altmarius

cultură şi spiritualitate

Stiri culturale SRR - 21 noiembrie 2011

Stiri culturale - interne

Kelemen Hunor: Bugetul Ministerului Culturii pentru anul viitor nu va fi mai mic decat cel din 2011

Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a declarat, la Sfantu Gheorghe, că bugetul de pornire pe anul 2012 al ministerului pe care il coordonează nu va fi mai mic decat cel din acest an, precizand că astfel vor incepe procedurile de licitaţie pentru Opera Naţională Romană şi Muzeul Enescu. Liderii coaliţiei au convenit ca proiectul de buget pentru 2012 să fie aprobat de Guvern săptămana aceasta, probabil intr-o şedinţă specială, mai mulţi miniştri, in principal cei ai UDMR, fiind nemulţumiţi de fondurile repartizate. Proiectul de buget pentru anul viitor prevedea tăieri de fonduri pentru jumătate dintre ministere, inclusiv la Educaţie, Cultură, Agricultură şi Justiţie, dar şi pentru Parlament, comparativ cu alocările din acest an, şi bugete mai mari pentru Sănătătate, Apărare, Administraţia Prezidenţială, instituţii din sistemul juridic și servicii de informaţii. Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, declara insă că nu poate accepta ca deficitul din 2012 să fie realizat pe seama Ministerului Culturii şi se arăta convins că vor fi identificate resursele prin care ministerul să aibă un buget "foarte apropiat" de cel din acest an, singura reducere acceptată fiind suma pentru Festivalul "Enescu". 

 

MARFĂ REINCĂRCATĂ! Poeme in premieră la Radio Romania Cultural!

Ascultătorii Radio Romania Cultural vor cunoaşte cateva dintre poemele antologiei MARFĂ REINCĂRCATĂ, chiar inainte de lansarea acesteia, prin intermediul emisiunii ?Poezie romanească?, o emisiune de tradiţie ancorată, de aceasta dată, in actualitate. Cei cinci poeţi, autori ai antologiei, au venit in studiourile Radio Romania Cultural pentru a-şi citi propriile creaţii. Programul incepe, in această seară, de la ora 22.50, cu poeme de Florin Dumitrescu, și va continua, pană sambătă, 26 noiembrie, la aceeași oră, cand vor fi difuzate poezii de Dan Mircea Cipariu. MARFĂ REINCĂRCATĂ de Dan Mircea Cipariu, Florin Dumitrescu, Sorin Gherguţ, Dan Pleşa şi Bogdan O. Popescu apare la 15 ani de la editarea şi lansarea antologiei MARFĂ. Cei 5 autori au pregătit o antologie aniversară cu poeme inedite care va fi lansată vineri, 25 noiembrie, la ora 18.00, la standul Editurii Brumar din cadrul Targului Internaţional Gaudeamus - Carte de invăţătură. Vor vorbi despre carte şi autorii ei: Mircea Cărtărescu, Traian T. Coşovei şi Florin Iaru. 

 

Gala Premiilor VIP pentru Artele Spectacolului Muzical 2011

Saptamana Artelor Spectacolului Muzical debuteaza, astăzi, la Bucuresti, prin Gala Premiilor VIP pentru Artele Spectacolului Muzical 2011. Astfel, incepand cu ora 19:00, la Opera Nationala, vor urca pe scena artistii anului, personalitati din lumea operei, operetei, musicalului si baletului, in cadrul unei gale extraordinare prezentate de actrita Maria Dinulescu. Ca si la editiile precedente, printre premiile Galei se afla Premiul pentru cel mai bun solist de opera, Premiul pentru cel mai bun solist de opereta, Premiul pentru scenografie/design, costume, Premiul pentru regie, Premiul pentru critica muzicala, Premiul pentru Spectacolul Anului, Premiul pentru intreaga cariera, Premiul de excelenta, precum si alte distinctii menite sa aduca in prim plan valorile scenei lirice si ale domenilor conexe. Programul serii include secvente artistice realizate cu participarea orchestrei Operei Nationale Bucuresti, a sopranei Crina Zancu si tenorului Iordache Basalic, care vor interpreta cele mai frumoase arii din opere si operete celebre. Compania de Dans ?Gigi Caciuleanu? va prezenta, pentru prima data, pe scena Operei Nationale Bucuresti, un moment special de teatru ? dans din spectacolul ?QuiBaDa?, in coregrafia maestrului Gigi Caciuleanu. 

 

Postul de director al Muzeului Hărţilor şi Cărţii Vechi, scos la concurs de Ministerul Culturii

Postul de director al Muzeului Hărţilor şi Cărţii Vechi a fost scos la concurs de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional. Candidaţii pot să işi depună dosarele pană maine. Intre 24 noiembrie şi 5 decembrie, se va desfăşura prima etapă a concursului - analiza proiectelor de management, iar cea de-a doua, intre 7 decembrie şi 13 decembrie, constand in susţinerea proiectelor de management in cadrul interviului. Proiectul de management trebuie să fie intocmit şi structurat conform cerinţelor din caietul de obiective, care poate fi descărcat de pe pagina oficială de internet a ministerului. In prezent, Muzeul Hărţilor şi Cărţii Vechi din Capitală este condus de un director interimar, Florentin Mocanu, numit in luna aprilie, după decesul directorului Octavian Ion Penda. 

 

Steaua compozitorului Franz Liszt străluceşte pe Aleea Muzicienilor din Timişoara

Compozitorul şi pianistul Franz Liszt are, de vineri, o stea pe Aleea Muzicienilor din faţa Filarmonicii Banatul de la Timişoara, alături de cele ale lui George Enescu şi Bela Bartok. Ceremonia de dezvelire a plăcii de marmură care are imprimată o stea aurită şi numele artistului a fost una deosebită, un actor jucand rolul genialului artist, in costum de epocă. Evenimentul a avut loc la implinirea a 165 de ani de cand Franz Liszt a susţinut un concert memorabil in Timişoara imperială, dar şi cu prilejul jubileului a două veacuri de la naşterea compozitorului. Steaua lui Liszt este o donaţie a artistei Lorena Vlad, preşedintele Asociaţiei Pro Philarmonia. Organizația va dezveli pe Aleea Muzicienilor, anul viitor, plăcile dedicate lui Johann Stauss jr. şi lui Johannes Brahms şi intenţionează să organizeze un bal anual, după modelul celui de la Opera din Viena. 

 

Documentarul Trials of J Robert Oppenheimer, la Muzeul Taranului Roman

British Council invită publicul, in această seară, de la ora 19,00, in Studioul Horia Bernea de la Muzeul Țăranului, la proiecția filmului documentar despre ascensiunea si declinul unui mare fizician, J. Robert Oppenheimer. Cu ajutorul acestui personaj, Statele Unite au devenit prima putere nucleara din lume. J. Robert Oppenheimer este omul de stiinta care a schimbat soarta celui de-al Doilea Razboi Mondial. Narat de Zoë Wanamaker, fiica unui anticomunist fervent, filmul urmareste biografia lui Oppenheimer incepand cu perioada copilariei, adolescenta tulbure, afirmarea lui ca fizician american de renume, implicarea in Proiectul Manhattan si, in cele din urma, blamarea si oprobriul la care societatea americana l-a supus. Proiectiile British Documentary au loc in fiecare luni, la ora 19:00, pana pe 19 decembrie, si prezinta cele mai bune documentare britanice contemporane, premiate sau nominalizate la Festivalul Grierson din Marea Britanie. 

 

Cluj: Proiecţie specială a filmului 'Nunta de piatră' de Mircea Veroiu şi Dan Piţa

Filmul 'Nunta de piatră', realizat de regizorii Mircea Veroiu şi Dan Piţa, va rula, maine, la Casa Municipală de Cultură din Cluj, in ciclul 'Capodopere ale cinematografiei romaneşti'. Opera renumiţilor regizori a fost realizată in anul 1972 şi este alcătuită din două mediu-metraje -'Fefeleaga' de Mircea Veroiu şi 'La o nuntă' de Dan Piţa. Este singurul film din Romania achiziţionat de Muzeul de Artă Modernă din New York. 'Fefeleaga' este o transpunere după nuvela cu acelaşi nume de Ion Agarbiceanu şi a fost distins, in 1972, cu 'Diploma de onoare' la Festivalul internaţional de la Cannes şi cu premiile pentru Cea mai bună imagine - Iosif Demian şi Cel mai bun rol secundar feminin - actriţa Leopoldina Bălănuţă, la Festivalul filmului pentru artă cinematografică de la Ciudad de Panama. 'La o nuntă' reprezintă debutul regizorului Dan Piţa in filmul de ficţiune şi este ecranizarea povestirii cu acest titlu de Ion Agarbiceanu. A obţinut aceeaşi distincţie cu 'Fefeleaga', la Cannes, constituind o unitate uşor contrastantă cu filmul lui Mircea Veroiu. Dan Piţa propune o incursiune in aspectele stranii, misterioase şi inefabile ale vieţii. 

 

Bacău: Expoziţia 'George Apostu - Inedit', vernisată la Centrul Internaţional de Cultură şi Arte

O expoziţie cu lucrări şi fotografii care nu au mai fost prezentate publicului, din creaţia plasticianului George Apostu, a fost vernisată la Centrul Internaţional de Cultură şi Arte din Bacău, instituţie care poartă numele artistului. Critica de specialitate il apreciază pe George Apostu drept ''cel mai valoros sculptor roman, după Constantin Brancuşi''. Cu această ocazie, au fost prezentate imagini inedite filmate personal de Constantin Brancuşi, ''artistul pe urmele căruia a plecat la Paris şi George Apostu in anii 1970''. Evenimentul a incheiat ediţia a XVII-a a Simpozionului Naţional de Estetică, organizat de Centrul de Cultură şi Arte ''George Apostu'' din Bacău, in parteneriat cu Secţia de Filosofie, Teologie, Psihologie şi Pedagogie a Academiei Romane. Oaspeţi ai simpozionului, academicieni, esteticieni, scriitori, artişti plastici, creatori de film, critici de artă și universitari au dezbătut, in cadrul acestei noi ediţii a manifestării, tema ''Opera de artă şi dezestetizarea artei''. 

 

Stiri culturale - externe

George Enescu a inchis London Jazz Festival

In premieră la Londra, pianistul şi compozitorul Lucian Ban și grupul său de muzicieni au susținut, ieri, concertul de inchidere al London Jazz Festival 2011. Proiectul Enescu Re-Imagined, dedicat operelor enesciene mai puţin cunoscute, reinterpretate intr-o manieră personală cu influenţe din jazz-ul newyorkez şi folclorul romanesc, a fost prezentat pe scena Purcell Room la Southbank Centre in cadrul celui mai important eveniment britanic dedicat jazz-ului, cu sprijinul Institutului Cultural Roman din Londra. Lansat in colaborare cu John Hebert, Enescu Re-Imagined a fost prezentat in premieră la ediţia din 2009 a Festivalului Internaţional ?George Enescu? din Bucureşti. London Jazz Festival există in această formă incă din 1992, iar evoluţia sa ascendentă l-a transformat intr-unul dintre evenimentele-cheie din capitala londoneză, desfăşurandu-se pe toate scenele culturale importante. 

 

Zilele Filmului Romanesc la Viena

Zilele Filmului Romanesc la Viena, festival organizat incepand de astăzi in capitala austriacă, prezintă in acest an la Burgkino şi Museumsquartier o selecţie de patru lung-metraje romaneşti, precum şi o seară de scurt-metraje, care vor aduce in lumina rampei generaţia tanără a regizorilor romani, intrucat, 'la două decenii de la implozia de fantasme eroice din industria cinematografică comunistă , bate o briză proaspătă'. Festivalul se va deschide astăzi la Burgkino cu filmul 'Medalia de Onoare' in regia lui Peter Călin Netzer, care abordează teme precum iertarea şi vinovăţia. Apoi va urma filmul lui Constantin Popescu, 'Portretul luptătorului la tinereţe' care spune povestea unui grup de partizani anticomunişti pe fundalul intrării armatei sovietice in Romania anului 1944. Cinefilii vor avea ocazia de a se delecta și cu filmul 'Loverboy' al lui Cătălin Mitulescu, prezentat deja la ediţia 2011 a Festivalului de Film de la Cannes. Festivalul se va incheia pe 24 noiembrie cu 'Din dragoste cu cele mai bune intenţii' de Adrian Sitaru, film prezent deja la festivalul Viennale, şi scurtmetrajele romaneşti prezentate de Fundaţia Ursula Blickle la Kunsthalle, precum şi cu o reprezentaţie muzicală in curtea interioară a Museumsquartier. 

 

Filmul "Crulic - Drumul spre dincolo", de Anca Damian, a primit premiul Amnesty, la Copenhaga

Documentarul de animaţie "Crulic - Drumul spre dincolo", al regizoarei Anca Damian, a primit premiul Amnesty la un important festival de film desfășurat la Copenhaga, pentru modul creativ in care spune povestea şi pentru tonul său obiectiv. Recent, filmul Ancăi Damian a mai fost premiat la două dintre cele mai recunoscute festivaluri de profil din Polonia şi Germania, precum şi la două festivaluri de documentare din Cehia şi Romania. Filmul prezintă povestea reală a lui Claudiu Crulic, un roman arestat in Polonia pentru un presupus furt, ţinut in inchisoare in ciuda probelor ulterioare care arătau că, la data jafului, el nu se mai afla la Cracovia, şi abandonat de toată lumea pană la moartea provocată de greva foamei. După Copenhaga, lungmetrajul va participa și la alte festivaluri internaţionale de prestigiu la Florenţa, Göteborg, Paris, New York şi Linz. 

 

Charles Dickens, celebrat prin film, teatru şi literatură, la 200 de ani de la naşterea sa

Personalitatea scriitorului britanic Charles Dickens va fi celebrată in intreaga lume prin film, teatru, expoziţii şi lansări de carte, la implinirea a 200 de ani de la naşterea sa, pe 7 februarie 2012. Institutul de Film Britanic va găzdui o retrospectivă a ecranizărilor după operele scriitorului, "Dickens on Screen", din ianuarie pană in martie 2012. Astfel de ecranizări ale cărţilor lui Dickens vor fi proiectate şi in SUA, Germania, Filipine şi China, prin British Council. Regizorul Mike Newell pregăteşte o nouă ecranizare după "Marile speranţe", care ar putea fi lansată anul viitor. Scenariul este semnat de romancierul de succes David Nicholls. Biblioteca Britanică va vernisa pe 29 noiembrie expoziţia "A Hankering after Ghosts: Charles Dickens and the Supernatural", iar Muzeul Londrei va inaugura, pe 9 decembrie, expoziţia "Dickens şi Londra".Şi pe continent vor fi organizate expoziţii dedicate scriitorului britanic, printre altele, la Muzeul Strauhof din Zurich şi la Chateau D'Hardelot din nordul Franţei, vizitat adesea de Dickens. Tot in străinătate, British Council organizează diferite evenimente dedicate bicentenarului, incluzand teatru, filme şi programe educaţionale, in peste 50 de ţări. 

 

 

Vizualizări: 65

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor