraniene i-au interzis, totodată, regizorului Jafar Panahi să călătorească in străinătate, să regizeze filme, să scrie scenarii de film şi să acorde interviuri timp de 20 de ani.
 

 

Julian Assange, ales "omul anului" de cotidianul francez Le Monde

Julian Assange a fost ales "omul anului" de redacţia cotidianului francez Le Monde, care realizează un amplu portret al fondatorului WikiLeaks, dedicandu-i acestuia prima pagină a suplimentului său săptămanal care urmează să apară maine. Le Monde este unul dintre cele cinci ziare occidentale - alături de New York Times, Guardian, El Pais şi Der Spiegel - care s-a asociat cu WikiLeaks pentru publicarea unor note confidenţiale ale diplomaţiei americane. Julian Assange, care a petrecut nouă zile in inchisoare la inceputul lunii decembrie, este in prezent consemnat la domiciliul său din Anglia, in aşteptarea soluţionării unei cereri de extrădare in Suedia. Utilizatorii de Internet care accesează site-ul ziarului l-au votat pe Assange drept "omul anului", devansandu-l chiar și pe laureatul premiului Nobel pentru Pace, disidentul chinez Liu Xiaobo.
 

 

Trecerea de pietoni de pe coperta albumului 'Abbey Roads' al Beatles, inclusă in patrimoniu

O trecere de pietoni din Londra, imortalizată de trupa Beatles pe coperta legendarului lor album 'Abbey Road', a fost inclusă in patrimoniul național de către autorităţile britanice. Această trecere de pietoni continuă să atragă, după patru decenii, mii de turişti care incearcă să imite atitudinea grupului de pe coperta albumului Abbey Road, a declarat secretarul de stat pentru patrimoniu, John Penrose. Pe coperta albumului din 1969, Paul McCartney, John Lennon, George Harrison şi Ringor Starr traversează in sir indian trecerea de pietoni, situată la doi paşi de studiourile unde şi-au inregistrat albumul de mare succes. Anul acesta, și studiourile Abbey Road, din apropierea trecerii de pietoni, au fost incluse in patrimoniul național britanic.

Vizualizări: 35

Comentariu publicat de silvian dobre pe Decembrie 23, 2010 la 7:37am
MULTUMESC   ! SARBATORI  FERICITE !
Comentariu publicat de constantin grecu pe Decembrie 23, 2010 la 8:00am
informa'ii utile!

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor