altmarius

cultură şi spiritualitate

Stiri culturale SRR - 2 martie 2011

Stiri culturale - interne

Reduceri de preţuri la Salonul de Carte, Presă şi Muzică

Organizatorii Salonului de Carte, Presă şi Muzică, manifestare aflată la cea de-a XVI-a ediţie şi care se va desfăşura, incepand de astăzi şi pană pe 6 martie, la Muzeul Naţional de Istorie a Romaniei, promit mari reduceri de preţuri. Evenimentul, organizat de firma Amplus International Ltd., reuneşte peste 100 de firme participante: edituri, importatori şi distribuitori de carte, fundaţii, societăţi şi institute culturale, instituţii de invăţămant superior şi, nu in ultimul rand, importanţi reprezentanţi de presă. Salonul se distinge printr-o diversitate a registrului tematic al cărţilor expuse iar accesul vizitatorilor este liber. Manifestarea, organizată sub auspiciile Programului ONU intitulat 'Alianţa Civilizaţiilor', va constitui cadrul de evidenţiere a diversităţii culturale a comunităţilor etnice din Romania reunite de către Departamentul pentru Relaţii Interetnice al Guvernului, prezente in standuri proprii cu elemente specifice şi pitoreşti, vizand arta, cultura, tradiţiile şi obiceiurile proprii.
 

 

Luna Francofoniei la Bucuresti

Luna francofoniei la Bucuresti se deschide cu lectura unuia dintre textele fundamentale ale negritudinii, Cahier d?un retour au pays natal, un spectacol extraordinar realizat de actorul francez Jacques Martial, care va avea loc, maine, de la ora 19,00, la Teatrul Odeon. Jacques Martial, cunoscut publicului pentru rolul din serialul de televiziune Navarro, este un actor francez de teatru si film. Pe durata sederii sale la Bucuresti, acesta va sustine şi un Master class pentru studenti la UNATC. Aimé Césaire s-a născut in 1913 in Martinica. La 26 de ani, publică Cahier d?un retour au pays natal, care o consacră ca pe unul dintre cei mai mari poeti de limbă franceză ai secolului XX. Cahier d?un retour au pays natal devine un text fundamental, simbol al mandriei si demnitătii regăsite a populatiilor de culoare din toată lumea.
 

 

Covasna: Biblioteca Judeţeană din Sfantu Gheorghe caută voluntari

Biblioteca Judeţeană din Sfantu Gheorghe caută voluntari pentru mai multe proiecte pe care le va derula in acest an, dar şi pentru a prelucra şi introduce in circuitul public o importantă colecţie de carte primită ca donaţie din străinătate. Directorul bibliotecii, Szonda Szabolcs, a declarat că este vorba despre aproximativ 30.000 de volume, donate municipiului Sfantu Gheorghe de o familie din Elveţia. Deocamdată au fost desfăcute doar o parte dintre cutii, in care s-au găsit volume de ştiinţe naturiste, istoria artei şi literatură in limbile germană, italiană, franceză şi spaniolă. Acţiunea de clasificare şi catalogare a cărţilor va incepe in luna aprilie, iar persoanele care vor dori să dea bibliotecarilor o mană de ajutor in calitate de voluntari vor trebui să cunoască cel puţin o limbă străină. Cărţile vor fi puse apoi la dispoziţia publicului. Conducerea instituţiei şi-a propus, de asemenea, să deschidă in acest an o secţie pentru persoanele cu deficienţe de vedere, printr-un proiect derulat in parteneriat cu Fundaţia ''Cartea Călătoare'' din Focşani.
 

 

Conferinţă despre martiri, marca Dan Puric

Dan Puric va prezenta din nou in fata bucurestenilor o serie de evenimente, primul dintre acestea avand loc, sambătă, 19 martie, de la ora 19,00, la Ateneul Roman, unde cunoscutul actor şi regizor va susţine o conferinţă despre ?Martiri?. La această intalnire cu publicul, Dan Puric va pleca de la ideea că o conştiinţă martirică este profund salvatoare şi ne poate salva de la inecul istoric. Evenimentul continuă seria evenimentelor pe care artistul le prezinta la Ateneul Roman, in organizarea Fundatiei ART PRODUCTION.
 

 

Balerinul Valentin Stoica debuzează in ?Baiadera?

Opera Naţională Bucureşti anunţă un nou spectacol in care Valentin Stoica, prim-solist al Companiei de Balet a Operei, va debuta in rolul principal masculin ? Solor - din baletul ?Baiadera?. Povestea preotesei de la un templu indian care se indrăgosteşte de războinicul Solor, dar moare otrăvita de rivala sa, va prinde din nou viaţă, pe 10 martie, in interpretarea balerinilor Operei bucureştene. Conducerea muzicală a spectacolului ii va aparţine dirijorului Tiberiu Soare. Deşi incă foarte tanăr, Valentin Stoica a acumulat un repertoriu vast, pornind de la rolurile principale ale unor titluri consacrate din repertoriul baletului clasic pană la partituri coregrafice de dans modern.
 

 

Lansarea numărului al 9-lea al revistei Film Menu

La Cinemateca Union din Bucureşti va avea loc, astăzi, de la ora 19.30, lansarea numărului al 9-lea al singurei reviste de cultură cinematografică din Romania, FILM MENU. Lansarea va coincide cu proiecţia filmului Angel / Ingerul, din 1937, al lui Ernst Lubitsch, cu Marlene Dietrich şi Melvyn Douglas in rolurile principale. Dosarul acestui număr al revistei este intitulat "Autor de cinema". Redactorii FILM MENU şi-au propus să abordeze noţiunea de autor, pornind din puncte diferite, in funcţie de specificul operelor cinematografice ale lui Howard Hawks, Rainer Werner Fassbinder, Jean-Luc Godard, Jafar Panahi şi David Fincher. Noul număr al revistei conţine şi un interviu amplu cu realizatorul roman Nae Caranfil, ale cărui filme se numără printre preferatele publicului din ţara noastră.
 

 

Divertimento ? Six Bagatelles la Sala Radio

Sala Radio găzduieşte, diseară, de la ora 19.00, concertul Cvintetului Five. Spectatorii sunt aşteptaţi cu un program plin de energie care cuprinde lucrări de W. A. Mozart, Fr. Danzi, V. Jianu, György Ligeti, Jacques Ibert şi Eug?ne Bozza. Ansamblul este alcătuit din Graţian Papară (flaut), Valentin Ghita (oboi), Adrian Duminică (clarinet), Vlad Buzdugan (corn) ? membrii ai Orchestrei Naţionale Radio, alături de care desfăşoară o intensă activitate artistică, şi Gabriel Sava (fagot), membru al Orchestrei simfonice a Filarmonicii "George Enescu". Biletele se găsesc la Casa de Bilete a Sălii Radio şi in reţeaua Eventim.
 

 

Fotografii de Mircea Struţeanu, expuse la Institutul Cultural Roman

Imaginile a 55 de scriitori romani contemporani, fotografiati de Mircea Struţeanu in decursul a zece luni, sunt expuse la Institutul Cultural Roman din Bucureşti. Vernisajul expozitiei de fotografie "Scriitori romani. Chipuri si taine" va avea loc, maine, de la ora 18.30. Expozitia va fi prezentata de criticul literar Eugen Negrici, profesor la Facultatea de Litere a Universitatii din Bucuresti. Mircea Struţeanu a mai realizat expozitiile de fotografie Lumea Larga si Where are you Aral Sea?. Proiectul Scriitori romani. Chipuri si taine este descris de artist drept un rezultat al intalnirii dintre propria pasiune pentru fotografie si inclinatia catre literatură a familiei sale. Expozitia este deschisa pană pe data de 17 martie.
 

 

O lună de romană la Brașov

La Braşov, vor avea loc, in perioada 5-30 iulie, Cursurile de limbă, cultură şi civilizaţie romanească, organizate de Institutul Cultural Roman. Ajunse la cea de-a XVII-a ediție, cursurile intensive de limba romană și cele de cultură şi civilizaţie romanească sunt completate de ateliere de creaţie, proiecţii de filme și programe de documentare culturală. O ?seară internaţională? le va oferi participanților prilejul să-şi prezinte ţările de proveniență. La terminarea cursurilor, participanţii susţin un test in urma căruia pot obţine un certificat de competenţă lingvistică oferit de Facultatea de Litere a Universităţii Transilvania din Braşov şi un certificat de evaluare a nivelului de cunoaştere a limbii romane, eliberat de Institutul Cultural Roman.
 

 

Expoziţie de fotografii realizate in Altai-ul siberian şi Kamchatka de Gabriela Medrea, la Sibiu

Complexul Naţional Muzeal "Astra" din Sibiu va prezenta o expoziţie de 71 de fotografii realizate in Altai-ul siberian şi Kamchatka de Gabriela Medrea, in timpul unei călătorii făcute in 2008, imaginile dezvăluind cateva peisaje unice din aceste zone asiatice puţin cunoscute publicului larg. Expoziţia intitulată "Călătorind prin Altai şi Kamchatka" va putea fi vizitată incepand de maine, in cadrul Muzeului de Etnografie Universală "Frantz Binder". "Manifestarea se va deschide la ora 12.00 printr-o conferinţă susţinută de autoarea imaginilor, Gabriela Medrea, care va prezenta informaţii şi impresii despre locurile şi populaţiile cu care a intrat in contact pe parcursul călătoriei sale in Asia.
 

 

Olt: Muzeul Judeţean va fi reamenajat printr-un proiect european

Muzeul Judeţean Olt va fi reabilitat iar clădirea in care funcţionează va fi pusă in valoare prin amenajări noi, interioare, exterioare şi peisagistice, datorită unui proiect al Consiliului Judeţean depus pentru finanţare nerambursabilă in cadrul Programul Operaţional Regional. Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Olt funcţionează intr-o clădire monument istoric, construită in 1887. Imobilul a fost iniţial Palat Administrativ al Judeţului şi a găzduit in timp Prefectura şi Consiliul Popular Olt. Clădirea a fost reparată succesiv in ultimii 10 ani, dar nu a fost niciodată complet reabilitată şi are nevoie atat de consolidare cat şi de restaurare şi de inlocuirea instalaţiilor de utilităţi.
 

 

Stiri culturale - externe

Cinematografia romanească, cea mai interesantă din Europa

Romania este o ţară care iese in evidenţă in ceea ce priveşte filmele, iar cinematografia sa este cea mai interesantă din Europa in ziua de astăzi, susţine producătorul Roger Garcia, directorul executiv al Hong Kong International Film Festival Society, intr-un amplu interviu apărut in cotidianul american Wall Street Journal. Garcia este pentru a doua oară director executiv al Hong Kong International Film Festival Society, la 30 de ani după primul său mandat. Festivalul Internaţional de Film de la Hong Kong prezintă peste 330 de filme, fiind considerat unul dintre cele mai importante din lume. Ediţia din acest an va debuta pe 20 martie.
 

 

Băuturile răcoritoare dulci contribuie la creşterea tensiunii arteriale

Persoanele care consumă zilnic o cantitate mai mare de 355 de mililitri de băuturi răcoritoare indulcite cu zahăr se pot confrunta cu o creştere a tensiunii arteriale, potrivit unui studiu apărut in Hypertension şi publicat de BBC. Cercetătorii spun că tensiunea arterială creşte direct proporţional cu fiecare doză de băutură răcoritoare cu zahăr consumată zilnic. Se pare că limita maximă zilnică este de 355 de mililitri de băutură indulcită cu zahăr, atat in cazul sucurilor acidulate cat şi al celor fără acid, potrivit rezultatelor unui studiu - realizat de cercetători britanici şi americani - la care au participat 2.500 de voluntari. Mecanismul care provoacă creşterea tensiunii arteriale nu este incă unul clar, dar specialiştii cred că excesul de zahăr din sange afectează activitatea vaselor şi nivelul de sare din organism.
 

 

Schubert Enesemble se intoarce la ICR Londra cu un Enescu 100% britanic

Schubert Ensemble, unul dintre cele mai importante ansambluri instrumentale londoneze, revine in Belgrave Square pentru a continua, maine, seria din 2011 a 'Concertelor Enescu'. Ansamblul este iniţiatorul seriei Enescu/Dvořák la prestigioasa sală londoneză Wigmore, serie care a debutat in toamna anului 2010 şi care continuă pană pe 28 martie 2011, printre organizatori numărandu-se şi Institutul Cultural Roman din Londra. Schubert Ensemble din Londra este unul dintre ansamblurile cele mai importante de muzică de cameră pentru pian şi coarde din Marea Britanie. Fondat in 1983, acesta a devenit o prezenţă familiară pe scenele lumii, din New York pană la Tokyo. Programul 'Concertelor Enescu' este o iniţiativă comună a Institutului Cultural Roman şi a Societăţii Enescu. Recitalurile au loc in sala de concerte a Institutului in fiecare primă zi de joi a lunii, din februarie şi pană in iunie sau iulie, in funcţie de stagiune.
 

 

Retrospectivă de animaţii romaneşti, la festivalul Anima de la Bruxelles

O retrospectivă de animaţii romaneşti va fi proiectată la Festivalul Internaţional de Film de Animaţie ? Anima - de la Bruxelles, care va avea loc intre 4 şi 13 martie. Prolifică odată, animaţia romanească a avut momentul ei de glorie, fiind distinsă cu un Palme d'Or la Cannes pentru pelicula "Scurtă istorie" de Ion Popescu-Gopo, in 1957. Scurtmetrajele romaneşti de animaţie vor fi proiectate pe 10 martie la Bruxelles, in prezenţa lui Mihai Mitrică, directorul Festivalului Anim'est.
 

 

Seară Benjamin Fondane la ICR Stockholm

Institutul Cultural Roman de la Stockholm continuă seria de programe 'Romani la Paris' cu o seară dedicată poetului şi filosofului Benjamin Fondane. Evenimentul va avea loc, marţi, 8 martie, la sediul Institutului şi va cuprinde o prelegere susţinută de Dan Shafran, lecturi din opera lui Fondane in interpretarea Basiei Frydman, actriţă la Teatrul Dramatic Regal din Stockholm, precum şi un program de muzică klezmer. Benjamin Fondane s-a numărat printre figurile de frunte ale avangardei romaneşti. A scris poezie, eseuri filosofice, critică literară, teatru şi scenarii de film, a fost traducător şi cineast. Opera de maturitate a lui Fondane este ancorată in gandirea existenţialistă şi marcată de destinul tragic al poporului evreu. In 1944, Fondane a fost arestat de Gestapo şi trimis la Auschwitz-Birkenau, unde a murit cu doar cateva luni inainte de eliberarea lagărului.
 

 

Kusturica va construi un oraş istoric in Bosnia, pentru ecranizarea romanului "E un pod pe Drina"

Regizorul sarb, Emir Kusturica, a prezentat, la Visegrad, in estul Bosniei şi Herţegovinei, proiectul său de construcţie a unui străvechi oraş unde intenţionează să realizeze ecranizarea romanului "E un pod pe Drina", capodopera scriitorului iugoslav, Ivo Andrić. "Vom construi un oraş care va arăta ca şi cum ar fi fost ridicat in urmă cu 400 de ani", a declarat cineastul. Kamengrad sau "oraşul lui Andric" va fi construit pe o suprafaţă de aproximativ 14.000 de metri pătraţi, in apropierea celebrului port otoman din secolul al XVI-lea Viąegrad, unde se află celebrul pod peste Drina din romanul lui Andrić. Oraşul va fi alcătuit din 50 de case şi va avea o biserică, primărie, hoteluri, teatru, magazine, cafenele, o piaţă de alimente şi un port. Lucrările de construcţie sunt programate să inceapă in luna iunie, iar orăşelul va servi apoi ca atracţie turistică. Scriitorul Ivo Andrić a primit premiul Nobel pentru literatură in 1961. Cartea "E un pod peste Drina" prezintă istoria Bosniei şi a comunităţilor din această ţară care se intersectează şi se destramă.
 

 

Vizualizări: 24

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor