altmarius

cultură şi spiritualitate

Astazi : 2011-06-02

Stiri culturale - interne

Expoziţii de costume pentru teatru şi film create de Doina Levintza şi afişe de Klára Tamas, la TIFF

Mai multe costume pentru teatru şi film create de Doina Levintza şi afişe de Klára Tamas vor fi prezentate, in cadrul unor expoziţii, la Festivalul Internaţional de Film Transilvania, care incepe, maine, la Cluj-Napoca. Potrivit organizatorilor, programul TIFFFashion continuă seria de manifestări menite să lege lumea filmului de cea a modei. In perioada 3 - 9 iunie, in cadrul expoziţiei "Dressing the Story: Film & Theatre Costumes by Doina Levintza", vor putea fi admirate o parte dintre cele mai reuşite costume autohtone de film şi teatru. O altă expoziţie-eveniment programată in cadrul TIFF va readuce in atenţia publicului festivalului o perspectivă inedită asupra unora dintre filmele clasice ale cinematografiei romaneşti. Unul dintre cei mai activi realizatori de afişe de film din Romania inainte de 1989, graficianul Klára Tamas, se intoarce la Cluj-Napoca pentru a aduce in faţa publicului o colecţie impresionantă de postere realizate pentru pelicule autohtone distribuite in ţară şi străinătate pe parcursul Epocii de Aur".
 

 

Au început înscrierile pentru ediţia a XIV-a a 'Galei Tânărului Actor

Inscrierile pentru preselecţia la cea de-a XIV-a ediţie a 'Galei Tanărului Actor - HOP', care va avea loc in perioada 30 august - 4 septembrie la Mangalia, au inceput, data limită fiind 3 iulie, anunţă UNITER. In competiţie se pot inscrie actori care au absolvit facultatea, incepand cu promoţia 2007. Cei care intrunesc această condiţie se pot inscrie ca interpreţi cu recitaluri individuale de maximum 15 minute sau ca interpreţi in cadrul unor spectacole cu piese scurte, care nu depăşesc 45 de minute şi nu au mai mult de 10 personaje. Preselecţia va avea loc la Bucureşti, in zilele de 14 şi 15 iulie. Textul probei individuale obligatorii pentru cei rămaşi in concursul final va fi anunţat la o dată ulterioară. Inscrierile se vor face la sediul UNITER. 'Gala Tanărului Actor - HOP' are ca scop promovarea şi lansarea tinerilor absolvenţi din invăţămantul superior artistic de stat şi particular.
 

 

Festivalul Internaţional 'Zile şi Nopţi de Literatură', la a zecea ediţie

Uniunea Scriitorilor din Romania anunţă organizarea, in perioada 9 - 13 iunie, a celei de-a zecea ediţii a Festivalului Internaţional 'Zile şi Nopţi de Literatură', care va avea loc la Neptun şi Mangalia. Evenimentul reuneşte aproximativ şaptezeci de participanţi din ţară şi de peste hotare, acoperind intreaga arie de manifestare a culturii scrise: scriitori, traducători, editori, critici şi redactori de presă literară. Sesiunile de lecturi vor oferi poeţilor posibilitatea să citească din creaţiile lor. Colocviul invită la o dezbatere privind 'Literatura fără frontiere? - Exil - Exil interior - Exil in propria limbă', momentul fiind 'consacrat anul acesta aspectelor - multiple, diverse şi contradictorii - ale exilului scriitorului, in toate formele lui'. In cadrul festivalului va avea loc ceremonia de decernare a Marelui Premiu 'Ovidius' unei personalităţi literare de notorietate, acordat de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, şi a Premiului Festivalului, pentru un tanăr scriitor, acordat de Primăria Mangalia şi Uniunea Scriitorilor.
 

 

Concert Mozart, susţinut de pianistul Horia Mihail, la Sala Radio

Pianistul Horia Mihail va interpreta, miercuri, 8 iunie, la Sala Radio, Concertul nr. 17 in sol major pentru pian şi orchestră, K. 453, de W.A. Mozart, alături de Orchestra de Cameră Radio, dirijată de Cristian Sandu. Tot din creaţia compozitorului austriac, in aceeaşi seară, publicul va putea audia Uvertura operei Don Giovanni, K. 527. In partea a doua a concertului, Orchestra de Cameră Radio, Corul Academic Radio şi soliştii Luiza Fatyol, Iulia Merca, Cristian Mogoşan şi Alin Anca vor interpreta una dintre lucrările mai puţin cantate ale lui Beethoven - Misa in do major, op. 86. Biletele se găsesc la Casa de Bilete a Sălii Radio şi in reţeaua Eventim. Horia Mihail este unul dintre cei mai apreciaţi pianişti romani ai momentului, numărand, de-a lungul carierei sale, mai bine de 1.000 de concerte cu majoritatea orchestrelor simfonice din Romania, cu importante orchestre europene şi americane. In luna aprilie a acestui an, Horia Mihail a susţinut un turneu de recitaluri in 12 oraşe din Romania in cadrul proiectului 'Pianul călător'.
 

 

Filarmonica de stat Oradea îşi promovează tinerii instrumentişti ca solişti

Trei tineri artişti instrumentişti, membri ai orchestrei simfonice a Filarmonicii de Stat din Oradea, vor participa, astăzi, la un concert simfonic in calitate de solişti concertişti, intr-un proiect al instituţiei de a-şi promova tinerii muzicieni, demarat in stagiunea trecută. Este vorba despre flautista Csiszer Viola, oboistul Gati Sandor şi violoncelistul Bogdan Cocora. Concertul simfonic va cuprinde, pentru prima dată la Oradea, Concertul pentru flaut, oboi şi orchestră in Do major, de Antonio Salieri, urmat de Simfonia a V-a in Si bemol major, de Franz Schubert, şi Concertul pentru violoncel şi orchestră in re minor, de Édouard Lalo. Dirijorul concertului va fi Janko Zsolt, unul dintre dirijorii permanenţi ai orchestrei simfonice orădene, care, aparţinand generaţiei tinere, comunică foarte bine cu tinerii solişti.
 

 

Festivalul Comediei Româneşti - între 10 şi 17 iunie

Festivalul Comediei Romaneşti - festCO 2011 - va avea loc intre 10 şi 17 iunie, la Teatrul de Comedie din Capitală. Printre spectacolele care vor fi prezentate in festival se numără titluri precum "Durata medie de viaţă a maşinilor de spălat" (Teatrul "I. D. Sarbu" din Petroşani), "Don Juan moare ca toţi ceilalţi" (Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti) şi "Romania. Inchis pentru inventar (Compania de Teatru Passe-Partout "Dan Puric"). Festivalul Comediei Romaneşti a fost infiinţat in 2003, la iniţiativa directorului Teatrului de Comedie, actorul George Mihăiţă. FestCO are ca scop promovarea dramaturgiei romaneşti şi a celor mai bune spectacole care au la bază texte de comedie romanească. Din 2006, festivalul a devenit competitiv. In acelaşi an s-a infiinţat Concursul de Comedie Romanească ce a reuşit, la fiecare ediţie, să descopere noi talente in dramaturgia contemporană.
 

 

A treia ediţie a Sighişoara Film Festival are loc între 23 şi 26 iunie

A treia ediţie a Sighişoara Film Festival, un eveniment axat pe promovarea filmului romanesc premiat in străinătate, dar mai puţin cunoscut publicului din ţară, va avea loc in perioada 23 - 26 iunie. Evenimentul cinematografic reuneşte cele mai bune lungmetraje, documentare şi scurtmetraje romaneşti premiate pe plan internaţional pe parcursul anului 2010 şi prilejuieşte intalniri intre profesioniştii de marcă ai filmului romanesc şi tinerii cineaşti. Festivalul işi propune să legitimeze valorile cu caracter de notorietate din sfera filmului romanesc şi să contribuie la redimensionarea imaginii Romaniei din perspectiva acestui palier cultural semnificativ. Printre filmele din palmaresul festivalului se numără "Aurora", de Cristi Puiu, premiat la Karlovy Vary, "Marţi, după Crăciun", in regia lui Radu Muntean, laureat al Festivalului de la Sarajevo şi al Festivalului de Film Francofon de la Namur, "Morgen", debutul multipremiat la Locarno al tanărului Marian Crişan, "Bună, ce faci", in regia lui Alex Maftei, "Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu", de Andrei Ujică, "Kapitalism - Reţeta noastră secretă", de Alexandru Solomon, şi "Lumea văzută de Ion B.", de Alexander Nanău. Secţiunea "In Memoriam..." il va omagia pe actorul Ştefan Iordache, figură carismatică a cinematografiei romaneşti, prin filmul "Cel mai iubit dintre pămanteni".
 

 

Proiecţii în 3D ale filmelor "Peştera viselor uitate" şi "Pina", în premieră la TIFF

Filmele "Peştera viselor uitate" şi "Pina" vor fi proiectate, in sistem 3D, in premieră, la Cinematograful "Florin Piersic" din Cluj-Napoca, in cadrul celei de-a zecea ediţii a Festivalului Internaţional de Film Transilvania. Filmul "Peştera viselor uitate" aparţine colegului de generaţie al lui Wenders, Werner Herzog, căruia ii este dedicat, anul acesta, unul dintre portretele secţiunii 3x3. "Pina", de Wim Wenders, va fi proiectat, pe 4 iunie, de la ora 20.30. Cel mai recent şi, totodată, primul lungmetraj 3D semnat Wim Wenders, este una dintre peliculele care au făcut senzaţie la ediţia din 2011 a Festivalului de Film de la Berlin. Pina este un film dedicat Pinei Bausch, una dintre cele mai importante coregrafe ale ultimelor decenii şi prietenă bună de-a lui Wim Wenders. "Peştera viselor uitate", in regia lui Werner Herzog, va fi proiectat, pe 5 iunie, de la ora 22.30, tot la Cinema "Florin Piersic". "Werner Herzog este unicul regizor care a primit permisiunea să filmeze in peştera Chauvet din sudul Franţei, aducand pe marele ecran, in uimitorul lor decor natural, cele mai vechi desene şi picturi realizate de omenire. Filmul a fost prezentat, cu mult succes, la festivalurile de la Berlin şi Toronto.
 

 

Regretatul Fănuş Neagu printre nominalizaţii pentru Premiul Naţional de Literatură acordat de USR

Regretatul scriitor, scenarist şi publicist Fănuş Neagu figurează, ca nominalizat, alături de criticul literar, Gabriel Dimisianu, pentru Premiul Naţional de Literatură, care va fi decernat de Uniunea Scriitorilor din Romania, in cadrul ceremoniei Premiilor USR pentru anul 2010, care se vor acorda, miercuri, 8 iunie. Nominalizaţii secţiunii de poezie sunt Ana Blandiana, Mircea Cărtărescu, Caius Dobrescu, Robert Şerban şi Ion Mureşan. La proză au fost nominalizaţi scriitorii Gabriela Adameşteanu, Radu Aldulescu, Nichita Danilov, Radu Mareş şi Constantin Stan. La secţiunea 'Dramaturgie', juriul va trebui să aleagă dintre Mircea M. Ionescu, Radu Macrinici şi Radu Ţuculescu.
 

 

Fondul cinematografic al CNC a avut o valoare totală de 31 de milioane de lei, în 2010

Fondul cinematografic, principala sursă de finanţare a filmelor romaneşti, prin Centrul Naţional al Cinematografiei, a ajuns anul trecut la valoarea de 31 de milioane de lei, scăzand cu 1 milion faţă de 2009, in condiţiile in care nu au existat sume alocate de la bugetul de stat. Scăderea valorii Fondului Cinematografic in ultimii doi ani este cauzată de anularea contribuţiei provenite din jocurile de noroc, dar şi de reducerea contribuţiilor din publicitatea TV. De altfel, directorul Centrului Naţional al Cinematografiei, Eugen Şerbănescu, declarase, la sfarşitul lui 2009, că Fondul cinematografic administrat de CNC ar putea fi redus cu 40% in 2010, din cauza anulării contribuţiei menţionate. Fondul cinematografic este administrat de Centrul Naţional al Cinematografiei, rolul său principal fiind de finanţare a proiectelor cinematografice caştigătoare ale concursurilor anuale organizate de CNC.
 

 

Adrian Sitaru a început filmările pentru scurtmetrajul "Cheful"

Regizorul Adrian Sitaru a inceput, la Bucureşti, filmările pentru scurtmetrajul "Cheful", o comedie savuroasă cu iz ardelenesc. "Cheful" spune povestea lui Neli, o femeie in varstă de 55 de ani dintr-un oraş de provincie, care, după o călătorie de cateva zile la Bucureşti, se intoarce acasă şi descoperă cu stupoare, din relatările vecinelor binevoitoare, că, in absenţa ei, Dan, fiul ei de 17 ani, a incins un adevărat chef. Cu un scenariu semnat de Claudia Silişteanu, scurtmetrajul "Cheful" este produs de 4 Proof Film şi realizat cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei. Adrian Sitaru este regizor, producător, scenarist şi actor. Lungmetrajul său de debut, "Pescuit sportiv", a primit două distincţii la Festivalul de Film de la Salonic 2008, premiul juriului la cea de-a doua ediţie a Festivalului de Film Estoril, in acelaşi an, dar şi marele premiu al secţiunii New Voices la Festivalul Internaţional de Film de la Palm Springs.
 

 

Stiri culturale - externe

Opera Comică pentru Copii invitată să joace pe Broadway

Artiştii Operei Comice pentru Copii vor susţine, astăzi, o reprezentaţie cu musicalul 'O noapte furtunoasă' pe scena celebrei Town Hall de pe Broadway, la New York. Spectacolul de Roman Vlad, o adaptare după Caragiale, ii are in distribuţie pe Rodica Ocheseanu, Gabriela Daha, Eugen Voicu, Vicenţiu Ţăranu, Vali Racoveanu, Daniel Filipescu, Valentino Tiron şi Roberta Enişor. Maine, in sala de spectacole 'Bucharest' din New York, va avea loc, in cadrul Programului 'Romani pentru romani', recitalul extraordinar 'Primăvara magnoliilor', piesă in care invitatul special este actriţa Stela Popescu. Spectacolul, un mozaic muzical coregrafic de şlagăre romaneşti şi internaţionale, arii de operă, canţonete şi dansuri incendiare, va fi prezentat, pe 5 iunie, şi in Connecticut, sub titulatura 'The Spring of the Magnolias' - Romanians for Romanians.
 

 

România, premiată la Festivalul Internaţional de Film pentru copii 'CIAK Junior' de la Treviso, Italia

Romania reuşeşte, pentru al doilea an consecutiv, să plece cu premii de la Festivalul Internaţional de Film pentru copii 'CIAK Junior', desfăşurat la Treviso, in Italia. La cea de-a 22-a ediţie a evenimentului, Romania a fost reprezentată de producţia Televiziunii publice, 'Inimă de mamă', care a fost nominalizată la cinci categorii - Cel mai bun film, Cel mai bun actor in rol principal, Medalia Fellini acordată de UNESCO, Premiul publicului şi Cel mai bun subiect -, reuşind să-şi adjudece două trofee, pentru 'Cel mai bun subiect' şi 'Cel mai bun film din Romania'. Tema din care a fost inspirat scenariul filmului 'Inimă de mamă' a fost scrisă de copiii Alexandru Tedi Bartan, in varstă de 14 ani, şi Tudor Dobrescu, in varstă de 15 ani. Povestea are la bază drama unei fetiţe rămase orfană in urma unui accident rutier in care ambii părinţi au decedat. Ajunsă intr-un centru de plasament şi obligată să cerşească pe străzi de către alţi doi orfani, Miruna păstrează in memorie strălucirea ultimului Crăciun petrecut in familie. Calvarul micuţei ia sfarşit atunci cand femeia care a primit inima mamei sale prin transplant se hotărăşte să o infieze.
 

 

Un film rar cu Charlie Chaplin, scos la licitaţie

Un film rar cu Charlie Chaplin, cumpărat de pe eBay in 2009 cu 3,2 lire sterline, ar putea fi vandut cu cateva sute de mii de dolari in cadrul unei licitaţii care va avea loc luna aceasta, informează bbc. Scurtmetrajul "Zepped" cu Charlie Chaplin conţine unele dintre primele efecte de animaţie din industria cinematografică. Pelicula care va fi scoasă la licitaţie este singura copie care a supravieţuit pană in prezent. Colecţionarul Morace Park a cumpărat-o in 2009 deoarece i-a plăcut cutia in care se afla. Filmul descrie aventurile personajului interpretat de Chaplin şi felul in care acesta reuşeşte să doboare un zeppelin german. Se spune că pelicula era adeseori proiectată in timpul războiului ca film de propagandă, cu scopul de a ridica moralul soldaţilor britanici. Filmul are o durată de aproape şapte minute şi conţine o secvenţă in care un zeppelin efectuează un raid deasupra Londrei.
 

 

Vizualizări: 10

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor