altmarius

cultură şi spiritualitate

Stiri culturale SRR - 22 noiembrie 2011

Astazi : 2011-11-22

Stiri culturale - interne

Festivalul 'Viori de colecţie', la Sala Radio

Festivalul 'Viori de colecţie la Sala Radio' se va desfăşura, de maine și pană pe 2 decembrie, in Studioul de Concerte 'Mihail Jora' al Societăţii Romane de Radiodifuziune. Aproape zilnic vor avea loc recitaluri şi concerte cu participarea Orchestrei Naţionale Radio şi a Orchestrei de Cameră Radio, avand ca solişti mari violonişti care au dus in lume faima şcolii romaneşti de vioară: Bogdan Zvorişteanu, Remus Azoiţei, Ştefan Horváth, Gabriel Croitoru și Alexandru Tomescu. Fiecare dintre ei cantă la un instrument remarcabil, astfel că publicul va putea asculta acordurile unor viori construite de Nicolaus Gagliano, Joseph Guarnerius sau Antonio Stradivari, in programe de virtuozitate interpretativă. Dirijorii care vor urca la pupitrul Orchestrelor Radio sunt Tiberiu Soare, Christian Badea, Jozsef Horváth şi Mihnea Ignat, in timp ce in recitalurile programate vor putea fi ascultaţi, alături de violoniştii menţionaţi, pianiştii Clara Cellich, Horia Mihail, Valentin Gheorghiu şi Eduard Stan. Concertul de deschidere va avea loc, maine, cand Orchestra de Cameră Radio dirijată de Tiberiu Soare il va avea ca invitat pe violonistul Bogdan Zvorişteanu, care va fi şi protagonistul unui recital in ziua următoare, alături de pianista Clara Cellich. Vineri, 25 noiembrie, va fi randul Orchestrei Naţionale Radio să intre in scenă, avandu-i ca invitaţi pe violonistul Remus Azoiţei şi pe dirijorul Christian Badea la pupitru, cu un program Dediu, Mendelssohn și Strauss. Bilete se pot procura prin Eventim, la Casa de bilete a Sălii Radio, magazinele Germanos, Vodafone, librăriile Cărtureşti, Humanitas şi online pe www.eventim.ro

 

Adrian Sitaru a inceput filmările pentru "Domestic", o comedie neagră despre oameni şi animale

Regizorul Adrian Sitaru a inceput filmările pentru "Domestic", o comedie neagră, o poveste despre oameni obişnuiţi şi animalele alături de care işi trăiesc viaţa. Un iepure, o găină, o pisică, un caine şi un porumbel trec prin viaţa personajelor principale, influenţandu-le evoluţia. Pelicula ii are in distribuție pe Adrian Titieni, Gheorghe Ifrim, Ioana Flora, Clara Vodă şi Sergiu Costache. "Toţi am avut animale şi le-am iubit. Toţi avem familii mai mult sau mai puţin disfuncţionale", spune Adrian Sitaru despre motivul pentru care vrea să facă acest film. In 2010, proiectul a caştigat concursul de finanţare al Centrului Naţional al Cinematografiei, fiind de asemenea selectat in cadrul programului Cinelink al Festivalului Internaţional de Film de la Sarajevo, unde a primit un feedback foarte bun, atrăgand atenţia prin potenţialul sugestiv al poveştii şi maniera de abordare a regizorului. 

 

Cluj: Scriitorul Alain Leygonie vrea să convingă cititorii despre inteligenţa animalelor

Scriitorul Alain Leygonie este invitatul Centrului Cultural Francez din Cluj-Napoca şi se va intalni, astăzi, cu cititorii tineri şi maturi pentru a le prezenta volumul său 'Sunt proaste animalele?', apărut la Editura Klincksieck din Paris. Prima intalnire de la Cluj-Napoca este dedicată liceenilor, pe care Alain Leygonie doreşte să ii convingă asupra unei realităţi: animalele sunt net superioare omului şi, chiar dacă nu au inteligenţă abstractă, au inteligenţa simţurilor şi a viziunii. Cea de-a doua intalnire cu publicul va avea loc, de la ora 17,00, la Librăria Book Corner, unde scriitorul francez va susţine o conferinţă.Cartea lui Alain Leygonie este naraţiune şi eseu. In incercarea de a rupe dureroasa 'tăcere a animalelor', scriitorul francez a mers pe urmele unui medic veterinar, care ingrijeşte cu pasiune catarii unei ferme, a ascultat poveştile vanătoreşti despre tehnicile de eschivare ale iepurelui de camp, a recitit autorii clasici, dar şi 'Gandirea sălbatică' şi alte studii ale celebrului antropolog şi teoretician al structuralismului etnologic Claude Levi-Strauss. 

 

Gaudeamus cheamă lumea la cultură

Radio Romania organizeaza, de maine și pană duminică, editia a 18-a a Targului International GAUDEAMUS ? Carte de invatatura, in Pavilionul Central Romexpo din Bucuresti. Intr-un spatiu expozitional de 14.000 de metri patrati, peste 400 de expozanti reprezentativi pentru industria cartii din Romania si din strainatate se vor intrece in a oferi publicului un adevarat maraton de noutati editoriale si de evenimente culturale. Peste 650 de lansari si prezentari de carte, dezbateri si mese rotunde, expozitii, intalniri cu scriitori si oameni de cultura atat din Romania, cat si din mediul international: acestea sunt doar cateva indicii pentru diversitatea si efervescenta culturala a evenimentelor care vor forma substanta Targului. Italia este tara invitata de onoare la GAUDEAMUS 2011. De asemenea, invitati de prima marime din Franta, Belgia sau Anglia, dar si prezente noi la GAUDEAMUS, din Elvetia, Finlanda, Bulgaria, Slovacia sau Cipru, sectiuni traditionale si proiecte noi, o serie de evenimente dedicate dialogului dintre carte si radio, expozitii de fotografie, dar si abordari actuale ale actului de a citi si de a privi cartea: acestea sunt cateva dintre surprizele cu care GAUDEAMUS isi asteapta vizitatorii in acest an. Programul de vizitare este de maine pana duminica, intre orele 10.00 și 20.00. 

 

Festivalul de Dramaturgie Contemporană işi deschide porţile, la Brașov

In perioada 23-30 noiembrie, publicul braşovean, şi nu numai, este aşteptat să participe la o nouă ediţie a Festivalului de Dramaturgie Contemporană, organizat de Teatrul ?Sică Alexandrescu?. In cele 7 zile ale evenimentului vor avea loc 10 spectacole, in concurs sau in afara concursului, produse de Teatrul Naţional Bucureşti, Teatrul ?Bulandra?, Teatrul Odeon, Teatrul de Comedie, Teatrul ?Nottara?, Teatrul ACT și Teatrul ?Sică Alexandrescu?. Spectacolele sunt regizate de Felix Alexa, Vlad Massaci, Cristian Juncu, Gelu Colceag sau Nicolae Scarlat, şi vor aduce la Brașov actori ca Horaţiu Mălăele, Dorina Lazăr, Ştefan Bănică, Emilia Popescu, Emil Hossu, Catrinel Dumitrescu, Vlad Zamfirescu și mulți alții. O seara de excepţie o va constitui intalnirea cu marea actriţă Mariana Mihuţ, care va fi prezentă la lansarea volumului dedicat carierei sale artistice: Cu şi despre Mariana Mihuţ, de Mircea Morariu. 

 

Stiri culturale - externe

Caligrafie, echitaţie, cantece şi dansuri candidează la inscrierea pe lista Patrimoniului cultural UNESCO

Caligrafie mongolă, dans indonezian, cantec vietnamez sau echitaţie tradiţională franceză - sunt cateva din cele 84 de piese culturale care candidează la inscrierea pe lista Patrimoniului mondial al UNESCO, organizaţia urmand să facă selecţia la adunarea de la Bali, organizată pană pe 29 noiembrie. Pentru a figura pe prestigioasa listă, candidatele trebuie să reprezinte obiceiuri şi tradiţii, ameninţate uneori cu degradarea sau dispariţia, recunoscute de grupuri sau comunităţi ca făcand parte din patrimoniul lor cultural. Armenia, de exemplu, prezintă 'Vardavar', o sărbătoare a apei inchinată lui Astghik, zeiţă păgană a iubirii şi frumuseţii, a apei şi fertilităţii. Copiii stropesc cu apă trecătorii de pe stradă, cinstind astfel natura in momentul recoltei. Indonezienii incearcă să convingă prin frumuseţea 'dansului celor o mie de maini' sau Saman, originar din insula Sumatra, pe care dansatorii il practică adesea in genunchi, ritmul fiind ţinut prin bătăi de palme. Această a şasea sesiune a Comitetului pentru salvarea patrimoniului cultural imaterial se va ţine in pofida renunţării la unele programe UNESCO ce urmau să aibă loc pană la sfarşitul anului, după retragerea sprijinului financiar american in urma admiterii palestinienilor in organizaţie. 

 

Ion Mureșan, invitat al Salonului de Poezie de la Stockholm

Ultima ediţie din acest an a Salonului de poezie al Institutului Cultural Roman de la Stockholm ii are drept invitaţi pe Ion Mureşan şi Marie Silkeberg. Evenimentul va avea loc, maine, şi va consta in lecturi de poezie urmate de o discuţie moderată de editorul Jonas Ellerström. Va participa de asemenea reputata traducătoare Inger Johansson, care a tradus cu această ocazie o selecţie de poezii ale lui Ion Mureşan din Cartea Alcool. Ion Mureşan este unul dintre cei mai reprezentativi scriitori din generaţia optzecistă, aşa zisa 'generaţie in blugi'. A urmat cursurile Facultăţii de Istorie-Filosofie a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, pe care a absolvit-o in 1981. In acelaşi an a publicat primul volum de poezie, Cartea de iarnă, care i-a adus Premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor din Romania. Ulterior i-au apărut incă patru volume, atat in limba romană cat şi in franceză şi germană. Cel mai recent este Cartea Alcool din 2010, pentru care a primit Premiul pentru poezie al Uniunii Scriitorilor din Romania. Mureşan este de asemenea eseist şi publicist. In 2005 a fost invitat să participe, alături de alţi 11 poeţi romani, la programul literar francez Les Belles Etrangčres. La sfarşitul lunii noiembrie va apărea o selecţie de poezii cu titlul The Book of Winter and other Poems editată de University of Plymouth Press. 

 

Premiera mondială a documentarului romanesc Noosfera, la Amsterdam

Documentarul romanesc Noosfera este prezentat la Festivalul Internaţional de Film Documentar de la Amsterdam, in competiţia pentru filme de mediu-metraj. ICR Bruxelles sprijină participarea regizorului roman Ileana Stănculescu la cel mai important festival de film documentar din Europa. Noosfera este un film despre sociologul roman Nicolae Dumitru, care predă o teorie a viitorului. Noosfera - era care urmeaza capitalismului - este o epocă in care fiinţa umană va fi in sfarşit eliberată de munca fizică, iar axa civilizaţiei va fi creaţia spirituală. Profesorul Dumitru este convins că in ?noosferă? societatea va avea ca obiectiv primordial dezvoltarea fiinţei umane. Ileana Stănculescu a mai fost prezentă la festivalul de la Amsterdam, unde a caştigat in 2004 premiul pentru debut, cu Podul peste Tisa. In 2006, filmul său Satul şosetelor a figurat printre cele trei nominalizări in competiţia Joris Ivens, secţiunea festivalului pentru lung-metraj documentar. 

 

George Clooney va primi un premiu special la Festivalul de Film de la Palm Springs

George Clooney va fi distins cu premiul acordat de preşedintele Festivalului de Film de la Palm Springs, pe 7 ianuarie, in cadrul evenimentului ajuns la cea de-a 23-a ediţie, care va avea loc in perioada 5 - 16 ianuarie. "Actor, regizor şi producător realizat, a demonstrat că nicio disciplină din industria filmului nu ii este inaccesibilă", l-a prezentat pe Clooney preşedintele festivalului, Harold Matzner. Tot la gala de pe 7 ianuarie, va fi distinsă şi actriţa Glenn Close cu premiul pentru intreaga carieră. Festivalul de Film de la Palm Springs are loc intr-o perioadă in care incă se votează pentru desemnarea caştigătorilor Globurilor de Aur şi Oscarurilor, fiind un eveniment de neratat pentru cei care speră să obţină aceste trofee. Totodată, in mod tradiţional, multe filme propuse la Oscarul pentru cel mai bun film străin sunt prezentate la Palm Springs. 

 

Artistul Ion Barlădeanu expune in premieră in Polonia

Artistul roman Ion Barlădeanu iși expune lucrările in premieră in Polonia, in cadrul expoziţiei personale Art Against All Odds, organizată la Galeria 'Arsenał' din Białystok, cu sprijinul Institutului Cultural Roman de la Varşovia. In cadrul acestei expoziții este prezentată o selecţie de aproximativ 130 de colaje realizate de artistul roman in cele mai diferite perioade de creaţie. Descoperit de Dan Popescu, directorul Galeriei 'H'Art' din Bucureşti, Ion Barlădeanu a ajuns, in scurt timp, unul dintre cei mai populari artişti romani, menţionează ICR Varşovia intr-un comunicat de presă. Specializat in arta colajului, artistul a expus nu doar in Romania, ci şi in importante oraşe europene precum Londra, Basel sau Paris. Lucrările lui Ion Barlădeanu sunt o critică ironică la adresa regimului comunist şi, ulterior, la adresa politicienilor post-revoluţionari, artistul resimţind arta ca pură libertate individuală. 

 

Omul de Neanderthal a dispărut pentru că era prea deştept ? studiu

Omul de Neanderthal a dispărut pentru că era prea deştept şi a devenit victima propriei capacităţi de adaptare la situaţiile dificile, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Arizona State University. Savanţii au considerat mult timp că superioritatea capacităţii cerebrale a omului modern a fost factorul care a cauzat dispariţia omului de Neanderthal. Insă, potrivit unui studiu recent, adevăratul motiv care a condus la dispariţia omului de Neanderthal a fost faptul că aceştia erau prea deştepţi pentru propriul lor bine. Cercetătorii americani susţin că oamenii de Neanderhtal nu au dispărut din cauza superiorităţii intelectuale a oamenilor moderni, intrucat erau la fel de sofisticaţi ca aceştia. Inteligenţa şi "şarmul" lor i-au făcut să fie consideraţi drept buni parteneri de imperechere pentru oamenii moderni, care, datorită faptului că erau mai numeroşi, au devenit in scurt timp majoritari.Cercetătorii de la Arizona State University au enunţat această teorie, după ce au simulat viaţa oamenilor din Europa şi Asia din timpul ultimei ere glaciare, cu ajutorul unui program pe computer. 

 

 

Vizualizări: 33

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor