altmarius

cultură şi spiritualitate

Stiri culturale SRR - 2 septembrie 2011

Stiri culturale - interne

Tamara Buciuceanu-Botez va primi, duminică, o stea pe Walk of Fame din Bucureşti

Tamara Buciuceanu-Botez, una dintre figurile legendare ale comediei romaneşti, va primi, duminică, o stea pe Walk of Fame - Aleea Celebrităţilor din Bucureşti, in semn de recunoaştere pentru intreaga sa carieră. Tamara Buciuceanu-Botez se alătură altor mari personalităţi ale teatrului şi filmului romaneşti care au mai primit o stea pe Aleea Celebrităţilor: Florin Piersic, Victor Rebengiuc, Radu Beligan, Amza Pellea, Maia Morgenstern și Alexandru Tocilescu. "Doamna comediei romaneşti", aşa cum a fost adesea denumită, Tamara Buciuceanu-Botez are o impresionantă carieră in teatru şi film. De la rolul Doicăi din "Titanic Vals", la rolul-cult al profesoarei Isoscel din seria "Extemporal la dirigenţie", "Liceenii" şi "Liceenii Rock'n'Roll", pană la apariţia alături de Victor Rebengiuc in filmul de debut al lui Horaţiu Mălăele, "Nunta mută", care avut premiera pe marile ecrane in 2008, Tamara Buciuceanu-Botez reprezintă o imagine plină de viaţă pentru fiecare generaţie de spectatori, fiind unul dintre cei mai apreciaţi actori. Totodată, Tamara Buciuceanu-Botez a jucat pe scenele marilor teatre din Bucureşti şi a interpretat-o pe Coana Chiriţa pe scena Teatrului Naţional din Iaşi. A avut roluri importante in teatru in piese precum "Coana Chiriţa", "Romeo şi Julieta la inceput de noiembrie", "Scaunele", "Cumetrele", "Doctor fără voie", "Nepotul", "Aşteptand la arlechin", "Domnişoara Nastasia", "Mamouret" și multe altele.
 

 

Lucrări in primă audiţie şi compoziţii de Enescu, la deschiderea stagiunii Filarmonicii Transilvania

Lucrări in primă audiţie, de Ivan Fedele şi Jörg Widmann, dar şi Simfonia a Patra de George Enescu vor fi interpretate in concertul de deschidere a stagiunii de la Filarmonica de Stat "Transilvania", care va avea loc, duminică, la Casa de Cultură a Studenţilor din Cluj-Napoca. Concertul extraordinar este realizat in colaborare cu Festivalul Internaţional "George Enescu" și va fi dirijat de John Axelrod, unul dintre cei mai apreciaţi dirijori contemporani. Vor fi interpretate, in primă audiţie, lucrările "En Arché" de Ivan Fedele şi "Armonica" de Jörg Widmann.
 

 

Filmele 'Filantropica' şi 'La cap, la bani, la oase', proiectate in Parcul Herăstrău

Bucureştenii vor avea ocazia, in primul week-end din această toamnă, să se intalnească pe pajiştea ''Pescăruş'' din Parcul Herăstrău, in cadrul proiectului 'Roaba de cultură', unde vor putea alege cum să-şi petreacă timpul liber cat mai relaxant, informează un comunicat al organizatorilor, Asociaţia Green Revolution. Printre propunerile asociaţiei se numără proiecţiile filmelor 'Filantropica' şi 'La cap, la bani, la oase', concert Cuantune, Pilates, ateliere de artizanat, curs SMURD, Tai Chi, concert de Jazz sau Combat force. Programul va incepe astăzi, de la ora 19,00, cu Combat Force WorldClass, la care va participa Ciprian Toma. Maine, ziua va fi deschisă, de la ora 10,00, de Ana Cordea cu Pilates WorldClass. De la ora 15,00 doritorii vor putea urmări un atelier de artizanat, urmat, de la ora 17,00, de un curs Tai Chi cu Adrian Sarbu. Tot maine, de la ora 19,00, bucureştenii vor putea urmări un concert de jazz susţinut de Aleka & Ciprian Pop, iar de la ora 21,00 vor avea ocazia să vizioneze filmul 'La cap, la bani, la oase', in regia lui Cristian Comeaga. Duminică, 4 septembrie, la ora 15,00, va avea loc atelierul de artizanat urmat, de la ora 17,30, de cursul de prim-ajutor SMURD coordonat de instructorul formator Cristian Căldăraru. De la ora 19,00 este programat un concert Cuantune, iar seara se va incheia cu proiecţia comediei romaneşti 'Filantropica' in regia lui Nae Caranfil.
 

 

Sibiu: Fanfara "Zece prăjini" va deschide Festivalul Internaţional de Film al Europei Centrale

Fanfara "Zece prăjini" va deschide, luni, prima ediţie a Festivalului Internaţional de Film al Europei Centrale, organizat de regizorul Radu Gabrea la Mediaş. In prima zi a evenimentului au fost programate un stand-up comedy cu actorul Claudiu Bleonţ şi prezentarea filmului german "Cu Mahler la psihiatru", produs in anul 2010, care tratează "aventura Almei Mahler cu tanărul arhitect Walter Gropius, ce provoacă o dramă conjugală care il va sili pe soţul acesteia, Gustav Mahler, să apeleze la ajutorul lui Sigmund Freud". Festivalul Internaţional de Film al Europei Centrale se va desfăşura pană pe 11 septembrie. Potrivit organizatorilor, aproximativ 50 de pelicule vor fi vizionate in cadrul a cinci secţiuni: Filme in competiţie, Ţări participante, Ţara invitată - Israel, Portrete de regizor şi Selecţia Preşedintelui.
 

 

Piaţa Festivalului "George Enescu" işi deschide porţile

Piaţa Festivalului "George Enescu" va fi deschisă publicului, de astăzi și pană pe 18 septembrie, in faţa Ateneului Roman din Capitală. In această perioadă, vor avea loc, in aer liber, proiecţii de film, concerte sau spectacole ale elevilor şcolilor şi liceelor de muzică din Bucureşti, ale studenţilor de la Universitatea de Muzică şi de la conservatoarele din ţară, concerte şi recitaluri ale unor formaţii şi artişti profesionişti şi vor fi prezentate inregistrări ale unor importante concerte şi opere filmate pe marile scene lirice ale lumii. Astăzi, de la ora 18.30, Music Camp International urcă pe scena din Piaţa "George Enescu" pentru a pregăti deschiderea evenimentului. Incepand cu ora 20.00, Filarmonica Oltenia din Craiova va susţine concertul de deschidere a Pieţii Festivalului "George Enescu", sub bagheta lui Alexandru Iosub. In continuare publicul va putea urmări proiecţia unui documentar despre Dan Grigore, realizat de Luminiţa Constantinescu. Maine, de la ora 20.00, va concerta Orchestra Sinfonia Bucureşti, prima orchestră privată din Romania, compusă din tineri şi talentaţi instrumentişti de la Universitatea de Muzică din Bucureşti. Seara se va incheia cu proiecţia filmului "In căutarea lui Beethoven" (prima parte), in regia lui Phil Grabsky. Duminică, incepand cu ora 20.00, Trio Strad, format din Alexandru Tomescu, la vioară, Răzvan Suma, la violoncel, şi Toma Popovici, la pian, prezintă un recital, care va fi urmat de proiecţia filmului "In căutarea lui Beethoven" (partea a II-a). Intrarea la evenimentele desfăşurate in piaţa festivalului este liberă.
 

 

Bacău: Festivalul internaţional 'Enescu - Orfeul Moldav'

Cea de a 32-a ediţie a Festivalului internaţional 'Enescu - Orfeul Moldav' a inceput, ieri, in organizarea Filarmonicii 'Mihail Jora' din Bacău, in parteneriat cu aşezămantul de cultură de la Tescani. Tradiţionala manifestare muzicală include in programul din acest an o generoasă oferă de concerte simfonice, camerale şi recitaluri, care se vor desfăşura pană duminică, in sala Ateneu din municipiul Bacău, precum şi in salonul 'Oedip' de la Tescani. Pe afişul actualei ediţii apar nume consacrate ale artei interpretative şi dirijorale, intre care şefii de orchestră Konrad von Abel din Germania, Mihail Ştefănescu, directorul Filarmonicii din Ramnicu Valcea, pianiştii Raluca Ştirbăţ, Dietmar Graef, Maurizio Matarrese şi Carla Aventagiato, violonistul Marcian David, harpista Narcisa Gabriela Caraman și flautista Claudia Pană. In cele patru zile de manifestări muzicale melomanii vor putea audia lucrări de George Enescu, dar şi din creaţia compozitorilor W. A. Mozart, F. Liszt, M. Ravel, C. Silvestri, I. Rogalski, M. Jora, J. Brahms și P. Locatelli.
 

 

Noaptea Agenţiilor va avea loc pe 17 octombrie, in Capitală

Cea de-a două ediţie a Nopţii Agenţiilor, un eveniment iniţiat şi organizat de The Institute, are loc, anul acesta, pe 17 octombrie, in Bucureşti. Agenţiile de publicitate se vor intrece, o noapte intreagă, in evenimente care mai de care mai creative, dedicate insomniacilor pasionaţi de publicitate. Noaptea Agenţiilor este un eveniment care işi propune să promoveze creativitatea romanească, să faciliteze socializarea in randul celor pasionaţi de publicitate, dar şi să permită publicului larg să treacă pragul agenţiilor lor preferate, intr-un cadru informal şi relaxat. La prima ediţie a evenimentului, care a avut loc in cadrul festivalului ADOR, pe 28 septembrie 2010, mai mult de 2.000 de vizitatori au participat la nopţile albe ale celor 11 agenţii care şi-au deschis porţile.
 

 

Noaptea Albă a Filmului Romanesc - pe 16 septembrie, in patru oraşe din ţară

Noaptea Albă a Filmului Romanesc, eveniment in cadrul căruia vor fi prezentate cele mai recente producţii autohtone, va avea loc pe 16 septembrie, la Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi şi Timişoara. După succesul din 2010, cand aproximativ 7.000 de spectatori au ales să se bucure de filmele din programul Nopţii Albe, organizatorii au decis ca, pe langă Bucureşti, şi alte oraşe să găzduiască cea mai lungă noapte dedicată producţiilor autohtone, evenimentul urmand a se desfăşura simultan in cele patru localități, in noaptea de 16 septembrie. In Bucureşti, Noaptea Albă va fi organizată in nouă spaţii, unele dintre acestea fiind cunoscute publicului din ediţia precedentă - cinematografele Patria, Studio, Eforie și Noul Cinematograf al Regizorului Roman. In Cluj-Napoca, cinefilii sunt aşteptaţi la Cinema "Florin Piersic" şi Cinema Victoria, spectatorii din Timişoara se pot bucura de proiecţii la Cinema Studio, iar la Iaşi, Cinema Republica devine locul in care va avea loc maratonul filmelor romaneşti. Intrarea la proiecţii va fi liberă, in limita locurilor disponibile.
 

 

Stiri culturale - externe

Dan Perjovschi participă la Dublin Contemporary 2011

Artistul roman Dan Perjovschi va participa la expoziţia internaţională de artă contemporană Dublin Contemporary 2011, care va fi organizată in Irlanda, in perioada 6 septembrie - 31 octombrie. Evenimentul va reuni peste 114 artişti din intreaga lume şi va avea tema "Terrible Beauty - Art, Crisis, Change and The Office of Non-Compliance". In cadrul Dublin Contemporary, artiştii işi vor expune lucrările in mai multe locuri şi spaţii publice din tot oraşul. Principala expoziţie va fi vernisată la Earlsfort Terrace din Dublin, care găzduieşte o serie de spaţii inedite, potrivite atat pentru mini-expoziţii individuale, cat şi pentru instalaţii de mari dimensiuni. Printre cele mai aşteptate momente ale expoziţiei principale de la Earlsfort Terrace se numără o sculptură a artistului elveţian Thomas Hirschhorn, o instalaţie a artistului grec Jannis Kounellis, o serie de fotografii ale americancei Nina Berman, noi opere video realizate de artistul israelian Omer Fast, dar şi o sculptura interactivă multimedia realizată de artistul chinez Wang Du şi o piesă istorică realizată de Hans-Peter Feldmann, caştigător al Hugo Boss Prize.
 

 

Google va lansa la inceputul anului viitor in Europa un serviciu de conţinut online pe televizor

Google va lansa la inceputul anului viitor şi in Europa serviciul de televiziune, disponibil deja in SUA, care facilitează clienţilor accesul la internet de pe televizor, folosind un browser, a declarat preşedintele gigantului american, Eric Schmidt. Unele probleme apărute in timpul testelor au determinat analiştii să se intrebe dacă Google chiar vrea să continue acest proiect, insă Schmidt a dat asigurări că grupul va continua să promoveze serviciul şi să caute parteneri. Google TV, care permite utilizatorilor să amestece conţinutul online cu cel de televiziune pe un televizor, prin folosirea unui browser, a fost lansat in octombrie in SUA. Serviciul a fost intampinat cu reacţii diverse şi a fost blocat imediat de trei reţele importante de televiziune. O mare parte din industria TV, ca şi difuzorii de ştiri şi operatorii telecom, privesc cu prudenţă Google şi acuză de multe ori compania că le "fură" veniturile din publicitate fără a contribui la costurile presupuse de crearea de conţinut.
 

 

Ruinele unei şcoli de gladiatori, descoperite intr-un sit arheologic roman din apropiere de Viena

Ruinele unei şcoli de gladiatori au fost descoperite in situl arheologic roman Carnuntum, aflat la o distanţă de 30 de kilometri de Viena. Structura descoperită este comparabilă cu cea a celebrului Colosseum din Roma şi cu cea a şcolii de gladiatori Ludus Magnus din capitala Italiei. Dimensiunile mari ale sitului şi starea de conservare a ruinelor fac din această descoperire "un loc unic in lume". Construcţia a putut fi descoperită de o echipă internaţională de arheologi cu ajutorul unui radar.
 

 

Ultima operă a lui Enescu va fi interpretată intr-un concert aniversar, pe 19 septembrie, la Londra

Ultima creaţie a lui George Enescu - Simfonia de cameră pentru 12 instrumente soliste -, compusă la Paris, in 1954, in ultimele luni de viaţă ale compozitorului, va fi interpretată, intr-un concert dedicat implinirii a 130 de ani de la naşterea compozitorului, pe 19 septembrie, la Londra. In cadrul concertului aniversar, vor evolua pe scenă Anda Anastasescu, Alberto Portugheis şi Daniel Petrica Ciobanu, la pian, Cvartetul Enesco din Paris, Musica Nova şi dirijorul Hu Kun. Vor mai fi interpretate lucrările enesciene Aria şi Scherzino, Pastorale, Menuet triste et Nocturne și Serenade Lointaine. Concertul va fi precedat de o conferinţă susţinută de Noel Malcolm, profesor şi jurnalist, autorul uneia dintre cele mai cunoscute biografii enesciene. Evenimentul aniversar este organizat de Institutul Cultural Roman din Londra şi London Schubert Players.
 

 

Salon Internațional de Carte, la Chișinău

Biblioteca Naţională a Republicii Moldova, in parteneriat cu Institutul Cultural Roman ?Mihai Eminescu? de la Chișinău, organizează, zilele acestea, ediţia a XX-a a Salonului Internaţional de Carte. Programul acestui eveniment include expoziţia-targ a editurilor participante la Salon, lansări de carte, mese rotunde, ateliere, conferinţe şi alte activităţi de popularizare şi valorificare a culturii scrise. Maine, la ora 10.00, ICR Chișinău a programat o masă rotundă cu tema ?Cum va arăta Cartea peste 10 ani??. La această discuție liberă sunt invitați să participe atat autorii și editorii cat și publicul larg prezent la Salonul Internațional de Carte.
 

 

Lucrări ale artiştilor romani optzecişti in expoziţia "Art Embodied", la ICR Londra

Expoziţia "Art Embodied", care reuneşte lucrări ale unor artişti romani din generaţia optzecistă, precum Darie Dup, Teodor Graur, Ion Grigorescu şi Petru Lucaci, va fi prezentată, in perioada 15 septembrie - 13 octombrie, la Institutul Cultural Roman de la Londra. Expoziţia cuprinde o selecţie inedită de picturi, sculpturi, fotografii, film şi instalaţii, realizate de o generaţie de artişti care a indrăznit să afirme o nouă sensibilitate in ultimii ani ai regimului comunist. In locul academismului anilor precedenţi, artiştii care au debutat la inceputul celei mai intunecate decade a dictaturii, au propus o nouă viziune asupra realităţii, explorand teme precum banalitatea rutinei zilnice, biografia personală, corpul fizic şi social sau impactul mass-media asupra imaginaţiei individului.
 

 

Romania participă la cea de-a 54-a Bienală de Artă de la Veneţia cu 'Ultima Revoluţie analogică, o cutie a memoriei'

Vernisajul proiectului 'Ultima Revoluţie analogică, o cutie a memoriei' a avut loc, ieri, in Noua Galerie a Institutului Roman de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia. Acesta face parte din cel de-al doilea proiect naţional, intitulat 'Romanian Cultural Resolution - documentary', cu care țara noastră participă la cea de-a 54-a Bienală de Artă de la Veneţia. Expoziţia constă in instalaţii, lucrări audio şi video precum şi sculpturi care reunesc conceptele de revoluţie şi diviziune geopolitică ale artiştilor şi curatorilor. Dacă valul de schimbări care a cuprins Nordul Africii şi Orientul Mijociu a fost posibil datorită 'Revoluţiei digitale', evenimentele din 1989 din Estul Europei pot fi grupate sub titlul generic de 'Revoluţie analogică'. In cazul revoluţiilor din 1989, televiziunea a jucat un rol esenţial, realizand primul contact intre două lumi separate. In acest sens, proiectul analizează relaţia dintre evoluţia tehnologică şi revoluţie iar la un nivel mai profund, ideea de diviziune prin politica zidurilor şi graniţelor. Prin reconsiderarea trecutului, iniţiatorii proiectului deschid calea pentru o dezbatere mai largă despre politica graniţelor. La douăzeci de ani după căderea Zidului Berlinului, alte ziduri şi bariere răman in picioare sau sunt construite in diferite părţi ale lumii.
 

 

Vizualizări: 44

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor